|
|
|
טהראן , רחוב המהפכה |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3070 |
|
|
באחת הסמטאות החשוכות של העיר גבר בגיל העמידה, רווק שעשה את הונו כחוקר המענה את קורבנותיו בבית הכלא הגדול והידוע לשמצה בטהראן, עוסק עכשיו כרופא מטעם עצמו בהעלמת ביתוק הבתולים של נערות שחרגו מן המותר. הוא נוהג להתייחס אליהן בהתנשאות ובבוז עד שעל שולחן הניתוחים שלו עולה נערה שמטריפה עליו את כל חושיו. הוא נשבע שהיא תהיה שלו ויהי מה. מרגע שתקפה אותו האובססיה שום דבר אינו מרתיע אותו, ובוודאי לא הידיעה שהנערה מאוהבת וכבר מאורסת לצעיר בן גילה אמנם, אך חסר כול, והוא מפעיל עליה ועל משפחתה את כל כוחו פוליטי בצד איומים גלויים וסמויים. הוא יודע שבזכות מעמדו בהיררכיה החברתית של שלטון האימים שום דבר לא יכול לעמוד בדרכו. אלא שארוסה הצעיר המאוהב בה בטירוף לא מוכן לוותר והעלילה הולכת ומסתבכת.
טהראן, רחוב המהפכה הוא כתב אשמה החושף את השחיתות הפושה, את שלטון הטרור ואת החיים בפחד מתמיד תחת עולו של משטר ששלוחותיו שולחות זרועות לכל פינה בחייו הפרטיים של כל אזרח. הספר נאסר לפרסום באיראן אבל תורגם לגרמנית, לאנגלית ולנורווגית וזכה בשבחי הביקורת.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
טהראן , רחוב המהפכה - אמיר חסן צ'הלתן
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 08/03/2016
העלילה בשני משפטים: שני גברים נאבקים על ליבה של נערה איראנית.
מכירים את הספרים שנכנסים עמוק עמוק לקישקע ופשוט מנערים אותך ומכסחים לך הכל בפנים? אז הספר הזה.
ספר לא קל בכלל, על תרבות אכזרית, בה נשים הם כלום וגברים שולטים בהן. באצטלה של מוסריות ושל דת, הצביעות יוצאת... המשך הביקורת
העלילה בשני משפטים: שני גברים נאבקים על ליבה של נערה איראנית.
מכירים את הספרים שנכנסים עמוק עמוק לקישקע ופשוט מנערים אותך ומכסחים לך הכל בפנים? אז הספר הזה.
ספר לא קל בכלל, על תרבות אכזרית, בה נשים הם כלום וגברים שולטים בהן. באצטלה של מוסריות ושל דת, הצביעות יוצאת החוצה וכל מי שלכאורה שומר על המוסר, הוא האדם הכי פחות מוסרי בשטח. תכונה שאנחנו נתקלים בה הרבה בחיינו, על כאלה שלא מסתכלים על הגב של עצמם, או שמתרצים לעצמם או שפשוט לא אכפת להם.
התחושה הזו של העצב, של הרחמים ושל הקבס מההתנהלות הזו עומדת במהלך כל הקריאה ולא עוזבת. לצידה, לעומת זאת, השפה העשירה והתאורים המדהימים (בתרגום נהדר של אורלי נוי) משתלבים נפלא. הסביבה היא לכאורה יפה, אך היא ממוסגרת וכלואה בתוך מסגרת כעורה שלא נותנת לה להתבטא, בדיוק כמו האנשים המדוכאים תחת שלטון המהפכה האירני.
תמיד מרתק אותי לקרוא על זמנים ומקומות שאני לא רגיל להחשף אליהם, ו"רחוב המהפכה", שלוקח אוחתנו לאיראן, בערך עשור וחצי לאחר המהפכה, בתחילת שנות ה90 מעניין ומדכא כאחד. השלטון הדתי המדכא שכל כך הרבה רוצים לצאת ממנו, אך לא יכולים בגלל פחד ובגלל הדיקטטורה, המהפכה שלכאורה היתה צריכה לעשות טוב ובפועל הרגה את כל הטוב, והאנשים שנרמסים תחת אינטרסנטים שמנצלים כל מה שזז מרכיבים את הספר הנפלא הזה, שמצד אחד כיף לקרוא אותו, ומצד שני הוא עושה רע ועצב בלב, ובועט בך חזק מאוד, בדיוק כמו אסיר בכלא האירני.
בסוף הספר יש אחרית דבר של ד"ר תמר א. גינדין על התרבות האירנית ועל המשמעות של הספר. אחרית הדבר מעניינת מאוד ובהחלט מעשירה את החוייה של הספר.
שורה תחתונה: חזק וקשה.
תאריך הכנסה לאתר 13/02/2016
המהפכה האיראנית התעוררה, בין השאר כדי להילחם בשחיתות, במוסר הירוד של השלטון ובמקורבים לו. העם שאף לחברה צודקת יותר ולשלטון הגון.
האם השיגה המהפכה את מטרותיה?
איראן שלאחר המהפכה כפי שמצטייר בברור בספר היא מדינה שבה... המשך הביקורת
המהפכה האיראנית התעוררה, בין השאר כדי להילחם בשחיתות, במוסר הירוד של השלטון ובמקורבים לו. העם שאף לחברה צודקת יותר ולשלטון הגון.
האם השיגה המהפכה את מטרותיה?
איראן שלאחר המהפכה כפי שמצטייר בברור בספר היא מדינה שבה מעטים התעשרו על חשבון אחרים. השלטון הוא שלטון של פחד וטרור, שליטה מוחלטת באזרחים, דעות קדומות, מתח בין מסורת וקידמה וצביעות מוסרית.
נשות איראן נחבאות מאחורי החיג'אב וכורעות תחת חוקי השריעה, שלטונם של הגברים מוחלט. חוקי המוסר נוקשים מה שכמובן לא מפריע לגברים לחיות בחופש מיני מכסימלי.
פתאח, המספר והדמות המרכזית בעלילה, עבד בזמנו כשליח של חנות אלכוהול, אחרי המהפכה מציק לבני נוער שמתנהגים כחילונים: שומעים מוסיקה מערבית ולא מקפידים על כיסוי ראש. הוא מעורב בעינויי אסירים, משתלב בעבודה בבתי חולים, מתקדם כלכלית וחברתית ומתעשר עם הזמן מעבודה כרופא התופר קרום בתולין לנערות רווקות.
העלילה נפתחת בתמונה קשה ודרמטית, סבלה של נערה על שולחן הניתוחים. יחסו של פתאח והאחות המלווה משפיל ומבזה. הטיפול בשהרזאד והכאב שלה לא מעוררים אצלם שום אמפתיה.
בבחורות שהוא מטפל הוא רואה שרמוטות, אבל זה לא מפריע לו להימשך לשהרזאד תוך התעלמות מכך שיש לה ארוס והיא עומדת להתחתן. כביכול מוסלמי טוב אבל עיסוקו מנוגד למוסר הדתי והאזרחי. הוא מסייע לרמות את אלה שיתחתנו עם הבחורות.
פתאח נשלט על ידי תאוותו, מניותו גלויה ובוטה, הוא מצטייר כגבר דוחה, עם כרס וריח נשימה מעופש.
שהרזאד נעה בין קדמה – מקיימת יחסי מין במתירנות מערבית ומנגד מתחזה לבתולה. היא אוהבת את מוסטפא, אבל לא עד כדי לוותר על החיים הנוחים והמוהר הגבוה שפתאח מציע לה.
דמותה פסיבית לגמרה, ללא רוח חיים, מונעת כמו בובה על חוט, כנועה ונכנעת לד'ר פאתחי הכופה עליה נישואים.
מוסטפא שמאוהב בשהרזאד ורוצה לשאת אותה לאישה מוצא עצמו חסר אונים מול כוחו ועושרו של פתאח ומול כניעתה של שהרזאד. גם הוא צבוע בהתנהגותו. מצטייר כבריון טוב לב שאיש לא שמע אצלו את המילה 'לא' אבל מעלליו כוללים תפיסת חברה שח המוג'הדין וחשיפתם והטחת ראשיהם של ילדים קומוניסטים בקיר.
מי שכן עוררה אמפתיה אצלי הייתה אמו של פתאח – פחרי היא דמות שולית, אבל יכולתי לשמוע את מחשבותיה ועולמה הפנימי מהדהד.
היא בודקת את הופעתן ולבושן של בנות וברגעי חסד מבינה שהזמנים השתנו. אבל מה בוקר טוב נורית,
..."הזמנים השתנו כבודו. הרי אם העקב שלהן יהיה בגובה שניים-שלושה סנטימטרים, הקוראן הקדוש לא יתהפך על הראש!"... (עמ' 142)
אבל הריי מוכרת התופעה בחברות שמרניות שכדי לשמור על מוסר הגברים והיצר שלהם , הנשים צריכות להתעטף ולהצטנע בהופעתן .
סיומה של העלילה כמו תחילתה, בדראמה מטלטלת וטראגית.
מכמיר לב לקרוא על שאיפותיהם של אזרחים שנגוזו. תקוות שלא התממשו ומשטר שלא רק שלא השתנה אלא משתמש באיסלם למטרות שלטוניות
עם שקיווה לחופש דת, להשקעת אוצרות טבע ומיסים בחינוך ובצרכי התושבים שבוי בדיקטטורה שגרועה מהמשטר שלפני המהפכה.
למרות שאנחנו יודעים ומודעים למתרחש במשטרים אפלים ואכזריים: רוסיה, סין, צפון קוריאה וכו' מעניין לקרוא וללמוד על הגוונים המיוחדים שבכל ארץ ותקופה.
העלילה משקפת את בעייתיות המשטר המושחת והצבוע והדמויות חושפות את החיים תחת המשטר באיראן.
ממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 05/02/2016
ספר לא פשוט, אפילו קצת “מוזר”. מאד קשה לי לכתוב עליו סקירה. אני לא יכולה להגיד שנהניתי כי זה ספר לא קל שמתאר את שלטון הטרור המזעזע באיראן אבל אני בהחלט יכולה לומר והופתעתי, בעיקר מהסוף.
הגיבור הוא גבר שהיה בעבר חוקר קשוח בבית כלא ועינה את האסירים ועכשיו הוא עובד כרופא... המשך הביקורת
ספר לא פשוט, אפילו קצת “מוזר”. מאד קשה לי לכתוב עליו סקירה. אני לא יכולה להגיד שנהניתי כי זה ספר לא קל שמתאר את שלטון הטרור המזעזע באיראן אבל אני בהחלט יכולה לומר והופתעתי, בעיקר מהסוף.
הגיבור הוא גבר שהיה בעבר חוקר קשוח בבית כלא ועינה את האסירים ועכשיו הוא עובד כרופא למרות שלא הוסמך לכך מעולם והוא מנתח נערות כדי להעלים את ביתוק קרום הבתולים שלהן כדי שלא יהיו פסולות לחיתון.
יום אחד מגיעה לקליניקה שלו נערה שמזכירה לו זמרת שהעריץ בעבר והוא מתאהב בה ומחליט שיעשה הכל כדי שהיא תהיה אשתו, למרות פעם הגילאים הגדול ביניהם ולמרות שהנערה מאורסת לצעיר בן גילה.
הוא לא בוחל בשום אמצעים בכדי לכבוש את לבה של הנערה. הוא מנצל את כוחו הפוליטי ואת מעמדו הגבוה בקרב השלטון ולא נרתע גם מאיומים. ארוסה של הנערה לא מוכן לוותר עליה והוא מתכנן תוכנית ערמומית כדי שהנערה תישאר שלו. מכן העניינים הולכים ומסתבכים עד הסוף שממש הותיר אותי בהלם.
הסיפור חושף את השחיתות ואת שלטון הטרור באיראן שלאחר המהפיכה. התושבים חיים בפחד מתמיד והשלטון מתערב גם בחייהם הפרטיים של האזרחים.
הספר נאסר לפרסום בטהראן וברור גם למה. יש בו תיאורים מזעזעים של אלימות, עינויים, צביעות מצד אנשים חסרי מוסר וכבוד בסיסי. בתוך הסיפור הגדול מובא כאן סיפור קטן על השלושה.
אחרית הדבר שמובאת בסוף הספר מרתקת מאד ועזרה לי להבין יותר טוב ולסגור מעגל.
ספר טוב, מומלץ!
תאריך הכנסה לאתר 24/01/2016
'טהראן, רחוב המהפכה' הוא כתב אשמה החושף את השחיתות הפושה, את שלטון הטרור ואת החיים בפחד מתמיד חת עולו של משטר השולח זרועות לכל פינה בחייו הפרטיים של כל אזרח.
מסקרן לקרוא על משטר, כה עוין לתושביו כמשטר של איראן ועוד מפי תושב שחי שם והיה עד לזוועות.... המשך הביקורת
'טהראן, רחוב המהפכה' הוא כתב אשמה החושף את השחיתות הפושה, את שלטון הטרור ואת החיים בפחד מתמיד חת עולו של משטר השולח זרועות לכל פינה בחייו הפרטיים של כל אזרח.
מסקרן לקרוא על משטר, כה עוין לתושביו כמשטר של איראן ועוד מפי תושב שחי שם והיה עד לזוועות.
פתאח, הגיבור הראשי בסיפור, דמות רבגונית מתוחכמת ומושחתת אותו אנו פוגשים בדמות רופא מטעם עצמו, התופר את בתוליהן של נערות שסרחו. פתאח מספר בגוף ראשון על זיכרונותיו טרם פרצה המהפכה בטהראן. פתאח זוכה לצמיחה מהירה של הונו בדיוק כשפרצה המהפכה. הוא הטיפוס שמנצל את המצב כדי להתקדם ולהתעשר. הוא עצמו נולד מחוץ לנישואים לאב שעיבר את האם ונעלם במפתיע.
יום אחד כשהוא תופר נערה יפיפייה בשם שהרזאד הוא מרגיש איך ליבו נפתח לרווחה והוא חייב בכל מאודו להנשא לה, שתהיה אם לצאצאיו. גילו שכפול מגילה אינו מרתיע אותו, כל עוד מעמדו הכלכלי גבוה משלה. לפתאח צפוי מאבק קשה מכיוון שהנערה מאורסת לאחר ואף מאוהבת בו. לשהרזאד התלבטות עצומה במי לבחור האם באהבת חייה או במעמד כלכלי שייתן לה חיים טובים.
עוד דמות בסיפור היא מוסטפא החתן של שהרזאד יוצא המהפכה שמענה אסירים עד זוב דם בכלא. הוא אדם שהמוסריות ממנו והלאה. העלילה מתמקדת בכך שכולם מושחתים, משקרים ולא מוסריים. יש המון מתח באוויר נשים הן כנועות ונחותות והגברים שולטים בהן ביד רמה. הפער בין העשירים מול עניים בולט היטב גם במציאות חייהם של התושבים האומללים. ברקע הסיפור מקרי התעללות קשים בכלא המשקפים את מצבם הקשה של התושבים.
שמותיהם של שני הגברים כנראה לא נבחר באקראי:
מתוך אחרית דבר מאת ד"ר תמר א.גינדין: "אם נבחן את שמותיהם של שני הגברים היריבים, נגלה שמשמעות השם "פתאח" בערבית היא "המנצח" ובפרסית "השולט", "השופט" או "הפותח". "פתאח" הוא אחד משמותיו של אללה, ואילו משמעות השם "מוסטפא" (מצטפא) הוא "הנבחר", וגם אחד משמותיו של הנביא מחמד.
מאוד עניין אותי לקרוא על תקופה חשוכה זו, על התנהלות השלטון צמא הדם ועל הנשים המקופחות.
ממליצה על הקריאה בו!
תאריך הכנסה לאתר 23/01/2016
פתאח, עובד כרופא עצמאי המטפל בנערות ונשים שחרגו מן המותר. הוא משחזר את בתוליהן ומאפשר להן בעצם להתחתן ולשמור על כבודן.
יום אחד , נכנסת למרפאתו נערה צעירה, שהרזאד. נערה המזכירה לו מאוד זמרת פופולרית אשר העריץ.
פתאח אחרי שנים של רווקות מחליט כי נערה זו, שהרזאד, תהיה לאשתו.
במקביל... המשך הביקורת
פתאח, עובד כרופא עצמאי המטפל בנערות ונשים שחרגו מן המותר. הוא משחזר את בתוליהן ומאפשר להן בעצם להתחתן ולשמור על כבודן.
יום אחד , נכנסת למרפאתו נערה צעירה, שהרזאד. נערה המזכירה לו מאוד זמרת פופולרית אשר העריץ.
פתאח אחרי שנים של רווקות מחליט כי נערה זו, שהרזאד, תהיה לאשתו.
במקביל שהרזאד מחוזרת על ידי בחור נוסף המועניין לשאתה לאישה ואינו מוכן לוותר.
מה יעלה בגורלה?
מי ישיג את רצונו?
סיפור מרכזי זה מסופר במקביל לסיפורים נוספים אשר חושפים חייהם של דמויות אחרות מתקופת שלטונו של השאה, המהפכה ועד ימינו.
אנו נחשפים לשחיתות ולטרור השורר בעיר ובשלטון.
כן, לא ניתן להתעלם מפער המעמדות והחיים תחת פחד.
ספר קשה לקריאה הן מבחינת הסיפור ואכזריותו והן מבחינת זרימת הכתיבה.
הייתי מצמצמת חלקים בסיפור שמצאתי כארוכים מידי.
הקריאה לשיקולכם
תאריך הכנסה לאתר 16/01/2016
על ספר כזה אי אפשר היה לכתוב "אהבתי".
על ספר כזה אי אפשר לכתוב "מצא חן בעיני".
מקסימום אפשר לכתוב "מעניין".
הספר באמת מאד מעניין. אך גם מאד "מבולגן".
הספר מספר את סיפורה של אירן... המשך הביקורת
על ספר כזה אי אפשר היה לכתוב "אהבתי".
על ספר כזה אי אפשר לכתוב "מצא חן בעיני".
מקסימום אפשר לכתוב "מעניין".
הספר באמת מאד מעניין. אך גם מאד "מבולגן".
הספר מספר את סיפורה של אירן לאחר המהפכה.
כלומר, הסיפור המרכזי מתרחש ב"ימים שלנו", אבל לאורך כל הספר, כל דמות שמוזכרת, מספרים את קורותיה החל מימי שליטתו של השאה, דרך המהפכה ועד ימינו. וזה הבלאגאן שהזכרתי.
הסיפור המרכזי מספר על נערה בת 18, שהגיע לרופא (שמתברר בכלל שהוא לא כל כך למד). המומחיות של הרופא הזה, שהוא מציל את הכבוד. הוא "מחדש" את הבתולים של נערות שסרחו. הוא מתנשא, בז להן ומכאיב להן בכוונה.
יום אחד מגיעה אליו נערה בת 18. היא מזכירה לו את הזמרת שהייתה פופולרית עוד מימי השאח. זמרת שהוא היה מאוהב בה נואשות. זמרת שהוא היה אובססיבי אליה.
ולכן, הוא מתאהב בנערה הזו, ולא משנה לו שהוא בגיל של אבא שלה. הוא מחליט שכל הדרכים כשרות להגיד אותה. הוא מעוניין להתחתן איתה.
מצד שני, יש בחור, בגילה, שמגלה בה עניין. גם הוא אובססיבי לגביה. הוא עובד כחוקר בבית הכלא המפורסם אווין. בית כלא שפעם עינו שם את מתנגדי השאח, אחר כך את המהפכנים ועכשיו את הכופרים , את הקומוניסטים, את מבקשי הקידמה.
כל דמות שנזכרת (הורים, דודים ועוד), מסופר באריכות את קורות חייהם, החל מימי שלטון השאח ועד הזמן הזה.
אם לתמצת הרי "במבט לאחור נכח פתאח כי הוא חי היסטוריה שלמה. תחילה הם עצרו את אנשי הסאואכ (המשטרה החשאית של השטח) ואת המלוכנים, אחר כך הגיע תורם של הדמוקרטים, הסוטים (הכוונה לאנשי המוג'אהדין), הקמוניסטים והכופרים, אחר כך קושרי הקשר ומרגלים של האמריקאים, ולבסוף הטרוריסטים הכלכליים"
בעצם, לא כל חידוש בספר. כבר קראנו וידענו על העינויים בכלא (כל מי שמענה ונותן לאחרים לענות כופר, הרי הוא זוכה במצווה), על משמרות הצניעות, מלך כי ימלוך, הקיצוניות והקנאות הדתית, שחיתות והרוע.
כאשר הקנאות הדתית שלטת, השחיתות הולכת איתה יד ביד. כאשר יש כח בלתי מוגבל אצל מישהו, שלא יתפלאו שהוא מנצל את זה לטובתו. או שמנצל את זה כך סתם, כי הוא יכול.
ככה זה היה תמיד וכך זה יהיה תמיד.
ואם נחזור לספר.הרי כמו שכבר כתבתי. ספר מעניין. לא למדתי ממנו שום דבר חדש. ספר שצורת כתיבתו מסרבלת מאד את הקריאה. אבל, יש לציין, שסיימתי לקרוא אותו ביום אחד.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|