|
|
|
האיש הזקן |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1425 |
|
|
"היה לי צורך לתעד את אבא שלי, שחלה באלצהיימר. במשך כמה חודשים תיעדתי פיסות מהמציאות ההזויה שכפתה עלינו המחלה, הן פורסמו בהארץ.
שלושה שבועות לאחר הפרסום אבי הלך לעולמו. חשבתי שמלאכת התיעוד באה אל קצה, אבל אז הגיעה המילה הזאת, "השראה", והוכיחה שהיא באמת קיימת. במשך ארבעה ימים ישבתי וכתבתי בקדחתנות, תיעדתי את כל מה שהיה, בילדות, בבגרות, בזקנה, תיעדתי את מה שחוללה המחלה במשפחתנו הקטנה ושימרתי את זכרו היקר של אבי." (נגה אלבלך)
בקיבוץ המאוחד רואה אור ספר מיוחד במינו מאת הסופרת והעורכת נגה אלבלך.
"אני לא מוכן לישון במיטה עם אישה זרה. מה יגידו עלי? מה יגידו על האישה?"
עד חצות נשארו ברחוב. האיש הזקן עקשן. נדמה שרק מתוך עייפות התרצה לבסוף והסכים לעלות הביתה.
כל הלילה ישן על הכורסה בסלון, שומר אמונים לאשתו, הישנה בחדר הסמוך.
בת מלווה את אביה בחודשי חייו האחרונים. היא מתבוננת בתודעתו המתערפלת ומבקשת לשמר את אישיותו, שכמו נמוגה מול עיניה. ככל שהוא שוכח, היא נזכרת; ככל שהוא מתרחק ומתכנס בתוך עולמו, היא חשה בקרבה חדשה הקמה ביניהם; ככל שאחיזתו בחיים נחלשת, משמעותם הולכת ונגלית לפניה.
בפרוזה צלולה ולירית, נגה אלבלך מציירת את דמותו של אביה, פורשת את סיפור חייו ובוחנת את מרקם היחסים ביניהם, במשפחתם, ובחברה המשתנה סביבם. באמצעות קרעי זיכרונות ורגעי יום יום טרגיים-קומיים, פיוטיים בדרכם האגבית, היא מרכיבה דיוקן עשיר וחי של אדם אמיץ וצנוע, אצילי, אופטימי בדרכו שלו. חייו, מותו, מאירים באור נוסף את חייה שלה ומעוררים בה תובנות הנוגעות לכל.
האיש הזקן הוא סיפור רווי אהבה, מרגש מאין כמותו, על אדם אחד, ובה בעת על כל אדם, על כל הורה, על כל בת או בן, על כל משפחה. נדמה שאין מי שלא ימצא בו את עצמו.
ארז שוייצר, עורך הספר
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 18/04/2019
על הזיכרון
הוא היה האבא של גיסתי, קשיש הראוי לשאת את התואר דור מקימי המדינה, ממייסדי חניתה, מי שעמד וקרא את הגדת הסדר הקיבוצי, עוד שהיה כזה, אחר כך הוא שקע לדמנציה, אבל כשהוא ראה אותי הוא ידע שאני מתעניין בהיסטוריה ותמיד אורו פניו וקלו רטט כשהוא סיפר לי בפירוט איך כמג"ד שלחם בתש"ח, הוא... המשך הביקורת
על הזיכרון
הוא היה האבא של גיסתי, קשיש הראוי לשאת את התואר דור מקימי המדינה, ממייסדי חניתה, מי שעמד וקרא את הגדת הסדר הקיבוצי, עוד שהיה כזה, אחר כך הוא שקע לדמנציה, אבל כשהוא ראה אותי הוא ידע שאני מתעניין בהיסטוריה ותמיד אורו פניו וקלו רטט כשהוא סיפר לי בפירוט איך כמג"ד שלחם בתש"ח, הוא עצר את
פלישת הסורים, על יד מארב גדודי ממערב לגשר בנות יעקב.
הסיפור הזה מעבר להיותו סיפור מרגש הנשמע מאדם המשמיע עדות אישית, שעוד מעט ולא תשמע, הוא גם סיפור על תעתועי הזיכרון, לאופן בו אדם מאבד את זיכרונו קצר המועד, ואת אחיזתו בסביבתו, אך עדיין יש לו עוגנים אחרונים לחיים, באמצעותם הוא זוכר רגעים מכוננים בחייו. מה שגורם לנו בספו של דבר לשאול את עצמנו, החיים מהם? על רקע העובדה, שהזקנה לעתים מדרדרת את האדם לעלבון צורב באחרית ימיו.
איך בכלל אפשר להתמודד עם העלבון הזה, אנחנו כאנשים ההולכים ומתבגרים, וכבנים להורים ההולכים ומזדקנים ונמוגים, ומה זה אומר על ילדנו, שיום אחד הם ידרשו לטפל בנו?
חשבתי על האבא של גיסתי בשעה שקראתי את ספרה של נגה אלבלך, האיש הזקן פרידה, המספר על הפרידה מאביה שהלך ושקע אל תוך הדמנציה, אך באחת משיחותיו האחרונות הוא טרח להגיד בהבלחה של רגע מתוך הערפול, אני לחמתי עם רבין, כזיכרון אחרון למה שהיה האדם הזה, שכעת הולך ונמוג ונמחק.
כותרת הביקורת הזאת היא טוויסט לשם סיפרו של סאראמאגו, על העיוורון, כי כמי שחובב היסטוריה, קיימת בי רגישות לזיכרון ולמה שהוא מבטא במהותו, למודעות וליכולת להבין באמצעותו את מורכבות החיים שלנו כבני אדם. העדר זיכרון הוא כמחיקת החיים והאדם. מידי פעם אני שואל את עצמי איך ראוי לו לאדם לסיים את חייו, ויש דבר אחד שבביטחון מוחלט אני רואה בו כנורא ביותר, את הרגעים בהם האדם נמחק מעצמו, וכל מה שנותר ממנו זאת קליפתו חסרת השליטה.
הספר של נוגה אלבלך, הוא דרך מיוחדת ורגישה להתמודדות עם רגעים נוראים, בהם ראש משפחה מסיים את חייו בצורה מעליבה ומקוממת. ביתו הנושאת את עלבונו בימיו חייו האחרונים, לא מכנה אותו, אבא, אלא איש זקן, כינוי המבטא ניכור והתרסה לאופן הלא הוגן שלא פעם אנחנו נדרשים לרדת מבימת חיינו או להיפרד מהורנו. במילה איש זקן, נגה אלבלך אומרת, את מי שהיה אבי אני לא מכירה עוד, אך אני מחויבת אליו כי הוא בכל זאת אבי. קונפליקט פנימי הקורע את ביתו של האב מבפנים. לכן נוגה אלבלך בחרה לספר על אביה בגוף שלישי, צורה המבטאת ניכור כואב ולא הוגן.
הספר הזה כתוב במשפטים קצרים, ההולכים ומצטמצמים, המבטאים את נמוגות האב ואת כאב הבת, באמצעות קטעים קצרים, התופסים לעיתים רק מספר שורות בתוך דף הבוהק בלובנו ובריקנותו, המבטא ריקנות, חוסר אונים וכאב ההולכים וגדלים, בתהליך הפרידה מהאב.
אפשר עוד לכתוב הרבה על הספר הזה, אך כספר צנוע וקטן ממדים, ראוי שגם האמירה עליו תהיה כזאת (לא הצלחתי בכך), ועל כן בחרתי לסיים במשפט אחרון נוסף, ספר עצוב, מכמיר, ומעורר מחשבה לדרך שבה לעתים אנו נפרדים מיקירינו.
תאריך הכנסה לאתר 07/05/2018
"לו היה האיש הזקן בצלילותו, בוודאי היה אומר: מה פתאום! בשבילי לעזוב ילדה קטנה ולטוס לחצי עולם? בשום אופן לא! האישה הצעירה הזאת צריכה לחזור מיד לביתה בפיליפינים."
"האיש הזקן" שעליו כותבת נגה אלבלך הוא אביה, שאת ימי חייו האחרונים תיעדה בהרהורים של... המשך הביקורת
"לו היה האיש הזקן בצלילותו, בוודאי היה אומר: מה פתאום! בשבילי לעזוב ילדה קטנה ולטוס לחצי עולם? בשום אופן לא! האישה הצעירה הזאת צריכה לחזור מיד לביתה בפיליפינים."
"האיש הזקן" שעליו כותבת נגה אלבלך הוא אביה, שאת ימי חייו האחרונים תיעדה בהרהורים של פרידה וגעגוע, המשולבים במחשבות רחבות יותר. אלבלך משלבת את הפרטי עם הציבורי, ומהאישי, מהקשר בין אב ובת, היא מגיעה אל הכללי. כמו למשל בציטוט שלעיל. אפשר ללמוד ממנו על אותו "איש זקן" – הדמות שבה מתמקדת הכותבת – להיווכח באנושיותו, ביכולתו להתמקד בזולת ובצרכיו, להבחין בעוול, להתנגד לו, ובה בעת לחשוב על התופעה המעציבה כל כך של נשים צעירות שנאלצות להיפרד מהילדים שלהן ולטוס עד קצווי עולם כדי לפרנס אותם.
המבט הוא, כמובן, של הכותבת, שבתיאורה את אביה מביאה בפני הקורא את התהליך העגום של אובדן הצלילות. בהרבה אהבה וכבוד היא מספרת עליו. למשל – כיצד אביה הפסיק לזהות את אמה, וברגע מסוים סירב "לישון במיטה עם אישה זרה": עד כדי כך ש"כל הלילה ישן על הכורסה בסלון, שומר אמונים לאשתו, הישנה בחדר הסמוך".
היא מתארת כיצד האיש שחיבר מילון וכל חייו עסק במילים, איבד את היכולת לחשוב על שלוש מילים שמתחילות באות ב', לבקשתה של עובדת סוציאלית שבחנה את הקוגניציה שלו.
היא אינה שוכחת גם רגעים מרים-מתוקים של הומור מייסר שהאובדן מביא אתו: למשל, דבריו של אביה שאומר לה, בתשובה לשאלתה "אתה בכלל יודע מי אני?": "אל תחשבי שאני לא יודע. הכרתי את אבא שלך, הוא היה אדם נחמד. הגון." או בהזדמנות אחרת השיב לה על אותה שאלה "מי שואל?"
והרי יש אמת עמוקה בשתי התשובות הללו, המנותקות לכאורה מההיגיון: הוא מעיד על עצמו שהיה אדם טוב, והוא "מכשיל" אותה בשאלת נגד כמו פילוסופית: את שואלת אם אני יודע מי את? "מי שואל?" כלומר – את בכלל בטוחה שאת עצמך יודעת מי את?
אלבלך נוגעת בסוגיות רבות: למשל – בכורח להוציא סכומי עתק כדי להעניק לאדם שהכרתו מעורפלת את הטיפול שהוא זקוק לו. ובכן – אין בררה, אלא להוציא על כך את כל החסכונות. (כמובן – במקרה הטוב, שהם בכלל קיימים!). ועל זאת העירה חברה של הכותבת: "שאחסוך מעצמי חיים טובים בצעירותי כדי שבימי הזקנה יישאר לי מספיק בשביל מוסד סיעודי?" אכן, שאלה כבדת משקל. החברה מסכמת: "זה מעוות. עדיף לגמור קודם." האומנם? הכיצד? אין ספק שהאוכלוסיה מזדקנת. החיים התארכו מאוד, אבל לא תמיד לטובה.
מכל מקום, אלבלך חשה שהצוואה הרוחנית שקיבלה מאביה היא "גם במחיר של ויתור כואב – על כסף, שטח, רכוש, תהילה, מעמד – יש קודם כל להיות בני אנוש". את זאת למדה מאורח חייו, מצניעותו, מפשטות הליכותיו: "זו הייתה דרך חייו. הוא הנחיל אותה יום יום לבתו", היא כותבת, ומוסיפה "האיש הזקן לא הותיר אחריו שום צוואה – רק גל של חום ואהבת אדם."
לכל אורכו של החיבור אפשר לחוש בחום האנושי ובעוצמת אהבה המוקרנים ממנו, והקריאה בו מרגשת ומעוררת השראה. העדינות שבה נכתב משתקפת בעיצוב העטיפה שלו, ובה רישום של מיכאל גרוס.
תאריך הכנסה לאתר 26/04/2018
ספרון מינימליסטי שמתאר בעדינות פרידה ויחסים בין בת ואביה בימיו האחרונים.
הסופרת נמנעת מלקרוא לגיבוריה בשמות: האיש הזקן, אשתו של האיש הזקן ובתו של האיש הזקן.
יתכן ואחת הסיבות, היא לשמור על דיסטנס כדי לא ליפול לתוך פתטיות, או שבעצם זה סיפור עצוב שקורה... המשך הביקורת
ספרון מינימליסטי שמתאר בעדינות פרידה ויחסים בין בת ואביה בימיו האחרונים.
הסופרת נמנעת מלקרוא לגיבוריה בשמות: האיש הזקן, אשתו של האיש הזקן ובתו של האיש הזקן.
יתכן ואחת הסיבות, היא לשמור על דיסטנס כדי לא ליפול לתוך פתטיות, או שבעצם זה סיפור עצוב שקורה לעוד הרבה אנשים שנמצאים באותו מצב.
באמצעות קרעי זיכרונות ורגעים טרגיים-קומיים, מרכיבה נגה אלבלך דיוקן של איש אמיץ וצנוע, משכיל ואצילי בדרכו שלו. המבנה של הסיפור ערוך קטעים, מעין פתקאות וכל קטע על עמוד אחד. לפעמים שורה אחת בעמוד שלם. זה הזכיר לי את מבנה הנובלה "גוף ראשון שני" מאת סילביה מולוי.
יום אחד עושים לאיש הזקן מבחן זיכרון (לאיש שחיבר פעם מילון ושעד לא מזמן עוד אסף מילים): "הוא שכח את המילים. אבל מצבים הוא מבין בדיוק כמו פעם, ורגשות עולים בו כמו פעם, והכבוד שלו חשוב בדיוק כמו פעם, אולי עכשיו אפילו יותר. ולכן הוא זקף את הגב והרים את היד. אַת, אמר לבוחנת הצעירה שמולו והצביע על הקלסר שהחזיקה על ברכיה, את תכתבי בבקשה בטופס שלך שבמלחמת השחרור אני לחמתי עם רבין!"
"לאחר שהוזעקה, הגיעה בתו של האיש הזקן לבית הוריה. היא מצאה את האיש הזקן עומד כעוס ליד הדלת. הוא לבש מעיל שחור, חבש כובע מצחייה שחור ובידו אחז תיק פלסטיק שחור.
הוא אומר שהוא צריך לנסוע לאשתו, אמרה אשתו של האיש הזקן."
הסיפור מרגש ולדעתי, אין אדם שלא ימצא בו את עצמו.
המלצה חמה מאד!
תאריך הכנסה לאתר 24/04/2018
פרידה
במבוך המורכב של יחסי הורים וילדים, הפיתול האחרון נהפך לקשה במיוחד כשהורה מאבד את חייו בעודו בחיים, כלומר לוקה באלצהיימר. הקושי, לא פחות ואולי עוד יותר משהוא של ההורה, הוא של הילדים. שנאלצים להתמודד לא רק עם חילופי התפקידים (עכשיו הם אחראים,... המשך הביקורת
פרידה
במבוך המורכב של יחסי הורים וילדים, הפיתול האחרון נהפך לקשה במיוחד כשהורה מאבד את חייו בעודו בחיים, כלומר לוקה באלצהיימר. הקושי, לא פחות ואולי עוד יותר משהוא של ההורה, הוא של הילדים. שנאלצים להתמודד לא רק עם חילופי התפקידים (עכשיו הם אחראים, מקבלים החלטות ומטפלים באלף ואחת דרכים) הקשים כשלעצמם, ועם ידיעת הסוף הברור מראש, אלא גם עם העובדה - המכאיבה ופוגעת תמיד - שההורה הדועך לנגד עיניהם מאבד אותם ואת עצמו בעודו נוכח פיזית. נגה אלבלך מלווה את אביה בישורת האחרונה הזאת של החיים, בספרה "האיש הזקן" (הקיבוץ המאוחד), ודווקא מתוך העדינות, הישירות העניינית והפשטות המאופקת, היא נוגעת ומרגשת.
"האיש הזקן" – שכך היא מכנה את האב מבלי לנקוב בשמו, מה שרק מחדד את התלישות של האישיות המתפוררת במחלה האיומה הזאת – אינו סיפור במובן הרגיל של ההגדרה למרות שהוא בעצם מתחיל בהכרה שזאת המחלה וזה המצב, ומסתיים במות האב. הספר הוא למעשה קרעי זיכרונות, פיסות חיים ותובנות, מעין אוסף פתקים שרשמה לעצמה וקיבצה, לא תמיד בסדר כרונולוגי, אבל תמיד בהקשר ומקצב נכונים.
זו אסופת טלאי-חיים, מהם אורגת אלבלך תמונת משפחה ויחסים, אנשים, בחירות ומהלכים. היא לא באמת מבארת במפורש – לא את מהות המחלה, לא שלבים ומשברים. היא משתפת – בתיאורים תמציתיים וחדים, בהארות, בהבלחי זיכרונות ותובנות. ונדמה לי שהדבר הכי כן ויפה בספר הקטן (118 עמודים), המתומצת ומרוכז הזה, הוא התמקדותה בשני תהליכים שהם מאוד אותנטיים להתמודדות עם המחלה הזאת: ההיכרות האמיתית שהיא בעצם עושה עם אביה כבן אדם ואישיות בפני עצמו, ולאו דווקא אבא שלה, ומצד שני – ההיכרות המחודשת-אחרת שלה עם עצמה.
אלבלך, שכתיבתה מצטיינת בדייקנות תמציתית, מצליחה לרגש בלי טיפת סנטימנטליות דביקה, לקרב את הקורא לדמויות שבספר דווקא באמצעות הריחוק-לכאורה (אין לו שם), לעורר הזדהות בזכות ההארות האסוציאטיביות שכל מי שעבר גיל מסוים מכיר. אלה שכאשר הן מבליחות – פתאום מתחוורים לנו קווי דמיון והסברים שהיו עד אז עלומים. כך למשל, בקטע קצרצר אחד, היא מגדירה את האב "ביישן. ביישן גדול. ובאורח פלא, בגיל ארבעים התגבר על ביישנותו ונשא אישה. בגיל ארבעים-וארבע נולדה לו בת. בתו היחידה". ומיד אחרי הקטע הזה, היא מחברת את הבת, את עצמה, אל הביישנות הזאת שלו שהיא גם שלה, נזכרת דרכה באירוע מטיול משותף בחו"ל כשהייתה בת חמש-עשרה, ופתאום מבינה משהו עמוק יותר על עצמה (על רתיעתה מחנויות בגדים). ומי מאיתנו לא מכיר את זה, את ההרגשה, הנטייה או הרתיעה ממשהו, את השריטה הקטנה שאנחנו לא ממש קושרים למשהו, ויום אחד – במקרה אצל רובנו, ובכוונה אצל בני-המזל שמספיקים ומצליחים לנהל עם הוריהם דיאלוג התגלות – מתברר לנו שהשריטה הזאת לא נולדה מהאוויר, אלא מחוברת בקו פתלתל כזה או אחר להורינו.
כן, זה ספר עצוב, שצובט בלב. שיש בו גם המון אהבה וגילוי ויופי. והוא נקרא בקלות, במהירות, ומעורר המון אמפטיה והזדהות, כי לכל אחד מאיתנו יש הפלונטר שלו מול הוריו.
תאריך הכנסה לאתר 29/03/2018
זה אינו סוד ש"הזקנה לא הצליחה לאלוהים"
אדם חי חיים שלמים, ראשיתם בעמל כפיים מפרך ובשעות הערב לומד מקצוע כדוגמת "האיש הזקן" עריכת דין, נישא לאישה בעלת מקצוע "רופאה", מולידים בת ומגדלים אותה באהבה רבה, גם הבת מחזירה אהבה חמה וכנה. החיים מתנהלים. ... המשך הביקורת
זה אינו סוד ש"הזקנה לא הצליחה לאלוהים"
אדם חי חיים שלמים, ראשיתם בעמל כפיים מפרך ובשעות הערב לומד מקצוע כדוגמת "האיש הזקן" עריכת דין, נישא לאישה בעלת מקצוע "רופאה", מולידים בת ומגדלים אותה באהבה רבה, גם הבת מחזירה אהבה חמה וכנה. החיים מתנהלים.
האיש הזקן מגיע לזקנה מופלגת וצועד בה בליווי מחלת האלצהיימר.
רבים מאתנו ודאי שמעו על מחלה מתעתעת זו המביאה את האדם לשפל מדרגה, אומנם הוא לא מודע לכך אך היא גורמת עגמת נפש למשפחה הסובבת אותו.
לדוגמה אציין שני קטעים כפי שנכתבו על בתו של האיש הזקן:
"לאחר שהוזעקה, הגיעה בתו של האיש הזקן לבית הוריה, היא מצאה את האיש הזקן עומד כעוס ליד הדלת, הוא אומר שהוא צריך לנסוע לאשתו, אמרה אשתו של האיש הזקן".
"בתום ארוחת החג הסיעה הבת את האיש הזקן ואשתו חזרה אל ביתם
זה לא הבית שלי, אמר האיש הזקן על המדרכה ליד ביתו
בוא, אוכיח לך שזה ביתך, אמרה בתו והאיש הזקן ציית והלך אחריה
אתה מכיר את החלוק הזה? שאלה
כן, זה החלוק שלי, ענה לה
אם כן, זה החדר שלך, אמרה וזו המיטה שלך הצביעה על המיטה הזוגית, הנה הכרית שלך, השמיכה שלך הוסיפה
האיש הזקן התבונן במיטה בעיון
ומי יש כאן? הצביע
כאן אמא ישנה, אמרה בתו של הזקן
לא, אמר האיש הזקן וניגש בהחלטיות לדלת הכניסה, אני רוצה לצאת.
נתנו לו לצאת, בקצה השביל המוביל לרחוב נעצר ולא ידע לאן לפנות. בתו נעמדה לידו
אני לא מוכן לישון במיטה עם אשה זרה
מה יגידו עלי? מה יגידו על האישה?
עד חצות נשארו כך ברחוב. האיש הזקן עקשן בעכירותו כמו בצלילותו. נדמה שרק מתוך עייפות התרצה לבסוף לעלות אל הבית
כל הלילה ישן על הכורסה בסלון, שומר אמונים לאשתו, הישנה בחדר הסמוך".
לכל אורך הספר מכנה הסופרת נגה אלבלך את אביה בכינוי "האיש הזקן" הדבר תמוהה בעיני הקורא ובמחשבה עמוקה מתקבל ההסבר כי "זקן" יכול להכיל כל אחד ואחד מבני האנוש. מזל גדול יש לאלה ששפר גורלם והגיעו לגיל ה"זקנה" צלולים. לרוב שומעים סיפורים כגון אלה המתוארים בספר.
חלקו השני של הספר לאחר מותו של ה"איש הזקן" מביא סיפורים ורשמים מהחיים שהיו למשפחה ומהטיולים המשותפים.
הספר כתוב בנימה אישית, רגישה ונוגעת ללב, תוך כדי קריאה הרגשתי לא אחת שדמעת כאב זלגה על פני, קל מאד להתחבר אל רגשותיה של הסופרת ואל כאבה, התהליך של פרידה מהורים כואב מאד, אך כשהוא מלווה בתיאור כמסופר מפיה של נוגה אלבלך כואב שבעתיים.
בספר קטן ונוגע ללב, בשורות ובקטעים קצרים מביאה לנו בת את סיפור פרידתה מאב אהוב.
ממליצה על ספר רגיש זה.
סוניה קטלן
מרץ 2018
תאריך הכנסה לאתר 28/02/2018
זו פעם ראשונה שאיני יודעת כיצד אתחיל לכתוב את דעתי על הספר. הרבה מחשבות מתרוצצות במוחי בעקבות קראית הספר וכל כך קשה לי להעלות אותן על הכתב. מודה, לא רציתי לקרוא את הספר בגלל נושאו, אבל דפדוף קל שכנע אותי להתחיל, ומכאן הדפים עברו מעצמם.
אתחיל בכך שבתי... המשך הביקורת
זו פעם ראשונה שאיני יודעת כיצד אתחיל לכתוב את דעתי על הספר. הרבה מחשבות מתרוצצות במוחי בעקבות קראית הספר וכל כך קשה לי להעלות אותן על הכתב. מודה, לא רציתי לקרוא את הספר בגלל נושאו, אבל דפדוף קל שכנע אותי להתחיל, ומכאן הדפים עברו מעצמם.
אתחיל בכך שבתי, סטודנטית לרפואה שנה שישית אמרה לי, כל סטודנט לרפואה חייב לקרוא את הספר הזה, הספר צריך להיות על המדף לצד הספר של האריסון (ספר הרפואה הפנימית).
ואני? סיימתי לקרוא את הספר כשדמעות עצב זולגות על פניי המחייכים. אוקסימורון.
צחוק מהול בעצב , עצב מתערבב בצחוק, זו היתה התחושה שלי.
גיבור הספר הוא האיש הזקן, בתו של האיש הזקן כתבה על פתקי נייר את מחשבותיה על אביה לאחר שנפטר.
הספר הוא סיפורים קטנים מלאי זיכרונות ומקיפי חיים שלמים של אדם. כל סיפור הוא אירוע שבתוכו משולבים שברירי אישיותו של האיש הזקן. כולם יחד נותנים מכלול שלם של אדם מסור, נעים הליכות, איש ישר וטוב לב, למד משפטים בלילות ובימים עבד כפועל בניין. כעורך דין נהג לטפל באנשים שלא היה ביכולתם לשלם לו. התשלומים שלהם לו היו מתנות קטנות, כלי אוכל, פרחים, מעדנים שהציפו את ביתם.
הסופרת נגה אלבלך,(את ספרה סילנד אהבתי מאוד) מלווה את אביה בחודשי חייו האחרונים, היא מכנה אותו האיש הזקן מכמה טעמים, האחד אולי להרחיק את אביה האיש הקרוב אליה ובאמצעות הזרה להתייחס אליו כאל אדם שאינו קרוב אליה, או אולי מכנה אוו כך על מנת לומר, כל אחד מהאנשים הסובבים אותנו יכול להיות האיש הזקן שבספר.
מה עובר על משפחתו של האיש הזקן שאינו מזהה אותם, מדבר אליהם בשפה שאינה מובנת, “בתו של האיש הזקן אפילו לא ידעה שאביה דובר גרמנית.” מה עובר על בתו ואשתו של האיש הזקן המסרב ללכת לישון במיטתו, כי יש שם אישה זרה, מה יגידו עליו הוא שואל, ומוסיף ומה יגידו עליה. מתייחס לאשתו כאל אשה זרה, שואל אותה אם גם מחר היא תהיה כדי לשרוך את שרוכי נעליו.
לאורך הקריאה חשבתי, איך בני המשפחה מקבלים את השכחה והבלבול, האם נעלבים , האם כועסים על כך שהאיש הזקן כועס עליהם או מתלונן שלא יצא כבר 25 ימים מהבית בדיוק ברגע שבו הוא חוזר מטיול.
הסיפור נע בהיפוך כרונולוגי, מתחיל משנותיו האחרונות של האב ועובר לילדותו, נעורים, בגרותו. זיכרון הווה אינו נעים, אב חולה , מבולבל לא מזהה את בתו. ,נגה אלבלך מספרת בחום מלטף על הכאב באיבוד הזיכרון ואיבוד האב שהיה לה. מהווה היא עוברת לעברו של האב, לילדותו, עוצמתו וגדולתו. תהליך זה הוא בדיוק כמו שאנו זוכרים את הורינו. בתחילה התמונות הן תמונות הזקנה ולאחר מכן צצים ועולים זיכרונות העבר הרחוק.
ספרים רבים נכתבו על מחלת האלצהיימר, אבל ספר זה הוא שונה ומיוחד, לא צריך עלילה ותיאורים ארוכים ומסורבלים על מנת להעביר את רגש הכאב והחמלה של בני המשפחה. נגה אלבלך מצליחה לספר על תחושותיה כבת ועל תחושת האב ברגעים של השכחה.
ספר רגיש, ספר עדין עם תמונות אנושיות המהוות מכלול שלם של מערכת יחסים בין אב לבת. אל תחששו לקרוא את הספר. להפך, אני ממליצה עליו בחום רב, כי יש בו הכל.
תאריך הכנסה לאתר 24/02/2018
לפני שלוש שנים נפרדתי מאבי הביולוגי ולפני קצת יותר משנה מהאב שגידל אותי באומנה רוב חיי, אצל שניהם חוויתי דעיכה איטית שבה מאנשים בריאים הם לאט לאט הפכו לסיעודיים. אם אבי האומן היה עוד חזק והדעיכה היתה מהירה וקשה לעיכול אצל האבא הביולוגי שלי התהליך היה של שנים בהם הוא היה מטופל סיעודית... המשך הביקורת
לפני שלוש שנים נפרדתי מאבי הביולוגי ולפני קצת יותר משנה מהאב שגידל אותי באומנה רוב חיי, אצל שניהם חוויתי דעיכה איטית שבה מאנשים בריאים הם לאט לאט הפכו לסיעודיים. אם אבי האומן היה עוד חזק והדעיכה היתה מהירה וקשה לעיכול אצל האבא הביולוגי שלי התהליך היה של שנים בהם הוא היה מטופל סיעודית וכשביקרתי אותו בשנה האחרונה לחייו שמתי לב לדעיכה והייתי שם לצידו. לראות אותו שוכח את שמות נכדיו או לא יודע לגמרי היכן הוא נמצא היה דבר קשה.
תהליך ההפנמה של ילדים להורים מזדקנים שלאט לאט אנחנו צריכים להיפרד מהם הוא תהליך שבו אנחנו גם זוכרים את הדברים היפים שהיו בחיינו, את החוויות המשותפות, הרצון לנצור כל רגע ורגע ולהיפרד בצורה מעוררת כבוד וחמלה הוא תהליך מורכב ואישי עבור כל אחד מאיתנו.
נגה אלבלך הצליחה לגעת בי בספר זה בנקודות הכי רגישות וכואבות בעזרת ספר שהוא מצד אחד כל כך אינטימי ואישי ומצד אחד גלובלי שכל אדם באשר הוא שחווה תהליך פרידה יכול להזדהות איתו.
המחברת משתפת את תהליך הפרידה מאביה שחלה באלצהיימר ולאט לאט מאבד את זכרונו, את תחושת המציאות ואת חייו אבל ממבט חיצוני היא מכנה אותו האיש הזקן ואותה "בתו של האיש הזקן".
אני מתאר לעצמי שתהליך הכתיבה של הספר הזה ליווה את המחברת בהמון דמעות וקושי ומצד שני אולי ההתנתקות הזו עזרה בתהליך הכתיבה.
ליווי האב הקשיש בדרכיו האחרונים תוך כדי הזכרות בחוויות מהעבר יוצר כאן ספר קסום ומיוחד במינו.
לא מעט ספרים מקומיים ולא מקומיים נכתבו על תהליך הפרידה מאם או אב אבל הספר הזה של נגה אלבלך הוא המיוחד מביניהם.
בפרקים קצרים ופסקאות בודדות לפעמים על עמוד שלם נגה מצליחה לחבר באמצעות המילים לחוויה הכל אישית ורגשית של פרידה מאדם אהוב.
ספר שהוא פרוזה לירית אישית ואוניברסלית כאחד.
אני חייב להתייחס לכריכה המינימליסטית.
כל כך הרבה חוכמה הושקעה בכריכה, קו חיים קטוע ורועד טיפוגרפיה רגישה וחכמה, הכל נכון בספר הזה, הכל משדר את הצניעות והתחושה של מינימליזם שיש בו כח כה רב.
הניקיון והלובן ומצד שני בתוך כל זה קו קטוע, מפותל שיש בו המון אמירה ועוצמה.
מיוחד מאוד, עוצמתי מאוד ורגיש בצורה בלתי רגילה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|