|
|
|
ברוקלין |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3669 |
|
|
החיים בתחילת שנות החמישים של המאה העשרים באניסקורתי, עיירה קטנה באירלנד, לא צופנים בחובם אפשרויות גדולות. אייליש לייסי עדיין צעירה, אך היא כבר יודעת שלכשתסיים את הקורס לניהול חשבונות לא תהיה לה עבודה.
בינתיים היא מסתפקת בעבודה מזדמנת בחנות המכולת המקומית ומנסה כמיטב יכולתה, כמו אחותה הגדולה רוז, לסייע בפרנסת אמם לאחר שאביה נפטר ושני אחיה נסעו לחפש עבודה באנגליה. לכן, כשאחותה מצליחה לסדר לה אשרת עבודה בניו יורק וחדר בברוקלין, מחליטה אייליש להיפרד בצער מארצה, מעירה וממשפחתה, ולצאת להרפתקה הגדולה של ההגירה.
ברוקלין הוא סיפור הגירה יפהפה ועדין, כתוב לעילא, בתבונה רבה וברגישות גדולה. הספר זכה בפרס קוסטה לשנת 2009. השנה קיבל טובין, מטובי הסופרים האירים החיים כיום, את Irish Pen Award על תרומתו לספרות האירית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 2 |
תאריך הכנסה לאתר 12/04/2017
אייליש לייסי, צעירה אירית, חיה בשנות החמישים של המאה העשרים בעיירה אניסקורתי (מקום הולדתו של הסופר), עם אמה ועם אחותה הבכורה רוז. אביה של אייליש נפטר לפני מספר שנים, ושלושת אחיה היגרו לאנגליה לחפש פרנסה. שלוש הנשים מתקיימות בצנעה מהכנסותיה של רוז, ואייליש תורמת למשפחה מעבודתה החלקית בחנות מכולת... המשך הביקורת
אייליש לייסי, צעירה אירית, חיה בשנות החמישים של המאה העשרים בעיירה אניסקורתי (מקום הולדתו של הסופר), עם אמה ועם אחותה הבכורה רוז. אביה של אייליש נפטר לפני מספר שנים, ושלושת אחיה היגרו לאנגליה לחפש פרנסה. שלוש הנשים מתקיימות בצנעה מהכנסותיה של רוז, ואייליש תורמת למשפחה מעבודתה החלקית בחנות מכולת מקומית. כומר אירי שחי בארצות הברית מציע לאמה לשלוח את אייליש לעבוד בברוקלין, והאם, בעצה אחת עם רוז, מחליטה לקבל את ההצעה. אייליש, לכאורה, אינה צד לענין, והשתיים מניחות שהחלטתן מספיקה. אייליש, שקטה ומופנמת, אינה מרבה לדבר, אינה מתחברת בקלות. השתיקה, חוסר היכולת לדבר על רגשות, היא נחלת המשפחה כולה, וגם סגנונו של הסיפור הוא כזה, כמעט לקוני וחף מרגשות.
הפשטות הסיפורית הזאת, שיכלה להיות רבת עוצמה, היא בעוכריו של הספר: הוא מתרחש על פני השטח, מסתפק בתיאור ואינו מעמיק. כתוצאה מכך גם דמותה של אייליש שטוחה מדי. רוב הזמן היא מצטיירת כאאוטסיידרית, חסרת נסיון, פסיבית, מניחה לארועים ולאנשים לגלגל אותה מסיטואציה לסיטואציה. יש בה יושר פנימי, שבשלו היא מרשה לעצמה מפעם לפעם הרמת ראש קלה, התבטאות סרקסטית, אך היושר הזה קורס בקלות עם כל רוח משתנה. בסתירה לאלה, פה ושם מתקבל הרושם שמתחת לפני השטח מסתתרת אישיות מגובשת (רושם שמתפוגג בחלקו הרביעי של הספר). מכיוון שהספר נע כל הזמן קדימה בקצב מונוטוני, שקצת ייגע אותי,, ואינו מתעכב במקומות שבהם נדרשים העמקה ומבט חודר, דמותה של אייליש סובלת מרמה מסוימת של אי אמינות.
דווקא בקטעים שבהם ניתנת הבמה לדמויות אחרות, המינימליזם עובד יפה. כך, לדוגמא, כשאייליש פוגשת באנגליה את אחיה ג'ק, לפני ההפלגה לאמריקה, הוא מדבר בקיצור, אך בפתיחות שהשניים אינם רגילים בה, על קשייו בימיו הראשונים כמהגר. דוגמא נוספת היא התנהלותה של האם, כשאייליש שבה לביקור באירלנד: במחוות קטנות מתגלה רצונה הנסתר לכאורה להשאיר את בתה לידה.
לעתים לא ברור מה התכוון הסופר לספר: האם זהו סיפור על ההגירה האירית לארצות הברית? האם זהו סיפורה של התקופה? שני המוטיבים האלה שלובים באופן בלתי מידתי, לדעתי. טויבין מנצל כל הזדמנות כדי לדחוף לתוך העלילה עוד פרט תקופתי – יהודי שחמק מהשואה, משקפי שמש שנכנסו לאופנה, טלויזיה בשלביה הראשונים, אינטגרציה חברתית אפופת חשדנות והתנשאות. לפעמים החיבור הזה מצליח, לפעמים הוא מאולץ.
ולמרות כל האמור לעיל, יש בספר קטעים נוגעים ללב, הוא מציג כמה דמויות מעוררות ענין, שהדינמיקה ביניהן משכנעת, ונראה לי שהצליח ללכוד את רוח התקופה.
תאריך הכנסה לאתר 30/09/2016
קולם טובין אינו סופר אמריקאי. הוא לא חלק מהגל הבלתי נגמר של סופרים שיוצאים מסדנאות הכתיבה היוצרת, האחד כפיל ספרותי של השני, לכולם אותו סגנון ואותה טכניקה.
זה מה שהופך את ״ברוקלין״ למקרה מוזר במיוחד. ברוקלין מצליח להיות ספר סדנאות כתיבה אמריקאי יותר מכל הספרים של האמריקאים בני השלושים.... המשך הביקורת
קולם טובין אינו סופר אמריקאי. הוא לא חלק מהגל הבלתי נגמר של סופרים שיוצאים מסדנאות הכתיבה היוצרת, האחד כפיל ספרותי של השני, לכולם אותו סגנון ואותה טכניקה.
זה מה שהופך את ״ברוקלין״ למקרה מוזר במיוחד. ברוקלין מצליח להיות ספר סדנאות כתיבה אמריקאי יותר מכל הספרים של האמריקאים בני השלושים.
אם הייתי צריך לדמיין ספר שנכתב על ידי תוכנת מחשב, ברוקלין היה התוצאה.
ברוקלין הוא סיפורה של אייליש, צעירה בעיירה אירית בתחילת שנות החמישים, שלא מוצאת אהבה או עבודה בעיירת מגוריה, ובהמלצת כומר מקומי שהיגר לאמריקה, היא עוברת לברוקלין, שם מחכה לה עבודה, שם היא מוצאת בן זוג, שם היא מתחילה ללמוד הנהלת חשבונות בקולג׳ ברוקלין.
הכל מתנהל בצורה חלקה, עד שעניין משפחתי מאלץ אותה לחזור לביקור בבית אמה, שמתארך מעבר למתוכנן, וגורם לה להיקרע בין אהבת הבית הישן לבית החדש.
אם התיאור שלי הוא בנאלי, זה בסדר, גם הספר כזה.
רוצים קלישאות הגירה? הגעתם לספר הנכון, אתם מחפשים משהו קצת יותר מורכב? חפשו במקום אחר.
וזה מאכזב, כי בעבר טויבין הראה שהוא יודע לכתוב דברים מורכבים יותר, אבל פתאום נראה שהוא שכח שספר אמור להכיל יותר מסיפור שמסופר בצורה נקייה לחלוטין .
ברוקלין הוא כמו מוזיאון לצעצועי ילדים שהכניסה אליו מותרת למבוגרים בלבד. כל המילים מסודרות ויפות, כמו הצעצועים על מדפיהם המצוחצחים של המוזיאון, אבל אין את רעש צחוק הילדים שאמור לתת למקום כזה את נשמתו.
אפילו אותם בוגרי סדנאות אמריקאיים מבינים שלא כדאי לספר סיפור בצורה ליניארית כל כך, וברוקלין הוא הספר הלינארי ביותר שקראתי מזה זמן רב.
תנחומיי הכנים לקוראים
תאריך הכנסה לאתר 19/04/2013
אייליש לייסי היא ילדה טובה שגרה עם אימה ואחותה רוז בעיירה קטנה שנקראת אניסקורתי באירלנד (אחרי חיפוש קצר ברשת מסתבר שזו עיר הולדתו של טובין). אביה נפטר ואחיה הגדולים עברו ללונדון כדי לעבוד כי אפשרויות התעסוקה בעיירה הן מצומצמות מאוד. אפילו לאייליש, שלומדת הנהלת חשבונות, קשה למצוא משרה ראויה.... המשך הביקורת
אייליש לייסי היא ילדה טובה שגרה עם אימה ואחותה רוז בעיירה קטנה שנקראת אניסקורתי באירלנד (אחרי חיפוש קצר ברשת מסתבר שזו עיר הולדתו של טובין). אביה נפטר ואחיה הגדולים עברו ללונדון כדי לעבוד כי אפשרויות התעסוקה בעיירה הן מצומצמות מאוד. אפילו לאייליש, שלומדת הנהלת חשבונות, קשה למצוא משרה ראויה. באופן זמני היא עובדת בחנות המכולת של מיס קלי הסנובית, פשוט כי לא מצאה משהו אחר.
אייליש נושאת את עיניה אל רוז כל הזמן – יש לה עבודה מסודרת ומכניסה במפעל, היא נראית טוב ותמיד לבושה לפי צו האופנה. לרגע אפשר לחשוב שאולי רוז היא-היא הגיבורה כאן. כך יוצא שאייליש היא סוג של גיבורה שהיא אנטי-גיבורה. היא בחורה פשוטה, צייתנית ותמימה מאוד. לכן ברגע שרוז מסדרת לה הזדמנות לעבודה בברוקלין שבניו יורק היא אפילו לא חושבת לסרב. זה ברור לגמרי שהיא נוסעת. היא חייבת לנסוע. בכל העיניין הלוגיסטי עוזר להן כומר, האב פלאד, שעומד בראש הקהילה שם. הוא מתחייב לדאוג לה לעבודה, למגורים ולכל מה שתצטרך. וכך היה.
היא מגיעה לברוקלין אחרי הפלגה נוראית בים סוער ומתחילה לעבוד בכל בו כמוכרת. בינתיים מסדר לה הכומר לימודי ערב בהנהלת חשבונות, שאם תסיים אותם על הצד הטוב תוכל להבטיח לעצמה משרה טובה יותר באותו הכל בו, כמנהלת חשבונות. היא גרה במוטל של גברת קיהו האירית יחד עם כמה בנות קשקשניות. היא מכירה את טוני, בחור איטלקי, ונרקמת בינהם לאט לאט (לאט מידי יש לציין...) מערכת יחסים. משבר במשפחה מאלץ אותה לחזור לביקור בבית. זהו הביקור הראשון מאז הגיעה לניו יורק והיא חוששת. אני אמנע מלתת פרטים נוספים מחשש לספוילרים אך כן אומר שכצפוי אייליש תמצא את עצמה עומדת בפני החלטות גורליות.
זה ספר שנקרא בקלילות. הוא מחולק לארבעה חלקים שבתוכם אין פרקים. ת´כלס – לא קורה בו יותר מידי. אפשר בהחלט להגיד שהוא נע לו בעצלתיים, אבל עדיין משך אותי להמשיך ולקרוא. יש באייליש משהו שגרם לי לרצות לחבק אותה כל הזמן. לדאוג לה שתסתדר. שיהיה לה חם בחורף הניו יורקי, שיהיה לך קריר בחום הלוהט, שתסתדר בעבודה, שתצליח בלימודים.
טובין מצליח להעביר יפה את התקופתיות של ברוקלין ושל אירלנד. הוא גם משבץ פה ושם אירועים היסטוריים על מנת ש"נרגיש" את התקופה. למשל, תוך כדי עבודה של אייליש בכל בו, מאפשרים לנשים צבעוניות לקנות שם. הם מקצים להן דוכן מיוחד עם גרביונים (זה המוצר הכי שוס בתקופה ההיא מסתבר) בצבעים שהן אוהבות. אייליש מוצבת בדוכן הזה. מתואר איך כל העובדים בחנות נכנסים לדריכות מסויימת כשאותן נשים נכנסות ואת הדיון העירני שזה מעלה בארוחת הערב עם הבנות בביתה של גברת קיהו.
זה ספר חביב מאוד, לא משהו *גדול* אבל בהחלט נהניתי ממנו. לפעמים בתקופה שקורה בה כל כך הרבה (מחאות אוהלים, מטח גראדים על אשדוד ואשקלון, ירי על אוטובוס ליד אילת והתפרעויות בעולם) כל מה שאנחנו רוצים זה קצת לנוח מכל הבלגן ולקחת ליד ספר קליל, תמים ונחמד שיעביר את הימים בסבבה.
דירוג הקואלית:
3.5 קואלות מתוך חמש
פינת העטיפה:
אני קצת מבולבלת מהעטיפה הזו. כשלקחתי את הספר ליד והסתכלתי על התמונה והשם של הספר זה ישר זרק אותי לקהילה היהודית – גם "ברוקלין" וגם בחורות עם מטפחות על הראש... אבל נראה לי שהכוונה הייתה לאוכלוסיה של מהגרים, זה בהחלט מתאים גם להגדרה הזו. אולי מתוקף היותי יהודיה זה ישר "זורק" אותי לשם...בכל מקרה האימג´ מאוד מאפיין את התקופה של שנות ה-50. לתמונה קוראים "נערות אוכלות צ´יפס" – אין שום התייחסות למקום או למוצא שלהן, אבל לאכול צ´יפס ברחוב זה מאוד אמריקאי :)
ציטוטים:
"גברת קיהו תהתה באזניהם של השניים האחרים אם כדאי לה לקנות טלוויזיה שתארח לה לחברה בערבים. היא חוששת, כך אמרה, שאולי ההמצאה הזאת תיעלם מין העולם בתוך זמן קצר והיא תיתקע עם המכשיר. טוני והאב פלאד יעצו לה לקנות מקלט טלויזיה, אך בעקבות זאת רק המשיכה ואמרה שאין שום ערובה לכך שימשיכו ליצור תכניות ולכן היא חושבת שלא כדאי לה להסתכן".
תאריך הכנסה לאתר 19/04/2013
אייליש לייסי, היא נערה מתבגרת מאירלנד המתגוררת בעיירה קטנה מקבלת הזדמנות ע"י אחותה רוז והכומר לעבור ארה"ב. על מנת לעבוד שם.
אייליש דמות אפרורית משהו, עוברת לארה"ב, על מנת לעבוד שם בהנהלת חשבונות וזאת לאחר שבעיירת הולדתה לא הייתה יכולה למצוא... המשך הביקורת
אייליש לייסי, היא נערה מתבגרת מאירלנד המתגוררת בעיירה קטנה מקבלת הזדמנות ע"י אחותה רוז והכומר לעבור ארה"ב. על מנת לעבוד שם.
אייליש דמות אפרורית משהו, עוברת לארה"ב, על מנת לעבוד שם בהנהלת חשבונות וזאת לאחר שבעיירת הולדתה לא הייתה יכולה למצוא משרה. היא מתגוררת בבית של אישה בשם גברת קיהו, יחד עימה מתגוררות עוד בנות בבית זה. גברת קיהו משכירה חדרים על מנת להתפרנס.
לאייליש אם, אחות בשם רוז, שהיא שחקנית גולף ועובדת בחברה, שני אחיה הגדולים היגרו לאנגליה לאחר מות אביה.
אייליש מועסקת תחילה ע"י גברת קלי בימי ראשון תמורת שכר זעום. המעבר לארה"ב יוצר בהמשך משבר רגשי אצל אייליש ותחושת הזרות שלה מועברת בצורה מדהימה בספר. כמו כן דמותה עוברת מטמורפוזה ואישיותה כובשת את הקורא.
היא מכירה באחד מערבי הריקוד בחור איטלקי המתאהב בה וחולם לבנות את חייו יחד עימה. במקביל לעבודתה לומדת אייליש הנהלת חשבונות ושם היא מצליחה יפה. הימים חולפים כשהיא כותבת אל אחותה רוז ואל אחיה ואימה. המכתבים כוללים את תיאור חייה אך אין היא מרשה לעצמה להיפתח לחלוטין בפניהם. היא חושפת את היכרותה עם הבחור במכתביה לאחותה אך אינה אומרת מאום לאם במכתביה.
לאחר זמן מסויים מקבלת אייליש הודעה שאחותה רוז מתה. אחיה כותב אליה ומאיץ בה לחזור לאירלנד ולשהות יחד עם האם. החבר לוחץ שהם ינשאו על מנת שאייליש לא תעזוב. הוא חושש שאם אייליש תיסע לאירלנד היא לא תשוב. אייליש יוצאת אל אירלנד אך בזה לא מסתיימת העלילה.
יש לציין שהעלילה נרקמת בחוטים עדינים השוזרים את בדידותה וזרותה של אייליש כשעצב דק נמתח כחוט לכל אורכו של הספר יחד עם אושר חמקמק.
לסיכום, עונג של ספר, (כמו שתמיד מצליחים בהוצאת בבל לעשות) ספר הכתוב בצורה השובה את ליבו של הקורא, אייליש מוארת אט אט על ידי זרקור שמפנה אליה המחבר. פשוט אי אפשר להישאר אדישים לדמותה הצומחת ואי אפשר שלא לתהות מה יעלה בגורלה.
כמובן שממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 11/03/2013
בתחילה 'ברוקלין' הוא סיפור עמום ולא מתמסר. אולם יש בו כוח משונה שגרם לי להימשך אליו ולחקור את צפונותיו. הגיבורה הינה אייליש נערה סגורה וסבלנית יתומה מאב החיה עם אמה ואחותה רוז בצמצום וסגפנות. כל זה קורה בשנות ה-50 בעיירה קטנה באירלנד בשם אניסקורתי, שקשה למצוא בה אפילו לחם טרי... המשך הביקורת
בתחילה 'ברוקלין' הוא סיפור עמום ולא מתמסר. אולם יש בו כוח משונה שגרם לי להימשך אליו ולחקור את צפונותיו. הגיבורה הינה אייליש נערה סגורה וסבלנית יתומה מאב החיה עם אמה ואחותה רוז בצמצום וסגפנות. כל זה קורה בשנות ה-50 בעיירה קטנה באירלנד בשם אניסקורתי, שקשה למצוא בה אפילו לחם טרי בימי ראשון.
אחיה הגדולים של אייליש עזבו גם את הבית במלחמת ההישרדות משלהם. מדי פעם הולכת איילייש עם חברותיה הטובות לאולם הריקודים לצפות באחרים רוקדים. אייליש לא מהבחורות היפיפיות שמפנים אחריהם את הראש, היא לא מתלבשת יפה במיוחד וגם איננה חכמה מאוד. אך יש בה סבילות וסבלנות כלפי תלאות החיים, היא חרוצה ומקבלת עליה עול של אחרים,
תפנית מסעירה מתעוררת בספר כאשר כומר אמריקאי שמכירה אחותה רוז, מגיע לביקור בביתם משכנע את אמה שהמקום הטוב ביותר עבור אייליש הינו בברוקלין, שם נמצאת הקהילה של האב פלאד. אייליש מלאה פחדים ונבוכה מהבחירה של הכומר דווקא בה, במקום באחותה רוז, אך בשל הצייתנות השקטה הטבועה בה, היא נפרדת בצער מאחותה ומאמה ומצטרפת אל אחיה ג'ק שלוקח אותה לאוניה איתה תפליג לאמריקה.
העבודה אליה היא משובצת, הינה זבנית בכלבו ענק ובמקביל מסדר לה האב פלאדו לימודי ערב של הנהלת חשבונות.. אייליש מתגוררת בבית השייך למיס מק'אדמס, שם מתגוררות עוד מס' נערות פוחזות, הבוחרות לבלות את הערבים הפנויים שלהן בריקודים ושתיה. הגעגועים הקשים לאמה ולאחותה אוכלים אותה בכל פה וגורמים לה לירידה קשה במצב הרוח, ואפילו לפגיעה בעבודתה.
ברוקלין הינו סיפור אמיץ על בחורה אחת רגועה וסבלנית במיוחד, שלמרות תלאות החיים שניחתו עליה מצליחה לשמור על הגינותה להתחבב על כל רואיה, ואפילו למצוא אהבת אמת שמלווה אותה בהמשך חייה. אמות המידה והמוסר השוניםב אירלנד ארץ מוצאה ובאמריקה אליה נחתה חסרת כל וביישנית מבלבלים אותה וגורמים לה למצוקה קשה.
האיפוק שבו ניחנה אייליש, מלווה את הסיפור מתחילתו ועד סופו בזכותו היא שומרת על היושר הפנימי שלה ומגלה עוצמות החבויות בתוכה.למרות הקשיים ולמרות הכאב האצור בתוכה היא מוכיחה לעצמה ולעולם שזה תמיד משתלם וראוי לחיות ביושר פנימי בעולם שכזה שבו המוסר מתרופף לעיתים קרובות והוא הסוואה למשהו גדול יותר המתרחש בליבותיהם של האנשים.
קולין טובין רקם סיפור מרגש על מהגרת אחת שכל רצונה היה להשביע את רצון אמה, ולעזור בפרנסת המשפחה. למרות שאייליש מקריבה את החירות המשפחתית ואת הקרבה לאמה ולאחותה היא מרוויחה בדרכה האצילית המון דברים חשובים.
ספר מהנה בעל ערכים ומוסר גבוהים.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2013
אייליש לייסי היא בחורה צעירה המתגוררת באניסקורתי- עיירה אירית קטנה בשנות החמישים.
לאייליש יש אחות בשם רוז ואם. שני אחיה של אייליש היגרו לאנגליה בחיפוש אחר תעסוקה. אבי המשפחה נפטר לפני ארבע שנים. בני המשפחה נושאים את הכאב בלבם, איש איש בדרכו. זו... המשך הביקורת
אייליש לייסי היא בחורה צעירה המתגוררת באניסקורתי- עיירה אירית קטנה בשנות החמישים.
לאייליש יש אחות בשם רוז ואם. שני אחיה של אייליש היגרו לאנגליה בחיפוש אחר תעסוקה. אבי המשפחה נפטר לפני ארבע שנים. בני המשפחה נושאים את הכאב בלבם, איש איש בדרכו. זו משפחה שלא מרבים לדבר בה, ורגשות הם עניין פרטי בהחלט.
עם זאת, רוז, אייליש ואמן מתפקדות כיחידה מלוכדת והרמונית. רוז, האחות הגדולה, היא עמוד התווך של המשפחה. למרות שהיא כבר בת שלושים חייה מנותבים בין העבודה, משחקי גולף ומשפחתה. דומה שאין לה כל עניין בגברים.
אייליש היא אישה אינטליגנטית ובעלת מוסר עבודה גבוה. היא עומדת לסיים קורס בהנהלת חשבונות. כאשר היא מקבלת הצעה לעבוד כמוכרת בחנות מכולת בשכר מביש, אייליש יודעת שאין לה הרבה ברירות.
יום אחד מגיע כומר אירי המתגורר בארה"ב לביקור בבית המשפחה. האב פאלד מציע לאייליש להגר לארה"ב כדי להבטיח לעצמה עתיד טוב יותר. מאוחר יותר תבין אייליש שהיתה זו היוזמה של האחות המסורה, רוז.
הכומר הלבבי נוטל על עצמו את האחריות למציאת דיור ותעסוקה לאייליש.
ספרו היפה של קולם טובין מחיה תקופה שהיתה ונגוזה של חברה אירית אדוקה ושמרנית שבה אנשי דת משמשים לא רק כמצפן מוסרי אלא גם כמנווטי החיים של בני הקהילה. ואכן, לאייליש היה מזל, שכן האב פלאד - תוכן כברו. הוא מוצא לה חדר להשכרה בביתה של האלמנה קיהו בברוקלין. לפרנסתה תעבוד הצעירה בתור מוכרת בחנות בגדים גדולה.
גם בארה"ב חיה אייליש במידה רבה בתוך בועה, באשר האלמנה קיהו היא אירית , כמו גם יתר דיירות הבית, והאב פלאד עוקב אחר כל מעשיה בעין אוהבת ועם זאת פטרונית.
למרות הגעגועים הכוססים לביתה ולמולדתה והקשיים שבמגורים אצל האלמנה קיהו, החיים מאירים פנים בסופו של דבר לאייליש. מעסיקיה מרוצים ממנה. היא מצליחה בלימודי הנהלת החשבונות שאותם ארגן לה הכומר ובנשף ריקודים היא פוגשת עלם חמודות. אמנם סביבתה מזהירה אותה ממנו, בשל מוצאו האיטלקי. אך אייליש לא שתה לבה לכך.
דומה שמסלול החיים של אייליש כבר הוכרע, אלא שבאירלנד הרחוקה צופנת סוד האחות רוז. הסוד עתיד להשפיע על אייליש ולהעמיד בסימן שאלה את כל העתיד שהיא מבקשת לבנות לעצמה.
דבר מה דרמטי יקרה ואייליש תיאלץ להתייצב בפני הכרעה. איזו החלטה היא תקבל?
כיום כאשר אירלנד נתונה שוב במשבר כלכלי קשה, וצעירים רבים עוזבים אותה למקומות מושכים יותר, הספר הזה רלבנטי במיוחד. עולמם הפנימי של המהגרים, כמו גם קשייהם החיצוניים נפרשים ביד אמן.
נשאבתי בהדרגה לעילילה המרתקת שרקח קולם טובין. הדמויות קרמו עור וגידים לנגד עיני. אף ברגעי השפל של אייליש היא ריגשה אותי ועוררה בי הזדהות .
אהבתי את הספר ואני ממליצה עליו בחום.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2013
הספר היה מונח קרוב לחודש מבלי שאגע בו. אופן הצגת התקציר על גב העטיפה, לא ריתק אותי לקרוא, ולכן גם כשכן לקחתי את הספר לקריאה, לא התייחסתי לתקציר וכך יצא שקראתי ספר לכל אורכו מבלי לדעת על מה מדובר ועל איזו תקופה, כמעט כמו ספר "לבן".
הסיפור מתנהל... המשך הביקורת
הספר היה מונח קרוב לחודש מבלי שאגע בו. אופן הצגת התקציר על גב העטיפה, לא ריתק אותי לקרוא, ולכן גם כשכן לקחתי את הספר לקריאה, לא התייחסתי לתקציר וכך יצא שקראתי ספר לכל אורכו מבלי לדעת על מה מדובר ועל איזו תקופה, כמעט כמו ספר "לבן".
הסיפור מתנהל בשלווה על קו האפס כמעט. חיים שלווים בעיירה אירית, בחורה בשם אייליש שחייה השלווים בעיירה, החיים המיועדים לה, מקבלים תפנית כאשר אחותה מחליטה בשבילה שעליה לעבור לברוקלין ומארגנת עבורה את כל הסידורים. אייליש הגיבורה עוברת לברוקלין, היא מוצאת עבודה בחנות כל בו לבגדים לומדת מקצוע בשעות הערב, מתגוררת בחברת מספר בנות נוספות אצל אישה אירית שמביתה מנהלת מעין מוטל קטן לנשים איריות והכל בחסות הכומר פלאד שפרש על אייליש את חסותו.
הכל מתנהל כאמור בשלווה, ובסדר מופתי מדי. הסופר מספר מתוך קולה של אייליש : מחשבות, עשייה, רצונות ועוד. הכל שלוו מדי וכששאלתי מתי סוף סוף תהיה תפנית, התפנית הגיע. אייליש נאלצת לחזור לאירלנד לביקור מולדת בשל מותה של אחותה וכאן מגיע שיא הסיפור כשעליה להשאיר מאחור את החיים החדשים שאליהם הגיעה ובנקודה זו כשעוד מעט יהיה עליה לבחור האם לשוב אליהם או אל חייה הישנים. גם כאן נבחר עתידה של אייליש ולא בידיה.
הסיפור הצליח לרתק לקריאה. למרות שלכאורה לא מתרחש שום דבר גדול ומסעיר בסיפור הזה, מתרחש המון וזאת בשל ההתרכזות בעיקר בחייה של אייליש. שפת הסיפור טובה למרות שבתחילת הקריאה חשבתי שהסופר [ובכלל חשבתי שזו סופרת לאורך כל הקריאה], מלעיט אותנו יותר מדי בפרטים שחוזרים על עצמם וזאת רק בתחילת הסיפור. קצב החיים בברוקלין למהגרת החדשה הצליח לנתק אותי למשך יממה מהמציאות ולקחת את כל כולי לשם יחד עם דמות המספרת:: קצת לדאוג לה האם תסתדר, האם תדע למצוא את דרכה?, האם לא תיקלע לסכנות?
הספר הצליח להשאיר חותם לא בשל הארועים המסעירים שבו אלא דווקא בשל הקצב הקבוע שבו הוא מתנהל. הופתעתי לגלות רק בסוף הסיפור שכתב אותו גבר. הפרט שצויין כי הסופר הוא יליד העיירה אניסקורתי באירלנד אולי מסביר את הרצון לספר על העיירה ועל החיים בה לעומת החיים בעיר הגדולה והמרוחקת בברוקלין וכן את ההדגשה כי בברוקלין התקיימו חיי קהילה איריים שרק היגרו לשם, בשנות החמישים. אפשר לומר שהייתי לגמרי בתוך עלילת הסיפור מחזיקה יד לגיבורת הסיפור וממתינה לראות את צעדיה הבאים.
ספר שמספר על החלטות שנעשות מתוך שיקולים ידועים מראש, אין בו הרבה מקום להפתעות, סיפור תמים לחלוטין וקריא עד מאד.
עכשיו משסיימתי לקרוא ולכתוב את הסקירה אני מתפנה לקרוא סקירות נוספות שנכתבו על הספר.
תאריך הכנסה לאתר 10/03/2013
השנים הם ראשית שנות החמישים של המאה העשרים בעיירה הקטנה (עיירת הולדתו של טובין) אניסקורתי באירלנד, זוהי תקופה בה האבטלה באירלנד גואה. אייליש לייסי היא נערה בת 17 רגועה וממושמעת, החיה יחד עם אחותה רוז עם אמן האלמנה. האב נפטר לפני מספר שנים ואחיה... המשך הביקורת
השנים הם ראשית שנות החמישים של המאה העשרים בעיירה הקטנה (עיירת הולדתו של טובין) אניסקורתי באירלנד, זוהי תקופה בה האבטלה באירלנד גואה. אייליש לייסי היא נערה בת 17 רגועה וממושמעת, החיה יחד עם אחותה רוז עם אמן האלמנה. האב נפטר לפני מספר שנים ואחיה הבוגרים עברו לאנגליה בעקבות אפשרויות תעסוקה. אייליש, למרות שהיא עוברת קורס להנהלת חשבונות, היא עובדת כעוזרת בחנות המכולת המקומית, בפיקוחה של בעלת בית מרושעת ונצלני, ומבינה שאין לה כמעט סיכוי למצוא עבודה ראויה בעיירתה. אחותה הגדולה, רוז, היא רווקה נאה בת 30, המחזיקה במשרה טובה במשרדי המפעל המקומי, היא המפרנסת העיקרית בבית.
רוז מסדרת לאייליש אשרת עבודה בברוקלין באמצעותו של כומר אירי העומד שם בראש קהילה שמרביתה יוצאי אירלנד. וכך מוצאת אייליש את עצמה יוצאת למסע לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. הכומר לוקח אתאייליש תחת חסותו ומסדר לה עבודה כזבנית בחנות כלבו בברוקלין, לימודי ערב להסמכה בהנהלת חשבונות(לצורך קבלת תעודה שתאפשר לה אפשרויות תעסוקה טובות ומכניסות יותר), ומגורים בביתה של אישה שאף היא מהגרת אירית במקורה.
אייליש מתגעגעת לאמה ואחותה, לביתה וסביבתה המוכרת מילדות, נאלצת להתמודד עם הלם התרבות, עם חבלי ההגירה וחווית הזרות, ומוצאת לעצמה את עצמיותה ומקומה בתוך מציאות חדשה ושונה. היא מכירה את טוני פיורלו, צעיר איטלקי נעים הליכות, ומערכת היחסים בניהם מתהדקת. בעוד הוא חולם בקול על בית ומשפחה איתה, אייליש אינה ממהרת להתחייב.
אחרי כמעט שנתיים, בעקבות טרגדיה במולדת הישנה, מחליטה אייליש לנסוע לביקור אצל אימה. עתה, מגלה אייליש כמה השתנתה ומתקשה להתרגל תחילה לבית אמה, המוכר והאהוב, שהיה מושא לגעגועיה בכל תקופת שהייתה בגלות. לאחר שהיא מתרגלת היא מגלה שמעמדה בעיירה עלה, סיכוייה לעבודה טובים יותר , ואף צץ מחזר חדש שטורף את הקלפים הרגשיים. אייליש שוב נאלצת לקחת אחריות על מעשים שנעשו ולקחת אחריות.
ברוקלין, הוא ספר עדין ויפיפה. לסופר הזה יש כתיבה מיוחדת, כזו שהיא שקטה ועדינה אבל מעוררת הרבה "רעש" אצל הקורא. ברגישות ובעדינות מתואר סיפור ההסתגלות וההתפתחות של אייליש לאישה צעירה צייתנית וחרוצה שעל אף אופייה השקט היא מפתיעה כל פעם מחדש ביחסה הלא צפוי לדמות זו או אחרת, לנסיבות חייה ולהתרחשויות סביבה.
הספר קריא, מקסים ומרגש. מומלץ בחום.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|