|
|
|
פעמון הזכוכית |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 2592 |
|
|
"זכרתי גם שבאדי וילארד אמר בנימה ידענית ומאיימת שאחרי
שיהיו לי ילדים אני ארגיש אחרת, אני לא ארצה יותר לכתוב שירים.
אז התחלתי לחשוב שאולי זה נכון שכשאת נשואה ויש לך ילדים,
זה כמו לעבור שטיפת מוח שאחריה את ממשיכה בחייך בערפול
חושים כמו שפחה במדינה טוטליטרית משלך."
אסתר גרינווד, אשה צעירה מפרברי בוסטון, זוכה בהתמחות קיץ במגזין מוביל בעיר ניו יורק. אך אסתר איננה נלהבת או נרגשת מהעיר הגדולה או מאורח החיים הזוהר אליו נקלעה; להיפך, האירועים סביבה מאיימים עליה ומוציאים אותה מאיזון. בקולה הייחודי פלאת לוקחת את הקוראים למסע ריאליסטי אל נבכי הנפש האנושית.
פעמון הזכוכית הוא הרומן היחיד שפרסמה הסופרת והמשוררת האמריקאית סילביה פלאת. הוא ראה אור בשנת 1963, חודש בלבד לפני שפלאת בת ה-31 שמה קץ לחייה.
התאבדותה יצרה עניין סביב הספר מיד עם צאתו לאור, אך רק ברבות השנים עמדו הקוראים והמבקרים על חשיבותו ומשמעותו והוא הפך לקלאסיקה, ונחשב על ידי רבים לאחד הספרים הטובים ביותר שראו אור במאה העשרים.
הוצאת הכורסא מציעה כעת לקוראים תרגום חדש ועדכני ליצירתה העל-זמנית של פלאת, 45 שנים לאחר שתורגמה לראשונה לעברית.
סילביה פלאת (1963-1932), היא אחת היוצרות החשובות ביותר במחצית השנייה של המאה העשרים, הן כסופרת והן כמשוררת. בשנת 1982 היא הפכה למשוררת הראשונה שזכתה בפרס פוליצר לאחר מותה עבור קובץ שירים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
פעמון הזכוכית - סילביה פלאת
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 17/11/2019
מגע כנפי הפרפר
הזיכרון האחרון שלי מורד, אותה הכרתי לפני שנים רבות, ממאן להרפות ממני. שעה שפסעה לקראתי בשבילי הקיבוץ, הבחנתי במבט עיניה המצועף שנמנע להביט לעיניי. היא אמרה שלום בקול רפה, שגרם לי לדמות אותה לאייקונה קדושה מיוסרת וחיוורת, עם הילת אור סביב ראשה דמוי פעמון זכוכית... המשך הביקורת
מגע כנפי הפרפר
הזיכרון האחרון שלי מורד, אותה הכרתי לפני שנים רבות, ממאן להרפות ממני. שעה שפסעה לקראתי בשבילי הקיבוץ, הבחנתי במבט עיניה המצועף שנמנע להביט לעיניי. היא אמרה שלום בקול רפה, שגרם לי לדמות אותה לאייקונה קדושה מיוסרת וחיוורת, עם הילת אור סביב ראשה דמוי פעמון זכוכית שברירי. לאחר זמן לא רב, נודע לי שורד, הרגישה, המוכשרת שתמיד הייתה עצובה, שמה קץ לחייה. עם מותה, נחשפה העובדה שהצליחה להסתיר מהסובבים אותה, את היותה דיכאונית ואובדנית, ובשל כך היא סבלה עצב וכאב ללא נשוא.
לפני זמן מה, עשיתי סדר בספרי הישנים, ומצאתי בהם את פעמון הזכוכית של סילביה פלאט, אותו קבלתי מורד לפני שנים רבות, בכריכתו תמונה של פעמון - הכוונה למעטה זכוכית היוצר במעבדה סביבה סטרילית, ובתוכו בצורה מפתיעה ציור של וורד אדומה שברירית וחיוורת. את הספר קראתי בנעורי, ועד היום אני זוכר אותו כאחד מהספרים שהצליחו להעציב את נשמתי, ולא רק בגלל תוכנו והסוף הידוע של הכותבת, אלא בגלל היותו לורד שהכרתי נבואה מחרידה שהגשימה את עצמה.
הספר של פלאט הוא על מלנכוליה של בחורה צעירה הנאבקת למצוא אהבה ולבטא את עצמה כיוצרת ומשוררת, על דיכאון ששתק את פלאט, למרות כישרונותיה ודווקא בשל יכולתה להביט על העולם ברגישות, נפשה הייתה ככנפי פרפר מרהיבים, נגעת בהם, והקסם נמוג.
את פעמון הזכוכית קראתי בשנות השבעים – או נכון יותר ב – 1975. אני חוזר אליו כעת, בוחן את חיי שעברו מאז לאורו כרפלקטור רחוק המהדהד רגשות קדמונים לעומת עכשוויים. האם מה שטלטל את נפשי אז, עדיין רלוונטי?
1975 - הייתה עצובה, בשל טראומת כיפור שהעיקה. הייתי חייל בשירות סדיר, בצבא שהיה עבורי סוג של פעמון זכוכית, כפסק זמן מהחיים האמיתיים. יחד עם זאת רחשו בקרבי תשוקות וחלומות לאהבות, למימוש עצמי, וחששות להתמודדות אמתית עם החיים שיגעו לאחר השחרור. הספר של פלאט ביטא עבורי ועבור רבים אחרים את עצבות התקופה, המשולבת עם עצבות סיום הנעורים.
בקריאה שנייה, בתרגום הישן, שלמרבה ההפתעה לא הפריעה לי, הבחנתי בדברים נוספים שלא היו במוקד קראתי הראשונה, כמו התקופה עליו נכתב הספר. הייצוג לכך, הוא בפתיחה בה מתוארים הזוג רוזנברג, מרגלי האטום היהודים שנשפטו למוות כבוגדים. ברקע הייתה קיימת אימת המלחמה הקרה – ופצצת האטום. ארה"ב נחלקה לפטריוטים ולבוגדים קומוניסטים שנרדפו כבציד מכשפות מודרני. חשבתי על הרלוונטיות, מעוררת ההפתעה, לתקופתנו, למרות שמאז חלפו כ- 70 שנים.
יש בספר תיאור נפלא לקו שבר בין שתי תקופות, ארה"ב עדיין הייתה תחת השפעת המלחמה, אחת מהן היא תחושת שחרור הנשים, שלקחו חלק במאמץ המלחמתי. אך הגברים בקשו להחזיר את הסדר לקדמותו, בבסיסו האישה הקטנה אמורה להיות עקרת הבית. עדיין היו הערכים הישנים, ביטויים היה הצורך בשמירת הבתולין, יחד עם החשש מהסתכנות בהריון לא רצוי בקיום יחסי מין. התקופה הזאת חלפה לאחר מספר שנים עם המצאת הגלולה, והמהפכה החברתית שבאה בעקבותיה. פלאט מצליחה להעמיד תחושות אישיות, מול תחושות חברתיות, כאוס נפשי אישי, מול פחדים חברתיים דמוניים, גישות הומניות למה שהוא האדם, מול גישות המנסות לתייג את האדם, כחלק מהלך רוח חברתי ופוליטי, כבוגד או פטריוט, או כחולה שיש לחשמלו בראשו, ממש כמו הזוג רוזנברג. האם בסביבה הרודפת את מי שלא נחשבו פטריוטים ומחשמלת דיכאוניים, יכולה לשגשג יצירה תרבותית, השואבת מאמת גדולה הבוקעת ממעמקים נפשיים, ולא פעם זועקת זעקה גדולה?
פלאט מרגשת בתיאורי כאב מדיוקים, נוקבים, מאופקים ולעתים מייגעים, לשיגעון היורד לתהומות הנפש ולפעמוני הזכוכית שמידי פעם אנו עוטים על עצמנו במגוון תירוצים אמיתיים או מדומים. לעתים אחדים מאתנו פשוט מתקשים להתמודד, ובוחרים להתכנס לתוכם. מה זה אומר עלנו, האם אנחנו באמת מנסים, להתמודד בפתיחות וחמלה עם מצוקות אנושיות, שלנו ושל הקרובים לנו, מנסים ומצליחים להבקיע את מעטה הזכוכית?
תאריך הכנסה לאתר 13/08/2019
אסתר היא צעירה בת מזל. היא זכתה בהתמחות קיץ בניו יורק, במגזין חשוב. היא חיה את החיים הנוצצים. קונה בגדים בבלומינגדיילס, שותה מרטיני על גג של איזה מועדון נוצץ, הולכת למסיבות, כלומר, מוסעת במונית מהמלון... המשך הביקורת
אסתר היא צעירה בת מזל. היא זכתה בהתמחות קיץ בניו יורק, במגזין חשוב. היא חיה את החיים הנוצצים. קונה בגדים בבלומינגדיילס, שותה מרטיני על גג של איזה מועדון נוצץ, הולכת למסיבות, כלומר, מוסעת במונית מהמלון למסיבות, לתצוגות אופנה, מקבלת במתנה כרטיסים לבלט, עיצובי שיער במספרה יקרה וידועה, ועוד מתנות קטנות, ארוחות חינם במסעדות. אסתר היא גם סטודנטית מצטיינת עם מלגה שלומדת בתכנית למצטיינים.
נשמע כמו חיים מושלמים.
תראו מה יכול לקרות בארה"ב. בחורה שחיה בעירייה נידחת, ענייה ורעבה, זוכה במלגה ו"נוהגת בניו יורק כאילו היא המכונית הפרטית שלה".
אז זהו, שלא כל כך.
אולי "העיר המרושעת" הזו, ניו יורק, מדכאת אותה.
אולי הריקנות של חיי הזוהר האלה.
ואולי זה הפער בין מה שפועם בתוכה, לבין מה שהסביבה מצפה ממנה להיות.
אסתר נמצאת בצומת דרכים שבה עליה לבחור מה היא רוצה להיות כשתהיה גדולה. והיא מדמיינת את האפשרויות כעץ תאנה גדול שעליו צומחות תאנים גדולות וסגולות, כל אחת מהן מייצגת עתיד חלופי. ואסתר יושבת בנקודת ההסתעפות וגוועת ברעב כיון שאינה מסוגלת להחליט באיזו תאנה לבחור.
בכישרון גדול למילה הכתובה, ביכולת נדירה לספר סיפור תוך כניסה לפרטים אבל מבלי להפוך ל"יומני היקר", הסיפור נע בין ההווה, לבין זיכרונות מהעבר, שמובילים למי שאת/ה בהווה.
ככל שהוא נפרש אנחנו יותר ויותר נכנסים לתוך נפשה של צעירה, שהיא "דוממת מאד וריקה מאוד, כמו שוודאי מרגישה עין הסערה, נעה בכבדות בלב ההמולה הסובבת אותה".
מה "גורם" לערעור הזה?
אין תשובה פשוטה למעקשים שבנפש. מה גורם לפעמון הזכוכית לרדת דווקא על אסתר גרינווד, ולדלג על חברותיה? תיאור מהלך חייה וזיכרונותיה מצביע לכאורה על דמות של אישה חזקה, עצמאית שאיננה נכנעת למוסכמות חברתיות. בזה כוחה, אולי בזה חולשתה. בוודאי בתקופה שבה מדובר.
"בכל מקום שאשב בו – על סיפון של ספינה או בבית קפה לצד הרחוב בפריז או בבנגקוק – אשב תחת אותו פעמון זכוכית ואתבשל באוויר המעופש של עצמי."
את רוא
ה את העולם, אבל בעיוות מסויים, ואת כלואה בתוך עצמך, רגשותייך, מחשבותייך, אין מוצא שלהן החוצה, אין כניסה של אוויר טהור פנימה.
"לאדם שבפעמון הזכוכית, חנוק ועצור כמו תינוק מת, העולם עצמו הוא חלום רע."
אבל לפעמים, יש הקלה, או הפוגה, או אולי אפילו החלמה?
"חשתי שלווה. פעמון הזכוכית ריחף בגובה-מה מעל ראשי. הייתי חשופה לזרמי האוויר."
במקום שבו המציאות פוגשת את הספר, חודש לאחר שהספר ראה אור בשנת 1963, סילביה פלאת שמה קץ לחייה. במובן הזה, הסיום הלא גמור של הספר לא מבטיח טובות. אסתר עומדת להיכנס לחדר שבו ועדת הרופאים אמורה לקבוע אם היא כבר "בריאה" ויכולה להשתחרר מהמוסד.
אני רוצה להיות אופטימית, למרות הסוף הפרטי של הסופרת, למרות הסוף הלא ידוע של הדמות בסיפור, אני רוצה להאמין שאפשר לגשת נכון לקשיי הנפש, לבוא עם יד מרפאת לשבור את פעמון הזכוכית ולהכניס אור ואוויר.
אבל, זו הבחירה שלי, הספר לא "גמור" במובן הזה וכל אחד יכול לבחור כיצד הסיפור אמור להיגמר עבור אסתר גרינווד, או עבור כולנו.
הספר הזכיר לי את השיר האלמותי של נתן אלתרמן, ובו אסיים:
עוֹד אָבוֹא אֶל סִפֵּךְ בִּשְּׂפָתַיִם כָּבוֹת.
עוֹד אַצְנִיחַ אֵלַיִךְ יָדַיִם.
עוֹד אוֹמַר לָךְ אֶת כָּל הַמִּלִּים הַטּוֹבוֹת,
שֶׁיֶּשְׁנָן,
שֶׁיֶּשְׁנָן עֲדַיִן.
כִּי בֵּיתֵךְ הֶעָנִי כֹּה חָשֵׁךְ לְעֵת לַיִל
וְעָצוּב בּוֹ וַדַּאי לְאֵין סוֹף.
וְחַיּי שֶׁכָּרְעוּ בְּלִי הַגִּיעַ אֵלַיִךְ,
הֻסְגְּרוּ לַחוּצוֹת וְלַתּוֹף.
אַךְ פִּתְאוֹם אַתְּ נוֹגַעַת כְּיַד מַבְהִיקָה.
אַתְּ פּוֹלַחַת כְּזֵכֶר נִשְׁכָּח.
הַדְּמָמָה שֶׁבַּלֵּב, בֵּין דְּפִיקָה לִדְפִיקָה,
הַדְּמָמָה הַזּאת
הִיא שֶׁלָּךְ.
תאריך הכנסה לאתר 30/07/2019
ספר הפרוזה היחיד שכתבה סילביה פלאת, מעט לפני שהתאבדה בגיל 31 סך-הכל, הוא רומן שרובו אוטוביוגרפי והוא נחשב לקלאסיקה.
פעמון הזכוכית הוא מסמך אישי שכותבת אסתר גרינווד, בחורה כבת 22, סטודנטית מצטיינת לספרות אנגלית מבוסטון. אסתר המוכשרת זוכה בתחרות של ירחון אופנה ויחד עם 11 צעירות נוספות היא... המשך הביקורת
ספר הפרוזה היחיד שכתבה סילביה פלאת, מעט לפני שהתאבדה בגיל 31 סך-הכל, הוא רומן שרובו אוטוביוגרפי והוא נחשב לקלאסיקה.
פעמון הזכוכית הוא מסמך אישי שכותבת אסתר גרינווד, בחורה כבת 22, סטודנטית מצטיינת לספרות אנגלית מבוסטון. אסתר המוכשרת זוכה בתחרות של ירחון אופנה ויחד עם 11 צעירות נוספות היא עוברת לחודש לניו-יורק, לעבוד בירחון וליהנות ממסיבות, ארוחות חגיגיות ופינוקים קטנים נוספים.
אסתר מתארת בפרוטרוט את חוויותיה בקיץ ההוא בניו-יורק, על יחסיה עם חברותיה, הבילויים איתן, הבוסית שלה וכן הלאה. תוך כדי תיאורי ההתרחשויות בהווה, משלבת אסתר מבט רטרואקטיבי אל עברה וחוזרת אל זיכרונות משפחתיים, לימודיים וחברתיים, חלקם משמעותיים יותר וחלקם פחות.
אסתר איבדה את אביה בגיל 9, וגדלה עם אמא קשת-יום שתמיד איחלה לה לעסוק כמוה בקצרנות כדי להרוויח את לחמה. אך אסתר האינטליגנטית לא מוותרת על תשוקתה לכתיבה וכשהיא חוזרת משהותה בניו יורק היא מקווה למצוא בבית מכתב עם בשורות טובות מתחרות כתיבה שהשתתפה בה. לאסתר יש גם איזה חבר שפעם היתה מאוהבת בו, אך זה עבר לה כשגילתה ששיקר לה, וכעת היא רק מחכה שיחלים ממחלה כדי שתוכל להיפרד ממנו רשמית.
אך בבית מצפות לאסתר חדשות רעות, היא לא התקבלה לקורס לכתיבה שחשקה בו, ואסתר נכנסת לדיכאון עמוק הכולל מספר ניסיונות התאבדות ובעקבות זאת אישפוז בבית חולים פסיכיאטרי.
החלק האחרון בספר, העוסק בשהותה במוסד לפגועי נפש, מעניין יותר מתחילתו, והיה יכול להיות הרבה יותר טוב לו היה מציג את החיים ואת הקשרים במוסד יותר לעומק. למשל, אסתר מציינת מספר פעמים כמה היא קשורה לפסיכיאטרית המטפלת בה, אך היא לא מפתחת כלל את סיפור הקשר בינהן, וזה היה חסר לי. ישנן דמויות נוספות בסיפור שאסתר באה עמן במגע, אך גם הדמויות והקשרים האלה מתוארים ברמה שטחית למדי. סגנון הכתיבה של אסתר הוא כזה שיורד לפרטי פרטים יבשים אך כמעט ואינו נוגע בהתחוללות הנפשית. הרגשתי שאסתר לא נותנת לקורא מספיק "בשר" להבנה טובה יותר של נפשה, וחבל, כי סילביה פלאת כותבת היטב. הדימויים שלה מקוריים, מעניינים, יפהפיים.
תרגום חדש זה לפעמון הזכוכית הוא מעולה, ללא ספק, ועל כך יש להודות להוצאה.
אך הספר בכללותו, כיצירה ספרותית, לא מגיע לרמה לה ציפיתי. הוא לא עניין אותי מספיק ולא גרם לי להתלהב, ורוב הזמן הרגשתי כמו יומן די ממוצע של נערה מעורערת ש"חופרת" על עצמה ועל חייה, לא משהו חריג בחשיבותו או ביופיו. סיפורה העצוב של הנשמה המעורערת הזו דיכא אותי במהלך הקריאה ושמחתי שלפחות הסיום ביצירה, בניגוד לסיום במציאות, היה אופטימי.
הספר מתאים מאוד לקריאה לבנות הגיל עליו הוא מספר, עשרים פלוס.
אני בטוחה לגמרי ששיריה של פלאת היו טובים פי כמה מספרה היחיד.
תאריך הכנסה לאתר 25/06/2019
הגבול המטושטש
זה אחד הספרים הדיכאוניים האהובים עלי – כך אמרתי לחברה שסיפרה לי כי "פעמון הזכוכית" של סילביה פלאת' יצא עכשיו מחדש, בתרגום חדש (הוצאת הכורסא, תרגום: אורטל אריכה). לא בטוח שהיא ירדה לסוף דעתי, לא בטוח שאני באמת כיוונתי למובן הקליני של המונח. בטוח שזכרתי את תחושת... המשך הביקורת
הגבול המטושטש
זה אחד הספרים הדיכאוניים האהובים עלי – כך אמרתי לחברה שסיפרה לי כי "פעמון הזכוכית" של סילביה פלאת' יצא עכשיו מחדש, בתרגום חדש (הוצאת הכורסא, תרגום: אורטל אריכה). לא בטוח שהיא ירדה לסוף דעתי, לא בטוח שאני באמת כיוונתי למובן הקליני של המונח. בטוח שזכרתי את תחושת ההתפעמות-המהולה-בדכדוך שהספר השרה עלי בקריאה הראשונה, כשיצא אי-אז באמצע שנות ה-70. הייתי אז צעירה מגיבורת הספר אסתר גרינווד בת ה-20, בבואתה של המחברת פלאת', עוד לא למדתי אף מונח פסיכולוגי אמיתי, עוד לא הגעתי בכלל לאוניברסיטה; עדיין לא הבנתי במלוא המשמעות את המלכוד הנשי ועדיין האמנתי עוד שהכול אפשרי. אבל כן הייתה לי, כבר אז, כמו לאסתר, משיכה לכתיבה, למילים, לאמנות וספרים; וכבר אז הבנתי מהבטן את התהום שנפערת בגיבורה בין מה שהיא חשה בתוכה לבין מה שרואה בה סביבתה. כבר אז פעמון הזכוכית שסוגר עליה הפחיד אותי, יחד עם טיפולי החשמל שהיא עוברת.
מאז אותה קריאה ראשונה חלפו כ-45 שנה. שנות דור. ואיכשהו, לא היה בי אפילו חשש קל שבקלים שהספר התיישן, או שיאכזב אותי במשהו. הייתה בי רק צפייה. לפגישה מחודשת עם מישהי שנחרטה בי בעבר.
והוא – הספר, והיא – פלאת', עמדו בכל הציפיות, ויותר מכך. הקריאה השנייה הזאת, הייתה שונה לגמרי. פתאום הדגשים היו שונים, הראייה אחרת, ההתפעלות, הכאב, ההזדהות, היופי, יכולת האבחנה וההבעה, הרגש והתחושה – הכול היה מוכר אבל גמרי שונה. והצער על האובדן של האישה בעלת הכישרון הנפלא שהתאבדה בגיל 30, הרבה יותר גדול וחד משהיה אז, כש-30 בכלל נראה לי מעבר להרי החושך, כשיומניה ומכתביה וכל השערוריות סביב כתביה שנותרו בידי מי שהיה בעלה בנפרד בעת מותה, המשורר טד יוז, טרם פורסמו.
"פעמון הזכוכית" הוא תיעוד בגוף ראשון של מה שעובר על אסתר גרינווד הצעירה מבוסטון, בת לאם חד-הורית (אביה נפטר כשהייתה קטנה), תלמידה מצטיינת שזוכה בהתמחות קיץ במגזין נשים יוקרתי בני יורק, בסוף שנות ה-50 של המאה ה-20. העתיד של אסתר נראה ורוד ומסעיר, ודאי בהשוואה למסלול השגור של נשים בנות דורה (לימודים-חתונה-ילדים), הכישרון ניכר, ההבטחה גדולה. היא גם לא ממש מסתנוורת מהעיר הגדולה, מכל מתנות הבגדים והאביזרים או שלל האירועים הנוצצים והאנשים היפים שסובבים את המתמחות הצעירות המבטיחות. היא מסתכלת על הכול בעין מפוכחת, חמושה בכישרון תיאורי מרהיב ובעט חד כאיזמל מנתחים.
כשההתמחות תמה ואסתר שבה הביתה, מתברר לה שלא התקבלה לסדנת כתיבה-עם-סופר, שלה ציפתה. עליה לחזור לשגרת לימודים בקולג'. אבל איפה-שהוא לאורך הדרך, אסתר מאבדת את עצמה בתוך עצמה. היא שוקעת בדיכאון קליני עמוק, עד כדי ניסיון התאבדות ואשפוז במוסד פסיכיאטרי למשך חודשים. הזליגה הזאת מהברור, הסדור, המתוכנן והמוכר, אל המנותק, ההזוי, הלא-מובן ולא-מפוענח, הוא הדבר הכי מתעתע-מבהיר, מקסים-ומפחיד בכתיבה של פלאת', שמצליחה להראות ולהמחיש עד כמה הקו בין שפיות לטירוף, בין תפקוד רגיל לקיפאון דיכאוני, יכול להיות מטושטש. הסיפור שלה, שהוא הסיפור של אסתר, גם מדגים בצורה מאלפת למה אין מקום לשאלות בנוסח, אבל על מה יש לה להיות בדיכאון – כי התשובה אינה נמצאת בתחום הגלוי, היא חבויה אי-שם בתוככי הנפש הנסתרת מתחת למעטה ה"נורמליות".
כן, אפשר לחזור לגלות את האבחנות החדות של פלאת' על מצב האישה – שהשתנה, אבל לא בהכרח השתפר בהרבה מאז ימיה של אסתר; להתרשם מהרלוונטיות שלה, מהווירטואוזיות המילולית שלה. אבל יותר מכל היא מרשימה אותי במסע הגלוי והישיר שהיא לוקחת בו את הקורא אל תוך נבכי הדיכאון הקליני וחווית הטיפול בו; המסע אל הישמטות השגרה התפקודית, האפאטיות מול אובדנה, ההישרדות במסגרת הטיפול עד שיתוף הפעולה לצורך חזרה. לְמה? הפעם אני לא בטוחה שזה לחיק החברה התפקודית הרגילה. אולי זה פשוט למקום שבו תוכל להחזיר לעצמה את השליטה. על החיים. ואולי גם על המוות.
גם הפעם עורר בי פעמון הזכוכית פחד מחניק. וכך גם הטיפול בנזעי חשמל (אפילו השם מפחיד). אבל הפעם אהבתי את הספר עוד הרבה יותר מאשר בקריאה ההיא, הראשונה. אולי בגלל שאני יודעת יותר. אולי בגלל שאני כבר יודעת כמה אני לא יודעת.
תקראו גם אתם. תתאהבו בפרוזה, בסיפור של האישה שחדלה לכתוב אחרי הספר הזה. היוצרת המוכשרת שלפנות בוקר של יום פברואר אחד בחורף הקר ביותר שידעה אז בריטניה במאה שנים, אטמה בדירה שחלקה עם שני ילדיה הפעוטים - אחרי שנפרדה מבעלה כי ניהל רומן עם אישה אחרת - את המעבר לחדרי הילדים, הדליקה את תנור הגז במטבח, הכניסה אליו את הראש ושמה קץ לחייה המיוסרים והקצרים.
תאריך הכנסה לאתר 02/03/2017
לאחר שסיימתי לקרוא בספר, החלטתי שאני רוצה לדעת יותר אודות סילביה פלאת׳.
זה קורה לי כשאני נפעמת מאותה יצירה, כשפתאום אוזלות לי המילים ואני נותרת אילמת במחשבותי; מה בדיוק קרה באותם יומיים בהם ספגתי את תכלית הרומן שהיה עבורי כמו אדם הלופת את גרוני... המשך הביקורת
לאחר שסיימתי לקרוא בספר, החלטתי שאני רוצה לדעת יותר אודות סילביה פלאת׳.
זה קורה לי כשאני נפעמת מאותה יצירה, כשפתאום אוזלות לי המילים ואני נותרת אילמת במחשבותי; מה בדיוק קרה באותם יומיים בהם ספגתי את תכלית הרומן שהיה עבורי כמו אדם הלופת את גרוני ודוחף לתוכו מטפחת ספוגת כלורופורם?
נכנסתי לגוגל והקלדתי באנגלית את שמה, עומדת ללחוץ על האנטר כשהתוצאות הופיעו כמעט מייד והראשונה בהן היתה:
Sylvia Plath Oven
מובן שמיד הבנתי את המשמעות. העובדה שמעולם לא קראתי את יצירותיה, אינה הפריעה לי לדעת כיצד בחרה את קיצה.
סרטי הקולנוע הרי תמיד מיהרו לתת פרשנויות שונות לסופרים מפורסמים ויצא לי לצפות בפלטרו המגלמת את פלאת׳ ובקידמן המחקה את וירג׳יניה וולף.
נתתי למנוע החיפוש המפורסם להוביל אותי לתוצאה המסקרנת ולנגד עיני התגלה צילום בשחור-לבן שהותירני מרוקנת לגמרי. איני יודעת לאן ברח לי כל הדם או שמא אולי אזל מגופי.
חזיתי באישה הלבושה בשמלת מידי וסנדלי עקב לבנות, ידיה עטויות כפפות לבנות אף הן וכל פלג גופה העליון תחוב לתוך תנור גז.
היא שכובה על בטנה ומה שגלוי הינו ישבנה, ידיה הפרושות לצדדים ואחורי שוקיה.
צילום בזוי, משפיל ולא מכבד.
כמעט בכיתי מעלבון וכעסתי על עצמי שהתפתיתי לצפות בצילום הנוראי שהוא ההיפך מכל מה שהיתה האישה הנאדרה הזאת;
יפה, חכמה ובעלת אינטלקט היוצא מגדר הרגיל. אישה שברומן זה, הפכה אותי לענבל בפעמון הזכוכית שלה.
העלילה הינה אוטוביוגרפית בחלקה.
אסתר גרינווד, אישה צעירה מפרוורי בוסטון מקבלת מלגה לעבוד כמתמחה במגזין אופנה בניו יורק. משרה שכל בחורה צעירה רק חולמת לקבל אך לגיבורת סיפורנו ישנן הסתייגויות מהמקום, מהאנשים, מהתנהגותם.
מדהים לעקוב אחרי אותם סדקים, שברים קטנים במחשבותיה ואשר בהתפתחות העלילה הופכים לחתכים עמוקים, לפצעים מדממים שלא ניתן לרפא.
היא אינה מסוגלת להבין את סביבתה ומצליחה להוכיח עד כמה סובביה רדודים וחסרי עומק.
התנהגותה כלפי האחרים יוצאת דופן, היא מנסה להבין אותם, למצוא חן ולהשתלב בעולמם אך ההתעסקות במה שרדוד וחסר תכלית משעמם אותה והיא אינה מוצאת שפה משותפת בחברה בה היא חיה.
היא הופכת את הקורא לבעל בריתה, לענבל שבפעמון הזכוכית שלה.
אם רק תחליט להכות על דפנותיו, יתנפץ בקול רעש גדול ותפצע מחלקי הזכוכית המשוננים שלו ועל כן אתה מנסה יחד איתה שלא להעיר את החיה שמבפנים.
אתה קולט מה עובר עליה וכואב את כאבה, מקווה בכל מאודך שהיא תצליח למצוא את האור בקצה המנהרה אך ככל שאתה פוסע בצעדים מדודים אל תוך נבכי נשמתה, אתה מבין שנקלעת ללב המאפליה ובלית ברירה טובע עמה במחשכים.
ניסיתי להגדיר לעצמי מהי יצירת מופת והגעתי למסקנה שכמעט כל מי שכתב אחת כזאת עמד לפני גיהנום עלי אדמות.
כזה שתיאר למשל פרנסיס בייקון בציורו ״דיוקן החף מפשע אקס״ או אם נלך אחורה יותר: גן התענוגות הארציים מאת הירונימוס בוש, מקום בו שולט הכיאוס, האימה והכאב
אך קחו את סילביה הענוגה, היפה והדואבת.
אמצו אותה אל לבכם וראו; היא בחרה בפעמון הזכוכית כדימוי לגיהנום הפרטי שלה.
שקוף, גלוי וכה שביר שעומד תדיר מעל ראשה כמו עננה.
חזק רק לכאורה ומהדהד למרחקים על אף שחלקיו התפזרו זה מכבר, נותצו ועושה רושם שכבר נעלמו מהתודעה.
מומלץ למי שמעוניין בסיור על קצה המזלג לגיהנום ובחזרה.
תאריך הכנסה לאתר 25/04/2013
קראתי את הספר בסוף השבוע האחרון.
רכשתי בחג האחרון אותו ואת "הברלינאי האחרון" והתחלתי בו ראשון. די מהר נסחפתי אחר קורותיה של אסתר, נערה מבריקה שזכתה בפרס ספרותי ונשלחה לעבודה בת חודש ימים כעורכת משנה בעיתון נשים ניו-יורקי גדול. לכאורה, זהו סיפור הצלחה, אבל שם מתגלים ניצני... המשך הביקורת
קראתי את הספר בסוף השבוע האחרון.
רכשתי בחג האחרון אותו ואת "הברלינאי האחרון" והתחלתי בו ראשון. די מהר נסחפתי אחר קורותיה של אסתר, נערה מבריקה שזכתה בפרס ספרותי ונשלחה לעבודה בת חודש ימים כעורכת משנה בעיתון נשים ניו-יורקי גדול. לכאורה, זהו סיפור הצלחה, אבל שם מתגלים ניצני הטרגדיה שעתידה לפקוד אותה.
ניו-יורק הענקית, הציפיות הגדולות ממנה וחוסר הביטחון ביכולתה ובכישרונה מפילים את אסתר לקראת המסע הגדול אל אובדנה.
רבות כבר נכתב על העובדה שהספר הוא אוטוביוגרפיה של סילביה פלאת שניסתה להתאבד בפעם הראשונה בגיל 22 ולצערנו, בגיל 29 הצליחה במשימה ומנעה מהעולם הספרותי להמשיך ליהנות מיצירותיה רבות-ההשראה.
התהליך שעוברת אסתר בספר הוא תהליך נפשי שמתואר באופן מדויק ותמציתי, בזרם תודעה בעל נוכחות מצמררת. המודעות שלה לכל הקורא אותה גבוהה ביותר וההתייחסות שלה אל עצמה ואל אובדן שפיותה הוא כמעט ציני.
מצאתי את היחסים שלה עם אמה מעוררי חמלה. אסתר (כמו סילביה במציאות) התייתמה מאביה בגיל שמונה והיא מלאת געגועים אליו. תיאור ביקורה בבית הקברות, בקברו, לאחר שנים רבות שלא הייתה בו, נוגע ללב.
אמה קשובה מאוד לתהליך הנפשי שעובר עליה ומנסה לעזור בכל דרך, כולל דרך האישפוזים.
תיאור הטיפול בחשמל בחולי הנפש בספר והאפשרות להציץ בעולמם הכאוב, מעורר למחשבה רבה, כמו גם האופן שבו הצוות הרפואי מטפל באנשים שעולם חשך עליהם. דבר לא משתנה כנראה, לאורך השנים, באופן שבו הצוות הרפואי מביט אל תוך עולמם של חולי הנפש כמשוגעים, מנותקים לכל דבר. לעיתים נדמה שאם רק ניתן היה להרדימם לנצח, הם היו עושים זאת. הדמות היחידה שאליה נקשרת אסתר, היא דמותה של הרופאה האחרונה שטיפלה בה והיא באמת היחידה המצליחה לחדור לליבה ולשחררה לבסוף מבית החולים לאחר שהטיפול מגיע לסיומו.
קשה להגדיר את הספר כספר "נפלא". הנושא בו קשה, אבל האופן שבו הוא כתוב סוחף, ממצה, נכנס לבטן ולנשמה. לכל אורכו של הספר חשתי צורך לחדור אל בין דפיו, להושיט את שתי ידיי, לחבק חזק את אסתר גרינווד הלא היא סילביה פלאת, ולטעת בה תקווה, אמונה וביטחון.
מומלץ בהחלט לקריאה.
תמונות:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|