|
|
|
אחותו של הנגר |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4862 |
|
|
אחרי שגורל שרירותי ניפץ את חייה, בוחרת נאוה, גיבורת הרומן החדש של מירה מגן, להפנות עורף לחיים ומסתגרת מפניהם. אולם המציאות מקישה על דלתותיה במלוא עוזה ומשנה את בחירותיה לגבי מה שאיבדה ולגבי מי שנסתפח לחייה.
נאוה מגלה שגם כשהיא מצמצמת מאוד את מגעה עם העולם, היא מהווה אתר ממגנט לבני אדם אחרים - גברים, נשים וילדים - ודמותה מהלכת עליהם קסם. וגם כשהיא מחליטה לעסוק אך ורק בענייניה, היא חוזרת וחודרת לחייהם של אחרים. מה גם ש"לרוע מזלה" מקיפים אותה כמה אנשים ששלומה ואושרה יקרים להם.
אחותו של הנגר הוא רומן מרתק, גדוש תהפוכות, על מידת הבחירה החופשית שיש לאדם ועל זכותו לריב עם אלוהים. זוהי גרסה נשית, יהודית־נוצרית, מודרנית, נועזת וחכמה של ספר איוב. גם כאן, כמו באיוב, יש לשרירותיות מה לומר, ובקול גדול. אלא שכנגדה נשמעים קולות גדולים לא פחות. קולם של החסד, האחווה והרעות וגם קולן של החיוניות והתשוקה — ועל כולם מנצחת מירה מגן במיומנות מופלאה.
יגאל שוורץ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
אני ומירה מגן זה סיפור אהבה . החל מספרה הראשון שראה אור אי שם באמצע שנות התשעים ,בקובץ הסיפורים הנהדר כפתורים רכוסים היטב, הלכתי שבי אחר כתיבתה העשירה והסוחפת.
ובאהבה כמו באהבה - יש עליות , יש מורדות , יש משברונים , יש ירידת מתח קלה , שאצלי היא הגיעה בספר וודקה ולחם , ונמשך אל עיניים... המשך הביקורת
אני ומירה מגן זה סיפור אהבה . החל מספרה הראשון שראה אור אי שם באמצע שנות התשעים ,בקובץ הסיפורים הנהדר כפתורים רכוסים היטב, הלכתי שבי אחר כתיבתה העשירה והסוחפת.
ובאהבה כמו באהבה - יש עליות , יש מורדות , יש משברונים , יש ירידת מתח קלה , שאצלי היא הגיעה בספר וודקה ולחם , ונמשך אל עיניים כחולות מדי . אבל, בספר הזה , נראה שמירה מגן חוזרת לעצמה בפול גז.
כבר בפרק הראשון , התחלתי להרגיש עצבות רק מהמחשבה מה אני אעשה כשהספר ייגמר. ככה .
להגיד על מירה מגן שהיא סופרת , זה יהיה עלבון . מירה מגן היא בוראת של דמויות .
אני לא יודעת , ומעולם לא עלה בדעתי איך נולד סיפור. קודם מומצאות הדמויות וסביבן נרקמת העלילה? ההיפך? תוך כדי עלילה נולדות הדמויות?
אבל דבר אחד אני כן יודעת , וכמעט בטוחה בו . אצל מירה מגן זה טקס , ומרגיש לי אחרת .
זה מרגיש לי שמירה מגן עושה הפרייה חוץ גופית - במקרה הזה - הפרייה חוץ ספרית לדמויות שלה.
היא מחכה שהן ייקלטו , יבשילו , יתפתחו , ואז - כשהן מגיחות לעולם , היא מגדלת אותן , ניכר בכתיבה שלה שעם המון אהבה - מטפחת אותן , ואז , רק אז , משחררת אותן אל בין דפי הספר ונבכי העלילה.
הן לא דמויות אקראיות שהתפתחו תוך כדי . לא ולא . הן דמויות פרי מחשבה רבה ולימוד מעמיק שלהן. לנו היא מגישה אותן במלוא הדרן , כפרי בשל שמישהו טיפח וטיפל בהן היטב .
ביני לבין עצמי יכולתי לשמוע את צחוקה של יונינה - כזה שאי אפשר לפספס , מתגלגל , וכזה שמדביק את כל השומע אותו .
יכולתי להריח את הריח בנגרייה של חנן , של נסורת העץ הדחוסה שעומדת בחלל החדר , יכולתי להריח את הבושם של זוהר זיו , מה זאת אומרת איזה? פצ'ולי כמובן! אבל לא זה הגרסה החיוורת , הכאילו , שמוכרים בבודי שופ , אלא זה התמצית שמן המרוכזת שאפשר להשיג רק בהודו .
החמלה והרגש שמירה מגן יוצקת לתוך הדמויות שלה , גורמות לך , הקורא , להרגיש שאתה מכיר כל אחד ואחת מהן .
כל מה שאספר על העלילה רק יעשה עוול לסיפור הנפלא הזה , כי סיפור המסגרת בכמה מילים לא יכול להכיל את כל השפע והטוב שגלום בתוך הדמויות והספר,ובכל זאת קצת:
נאוה , אישה נשואה, ואמא לבן , מעצבת פנים , מקבלת באמצע החיים מהלומה אכזרית , ומאבדת את בעלה ובנה בתאונת דרכים .
לא רק אותם איבדה נאוה , גם את הטעם לחיים איבדה יחד איתם . נאוה ממשיכה לחיות , אבל היא מתנהלת בחיים כחי מת , ומתנהגת כמו אישה שכל חייה מאחוריה . הבחירה לעבור לדיור מוגן , הבחירה בעבודה שלא דורשת ממנה יותר מדי , אולי כזו שרק נותנת לה סיבה לקום בבוקר .קיום קשרי משפחה מועטים , עם אחיה וגיסתה האוהבים והמגוננים , את כל אלו עושה נאוה על אוטומט , ללא חדוות חיים ועם אפס תשוקה.
עד אשר החיים מתדפקים על סף ליבה של נאוה, ומוכיחים לנו שוב ושוב שהחיים נמשכים , הם חזקים , והם פה .
הסיום של הספר מחזק את המשפט שבכל רע יש גם טוב , והוא נגמר בצורה כזו שאם יום אחד מגן תרצה לכתוב לו המשך , לא יהיה קל מזה .
ספר מרגש , אנושי , מומלץ בחום!
תאריך הכנסה לאתר 09/11/2015
אני אתחיל בשורה התחתונה שלי - ספר נהדר. נוגע, מרגש, ומבכי (מלשון גורם לבכי).
ועכשיו אחרי שנאמר כבר הכל, אתחיל.
"...אם רוצים לומר מילה טובה לאלוהים, אפשר לשבחו על שהעלים מאיתנו את העתיד, ורק הזמן המתפרט לימיו ורגעיו יגלה... המשך הביקורת
אני אתחיל בשורה התחתונה שלי - ספר נהדר. נוגע, מרגש, ומבכי (מלשון גורם לבכי).
ועכשיו אחרי שנאמר כבר הכל, אתחיל.
"...אם רוצים לומר מילה טובה לאלוהים, אפשר לשבחו על שהעלים מאיתנו את העתיד, ורק הזמן המתפרט לימיו ורגעיו יגלה לנו מה יש בו ומה אין..." (עמ' 319)
מירה מגן, נתפסה אצלי כעוד אחת ברשימת הכותבות שהתערבבו לי בראש. היא, יוכי ברנדס ונעמי רגן, התיישבו אצלי בראש על אותה משבצת: הכותבת הישראלית, עם רקע ושורשים בדת, שחושפת עולמות אחרים וזרים לי, של נשים ודת. לא יודעת למה הן נעשו לאחת בראשי, למרות שאת יוכי ברנדס, כבר ידעתי לתייג ולאהוב, עדין לא הפרדתי בין מגן לרגן, ואני מתנצלת, אבל אין מקום להשוואה.
אחרי שקראתי את הספר הנ"ל פתאום נפל לי האסימון וקלטתי שעד כה לא קראתי שום ספר של מגן. וחבל. את הספר הזה רציתי לקרוא, מאד. שמעתי עליו מאנשים שאני מחשיבה את דעתם, עשו לי חשק.
באחד משיטוטיי מצאתיו ב"סיפור חוזר" ("מפעל ספרים"/חיים, משומשים למכירה והעסקת אוכלוסייה מיוחדת) ותמורת 20 ₪ הוא היה שלי. חיפשתי ספר קליל, זורם...הוא נפל לידי, ומשום מה החשבתיו לסוג של 'רומן רומנטי' קליל, אז "הלכתי על זה" והתחלתי לקרוא. ומה אומר...'רומן רומנטי'? ספר קליל? זה ממש לא. זו יצריה שלמה, מרתקת מקסימה ונוגעת בכל נים ונים בנשמה.
'אחותו של הנגר' מגולל את סיפורה של נאווה, בת ה 39, שנותרה כמעט לבדה לאחר שבעלה/אהובה ובנם בן החמש, נהרגו בתאונת דרכים. היא המחליטה בדעה צלולה, לפרוש מהחיים המלאים שחיה קודם עם אהוביה, כרעיה, אם ומעצבת פנים מצליחה, ולהיכנס לדיור מוגן (מכבסת מילים לבית אבות), כדי להעביר את שארית חייה בחברת קשישים, שכמוה כבר עברו את סיפור חייהם, וכל שנותר להם הינו לפרוש ולהמתין בשקט, לסוף. אבל אין היא מסתפקת רק בזאת, ומתחילה לעבוד כקופאית בסופרמרקט באחת מהשכונות הנידחות בעיר..."כרטיס מועדון, יש?"
למרות ניסיונה להתרחק ולהתנתק מהחיים, ל"גורל" או לאלוהים, יש תוכנית משלו, והחיים מגוללים לפתחה אנשים, סיפורים ומעשים שיובילו אותה הלאה.
מגן מתכתבת עם האמונה ועם האלוהים, היא מציגה על בימתה, במצעד מעניין, דמיות כתובות היטב, נוגעות ללב ומגלגלות עלילה, אל מול נאווה שאט אט מתנפצת לרגליהם, מתקרבת ונפתחת.
במשפחתה – אחיה הנגר, חנן, ואשתו, הגדולה מן החיים, תרתי משמע, יונינה, ושני ילדיהם, בת ביישנית ובן בגיל בנה המת.
בסופר - היא פוגשת באולה, עולה חדשה ישנה מרוסיה, גרושה יפיפייה ותאבת חיים, עם אקס אלים ילד בן גילו של בנה המת, ואמא חולה.
בדיור המוגן - היא מכירה את צילי ובילי, זוג תאומות בנות 80, מלאות חיים ותשוקה אליהם, ואת בני משפחתם הגדולה והחמה, שאחד מהם הינו גיאולוג המעוניין,בנאווה בשם יואב.
את זוהר זיו, קשישה שלמרות גילה, עדין עוצרת נשימה, עם סיפור חיים מרתק. זוג תאומים מפגרים בין 35 ואחיהם המנודה/מנדה – עשעאל. גבר מרשים יפה ופגוע.
ובנגריה של אחיה - את שלומי, נגר, דתי בעל יחסים מורכבים עם אלוהיו, אסיר משוחרר עם סיפור חיים לא שגרתי.
שלושת הגברים הללו יכנסו אל חייה יגעו ויזיזו את העלילה.
החיים פורצים מכל עבר, הגורל/אלוהים מטיל קוביות שמניעות את גלגלי החיים של נאווה ומאלצים אותה להתעמת איתם.
בתוך סיפורי החיים הללו, שחובקים בחובם שמחה, עצב, ייאוש, תקווה, אהבה, שזורים אלו באלו, מצליחה מגן לנווט את נאווה שלה במינון נכון ליצירת סיפור אמין נוגע ומרגש.
לפי הכריכה האחורית יש כאן ניסיון לספר סיפור איוב מודרני, ומגן אכן מצליחה לעשות זאת, ובכך להתכתב עם אמונה ועם אלוהים והקיימות שלו...
היא מזכירה את קהלת ומעלה את השאלות הקיומיות - האם הכל שרירותי? האם אלוהים נרדם? או שיש סיבה לכל דבר?
והתשובה שלה שאסונות, גם אם יש מהם בשפע, אינם בהכרח סוף פסוק, יש תקווה ויש עתיד, רק צריך להיפתח, לגעת, לרצות, ולחיות.
"אילו האמנתי באלוהים..."
"ואת לא?"
"לא מה, מאמינה באלוהים? האמת, אין לי שום יציבות בעניין הזה, בקר אחד הוא בובת וודו, שאני מוציאה עליה את כל העצבים ומטיחה בה טונות של כעס ומרה שחורה. ובוקר אחר אני קטנה-קטנה והוא שליט הקוסמו, הכל יכול שמשחק בי כמו בפיון על לוח שחמט, מזיז אותי מריבוע לריבוע, מעיף אותי מחוץ ללוח ומחזיר...."(עמ' 316)
האם תצליח נאווה לחזור לחיים? לזכותה של מגן יאמר שאין כאן סוף דידקטי של "הם חיו האושר ואושר עד עצם היום הזה", כפי שקורה בספרים מז'אנר 'הרומן הרומנטי', אלא שמגן משאירה שאלות שלא נענות עד תום, עם סוף פתוח, שמאפשר לגיבורה כפי שנדמה, עוד...
והסתייגות אחת, שמו של הספר 'אחותו של הנגר', אינו מוצדק, נאווה היא אכן אחותו של נגר, אבל היא גם כל כך הרבה דברים במקביל, אז למה דווקא זהו השם שנבחר? על כך לי אין תשובה הולמת.
השיר המתבקש להצטרף הפעם - 'אלוהים' של מוקי
https://www.youtube.com/watch?v=-4Ir1Yzj5X0
והשורה התחתונה, כמו השורה הראשונה שלי: ספר נהדר. נוגע, מרגש, ומבכי. ממליצה.
תאריך הכנסה לאתר 27/08/2015
"פתאם טלפון ושום דבר כבר לא שקול לשום דבר, איך ברגע אחד מתהפך הכול,
אך כמו שנמצא הקש ששובר את גב הגמל, נמצא גם המוץ שזוקף אותו"
זה הקטע המופיע על גב בעטיפה של הספר, והוא משקף, לדעתי את עיקרו של הסיפור , הסבל שמכריע את האדם מול הסיכוי להתרומם.
ומה עוד כתוב על גבי העטיפה שכתב... המשך הביקורת
"פתאם טלפון ושום דבר כבר לא שקול לשום דבר, איך ברגע אחד מתהפך הכול,
אך כמו שנמצא הקש ששובר את גב הגמל, נמצא גם המוץ שזוקף אותו"
זה הקטע המופיע על גב בעטיפה של הספר, והוא משקף, לדעתי את עיקרו של הסיפור , הסבל שמכריע את האדם מול הסיכוי להתרומם.
ומה עוד כתוב על גבי העטיפה שכתב יגאל שורץ על טיבו של הספר
"אחרי שגורל שרירותי ניפץ את חייה, בוחרת נאוה, גיבורת הרומן החדש של מירה מגן, להפנות עורף לחיים ומסתגרת מפניהם. אולם המציאות מקישה על דלתותיה במלוא עוזה ומשנה את בחירותיה לגבי מה שאיבדה ולגבי מה שנסתפח לחייה...."
כאמור, נאוה פונה עורף לחיים ומסתגרת בדיור המוגן, מוקפת זקנים. אך ככל שהיא מסתגרת החיים מסתערים עליה, בהמשך דבריו אומר יגאל שורץ, שהספר הוא גרסה יהודית – נוצרית מודרנית. לא מתחברת למושג, גרסה נוצרית. אם הייתה מסתגרת במנזר, שזו באמת התכנסות בתוך עולם סגור, שהוא מחוץ לחיים וכל כולו התנזרות ועבודת האל, זה בעיניי גישה נוצרית. אמנם נאוה פורשת מתוך בחירה לדיור מוגן לחיות בין אנשים זקנים , שמבחינתה אין להם עתיד וחייהם דלים ומשמימים.
אני רוצה לציין, אני מכירה מקרוב אנשים טובים, אמנם מבוגרים את לא נס ליחם ,שפרשו למקומות כאלה מתוך בחירה. הם לא הגיעו לשם כדי למות וכדי להתנזר מן החיים, אלא לחיות במלוא המרץ והקצב את השנים שנותרו. הם מתנסים בדברים, שלא התנסו בהם קודם, ושמעתי גם על אהבות פורחות........
גם נאוה שלנו כבר מלכתחילה לא מסתגרת ממש , היא עובדת , אמנם בעבודה שאינה מתאימה לכישוריה, הולכת עם הזמן לבתי קפה, יש לה משפחה חמה, ובהמשך אף יוצרת קשרים עם גברים.
הטרגדיה ,שעברה היא נוראה, והיא נמשכת לאנשים עם סיפורי חיים קשים, וזה עונה על הצורך הנפשי שלה להזדהות עם הסובלים, עם הכאב. אני לא מתחברת גם עם ההשוואה לאיוב. נאווה איבדה את שני האנשים היקרים לה מכל בחטף, שזה אסון בלתי נתפש, אך נשארה צעירה, יפה, בריאה עם אח אוהב ומשפחתו התומכת. מצבה הכלכלי איתן. איוב, הצרות והטרגדיות באות עליו בזה אחר זה בכל תחומי החיים הוא מאבד הכל, ונשאר חולה במחלה קשה. מטבע הדברים שהיא מדברת אל אלוהים , זה טבעי לכל מי שחווה אבדן שכזה , אבל שיחתו של איוב עם אלוהים ועם רעיו, זה ברמה אחרת, אין שום דמיון.
נאווה רוצה לברוח מן החיים, אך החיים רודפים אחריה. היא מושכת אנשים, וגם גברים חושקים בה. עם כל רצונה לפרוש מהמולת החיים ומבני אדם, זה לא קורה. הביולוגיה, ההורמונים, התשוקות, הסקרנות שלה כלפי אנשים מושכים אותה אל החיים. היטיב לתאר את מצבה שלומי , אחד ממחזריה "את לא יודעת מה את רוצה מעצמך ולא מעיזה ללכת עד הסוף עם הבחירות שלך, אם בחרת לחיות אחרי האסון שקרה לך אז תחיי, צאי ממושב הזקנים הזה ותחיי.........אבל את מזגזגת והולכת על שתי האופציות יחד, את לא ממש חיה ולא ממש מתה....."עמ256.
לא הבנתי מדוע בחרה הסופרת שם כזה לספרה. בראיון שנערך עמה היא אומרת "נאווה הייתה אם רעיה, מעצבת פנים. היו לה חיים מלאים. אבל הפרקטיקה של חייה, כרעיה וכאם נגמרה. הקשר הביולוגי החי , היחיד,שיש לה הוא האח- והאח הוא נגר. יש לי משיכה לעובדי כפיים. אנ י בת של חקלאי, איכר עובד אדמה............. האח הנגר לוקח עץ מת ועושה ממנו שולחן חי, כי צריך שולחן להניח עליו את המרפקים, את הדפים, את הצלחת והבצל והלחם...." אין ספק זה הסבר יפה ופרשנות מעניינת לשמו של הספר. בפגישותיה של נאווה עם אנשים היא מבינה, שבכל מקום יש כאב.
דמויות רבות מאכלסות את הספר.הנה, חברתה אולה הקופאית, דרכה אנו לומדים על מצוקת העלייה הרוסית אחיה חנן הנגר ואשתו המיוחדת יונינה, שרק מרעיפים עליה דאגה , אהבה ומסירות ועוד דמויות.
לפי דבריה של הסופרת באותו ראיון היא אומרת גם את הדברים הבאים "לכאורה היא בוחרת מתוך רצון אמיתי פנימי וכן שלה. אבל האם יש בכלל דבר כזה, רצון טהור שהוא נקי מכל המשתנים , שמשפיעים עלינו כבני אדם?"
ואמנם כבר מן ההתחלה אנו רואים את נאווה, שלא מצליחה להדיר עצמה מחברת בני אדם. היא מתריסה נגד אלוהים בהרבה ציניות וכאב, וזה כה מובן ואנושי ומכמיר לב. יש סמליות בשמות של הדמויות, של נאווה, חנן יונינה, שלומי ואף שמותיהם של שתי הזקנות החביבות צילי ובילי.
הסיפור , לטעמי ,אינו מגובש דיו, ופה ושם ישנם דברים מלאכותיים. אך על הכל מחפה השפה המשובחת של מירה מגן, כך הכרתיה גם מספריה הקודמים.
ומה באשר למסר?
נראה , שהספר רוצה לומר לנו שגם האסונות, הם לא בהכרח סוף פסוק. ישנה תמיד אפשרות לאושר. ישנה חשיפה רבה וגדושה לצרות מול השם הפסטוראלי והרגוע של הדיור המוגן" נווה תכלת", למרות הייסורים והסבל, יש גם סיכוי לאושר וזו גם נחמה.
אני חושבת, שחשיפתה של מירה מגן בעברה כאחות בהדסה ירושלים, לסבל האנושי, הוא זולג לספריה במינונים שונים, כאן במידה רבה, לעיתים במידה גדולה מדי.......
אין סיום סגור לספר, אך הוא מסתיים בפחות עצב , פחות נוגה עם תקווה, ואפשרויות טובות לעתיד.
ממליצה על הספר.
תודה , רבקה.
תאריך הכנסה לאתר 02/07/2015
משהו בספר הזה משך אותי, למרות שלא יכולתי להסביר במה בדיוק מדובר. הכריכה שלו לא מסגירה הרבה מסיפור המעשה. שם הספר מציע פרספקטיבה מאוד מעניינת על הדמות הראשית, רק ‘אחות של’ ואינה עומדת בפני עצמה.
אבל הספר הזה מיוחד, שונה, אחר. החל מהכתיבה המעניינת... המשך הביקורת
משהו בספר הזה משך אותי, למרות שלא יכולתי להסביר במה בדיוק מדובר. הכריכה שלו לא מסגירה הרבה מסיפור המעשה. שם הספר מציע פרספקטיבה מאוד מעניינת על הדמות הראשית, רק ‘אחות של’ ואינה עומדת בפני עצמה.
אבל הספר הזה מיוחד, שונה, אחר. החל מהכתיבה המעניינת ובחירת המילים המיוחדות ועד לתיאורי הנוף והאווירה המרתקים.
זהו סיפורה של נאוה, אישה בסוף שנות ה-30 שחוותה טרגדיה ואיבדה בתאונת דרכים את בנה הצעיר ואת בעלה. לאחר האובדן הכבד, היא מחליטה לעשות כמעין פאוזה לחייה שלה. היא מפסיקה את עבודתה כמעצבת פנים ומחליטה להפוך לקופאית בסופר. היא עוזבת את ביתה ועוברת להתגורר בדיור מוגן למבוגרים בלבד.
במעונה ובעבודתה החדשים היא פוגשת אנשים שונים וכאילו נמשכת אל סיפורי כאב ואל טרגדיות שונות. מסביב כל הזמן, בקשר איתה, אחיה הנגר ואשתו מלאת האנרגיות. הם דואגים לה, כל אחד מהם בדרכו שלו. לרגע הם לא שוכחים את אובדנה ובעוד אחיה הולך לידה על קליפות ביצים, גיסתה מציינת כי אין צורך תמיד להזכיר את אובדנה, הם לא שוכחים אותו לרגע.
נאוה היא דמות מאוד מעניינת. הספר מציג תקופה שלמה העוברת עליה בעודה בחיים אך לא חיה אותם באמת. היא בוחנת את העולם דרך אובדנה, משכנעת עצמה בכל הזדמנות שאין לה כבר מה להציע לגברים או לחברות. לעתים ההרגשה היא כאילו היא אפילו רוצה להפיל את הטרגדיה שחוותה כמעין פצצה בחדר, ורק שייבהלו ויניחו לה. למרות זאת, החיים ממשיכים להגיח בסיפור ולנסות ולהכריח את נאוה לשוב אליהם, להבין שאי אפשר להיות בחיים מבלי לקחת בהם חלק.
לרגעים מסוימים בספר מצאתי עצמי נשאבת לתוכו. מדמיינת את התמונות אותן מתארת הסופרת כל כך יפה. בכמה מהסצנות אף עלו דמעות בעיניי שכן הן תוארו בצורה כל כך חיה, שאי אפשר היה שלא להתרגש.
זהו ספר לא קל. הוא העציב אותי והיה לי קשה לעיתים לקרוא אותו, אך באותו הזמן רציתי לראות לאן מתקדם הסיפור ומה יקרה לנאוה ולעולם המשונה בו היא מצויה. לרוב, ספרים מלאי תיאורים גורמים לי לאובדן סבלנות, אך כאן כתיבתה של הסופרת כל כך יפה, שתענוג לקרוא את תיאוריה.
זהו ספרה הראשון של מירה מגן שאני קוראת ולאור התלהבותי הרבה מספר זה, בהחלט אתן הזדמנות גם לספריה הקודמים.
מומלץ לכל המחפשים רומן מלא הפתעות, אנושי ובעל תובנות מעניינות בנוגע לכוחם של החיים.
תאריך הכנסה לאתר 03/06/2015
מכירים את ההרגשה שסופר שאהבתם את ספריו הקודמים והנה הוא מוציא ספר חדש ואתם חייבים, פשוט חייבים לקרוא? זה מה שהרגשתי כשראיתי/שמעתי שיצא למירה מגן ספר חדש.
ומכירים את ההרגשה, שלא רוצים שהספר ייגמר? אז זו בדיוק הייתה ההרגשה שלי תוך כדי קריאתו של ספר זה. מירה מגן הצליחה... המשך הביקורת
מכירים את ההרגשה שסופר שאהבתם את ספריו הקודמים והנה הוא מוציא ספר חדש ואתם חייבים, פשוט חייבים לקרוא? זה מה שהרגשתי כשראיתי/שמעתי שיצא למירה מגן ספר חדש.
ומכירים את ההרגשה, שלא רוצים שהספר ייגמר? אז זו בדיוק הייתה ההרגשה שלי תוך כדי קריאתו של ספר זה. מירה מגן הצליחה לעשות זאת שוב. לרתק אותי. הסיפור המסופר בספר זה, לא קל והספר לא נקרא בקלילות אבל קריאתו הייתה פשוט תענוג צרוף.
נאווה, בחורה בת 39, שהיה לה כל עולם ומלואו, בית חם, בעל אוהב, בן אהוב, עבודה שאהבה, מאבדת אותם בשנייה אחת, בעקבות תאונת דרכים. נאווה מאבדת את הטעם לחיים, עוברת לגור בדיור מוגן – נווה תכלת, ומעבירה את ימיה כקופאית בסופר.
למזלה, ישנם אנשים שאוהבים ודואגים לה אשר מתעקשים שלא לתת לה לשקוע באבלה. והחיים עושים את שלהם. דרכיה נפגשות עם אנשים אחרים, חלקם נושאים "חבילות" לא קלות משלהם (אסיר משוקם, אם מוכה וחד הורית, מחלה, פיגור ועוד), ואיתן הם מתמודדים בדרכים שונות.
למרות העצב הרב שבו, הספר משאיר את הקורא עם הרגשה אופטימית, והרבה תקווה.
אם התלבטתם אם כדאי או שלא לקרוא, ממליצה לכם בחום שלא לפספס את הספר הזה.
תאריך הכנסה לאתר 17/05/2015
ספר מצוין שקראתי בו בהנאה רבה. התמוגגתי מהשפה , מהעלילה המקורית ומהנושאים שבה.
הדמות הראשית מעניינת כמו גם יחסיה עם דמויות נוספות ברומן. נאוה –בחורה בת 39 מחליטה לעבור ולגור בדיור מוגן יחד עם אוכלוסיית מבוגרים כשהיא מורידה משמעותית את גילם הממוצע... המשך הביקורת
ספר מצוין שקראתי בו בהנאה רבה. התמוגגתי מהשפה , מהעלילה המקורית ומהנושאים שבה.
הדמות הראשית מעניינת כמו גם יחסיה עם דמויות נוספות ברומן. נאוה –בחורה בת 39 מחליטה לעבור ולגור בדיור מוגן יחד עם אוכלוסיית מבוגרים כשהיא מורידה משמעותית את גילם הממוצע...
היא מחליטה להפנות עורף לחיים, אין לה כבר למה לצפות אלא לשרוד בלבד לאחר שהגורל מתאכזר אליה.כעבודה היא בוחרת להיות קופאית, נכון שגם לקופאית יש חיים אבל היא שקופה לאחרים והעבודה לא דורשת שום אתגר או מעורבות.
גיסתה המקסימה, יונינה, דמות חמה, טמפרמנטית ומעשית (אחות במקצועה), לא מוותרת לנאוה, אין היא היחידה בעולם שהגורל הכה בה, ואכן ברומן רבות הדמויות שפגשו במות, פיגור , מחלה וכו' לכל אחד ואחת יש בחירה כיצד להתמודד עם המתרחש בחייו.
כשם שהגורל יכול להכות ולרוקן כך באופן שרירותי יכולים להיות מפגשים שממלאים את החיים במשמעות חדשה וטובה. ..."הגורל – זהו ממזר חמקן שפעם קורע אנשים זה מזה לעולמים ופעם מפגיש אותם..." .
נאוה פוגשת בעבודתה קופאית ומתקרבת אליה ואל בנה.
אצל חנן ,אחיה בנגריה פוגשת את שלומי ,שגם לו יש עבר לא פשוט וידיו ידי זהב .. לבית האבות מגיעות שתי אחיות וגרות על ידה: צילי ובילי פותחות מועדון עוגות וקלפים ולוחצות על נאוה לבוא לבקר, להתארח לטעום ממעשי ידיהן וכך נוצרת הכרות נוספת איתן ועם אחד הבנים שלהן.
עולם שלם נפתח בפניה כשמגיעה דיירת חדשה ססגונית ומעוררת רכילויות לבית האבות, התמודדות האם עם שני ילדיה הסובלים מפיגור ועם הבוגר שבילדיה שניתק איתה קשר מעוררת השתאות וסקרנות אצל נאוה.
יצר החיים חזק, הסקרנות והתשוקה לאנשים כמו גם החמלה של אנשים כלפיה טווים סביבה קשרים חזקים והגורל...צוחק על החלטות כאלה ואחרות שנעשות בידי אדם.
מירה מגן יודעת דבר או שניים על עולם הגיל השלישי והטיפול באוכלוסיה הזאת, המבקרים כך לטענתה, באים כדי להחתים כרטיס, לסמן וי, ולהסתלק במהירות, כמובן יש כאן הכללה ובכל זאת....
מעורר מחשבה .
הספר, כיוונו אופטימי, מירה מגן בכתיבתה מעניקה חווית קריאה מענגת , מעוררת מחשבות שנשארות עם הקורא גם לאחר סיום הרומן.
ובקיצור: רוצו לקרוא!!
תאריך הכנסה לאתר 14/05/2015
מירה מגן יודעת לנגן את השפה העברית בכתובים!
היא רוקחת בעלילה הזו מרקחת מבושמת עם המרכיבים הנכונים והמדויקים.
שאפו!
נאווה סלע, בגיל שלושים ותשע, איבדה בחלקיק שנייה... המשך הביקורת
מירה מגן יודעת לנגן את השפה העברית בכתובים!
היא רוקחת בעלילה הזו מרקחת מבושמת עם המרכיבים הנכונים והמדויקים.
שאפו!
נאווה סלע, בגיל שלושים ותשע, איבדה בחלקיק שנייה של החיים, ב-total loss את בועז-בעלה, ואת הלל-בנה היחיד בתאונת דרכים.
מתוך שלושת האופציות: בית קברות, בית משוגעים, או דיור מוגן היא בחרה באופציה השלישית. נאווה החליטה לנטוש את עבודתה כמעצבת פנים, וכדי לדשן את שעות היום, היא החלה לעבוד כקופאית ב"סופרטיב".
את דירתה היא פינתה ובחרה להתגורר ב"נוה תכלת – דיור מוגן".
לדעתה היא מיצתה את חייה, ולכן העדיפה את התחנת האחרונה של בני האנוש על פני כוכב החיים.
כסף לא היה חסר לה, מפני שהביטוח שימן את כיסיה במספיק מצלצלים למחייה. נאווה כיווצה את כל פעילותיה למינימום, וחשפה את עצמה לכאב של האחרים.... ויש כאב... למי לא? (בפרק הראשון ישנה סצנה על חשיפה – יופי של מטאפורה)
אחיה חנן- נגר במקצועו ונשוי ליונינה. חנן כינה את יונינה "השכל הבריא של המשפחה". חנן לעומת יונינה אדם מסוגר, לא משוגע על הפתעות, מעדיף את השגרה והשקט... ציטוט עמוד 77: "...חנן לא משוגע על הפתעות, ואולי משום כך בחר לעבוד עם עצים שסיימו כבר את חייהם ואין להם גחמות פתע ושאיפות גדולות, וחוץ מאש ותולעי עץ שום סכנה לא נשקפת להם."
אהבתי את הזוג הזה ובמיוחד את יונינה הטמפרמנטית, מלאת השמחה ואהבת חיים. ג'ינג'ית עם רעמת שיער אדומה כיאה לפעלתניות, ומתוארת על ידי מירה מגן כ"משפריצת חיים" (עמוד 87). מותק של אישה היונינה הזו!
נאווה ניהלה את חייה בעולמה שלה השגרתי והסגור, הפנתה עורף למה שהחיים העניקו לאנושות. למרות זאת, לא הצליחה לברוח ממה שקרה בבועות האנושיות שסבבו אותה.
ב"נוה התכלת" היא הפכה להיות כותרת ראשית מהלכת. ציפקה, דיירת בגיל השלישי לא אהבה את נוכחותה של נאווה במקום, עד כדי כך שהיא כינסה את החברים, והחתימה אותם על סילוקה מהדיור מוגן. העילא: גילה הצעיר של נאווה והתאמתה לאוכלוסייה הקיימת.
ציטוט עמוד 23: "אנו דייר נווה תכלת, שמשלמים במיטב כספנו כדי לחיות עם בני גילנו, מוחים על אכלוסה של דירה מספר שבע-עשרה בדיירת צעירה. אנו רואים בכך פגיעה באיכות חיינו ואנו דורשים להשיב למקום את צביונו, דיור מוגן לבני הגיל השלישי בלבד. על החתום..."
למזלה של נאווה, טוביה – מנהל הבית דחה את העצומה בשתי ידיים, והודיע לדיירים שהחברים לא קובעים מי יורחק מהבית, כמו כן הוא לא רואה סיבה מוצדקת, להפסיק את מגוריה של נאווה במקום.
למרות שנאווה צמצמה את החיכוך עם העולם החיצוני למינימום, היא המשיכה למגנט אליה אנשים, ושימשה אוזן קשבת וכותל לסיפורי חיים מכל גווני הקשת. ילדים, גברים ונשים ולמי לא היה גיבנת של חוויות?
-צילי ובילי-אלמנות, קשישות ותאומות.
-שלומי –אסיר בתקופת שיקום בנגריה של חנן.
-אולה-קופאית בסופרטיב, גרושה מבעל אלים ואם ליוחאי בן החמש.
-יחזקאל-הרגיש שימיו ספורים וביקש לגימה אחרונה לפני שהמסך יורד.
-זוהר זיו-פסלת בת שמונים, ואם של תאומים מפגרים: הוד והדר.
-עשהאל-בנה של זוהר זיו שהתכחש לקיומה וכינה אותה "הזנזונת".
-משפחת זיו וסיפור חייה של נורית ועוד.
הבחירה ב"דיור מוגן" הדגישה עד כמה הדמות הראשית בעלילה, מבקשת להיות מנותקת ומנוטרלת מהסובב אותה. היא לא רוצה שיספרו אותה, היא מיצתה את חייה!
מלבד המגורים בדיור מוגן שעוטפים את האנשים בחומה, גם העבודה שבחרה כקופאית הינה משרה שאינה מצריכה מגע קרוב עם לקוחות. מה בדרך כלל עושה קופאית בסופרמרקט מלבד לשאול אם יש לך כרטיס מועדון? את הלקוח לא מעניינת אותו הקופאית שמקלידה את הברקודים... נכון? וזה דיוק מה שנאווה רצתה.
מירה מגן בחרה לדמות הראשית את השם "נאווה סלע". לדעתי צמד השמות הללו מרמזים על אופי הרגשות שעטפו את נאווה. ("נאווה" נעים, עדין, רך וקליל ולעומת זאת, "סלע" אבן קשה, חומר מוצק, כבד ובלתי נפיץ). באותה נשימה גם השמות חנן ויונינה מרמזות על אופי הדמויות. חנן מלשון: מתרפס, נוטה חסד, לחמול, למחול והשם "יונינה" שמעגן בתוכו צליל קופצני ושמחת חיים.
בעלילה משורבבות תובנות פילוסופיות, לדוגמא ציטוט: "זה מאלוהים והוא רצה שאשא בסבל"...
האם נאווה מצליחה לפרוש כנפיים מבני האדם? מהרגשות? מהסקרנות? מהתשוקות?
אהבתי את הכתיבה ההדוקה, הדמויות, השפה הקולחת, הקצב לרבות התמונה עם המזוודה ומבט עיניים אבוד וחלול.
זהו סיפור מהחיים עצוב, כואב ורווי בחמלה שמנגן על מיתרי הלב ללא מנצח תזמורת? אפשרי לנגן ללא מנצח? אולי...
אבל יש בו גם אופטימיות ותקווה... רוצים לדעת? תקראו!
ממליצה? בהחלט ממליצה בחום!
"הכל צפוי והרשות נתונה" (אבות ג' טו)
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 23/04/2015
נאוה, אשה צעירה בשנות השלושים לחייה, שכלה את בעלה ואת בנה בתאונת דרכים. האובדן גורם לה להרגיש שחייה מאחוריה, והיא מצמצמת את רמת הפעילות והמעורבות שלה למינימום, שמאפשר קיום זהיר עם פוטנציאל מינימלי לחשיפה לכאב. היא נועלת את הדירה, בה ניהלה חיי משפחה, ועוברת לגור בדיור מוגן, שם היא מגנה... המשך הביקורת
נאוה, אשה צעירה בשנות השלושים לחייה, שכלה את בעלה ואת בנה בתאונת דרכים. האובדן גורם לה להרגיש שחייה מאחוריה, והיא מצמצמת את רמת הפעילות והמעורבות שלה למינימום, שמאפשר קיום זהיר עם פוטנציאל מינימלי לחשיפה לכאב. היא נועלת את הדירה, בה ניהלה חיי משפחה, ועוברת לגור בדיור מוגן, שם היא מגנה על עצמה בפני המראה היומיומי של משפחות צעירות. במקביל היא נוטשת קריירה כמעצבת פנים, ובוחרת בעבודה חדגונית כקופאית בסופרמרקט. כסף לא חסר לה - הביטוח פיצה אותה על אובדן יקיריה - והעיסוק שבחרה הוא רק דרך להעביר את הזמן, לעמעם את חושיה ולצמצם אותם.
כ
שאני מתכננת לכתוב סקירה על ספר, היא מתחילה להתגבש מעצמה תוך כדי קריאה. עם הספר הזה נכתבה לה בראשי המלצה בלתי אוהדת. לא הרגשתי את הכאב של נאוה, הדמות שלה היתה לא משכנעת על גבול חוסר אמינות. חשבתי שצריך "כשרון" מיוחד כדי להרחיק ממני את דמותה של אם מיוסרת, ומשפט הפתיחה של הסקירה - "אני אהיה מן הסתם בעמדת מיעוט" - כבר נוסח. אבל זו מירה מגן, ואני בדרך-כלל אוהבת את הספרים שלה ("וודקה ולחם" ו"ימים יגידו אנה" הרשימו אותי), אז השעיתי את ההסתיגויות והמשכתי. וככל שהתקדמתי בקריאה נאוה הלכה והתקרבה אלי. במבט לאחור, נראה לי שהסופרת בכשרונה הצליחה לגרום לי להרגיש את הניתוק של נאוה, ומשום כך הרגשתי גם אני מנותקת ממנה. נאוה חושבת שהיא מבינה את הבחירות שהיא עושה, היא אטומה לדעות אחרות, ולמען האמת קשה להתווכח איתה או להפעיל כנגדה טיעונים הגיוניים: זו הדרך שלה להתמודד, וההשתבללות הזו נחוצה לה.
את חלקו האחרון של הספר קראתי במתח ובתקווה. המפנה לקראת הסיום הפתיע אותי. לא צפיתי התרה כזו, ולמרות זאת השתכנעתי לגמרי שהיא אפשרית, אפילו הגיונית למרות שכולה רגש.
בשורה התחתונה: כואב אך מומלץ
תאריך הכנסה לאתר 08/04/2015
תענוג של ספר! נהניתי מכל רגע! שפה יפהפיה, סיפור מרגש כל כך, מומלץ בחום!
נאוה, אישה בת 39, עברה טרגדיה נוראית שניפצה את חייה. היא מפנה עורף לחיים ועוברת לגור בבית דיור מוגן כי היא מרגישה שהיא מיצתה את החיים בעולם הזה והיא מרגישה זקנה נפשית. היא מעין... המשך הביקורת
תענוג של ספר! נהניתי מכל רגע! שפה יפהפיה, סיפור מרגש כל כך, מומלץ בחום!
נאוה, אישה בת 39, עברה טרגדיה נוראית שניפצה את חייה. היא מפנה עורף לחיים ועוברת לגור בבית דיור מוגן כי היא מרגישה שהיא מיצתה את החיים בעולם הזה והיא מרגישה זקנה נפשית. היא מעין חיה מתה. חיה פיזית אבל מתה נפשית.
נאוה מנסה לצמצם כל מגע עם העולם אך "לצערה" היא מגלה כי היא מהווה מגנט לבני אדם, נשים, גברים וילדים ובעיקר נמשכת לאנשים שגם הם חוו אסונות.
היא מגלה שכל אחד סוחב אחריו "חבילה" משלו, לכל אחד יש צרות שהוא מסתיר וגם מבחינת אסונות, המשפט: "הדשא של השכן לא ירוק יותר" מתקיים ונכון.
היא עוזבת את המקצוע שלה והולכת להיות קופאית בסופר, שם היא מתיידדת עם אולה הקופאית ועם הילד שלה יוחאי. היא שומרת על קשר עם חנן, אחיה הנגר ואשתו יונינה החברותית ובנגריה היא מתחברת לשלומי, אסיר משוקם ושומעת את סיפורו קורע הלב. היא מתיידדת עם יואב, הבן של התאומות שגרות לידה בדיור המוגן, צילי ובילי. היא מתיידדת גם עם פסלת מתוכשטת שבאה לגור שם ומגלה שגם הפסלת עברה חיים לא פשוטים בכלל ויש לה תאומים מפגרים ופוגשת בבנה הבכור, עשהאל, שפגוע מאמו "הזנזונת" וגם איתו היא מתחברת.
נאוה מגלה שבעצם היא לא לבדה, יש כמה אנשים בעולם שאכפת להם ממנה והם דואגים לשלומה. האסון שלה הוא קשה מנשוא אבל החיים חזקים מהכל ואסור לאבד תקווה: " העתיד נעלם מעיננו, רק הזמן יגלה לנו מה יש בו ומה אין".
סיפור נוגע ללב, עצוב וקשה, מלא כאב ורגש אבל גם מלא תקווה, ממליצה בחום!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|