יצירתיות אמנותית כצומת שינוי וצמיחה אצל תלמידים עם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז
"אני שרדתי, הסתרתי, עקפתי, שיקרתי, שתקתי. מצאתי כל דרך אפשרית להחביא
את הקושי" (עמוד 102)
הספר ״על חבל דק״ מבוסס על מחקר משותף שערכו שלי הרשקו, דיקנית הסטודנטים ב״בצלאל״, ועמלה עינת, מומחית בכירה בתחום ליקויי למידה, במסגרת קורס מיוחד שפותח בשיתוף המוסד לביטוח לאומי, כחלק ממערך התמיכה ללקויי למידה.
הספר הייחודי הזה בהפקתו האיכותית מציג עבודות אמנות ומחשבות של סטודנטים לאמנות עם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז.
הוא תוצר של מחקר ייחודי וראשון מסוגו בארץ ובעולם הבוחן את הקשר בין לקויות למידה ובעיות קשב וריכוז לבין יצירה אומנותית של סטודנטים לאמנות.
״תמיד תפסו אותי כאסטרונאוט שמרחף בחלל. בסופו של יום – זה אני, עם כל החפצים שמפוזרים סביבי ועם הריחוף התמידי. אבל בתוך כל זה, אני מחובר כעת לצינור חמצן – לאמנות, שבאמצעותה אני יכול לבטא את עצמי בצורה כנה, ברורה ואמתית ושבזכותה אני יכול לנשום ולהמשיך לחיות.״ (מתוך עדותו של ארד שגיא – עמוד 40)
למעלה מ-30% מבין הסטודנטים לאמנות בבית ספר לאמנויות ״בצלאל״ בירושלים חווים קשיים בתחום הלמידה או הקשב והריכוז. המחקר שהובילו מחברות הספר ביקש לבחון האם, כפי שעולה ממחקרים חדשים בתחום חקר המוח, בקרב קבוצה כשרונית זאת מתקיימת תופעה של פיצוי על החולשות הללו באמצעות פיתוח וטיפוח כישורים אמנותיים? ומה באמת מתחולל בעולמם הרגשי של הסטודנטים לאמנות בעלי לקויות הלמידה?
כיצד הם מצליחים למצוא סדר בעולם כאוטי? ואיך מתגברים על תחושת הכישלון?
במרכז הספר עומדות עדויות של סטודנטים באקדמיה ״בצלאל״ בעלי קשיי למידה לצד יצירות של הסטודנטים. העדויות הן טקסטים נוקבים, חושפניים ולפרקים גם מעוררי השראה, המשקפים את המתחולל בנפש המסובכת בפקעת של רגשות סותרים.
לצד כל אמירה מוצגת יצירה אמנותית של אותו סטודנט.
הספר כולל גם מידע תיאורטי ומצורף מסמך אישי של הפסיכולוג חיים עומר, אב לבן בעל לקויי למידה קשים ביותר, שהפך לצייר מחונן, שהציג עד היום 13 תערוכות יחיד בארץ ובחו"ל.
כל האמירות המוצגות בספר מעידות על אינטליגנציה רגשית גבוהה מאוד, על כנות ופתיחות,
ולחלק מעבודות האמנות הצלחתי להתחבר, וישנן גם עבודות שלא ממש הבנתי את מהותן.
"תמיד הייתי ילד נבון, לרוב הייתי גם ילד נכון. אבל עם המילה הכתובה הייתה לי בעיה, היא החלה להילחם בי כבר מגיל קטן ואני לא עשיתי מזה עניין" (עמוד 86).
אני ממליץ בחום על הספר המיוחד הזה לכל מי שמתעניין בעולמם של אנשים עם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז, ובמיוחד לכל האנשים שמלווים את בעלי הלקויות הללו במערכת החינוכית-סוציאלית.