פקד נח קולמובוס, הוא קצין חקירות במשטרת ירושלים. הוא נשוי לעלמה - מחברת תשבצים למוסף סופשבוע של אחד העיתונים, ואב לעמנואל הלומד בכיתה ו' בבית ספר אביבים. במסגרת עבודתו במשטרה, הוא נדרש לפתור מקרים המגיעים לפתח התחנה, ולעיתים מגלה סתירות בדבריהם של אנשים שונים עמם הוא ובני משפחתו באים במגע.
הספר "פקד קולומבוס חוקר" בנוי מ 29 פרקים, המתארים כל אירוע בחיי היום יום של פקד קולמבוס (פרק אחד מוקדש לחוויה של בנו עמנואל). כל פרק נפתח בתיאור המקום בו נמצא פקד קולמבוס, האנשים בסביבתו והמקרה בו הוא נתקל. לחלק מן הפרקים, נלווים הגדרות שונות שמחברים נח ועלמה לתשבץ שכותבת עלמה לעיתון.
כל אירוע מסתיים בחוות דעתו של פקד נח קולומבוס עליה ובשאלה שמפנה מחבר הספר לקוראים התוהה איך הגיע הפקד למסקנה. בחלק מן הפרקים נשאלים הקוראים מה התשובה להגדרת התשבץ שהופיעה בפרק. בסוף הספר מופיעים פתרונות החידות.
הספר כתוב בשפה קולחת ושווה לכל נפש, החידות השונות בו נעות בין תחומים שונים, הדורשים מן הקוראים הגיון בריא, וידע כללי נרחב, שלעיתים בעל קשר ישיר לגילם. העובדה שהספר פונה לבני נוער צעירים בגילאי 10-14, מובילה למסקנה שמחבר הספר יוצא מנקודת הנחה שרוב קוראיו לא ידעו תמיד את התשובות המתאימות לחידות, והרקע שהוא מעניק לפתרונות בסוף הספר נועד לעודד אותם להרחיב את הקריאה בנושאים שיסקרנו אותם.
את הספר איירו שלושה אנשים שונים, דבר הבא לידי ביטוי בסגנונות ציור שונים. האיורים השונים מופיעים כולם בצבעי שחור לבן, פרט לעטיפת הספר, המציגה את דמותו של השוטר החוקר על רקע זירת פשע.
על אף שהספר מייעד עצמו לבני נוער, נדמה שמבוגרים שיציצו בו יהנו. מומלץ לחובבי חידות. הפרקים קצרים, רובם בעלי 3-4 עמ', ומלווים באיורים הקשורים ברוב המקרים לפתרון החידות. ילדים צעירים יהנו מחווית המשחק שטומנת בחובה הקריאה, ובוגרים יותר, יהנו מן ההווי הירושלמי השלוב כחוט השני בספר ומהידע הכללי החביב הנדרש לפתרון החידות.
דוגמה לחידה (תעלומת ההונאה בתחרות הצילום)
פקד קולומבוס היה עייף לאחר ימי חקירה ארוכים. הוא נדרש למאמץ רב כדי ללכוד כנופיה אשר ביצעה בשנה האחרונה למעלה מעשר פריצות ופגעה בשלוותם של אזרחים רבים. אבל בתום יום העבודה, לאחר שחברי הכנופיה הושמו מאחורי סורג ובריח, מיהר קולומבוס לביתו ולאחר מקלחת קצרה שם פעמיו אל אגף הנוער במוזיאון ישראל.
הוא נסע למוזיאון מפני שבת אחותו, עדן גולדשטיין, השתתפה בתחרות הצילום השנתית הארצית והעפילה לשלב הגמר.
תחרות הצילום נערכה בחסות אגף התרבות במשרד החינוך והיא יועדה לתלמידי חטיבות הביניים. לזוכה הובטח פרס יקר ערך – מצלמה משוכללת ומבזק תואם.
קולומבוס ידע שעדן גאה מאוד בדוד השוטר שלה ולא רצה לאכזב אותה ולהבריז. באותו ערב, כך סיפרה לו אחייניתו, יוצגו במוזיאון צילומיהם של עשרת הצלמים המצטיינים שהעפילו לשלב הגמר, והשופטים יכריזו על הצילום הזוכה.
* * *
והנה הגיע הרגע המכריע. השופטים קבעו שבמקום השלישי תזכה התמונה אשר צולמה על ידי משה מאירי מבית הספר הממלכתי על שם יחיאל שוסטרמן ברחובות. בצילום זה נראתה נזירה קופצת בחבל. השופטים ציינו כי התמונה "נזירה קופצת", אשר צולמה על רקע חומות העיר העתיקה, מיוחדת בכך שהיא מדגישה את משובת הנעורים שמקננת גם בלבם של אלו אשר הקדישו את חייהם לעניינים רציניים. במקום השני זכתה אחייניתו של פקד נח קולומבוס, שצילמה חתולה חמודה מציצה מתוך קומקום חשמלי. היא כינתה את הצילום "מיצי עושה שטויות". השופטים ציינו כי היכולת לצלם רגעים שיש בהם קסם והומור בסביבתנו היומיומית היא סגולה השמורה לצלמים חדי עין.
ובמקום הראשון זכה עומר טישלר, שצילם זוג קוביות שש-בש בעת מעופן באוויר.
הוא בחר לצילום את השם: "שני טורקים משחקים בחצר".
השופטים קבעו שהתלמיד עומר טישלר היטיב "לתפוס את הרגע" והצילום חד ומרשים באיכותו המיוחדת.
"אני חושש שאתם מעניקים את הפרס לאדם הלא נכון!" קרא פקד קולומבוס, וכל משתתפי האירוע נשאו אליו את עיניהם.
"האומנם?!" שאל בתמיהה עיטם צוק, אשר שימש כשופט הראשי בתחרות. "מדוע אתה חושב שהפרס מוענק לאדם הלא נכון? האם אינך סבור שזהו צילום איכותי ביותר?"
"הצילום אינו איכותי כלל וכלל," אמר קולומבוס, "מפני שהוא מזויף!"
כיצד הסביר פקד קולומבוס לשופטי התחרות כי ראוי שיפסלו את הזוכה? (התשובה בספר)