|
|
|
השידוך |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4784 |
|
|
חני קאופמן, בת למשפחה יהודית אורתודוכסית מלונדון, הגיעה לפרקה. כאחות הבכורה – והדעתנית – בין שמונה בנות, שבחיקה לא ייחוס מרשים ולא נדוניה גדולה, היא מהווה אתגר של ממש עבור השדכנית הנמרצת של הקהילה. גם חני עצמה אובדת עצות: כיצד היא אמורה להכריע, על סמך מבטים חטופים ופגישות מגומגמות, מי יהיה הגבר שאיתו תבלה את שארית חייה? בספקותיה היא מעזה לשתף רק את הרבנית רבקה זילברמן. כמי שאמורה להדריך את חני במשעול הפתלתל המוביל אל נישואים מאושרים נסמכת הרבנית על ניסיונה האישי ועל אמונתה – אלא שבחייה שלה הולכים שני היסודות הגדולים האלה ומתערערים, עד שנדמה שהיא זקוקה בעצמה למורה נבוכים.
שתי הנשים האלה, הניצבות על ספו של מסע אל הלא-נודע, עומדות במרכזו של הרומן הנהדר,השידוך. בכתיבה נדיבה ובוטחת – שהעניקה לספר מועמדות לפרס בוקר היוקרתי – טווה איב האריס סיפור על קהילה סגורה שהקונפליקטים הטבועים בה הם בראש ובראשונה אוניברסליים: החיפוש אחר אהבה, ההתמודדות עם אובדן, והכורח, לעתים, לקבל החלטות אמיצות ומשנות חיים. גיבוריה מלאי החיים – וההומור החומל שבו מתואר מסעם – מהדהדים את מיטב ספרות הנישואים המעמדית, ובראש ובראשונה את ספריה של ג'יין אוסטן, והופכים את השידוך לרומן בלתי-נשכח.
"רומן בעל מורכבות רגשית ותמטית ההופכת אותו ראוי למועמדות לפרס בוקר." Independent
"מקסים, מצחיק ונוגע." Spectator
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 26/08/2018
כשקראתי את הספר מיד נזכרתי בסדרה "שטיסל" שכל כך אהבתי. בשני המקרים ישנה אפשרות להביט על העולם החרדי כאשר אופן ההצגה של עולם זה נראה כמשקף את המציאות נאמנה (פרט לכמה שגיאות קטנות שמצאתי במהלך הקריאה). הספר פותח בנערה בת 19 שמחכה לחתנה מעבר לדלת הבדקין, שזהו חדר שאליו החתן מגיע כדי לפרוש... המשך הביקורת
כשקראתי את הספר מיד נזכרתי בסדרה "שטיסל" שכל כך אהבתי. בשני המקרים ישנה אפשרות להביט על העולם החרדי כאשר אופן ההצגה של עולם זה נראה כמשקף את המציאות נאמנה (פרט לכמה שגיאות קטנות שמצאתי במהלך הקריאה). הספר פותח בנערה בת 19 שמחכה לחתנה מעבר לדלת הבדקין, שזהו חדר שאליו החתן מגיע כדי לפרוש את ההינומה על פני הכלה לפני החופה. בהמשך, הספר חוזר אחורה ומגולל את השתלשלות העניינים עד ההגעה לרגע זה. לאותה כלה הייתה כמובן גם מדריכת כלות ובמקביל הספר מעמיד גם את סיפורה של המדריכה / הרבנית במרכז. שתי הנשים גרות בתוך קהילה חרדית סגורה בלונדון ולשתיהן התנהגות די שונה ומוזרה בהשוואה למקובל בקהילתן. כמובן שהסיפור מעמיד במרכז גם את הגברים שבקהילה, זאת בעיקר באמצעות החתן של חני הכלה ובאמצעות חברו הטוב, אברומי. גם גברים אלה אינם הולכים בתלם כמקובל. ראשית, השידוך עם חני אינו התבצע כמקובל: ברוך הוא זה שראה את הכלה לראשונה והיא לא הוצעה לו על-ידי השדכנית מפאת הבדלי מעמדות ביניהם (בעיקר בתחום הכלכלי). שנית, גם לאחר שביקש להשתדך עימה ונתקל בהתנגדות מצד אימו הוא נלחם עליה (ללכת בניגוד לדעת ההורים הוא עוד דבר שאינו מקובל במגזר החרדי).
אצל אברומי המצב מסובך עוד יותר: על אף היותו בן של רב הקהילה ובנה של הרבנית הוא נשלח ללימודי עריכת-דין בעולם החילוני ושם מתוודע לבחורה שאינה יהודייה.
הסיפור נע בין לבטיה של חני לבין לבטיו של ברוך ובין לבטיו של אברומי ולבטיה של אימו הרבנית. כמו כן, הסיפור נע בין עבר להווה כאשר ההווה מתמקד בסיפור השידוך של חני וברוך עד החתונה וקצת לאחריה וכן באברומי והעבר מתמקד בסיפורה של הרבנית ושל בעלה חיים שעלו לישראל והגיעו לירושלים ומשני צעירים חילונים הפכו יחד לחלק מהקהילה החרדית בירושלים ולאחר מכן חזרו כזוג נשוי ללונדון, מקום הולדתה של הרבנית.
יש מי שיגיד שהסיפור הוא פשטני, אך אני אהבתי וממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 21/11/2017
באחד האתרים קראתי כי מישהו המליץ על הספר כספר לקריאה ביום כיפור. גיחכתי לעצמי. אין משהו שיותר עומד בסתירה לקרוא ספר ביום כיפור, מאשר ספר שיוצא בביקורת ישירה כנגד הפלג החרדתי בדת היהודית.
ניסיתי לקרוא את הספר כחוויה אנתרופולוגית בעיניים של קוראים אנגלים שלא ממש מודעים... המשך הביקורת
באחד האתרים קראתי כי מישהו המליץ על הספר כספר לקריאה ביום כיפור. גיחכתי לעצמי. אין משהו שיותר עומד בסתירה לקרוא ספר ביום כיפור, מאשר ספר שיוצא בביקורת ישירה כנגד הפלג החרדתי בדת היהודית.
ניסיתי לקרוא את הספר כחוויה אנתרופולוגית בעיניים של קוראים אנגלים שלא ממש מודעים לדקויות של הדת היהודית ועבורם מילים כמו: נידה, שידוך, לשמור נגיעה, צום ביום החתונה וכדומה- לא אומרות דבר וחצי דבר. והמנהגים שהופיעו בספר נראו לי שונים ומשונים לקורא שאין לו רקע כפי שלי יש. (אי שם סבתא רבתא שלי התגוררה במאה שערים ולשמחתי לא הייתה פאנטית כפי שמתואר בספר).
הסופרת עושה שימוש רב מדי בארוטיקה כדי להדגיש את הפער בין הדמויות לבין שיגרת הזוגות הנשואים- TOO MUCH לטעמי.
עד עמוד 100 העלילה די מדשדשת. יותר מדי תיאורים שמאפילים על התקדמות העלילה. רק לקראת השליש האחרון של הספר – מתקיים קונפליקט מאוד משמעותי בין חני לבין משפחתו של ברוך- השידוך המיועד.
עוד ציר בעלילה היא הרבנית שמלמדת את חני הלכות כלה. הרבנית (אשת הרב) לא שלמה עם החיים בקרב הקהילה החרדית שבאנגליה ובסיכומו של דבר היא מורדת במוסכמות.
וישנו את אברומי, בנה של הרבנית שטועם ממנעמי העולם החילוני תוך ייסורים רבים, הוקעה של משפחתו וחזרה למסלול אשר המשפחה קבעה עבורו.
זהו ספר בנאלי, נגרר לכל הקלישאות הקיימות, לא חידש לי דבר בנושא, ארוך מדי- ואולי הוא באמת מתאים ליום כיפורים שמחכים כבר שהוא יסתיים ואפשר יהיה לחזור לשיגרה.
התרגום בסדר. התמונה על הכריכה- מתאימה לנושא.
תאריך הכנסה לאתר 05/09/2017
השידוך כשמו כן הוא..
הספר בעיקרו מספר על חני נערה חרדית הגדלה במשפחה "לא אמידה" ולה עוד 7 אחיות!
תחילת הספר היא על התרגשותם וחששותיהם של חני ובעלה לעתיד ברוך ביום חתונתם.. כל אחד מנקודת המוצא שלו
ככל שמתקדמים בספר נכנסים לעולמם של עוד ועוד דמויות מפתח בספר.
זהו סיפור על... המשך הביקורת
השידוך כשמו כן הוא..
הספר בעיקרו מספר על חני נערה חרדית הגדלה במשפחה "לא אמידה" ולה עוד 7 אחיות!
תחילת הספר היא על התרגשותם וחששותיהם של חני ובעלה לעתיד ברוך ביום חתונתם.. כל אחד מנקודת המוצא שלו
ככל שמתקדמים בספר נכנסים לעולמם של עוד ועוד דמויות מפתח בספר.
זהו סיפור על הקהילה החרדית, על מנהגם, ההבדלים בין משפחות "אמידות" כלכלית לבין משפחות "עניות"
"הצצה" לעולם הבנים החרדים כמו אברומי אשר "נופל לתרבות רעה" כשהוא מגלה את הצד השני החילוני "וטועם" מהפרי האסור
ויש את רבקה הרבנית, שלהבדיל מחני שכל חייה גדלה לתוך הדת, רבקה הגיעה מהעולם החילוני ונשאבה לתוך הדת
בכל פרק נחשפתי לדמות אחרת, ולכל סיפור חייה.
חייבת לציין שהיו רגעים ששאלתי את עצמי אייך אפשר להתחתן עם מישהו אחרי כמה פגישות? אייך אפשר "להתוודע" לאדם שאת לא מכירה? מסתבר שאפשר, רק אם אתם שוכחים את הטראומה של הפעם הראשונה..
בכלל הספר מעלה תהיות על החיים בקהילה החרדית, על אורח חייהם, על החוקים הקפדניים, ובעיקר על האיפוק החזק, דמותה של הרבנית רבקה הותירה בי רושם עז על אישה חזקה כמו כלואה בתוך עצמה ולא משלימה עם השינוי בחייה, ובעיקר ההדחקה שלה על הטראומה שחוותה.
ממליצה בחום...
תאריך הכנסה לאתר 13/11/2015
חני קאופמן, בת למשפחה חרדית שמצבה הכלכלי יחסית מתחת לממוצע המקובל בקהילה החרדית בלונדון סוף סוף מצאה את האיש שאיתו היא רוצה להתחתן.
אחרי אין ספור נסיונות שידוך ועשרות גברים שחני (למרות שאין לה ממש say בעניין) הצליחה להיפטר מהם היא הכירה את ברוך.
ברוך הוא בחור חרדי ממשפחה אמידה יחסית... המשך הביקורת
חני קאופמן, בת למשפחה חרדית שמצבה הכלכלי יחסית מתחת לממוצע המקובל בקהילה החרדית בלונדון סוף סוף מצאה את האיש שאיתו היא רוצה להתחתן.
אחרי אין ספור נסיונות שידוך ועשרות גברים שחני (למרות שאין לה ממש say בעניין) הצליחה להיפטר מהם היא הכירה את ברוך.
ברוך הוא בחור חרדי ממשפחה אמידה יחסית בקהילה ובעל אמא יהודיה שתלטנית בדיוק לפי הסטריאוטיפ שלפיו מדמיינים אמהות יהודיות. ברגע שהוא רואה את חני ומצהיר שהוא רוצה להתחתן איתה, היא מנסה לעשות הכל על מנת לשבש את החתונה הזו.
אבל, לפי מה שמובן משם הספר - הגענו לחתונה של חני וברוך.
הספר סוקר ב380 עמודים את מהלך חייהם של חני וברוך טרם חתונתם ואף ביום חתונתם ובליל כלולותיהם. אנו מקבלים הצצה לעולם החרדי מבחינת טקסי החתונה ובכלל טקסי האישות (ביניהם מקווה, שידוך, ייעוץ רבני וכו׳). אנו זוכים להציץ גם לחייהן של דמויות נוספות מהקהילה ולהבין כיצד בנוי עולמם מזויות שונות וכל אחד לפי סיפור חייו.
וסוף סוף אני יכולה להגיד שיצא לעולם הזה ספר שרובו הוא על טהרת היופי שבעולם החרדי - מדוע יש כל מנהג, מדוע המנהגים הללו טובים ויפים במהותם והתמימות (יש כאלה שיגידו הטיפשות והבורות…) של הדמויות.
אני לא מחובבי הקהילה החרדית וזה לא סוד, בכלל קיצוניות בדת, בכל דת, לא באה לי יפה לעין ואני תמיד רואה במנהגים החרדיים פגע רע, בורות חזקה מאד, הפסד של העולם היפה שלנו וכל מה שיש לו להציע ובכלל יש לי הרבה סתירות בעולם הזה ועם העולם הזה. אבל הספר הזה הצליח להכניס לי לראש שיש גם יופי ושלכל דבר יש מטרה בין אם היא נסתרת או גלויה. ואני פשוט לא יכולתי לעזוב את הספר הזה מהיד.
מאד נהנתי ממנו, הוא מאד עניין אותי ועשה לי חשק אפילו רב יותר להיכנס לעומק הדברים ולראות את העולם החרדי מקרוב יותר (אגב, תמיד היה לי חלום ללכת עם המצלמה שלי בתוך מאה שערים, אבל הוא עוד לא התגשם…).
לסיכומו של עניין, פשוט תקראו, אני לא רוצה להרוס לכם יותר מידי את הסיפור ואשאיר את המתח בעינו עומד ואשלח אתכם לספרייה או לחנות הקרובה לביתכם.
אגב, חייבת לציין משהו על העטיפה שבחרו לספר - פשוט יפייפה! עטיפה נהדרת, מתאימה בדיוק (במיוחד לפרק הראשון בו מדברים על שמלת הכלה של חני שעברה מדור לדור) ונראית כל כך טוב לעין שאני אפילו הייתי מתפתה להרים את הספר רק בשל עטיפתו.
תאריך הכנסה לאתר 05/10/2015
באו נדבר שניה על הקנקן לפני שנדבר על מה שבתוכו. אני מחזיקה בספר לבן ששמו "החתונה של חני קאופמן": שם, שלדעתי, פחות מתאים מאשר "השידוך" (באנגלית הספר נקרא The Marrying of Chani Kaufman). אינני יודעת מה גרם להוצאה לשנות את שם הספר אך מכיוון שהספר הוא פסיפס של דמויות... המשך הביקורת
באו נדבר שניה על הקנקן לפני שנדבר על מה שבתוכו. אני מחזיקה בספר לבן ששמו "החתונה של חני קאופמן": שם, שלדעתי, פחות מתאים מאשר "השידוך" (באנגלית הספר נקרא The Marrying of Chani Kaufman). אינני יודעת מה גרם להוצאה לשנות את שם הספר אך מכיוון שהספר הוא פסיפס של דמויות ואירועים, אני שמחה שחני לבדה אינה עומדת בכותרת הספר. ואם בקנקנים עסקינן, אז אני חייבת לציין שהכריכה מרתיעה בעיניי.
לאחר שפרקתי את אשר על ליבי לגבי שתי הנקודות הללו שהעסיקו את מוחי, בואו נדבר על התוכן. הספר מרכז לתוכו מספר דמויות וצועד קדימה ואחורה בזמן. נע על שני צירים: שנת 2008 (ציר מרכזי) וציר נוסף ב-1981-1982.
חני וברוך בשעה טובה מתחתנים לאחר שידוך. הוא בן 21 והיא בת 19. הוא בא ממשפחה אמידה עם אימא בררנית עד מאוד ואבא גדול בתורה. היא באה ממשפחה מרובת ילדים (שמונה בנות), ללא נדוניה עם אופי מעט מרדני. רצה הגורל והשניים מוצאים חן זה בעיניי זה אך גברת לוי, אימא של ברוך, לא רואה את השידוך בעין יפה ומבחינתה זהו סוג של מלחמה. יש גם את הרבנית רבקה זילברמן המלווה את חני בהדרכה שלפני טקס הנישואין. הלבטים והדאגות שמלווים את חני לפני שתכנס תחת קופה וקידושים גורמים לה לדאגה והיא מחליטה לשתף את רבקה וזו מגלה קווי דמיון לחייה הפרטיים שאליהם אנו נחשפים עוד בשנות הכרות עם בעלה בשנות השמונים. ויש את אברומי שהוא אחד החברים הכי טובים של ברוך. אברומי מאוהב באישה ועובר על לא מעט חוקים וגזרות.
זה על קצה המזלג - יש פה עלילה שמורכבת מלא מעט מהפתעות, רגשות ואירועים.
הסופר, איב האריס, יוצר עלילה בעולם שבו הגבולות קשיחים ומצליח ליצוק לתוכו סיפור עם פינות עגולות. הדמויות המרכזיות אומנם מנסות להישאר במסגרת אך כל אחת בדרכה שלה מנסה למצוא את מקומה. לפעמיים זו מתפשרת ולפעמים עומדת על שלה.
משחק הזמנים היה בעיניי נהדר ולא מבלבל. בתחילת כל פרט צוין זמן ההתרחשות אך הוא לא היה הכרחי במאת האחוזים. האווירה הייתה ברורה וקטעים אלו נכתבו בצורה זורמת, כך שכל פעם נחשפנו לפיסת מידע באישיות הדמויות או באירועים שהתרחשו. עם זאת, הסיפור לא זרם במהלך כל הקריאה. היו המון רגעים בהם העלילה נמרחה, פירוט יתר וסצנות ארוכות שלא תרמו דבר ואותי מעט שעממו.
מאוד אהבתי את חני ואת אופייה. החשיפה שלה לחיים, לרצון להבין וללמוד היה מעניין ומאתגר. גם ברוך מצא חן בעיניי. אהבתי את הפרקים ששני קולותיהם נשמעו במקביל. נראה שהסופר השקיע בהן מחשבה, הדמויות התעצמו מרגע לרגע וחשתי אליהן סוג מסוים של חיבור והמון אמפתיה. רק בשליש האחרון של הספר התחברתי לדמותה של הרבנית וגם זה קרה באופן חלקי.
בסופו של דבר אם עליי לסכם, הסיפור עצמו היה מעניין אם מנפים חלקים ממנו. העלילה חושפת צלע בחיים אשר רחוקים ממני מאוד. לא יודעת כמה מהמידע שבספר הוא עובדות אך מידע-כללי אני מניחה שכך הדברים מתנהלים.
מעבר לכל זה, הספר גרם לי, באופן אישי, לאנטי נגד המגזר החרדי, השמרני והאדוק. מאוד קשה לי לקבל את העולם הזה ואני ממש לא רואה את עצמי חיה כך. אולי זו הסיבה שבמהלך הקריאה חשתי רתיעה בקטעים מסוימים וכעס על התנהגות כזו או אחרת של דמויות.
קריאה מהנה,
יעל
תאריך הכנסה לאתר 02/10/2015
את הספר "השידוך" קראתי ביום כיפור. משום מה הרגיש לי שזה מתאים.
הספר מתאר את הקהילה האורתודוכסית מלונדון. הספר מסופר מפי 4 אנשים.
חני, ברוך, אברומי, הרבנית רבקה זילברמן.
התקופה – שנת 2008 (לונדון)
שנת... המשך הביקורת
את הספר "השידוך" קראתי ביום כיפור. משום מה הרגיש לי שזה מתאים.
הספר מתאר את הקהילה האורתודוכסית מלונדון. הספר מסופר מפי 4 אנשים.
חני, ברוך, אברומי, הרבנית רבקה זילברמן.
התקופה – שנת 2008 (לונדון)
שנת 1982 - 1981 – ירושלים.
חני קאופמן נולדה למשפחה יהודית אורתודוכסית בלונדון, במשפחתה יש 8 בנות. אחיותיה הגדולות כבר נשואות, ועכשיו הגיע תורה של חני. לחני אין נדוניה. ייחוס ונדוניה, אלו שני הדברים הקובעים בשידוך (ואם זה זכר, אז גם בקיאותו בלימודים). הזיווג מתבצע על ידי שידוך.
חני היא קצת "אחרת". היא דעתנית, מתעניינת, לא הולכת בתלם ולא הולכת ללמוד בסמינר. היא עובדת כעוזרת למורה.
הנכס של חני הוא היופי שלה. חני בת 19. חני יוצא לפגישות שידוכים. אך משהו לא הולך, היא אף פעם לא מגיעה לפגישה השלישית. או שהיא לא מוצאת חן בעיני הבחורים או שהבחורים לא מוצאים חן בעיניה.
הרי על סמך 2-3 פגישות, בני הזוג צריכים להחליט – להתחתן או שלא.
ברוך מגיע ממשפחה עשירה. הוא בן 21. הוא "מורד". הוא החליט להתחתן עם חני, שאותה ראה רק בחטף. אמו מתנגדת, היא תעשה הכל, כדי שהזיווג לא יצא לפועל. אך היא נכשלת. בנה מתעקש להתחתן עם חני.
אברומי, הוא בן של הרב. הוא חבר של ברוך. אברומי הלך ללמוד באוניברסיטה ואבוי – הכיר של בחורה. ולא סתם בחורה, כי אם גויה ושחורה. ארומי חצוי. מצד אחד טוב לו עם החברה מצד שני הוא בוגד בעמו ומרגיש חוטא.
הרבנית – אישה משכילה שחזרה בתשובה יחד עם בעלה ובשביל בעלה. אך אפילו שהיא מקפידה על קטנה כגדולה, משהו מציק לה בדת.
בספר זה, אני מרימים מסך ומציצים לעולם של יהדות אורתודוכסית. מנהגים, הלכות שידוך, חתונה מקווה, תפילות, אמונה, המאבק בין קידמה לאמונה.
היחסים בין היהודים. קנאה, אהבה, דחייה, כניעה לגורל ולחיים בקהילה דתית ועוד.
אני אהבתי את הספר. ספר קל, זורם, מעניין.
ממליצה
תאריך הכנסה לאתר 08/08/2015
שם הספר התגלגל לשם "השידוך" משמו המקורי: "החתונה של חני קאופמן". לדעתי וזו רק דעתי, אני חושבת שהשם המקורי מתאים יותר, ובמחשבה שנייה אפשר היה גם לקרוא לספר הזה "הרבנית", אך ייתכן והשם "הרבנית" עשוי היה לנווט לפלח קוראים מסוים. ... המשך הביקורת
שם הספר התגלגל לשם "השידוך" משמו המקורי: "החתונה של חני קאופמן". לדעתי וזו רק דעתי, אני חושבת שהשם המקורי מתאים יותר, ובמחשבה שנייה אפשר היה גם לקרוא לספר הזה "הרבנית", אך ייתכן והשם "הרבנית" עשוי היה לנווט לפלח קוראים מסוים.
העלילה מהווה מהווה הצצה לחיי החרדים, ורוב רובה מתרחשת בקהילה החרדית בלונדון. מה שהזכיר לי מעט את הספר שקראתי בשנה קודמת של פרנצסקה סגל בשם "אותה תמימות".
בסיפור הזה יש שתי נשים דעתניות: חני קאופמן-הכלה המיועדת להינשא לברוך, והרבנית רבקה זילברמן, שמגולל לתוכו, את מנהגי השידוך בקהילה החרדית, עד ליום החתונה ולא רק...
חני והרבנית שתי נשים שונות: חני גדלה בקהילה החרדית, אחות לעוד 7 בנות, בעוד האם עקרת בית ומנוע ליצור ילדים, עד וכאשר יצוץ בן זכר. הרבנית לעומתה, גדלה בצל הנצרות, התגיירה ונישאה לחיים הרב שהיה חילוני וחזר בתשובה.
הרבנית מצוירת כאישה שונה מאוד מהקהילה החרדית, למרות שקיבלה על עצמה את כל מנהגיה, והיא זו שם שמתדרכת את חני, לקראת כלולותיה ויומה הראשון בחדר המיטות עם ברוך.
חני קאופמן, נערה/ילדה בת 19, פחדה ויראה מהפרידה מהוריה, והתחברותה למעמדה החדש כאישה נשואה. היא לא ידעה איך תוכל להתמודד, ומה החברה מצפה ממנה. האם היא תהיה כמו האם, עקרת בית שתגדל ילדים ובעלה יהיה כמו אביה - רב?
חני קאופמן, לא בדיוק מצטיירת כ"ילדה טובה ירושלים" ציטוט עמוד 19: "בגיל חמש-עשרה גרמה לה פטפטנותה צרות לא מעטות בבית הספר. בתגובה היא מילאה את ספרי הלימוד שלה בשרבוטים נזעמים. היא נחשבה לתלמידה חוצפנית אך מבריקה. ציוניה היו מעולים. היא התעניינה בכל דבר שהצליחה להניח עליו את ידיה"...היא גדלה בבית ללא טלוויזיה או אינטרנט לדברי אביה: "טלוויזיה אינה אלא ביב שופכין פתוח בחדר המגורים." (עמוד 19). לעומת דעתנותה ומרדנותה, ברוך, בעלה המיועד מגלם, דמות חיוורת, בחור ישיבה רזה וגבוה, מתוח, נרגש, חביב, קשוב שגדל במשפחה חרדית, לאם דומיננטית ואב פשרן, ובשפתנו בקיצור: "יורם".
הספר מתחיל בלונדון 2008 בשכונת הנדון, כאשר חני, הכלה הטריה בת ה-19, מאובנת תחת שכבות בד "חונקות" שמייצגות עולם חסר ידע ומידע, ממתינה בחדר "הבדקין" לחתן שיכסה את פניה בהינומה. וכמו כל חתונה דתית, כל הנשים הנשואות חבשו פאות משובחות, שהסתירו את שערן הטבעי מבני המין האחר, לעומת הרווקות שהתהלכו בגילוי ראש, והעיד על מצבן המשפחתי.
בציר אחר ועל רקע הנוף החרדי, בנה של הרבנית למד באוניברסיטה חילונית, ונובר בצלחת של העולם החילוני, עד כדי כך שהוא מתחבר לשולה שאינה יהודיה. באחת השיחות בין שולה לאברומי (בנה של הרבנית), מובא הסבר על שמירת הנגיעה, בשיחה הזו איב האריס מבליטה, עד כמה דרך החיים של העולם החרדי, נשמעת מוזרה לעולם שאינו חרדי.
שולה-נציגת העולם החילוני ופיתוייו. כשאברומי השתכר והיה בדילמה מה יספר להוריו, על אי שובו הביתה בלילה, היא מרגיעה אותו... ציטוט עמוד 193: "אל תהיה טיפש! אני לא מכירה מישהו שלא השתכר ככה בפעם הראשונה. זה קרה לכולנו. אם כבר, אני חושבת שבעיני האחרים אתה תיראה עכשיו קצת יותר נורמאלי, יותר שייך לחבורה החוטאת שלנו."
בנושא "שמירת נגיעה", איב האריס מטיבה לתאר את ההשקפה הזו,בסצנה כשהרבנית מאבדת את עוברה. באותה סצנה, הרב חיים עמד במבוכתו בין דין האיסור "לגעת", מול הדין של "פיקוח נפש".
לאורך העלילה ישנה הבלטה עד כמה החברה החרדית מצוייה בים של צביעות, שקרים לבנים, אי אמיתות, ובורות ענקית בנושאים של בינו לבינה במיוחד.
"החתונה של חני קאופמן" או בשמו "השידוך" הינו ספר של יום אחד, שמתחיל בחתונה של חני וברוך ומסתיים ביום אחד שלאחר ליל הכלולות. לאורך הספר ישנם הבזקים לימים שקדמו לליל הכלולות, בליווי ציר חייה של הרבנית רבקה החל מירושלים בשנת 1982....: ההיכרות עם חיים שהיה בן עשרים ושלוש, יליד דרום אפריקה, שהגיע לישראל בהשפעת הוריו, משום שנכשל בבחינות לאוניברסיטת יוהנסבורג. בראש של חיים היו, יותר מדי בילויים ופחות מדי לימודים (עמוד 126). למרות שחיים שנא את תקופת הצבא, לימים זו תקופה שהטיבה עימו, משום שבעזרתה הוא למד ללכת בתלם, להיות ממושמע וכאחד מהצוות. הוא החל להתגורר בירושלים אצל סבתו, ולאחר שחש צורך בעצמאות, שכר לעצמו חדר במעונות הסטודנטים. לחיים באותם ימים לא היה מושג מה הוא יעשה לפרנסתו בתום לימודיו, ברם החיים גלגלו אותו לעולם החרדי, עד וכאשר הפך לרב בעצמו.
בסיפור הזה יש לנו חביתה של החברה החילונית, הפתוחה, עמוסת "פיתויים אסורים", לעומת החברה החרדית קונפורמית, חסודה וסגורה.
בתוך כל החביתה שטיגנה לנו איב האריס, מבעבעות שתי נשים, שהעלילה סבה מסביבן, עם תפאורה הגברית. הדמויות הגבריות מייצגות את העולם החרדי, השמרן, ללא פינות עגולות אבל יש גם "הצצות", לעומת הנשים הסקרניות שמציפות ומציצות למודרניזציה והעולם האחר.
כשהרבנית מקבלת החלטה היא טוענת בינה לבין עצמה עמוד 332: "היא הרגישה כמו זרה, אבל כבר לא כזאת שמתבוננת מבחוץ, שכמהה להיות חלק מהכלל. איך היא יכולה להיות חלק מקהילה שמטאטאת את כאבי האובדן שלה מתחת לשטיח של תפילות בלתי-פוסקות?" ועוד כשאותה רבנית כיסתה את עצמה בג'ינס, משפחת שוורץ "הביטה בה בלי לראותה"... ציטוט מעמוד 357: "הרבנית הרגישה שקופה, רוח רפאים בלתי-נראית. היא הלכה הלאה בתחושה מעורבת של מבוכה והקלה. אולי משום שאינה לבושה כאישה חרדית היא כבר לא קיימת מבחינתם של בני קהילתה; הם רואים רק מה שהם רוצים לראות. אישה במכנסי ג'ינס עם שיער פזור אינה אחת משלהם, ומשום כך אין לה כל חשיבות בעיניהם. היא סתם עוד מכשול שהם צריכים לעקוף בלכתם ברחוב. באותה מידה היא יכולה להיות פנס רחוב. כמה זר וצר אופקים העולם שבו הם חיים".
מול שתי הנשים: חני קאופמן והרבנית רבקה זילברמן, איב האריס מטיבה להעמיד שני גברים: אברומי שטעם מ"הפרי האסור" וברוך השמרן כשפניו לבלתי נודע.
לדעתי, למרות מספר קטעים שאפשר היה לדלג עליהם, או להסירם מהעריכה, הספר לא חף מחסרונות, אך בהחלט זהו ספר ראוי, לא יומרני, שמצליח לספק הצצה לעולם לא מוכר.
לסיכום: סיפור מקסים, קליל, עסיסי, מתובל טוב, עם דמויות סימפטיות, מעניין, מענג, כתוב בכישרון רב עם כתיבה הדוקה, ולדעתי מחייב המשך.
נהניתי והתענגתי במיוחד מפני שאיני נמנית על הקהילה החרדית, אך מאידך גיסא אני מסוקרת לגבי מנהגיה ודרך חייה.
הספר הנוכחי מתחבר אצלי לספרים נוספים שקראתי בנושא: "בת יפתח" של נעמי רגן ו"החרדים" של אמנון לוי.
יופי של ספר, ולדעתי מגיע לספר הספר פרס "בוקר" ובנשימה אחת, אני מקבלת את השוואתו לספר "גאווה ודעה קדומה" של ג'ין אוסטן.
חבל שנגמר לי הספר... אהבתי!
ממליצה בחום.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 21/07/2015
הספר הזה החל את גלגולו בארץ תחת השם “החתונה של חני קאופמן” וכשמו הוא מביא את סיפורה של חני הנישאת לברוך.
הסיפור מתרחש בקהילה יהודית חרדית בלונדון, ועל כן כל נושא החתונה סובב סביב כללי הקהילה ומנהגיה בהקשר זה. הספר מספר על השידוך ומכיר לקורא את... המשך הביקורת
הספר הזה החל את גלגולו בארץ תחת השם “החתונה של חני קאופמן” וכשמו הוא מביא את סיפורה של חני הנישאת לברוך.
הסיפור מתרחש בקהילה יהודית חרדית בלונדון, ועל כן כל נושא החתונה סובב סביב כללי הקהילה ומנהגיה בהקשר זה. הספר מספר על השידוך ומכיר לקורא את השדכנית, מסביר כיצד מתרחש התהליך ומפרט את הדרך אל החתונה עצמה.
בנוסף אל דמותה של חני ודמותו של ברוך, בעלה המיועד, אנו מכירים גם את הרבנית המוצגת לאורך כל הספר כדמות קיצונית פחות ושונה בנוף. במסגרת תפקידה היא מכינה כלות צעירות לחתונה וכך מנסה להרגיע את חני ואף לתת לה פרטים יותר מכפי שנהוג לפרט לכל חרדית באשר לנישואיה וליל הכלולות שלה.
חני עצמה מתוארת באופן שובה לב. ילדה בת 19 החוששת ודואגת כיצד יראו חייה החדשים, מה מצופה ממנה וכיצד תתמודד. היא מביעה בכנות את הבעייתיות של מגורים בבית מרובה ילדים, חשה את המחסור בתשומת הלב כלפיה ומתנהלת בעולם החרדי תוך ניסיון שלא לוותר על אופייה שלה המלא סקרנות וחוכמה.
הספר כתוב באופן מאוד קליל וקולח. הוא אינו מספק מבט מעמיק על הקהילה החרדית ולא יוביל להבנה מלאה של החיים בה. עם זאת, סיפור המסגרת של הקהילה מעורר מחשבות באשר לחופש של אדם בתוך מסגרת דתית אדוקה, בחירותיו האישיות וקיומם של מצוות ומסורות בלב לונדון, כשמסביב פיתויים מכל עבר.
כך, בנה של הרבנית הלומד באוניברסיטה חילונית מגלה כמה גדולים הפיתויים וכמה קשה אחרי שחייך התנהלו תמיד בדרך אחת, לנסות לדבוק בה תוך מפגש עם העולם החילוני. באחת משיחותיו עם סטודנטית אחרת שאינה יהודיה הוא מסביר לה על שמירת נגיעה והשיח ביניהם מבליט כיצד מה שלאחד נראה כדרך החיים המוכרת, יכול להישמע בלתי נתפס לאחר.
באופן אישי אני חושבת שעבורנו כקהל ישראלי המכיר יותר מקריאה או מהיכרות אישית את הקהילה החרדית ומודע לכלליה ברמה כזו או אחרת, הספר יהיה מפתיע פחות. עם זאת, לאורך כל קריאתו ניסיתי לחשוב כיצד יתקבל בקרב קהל קוראים שאינו יהודי ובטח שאינו חרדי. אני מאמינה שרבים מהסיפורים שם יגרמו להרמת גבה ואולי אף ידהימו חלק מהקוראים. כך למשל השדכנית, גברת גלבמן, המובאת כסטריטואיפ לאדם רודף ממון ומתערב.
נהניתי מאוד מקריאת הספר שכן הוא העלה בי מחשבות בנוגע לאינדיבידואליזם והרצון להגשים את עצמך ואת רצונותיך ולא משנה באיזו דרך חיים אתה בוחר. אני מאמינה כי חובבי הספרים הקלילים או קוראים המעוניינים ללמוד עוד על דרכי חיים שפחות מוכרות להם, ימצאו בספר הזה עניין.
תאריך הכנסה לאתר 20/07/2015
זהו אחד הספרים המענגים ביותר שקראתי השנה. בעצם, קבלו תיקון: בקטגוריית הספרים הקלילים שקראתי השנה, זהו הספר המענג ביותר!
דרך החתחתים של זוג חרדי צעיר אל החופה המיוחלת וחיי הנישואין עתירי ההבטחות משורטטת ביד קלה, רוויית הומור ולא פחות חשוב: באהבת אדם באשר הוא, כך שגם... המשך הביקורת
זהו אחד הספרים המענגים ביותר שקראתי השנה. בעצם, קבלו תיקון: בקטגוריית הספרים הקלילים שקראתי השנה, זהו הספר המענג ביותר!
דרך החתחתים של זוג חרדי צעיר אל החופה המיוחלת וחיי הנישואין עתירי ההבטחות משורטטת ביד קלה, רוויית הומור ולא פחות חשוב: באהבת אדם באשר הוא, כך שגם הדמויות החשוכות יותר לא מאבדות את אנושיותן וחיוניותן.
הספר נפתחת בחתונתם של חני וברוך ומסתיים ביום שלאחר החופה.
בין לבין הקוראים מקבלים הבזקים לתקופה שקדמה לחופה: היכרותם של בני הזוג, הפניות לשדכנית, ניסיונותיה הכושלים של אם החתן לסכל את השידוך ועוד. כמו-כן שזורים בספר פרקים שמתרחשים בירושלים של שנות השמונים.
הגיבורות הן שתי דמויות נשיות חזקות: חני, צעירה חרדית מרדנית שסיימה את לימודיה בבית הספר אסתר המלכה ולמרות שדלתות הסמינר פתוחות בפניה היא מעדיפה לעבוד כעוזרת למורה לאמנות בבית ספר זה. לחני יש ציפורים בראש: היא חולמת על מסלול שונה מזה שיועד לה והדבר מסמן אותה כבעייתית בחברה החרדית צרת האופקים והקונפורמית בשכונת מגוריה, גולדרס גרין בלונדון. הדמות העוצמתית השנייה היא הרבנית שמדריכה את חני לקראת תפקידה החדש כאשת איש יהודיה טובה. תחילה סברתי שהיא עוד דמות חסרת ייחוד שנועדה רק להאיר את הדמות הראשית, אך במהרה מתגלה סוד עברה של הרבנית ותפקידה בספר מקבל נפח הולך וגדל עד שהוא משתווה לתפקידה של חני.
הגברים, מנגד, הם בהחלט לא הגיבורים הראשיים של הספר ועם זאת גם דמויותיהם קוסמות לדמיון ושובות את הלב. איב האריס מייחדת פרקים לדמויותיהם וקורותיהם של ברוך, חתנה של חני ואברומי, בנה המרדני של הרבנית. נהניתי מפרקים אלה לא פחות מן הפרקים שמוקדשים לדמויות הנשיות.
איב האריס מתגלה ככותבת מוכשרת שיצרה יצירה סוחפת וממכרת.
את ביקורתה על החברה החרדית ניתן לראות כמתיישבת עם הפסוק: "נאמנים פצעי אוהב".
אשמח מאוד אם יתברר שיש המשך ל"שידוך". נשארתי עם טעם של עוד.
תאריך הכנסה לאתר 17/07/2015
העלילה בשני משפטים- סיפור חתונתם של חני קאופמן וברוך לוי שמתובל בהרבה עסיסיות ורכילות יהודית.
איזה קיטש מענג! לפני כשנה קבלנו כמשפיעים את "אותה התמימות" שכמו הספר הזה, עסק בקהילה היהודית בלונדון, אבל פשוט לא עבד כמו שצריך, ה"חתונה" עובד מצויין. צהוב, עסיסי, ציני, מלא בהומור ופשוט... המשך הביקורת
העלילה בשני משפטים- סיפור חתונתם של חני קאופמן וברוך לוי שמתובל בהרבה עסיסיות ורכילות יהודית.
איזה קיטש מענג! לפני כשנה קבלנו כמשפיעים את "אותה התמימות" שכמו הספר הזה, עסק בקהילה היהודית בלונדון, אבל פשוט לא עבד כמו שצריך, ה"חתונה" עובד מצויין. צהוב, עסיסי, ציני, מלא בהומור ופשוט כיף לקריאה.
הספר מתחיל מהסוף. מהחופה של חני וברוך, על החששות שלהם בזמן החתונה, ואז, אם ציפינו שיתחיל עכשיו סיפורם כזוג נשוי, הוא חוזר להתחלה, להיכרות שלהם ולכל מה שקדם לה. שתי דמויות נוספות שהספר מספר את סיפורן היא הרבנית, ובנה אברומי, חברו הטוב של ברוך. לא אכנס כאן לספויילרים בשביל לא להרוס, אבל יש כאן סיפור חיים בהחלט מעניין, לא מקורי במיוחד, לא משהו שלא קראנו בעבר, אבל מה רע בלספר סיפור טוב שמלא בתככים, באהבה ותשוקה ובקיטש טוב?
מה שקצת הפריע לי בספר היא קלישאתיות יתר לפעמים בתיאור העולם החרדי, ושימוש בביטויים ומושגים שאף אחד לא באמת משתמש בהם (כאלה שכל אדם דתי נתקל בהם כשאדם חילוני משוחח איתו, וכנראה מעידה על כך שהמחברת לא באה מהעולם החרדי) ועל אותם ביטויים היה אפשר לוותר בזמן התרגום הספר.
אם מתעלמים מהם, או מתייחסים אליהם כשעשוע קומי, בהחלט נהנים מספר שהוא מעין חטא קטן, כמו לצפות באיזה פרק של אופרת סבון. נהנים מהרכילות העסיסית, מהדמויות הצבעוניות מהתככים והפסדים של מי שמנסה להכשיל הכל (כמו שכבר אמרתי, אל תדאגו, לא עשיתי לכם ספויילר, כבר בעמוד הראשון תגלו שהם מתחתנים) ומספר זורם מאוד.
קוריוז קטן- הספר נקרא במקור "החתונה של חני קאופמן", בידיעות לא היו שלמים עם השם, והחליטו לשנות אותו בעקבות הצעה של אחד הקוראים המשפיעים, למי שתהה על ההשפעה. (בעיני אגב, השם שהיה יותר מתאים היה "לחתן את חני קאופמן" שמתאים יותר לשם באנגלית)
שורה תחתונה: תענוג מתוק.
תאריך הכנסה לאתר 12/07/2015
ספר חמוד, הצצה אל חיי קהילה יהודית חרדית בלונדון דרך שתי דמויות עיקריות חני קאופמן והרבנית רבקה הנשואה לרב הקהילה.
הספר מתחיל ביום חתונתה של חני עם ברוך לוי וחוזר לאחור לסיפור היכרותם של הזוג המיועד.
חני, בת למשפחה יהודית אורתודוקסית מלונדון, היא בת... המשך הביקורת
ספר חמוד, הצצה אל חיי קהילה יהודית חרדית בלונדון דרך שתי דמויות עיקריות חני קאופמן והרבנית רבקה הנשואה לרב הקהילה.
הספר מתחיל ביום חתונתה של חני עם ברוך לוי וחוזר לאחור לסיפור היכרותם של הזוג המיועד.
חני, בת למשפחה יהודית אורתודוקסית מלונדון, היא בת בכורה במשפחה שבה יש שמונה בנות. זוהי משפחה ממוצעת ללא ייחוס מרשים ולכן קשה למצוא לחני שידוך. אנו עדים לנסיונות השדכנית למצוא לחני בחור. חני טיפוס מרדני ולכן היא נאבקת על רצונה להתחתן עם בחור יהודי דתי שראתה בחטף ומחזר אחריה ולא להיכנע לשידוך.
לחני יש ספקות לגבי אמונתה, ספקות לגבי הבחור שעימו היא עומדת להתחתן ופחדים לגבי האקט שהיא צריכה לבצע ביום כלולותיה.
היא פגשה את ברוך מספר פגישות קטן והיא מרגישה שהיא לא מכירה אותו מספיק במיוחד שבפגישות הם בעיקר הירבו לשתוק. היא פוחדת שהוא יכאיב לה בעת המעשה ביום הכלולות.
בחששותיה אלה היא משתפת את הרבנית שמייעצת לה כמו לבת ומכאן אנו נחשפים גם למהלך חייה של הרבנית, לספקותיה באמונתה ולהיותה אישה אמיצה שלא מוותרת על חלומותיה ונאבקת כדי להגשימם.
ההתחלה קצת שעממה אותי אבל לאט לאט כשהיכרתי את הדמויות ונחשפתי לאומץ שלהן ולאופיין, התאהבתי בחני וברבנית ואפילו הצטערתי שהסיפור נגמר. אני מקווה שיהיה לו המשך שיספר לנו איך התממשו נישואי חני וברוך ומה עלה בגורל חייה של הרבנית.
הכתיבה יפה, הספר מחולק לפרקים כאשר כל פרק מספר על דמות אחרת. המחשבות, ההתלבטויות והרגשות של הגיבורות מתוארות במפורט וקשה שלא להזדהות עם שתיהן.
יש פה גם סיפור נוסף של החבר של ברוך ואהובתו שבעיניי היה מיותר וקצת לא קשור אבל גם הוא סיפור מעניין.
זוהי הצצה לחיי קהילה יהודית חרדית, למנהגי הדת, מגבלות הדת, הפחדים, ההתלבטויות והספקות של המאמינים. ספר חמוד, קליל ונעים לקריאה. ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 12/07/2015
השידוך או בשמו המקורי "החתונה של חני קאופמן"
בא להראות לנו את העולם החרדי ואת תהליכי השידוך החתונה והיחסים בין גבר לאישה בעולם סגור בקהילה ייחודית כמו הקהילה החרדית והיא באה בעצם להכיר את העולם הזה לקוראים.
הספר היה מועמד לפרס בוקר.
... המשך הביקורת
השידוך או בשמו המקורי "החתונה של חני קאופמן"
בא להראות לנו את העולם החרדי ואת תהליכי השידוך החתונה והיחסים בין גבר לאישה בעולם סגור בקהילה ייחודית כמו הקהילה החרדית והיא באה בעצם להכיר את העולם הזה לקוראים.
הספר היה מועמד לפרס בוקר.
הסיפור שלפנינו מדבר על הקהילה החרדית בלונדון ועל השידוך בין חני קאופמן לבעלה המיועד ברוך.
בנוסף אנחנו זוכים להכרות עם עוד דמויות חרדיות והטקסים המיוחדים שלפני החתונה ששייכים לעולם הזה.
הסיפור עצמו נע בין לונדון לישראל .
בעיני זהו יופי של נושא לעסוק בו והיו כבר ספרים שחשפו בפנינו את הקהילה הזו, אך הספר הזה שיעמם אותי, הוא לא הצליח לגעת בי ולא לסחוף אותי.
לא פעם ולא פעמיים חשבתי לנטוש אותו אך המשכתי אולי יהיה איזה טוויסט שיקנה אותי אך זה לא קרה.
בעיני הדמויות לא מספיק עמוקות והרגשתי מאוד מרוחק מהדמויות ומסיפורם.
היה לי מאוד קשה להתחבר לספר שנשאר על אותה רמת עניין לכל אורך הסיפור ולא יצר
איזה מתח או משהו שיגרום לי לחכות לפעם הבאה שאפתח אותו.
העולם החרדי הוא עולם מרתק ועשיר עולם של חיים שכשסופר טוב נוגע בהם הוא יכול ליצור מאסטרפיס.
לא הכרתי את איב האריס לפני הספר הזה ואני מודה שהספר היה שטחי בעיני ולא גרם לי לסקרנות.
אם העולם החרדי מעניין אתכם אם נשים בעולם החרדי מעניין אתכם נסו אותו אולי תתחברו יותר ממני, בסופו של דבר זו דעתי האישית והלא מקצועית כקורא מן השורה.
אני לא נהניתי. הקריאה לשיקולכם.
תאריך הכנסה לאתר 11/07/2015
ספר המועמד לפרס בוקר הבריטי היוקרתי ומספק הצצה אל העולם החרדי.
הסיפור מתרחש בקהילה היהודית בלונדון.
חני קאופמן הינה בת למשפחה יהודית אורתודוכסית מלונדון. שדכנית הקהילה נקראת למצוא לה שידוך, היות והגיעה לגיל 19. בהיותה אחות בכורה ללא ייחוס מרשים או נדוניה גדולה, מוצאת עצמה השדכנית מול... המשך הביקורת
ספר המועמד לפרס בוקר הבריטי היוקרתי ומספק הצצה אל העולם החרדי.
הסיפור מתרחש בקהילה היהודית בלונדון.
חני קאופמן הינה בת למשפחה יהודית אורתודוכסית מלונדון. שדכנית הקהילה נקראת למצוא לה שידוך, היות והגיעה לגיל 19. בהיותה אחות בכורה ללא ייחוס מרשים או נדוניה גדולה, מוצאת עצמה השדכנית מול אתגר. חני מנסה לבחור את גבר חייה – האם תקח החלטה נכונה? האם ברוך לוי, צעיר אותו פגשה רק ארבע פעמים עד להצעת הנישואין המיוחלת הוא הגבר הנכון לחייה? האם ברוך הוא הגבר איתו תקים בית יהודי כשר?
חני חושפת את הרהורי ליבה ומחשבותיה רק לרבנית רבקה זילברמן. רבקה כבעלת ניסיון ואמונה תומכת בחני בעת קבלת החלטתה, בעוד עולמה הרוחני האישי וביתה מתפרקים.
הרבנית בעיניי דמות מדהימה ומיוחדת. אנו נחשפים למחשבותיה,תחושותיה ורגשותיה.
אהבתי את הקפיצות בין הזמן ובין הדמויות. אהבתי את השילוב בין זוג צעיר העומד להכנס למוסד הנישואים מול זוג וותיק המנסה לשמר את חיי הנישואין המתפרקים שלו. שני הזוגות הללו ובני משפחותיהם מתמודדים עם החלטות קשות והרות גורל על מיקום וגודל האמונה בחייהם. אהבתי את זה שהרבנית בסופו של דבר זו שמשתחררת מעול הדת ברגע בו חני מתחתנת.
השידוך אינו ספר מגזרי. קהל רחב יותר יהנה מקריאתו, היות והוא חושף את הקורא לכללי ההתנהגות וקודים המלווים ציבור זה לאורך חייהם.
אין זה סיפור מקורי ובכל זאת נהניתי לקרוא ולהיחשף לחייה של חני וקהילתה.
סוף הספר השאיר אותי עם עניין רב לגבי מה קרה לאחר רגע החתונה. לאן חייה של חני התגלגלו? האם הוא שונה מאורח חייה של משפחתה, הוריה או דומה לו?
איב האריס מצליחה להכניס אותנו לתוך הקהילה הסגורה הזו. היא מציגה לנו הן את יופיה והן את פגמיה.
ספר קריא וזורם.
קל להתחבר לדמויות בו.
ממליצה בחום!
תאריך הכנסה לאתר 08/07/2015
חני קאופמן בת ה-19, ערב נישואיה לברוך בן ה-20. שניהם בנים לקהילה החרדית בלונדון.
הסיפור מתחיל בערב חתונתם, והולך אחורה וקדימה בזמן, תוך הצגת חיי הקהילה החרדית, גם בלונדון וגם בארץ.
חיי הקהילה החרדית מוצגים בפנינו דרך עינהם של מספר דמויות: חני, הרבנית... המשך הביקורת
חני קאופמן בת ה-19, ערב נישואיה לברוך בן ה-20. שניהם בנים לקהילה החרדית בלונדון.
הסיפור מתחיל בערב חתונתם, והולך אחורה וקדימה בזמן, תוך הצגת חיי הקהילה החרדית, גם בלונדון וגם בארץ.
חיי הקהילה החרדית מוצגים בפנינו דרך עינהם של מספר דמויות: חני, הרבנית זילברמן אשר מלווה אותה בדרכה לעולם הנישואין, ואברומי,בנה של הרבנית זילברמן.
הספר מתאר בעיקר את חייהן של הנשים החרדיות. גם חני וגם הרבנית, חורגות מהנוף וההתנהגות המקובלות בקהילה. חני דחתה שידוכים אינספור, והרבנית, יחד עם בעלה הרב, הגיעו לעולם קשה זה, מעולם החילונות הירושלמית. התיאורים של אורך חייהם מרתקים. אין לי הרבה מושג על העולם החרדי, אבל מאוד הופתעתי לגלות, על ההינתקות הכה חדה מהעולם החילוני המוכר לי. ההינתקות היא כה עזה, שהיה לי מאוד קשה להאמין שאכן כך חיות ופועלות הנפשות החיות בקהילה חרדית, אבל אין לי שום מושג אם זה נכון.
אבל, המבט דרך עיניהן של נשים אלו, היה מאוד מרתק. חני הנחשבת יחסית מורדת, מצליחה להתעלות מעל הכבלים והאיסורים המוטלים עליה, לפחות באופן מחשבתי. היא מנסה ליצור קשר משמעותי יותר עם המיועד לה, אבל אין לה את הכלים המחשבתיים ליצור קשר עם בן המין השני. ברוך חתנה, גם הוא מחפש את הנפש המתאימה לו, ברמה ריגשית גבוהה יותר, ממה שמצופה ממנו, כבן זוג חרדי. הוא אינו מעוניין בקשר למען פוריות בעיקרו, כפי שחונך. אצל חני, כך הוא מאמין, יש ניצוץ עמוק יותר, אשר יכול להוביל לקשר שכולל גם זוגיות מעמיקה יותר.
סיפורו של אברומי, מעט מנותק מהסיפור, אבל גם אצלו יש את זיק המרדנות שמושך אותו לנסות ולהבין אם יש עולמות משמעותיים אחרים מעבר העולם שבו הוא גדל ואליו הוא מיועד כבנו של רב.
סיפורה של הרבנית היה המעניין ביותר מבחינתי. המעבר שלה, מעולם החילוניות לעולם לחרדים, הוא לא מעבר חלק, ומעולם לא ינטע בה באופן מלא. היא מעולם לא הצליחה, לקבל על עצמה, באופן נפשי, את כבליה החרדיות. היא עושה את התנועות הנכונות, מציגה דמות של אשת רב מושלמת, אבל ליבה מלא במועקה.
הספר הפתיע אותי. לא ציפיתי שנושא זה ירתק אותי, אבל בסופרת זו יש יכולת למשוך את הקורא פנימה, ולהציג עולם זר לחלוטין בצורה יפה, וכאמור גם מפתיעה. יש לציין שכספר ביכורים, הוא בהחלט מוצלח.
נקודה מסויימת שכבר ציינתי היא, שאין לי מושג עם החוקים שהוצגו בספר לגבי חיי החרדים, הם אכן נכונים. אם כן, באמת קשה לי להבין את חיי הקהילה, ואיך הם מצליחים להישאר כל כך מנותקים, לא רק מהעולם החיצוני, אלא גם בינם לבין עצמם. הנתק בין נשים לגברים לפני הנישואין, חלוקת התפקידים החדה בין זוגות נשואים, חלוקת תפקידים ופרדה כואבת גם שמדובר בחיים משותפים ארוכים. נקודה זו, רואים יפה עד צביטת לב, בחיי הנישואין של הרבנית זילבמן.
ישנם קטעים שהיו קצת ארוכים מדי, אבל הספר מספיק מעניין כדי לשאת קטעים אלו מבלי לאבד ענין.
תאריך הכנסה לאתר 08/07/2015
העולם החרדי/דתי שמוזכר בספר אינו זר לי. טעמתי את טעמו לפני כמה שנים בשיעורי תורה מרובים וסמינרים. ממש נעים היה להיזכר. ציר העלילה של הסיפור נע בתחילתו ובסופו בחתונה של חני קאופמן בת ה-19 גיבורת הסיפור אשר חיה עם משפחתה בצפון מערב לונדון בקהילה החרדית. לחני יש רק אחיות ואפילו לא אח זכר... המשך הביקורת
העולם החרדי/דתי שמוזכר בספר אינו זר לי. טעמתי את טעמו לפני כמה שנים בשיעורי תורה מרובים וסמינרים. ממש נעים היה להיזכר. ציר העלילה של הסיפור נע בתחילתו ובסופו בחתונה של חני קאופמן בת ה-19 גיבורת הסיפור אשר חיה עם משפחתה בצפון מערב לונדון בקהילה החרדית. לחני יש רק אחיות ואפילו לא אח זכר אחד. הספר נפתח בתיאור חתונתה של חני, בשמלת כלולותיה הדהויה שעוברת מאחות אחת לשנייה. אמה של חני אישה 'זקנה' בת ארבעים וחמש מרוטה מעושר לידותיה וכבויה מהרצון שאינו מתממש ללדת בן. אמה נהפכה לסוג של מכונה שחלקיה הולכים ונשחקים עם ריבוי הלידות המעיקות. אביה של חני הוא רב מכובד של שטיבל, בית כנסת ובית מדרש בקהילה החסידית הקטנה. ראש המשפחה שריבוי בנותיו החלישו את רוחו.
סייגים וכללים מעולם התורה המחמיר, מקיפים את חני הצעירה שמרדנית מטבעה ואינה מפסיקה לשאול שאלות.היא חייבת להמתין לתורה לשידוך לפסול אחרים ולרצות אחרים עד שיגיע האחד הראוי שירצה גם אותה. חני יוצאת למסע מתיש של פגישות על מנת למצוא את בחיר ליבה.
ברוך החתן של חני, הוא הדמות הראשית השנייה בסיפור. הוא בן עשרים וחייו מתנהלים בלחץ מתון להצליח בלימודים, לקבל הסמכה לרבנות ולרצות את אביו בעיקר. שאיפתו ללמוד לתואר בספרות אנגלית נשארת בגדר משאלה סמויה שאינה מתממשת. הוא שומע מוזיקה אסורה, וקורא רומנים נסתרים.
עוד שתי דמויות ראשיות בסיפור הרבנית זילברמן רבקה דמות חזקה ושנויה במחלוקת שנושאת עימה סוד מסתורי מחייה בעבר ואברומי חברו הטוב של ברוך חרדי איש העולם הגדול שלמד באוניברסיטה ונפגש עם בנות.
השבת הקדושה מתוארת בספר עם שלל הכנותיה ואיסוריה והנחת שהיא מביאה לשומרים אותה.
הדמויות בסיפור נעות בין העבר להווה, מביאות עימן את ניחוח התורה על שלל האיסורים שבה. הפרקים קצרצרים שבכל אחד מהם דמות מרכזית אחת המשתלבת לה בחיי שאר הדמויות.
הקריאה בספר הייתה די זורמת וכיפית למרות שהעלילה הייתה קצת חלשה והיה ניתן לקצר מעט את הספר. למי שלא בקיא בהוויה היהודית החרדית על כל כלליה יהיה מעניין לקרוא את הספר ולהבין יותר לעומק את הקהילה החרדית עם השידוכים, המנהגים והאיסורים.
תאריך הכנסה לאתר 08/07/2015
הספר מתחיל ומסתיים בליל כלולות ובאמצע עולם ומלואו. הספר מציג פרוטרוט מרתק של הקהילה החרדית בלונדון ופותח צוהר לעולם נסתר ומסקרן. אומנם הנושא לא חדש לי וקראתי עליו בספרים אחרים, אך היה מעניין לקרוא על המתרחש מאחורי הקלעים של העולם החרדי, עולם נוקשה הכבול למסורת, כללים לא כתובים וחוקים ולא בדיוק... המשך הביקורת
הספר מתחיל ומסתיים בליל כלולות ובאמצע עולם ומלואו. הספר מציג פרוטרוט מרתק של הקהילה החרדית בלונדון ופותח צוהר לעולם נסתר ומסקרן. אומנם הנושא לא חדש לי וקראתי עליו בספרים אחרים, אך היה מעניין לקרוא על המתרחש מאחורי הקלעים של העולם החרדי, עולם נוקשה הכבול למסורת, כללים לא כתובים וחוקים ולא בדיוק מעודד ייחודיות, שונות או יציאה מהתלם. איני יודעת עד כמה מדויק הכתוב, אך שמחתי שאיני חלק מהקהילה המתוארת.
בספר מספר קווי עלילה שהמאחדים ביניהם הם חני בת ה-18 וארוסה ברוך בן ה-20, בני הקהילה החרדית בלונדון. הסופרת פורשת לפנינו את סיפור חייהם של השניים, החל מהשידוך וכלה בחתונה עצמה. כן נפרשים לעיני הקורא סיפורי חיים של דמויות נוספות בקהילה החרדית, שסיפוריהם מעניינים במידה זו או אחרת. הסיפור נע בין שלוש משפחות עיקריות, עם שפע של דמויות משנה: משפחת קאופמן (שבתה חני הינה אחת הדמויות הראשיות), משפחת לוי (בנה ברוך הינו חתנה המיועד של חני) ומשפחת זילברמן (הרב, אשתו ובנם אברומי). הסיפור קופץ בין משפחות ובין זמנים וברובו מעניין. סיפורו של אברומי עניין אותי פחות והיה מיותר וקלישאתי בעיני. מבין הדמויות הזדהיתי ומיוחד עם חני והרבנית ועקבתי בעניין רב אחר התהליך שעברו. שתיהן עברו תהליך מנוגד, אך המשותף ביניהן היה רב מבחינת אישיות צבעונית ורצונן לצאת נגד המוסכמות.
הנשים בספר מצטיירות כחזקות ודומיננטיות, בעוד שהגברים ברובם מצטיירים כחיוורים, הולכים אחרי התלם וחד ממדיים. הסיפור מתרחש ב-2008 ונע בין לונדון לישראל, עבר והווה. הסיפור שופך אור על תהליך השידוך וחיי הקהילה ומצאתי אותו קולח ומעניין. זהו ספר על בחירות, או היעדרן, איסורים, אמונה, תהליך החזרה בתשובה והחזרה בשאלה, חברות ויחסים בינאישיים. היה מעניין לקרוא על תהליכים אלה ולעקוב אחר התלבטויות ומחשבות הדמויות. חלק מהדמויות אומנם קצת סטראוטיפיות, אך מעוררות אמפתיה ברובן. הסופרת עוסקת בצורה מעניינת בעולם החסידות ומציירת רגשות אנושיים בצבעים עזים. כל דמות מורכבת מפסיפס של אירועים ושבבי זכרונות ומצטיירת בבירור על שלל מורכבותה האנושית. הדמויות קורמות עור וגידים לעיני הקורא והדילמות שלהן מעוררות מחשבה. בביקורות בחו"ל הספר תואר כ -"הגרסה החרדית של 'גאווה ודעה קדומה'. בהחלט יש דמיון מה, רק שברוך הוא לא באמת דארסיי. עדיין, נהניתי מאד מהספר וקראתי אותו בעניין ואני בהחלט ממליצה עליו.
בשורה התחתונה: אז מה יגידו השכנים?!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|