|
|
|
למה האבולוציה נכונה |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3013 |
|
|
במאות השנים האחרונות המדע חשף אינספור אמיתות מופלאות על העולם שבו אנו חיים, אבל אף אחת מהן לא מעוררת רגשות עזים כל כך - לחיוב ולשלילה - כמו האבולוציה. אלא שבכל העימותים המתמשכים, מתנגדי האבולוציה, חסידי ה"בריאתנות" ו"התכנון התבוני", מתעלמים מפן מהותי אחד של העימות: ההוכחות, האמיתות האמפיריות, המוכיחות מעל לכל ספק את אמיתות האבולוציה בדרך של ברירה טבעית. גוף ההוכחות הזה הוא עצום, מגוּון ומופלא. הוא משתרע על פני כל קשת החקירה המדעית - מגנטיקה, אנטומיה וביולוגיה מולקולרית ועד פליאונטולוגיה, גיאולוגיה ועוד.
"אני רוצה לראות איזה אדם בר-דעת יקרא את הספר המרהיב הזה ועדיין יתייחס ברצינות אל 'תיאוריית' התכנון התבוני..." ריצ'רד דוקינס, מחבר 'הגן האנוכי' ו'יש אלוהים?'
למה האבולוציה נכונה הוא סיכום תמציתי, נגיש ומרתק של העובדות התומכות בתורת האבולוציה של דרווין. בימים אלה מדענים מוצאים מינים המסתעפים ממינים קודמים, צופים בברירה טבעית המשנה חיות וצמחים ממש לנגד עינינו, ומגלים עוד ועוד מאובנים המעידים על שינוי שהתרחש בעבר הרחוק: דינוזאורים שהנצו נוצות, דגים שגידלו גפיים ועוד. בכל עמוד ג'רי קוין חושף בפנינו בשפה צלולה וכנה כיצד האבולוציה מעצימה את יפי החיים.
"מדענים לא משתמשים במלה 'אמת' בקלות ראש, אבל בספר העמוק והנהדר הזה ג'רי קוין מסביר לנו למה ביולוגים שמחים להשתמש בה כשהם מדברים על אבולוציה." סטיבן פינקר, מחבר 'האינסטינקט הלשוני'
הקריאה בספר החשוב הזה מאפשרת לנו להבין מדוע מדענים רבים כל כך הקדישו את חייהם להוכחת תורת האבולוציה ולהגנה עליה, ומדוע אנשי חינוך נאבקים במרץ בתביעות לייחד זמן שווה להוראת תפיסות השוללות את האבולוציה. קוין חושף בפנינו את עושר התהליכים ששורטטו לראשונה בידי דרווין, פורש את שלל הממצאים החדשים בתחום, ומוכיח בבהירות שהאבולוציה היא הרבה יותר מתיאוריה - האבולוציה היא עובדה, עובדה שאף אדם סקרן לא יכול לפקפק בה.
"למה האבולוציה נכונה הוא הספר שקיוויתי שמישהו יכתוב יום אחד: תיאור נגיש ומרתק של אחד הרעיונות החשובים ביותר שהאדם הגה... קוין יצר קלסיקה!" ניל שובין, מחבר 'הדג שבתוכנו'
ג'רי א. קוֹין הוא פרופסור לביולוגיה באוניברסיטת שיקגו. הוא מתמקד בגנטיקה אבולוציונית ובמוצאם של מינים חדשים. בין השאר הוא כותב בקביעות ב-New Republic וב-Times Literary Supplement.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
למה האבולוציה נכונה - ג'רי א. קוֹין
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 04/02/2018
זמן מה חיפשתי סיכום ראוי ופשוט לתורת האבולוציה. התחלתי לקרוא את ספרו של דוקינס "ההצגה הגדולה בתבל", אבל הפסקתי באמצע, הוא לא מצא חן בעיניי, מרוב עצים בו לא רואים את היער. המשכתי עם "כמעט כמו לויתן" של סטיב ג'ונס, שעוקב אחר ספרו של דרווין "מוצא המינים" פרק אחר פרק, תוך כדי חשיפת התגליות... המשך הביקורת
זמן מה חיפשתי סיכום ראוי ופשוט לתורת האבולוציה. התחלתי לקרוא את ספרו של דוקינס "ההצגה הגדולה בתבל", אבל הפסקתי באמצע, הוא לא מצא חן בעיניי, מרוב עצים בו לא רואים את היער. המשכתי עם "כמעט כמו לויתן" של סטיב ג'ונס, שעוקב אחר ספרו של דרווין "מוצא המינים" פרק אחר פרק, תוך כדי חשיפת התגליות מאז, אך גם אותו זנחתי באמצע, מוצא המינים הוא רק נקודת ההתחלה והרבה התגלה מאז. וכך הגעתי אל ספר זה, "למה האבולוציה נכונה", והוא באמת מהווה סיכום ראשוני וראוי של מה שצריך לדעת בתחום.
לא שהקריאה בו הייתה נוחה לי מההתחלה, כי אכן נתקלתי בקושי גם כאן, שגרם לי לחשוב שאולי אין לי את החיבור הטבעי לתחום זה. אך אז המשכתי לקרוא ולאט לאט הספר התחיל לזרום יותר ולספק לי את המידע הנחוץ.
כמובן זו לא ההיוודעות הראשונה שלי עם האבולוציה, אך עד כה לא התעמקתי במיוחד בנושא הזה, שמעורר כל כך הרבה מחלוקות. ואולם, מי שמפקפק בנכונות התיאוריה הזו, יקבל שק מלא של הוכחות מקריאה בספר זה. האבולוציה היא לא "רק תיאוריה", כפי שמכנים אותה אויביה הבריאתנים, אלא תיאוריה מבוססת היטב, כל מה שהמדע שואף אליו ויכול להבטיח.
אני מצאתי עניין מיוחד בפרק 3: איברים שרידיים, עוברים ועיצוב גרוע. איבר שרידי אחד הוא התוספתן של האדם. התוספתן משמש לעיבוד התאית שבעלים, אך באדם, שאינו ניזון מעלים (למעט חסה וכו'?), אין לו כל שימוש. הוא אם כך שריד מתקופה קדומה בה היה לו שימוש. כיום אפשר להסיר אותו בלי חשש לשום נזק. ולהפך – נראה שהתוספתן רק מזיק, שכן הוא יכול לפתח דלקת, שבעבר לפחות הובילה למיתות רבות.
איבר שרידי נוסף הוא הזנב בבני אדם. מתברר כי יש תופעה כזו של אנשים שנולדים עם זנבות. זו אמנם תופעה די נדירה, אבל לא מאוד נדירה. המידע על ייצור הזנב מקודדת, אם כן, בדי-אנ-איי שלנו ופשוט בדרך כלל לא באה לידי ביטוי. אני לא רואה עוד דרך בה ניתן להסביר את התופעה למעט מציאות קדומה בה התקיימו אבותינו עם זנב.
עיצוב גרוע אפשר לראות בעצב מסוים בגרון שלנו, המחובר לכלי הדיבור, אך לשם כך עושה עיקוף גדול במורד ובמעלה הגרון, כשבנקודה התחתית הוא מתלפף סביב שריר מסוים. ואם באדם הדבר מיותר, בג'ירפה הוא מיותר עוד יותר ומוסיף עוד כשלושה מטרים לעצב זה (מצטער על אי הדיוק בתיאור).
וזה רק על קצה המזלג. תורת האבולוציה הוכיחה את עצמה בכל אופן שבו נבדקה. בין היתר, נמצאו מאובנים בשלבים שונים, בדיוק בשכבות האדמה בהן הם היו אמורים להימצא. וכן נמצאו מאובנים של צורות ביניים, בניגוד לטענה הבריאתנית הנפוצה שלא נמצאו כאלה.
זהו אם כן ספר טוב ומועיל, המספק את הסחורה. לא אומר שהקריאה הייתה קלה לי, אבל הוא סיפק לי נתונים חשובים.
ואולם, מקור טוב ומתומצת אפילו מזה יש בערוץ היו-טיוב של "הגיון ומדע ישראלי". בשמונה פרקים קצרים, כשעתיים צפייה סך הכול, תיאוריית האבולוציה מוסברת בפשטות לכל דורש. אני ממליץ מאוד:
https://www.youtube.com/watch?v=cpuepyVvWkA
לבסוף, אתגור קצת יותר רציני (לפחות נראה כזה) משל הבריאתנים לתורת האבולוציה מצאתי בספר "אבולוציה בארבעה ממדים", מאת שתי פרופסוריות לביולוגיה, חוה יבלונקה ומריון ג' למב. בספר הן מציעות תיאוריה נאו-למארקיסטית (לאמרק זכה לבוז לאחר דרווין), בה האבולוציה מחולקת לארבעה רבדים, כשבאחד מהם יש מעין התכוונות כלפי הסביבה. קראתי חלק מהספר אך לא את כולו, לכן לא אוכל להאריך יותר. גם לא ראיתי התייחסות ביקורתית אליו. בכל אופן אפשר להתרשם מתוכנו מכתבה שפורסמה עליו ב"הארץ":
https://www.haaretz.co.il/misc/1.1251550
תאריך הכנסה לאתר 16/07/2013
בארצות הברית קיימת בעיה רצינית ללימודי הביולוגיה . ארה"ב היא אחת המדינות הדתיות ביותר בעולם, ולכן קיימת התנגדות עזה להצגת הביולוגיה בכלל והאבולוציה בכלל כמדע חד משמעי, ולחילופין הם מציגים מצג שוא של תיאוריה הנקראת "בריאתנות" כתחליף שווה ערך לכאורה. "תיאוריה" זו... המשך הביקורת
בארצות הברית קיימת בעיה רצינית ללימודי הביולוגיה . ארה"ב היא אחת המדינות הדתיות ביותר בעולם, ולכן קיימת התנגדות עזה להצגת הביולוגיה בכלל והאבולוציה בכלל כמדע חד משמעי, ולחילופין הם מציגים מצג שוא של תיאוריה הנקראת "בריאתנות" כתחליף שווה ערך לכאורה. "תיאוריה" זו טוענת כי החיים נוצרו ע"י ישות תבונית (כינוי להסתרת הכוונה שהיא – אל זה או אחר). זוהי אינה תיאוריה מדעית מכוון שהיא אינה ניתנת להפרכה , מצד אחד, ואין לה כל יכולת ניבוי מצד שני. בכך הם מהווים סכנה ממשית ללימודי הביולוגיה והרפואה וכל מה שנובע מהם: פיתוח תרופות, גנטיקה, טכניקות ריפוי , ובכך היא מאיימת ממש על הקידמה האנושית בתחומים אלו.
בארץ הבעיה "ממש נפתרה" . החרדים והקנאים לדבר השם פוסלים מראש את כל המדעים, לא רק את הביולוגיה והאבולוציה מבית מדרשו של דארווין. גם את המתמטיקה, פיזיקה, גיאולוגיה כימיה וכו' וכו'. מעניין באם הם היו חיים רק בתוך עולמם, כיצד היו מקבלים חשמל על כל ניגזרותיו, כיצד היו מפתחים תרופות והליכים רפואיים, כיצד היו מחפשים ומוצאים נפט וגז, כיצד היו יוצרים קשר (סלולר למשל), מגדלים גידולים (דשנים) ועוד ועוד ועוד. ממש בלתי ניתפס. אמנם קיימים אנשים אדוקים בדתם המקבלים את עקרונות המדע אך בין אלה יש המתנגדים לאבולוציה. במאמר מוסגר אומר כי הפיזיקאי הישראלי המפורסם ביותר בעולם – פרופ' יעקב בקנשטיין, הוא שומר מצוות עם כיפה סרוגה. עבור האנשים הללו לא קיים שום דבר פרט לכתבי הקודש והספרות שלהם, ולכן למעשה אין ויכוח איתם.
עכשיו מאחר והוויכוח בארה"ב מנסה להראות כאילו מדעי (בארץ כאמור, זה אבוד מראש) , הרי הביולוגים המקצועיים מנסים לספק ראיות בזכות ההשקפה שהאבולוציה ותיאוריית דארווין נכונות. אצלנו החרדים יפתרו כל זאת כ"לא מעניין". לצורך ויכוח זה נועד הספר . שפע של ראיות מהטבע הנצפה, ומהיגיון צרוף מוצאים דרכם דרך הספר הנ"ל. קשה במסגרת הצרה הזו לפרט את הראיות הנ"ל, אבל בכל זאת, כמה דוגמאות על קצה המזלג: קיומו של התוספתן איבר שיורי מהאבולוציה אשר גורם רק לצרות ואפילו למוות, היא ראיה כנגד ה"תכנון התבוני" (פרט אולי באם המתכנן העליון אינו נבון), קיום עצם העוקץ בקצה עמוד השדרה, שהוא שריד של עברינו כקופים, ומשהו מאוד אישי : היכולת לנענע את האוזניים הקיימת אצל מעט אנשים (למשל- כח"מ), אלו אותם שרידי שרירים שבעלי חיים קדמונים להנעת אוזניהם (תמונות של עצם הזנב נימצאות בספר), רקמות של שיניים ! אצל התרנגולות, וכן מהלך התפתחות עובר האדם , המתחיל את ראשית דרכו עם זימים כמו של דג !
לי אישית יש נימוק משכנע אחד בעד המחקר בתחום האבולוציה וההתפתחות: קבלת תיאוריה "תבונית" ("בריאתנית"), תחסל כל מחקר והתקדמות בתחומים שכבר מניתי. למשל פענוח מנגנון התורשה, שכבר הושג . יחד עם זאת יש , לי לפחות, הנאה אינטלקטואלית מהאופן בו מאששים תיאוריה מדעית , וכיצד מוצאים התאמה בינה לבין הממצאים בטבע.
הספר מצליח לתאר את הראיות המאששות את "תיאוריית דארווין" באופן בהיר וקריא מאוד. מצד אחד הוא לא מתיימר להיות מקצועני ממש, אבל אינו מחפף בשום תחום. מומלץ מאוד, לא רק לחובבי ביולוגיה, 5 בסולם ד ו ד
תאריך הכנסה לאתר 21/04/2013
ב 24 לנובמבר 1859 העולם המדעי והדתי רעדו, באותו יום יצאה המהדורה הראשונה של "מוצא המינים" ספרו של צ'ארלס דארווין שהציב תאוריה נגדית לבריאה האלוהית שהייתה מקובלת עד אותו רגע. באותו רגע ניצת אחד הדיונים הארוכים ביותר על תאוריה מדעית, עברו כבר 154 שנים מאז והאש עדיין לא כבתה.... המשך הביקורת
ב 24 לנובמבר 1859 העולם המדעי והדתי רעדו, באותו יום יצאה המהדורה הראשונה של "מוצא המינים" ספרו של צ'ארלס דארווין שהציב תאוריה נגדית לבריאה האלוהית שהייתה מקובלת עד אותו רגע. באותו רגע ניצת אחד הדיונים הארוכים ביותר על תאוריה מדעית, עברו כבר 154 שנים מאז והאש עדיין לא כבתה. הויכוח בין התומכים בבריאה האלוהית מצד אחד ותומכי תאורית האבולוציה מצד שני עדיין לא הסתיים. כאשר כל צד מנסה להביא הוכחות אשר מאשרות או מפריכות את התאוריה הזו הכל כך שנויה במחלוקת.
על שני דברים אי אפשר להתווכח במהלך קריאת הספר הזה והם הנחישות והאמונה של המחבר, ג'רי א. קוין לקח על עצמו משימה לא קלה, להוכיח מעבר לכל ספר שתאורית האבולוציה היא כבר מזמן לא תאוריה, אלא עובדה מוגמרת בלתי ניתנת לערעור ע"י בריאתניים ותומכי התכנון התבוני.
קוין מודע היטב להבעיות איתן הוא מתמודד אבל הנקודה אליה היא רוצה להגיע היא הרבה מעבר להוכחות באמצעות מאובנים ו DNA , קוין רוצה לשנות את דפוס החשיבה של אנשים שכל ההוכחות מונחות לפניהם אבל קשה להם לשנות את דרך החשיבה שלהם .
"רבים חשים שהאבולוציה מכרסמת בתחושת העצמי שלהם. אם האבולוציה מלמדת לקח כלשהו, זו לא רק ההבנה שאנחנו מקורבים ליצורים אחרים, אלא שגם אנחנו, בדיוק כמוהם, תוצרים של כוחות אבולוציונים עיוורים ואדישים. אם בני האדם הם רק אחת התוצאות הרבות של הברירה הטבעית, אולי בסופו של דבר איננו מיוחדים כל כך. אפשר להבין מדוע מחשבה זו קשה לעיכול לאנשים רבים החושבים שנוצרנו באופן שונה ממינים אחרים, ושאנחנו המטרה המיוחדת של כוונה אלוהית."
ולאורך כל הספר קוין מביא הוכחות אשר מחזקות את טענתו בדבר נכונתו של תהליך האבולוציה. הוא כמובן מתחיל עם הממצאים המאובנים שבימי דרווין היו מועטים והיוו מכשול עקב כך שלא הציגו תמונה מלאה של שינוי, אך כיום יש בידי הפלאונתולוגים (חוקרי מאובנים) הרבה יותר ויש בידיהם ממצאים המתארים את השינוי שעברו היונקים הימיים בתהליך החזרה שלהם לים וכמובן את ההתפתחות ושינוי שעברו הדינוזאורים עד שהפכו לציפורים שאנחנו מכירים כיום, וכמובן את הממצא הכי חשוב את טיטיאליק אותו מאובן שנמצא ע"י ניל שובין (מחבר הספר הדג שבתוכנו) ומייצג את המעבר שעשו הדגים ליבשה.
אך קוין אינו מסתפק בזה הוא נכנס גם לתוך גופם של היצורים החיים ודרך ממצאים אמבריולוגים (אמבריולוגיה –חקר ההתפתחות העוברית) ומה שהוא קורא לו איברים שרידיים ועיצוב גרוע. הוא מביא דוגמאות לכך שבתהליך ההתפתחות שלנו כעוברים ניתן למצוא שרידים להתפתחות האבולוציונית שלנו (לעוברים בני מספר שבועות יש זימים שנעלמים בדרך כלל בהמשך ההריון), או שניתן למצוא שרידים לאיברים שהפסיקו לתפקד במהלך ההתפתחות האבולוציונית (התוספתן ועצם הזנב אצל בני אדם).
אבולוציה היא תהליך המושפע בעיקר משינויים בסביבה ובהתאמה לאותם שינויים. לרוב אנחנו לא נצליח לראות שינוי כזה במהלך חיינו, כי בדרך כלל צריך מספר גדול של מחזורים חיים על מנת שניתן יהיה להבחין בשינוי המביא ליצירתו של מין ביולוגי חדש מתוך מין ביולוגי קיים. אך ניתן לבצע דבר כזה בחיידקים שמחזור החיים שלהם הוא כ 20 דק' וקוין מביא דוגמאות להתפתחות אבולוציונית בחיידקים שחלקה נובע בשינויים סביבתיים שנגרמו ע"י האדם (אנטיביוטיקה היא זרז מצוין להתפתחות אבולוציונית של חידקיים שפיתחו אליה עמידות).
קוין ממשיך לאחר מכן לגורמים נוספים התורמים להתפתחותה של האבולוציה, גורמים כגון: טקטוניקת הלוחות, הוא עומד על ההבדל בין איים יבשתיים (אי שנוצר כתוצאה מהתנתקות שלו מהיבשת אנגליה היא דוגמא לכך) ואיים אוקיינים (איים שעלו לפני המים כתוצאה מפעילות וולקנית הוואי ואיי גלפגוס לדוגמא).
גורם נוסף עליו מרחיב קוין את הדיבור וגם בו הוא רואה גורם משפיע הוא מה שנקרא דו צורתיות מינית (מקרים בהם הזכר והנקבה שונים במראה לרוב הזכר יראה מרשים והנקבה אפורה ומשעממת) והגורמים המשפיעים על בחירת בן הזוג ע"י הנקבה. מדוע מתפתחים איברים מרשימים שכל תפקידם הוא להרשים (כגון זנבו של הטווס) ? ואשר תפקידם הוא לתת יתרון אבולוציוני על פני שאר הזכרים (קוין לא מזכיר זאת במפורש אבל הוא מדבר על "עקרון ההכבדה" מושג אשר פותח ע"י אמוץ זהבי ומחקריו על זנבנים בערבה).
בשני הפרקים האחרונים נוגע קווין בנושא הנפיץ מכל, ההתפתחות האבולוציונית של האדם, קוין סוקר את הממצאים המאובנים שנמצאו לאורך השנים החל מאפריקה והן בסין ובמקומות אחרים. ממצאים שאומנם לא נותנים את התמונה המלאה, אבל בהחלט מספקים הוכחות להתפתחות כזו. קוין גם נוגע בנקודה מדוע יש מין אנושי אחד על פני האדמה , ולבסוף הוא מתייחס לטענות בדבר המוסריות של האבולוציה, הדבר ממנו חוששים רבים, שבמידה ואנחנו נקבל את התאוריה האבולוציונית אנשים עלולים לפרש זאת בדרך לא נאותה (אם אנחנו דומים לחיות אז בוא נתנהג כמו חיות) דבר שיביא להתדרדרות המוסרית של המין האנושי.
קוין עושה שירות מצוין לכל מי שתומך התורת האבולוציה, הוא לא נרתע מביקורת, אלא מציג שאלות לחסידי הבריאה והתכנון התבוני על הממצאים אותם הוא מביא (עם התכנון התבוני או הבריאתני הוא מושלם למה אנחנו צריכים תוספתן ? איבר שהרג רבים לפני הופעת הרפואה המודרנית וביצוע ניתוחים). הוא אינו חוסך ביקורת מתומכי הבריאה והתכנון התבוני אשר נמנעים מלהציג אלטרנטיבה למספר נושאים אותם הוא הציג בספרו.
קוין מודע לכך שאין בידיו את כל הממצאים ושאולי לעולם לא יהיו אבל הוא בטוח שהעתיד נראה ורוד שהוכחות נוספות בדבר נכונותה של תורת האבולוציה ימצאו.
בעיני זהו ספר מאיר עיניים ומהווה פתיחה לאחד התחומים המרתקים ביותר שקיימים היום בעולם המדע לפי דעתי, ספר שעושה שירות מצוין לתחום הזה ואשר כתוב בצורה חדה וברורה, ללא שום נסיון לטייח או לעוות משמעויות של ממצאים. ספר שכל מי שתחום זה מעניין אותו חייב לקרוא.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|