|
|
|
האביב שבלב |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 6589 |
|
|
לאחר ילדות קשה באחד ממחנות החינוך מחדש של צפון קוריאה מגיעה גיונג–הו, נערה שבורה בעלת כישרון יוצא דופן למתמטיקה, לבית יתומות בעיר הבירה.
גיונג–הו למדה להתמודד עם הכאב על ידי נסיגה אל עולם המספרים והחישובים, ובעזרתו היא נמלטת מזיכרונות העבר הנושפים בעורפה, כמו גם מצרות ההווה.
בבית היתומות היא פוגשת באיל–סון, יתומה בת גילה, וקרבתה מציתה בה מחדש את ניצוץ החיים. היא מתאהבת בנערה החצופה והקורנת שפותחת את לִבה אל האביב. אולם איל–סון המפונקת תרה אחר חיים טובים יותר ומסבכת את שתיהן בצרות שמהן לא תהיה דרך חזרה. החיים הקשים בצל המשטר האכזרי בצפון קוריאה משתנים ללא הכר לאחר שהמחזר של איל–סון מוכר אותן לזנות מעבר לגבול. האביב שבלב הוא רומן עוצר נשימה ושובר לב, הכתוב בשפה פיוטית ומרגשת ומוביל אותנו אל מאחורי הקלעים של תעשיית המין והסחר בנשים ואל מעבר למסך הברזל של אחת המדינות המסקרנות והמסתוריות ביותר בזמננו.
"סיפור על חברות נשית המתאפיין בהצצה מאירת עיניים אל המורכבות המסתורית של תרבות עתיקה ומודרנית גם יחד. מובטח שידבר ללבם של חובבי 'זיכרונותיה של גיישה'." - בוקליסט
"רומן חשוב, מרתק, מזעזע וכתוב יפהפה. אחד הטובים ביותר שקראתי זה שנים." - אליס ווקר
"ספר ביכורים שאי–אפשר להניח מהיד. קריאת חובה לכל מי שמאמין בכוחה של הספרות לשקף את האמת בעולם שסביבנו." - ליבררי ג'ורנל
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
פירוש המילה סונגבון זה דירוג אזרחי . ככה נמדדים האנשים בקוריאה הצפונית .אם אתה בעל דירוג נמוך - אתה משול לשום דבר. גם כשהדירוג שלך טוב - אחרי הכל זו קוריאה הצפונית - גם אז אין לך ממש ערך , אבל אתה עדיין דרגה אחת יותר גבוהה מבעלי סונגבון נמוך .
איל סון פארק וגיונג הו, נפגשות בבית יתומות... המשך הביקורת
פירוש המילה סונגבון זה דירוג אזרחי . ככה נמדדים האנשים בקוריאה הצפונית .אם אתה בעל דירוג נמוך - אתה משול לשום דבר. גם כשהדירוג שלך טוב - אחרי הכל זו קוריאה הצפונית - גם אז אין לך ממש ערך , אבל אתה עדיין דרגה אחת יותר גבוהה מבעלי סונגבון נמוך .
איל סון פארק וגיונג הו, נפגשות בבית יתומות בצפון קוריאה . שתיהן נערות אשר סיימו את לימודיהן , ושתיהן עובדות עבודה סיזיפית במתפרה. נתונות למרותו של מנהל עבודה קשוח ואכזרי אשר מתעמר בבנות , הדורש מהן את הבלתי אפשרי . לשתיהן סונגבון נמוך . והדבר הכי עצוב , זה שכבר בגילן הצעיר הן מודעות לזה, ומשכך - הן יודעות שעתיד טוב לא יהיה להן , לא מבחינת שידוך הולם עם גבר ממעמד מכובד , לא מגורים בסביבה טובה ,לא חיי רווחה יחסיים , ולא כלום . וזה הדבר הכי נורא . כי גם כשהן יודעות את העתיד המצפה להן , בכל זאת בתוך ליבן הן משתעשעות ברעיון לחיים אחרים , אבל המציאות הורגת להן כל תקווה וכל חלום .
הספר מתאר את קורות הבנות ותוך כדי קריאה אתה נחשף לזוועה שבמשטר כזה. האזרחים חיים בתוך בועה , ניזונים ממה שמלעיטים אותם , מחוייבים לסגידה טוטאלית למנהיג עריץ , חיים בפחד מצמית ,חושבים היטב לפני כל מילה שיוצאת מפיהם , שמא דבריהם יישמעו כדברי ביקורת נגד המנהיג הנערץ .
איל סון וגיונג הו נקלעות למצב שבסופו נאלצות לעזוב את קוריאה הצפונית ולחצות את הגבול במבצע המסכן אותן , לקוריאה הדרומית .
הבנות לא מודעות שנקלעו לרשת אשר עוסקת בסחר בנשים , המדרדרת אותן לעסוק בזנות .
כשאומרים שהכל בחיים יחסי - כן! הכל יחסי. כי כשקוראים את השתלשלות העיניינים החל מרגע שהבנות הופכות להיות קניינן של הסרסור, הן , וגם אנחנו הקוראים , רואים עד כמה היה להן טוב בקוריאה הצפונית . כי גם אם היה רע - והיה - לפחות זו היתה שגרה מוכרת ,וידעו מה מצפה להן .ועכשיו - כל יום טומן בחובו הפתעה , מהסוג הכי לא נעים .
הבנות נכלאות בבית בושת , מקום ההופך להיות עבורן בית כלא , מבלי אפשרות לצאת החוצה , כך במשך חודשים שלמים . רק עבודה ועבודה. בבקרים הן מנקות את המקום , ובערבים הן מקבלות לקוחות . בין לבין הן נופלות למיטה תשושות וסחוטות מעייפות .
הבנות , שהגיעו מהמקום הכי סגפני , נתקלות לפתע בדברים שזו להן פעם ראשונה.
כמו כשנכנסו להתקלח בבית הבושת , יצאו להן קילוחי מים חמים מברז האמבטיה. בעיני הבנות , שהיו מורגלות להתקלח בבית היתומים במים קרים - זה נדמה לפלא בעיניהן. צבט את הלב לקרוא את ההתרגשות שלהן מדבר כל כך אלמנטרי .
או כשהסרסור מראה להן בפעם הראשונה מה זה אינטרנט . גם זה היה בעיניהן כקסם.
הן לא ידעו ולא הכירו כל חידוש , כל הטכנולוגיה המתקדמת הוסתרה מעינהן , מדהים , פשוט מדהים לקרוא עד כמה אפשר לבודד אנשים מהעולם . מצמרר .
המשטר , המדכא את האנשים , ההורג את חלומותיהם , ולא רק שהורג , אלא מוציא מהאדם את כל הפנים הרגשי שלו , כד כדי כך שנדמה שהאנשים שם הם רק גוף . ללא נשמה. כמו רובוטים ללא רצונות , ללא דעות ,אלא רק גוף חלול.
הקלות בה אנשים נעלמים מהעולם כלא היו רק כי לא חשבו והתנהגו בהתאם למצווה עליהם, היא מזעזעת .
"אמה לא יכלה לשאת את היעלמותו של אחיה . לא הצער על אובדמו שבר אותה , כי אם הצורך להעמיד פנים שהוא מעולם לא היה קיים .לנסות לשכנע את עצמה שמעולם לא היה לה בן . שכנים וחברים גם הם , כמו בהסכמה אילמת , העמידו פנים שמעולם לא היה בן , אח או חבר ".
( עמ' 20 )
הספר פקח את עיניי , תרתי משמע .לא רק המידע על הזוועה הזו שאנשים חיים בה , ועל התנהלות הסחר בנשים , אלא גם ובעיקר פקח את עיניי מהתדהמה .
מומלץ!
תאריך הכנסה לאתר 05/01/2015
"האביב שבלב" עוסק בשני נושאים חשובים, שמאוד ראוי לקרוא אודותם: סחר בנשים והדיכוי בצפון קוריאה. האם הוא עושה זאת באופן איכותי, הן ספרותית והן תוכנית? כן ולא, ולכן הסקירה, וההמלצה בסופה, תהיינה לא חד-משמעיות.
הסיפור נפתח בתיאור חייהן של שתי חברות צפון... המשך הביקורת
"האביב שבלב" עוסק בשני נושאים חשובים, שמאוד ראוי לקרוא אודותם: סחר בנשים והדיכוי בצפון קוריאה. האם הוא עושה זאת באופן איכותי, הן ספרותית והן תוכנית? כן ולא, ולכן הסקירה, וההמלצה בסופה, תהיינה לא חד-משמעיות.
הסיפור נפתח בתיאור חייהן של שתי חברות צפון קוריאניות, גי ואיל-סון. השתים חניכות בבית יתומים, ואת רוב שעותיהן הן מעבירות בעבודה קשה במפעל בגדים, נתונות לשרירות לבו ולגחמותיו של מנהל העבודה. איל-סון גדלה בעושר יחסי עד שמשפחתה איבדה את מעמדה מסיבות פוליטיות, והיא לא חדלה לשאוף להחזיר לעצמה את התפנוקים שנלקחו ממנה. גי איבדה את הוריה בגולאג, אליו נשלחה המשפחה לאחר שבביקורת בביתם נמצאו גרגירי אבק על תמונותיהם של מנהיגי האומה, מה שנחשב ללא פחות מבגידה. גי סובלת מטראומה קשה בעקבות רעב ועינויים במחנה, והחברות עם איל-סון משמשת עוגן בחייה הסחופים. כשאיל-סון מאתרת הזדמנות להמלט לדרום קוריאה, השתים חוברות לבחורה נוספת, ובהנהגת בחור שאיל-סון מאוהבת בו הן עוברות את הגבול. חלומותיהן נרמסים עד עפר כשמתברר שאותו בחור בעצם מכר אותן לזנות. לאחר כמה חודשים, בעקבות נסיון בריחה, הן נמכרות למאפיה הקוריאנית בארצות הברית.
למה אני ממליצה לקרוא את הספר? כי על הבזיון של סחר בנשים חייבים לדבר ולדבר עד שייעשה משהו משמעותי להפסקתו. כי צריכים להיות מודעים לכך שעדיין יש אומות שנתונות לשטיפת מוח ולדיכוי מטורפים. וגם כי הספר בסך הכל כתוב היטב: קריא מאוד, סוחף, מנסה ולפעמים גם מצליח להעמיק בנפשן של הדמויות, וככזה הוא מהווה חווית קריאה מוצלחת.
למה ההסתיגות? כי לא השתכנעתי שהסופר באמת טרח לערוך תחקיר וליצור ערך מוסף. נראה שהוא קרא ספרים ומאמרים בשני הנושאים, ורקח סיפור על בסיס ידע זמין ולעוס. כתוצאה מכך נוצר לפעמים הרושם שהדוקומנטרי מפנה יותר מדי מקום לרומן-רומנטי, ונינוח של אי-אמינות מרחף כל הזמן ברקע. התחושה הזו התחזקה כשברשימת התודות הארוכה לא מצאתי אפילו שם קוריאני אחד. נכנסתי גם לאתר הבית של הסופר, ולא מצאתי שום רמז לתחקיר או לנסיון אישי. לי, אישית, רמזים לחוסר אמינות מפריעים.
בשורה התחתונה: כשמשעים שיפוט לחומרה, הספר ראוי בהחלט לקריאה.
תאריך הכנסה לאתר 20/10/2014
הספר הזה הגיע לידיי עם המלצה חמה כי מעניק הזדמנות ללמוד עוד קצת על צפון קוריאה, מדינה סגורה ומסוגרת מפני רוב העולם המערבי.
הספר מספר את סיפורן של 2 דמויות מרכזיות, איל-סון וגיונג-הו, זוג חברות הגדלות בצפון קוריאה.
האחת סגורה יותר ומגיעה ממשפחה הנחשבת... המשך הביקורת
הספר הזה הגיע לידיי עם המלצה חמה כי מעניק הזדמנות ללמוד עוד קצת על צפון קוריאה, מדינה סגורה ומסוגרת מפני רוב העולם המערבי.
הספר מספר את סיפורן של 2 דמויות מרכזיות, איל-סון וגיונג-הו, זוג חברות הגדלות בצפון קוריאה.
האחת סגורה יותר ומגיעה ממשפחה הנחשבת טובה.
האחרת בוטה ופתיינית ומנסה לשבור מעט מהחוקים הנוקשים של המדינה.
שתיהן מתחברות ודרך עיניהן אנו לומדים על חייהן של צעירות בצפון קוריאה ומלווים את סיפורן עד שנמכרות לזנות וקורותיהן מאותו הרגע.
הספר כתוב טוב והקריאה בו קולחת.
הפרקים משתנים באורכם ובנקודות ההתמקדות שלהם ולעיתים נותנים זרקור לדמויות משניות בספר המסבירות את נקודת מבטן לאירוע שהתרחש בפרק הקודם.
הקושי הגדול בספר הוא הבוטות שבו והאירועים המתוארים.
יש תיאור אונס, תיאורי השפלה, מיניות כפויה ואלימות.
מבחינה זו הקריאה קשה, שכן אלה מגיעים לאחר שלמדנו יותר על הדמויות ולכן הכאב על המתרחש אפילו גדול יותר.
הפן המעניין הוא האופן בו מציג המחבר את ראיית עולמן של בנות צפון קוריאה ביחס לעולם המערבי והאופן בו דעות אלה נבחנות במוחן.
הייתי שמחה אם המחבר היה מוסיף מידע בנוגע לאמיתות הסיפור. לא ברור האם מתבסס הספר על נתונים אמיתיים או המדובר בפרי דמיונו של הסופר.
פספוס גדול בעייני התרחש בעיקר בבחירת העטיפה לספר.
התמונה מציגה גב של אשה צעירה המרימה את שערה, ובתוספת עם שם הספר עלולה להטעות כאילו מדובר בספר קליל המספר על מישהי שפוגשת מישהו והם חיים באושר ועושר עד עצם היום הזה.
לא כך. ספר קשה, חשוב הנותן צוהר לעולם הסחר בנשים הנורא כל כך והמתרחש אי שם בקצה השני של הגלובוס.
מומלץ למי שאינו נרתע מטקסטים בוטים או תיאורי התעללות ומעוניין לנסות ולהבין עוד על החיים בצפון קוריאה.
תאריך הכנסה לאתר 29/01/2014
ניצחון הרוח על הכל. כך אני מסכמת את הספר הבאמת נפלא הזה.
נושא קשה מאין כמותו , תאורים ממש קשים ועדיין קריא ונפלא.
הספר פותח צוהר לחיים בקוריאה הצפונית – חיים קשים ואומללים במדינה חסרת רחמים
מדינה שבה האדם לא נועד אלא לשרת את השליט.
גאוגרפית הספר מתאר 3 ארצות- קוריאה... המשך הביקורת
ניצחון הרוח על הכל. כך אני מסכמת את הספר הבאמת נפלא הזה.
נושא קשה מאין כמותו , תאורים ממש קשים ועדיין קריא ונפלא.
הספר פותח צוהר לחיים בקוריאה הצפונית – חיים קשים ואומללים במדינה חסרת רחמים
מדינה שבה האדם לא נועד אלא לשרת את השליט.
גאוגרפית הספר מתאר 3 ארצות- קוריאה הצפונית, קוריאה הדרומית וארה"ב
3 מדינות שונות בתכלית אך מבעד לעיניהן של הגיבורות האומללות יש הרבה נקודות דמיון בין 3 המדינות
הספר עוסק בנשים בתחתית הסולם החברתי בקוריאה הצפונית הנמכרות לזנות בקוריאה הדרומית ומגיעות בדרך לא דרך לארה"ב
כל הסיכויים הם כנגד הנשים הללו ואף על פי כן הן שורדות . כמובן – לא כולן ... אך כבר באמצע הספר יש מושג לקורא מי תשרוד ומי לא.
הספר קריא ביותר. גם הזוועות הגדולות ביותר מתוארות בדרך מפולטרת. כאילו מרוככות.
מצאתי את עצמי חושבת במהלך הקריאה "מה? ככה זה בצפון קוריאה?" כנראה לעולם לא אדע. אך התיאורים הם כל כך אמינים והגיוניים שהתיחסתי אליהם כאל חומר דקומנטרי.
הספר נקרא בנשימה אחת . הוא קולח וסוחף. הוא מעניין ומותח הוא כואב ועצוב אך בד בבד – הוא אופטימי ביותר.
בשתי מילים- קיראו ועכשיו.
תאריך הכנסה לאתר 11/12/2013
תופעות של סחר בנשים רווחות בעולם מזה שנים רבות. לא מזמן צפיתי בסדרה ביס הנקראת 'בלו נטלי' המתארת ייבוא נשים למטרות זנות מכל העולם לישראל. כאשר כל הנוגעים בדבר, החל מהשליחים וכלה בסרסורים שמעסיקים את הבנות בסופו של דבר משקרים להן במצח נחושה ואומרים להן שמטרת בואו לישראל היא לעבוד... המשך הביקורת
תופעות של סחר בנשים רווחות בעולם מזה שנים רבות. לא מזמן צפיתי בסדרה ביס הנקראת 'בלו נטלי' המתארת ייבוא נשים למטרות זנות מכל העולם לישראל. כאשר כל הנוגעים בדבר, החל מהשליחים וכלה בסרסורים שמעסיקים את הבנות בסופו של דבר משקרים להן במצח נחושה ואומרים להן שמטרת בואו לישראל היא לעבוד כמטפלות. הנשים מובאות ארצה בדרך לא חוקית על ידי הברחתן בדרכים, דרכונן נשלל והן נכלאות בבתי בושת מקבלות לקוח אחר לקוח כשהן מושפלות ומבוזות בכל פעם מחדש.
הספר בעל השם האופטימי 'האביב שבלב' נוגע בדיוק בנקודה כאובה זאת. מוגלה שמאיימת להתפוצץ בכל פעם בפרצופם של אנשים. שמות הגיבורות אינו חשוב כאן, כי התחלופה כל כך גבוהה שבכל פעם בת אחרת נכנסת לתופת הגדולה הזאת. בנות אשר באביב נעוריהן נלקחות בעל כורחן, נכלאות וגופן הופך להיות חפץ המשמש את הגברים שקונים זאת במיטב כספם. לפעמים אני חושבת מי יותר גרוע? האדם שנזקק לשירותי המין או האנשים שמראש ובצורה קרה מסרסרים את הבנות וקובעים בעלות על גופן ובעצם המון על נשמתן שהופכת מעונה ומצולקת.
סיפור 'האביב שבלב' מתאר את קוריאה הצפונית בה סוגדים התושבים מפחד בעיקר, למנהיגם הדגול והנערץ קים איל-סונג. אזרחי המדינה נדרשים להציג בסלון ביתם דיוקן של המנהיג, להשתחוות בכל פעם שעוברים ליד התמונה ולהישמע לכללים ללא כל עוררין וויכוח. במדינה כזאת הנשענת על טירוף גברי לנשים ובחורות צעירות כמעט שאין כל סיכוי מולם. אחת מגיבורות הסיפור והמרכזית שבהן בעצם הינה גיונג-הו שהיא והוריה מואשמים בחוסר ציות למנהיג הדגול, כל המשפחה נכלאים בכלא ללא עוול בכפם הם נזרקים מביתם. כעבור זמן הוריה מתים והיא מועברת לבית יתומים שם היא מכירה את איל-סון בחורה יפיפייה שגם היא איבדה את ביתה ואת אמה וכל עולמה. הן מועסקות כמעט בכפייה כתופרות במפעל המייצר מכנסיים. למפעל מנהל קשוח שנפלט מהצבא עקב פציעה ממורמר בעצמו ומלא צלקות נפשיות. עבור גיונג-הו ואיל-סון הניתוק מביתן קשה, אין מספיק אוכל שלא לדבר על אהבה ותכלית לחיים אך הן שורדות ומוצאות נחמה אחת בשניה, אולם בהמשך דבר לא מכין אותן לתופת שהן עתידות לעבור. הספר מתאר השתלשלות עניינים אכזרית עבור הבנות שחוצה את נשמתם וגורמת להם לקהות חושים מוחלטת.
למרות שהדברים ידועים, לקרוא אותם גורם לעצב עמוק להתפשט בפנים. המצבים הקשים שעוברות הנערות, ההשפלות ומחיקת האביב של חייהן גורם למועקה שלופתת בגרון. כי ככה הגברים רוצים, כי זה נהוג במדינה לרמוס ולהשפיל ולרצות להרוס את החופש והחיים לאדם אחר והשאלה המתבקשת היא מי הרשה להם להחשיך את חייהן של אותן בחורות ביודעין ומתוך תאוות בצע!!
למרות הנושא הקשה והמטריד מדובר במסמך חשוב ואנושי ממדרגה ראשונה.
תאריך הכנסה לאתר 13/11/2013
האביב שבלב מספר את סיפורן של ארבע נשים שנולדו בצפון קוריאה. החלומות של כל אחת מהנשים והתנפצותם לאחר המפגש החד עם המציאות מוצגים בצורה פשוטה אך חודרת קרביים למי שיבחרו לקרוא את הספר:
גיונג הו היתה בת שמונה כששיחה עם חבר המפלגה קים, הנוהג להעניק לה ממתק בכל פעם שהם... המשך הביקורת
האביב שבלב מספר את סיפורן של ארבע נשים שנולדו בצפון קוריאה. החלומות של כל אחת מהנשים והתנפצותם לאחר המפגש החד עם המציאות מוצגים בצורה פשוטה אך חודרת קרביים למי שיבחרו לקרוא את הספר:
גיונג הו היתה בת שמונה כששיחה עם חבר המפלגה קים, הנוהג להעניק לה ממתק בכל פעם שהם נפגשים, מובילה למעצר כל בני משפחתה והעברתם למחנה הכפיה שנדירים מי שעזבים אותו בחיים. הספר מלווה את חייה מרגע זה ועד ליום בו יצאה לעצמאות ממשית. אנו פוגשים אותה בזמן שהיא שוהה בבית יתומים ועובדת כתופרת במפעל. היא רזה מאוד, מזכירה בגופה גבר יותר מאישה, עמוד השדרה של מעוקם וזרועה השמאלית נמוכה מן הימנית "כאילו כל חייה נשאה שק אורז כבד על הכתף" (עמ' 23), היא מגיעה לבית היתומים לאחר שאחת המשגיחות במחנה העבודה מחליטה לעשות עימה חסד ולהציל אותה מגורלה במחנה לאחר ששאר בני משפחתה נפטרו בזה אחר זה. היכולת שלה, יותר נכון, האבוססיה שלה למספרים, זו שעזרה לה לשרוד את רגעי האימה במחנה היא גם זו שמלווה אותה בהמשך והיא אולי הבסיס ליכולת שלה לשרוד את כל התהפוכות שהגורל ממשיך לזמן לה.
איל סון היא נערה יפהפיה, והיא מודעת לעובדה זו, כמו גם לעובדה שבניגוד לבנות האחרות בבית היתומים היא נולדה למשפחה מיוחסת של חברי מפלגה וחונכה תוך ידיעה שממתין לה עתיד ורוד. בגיל 13 נפטרה אימה של איל סון לאחר שאחיה הבכור שנהג להביע את מורת רוחו ממצב המדינה נעלם יום אחד והאם לא יכלה לשאת את הצורך לחיות כאילו הכל בסדר והוא לא היה קיים מעולם. מותה של האם שלל מן הבת את כל זכויות היתר והיא נשלחה לבית היתומים. אבל איל סון שהיופי שלה הופך אותה לאדם גאה לא מוכנה לשנות את אופיה במיל. במהלך העבודה במפעל גיונג הו יכולה להציל אותה מעצמה, רק שהעולם רחב יותר מגבולותיו וידה של גיונג הוא לא ארוכה מספיק.
גיונג הו ואיל סון הופכות לחברות טובות אחרי שהמפגש הראשוני בניהן לא עולה יפה. הן בנות שמונה עשרה ועובדות שנה במפעל יחד עם הבוגרים האחרים. העבודות במפעל נדרשות לעמוד בכמסה יומית קבועה שכל חריגה ממנה גוררת סנקציות ממינים שונים המטרה של כל תושבי צפון קוריאה היא לשרת את המנהיג שכל מהותו היא שירות האומה כולה. העם נדרש להרתם למאמץ המלחמה הצפויה לפרוץ בכל רגע מול ארצות הברית האימפריאליסטית הקוראת תיגר על האומה.
הגיבורה השלישית בספר היא מנהלת בית היתומות בו שוהות השתים, היא מסרקת את שיערה החלק במשך שעות כשיש לה זמן, מנסה לתלתל אותו בלא הצלחה. היא מקפידה מאוד על הופעתה, למרות שרוב שעותיה מי שצופות בה הן רק שוכנות בית היתומות. היא קיבלה על עצמה לנהל את המקום לפני שש שנים, והצליחה להפוך אותו ממקום בו שורר כאוס מוחלט, לאי של של שגרה ומשמעת, כשהיא מצליחה למנוע חרפת רעב מן הבנות בזכות תרומתו של כומר מקומי שהתנאי היחיד שלו לתרומות המזון היה שתתנצר, עובדה שלא שינתה את חייה במאומה. את העונג הקטן בחייה היא שואבת מן המתנות הקטנות שמשאיר לה השליח החדש שמביא את תרומות הכומר בתחתית הארגז, עטופות נייר פשוט וטומנות בחובן דרישות שלום מן העולם הרחב.
סו יון היא הבחורה הרביעית, את השם קיבלה יחד עם מסמכים שרכשה בזמן שחיה ברחוב, אבל אף אחד לא מכיר את שמה כולם מכירים אותה בכינוי שבחרה לעצמה, צ'ו. יש לה שיער חלק וארוך, שפתיה צבועות באדום בוהק רוב הזמן וריסיה מעובים במסקרה. היא לובשת בגדים שסוטים מן הקוד המקובל וחושפים את גופה ונוהגת לעשן, למרות שהמעשה הזה לא מתאים לנשים על פי המקובל במדינה. יש לה סבתא יפנית, מה שמקנה למשפחתה הנאמנה לשלטון אות קלון שדורש מהם מאמצי על על מנת לנסות ולחרוג מן המעמד הנמוך אליו הם משתייכים מתוקף עובדה זו. העובדה שהיא נערה נאה ללא פגמים הועילה לה בהתבגרותה להשיג את המזון שהיה במחסור קבוע בביתה בעזרת חיוך וחינחונים. המרחק משם למכירת גופה היה קצר ומשפחתה שנהנתה מן המזון שהגיע דרך קבע לביתם לא אמרה דבר. כשנפוצו השמועות על עיסוקה סולקה מן הבית ונדרשה שלא לשוב יותר. כל החלומות שאי פעם היו לה להקים משפחה ולהשתלב חברה התפוגגו.
ג'ונסון מציג ארבע נפשות נשיות שהחיים מאלצות אותן להתמודד עם מציאות קשה, ארבע נפשות הבוחרות כל אחת דרך התמודדות אחרת המובילה אותה לעתיד שונה. ספרו של ג'ונס כתוב בשפה פשוטה יחסית, התיאורים של הנשים ומה שעובר עליהן חיצוניים ואינם דורשים מן הקורא מחשבה רבה, אך הנושאים הקשים בהם בחר לדון הופכים את הקריאה בספר לא פשוטה כלל. ייתכן שרק הבחירה לכתוב ספרות קלה מאפשרת לסופר לעסוק בנושאים קשים שהבטן האנושית מתקשה לעכל ביום יום. ג'ונס פורש את חייהן של נשים שנקודות המוצא שלהן שונות ואת הדרך בה הפיכתן לחלק מתעשיית המין הגלובלית משפיעה על נפשן. בתמונות קצרות, הפורשות קטעים מחייהן בעבר ובהווה אנו נחשפים למגבלות וליכולות של הנפש האנושית, כאשר פכים מעולמם של הגברים השונים הלוקחים חלק בחייהן לפני ואחרי מכירתן מוצגים לקוראים הנחשפים גם לחלומותיהם ולדרך בה התנפצו על מזבח המציאות.
ג'ונסון מגיש לקוראים ספר כתוב היטב המאפשר להזדהות עם גיבורותיו וחושף לציבור הרחב את הפנים האמיתיות של הסחר בנשים. גם חיי היום יום בצפון קוריאה מובאים לקורא בצורה טבעית וחושפים אותו לעולם שקרוב לודאי לא נתקל בו קודם.
תאריך הכנסה לאתר 09/11/2013
אם הייתי אדם דתי, סביר להניח שמיד בתום קריאת הספר הייתי אומרת את ברכת הגומל המסורתית . מכיוון שאני לא אדם דתי, אציין שבמהלך הספר אמרתי לא פעם ולא פעמיים תודה על שנולדתי למשפחה שלי, תודה שנולדתי לחיים שלי. לפעמים, נקודת ההתחלה היא הפרומו שאחריו ההתדרדרות ברורה.
הספר מתאר את סיפורן של ג'י... המשך הביקורת
אם הייתי אדם דתי, סביר להניח שמיד בתום קריאת הספר הייתי אומרת את ברכת הגומל המסורתית . מכיוון שאני לא אדם דתי, אציין שבמהלך הספר אמרתי לא פעם ולא פעמיים תודה על שנולדתי למשפחה שלי, תודה שנולדתי לחיים שלי. לפעמים, נקודת ההתחלה היא הפרומו שאחריו ההתדרדרות ברורה.
הספר מתאר את סיפורן של ג'י ואיל סון, שתי נערות מצפון קוריאה שנפגשות בבית היתומים, תחת משטר האימים ששולט שם עד היום. האחת אחרי ששרדה שנתיים במחנה ריכוז (גולאג) אחרי שמשפחתה הואשמה בכפירה במנהיג ובערכי המולדת. השנייה, דווקא באה ממשפחה עם ייחוס, אך הוריה נפטרו ולא נשאר מי שידאג לה.
תחילת הספר מגוללת את סיפור חייהן בצפון קוריאה, עבודת במפעל הבדים, אסיפות המפלגה שהן חייבות להשתתף בהן, שטיפת המוח שהן עוברות בכל הקשור למנהיג הגדול והאומה הטובה בעולם. החלק ההוא גרם לי לחשוב כמה אנחנו ניזונים מהמידע השגוי לעתים קרובות שהסביבה מאביסה עלינו. נכון שאנחנו חיים בעולם דמוקרטי שהמידע בו הרבה יותר נגיש והאפשרויות הרבה יותר מגוונות, אך האם באמת אנחנו שולטים באמת המוחלטת???
בשל הסתבכות העלילה, הן נחטפות ומועברות לקוריאה הדרומית, ובעצם נמכרות לזנות. החלקים המתארים את חייהן בבתי הבושת מעוררי בחילה- ולא בגלל תיאורי מין דוחים- דווקא את זה אין בכלל- אלא בגלל המציאות הבלתי אפשרית הזאת. מציאות שקיימת בכל חברה, של נשים שמועברות כרכוש באמצעי הפחדה ואיומים ומוחזקות בשבי בידי גברים/ נשים בעלי מעמד. ההכרה בכך שאנשים סוחרים בנשים, כולאים אותן, מתפרנסים מהן תוך רמיסת כל צלם אנוש- פשוט כואב לי. זה לא שלא ידעתי שדברים כאלה קיימים, אך כששומעים סיפור "אישי" (גם אם הספר לא מתיימר לספר סיפור אמיתי) ההבנה בכך שיש אלפי נשים בעולם שזה אכן סיפור חייהן, גרם לי לתחושות מאוד מאוד לא טובות.
את סגירת הסיפור (העמודים האחרונים) לא כל כך אהבתי. בכוונה לא אפרט כאן, אך אשמח לשוחח עם מישהו שכן קרא את הספר על כך.
ספר מעניין מאוד, שקראתי ( יחסית לעצמי בתקופה האחרונה) מאוד מהר, עוכר שלווה, וגם אם אינו ספר מופת, שווה מאוד מאוד קריאה
תאריך הכנסה לאתר 01/11/2013
המחבר מזהיר את הקורא כבר בתחילת הספר שחלקים ממנו חושפים טראומות גופניות הקשורות לסחר בני אדם ולזנות. אי לכך בשל האופי התיאורי של הנושאים הללו תוכן הספר לא מתאים לקוראים צעירים.
כן, יש ברומן הזה תיאורים לא קלים ומטלטלים.
זהו סיפור על סחר בבני אדם, שוק... המשך הביקורת
המחבר מזהיר את הקורא כבר בתחילת הספר שחלקים ממנו חושפים טראומות גופניות הקשורות לסחר בני אדם ולזנות. אי לכך בשל האופי התיאורי של הנושאים הללו תוכן הספר לא מתאים לקוראים צעירים.
כן, יש ברומן הזה תיאורים לא קלים ומטלטלים.
זהו סיפור על סחר בבני אדם, שוק הבשר, זנות, סמים ותעשיה שעוסקת במכירת גופות נשים...
הרומן מחולק לארבעה חלקים וחולש על צפון ודרום קוריאה ולקראת סופו סיאטל שבצפון מערב ארצות הברית.
ג'ונג-הו וחברת איל-סון מתגוררות בבית יתומים ולפרנסתן הן תופרות. אביה של איל-סון איש צבא ובעל מספר עיטורי גבורה. הוא נישא לאימה של איל-סון בגיל מבוגר ונפטר זמן קצר לאחר שנולדה איל-סון. אביה היה מנאמניו של המנהיג קים איל-סונג.
ג'ונג-הו חוותה את מחנות העבודה בצפון קוריאה. פליטות הפה שלה גרמו לכך שלושה דורות של בני המשפחה נשלחו למחנה העבודה. המשפחה של ג'ונג הגיעה למחנה הכפייה והופרדה מיד. את האם היא פגשה כל כמה ימים למשך 30 דקות ואילו הסבתא מתה כעבור זמן קצר במחנה הכפייה.
המחנה היה מוקף בגדרות ושמירה הדוקה. גו'נג שוכנה בצריפין עם תריסר בנות שישנו על קרשים קשים. לבנות סיפקו שמיכה, קערת פח ומקל אכילה מחוספס מעץ. בלילה הראשון במחנה גו'נג מיררה בבכי ואז השומרת גררה אותה החוצה מהצריף ואיימה עליה, שאם לא תחדל לבכות ולהפר את שלוותו של המנהיג, יביאו את האם וירו בה לנגד עיניה.
אלמלא אותה שומרת שהבריחה את גו'נג-הו מהמחנה לבית היתומים היא לא הייתה שורדת.
איל-סון התגוררה עם האם ואחיה. האח נעלם ולא ברור לאן. כנהוג לאחר היעלמותו של האח המשפחה נאלצה לחיות עם האובדן. המשפחה לא חיפשה אותו ואף לא הזכירה אותו. הייסורים הללו הובילו את האם ואיל-סון לבית יתומים.
בבית היתומים הכירו ג'ונג-הו ואיל-סון. הן היו מאוד שונות אחת מהשניה ולמרות השוני הן לא נפרדו אחת מהשנייה. ג'ונג-הו הייתה ביישנית ומאופקת ואילו איל-סון, מוחצנת ולא תמיד פעלה על פי שיקול דעת.
כל חלומה של איל-סון היה להינשא למישהו שידאג לה ואילו ג'ונג-הו הייתה שבויה באהבתה לאיל-סון. כתופרת במפעל איל-סון לא עמדה בהספק שהוקצב לה וג'ונג-הו חיפתה עליה והעבירה לה מתפוקתה כדי שתעמוד במכסה שהוקצבה לה.
הספור לא קל. מדובר בסחר בבני אדם בקוריאה. שתי בנות שבמקום ליהנות מנעוריהן זוכות לבית יתומים, סחר בבני אדם, זנות וסמים. לא נותר להן מאשר לחלום על נישואין עם מישהו בעל הון למען עתיד כלכלי בטוח.
שתי הבנות תולות תקוות בג'אני שכביכול "ידאג" להן אבל התקווה נגוזה מאוד מהר.
הבנות חולפות ממדינה למדינה ועוברות מיד ליד כמו חפץ, ובהמשך מצטרפות אליהן עוד שתי בנות וכולן ביחד מתפלשות בצואה של החיים ובתנאים מאוד קשים.
אני מצטרפת לאזהרה של המחבר בראשית הספר וחושבת בדיוק כמוהו, הספר מתאים לקריאה לקהל בוגר ואני מוסיפה ומזהירה שלא ניתן להניח את הספר מהיד.
הכריכה של הספר מאוד מסקרנת ובולטת. אהבתי את הרעיון של האישה עם הגב לצופה בה. אותה אישה בתמונה רוצה לברוח מן המזוודה (העבר) שלה...
אם תקראו תדעו אם הבנות הללו מצליחות להשאיר את המזוודה מאחור ולמצוא דרך חיים חדשה?
על הספר נכתב: "מסע מטלטל אל צדה האפל של התשוקה"- ווג - משפט בן 7 מילים שמעגן בתוכו המון...
ציטוטים לטעימה:
עמוד 158: "הצעיר נראה מהורהר, עדיין לא מוכן להיכנע. הסתכנתי כדי להביא אותה לכאן. מאה זה מחיר נמוך מדי, אבל אני אגיד לך מה: תן לי ויסקי במאה חמישים ועשינו עסק. אני יודע אתה משלם פחות מזה על הוויסקי, אז מאה חמישים על בקבוק עולה לך בעצם מאה, או אפילו פחות. אתה מתקזז על הוויסקי אבל מרוויח על הבחורה. ואני יוצא שמח כי יש לי יותר ויסקי מדולרים, וזה הולך יותר טוב בצפון. ככה שנינו מרוצים".
עמוד 208: "לחיות זה להמשיך הלאה. להשיל את העבר באותה הקלות שמסירים מעיל".
הרומן כתוב בשפה צנועה, פשוטה, נוגעת וכואבת.
אין ספק שזהו סיפור שקשה להתאושש ממנו ולעבור מיד לספר אחר.
ממליצה בחום.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 30/09/2013
צפון קוריאה היא הדוגמא המובהקת ביותר הקיימת בימינו לממלכת האופל.
ברנדן ו. ג'ונס כתב רומן קולח וסוחף השוזר את החיים בצפון קוריאה עם תופעת הסחר בבני אדם שקיימת במערב.
גיונג-הו וחברתה הטובה איל-סון הן צעירות המתגוררות בבית-יתומים. ... המשך הביקורת
צפון קוריאה היא הדוגמא המובהקת ביותר הקיימת בימינו לממלכת האופל.
ברנדן ו. ג'ונס כתב רומן קולח וסוחף השוזר את החיים בצפון קוריאה עם תופעת הסחר בבני אדם שקיימת במערב.
גיונג-הו וחברתה הטובה איל-סון הן צעירות המתגוררות בבית-יתומים.
גיונג-הו עברה את מוראות מחנות העבודה בצפון קוריאה. כשהיתה ילדה דוד חביב תיחקר אותה, מפעם לפעם, אודות מנהגי משפחתה. פטפוטיה התמימים הובילו למעצר של שלושה דורות של בני משפחתה ושליחתם למחנה.
בגלל גילה של הסבתא לא התאנו לה השומרים יתר על המידה. בנוסף לכך הסבתא כבר היתה מבולבלת ולא כל-כך הבינה את המתרחש סביבה. מזלה של הסבתא הוסיף לשחק לה והיא מתה תוך פרק זמן קצר.
דברים איומים ונוראים קרו לגיונג-הו במחנה והיא לא היתה שורדת אלמלא פרשה עליה אחת השומרות את חסותה והבריחה אותה משם לבית-היתומים שאותו ניהלה אחותה.
איל-סון אף היא באה ממשפחה "בעייתית". היא התגוררה עם אמה ואחיה ויום אחד האח נעלם. לא ברור היה למשפחתו אם נמלט מסין, או שמא הועלם על-ידי המשטר. היה אדם – ואיננו עוד. למרבה הזוועה, כנהוג בצפון קוריאה, משפחתו נאלצה שלא להזכיר עוד את עצם קיומו (שלא לדבר על לחפש אותו...) ולא תזכה לגורל גרוע ממוות. איש לא שאל עליו, לא שכנים ולא חברים...
יסוריה של האם הובילו למותה ובתה הקטנה נשלחה לבית-יתומים.
שתי צעירות בעצם לבלוב הנעורים – איזו תקופה קסומה זו לבני נוער רבים במערב, אך כשמדובר בצפון קוריאה ועוד ביתומות, הרי ששום דבר טוב לא יכול לקרות להן.
איל-סון מייחלת לנישואין עם מישהו בעל רקורד חיובי שיספק לה עתיד בטוח ונעים (ככל שעתיד כזה אפשרי בכלל בצפון קוריאה). גיונג-הו לא חולמת על נישואין. היא שבויה באהבה לאיל-סון.
במפעל תפירת המדים שבו הן עובדות מחפה גיונג-הו הצעירה על טעויותיה ורשלנותה של איל-סון ומעבירה לה זוגות מכנסיים, כדי למלא את מכסתה.
לפעמים האושר דופק בדלת ולפעמים זהו אסון שרק מחופש לאושר. איל-סון פוגשת עלם חמודות. גם מנהלת בית היתומים פוגשת בו. הוא מבריח למקום מצרכים מטעם ארגון נוצרי שפועל בסתר בצפון קוריאה. המנהלת פגשה לפני שנים מספר כומר והוטבלה לנצרות. לא, היא לא בדיוק מאמינה אדוקה. היא רק מבקשת להעניק את המצרכים הבסיסיים ביותר לחניכותיה ומתענגת בחשאי על העזתה לצאת נגד המשטר. מפעם לפעם היא מעיינת בספר התנ"ך שהופקד בידה ומתוודעת לעולם עלום לרוב צפון הקוריאנים.
תקוות רבות תולות השתיים בעלם החמודות. אלא שלאיל-סון וגיונג-היו צפויה הפתעה מרה. הן תצאנה למסע שייקח אותן רחוק מכל שהעלו על דעתן. יהיו בו חיים חדשים וגם מוות.
אני ממליצה בחום על "האביב שבלב". למתעניינים בצפון-קוריאה מומלץ שלא להחמיץ את ספרו המופתי של אדם ג'ונסון "בנו של אדון היתומים".
לסיום אצטט את הערת המחבר המופיע בפתח הספר:
"חלקים מן הרומן חושפים טראומות גופניות ופסיכולוגיות הקשורות לסחר בבני אדם ולזנות. בשל אופיים התיאורי של הנושאים האלה, תוכן הספר אינו מתאים לקוראים צעירים".
תאריך הכנסה לאתר 30/09/2013
ספר מדהים!
הנושא חשוב, הכתיבה מעולה, הסיפור מרתק וסוחף – מדהים כבר אמרתי?
את הספר לקריאה וסקירה במסגרת הספר הלבן של ידיעות אחרונות, קהילת המשפיעים.
הכריכה לבנה וחפה מכל רמז בנוגע לתוכנו של הספר. נהדר !
נושא הספר הוא... המשך הביקורת
ספר מדהים!
הנושא חשוב, הכתיבה מעולה, הסיפור מרתק וסוחף – מדהים כבר אמרתי?
את הספר לקריאה וסקירה במסגרת הספר הלבן של ידיעות אחרונות, קהילת המשפיעים.
הכריכה לבנה וחפה מכל רמז בנוגע לתוכנו של הספר. נהדר !
נושא הספר הוא סחר בבני אדם, בעיקר נשים ובעיקר לזנות.
הספר מחולק לארבעה חלקים כפי ארבע תחנות החיים של גיבורות הספר: גיונג – הו (אשר קיבלה שם של בן כי הוריה כל כך רצו שתהיה בן) ו- איל-סון היפה.
השתיים מתגוררות בבית יתומות בקוריאה הצפונית.
כל חייהן סובבות סביב שני המנהיגים: המנהיג הדגול והמנהיג היקר.
כל מה שהן עושות בחייהן הוא לשם ריצוי שני המנהיגים אשר דיוקנם תלוי על כל קיר וכותל בקוריאה הצפונית.
הן עובדות עבודה קשה, למען המנהיגים, במפעל ומייצרות מכנסיים.
הן שונאות ומפחדות פחד אימה מקוריאה הדרומית ומן האמריקנים כי כך המנהיג הדגול והמנהיג היקר אמרו או יותר נכון שטפו את מוחן.
חייהן של השתיים קשים, קשים מאוד. יש להן את אחת השניה בלבד ומעבר לכך כמעט כלום. הן עובדות, הן כמעט ולא אוכלות וכמעט לא ישנות ואת המשפחה שלהן לא ראו שנים על גבי שנים. השתיים בנות עשרה והן מנסות לשרוד את החיים הקשים שלהן למען המנהיג היקר והמנהיג הדגול.
איל-סון היפה נפגשת עם בחור צעיר ומפתה בשם ג'אני, היא נקשרת אליו בעבותות האהבה ומכאן מתחילה מסכת איומה ונוראה, שהיא נושאו של הספר – סחר בבני אדם לשם תעשיית הזנות המפותחת כל כך – מפורנו לסוגיו השונים באינטרנט ועד זנות ברחוב.
גיונג הו המכונה גי ואיל-סון נמכרות מיד ליד וממדינה למדינה בתנאים קשים, מזעזעים, מטלטלים, לא יאומנו של עוני, לכלוך, רעב והכל לשם תעשיית המין האיומה, שאינה קיימת רק במזרח אלא בעולם כולו, בערים הכי גדולות כפסע מהצמתים הסואנים והנורמליים ביותר.
הסיפור כתוב טוב, טוב מאוד ומכאן הזעזוע גדול אף יותר. השפה כביכול פשוטה אך זה מה שעושה את הסיפור כל כך נוגע לטעמי, נוגע בנימים הכי קטנים של הלב והשכל האנושי.
ספר חובה, מומלץ !!
תודה, אסנת.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|