|
|
|
אנשים נורמלים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 591 |
|
|
בתיכון שבו הם לומדים, קונל ומריאן מעמידים פנים שהם כלל לא מכירים. הוא שחקן כדורגל נאה ופופולרי והיא מבודדת מחברים, גאה וחכמה. כשקונל נאלץ להמתין בביתה של מריאן לאימא שלו, העובדת שם כעוזרת בית, מתחיל להירקם בין שני התיכוניסטים קשר, שמחד קשה להתכחש לו, ומאידך שניהם נחושים להסתירו. כעבור שנה, כשהם עוברים ללמוד בדבלין, בקולג' היוקרתי טריניטי, מריאן דווקא מצליחה למצוא את מקומה, ואילו קונל מדשדש, ביישן וחסר ביטחון, בשוליים החברתיים של הקמפוס. שוב ושוב הם נמשכים ונרתעים זה מזה, עד שדבר–מה מעמת את שניהם ותובע מקונל לברר עם עצמו עד כמה הוא מוכן להרחיק לכת על מנת להציל את מריאן.
הסופרת האירית סאלי רוני, שהוכתרה כקול הספרותי הגדול הראשון של דור המילניום, כתבה רומן מחשמל על מורכבותן של מערכות יחסים, על הפער בין הדימויים שאנו מציגים לעולם לבין רגשותינו האמיתיים ועל המחיר הכבד שפער זה גובה מאתנו. היא מציפה שאלות נוקבות הנוגעות למעמד חברתי וכלכלי בימינו, ותוהה על כוחה האוניברסלי של האהבה הראשונה.
אנשים נורמלים היה מועמד לפרס בוקר לשנת 2018, זכה בפרס ספר השנה של "ווטרסטונס" ו"קוסטה" ותורגם לעשרות שפות. מאז ראה אור הוא מככב ברציפות ברשימות רבי–המכר באנגליה, בארצות–הברית ובאירופה.
"סאלי רוני היא הסלינג'ר של דור הסנאפצ'ט." גארדיאן
"ספר מרענן ומבריק... אנשים נורמלים הוא קלאסיקה עתידית." אובזרוור
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אנשים נורמלים - סאלי רוני
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 6 |
תאריך הכנסה לאתר 28/11/2019
"אנשים נורמלים" הוא סיפור מערכת יחסים בעלת עליות ומורדות בין בת עשירים ממשפחה מתעללת לבין בחור ממשפחה חד הורית ענייה.
מהם אנשים נורמלים? מה מגדיר אותם כנורמלים או לא? נורמלי הוא עניין יחסי ומשתנה מאחד לשני. הספר עוסק רבות בבחינת מה נחשב נורמלי או לא.
מריאן היא בת לאחת מהמשפחות... המשך הביקורת
"אנשים נורמלים" הוא סיפור מערכת יחסים בעלת עליות ומורדות בין בת עשירים ממשפחה מתעללת לבין בחור ממשפחה חד הורית ענייה.
מהם אנשים נורמלים? מה מגדיר אותם כנורמלים או לא? נורמלי הוא עניין יחסי ומשתנה מאחד לשני. הספר עוסק רבות בבחינת מה נחשב נורמלי או לא.
מריאן היא בת לאחת מהמשפחות העשירות, היא נערה חכמה אבל היא מבודדת חברתית, אין לה חברים בבית הספר, ובביתה שלה היא לא זוכה לאהבה רבה. קונל, הוא בן לאם חד הורית אשר בן היתר מועסקת בניקוי ביתה של מריאן, אבל הוא חי באווירה אוהבת ותומכת, והוא מקובל חברתית.
קשר נרקם בניהם אבל זהו קשר שבשתיקה ומוסתר מעייני כל, בעיקר כי זהו רצונו של קונל.
עם המעבר לקולג', מריאן פורחת ומוקפת חברים ואילו קונל נחשב למעין אאוטסיידר ולא מצליח חברתית. אבל בזכותה של מריאן הוא מתקבל, אבל שוב הקשר בניהם מוסתר.
הקשר בניהם חווה עליות וירידות, הם חוזרים ונפרדים שוב ושוב וחוסר התקשורת בניהם צועק לשמיים. הם יחד, הם חווים קשר מיוחד, אבל משום מה קיים בניהם חוסר תקשורת והם אינם מדברים בברור אחד לשני כאילו מפחדים מתגובת הצד השני וחוסר התקשורת הוא בעוכריהם.
הכתיבה בספר היא מינימליסטית, ומדויקת והרבה ניתן להבין ולהשלים מהרמזים שנרמזים ושזורים במהלך הסיפור.
ספר עדין, רגיש ומומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 18/11/2019
“אנשים נורמלים” הוא רומן אוניברסלי על בדידות, התבגרות, ניכור חברתי ורצון לשייכות.
יש בו תיאור מרגש של התאהבות נעורים, תמימות לצד חוכמה. מגושמות ליד זריזות תנועה.
מריאן וקונל, שני מתבגרים הלומדים בשנה האחרונה שלהם... המשך הביקורת
“אנשים נורמלים” הוא רומן אוניברסלי על בדידות, התבגרות, ניכור חברתי ורצון לשייכות.
יש בו תיאור מרגש של התאהבות נעורים, תמימות לצד חוכמה. מגושמות ליד זריזות תנועה.
מריאן וקונל, שני מתבגרים הלומדים בשנה האחרונה שלהם בתיכון בעיר קאריקלי. שניהם שונים אחד מהשנייה. קונל בן לאם יחידנית שמוצאה ממשפחה עבריינית, הוא תלמיד מצטיין, ספורטאי מוכשר והנער האהוד בשכבתו. מריאן לעומתו גרה באחוזה עם אמה המנוכרת ואחיה. היא חכמה ושקדנית אך דחויה מבחינה חברתית. אין לה חברות ואין לה אף עניין בכך.
לוריין, אמו של קונל, עובדת בבית של מריאן, שם הם נפגשים ומפתחים מערכת יחסים אחרת ושונה ממה שאנו מצפים שתהיה לשני בני נוער. הם יסתירו את הקשר ביניהם בגלל הבדלי המעמדות הכלכליים והחברתיים. הם יכנו את הקשר שלהם “סידור”. לאחר שסיימו את התיכון שניהם עוברים לדבלין, שם מתהפכים היוצרות. קונל קודם, במקום אחד הרגיש עליון, מרוצה מעצמו, אנשים העריצו אותו. עכשיו כשעבר לאוניברסיטה מרגיש לא רק שאינו שייך, אלא שאף אחד לא יודע עליו כלום ולא יודע מי הוא. ״ עכשיו כששמו לא הולך לפניו הוא מרגיש בלתי נראה, חלול.״
מריאן לעומתו עוברת מהפך, משנה את המראה החיצוני והופכת להיות מקובלת ואהודה.
למרות השינויים שהם עוברים, מערכת היחסים נשארת מקובעת במתכונתה, שניהם מסתירים את יחסיהם ואת העובדה שהם מכירים.
העלילה מתרחשת במשך השנים 2011-2015 שנים שבהם יתבגרו שניהם ומערכת היחסים תיקח אותם לכיוונים שונים. זהו ספר שמתאר תקופה ומאפיינים של חבורה בגיל ההתבגרות. חוסר שייכות, רגש נחיתות. חברים שלועגים ומנמיכים אחד את השני וגורמים לחוסר ביטחון. בני נוער ששותים המון וכמעט כל הזמן, כמעט בכל דף. מעשנים, מסניפים.
מין דור אבוד חסר יכולת לתקשר, דור ללא מחויבות, דור שיש בו הדחקת רגשות אינטימיים. על ההתנהלות הזו מריאן וקונל משלמים מחיר, הם אינם מגלים את הרגשות האמיתיים שלהם אחד לשנייה. “הרגשות הם מחוץ לתחום” כך אומרת מריאן ובכך מפסידים מערכת יחסים תקינה. כל אחד מסתיר את דעותיו ופוגע בחברו מבלי להתכוון.
הספר כתוב כמעט ללא תיאורים חיצוניים של הסביבה או של הטבע. כל הספר הוא התכנסות פנימה של הדמויות ותיאור החיים הפנימיים שלהם וחוויותיהם האישיות. קיימת תחושה של איפוק, כתיבה מעט אינפורמטיבית. תחושות הגיבורים נמסרת לנו על ידי המספרת, הקורא לא לומד מתוך הדמות את הרגשות, אלא ממה שמדווח לו. כל זה כדי ליצור ריחוק, לנסות להעביר את תחושות הדור הנוכחי, מצד אחד הם חשופים, מצד שני אינם מראים רגשות אינטימיים. הם פשוט גמלונים בניסוח רגשות. היו רגעים שהרגשתי מחנק מהגיבורים ומההתנהלות שלהם. בכך הצליחה הסופרת לעורר בי את הבנת התחושות של בני הנוער.
המונח “אנשים נורמלים” מעורר ציפייה שהדמויות ברומן תהיינה נורמליות, לאחר התהייה הפנימית של הקורא עולה שאלה פילוסופית מהו נורמלי? האם ניתן למתג אנשים ולכנות אותם נורמליים? מהי התנהגות נורמטיבית?
מריאן וקונול שייכים לדור ה-Y דור המילניום. דור שאינו מתקבע , נע וזז ממקום למקום, בעל ידע טכנולוגי, מה שגורם כנראה לניכור והדחקת רגשות. לכן כל מה שהיה נורמלי עד לדור הזה הופך להיות אנורמלי. מריאן אומרת. “אני לא יודעת מה הבעיה איתי, למה אני לא יכולה להיות כמו אנשים נורמלים.”
היה לי קשה לקרוא את הספר ברצף, אולי מרחק הגיל, אולי האין עלילה, אולי הרגיזו אותי הגיבורים. אני הייתי בצד של לוריין, אמו של קונל שאינה מבינה את מערכת היחסים ביניהם “אתם יוצאים או לא?”
במהלך הקריאה כעסתי על הדמויות ולא הבנתי את התנהלותן. אבל מיד התעשתי וחשבתי, שאין לי זכות לבקר או לשפוט אותן. כל מה שאני צריכה כקורא הוא לנסות להבין את הדמות, אני אבחר להתנהג אחרת. בסיום הקריאה הבנתי את ההתנהלות שלהן, שאינה שונה מכל בני דורם.
מי שרוצה עלילה מרתקת לא ימצא אותו בספר, מי שרוצה להבין את הדור הנוכחי מוזמן לקרוא ולמצוא בו עניין. ספר הכתוב היטב ומתאר במדויק את נבכי הנפש ואת התנהגות הגיבורים.
תאריך הכנסה לאתר 17/11/2019
“אנשים נורמלים” הוא סיפור אהבתם של מריאן וקונול – זהו אחד מסיפורי האהבה היפיפיים המפעימים ושוברי הלב שנכתבו בשנים האחרונות.
מריאן וקונול לומדים יחד בתיכון של קאריקלי שממוקמת בדרום מערב אירלנד. מריאן גרה באחוזה. היא כנראה הנערה הכי עשירה בכפר, היא... המשך הביקורת
“אנשים נורמלים” הוא סיפור אהבתם של מריאן וקונול – זהו אחד מסיפורי האהבה היפיפיים המפעימים ושוברי הלב שנכתבו בשנים האחרונות.
מריאן וקונול לומדים יחד בתיכון של קאריקלי שממוקמת בדרום מערב אירלנד. מריאן גרה באחוזה. היא כנראה הנערה הכי עשירה בכפר, היא כנראה גם הנערה הכי דחויה בתיכון. ולמרות שגדלה בעיירה הזו כל חייה אין לה אף לא חבר אחד. היא לא אהודה בכלל. נראה שגם בתוך ביתה שלה היא לא זוכה לחום או אהבה. אחיה שגדול ממנה לא מפסיק לִרְדּוֹת בה, אמה מתייחסת אליה בקרירות ובחוסר שביעות רצון תמידי. קונול הוא בנה של לוריין. לוריין עובדת פעמיים בשבוע באחוזה. אחראית לניקיונות לבישולים לתחזוקת הבית. לוריין היא אם חד הורית באירלנד השמרנית, שהרתה את קונול בגיל 17, אולם היא אף אחות ובת למשפחה מורחבת ומושרשת היטב באזור. הם אומנם אחרונים בסולם המעמדות הכלכלי וחלקם אף מנהלים מערכת יחסים סבוכה עם החוק אולם את החום והאהבה בתוך השבט הזה – ניתן לחוש מרחוק. קונול הוא כנראה הנער הכי פופולרי בתיכון.
מריאן וקונול הם התלמידים עם הציונים הכי גבוהים בכיתה, קונול זוכה להכיר את מריאן כשהוא אוסף את אימו מהאחוזה שלהם. השיחות בניהם מובילות למערכת יחסים שקונול לא חלם שהיא אפשרית, הוא לא מאמין לכך שהוא פגש אשה כמוה “להיות אתה לבד זה כמו לפתוח דלת, לצאת מהחיים הרגילים ולסגור אותה מאחוריך”.
באותה שנה אחרונה בתיכון קונול הוא עדין נער מתבגר הוא עדין שבוי בעניינים של תדמית, מקובלות, “מה חושבים האחרים?”, עניינים שמעסיקים מתבגרים, יהיו חכמים ככל שיהיו. קונול לא מצליח להשתחרר מהעניין הזה של “מה יחשבו האחרים?” ואינו רוצה שידעו על יחסיו עם מריאן – היא עדין הנערה הכי דחויה בתיכון. מה שמוביל לכך שלנשף הסיום הוא לא מזמין את מריאן הנערה שאיתה הוא שוכב כבר כמה חודשים, ושמעולם לא הרגיש טוב יותר ממה שהוא מרגיש כשהוא נמצא בחברתה. במקום זאת הוא הזמין את רייצ’ל הנערה הכי פופולרית זו שכולם ציפו ממנו להזמין. ההזמנה הזו גרמה לסבל רב לכולם. מריאן מסרבת לדבר עם קונול או להיפגש עמו, הקשר בניהם מתנתק.
כמה חודשים לאחר מכן הם יפגשו שוב הפעם בטריניטי – שהוא מוסד החינוך האקדמי העתיק ביותר באירלנד – קונול נרשם שם ללימודי ספרות. הסיבה היחידה שהוא לומד ספרות – שזה המקצוע היחיד שמעניין אותו ומרגש אותו באוניברסיטה הכי נחשבת באירלנד, ולא לומד משפטים בקולג’ הקרוב לביתו – היא כמובן מריאן. הוא בכלל לא היה מעלה על דעתו לעשות את הצעד הזה של להירשם לאוניברסיטה הכי יוקרתית באירלנד ועוד ללימודים שאומנם הכי מעניינים אותו אך הם לא מקצוע – הוא לגמרי תיכנן ללמוד משפטים. הייתה זו מריאן שתיווכה לו אפשרות אחרת מסעירה יותר.
כשקונול יפגוש את מריאן בפעם הראשונה בטריניטי – פעם ראשונה אחרי הנתק, הוא יפגוש מישהי שונה לחלוטין ממריאן של התיכון. כאן בדבלין, מריאן מרגישה שייכת, כאן היא הצעירה האהודה, יש לה חברות וחברים, היא נראית נפלא היא מתלבשת מעולה, היא מתוחכמת, היא חכמה היא הנערה הנכונה.
ואילו קונול שהיה רגיל להיות הנער הכי פופולרי באזור הופך לאיש צעיר ובודד, קשה לו ליצור חברויות חדשות, הוא לא רגיל לאופן הדיבור, לדקויות ההתנהגות, ההבדל בין האזור הכפרי של אירלנד לעיר - הוא הרבה יותר עמוק ומורכב מסך הקילומטרים המפרידים בין שני המקומות האלו. גם מצבו הכלכלי הרעוע ביותר של קונול לא תורם דבר לביטחון העצמי שלו או ליכולת ההיטמעות שלו בקרב שאר הסטודנטים. ועדין כשהוא פוגש את מריאן מוקפת בחברים הוא מרגיש שמחה, הקלה. יעברו עוד מספר חודשים עד שהם יתאחדו שוב.
אנו מלווים את קונול ומריאן החל מינואר 2011 בהיותם בתיכון ועד פברואר 2015 כשהם שניהם לקראת סופו של התואר הראשון. מריאן היא דמות מורכבת, חכמה וכל כך פגועה. הסיפור מתרכז במערכת היחסים שלה ושל קונול לאורך שנות האוניברסיטה. לא מסופר לנו על הילדות שלה או על נסיבות חייה, אולם מידי פעם צצות כל מיני אֲמִיתוּיּוֹת שמעבירות רעד בגופנו. אב מתעלל, אם אדישה, יחס מבזה, הפגיעות הללו לא נעלמות – הם מתחפרות ונצמדות ללב ובסוף הן יוצאות בכל מיני התנהגויות ודעות שמריאן מגבשת לגבי עצמה ולגבי היחס שמגיע לה בחיים. קונול הוא אחר, הוא לא זכה לרווחה כלכלית אולם הוא זכה להיות נאהב, נאהב מעומק לבה של לוריין אימו, נאהב על ידי חבריו, קהילתו, משפחתו הענפה. קונול הוא איש רגיש וחכם ויפה תואר. היחסים בין מריאן וקונול הם יחסים עמוקים ואוהבים . הם כל כך מתואמים - יחסי המין שלהם הם פלאים וסקסים ועמוקים והכי יפים בעולם. אולם הפגיעות של מריאן והרגישות של קונול יגרמו ליחסים בניהם להסתיים ולהתמוסס יותר מפעם אחת. הם יחזרו וייפרדו מספר פעמים. הפרדות שלהם לא טובות לאף אחד מהם. לקונול תהיה חברה אחרת למריאן יהיה בן-זוג מתעלל. שניהם יוכרו כתלמידים מצטיינים, מריאן תשתף בפרויקט של חילופי סטודנטים, קונול יצא לטיול קיץ באירופה. הם יחזרו לקאריקלי ויעזבו אותה שוב מספר פעמים. הם יהיו הכי מאושרים והכי עצובים.
אנשים נורמלים מכיל בתוכו אף את מלחמת המעמדות, ונדמה שהמלחמה הזו לא תסתיים לעולם. הוא מכיל בתוכו מראה לתוך השמרנות האירית ולתוך הכלכלה שתוך כמה שנים חוותה גאות ושפל שהשפיעו על מרקם החיים. זהו סיפור יפיפה שכתוב בתנופה מענגת, זהו ספר שהצלילה לתוכו גורמת לנו לחוות קשת של רגשות שכבר שכחנו את קיומם. אנשים נורמלים הוא סיפור אהבה מרגש ומרהיב רוצו לקרוא
תאריך הכנסה לאתר 17/11/2019
הספר נע על מספר שנים (בדילוגים) בחייהם של מריאן וקונל.
אמא של קונל היא מנקה, והיא מנקה פעמיים בשבוע בביתה של מריאן. קונל ומריאן לומדים שניהם יחד באותה כיתה בתיכון. קונל הוא ילד די מקובל, ומריאן נחשבת לחכמה אך הביזארית וזוכה ליחס בהתאם. לאט לאט התפתח קשר רומנטי ביניהם, וכמובן הקשר ביניהם... המשך הביקורת
הספר נע על מספר שנים (בדילוגים) בחייהם של מריאן וקונל.
אמא של קונל היא מנקה, והיא מנקה פעמיים בשבוע בביתה של מריאן. קונל ומריאן לומדים שניהם יחד באותה כיתה בתיכון. קונל הוא ילד די מקובל, ומריאן נחשבת לחכמה אך הביזארית וזוכה ליחס בהתאם. לאט לאט התפתח קשר רומנטי ביניהם, וכמובן הקשר ביניהם צריך להישמר בסוד. עד כאן הקטע שהזכיר לי את הסרט גריז (לא ברור בדיוק למה אבל זה מה שעלה לי בזיכרון).
בתקופה הבאה הם כבר בגרו ויצאו מהתיכון. שניהם היו תלמידים מוכשרים ולומדים בטריניטי קולג'. קונל בוחר מצד אחד להפנות גב למה שמצופה ממנו, אך מצד שני בוחר בדיוק את מה שמצופה ממנו. כאן ישנו היפוך תפקידים ומריאן היא זו שמקובלת וקונל... קצת פחות. לאחר עליות ומורדות, מערכת היחסים נגמרת באותו מקום בדיוק.
בתקופה האחרונה שמתוארת היא אחרי סיום התואר, בשלב שבו מריאן וקונל כבר אנשים בוגרים עם משקעים לא קטנים, ועם דברים שלמדו (או אולי לא) על מערכות יחסים ועל הקשר ביניהם. ובנוסף, מופיעים לנו בסיפור לוריין, אמו של קונל ואלן אחיה של מריאן כדמויות משנה שמציבות מראה כלפי הדמויות, אך גם התנהגותם גורמת לנו להבין דברים בהתנהגותם של מריאן וקונל.
זהו ספר שעוסק באהבה אך לא רק, הוא עוסק גם בשאלת המעמדות וכיצד העבר האישי משפיע על בחירות ועל החלטות בחיים. הספר אינו עבה וטוב שכך, כי הוא מדויק ומתאר סיפור של החמצה ומה היה יכול להיות אילו... והאמת שהותיר אותי קצת בכעס על הגיבורים ועל הבחירות שלהם, ומאידך במחשבות עד כמה באמת הסביבה משפיעה על הבחירות שלנו, עד כמה אנחנו עצמאיים בבחירה. בקיצור ספר לא קל אך מדויק, שונה ומיוחד.
תאריך הכנסה לאתר 02/11/2019
שני תיכוניסטים מריאן בת מעמד הגבוהה די
אאוטסיידרית, חכמה מיוחדת ופחות מתחברת וקונל הפופולרי, ספורטאי חכם יפה ומקובל.
דרכהם מצטלבות כאשר אימו של קונל עובדת בביתם של מריאן במשק בית.
נוצר קשר חברי, סודי אבל עמוק מתחת לפני השטח נפשותיהם נקשרות את רגע מכונן אחד מסיבת סיום התיכון... המשך הביקורת
שני תיכוניסטים מריאן בת מעמד הגבוהה די
אאוטסיידרית, חכמה מיוחדת ופחות מתחברת וקונל הפופולרי, ספורטאי חכם יפה ומקובל.
דרכהם מצטלבות כאשר אימו של קונל עובדת בביתם של מריאן במשק בית.
נוצר קשר חברי, סודי אבל עמוק מתחת לפני השטח נפשותיהם נקשרות את רגע מכונן אחד מסיבת סיום התיכון, קונל לא הזמין את מריאן לפרום.
היא צוברת כעס הוא צובר בילבול.
השניים עוברים ללמוד באותה האוניברסיטה, סטטוס החברתי משתנה, מריאן פופולרית מתחברת הייחודיות שלה הופכת ליתרון וכך גם מצבה הכספי הטוב, קונל מרגיש בשוליים, אמנם תלמיד טוב אבל לא מתחבר, מתנצל, נבוך, לא קל לו, והמצב משפיע על מצב רוחו.
הם נתקלים זו בזה וזה בזו לאורך שנות הלימודים, הם נמשכים ומתרחקים אחד מהשני כריקוד טנגו מוזר, המצב לא ברור לשניהם, הם מחליפים מיילים, הודעות ומכתבים, הן בקשר לא ברור מתקרבים ומתרחקים וכך כל השנות הלימודים עוברות עליהם.
הספר מאיר כזרקור על חיי החברה כסטודנטים, מעמדות, כסף, שתיה סמים ומסיבות אבל גם קשרים קשרי גוף לא תלויי אהבה, קשרי נפש לא תלויי גוף וקשרי גוף נפש ואהבה.
המסע בזמן של מריאן וקונל, עם הרבה רגש, הרצון להיות חלק, להיות נאהב, אהוב מקובל, לא חריג אל מול החברה כיום שפחות מקדשת אהבה רגשית אלא ריגושים מידיים, סיפוק מיידי ואל הבא בתור.
אהבתי את כתיבתה של סאלי רוני, את החדירה מתחת לעור אל הנפש, כיצד אהבה מתפרשת אצל הצדדים והשקיפות של חיי בני הנוער כיום.
כאמא לשתי בנות נוער תיכוניסטיות אני רואה את הרצון להיות חלק חזק יותר מלקדש את הייחודיות.
נהנתי מהקריאה, נהנתי להרים את הראש מהספר להביט אל בנותי ולחשוב, הישארו מי שאתן, כל אחת ייחודית בתחומה.
דנית ורד
תאריך הכנסה לאתר 19/10/2019
כבר אומרת לכם: מאד אהבתי את הספר. אמנם כל הזמן רציתי לעזור פה, ולא ממש הקשיבו לי, אבל קראתי בשקיקה. הספר בנוי במקטעים, כאשר בין קטע לקטע עובר פרק זמן משתנה באורכו. זה איפשר לי לחשוב רגע, להפנים - ושוב להיות מופתעת.
שני גיבורים ראשיים כאן: קונל ומריאן. נער ונערה בתיכון. שניהם ללא אב. אימו... המשך הביקורת
כבר אומרת לכם: מאד אהבתי את הספר. אמנם כל הזמן רציתי לעזור פה, ולא ממש הקשיבו לי, אבל קראתי בשקיקה. הספר בנוי במקטעים, כאשר בין קטע לקטע עובר פרק זמן משתנה באורכו. זה איפשר לי לחשוב רגע, להפנים - ושוב להיות מופתעת.
שני גיבורים ראשיים כאן: קונל ומריאן. נער ונערה בתיכון. שניהם ללא אב. אימו של קונל היא המנקה בביתה הגדול והמפואר של מריאן, שאימה היא עורכת דין עסוקה. שתי האמהות רחוקות מרחק שנות אור זו מזו באישיות שלהן. לוריין, אמו של קונל היא מה שהיינו מאחלים לכל ילד, מתבגר, בוגר גם. אימה של מריאן היא במקרה הטוב מנוכרת ובמקרה הפחות טוב עויינת את בִּתה ממש. קונל הוא נער נאה מאד, ספורטאי ותלמיד מצטיין, מוביל חברתי, ומריאן היא המוזרה, אף שגם היא תלמידה מצויינת, היא שקטה ומופנמת, מאד לא מקובלת בחברה ולעיתים אף מושא לחיצי לעג שחבריה מכוונים אליה. הם מנהלים רומן חשאי, שחבריהם אינם מודעים לו. לפחות כך הם חושבים.
כשהם מסיימים את הלימודים בתיכון הם עוברים, שניהם, לקולג' טריניטי הידוע ברמת הלימודים הגבוהה בו. כאן מתהפך מעמדם בחברה. מריאן היא עכשיו המקובלת והמבוקשת וקונל נתפס כ"כפרי", וגם אם בנות רבות חושקות בו, מריאן היא הבולטת יותר. היא גם מגלה ביטחון עצמי חדש שלא גילינו אצלה בעבר.
לכל אורך הספר המהורהר ורב הרבדים הזה, עובר כחוט השני עניין המעמדות, שגם אם מריאן אינה מתייחסת אליו, בגלל המקום הבטוח והחזק בו היא נמצאת, הוא שם, ברקע מבחינתו של קונל.
על הכריכה של הספר כתוב על סאלי רוני שהיא "הסופרת הגדולה הראשונה של דור המילניום". אני לא ממש יודעת מה זה אומר. אולי, זה העניין הזה שמערכות היחסים מגיעות מהר לכדי יחסי מין, שבסופו של דבר הם אינם תמיד משמעותיים לזוג המקיים אותם. אולי זה הניכור הכללי בקבוצות החברתיות שלהם. אולי זו גם התקשורת הבין אישית הלקוייה שלהם. קונל ומריאן מגיעים הרבה פעמים לקרבה גדולה ביניהם, אבל כמעט בכל שלב ישנה איזו אי-הבנה או שלפתע נחשפת איזו פיסת מידע חדשה, שגורמת לשניהם כאב גדול. הם שוכבים אחד עם השני, וגם כל אחד מהם עם אחרים, וזה בסדר גמור. כן. אבל הקשר ביניהם, שנראה חזק ומחזק יותר מכל דבר אחר בחייהם, פתאום ניתק, ובא לך לצעוק אליהם: לא. אל תוותרו. לכל אחד מהם יש תחושה שמשהו בו פגום, משהו שמפריע לו במהלך חייו, ואינו מאפשר לו לחיות חיים נורמליים. ונשאלת השאלה המתבקשת - מיהם בכלל האנשים הנורמלים?
"הוא מהנהן, מקיש על ההגה. הגוף שלו כל כך גדול ועדין, כמו של לברדור. היא רוצה להגיד לו דברים. אבל מאוחר מדי, וזה ממילא לא תרם לה שום דבר בפעמים שסיפרה למישהו." עמ' 108.
"...והוא יבוא, מחר בבוקר, והוא ילבש סווטשרט כחול ומתחתיו חולצה לבנה מכופתרת, וייראה כמו שה תמים, ואחר כך הוא יעמוד לצידה במבואה, לא ידבר הרבה אבל יצוד את מבטה כדי לתמוך בה. והם יחליפו חיוכים של הקלה. והם שוב יהיו חברים." עמ' 108.
קראתי רק ספרים בודדים מאירלנד. אהבתי מאד את ארבעה מכתבי אהבה של ניאל ויליאמס (שאגב יצא במהדורה חדשה), ואת ללכת בשדות הכחולים של קלייר קיגן. שניהם מצויינים בעיני. והנה הספר הנהדר הזה. שווה כנראה לחפש ולקרוא את הסופרים האיריים. עכשיו, השמועות אומרות שכבר תורגם הספר הראשון שכתבה רוּני - Conversations with Friends. יש למה לחכות, חברים. חג שמח.
תאריך הכנסה לאתר 19/10/2019
רגיל, בלתי רגיל
"אנשי נורמלים" (מודן), ספרה של סאלי רוני, סופרת אירית שהסופרלטיבים מכנים "הקול הספרותי הגדול הראשון של דור המילניום" (עזבו, השאלה היחידה היא אם הספר מדבר אליכם או לא; ובמקרה שלי – לגמרי כן) הוא למען הדיוק ספר שמזקק היטב כנראה את השאיפה של הדור שגדל על שאיפה לאינדיבידואליות... המשך הביקורת
רגיל, בלתי רגיל
"אנשי נורמלים" (מודן), ספרה של סאלי רוני, סופרת אירית שהסופרלטיבים מכנים "הקול הספרותי הגדול הראשון של דור המילניום" (עזבו, השאלה היחידה היא אם הספר מדבר אליכם או לא; ובמקרה שלי – לגמרי כן) הוא למען הדיוק ספר שמזקק היטב כנראה את השאיפה של הדור שגדל על שאיפה לאינדיבידואליות, העצמה, ייחוד ומיוחדות: דור שבסך-הכול רוצה להיות "כמו כולם", נורמלי. וכן, היא עושה את זה נפלא.
קונל ומריאן הם שני צדדים למתרס בעיר קטנה באירלנד בה הם מתגוררים, שהיא קטנה – אבל לא נטולת מעמדות ומעמד. הם שניהם תלמידי תיכון, שמחוץ לטווח הראייה של כל העולם, כלומר כל עמיתיהם ללימודים, הם חברים טובים ואפילו נאהבים, אבל בבית הספר מעמידים פנים שכלל אינם מכירים. היא מריאן, בת למשפחה עשירה, נערה מבריקה, בת לאם מנוכרת ואב נעדר, עם אח שמתעלל בה, אין דרך אחרת לומר זאת. הפוזה, היא כל חייהם. קונל הוא בנה של לוריין, המנקה בבית משפחתה של מריאן, אם חד הורית, אישה מפוכחת שיודעת דבר או שניים על החיים בכלל ועל בני אדם בפרט. גם קונל הוא תלמיד מצטיין, אבל בנבדל ממריאן, שנחשבת בבית הספר למשונה, או שמא מתנשאת, הוא חביב התלמידים, שרואים בו את גיבור המחזור. הם בעצם, מתאהבים. הם למעשה, נשמות תאומות. ונשמות תועות. וככאלה, הם עושים את כל השגיאות שבעולם, עד שהם מוצאים אחד את השני באמת ומבינים זה את זה (וגם, במגבלות) כעבור שנים.
בתיכון הקשר הסודי נותר סודי ומוסתר; הוא לא מגלה ומתכחש, היא לא מודה ומתרחקת. היא מפסיקה לבוא לבית הספר, הוא מתנהג כאילו כל זה אינו נוגע לו. אבל הם מגיעים לאותה אוניברסיטה - היא בזכות הציונים והכסף של הוריה (יש מלגה, אבל היא לא באמת חשובה לה), הוא בזכות הציונים, הרעיון שהיא נטעה בו והמלגה.
בדבלין, כנהוג בשלב האוניברסיטה, כל אחד מהם קצת ממציא את עצמו מחדש. בסיבוב הזה, היא – שהייתה החריגה בתיכון – נהפכת לטעם החודש פחות או יותר, והוא – סמל הפופולריות בעיר הקטנה – נהפך לחריג, הלא-שייך. הם מוצאים שוב זה את זה, מגששים את דרכם חזרה זה אל זה, ובדרך מתבגרים, משתנים ומבינים כמה דברים.
אחד מהם הוא הצורך של שניהם להשתייך, להיות נורמלים, להיות – כן, מצוינים ונהדרים בתחומם אבל גם לגמרי קשורים וקרובים לאנשים אחרים, זה לזה, לאיזשהו עוגן אנושי. למישהו שקם בבוקר ואוכל קורנפלקס או חביתה, שמתלונן בערב על משהו סתמי, שמחבק, שכואב, שאוהב. שאנושי.
רוני לוקחת את גיבוריה למסע הזה במסלול אנושי מתפתל, אותנטי, מופלא ומאוד אמתי. אי אפשר שלא להזדהות עם גיבוריה, עם לבטיהם ושאיפותיהם, עם הרצון להצטיין ועם זאת להשתייך, להיות אחד מהחברה; עם הרצון להיות מיוחד ועם זאת להיות כמו כולם; עם הידיעה וההבנה של השונות שלצדה מתקיים הצורך להיות גם חלק מקבוצה, או לפחות זוג.
רוני כותבת את כל זה בישירות נהדרת (ותודה לתרגום של קטיה בנוביץ'), שנוגעת כל הזמן ולרגע לא מעיקה ולא מכריזה על עצמה שהיא "מיוחדת". כיף לקרוא, לשקוע, להתמסר ולהתחבר.
תאריך הכנסה לאתר 01/10/2019
סיפורם של קונל ומריאן הלומדים באותה כתה בתיכון , בעיירה בדבלין, קונל בחור נאה, גבוה משכמו ומעלה, שחקן כדורגל, מקובל מאד בחברה, קורא ספרים נלהב ותלמיד מצטיין, בן יחיד לאימו, משפחה יחידנית. האם עוזרת בית בביתה של מריאן.
מריאן, בודדה ומבודדת, אינה מקובלת בחברה, ההיפך מקונל, הדבר לא מפריע לה,... המשך הביקורת
סיפורם של קונל ומריאן הלומדים באותה כתה בתיכון , בעיירה בדבלין, קונל בחור נאה, גבוה משכמו ומעלה, שחקן כדורגל, מקובל מאד בחברה, קורא ספרים נלהב ותלמיד מצטיין, בן יחיד לאימו, משפחה יחידנית. האם עוזרת בית בביתה של מריאן.
מריאן, בודדה ומבודדת, אינה מקובלת בחברה, ההיפך מקונל, הדבר לא מפריע לה, גם היא תלמידה מצטיינת, ובוחרת להתבודד בקריאת ספרים.
גם במשפחתה של מריאן נעדרת דמות האב, אשר מת בהיותה קטנה, אמה עורכת דין מצליחה, האם מתנכרת בבת, גם היחסים בין מריאן לאחיה הגדול לא מתנהלים על מי מנוחות.
קונל ואימו גרים בבית קטן אשר השלווה והחברות שורים בו, לעומת מריאן הגרה בבית גדול "טירה" שאין כל קשר בין שוכניו.
קונל בא ל"טירה" במכוניתו לאסוף את אימו בתום עבודתה. עם הזמן מתפתחים יחסים בין שני הצעירים הנמצאים בגיל ההתבגרות, אין אלה יחסים רגילים, לבקשתו של קנול הם מסתירים אותם מהחברה, למריאן הדבר לא מפריע, אך קונל חשש מתגובת חבריו, הוא מבין שהתנהגותו אינה הוגנת אך אינו מסוגל לשנותה, פגישותיהם מתקיימות בסודי סודות ובחדרי חדרים.
נושא זה הוא עמוד השידרה של הספר.
שני הצעירים משכילים, קוראים ספרים בנושאים פוליטיים ומדיניים, שיחותיהם ערות ומתנהלות כמעין מתגבר, טוב להם בפגישותיהם אך קונל אינו יכול להודות אפילו בפני עצמו שכך הוא הדבר.
תוכניתו של קונל להמשיך את לימודיו ולבחור במקצוע משפטים, מקצוע אשר הרווח בצידו, בשיחותיו עם מריאן קיבל את עצתה ללמוד ספרות וזאת מהסיבה העיקרית שבתחום זה הוא מצטיין.
לקראת הנשף הגדול מחליט קונל להזמין בת אחרת, מריאן שאיש לא הזמינה נפגעת קשות, אינה משתתפת בנשף מחליטה לנשור מהלימודים ורק לגשת לבחינות הסיום. ביחסים בין השניים חל נתק.
השניים נפגשים בקולג' "טריניטי" בדבלין, עתה היחסים הפוכים, מריאן הפכה לעלמה יפת תואר, בעלת אישיות בוטחת, מוקפת בחברים ובמחזרים, גם חבר יש לה אותו אינה צריכה להסתיר.
בקולג' המעמדות הסוציואקונומיות בולטים, מריאן מיוחסת למעמד העשיר, נקודה בולטת בחברה, לעומתה קונל אינו מכיר אף אחד, בישן וחסר בטחון , לבוש תמיד בטרנינג, אינו מקובל ומיוחס למעמד הכפרי. עם הזמן משתלב בחברה בזכותה של מריאן.
הימים בקולג' עמוסים בלימודים, בויכוחים פוליטיים ומדיניים, באירועי חברה במסיבות אלכהול וסמים.
היחסים בין השניים חוזרים להיות כבעבר, מריאן גרה בדירה קטנה שהשייכת לסבתה וקונל מבקר אותה, האם יחסים אלו יכולים להמשיך במתכונת זו? מגיע רגע שהשניים חייבים לעצור ולחשוב במיוחד שמריאן נמצאת במצב שעשוי להיות מסוכן עבורה, מה יעשה קונל? עד כמה הוא מוכן ללכת לקראתה ואף אולי להצילה.
הקריאה בספר מתנהלת לאיטה בפרקים שבראשם מצוין הזמן שחלף מאירוע לאירוע.
מרגש לקרוא מה שני צעירים אלה עוברים כל אחד בפני עצמו, מריאן עם יחסה המתנכר של משפחתה וקונל המתמודד עם הדיכאון.
למרות הקריאה האיטית אי אפשר שלא להתחבר אל הדמויות, להזדהות איתם, לכאוב את כאבם, לחשוב ולנתח את היחס השורר ביניהם.
הכתיבה מבריקה ונוגעת ללב, התרגום מעולה, הספר בהחלט ראוי להיכנס לקטגורית "סדרה לספרות יפה".
לכאורה מתאים להיות ספר המיועד לצעירים מתבגרים, הכתיבה היפה מביאה פנינה זו גם כספר קריאה למבוגרים המדבר על "מורכבותן של מערכות יחסים, על הפער בין הדימויים שאנו מציגים לעולם לבין רגשותינו האמיתיים ועל המחיר הכבד שפער זה גובה מאיתנו" (מגב הספר)
הקריאה מצריכה סבלנות רבה, אני התעמקתי ונהניתי מהקריאה, משאירה את ההחלטה לקריאה לשיקול דעתכם.
סוניה קטלן
אוקטובר 2019
תאריך הכנסה לאתר 28/09/2019
זהו סיפור אהבה בין נער ונערה המתחיל בשנתם האחרונה בתיכון בעיירה בדבלין, וגולש לתקופת לימודיהם בקולג'. וכששומעים סיפור אהבה, צעירים בתיכון, מיד המחשבה הולכת לכיוון רומנטי עם לבבות בקרע , ופרפרים בבטן כשהצבע הורוד ברקע. אז לא, זה בכלל לא הכיוון. אין פה סיפור אהבה מתקתק. הפעם הטעם המריר יותר נותן... המשך הביקורת
זהו סיפור אהבה בין נער ונערה המתחיל בשנתם האחרונה בתיכון בעיירה בדבלין, וגולש לתקופת לימודיהם בקולג'. וכששומעים סיפור אהבה, צעירים בתיכון, מיד המחשבה הולכת לכיוון רומנטי עם לבבות בקרע , ופרפרים בבטן כשהצבע הורוד ברקע. אז לא, זה בכלל לא הכיוון. אין פה סיפור אהבה מתקתק. הפעם הטעם המריר יותר נותן את הטון פה. זה סיפור אהבה שעקף את הפרפרים וחודר לנבכי הנפש ונוגע בצדדים היותר אפלים שלה, מגיע לנקודת הכאב וגורם לה לפעום לכל אורך הסיפור.
קונל ומריאן לומדים באותה הכיתה. קונל הוא מהבנים האלו שמהווים את עמוד התווך בכל קבוצה. הוא תלמיד מצטיין, כזה שהציונים באים לו בשלוף, אבל מבלי לשלם על זה מחיר ולהיות החננה של השכבה. הוא גם כדורגלן טוב המשחק בנבחרת, הוא נראה טוב, כזה שהבנות חגות סביבו תדיר.ולא רק הן. קונל תמיד מוקף אנשים סביבו. כולם אוהבים אותו ומחפשים את קרבתו.
מריאן גם היא תלמידה מצטיינת היא התלמידה הכי טובה בבית הספר. היא אנטילגנטית מאוד. למריאן אין חברים, וגם לא חברות. היא העוף המוזר. לכאורה יש הבדל גדול בין השניים, אך לא כך. לשניהם יש הרבה מן המשותף. שניהם מגיעים ממשפחות שנעדרות אב. בעוד אמו של קונל משמשת לו כאם וגם כחברה, אמה של מריאן מתנכרת לה, וגם אחיה לא שם בשבילה. הבידוד הרגשי של מריאן זועק בכל פרק ופרק. היא גרה בבית שהוא מעין טירה. כולם יודעים שאמא של קונל היא העוזרת בית העובדת בביתה של מריאן. אבל אף אחד לא יודע שיש מעין מערכת יחסים בין קונל למריאן. רק הם יודעים ומההתחלה שמרו את זה בסוד. מריאן- כי במילא לא היה לה למי לספר, וקונל- הוא לא יכול להרשות לעצמו לרסק במו ידיו את התדמית של המצליחן אם יוציא את מערכת היחסים הזו לאור. כי אף על פי שהלב שלו שבוי מזמן בידיה של מריאן יש את עניין התדמית. הרי אנחנו כולנו עבדים של התדמית ובמיוחד היום בעידן האינסטגרם בו כולם מציגים חיים טובים ונהנתיים, חיים מתוקים מדבש. כולנו שחקנים העובדים בהצגה הגדולה ביותר- האשליה- שהיא כל כך מתעתעת. הפער בין החוץ לפנים כל כך עמוק וגדול. הסופרת בנתה את הסיפור סביב הנקודה הזו בכתיבה משובחת.
כשמריאן וקונל עוברים לאותו הקולג' חל שינוי. מעמדם החברתי מתהפך. מריאן מוקפת בחברים המחפשים את סביבתה כל הזמן. היא מחוזרת, היא נאהבת, יש לה זוגיות (גלויה!) כל אלו זוקפים את קומתה גבוה. קונל הוא זה הנתפס כמוזר. חבריה של מריאן מכנים אותו בלעג "הכפרי". הפעם הוא זה התועה. הוא זה המרגיש לא שייך. אבל הוא מתקבל בזכותה של מריאן.
מערכת היחסים המוזרה נמשכת גם שם. בתפיסתה של מריאן את עצמה היא מוכנה להוריד עצמה נמוך נמוך כי היא חושבת שהיא לא ראויה. וגם כשמגיעה לפתחה הטוב היא לא ממש יודעת איך להתנהג אתו. איך לשמר אותו. אהבה היא מתנה נפלאה וגדולה, אבל אם לא נאהב קודם כל את עצמנו איך נדע לקבל אהבה ממישהו אחר?
אהבתי מאוד את כל הנקודות שסאלי רוני מאירה בזרקור רב עוצמה. הכתיבה של הסופרת נהדרת, והסיפור מאוד מושך, אבל את הספר הזה צריך לקחת בביסים קטנים. כי כל ביס מלא פה בטעמים וצריך את האיטיות שבעיכול ובעיבוד כל מה שסאלי רוני מגישה לנו פה.
תאריך הכנסה לאתר 27/09/2019
זה סיפור אהבה בודד ומדכא.
“אנשים נורמלים” עוקב אחר שתי דמויות – מריאן וקונל- מגיל ההתבגרות עד לבגרות. שני בני נוער שקוראים את פרוסט ומרקס בשביל הכיף. מערכת היחסים ביניהם עגומה, אך מרגישה אמיתית עד כאב. הם כל כך פגומים, שלא יכולתי להפסיק לדאוג להם.
... המשך הביקורת
זה סיפור אהבה בודד ומדכא.
“אנשים נורמלים” עוקב אחר שתי דמויות – מריאן וקונל- מגיל ההתבגרות עד לבגרות. שני בני נוער שקוראים את פרוסט ומרקס בשביל הכיף. מערכת היחסים ביניהם עגומה, אך מרגישה אמיתית עד כאב. הם כל כך פגומים, שלא יכולתי להפסיק לדאוג להם.
בתיכון, מריאן היא ילדה חכמה ועשירה, אך מנודה חברתית וסובלת מהתעללות רגשית בבית, בעוד קונל שמגיע ממעמד הפועלים, כוכב ספורט פופולרי מאוד. אמא של קונל עובדת כמנקה בביתה של מריאן. הם מנהלים קשר שמבוסס על מגע מיני סודי שמתפרק כשקונל חושש שחבריו יגלו זאת. הם נשארים קרובים למרות שהם פועלים במעגלים שונים לחלוטין.
התפקידים מתהפכים ברגע שהם עוברים לדבלין לקולג’. הם נפגשים שוב, מריאן נכנסת לחבורה שמעריכה את שנינותה ואת האינטליגנציה שלה, וקונל מתקשה להתיידד. הסיפור עוקב אחר הדינמיקה בינם לבין סביבתם. הם לא ב”יחד” רשמית אפילו חלק מהזמן, אבל הם נשענים זה על זה פעם אחר פעם בזמן שהם מתנהלים בעולם החברתי.
המראה שלהם מודגש באופן שגורם להם “להתבלט” מאחרים: הם רזים ויפים, הם מעשנים, הם מבצעים תנועות רשלניות, הם חכמים, ובניגוד לבני גילם באמת אכפת להם מפוליטיקה עולמית. במהלך הרומן הזה מספרים לנו עד כמה הם שונים ומיוחדים. אך זה גם חלק גדול מהטרגדיה שמריאן וקונל עוברים שנגרמת על ידי אנשים אחרים, לחץ חברתי וציפיות חברתיות. עצוב מאוד לחשוב שמישהו עשוי לוותר על מי שהוא הכי אוהב כי הוא לא יכול להתמודד עם איך זה גורם לו להראות בעיני אחרים. יש על כך ביקורת ברורה, על הצורך המתמיד שלנו להרשים ולהציג הצגה כוזבת עבור אחרים.
“אנשים נורמלים” הוא רומן מוזר, מסורבל, מדכא, חזק ומורכב על קשר שנוצר בין שני אנשים שונים מאוד שמוצאים זה בזה בדיוק את מה שהם צריכים – ואולי גם את מה שלא . נטייתה של מריאן להרס עצמי וחוסר היכולת של קונל להתמודד עם הלחצים הרגשיים העומדים בפניו מותירים את שניהם לא בטוחים מה הקשר שלהם צריך להיות ויכול להיות, אם בכלל.
הסיפור מתמקד רק ברגעים המרכזיים של שתי הדמויות הללו, קופץ קדימה שלושה שבועות, שישה חודשים או חמש דקות, לפי הצורך, כדי לתת לקורא רק את הרגעים האינטנסיביים ביותר שאפשר.
זה לא ספר שמחפש לתת השראה, הדרכה או בידור, וזה בדיוק מה שהופך אותו למשהו חריג, מרענן, בסיפורת על צעירים. זהו רומן (לא רומן רומנטי) שמציג את האמת של חוויות נעורים, בלי פילטרים של נוסטלגיה או סנטימנטליות. מרגיש כמחקר מעמיק על אופי שמזמין את הקורא לראות את המתחולל בנפשם של קונל ומריאן ולהזדהות איתם ולהרגיש את הכאב והסערות בחייהם הצעירים. התחושה של מריאן שהיא לא ראויה שיאהבו אותה ללא התעללות, והאופן בו היא מטופלת על ידי משפחתה, חבריה ואחרים, קשה מאוד לקריאה, וההתמודדות עם הדיכאון של קונל גם היא כואבת מאוד לקריאה, כך שלעתים הספר הזה הרגיש כבד מאוד, ונראה היה שהוא נע בקצב מאד אטי.
סאלי רוני כותבת בדיוק חד כך שהכל מרגיש נכון עד כאב. היא שוזרת רגעים רגילים עם רגעים טעונים רגשית ומצליחה להעביר את התחושה על ידי מבט, משיכת כתף וכד’. קונל ומריאן פחות חשובים כישות בפני עצמה. הדבר האמיתי בסיפור הוא יחסי הגומלין ביניהם, הדינמיות וההשפעה שיש לכל אחד מהם על האחר בעיצוב חייהם, המורכבות של מערכות יחסים, ואיך אי-הבנה כתוצאה מתקשורת לקויה הופכת לכדור שלג שמובילה לשברון לב גדול.
זה ספר רציני מאד שכתוב יפה, שמתאר רגשות עמוקים, שהקשה לעיתים על הקריאה, שדן בסוגיות של תקיפה מינית, התעללות במשפחה, שימוש בסמים, גזענות ,דיכאון, חרדה מחשבות אובדניות ועוד. גם אחרי שסיימתי את קריאתו הוא המשיך להדהד במחשבותי. בשקט ומבלי להרגיש הוא התגנב לו אל מתחת לעורי…
לעניות דעתי, קריאה אחת אינה מספיקה ואני מקווה לחזור ולקרוא אותו שנית.
תאריך הכנסה לאתר 24/09/2019
הספר הזה הצליח לבלבל אותי קצת.
הוא התחיל לי טוב, מעניין, היו קטעים שהעלו בי חיוך, מהאמצע הוא גלש לי למין שיגרה מונוטונית של עייפות והסוף הוא מין סוף כזה לא ברור של ברירת מחדל.
קונל ומריאן הם לכאורה הפכים שמשלימים אחד את השנייה.
היא נחשבת לעשירה, חכמה, דעתנית, לא שמה... המשך הביקורת
הספר הזה הצליח לבלבל אותי קצת.
הוא התחיל לי טוב, מעניין, היו קטעים שהעלו בי חיוך, מהאמצע הוא גלש לי למין שיגרה מונוטונית של עייפות והסוף הוא מין סוף כזה לא ברור של ברירת מחדל.
קונל ומריאן הם לכאורה הפכים שמשלימים אחד את השנייה.
היא נחשבת לעשירה, חכמה, דעתנית, לא שמה קצוץ על מה שחושבים עליה, הולכת ועושה מה שהיא רוצה גם אם זה אומר שהיא מבודדת ונטולת חברות.
קונל הוא בן לאם חד-הורית שעובדת כעוזרת-הבית בבית של מריאן, הוא נער נאה, שחקן כדורגל מצליח, מחוזר ופופולרי.
למרות שהם לומדים באותו התיכון הקרירות והאדישות של מריאן גורמת לכך שאין ביניהם קשר.
הכל מתחיל רק בעקבות כך שקונל מגיע לאסוף את אימו מהבית של מריאן. נדמה שמריאן היא זו שמנסה לרחרח סביבו, מנסה אולי לבנות גשר אליו, אולי מתוך סקרנות לגביו או שזו בעצם משיכה שלה אליו.
קונל נמשך למריאן, ונדמה שהוא נופל ברשת שלה. היא עושה הכל בתיחכום ולמרות שעל פניו נראה שהיא זו שהתחילה את הקשר היא מנווטת, מסובבת וגורמת לו להרגיש שהוא זה שחיזר, שהוא קובע את טון היחסים ביניהם. ואכן, הקשר ביניהם סודי, כביכול זו החלטה של קונל ומריאן מקבלת את רצונו. בתיכון הם זרים זה לזו ורק במפגשים האינטימיים הם חושפים את עצמם זה בפני זו.
אבל מתחת לפני השטח מריאן מושכת בחוטים, היא גורמת לו לשנות את תוכניותיו ולעבור ללמוד בקולג' שהיא מתעתדת ללמוד בו.
היחסים ביניהם מוזרים, משונים, הם ביחד בסתר ועם אחרים בגלוי. כמו פרפר שנמשך אל האש, מתקרב, מציץ ורגע לפני שנפגע נסוג ומסתובב.
כשהם נמצאים במערכות יחסים הקשר ביניהם הופך לידידותי בלבד וכשהם נטולי מערכות יחסים הם חוזרים זה לזרועות זו וכשזה קורה הם מתנחמים אחד בשני, נהנים מהביחד כמו אותה הרגשה מנחמת של חזרה הביתה ממרחקים, כמו להיות עטוף באותה השמיכה המוכרת והמלטפת.
העלילה קופצת בזמנים עם פער של שבועות או חודשים בין האירועים. החורים שנפערים במידע על אותם זמנים עלומים צצים בזכרונות של שניהם ונדמה שמבחינת הקורא ישנה השלמה של מידע אבל אותי זה הצליח לבלבל לגמרי. לפעמים הלכתי לאיבוד בין עבר להווה ובין הדמויות.
העלילה חושפת ארבע שנים מחיי הגיבורים, שנים שבהם הם מתבגרים, מגבשים עמדות על מערכות יחסים, על רגשות, על מה שאנו משדרים לעולם לגבי מי אנחנו ועל מי שאנחנו בפועל.
השאלות והתהיות על סוגיית מה ומי נחשב אדם נורמלי, רגיל-
האם זהו מי שהולך בתלם של מה שמתבקש או זה שמעז לפרוץ וחי כראות עיניו,
האם במציאות נורמלית אפשר לבנות אהבה ומערכת יחסים גם אם ישנם הבדלי מעמד חברתי או שהאהבה תגרום לנו להרחיק לכת ולשבור את הסטיגמות?
מה זה נורמלי בעצם?
הרגיל והמוכר?
והאם בעולם שאוהב וסוגד לשגרה נורמלית יש מקום לראש פתוח? לאהבה שלא אמורה להתקיים?
למרות שהספר קצר ומתאר רק את מה שצריך השלב בהתבגרות והחיפוש של קונל ומריאן את עצמם היה קצת מתיש בעיניי. הנבירה שלהם בתוכם ואת הקשר ביניהם נמתח בעיניי.
אפשר לומר שהסוף של הספר הוא סוף כביכול מתבקש על פניו אבל הוא הבהיר לי שמריאן התבגרה רק בגיל, ולמרות השינוי שהיא עברה הלך המחשבה שלה נותר על מקומו. היה נדמה לי שהדמות שלה מתפתחת אבל היא נסוגה אל עצמה, ואולי בעצם היא כן השתנתה. אני יכולה למצוא סיבות לכך שהיא כן השתנתה ומנגד אותן סיבות מובילות למסקנה שהיא בעצם לא.
"שנים הם כמו שני צמחים קטנים בחלקת אדמה משותפת, גדלים זה סביב זה, מתפתלים כדי לפנות מקום, תופסים עמדות לא סבירות."
(ציטוט מהספר עמוד 228) .
שורה תחתונה:
רומן מורכב על מערכת יחסים, על מעמד חברתי, על הנורמליות שאנשים משתדלים לשדר בכל מחיר ועל המחיר שזה גובה מהם.
זהו ספר שלא יתאים לכל אחד כי הוא מצריך סבלנות אבל הוא גם גורם לחשוב על מה זה להיות 'נורמלי', 'רגיל'.
תאריך הכנסה לאתר 24/09/2019
קונל ומריאן לומדים באותה הכיתה בתיכון ומאז שזוכרים את עצמם תמיד הם ביחד ,גם מחוץ לכותלי בית הספר. הם נמשכים אחד לשני ומשמשים אחד לשני כתף תומכת בשעת הצורך גם אם לפעמים מוצאים את עצמם מסתכסכים ומתווכחים קשות ביניהם. למרות היותם חברי נפש אמיתיים פערים עמוקים מפרידים ביניהם- תחילה זהו הפער המעמדי... המשך הביקורת
קונל ומריאן לומדים באותה הכיתה בתיכון ומאז שזוכרים את עצמם תמיד הם ביחד ,גם מחוץ לכותלי בית הספר. הם נמשכים אחד לשני ומשמשים אחד לשני כתף תומכת בשעת הצורך גם אם לפעמים מוצאים את עצמם מסתכסכים ומתווכחים קשות ביניהם. למרות היותם חברי נפש אמיתיים פערים עמוקים מפרידים ביניהם- תחילה זהו הפער המעמדי כאשר ידוע שאימו של קונל משמשת כעוזרת בית בביתה של מריאו והבית בו היא מתגוררת זוהי אחוזה רחבת ידיים ומשרתים נוספים רבים מתחזקים אותה. מעבר לכך ישנם ביניהם גם הבדלי אופי ומזג - היא חכמה מאוד אך מופנמת והמסוגרת משאר הבריות, לעומתה קונל , החתיך המחוזר והמקובל על חבריו לכיתה , מה גם שקנה לו שם של כדורגלן מחונן בסביבתו...למעשה אף אחד בכיתתם לא מודע לעובדה שאימו של קונל היא המשרתת בביתה של מריאן , בדיוק כפי שאף אחד לא מודע לעצם החברות העמוקה והקירבה השוררת בין שניהם.
האיזון מתחיל להתערער והכל מתהפך כאשר בסיום התיכון מתקבלים שניהם ללימודים גבוהים בקולג' טריניטי היוקרתי . שם, בזכות שכלה החריף ושנינותה, מתחילה מריאן לפרוח ולהיות מקובלת מאוד בקרב חבריה . לעומתה , קונל לא מצליח להתברג ולרכוש אהדה כפי שהיה רגיל לה בבית ספר תיכון , שם נחשב בזמנו לכוכב כדורגל מחונן. מערכת יחסים בין השניים מתחילה להתנדנד ונעה בין הימים השקטים והנינוחים של הקירבה הפיזית ושיחות הנפש המנחמות לבין ימים שלמים של נתק וכעס עצור.
כך עוברים עליהם הימים, ימי הקולג' העמוסים באירועים חברתיים מרובים והיחסים בין קונל לבין מריאן ממשיכים להיות מטושטשים ולא ברורים לאף אחד מהם . כך יוצא שיום אחד בלי להרגיש מוצאת את עצמה מריאן בסיטואציה סבוכה ואף מסוכנת עבורה , וכאשר נודע לקונל על כך ,הוא ניצב מול הדילמה האם לבוא לקראת מושא אהבתו וחברתו משכבר הימים או להמשיך להתבצר בבידודו ובחוסר התערבותו בענייניה...
בהמשך להתפתחויות העלילה עוקבים אנו אחר חלופת המכתבים, המסרונים ובעיקר אחר הדואר האלקטרוני דרכו ניתן להתרשם אודות רוח הדברים הנושבת בין כל המעורבים בסיפור , ואכן לעיתים נושבת כאן רוח הסערה ולעיתים הכל נראה לאה, עייף ולא מתרומם...
אכן , סגנון כתיבתה של סאלי רוני מיוחד מאוד - מצד אחד הוא מאוד אירי ומאוד עצור ומצד השני הוא דינמי ,צועד עם הזמן וחדשני ביותר.
בכל אופן , אם אנסה לסכם לעצמי בגדול ,אז בהחלט אהבתי את הרעיון המרכזי שבספר ואף הצלחתי לעקוב בשקיקה אחר התהפוכות שבעלילה אך לדאבוני לא תמיד הצלחתי להתחבר לסגנון המקרא, בייחוד לסגנון הדיאלוגים המקוטעים משהו ולא אהבתי גם את האי -אחידות בקצב העלילה....
על כן אוכל להמליץ בפה מלא אך ורק לצעירים שבינינו ולכל היתר הייתי מסתייגת בגדול!
תאריך הכנסה לאתר 21/09/2019
העלילה מספרת את סיפורם של מריאן וקונל, שני תיכוניסטים הלומדים באותו התיכון. הוא – ספורטאי מצליח בלימודים, מוקף בחברים ונערץ על ידי הבנות, היא – העוף המוזר של הכיתה, חכמה בלימודים אבל אין לה כלל חברים וכולם לועגים לה ומתלחששים מאחורי גבה וגם בפניה. מריאן מגיעה ממשפחה אמידה, אביה מת... המשך הביקורת
העלילה מספרת את סיפורם של מריאן וקונל, שני תיכוניסטים הלומדים באותו התיכון. הוא – ספורטאי מצליח בלימודים, מוקף בחברים ונערץ על ידי הבנות, היא – העוף המוזר של הכיתה, חכמה בלימודים אבל אין לה כלל חברים וכולם לועגים לה ומתלחששים מאחורי גבה וגם בפניה. מריאן מגיעה ממשפחה אמידה, אביה מת כשהייתה צעירה והיא מתגוררת בבית מרווח עם אמה ואחיה הגדול. קונל מתגורר עם אמו החד הורית שמתפרנסת מעבודתה כעוזרת בית אותה היא מבצעת בביתה של מריאן. כשקונל הגיע לאסוף את אמו ממקום עבודתה, הוא פגש לעיתים קרובות את מריאן ובין השניים התפתחה מערכת יחסים שקונל התעקש לשמור אותה בסוד מפני כולם. מריאן לא הביעה התנגדות והם פצחו ברומן סודי. קונל שלא רוצה שידעו שהוא בקשר עם מריאן יודע בתוך תוכו שהגישה שבה הוא נוהג כלפיה היא אכזרית, אך הוא לא מצליח לשנות את התנהגותו.
כשהלימודים בתיכון מסתיימים והשניים מתחילים ללמוד באוניברסיטה, מצבם החברתי של מריאן וקונל מתהפך. כעת מריאן היא זו שנמצאת במרכז העניינים, היא רכשה לעצמה חברים חדשים, מצאה מחזרים רבים וביטחונה העצמי עלה, ואילו קונל הוא זה שלא הצליח למצוא את מקומו באוניברסיטה והתקשה לרכוש לעצמו חברים וקשרים. המצב החברתי החדש הזה ערער את בטחונו העצמי והשפיע על צורת התנהגותו.
השניים נפגשים לסירוגין כשהקשר ביניהם אינו רשמי והם מעולם לא יצאו בהכרזה שהם זוג כי הם לא רואים את עצמם כזוג. מבחינתם, מערכת יחסים עם בני זוג אחרים היא רלוונטית לחלוטין כי מלבד הידידות ביניהם, אין להם שום מחויבות זה לזו.
הם ממשיכים להתארח זה בחייה של זו והתחושה היא שהם בעצמם לא מצליחים להבין את רגשותיהם ואת רצונותיהם. הם מושפעים מהסביבה ומאפשרים לה להכתיב את דרכם. שניהם מוצאים את עצמם במצב לא פשוט, וביחד הם מנסים לראות את האור שבקצה המנהרה.
הספר מדבר על הבדלי מעמדות המובילים למבוכה ולרגשי נחיתות, על השפעתה של החברה על קבלת ההחלטות, על אלימות מילולית ופיזית והשלכותיה החמורות, על תלות של אדם אחד באחר, ומנגד על ניצול ומרות היוצרים כאב והשפלה.
“אנשים נורמלים” הוא רומן על צעירים ששואפים להיות כמו כולם ורוצים שיאהבו אותם, הם רוצים להצליח, להתקדם, להרשים, ולהגשים, גם אם זה אומר לפעול לעיתים לא על פי צו הלב אלא על פי מה שמקובל בחברה. העיקר להיות רגיל, להיות נורמלי.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|