|
|
|
עד שיום אחד |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4966 |
|
|
על שפת ים כינרת נמצאת מַקוֹנדוֹ של שמי זרחין, טבריה יצרית ופנטסטית שבה אנשים משתגעים מאהבה ומתקרחים בגלל כישוף, אותיות צומחות בתוך תמרים וילדים מתחרזים עם כפיליהם. האוויר רווי ריחות של בישול ותשוקה, ועקבותיהם מובילים לשיכון אחד בעיר. כאן גדל שלומי עם אח שאוסף מילים במחברת, אמא שמדליקה נרות נשמה ל לאה גולדברג, ואבא קטנטן שמסתיר סודות גדולים.
עד שיום אחד הוא רומן סוחף המגולל סיפור של שלושה עשורים בתולדות המשפחה של שלומי. ברקע, ביקום מקביל לכאורה, דוהרת לה הכרוניקה על רגעיה וגיבוריה - מלוי אשכול ועד מייק בראנט, מ"בלדה לחובש" ועד מלחמת לבנון - אבל חוקי העולם של שלומי כפופים רק לאהובתו, אֵלה, ורק לה יחכה כל חייו. כמעט.
כתיבתו החושנית ורבת הדמיון של זרחין בוראת גלריה של דמויות חד-פעמיות, נפלאות ומכמירות לב, שאינן חדלות להתגעגע. בד בבד היא מציעה בחינה אלטרנטיבית של המציאות הישראלית, המתפרקת מסדריה החברתיים הישנים. אך מעל לכול זהו מבט חם, מלא הומור ואנושיות, במהות השברירית והמסתורית הקרויה "משפחה".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 09/05/2016
לפני שבעים-שמונים שנה מישהו המציא את הנוסטלגיה. משרד הפטנטים טרם הוקם, והממציא הנשכח, שהיה תמים כמו גאונים רבים, התחלק בהמצאתו עם ידידיו הרבים והנוסטלגיה הפכה לנחלת הכלל.
בהתחלה, חשבו זרזירי המסחר מהירי המחשבה, לשווק את הנוסטלגיה בתוך כמוסות, תרחיף, סירופ דביק, או בשקיות של קילו באופן... המשך הביקורת
לפני שבעים-שמונים שנה מישהו המציא את הנוסטלגיה. משרד הפטנטים טרם הוקם, והממציא הנשכח, שהיה תמים כמו גאונים רבים, התחלק בהמצאתו עם ידידיו הרבים והנוסטלגיה הפכה לנחלת הכלל.
בהתחלה, חשבו זרזירי המסחר מהירי המחשבה, לשווק את הנוסטלגיה בתוך כמוסות, תרחיף, סירופ דביק, או בשקיות של קילו באופן סיטוני בספריות או בהוצאות לאור.
כך, או כך, הנוסטלגיה הפכה לחומר חשוב שסופרים צורכים אותו באופן קבוע. הנוסטלגיה מטשטשת כתמים וקמטים, משפרת צבעים, מערפלת כיעור, מבליטה געגועים, מגמדת רוע, מאדירה יכולות, מנמיכה הרים, מיישרת מהמורות, בקיצור, היא כלי חשוב להשאה עצמית, לאילוזיות, לתעתוע של הזיכרון, ולחומר שאינו סמים, אבל יש לו השפעה דומה.
את הספר רכשתי במיטב כספי, מוטית על ידי אינספור ביקורות משולהבות. לא רק הסופר צרך נוסטלגיה בכמויות מסחריות, גם הקוראים שלו.
סופו של העותק שברשותי לא היה טוב. בעצם רע למדי.
קראתי אותו בתחילה בהנאה, בהמשך בהסתייגות ובהמשך של ההמשך בתחושה של גועל. ומכיוון שהיו אלה ימי טרום הפסח הטרודים, הספר הפך לספר החמץ שלי, דהיינו הספר שמלווה את האכילה בידיעה ברורה שסופו ברור: מיד כשאסלק את שאריות החמץ, ייזרק הספר לפח על דפיו ועל פרוריו. אלא שתחושת הקבס שגאתה בי לא החזיקה מעמד עד יום בדיקת חמץ, וכבר כמה ימים קודם הספר הושלך לפח האשפה. לא לעיתים קרובות אני משליחה ספר לפח, ואני מניחה שכל מיני נשמות צדקניות, שטופות בתרבותניקיות ליברלית משומשת, ירטנו מתחת לאפם, כי במקום שבו משליכים לפח ספרים וכו'. ובכן, לא. השלכתי אותו לפח בגאווה ובתחושה ברורה של עשייה נכונה. וכל כך למה?
הספר פותח ב-1965, שנה שמרוחקת רק מעט משנת הולדתי, (ואתם תפסיקו לערוך חשבון בת כמה אני ולספור קמטים) ושמי זרחין רוקח את ספרו מחומרים שאני כל כך אוהבת. אין ספק, אני מבינה לגמרי מדוע אהבתם אותו, ידידי, הספר הרי טבול בנהרות של נוסטלגיה מעורבבות בשפע של שיגעון, כישוף, מילים יפהפיות, משפטים קסומים, אוכל וריחות ובישולים ואוכל ושוב אוכל, ותועפות של טקסיות, ושורשים, אח, כמה שורשים, מארגנטינה ומארצות ערב ומארצות אירופה, אנשים שורשיים עם פליטים ועם אבקת אדם. כן, כן, לא אבק אדם, אלא אבקת אדם. כל הגיבורים של זרחין קוראים לפליטים אבקת אדם.
וכל היופי המסחרר הזה, שמזכיר ספרי נוסטלגיה-סחרור אחרים, טבול לא רק בריחות של בישולים, אלא בכל מיני נוזלים אחרים, ובראשם נוזלי גוף ממינים שונים.
ובכן, לא ממש נעים לי להגיד את זה, אבל כל הגיבורים של זרחין חרמנים להפליא, וכולם, מילד בן שתים עשרה ועד זקן, וכל מי שבאמצע, חושבים כמעט רק על דבר אחד ועושים אותו בכל הזדמנות, עם מי שהוא בן זוגם ועם מי שאינו בן זוגם, ויש שם גם גילוי עריות ומה לא. וכל הפעילות הענפה הזאת, חוזרת ומתוארת שוב ושוב, סיטואציות חוזרות ומתוארות מכיוונים שונים, למרות שאין זה ראשומון, שמאיר את המקרים מזווית שונה, אלא רק חזרות מעייפות, מתענגות על עצמן, טבולות בכל הנוזלים וההפרשות האנושיות והאוכל אוכל אוכל.
וההגזמות? פראיות למדי. בדירה קטנטנה עם מקרר של פעם, מכינה הגיבורה סעודה למאות אנשים, איפה בדיוק קיררו את האוכל? איך בישלו אותו? איפה איחסנו אותו?
וילד בן שבע וחצי, שמפליא לבשל כמו שף מומחה מאחת מתוכניות הריאליטי האלה, שאותן לא אראה בחיים.
התיאורים כל כך מופרכים, והנוסטלגיה הופכת לאט לאט לעיסה דביקה וגועלית, שאפילו האהבה הגדולה והענוגה של שלומי לאלה, אינה יכולה לה.
כל כך הרבה כישרון נזרק לפח. כמו חומרים משובחים של ארוחה מצויינת שמפיקים סעודת פיגולים.
ודרך אגב, אם היינו מתייחסים להווה כאל הנוסטלגיה של העתיד, היינו נהנים ממנו הרבה יותר. אבל כידוע, אנחנו אוהבים לקטר, ומי ימנע זאת מאתנו?
תאריך הכנסה לאתר 06/02/2016
בעת קריאת הרומן המפעים ״עד שיום אחד״ של שמי זרחין, חשתי כמתבונן בתמונת פסיפס ענקית, צבעונית וססגונית, ששמה הוא: ״החברה הישראלית לדורותיה״. בספר הזה היה מימד מיוחד במינו שהוא רק שלו. הרבה מעבר לעלילה קולחת ולעיתים מותחת ועוצרת נשימה, הרבה מעבר לתיאור רגעים אנושיים במלאכת מחשבת של פסל... המשך הביקורת
בעת קריאת הרומן המפעים ״עד שיום אחד״ של שמי זרחין, חשתי כמתבונן בתמונת פסיפס ענקית, צבעונית וססגונית, ששמה הוא: ״החברה הישראלית לדורותיה״. בספר הזה היה מימד מיוחד במינו שהוא רק שלו. הרבה מעבר לעלילה קולחת ולעיתים מותחת ועוצרת נשימה, הרבה מעבר לתיאור רגעים אנושיים במלאכת מחשבת של פסל במילים, והרבה מעבר לבריאת כל דמות כבעלת בידול, קצב, מינעד חיים ויצירה מלאה משל עצמה, יצר הסופר מימד נוסף והוא יכולת , נדירה להערכתי, לשזור ולארוג אריג פרוזאי אחיד וזורם המורכב מאינספור בדים שונים ולעיתים אף מנוגדים באופיים זה לזה .
כל דקויות הוויתה של החברה הישראלית במשך שלושים שנים, כאילו התלכדו ברומן הזה יחדיו לכדי סיפור אחד המורכב מאינספור פריטים. פסיפס של ממש. ולמרות הסכנה של שעטנז וערבוב יתר של פני הישראליות באשר היא, מצליח שמי זרחין למנן ולנהל נכון את מלאכת השזירה והאריגה לאריג הרמוני וניפלא במיוחד. מעגל יחסי עדות ישראל השונות, מעגל יחסי עולים מול ותיקים, מעגל יחסי יהודים וערבים, מעגל יחסי דתיים מול שאינם דתיים, מעגל יחסי הדלים והשרויים בעוני אל מול המבוססים כלכלית, מעגל יחסי ישראלים אל מול בני משפחותיהם החיים מחוץ לישראל, מעגל יחסי גברים ונשים, מעגל יחסי החיים בפריפריה אל מול החיים בתל אביב, מעגל חיי הישראלים בעת שלום ובעת מלחמה, מעגל יחסי תומכי תנועת העבודה אל מול תומכי חרות ובגין.. כל המעגלים הללו ונוספים מצויים בכל אחד מרגעי ההתקדמות העלילתית.
שמי זרחין מפליא לשלוט בכל מעגל שכזה בפני עצמו וכאמור לחבר בין המעגלים וליצור תמונה אחת, מרתקת , מרגשת ויחידה במינה. ובכל היופי הזה צומח וגדל מול עיני הקורא הנותרות לחות לא אחת, שלומי, הגיבור המרכזי. ואני כותב גיבור מרכזי ולא ראשי במכוון, שכן על הבמה ישנם גיבורים דרמטיים וראשיים לא פחות משלומי, אלא שהוא החוט המקשר, הוא נקודת המוצא ממנה ואליה כל המעגלים שתארתי יוצאים ומתחברים זה לזה.
וגם את העובדה הזו אהבתי מאוד. העובדה שיש גיבור שהוא כנקודת מרכז למעגל ענק וממנו יוצאים רדיוסים אינסופיים לכל הגיבורים האחרים הקשורים אליו בקשר עבות, צומחים בזכותו ומצמיחים אותו . גם זו לטעמי ייחודיות פרוזאית שנהניתי לגלות בספר. ומעל כל אלה מרחפת אהבה עמוקה טבולה ברגעי סכנת חיים, מרחפת לעיתים בין להיות טו לחדול, אהבה שנועדה להיות אל סיכוייה להגשים את עצמה כמעט וחא קיימים. אהבתם הלא ברורה אך המאוד נוכחת, של שלומי ואלה. וזו אהבה שמתחילה בילדות המוקדמת וזו אהבה שעוברת טלטלות , וזו אהבה שהמורכבות שבה לעיתים מעבירה אותה לרגעים למישורים לא שפויים וגם את נושאיה, שחומי ואלה, היא לעיתים טורפת . אבל היא נוכחת ותנכח בנם , מוגשמת או לאו, עד ליום בו יעצמו עיניהם. ״עד שיום אחד״ הוא סיפור מופלא שמרקד בין חבלי הכביסה וסמטאות טבריה , בין הרי גליל בואכה ארץ גולן העוטפים אגם כינרת, בין בליל שפות, תרבויות, רגעים הסטוריים מכוננים, ובין אהבות, שנאות, קנאות ויצרים עזים. שם , בתערובת האנושית הזו , מתפתח לו שלומי .
דרכו אנו מתוודעים לעולמה של רוחמה אמו הגבוהה ואוהבת השירה העברית , לעולמו של רוברט אביו נמוך הקומה וארוך השיער ולעולמו של חיליק, האח החולני שמשמש לשלומי לא אחת כמורה נבוכים. ומהמשפחה הגרעינית אנו מסתעפים באופן מרתק אל יתר הדמויות ומשא חייהן, כל אחת והמעגל הישראלי המרהיב שהיא מבטאת והרדיוס שבו היא מחברת את שלומי אליה. שם , בכינרת שלו שהיתה ושאותה חלם כחלום, מתחיל אצל שלומי הכל. וגם עולמה של אלה מתחיל לפעום בתוכו ברגע בו הוא מתחיל לרשום במוחו את הזכרונות: ״שני ילדים בנימדבע שוכבים על הגג.ילד וילדה, האחד הוא שחומי, השניה היא אלה. הם שוכבים בין דודי השמש ורואים איך מוציאים גופה מהחלון. זה הרגע שבו מתחיל מוחו של שלומי לרשום. הוא רושם תמונות חדות וגם עמומות. כותב ואוגר ריחות טובים וריחות מבחילים, דברים שהיו ודברים שבוקעים עכשיו. זה לצד זה נערמים שברי דיבור וציוצים של בכי ורשרושי צחוק וחריקות נשימה כבדה, וגם אדים של זעם, וגלים צפופים של געגוע. והמוני מילים. ערימות של מילים״ ( ״עד שיום אחד״- עמוד 9).
זהו רומן סוחף שכל פעם שנאלצתי להניחו בצד ולחזור אל שיגרת יומי המחייבת, עשיתי זאת בצער, וכל פעם שיכולתי לשוב ולהתמזג אליו, חשתי אושר גדול. אין לי ספק שגם מלאכת עריכתו הספרותית של הרומן , לאור יריעתו הרחבה מאוד וציר התנועה בזמנים המאתגר שמניע את עלילתו, היתה מלאכת מחשבת בפני עצמה וכבוד לעורכת רונית ויס - ברקוביץ. ״עד שיום אחד״ של שמי זרחין- ספר עברי , ישראלי, מרהיב וממגנט. כמה שאני שמח שלקח זמן, די הרבה זמן, עד שיום אחד זכיתי וקראתי וניפעמתי עד מאוד.
תאריך הכנסה לאתר 07/06/2013
Damn you, שמי זרחין!!! את מה שהספר הזה עשה לי, אני לא אשכח כל כך מהר. לתומי חשבתי שזה יהיה עוד ספר על התבגרות, קצת בסגנון של "בשבילה גיבורים עפים", מעט נוסטלגיה, סיפור אהבה בין שני ילדים שמתפרס על פני שנים רבות.
אבל הספר הזה היה כל כך הרבה יותר מזה. והוא ריגש אותי בעוצמה כזאת שלא חוויתי... המשך הביקורת
Damn you, שמי זרחין!!! את מה שהספר הזה עשה לי, אני לא אשכח כל כך מהר. לתומי חשבתי שזה יהיה עוד ספר על התבגרות, קצת בסגנון של "בשבילה גיבורים עפים", מעט נוסטלגיה, סיפור אהבה בין שני ילדים שמתפרס על פני שנים רבות.
אבל הספר הזה היה כל כך הרבה יותר מזה. והוא ריגש אותי בעוצמה כזאת שלא חוויתי מעולם עם אף ספר אחר. שמי זרחין הוא אשף של מילים, ואיכשהו כל מה שכתב פשוט הצליח לקבל חיים בדמיון שלי. הצלחתי לדמיין את רוחמה האימא, ארוכה כמו עמוד חשמל, עם משקפיים ענקיים ופנים יפות, אבל שחוקות ועייפות מהחיים המורכבים שלה, שאומרת לבנים שלה: "אני משוגעת עליכם". הצלחתי לדמיין את רוברט האבא הקטן עם השיער הארוך. ובעיקר הצלחתי לדמיין את שלומי וחיליק, האחים בעלי הקשר המופלא, שהיו הרבה יותר מסתם אחים - שלומי, ממש כמו בסרט "הכוכבים של שלומי", שלקח על כתפיו הצנומות הרבה יותר מכפי שהיה צריך, הפך להיות מעין ילד "זקן" שמבשל עם אמו במטבח, רוקח מתכונים שמוחו הקודח המציא ודואג לחיליק אהוב נפשו. וחיליק, עם בריאותו הרופפת, שמקיף את עצמו מדי לילה בספרים מעלי אבק וממציא מילים וחרוזים ומלמד את שלומי על החיים. ואלה, הבת של השכנים, שנפשה תיקשר בנפשו של שלומי, וחנה אמה ניצולת השואה, ועוד כל כך הרבה דמויות צבעוניות ומצחיקות ועצובות, בטבריה של שנות ה-60' וה-70' וה-80'.
וגם כשהתיאורים בספר נשמעים לא מציאותיים, איכשהו הכול ביחד הופך להיות מציאותי.
קראתי את הספר הזה בשקיקה, עם דמעות בעיניים, עם חיוך, והתענגתי על כל עמוד. וברגע שסיימתי דפדפתי מיד אחורה, רפרפתי עליו שוב, התקשיתי להיפרד ממנו.
מבחינתי זה היה ספר פשוט מושלם, שהפך אותי לגמרי וגרם לי לחשוב עליו גם כשלא קראתי בו. ספר קסום, מרגש ומומלץ ביותר!
תאריך הכנסה לאתר 10/02/2013
אז אתחיל מהתחלה ... כשהלכתי לספרייה התלבטתי בין שני ספרים "הקמע" שהומלץ לי ע" חברה טוב (ספר העוסק בשואה) והספר הזה.
כמתלבט בין שני הספרים בחרתי בסוף בשמי זרחין (רציתי ספר קליל יותר)
הבחירה הזו התבררה כבחירה מוצלחת (את הקמע אקרא בהזדמנות אחרת – אם משהו קרא וממליץ... המשך הביקורת
אז אתחיל מהתחלה ... כשהלכתי לספרייה התלבטתי בין שני ספרים "הקמע" שהומלץ לי ע" חברה טוב (ספר העוסק בשואה) והספר הזה.
כמתלבט בין שני הספרים בחרתי בסוף בשמי זרחין (רציתי ספר קליל יותר)
הבחירה הזו התבררה כבחירה מוצלחת (את הקמע אקרא בהזדמנות אחרת – אם משהו קרא וממליץ אשמח לשמוע)
את שמי זרחין אני מכיר כבמאי ותסריטאי מוכשר שבאמתחתו "אביבה אהובתי" ,"הכוכבים של שלומי" האהובים עליי מאוד.
שמי זרחין גדל בטבריה ומיטיב לתאר אותה בסרטיו וכן בספרו זה.
כך זה מתחיל:
"שני ילדים שוכבים על הגג. ילד וילדה. האחד הוא שלומי, השנייה היא אלה הם שוכבים בין דודי השמש ורואים איך מוציאים גופה מהחלון.
זה הרגע שבו מתחיל מוחו של שלומי לרשום.
הוא רושם תמונות חדות וגם עמומות כותב ואוגר ריחות טובים וריחות מבחילים דברים שהיו ודברים שבוקעים עכשיו זה לצד זה נערמים שברי דיבור וציוצים של בכי ורשרושי צחוק וחריקות נשימה כבדה, וגם אדים של זעם, וגלים צפופים של געגוע, והמוני מילים
ערמות של מילים"
הספר מתאר בחן את שלומי ילד גמלוני קצת מעט חולמני ...בן לרוחמה ורוברט ואח גדול לחיליק.
הספר מצייר בצבעים נפלאים את כל הדמיות על שלל סיפוריהם , סיפורה של העיר טבריה בשנות ה-70.
והוא נע בין צירי הזמן וסיפורי האנשים בזרימה נפלאה ..
עם הקריאה הקורא מתוודע לדמיות כולן לעברן , לסיפור חייהם הצבעוני השזור בטבריה והכנרת על שורשי ילדותם – ומה שהפך אותם להיות מי שהן.
(מה הוא סוד אהבתם של רוברט ורוחמה , מה מותם של הוריו של רוברט השפיע על נפשו ...)
נחזור אל ציר העלילה ... העלילה סובבת סביב שלומי ואהבתו לאלה השכנה ..אלה היא בת להורים ניצולי שואה שהם מוגדרים "אבק אדם" ילדה מיוחדת ומסובכת .. הקופצת מגג הבניין בו הם גרים אל ערימת החול.
ושלומי מוצא בא נפש תאומה ואהבה .. והאהבה הזו היא מתפתלת עם נפתולי החיים בטבריה לעיתים ממומשת ולעיתים נראית מרחוק אך תמיד היא עמוק בליבו של שלומי.
"מאז ביקר בבית החולים לא ראה את אלה. וכל הזמן הזה וגם עתה, כשהוא שוכב על הגג, מנקרות בראשו עיניה הקרות ורוחשים בו הדברים שאמרה. בתחילה רצה בכל מאודו לשאול לפשרם אבל עם הזמן הפכו דבריה לגוש כעס ושנאה , כיצד ייתכן שלצד געגועיו אליה שוכנים גם טינה וזעם, נעם יחדיו בתוכו בסערה מעייפת כל כך "
אלה כבת לאם ניצולת שואה היא נפש מורכבת ושלומי לעומתה היא נפש פשוטה יותר והחיבור הזה יוצר קשר עמוק ומיוחד שתי נשמות אבודות.
במשך הספר הקורא יתוודע לעולם בטבריה לאנשיו לביה"ס של שלומי על תלמידיו ומוריו על החיים בארץ בשנות השבעים לאחר מלחמת ששת הימים לפוליטיקה של אותם הימים בגין או גולדה.
הספר מחולק לשלוש שנים שונות ובכל חלק אנחנו פוגשים את שלומי ואלה בשלבי התבגרותם כילדים וכנערים וכבוגרים.
אז מה שבה את ליבי שהתאהבתי בספר:
היכולת של שמי זרחין ופה רואים את כשרונו הגדול כקולנוען לצייר ולהחיות את הדמיות והמקום – ומי כמוהו כתושב טבריה מיטיב לעשות זאת.
את צבעוניותם של האנשים .. על הטוב והרע ..את האוטנטיות מרגישים בכל מילה הכתובה בספר.
ומעל הכלל סיפור אהבה יוצא דופן.
אני ממליץ בחום.
תאריך הכנסה לאתר 10/02/2013
נהניתי מאד מן הספר, וקראתי אותו בנשימה עצורה.
יש לי הרגשה שבקריאה נוספת הייתי חודרת יותר למעמקי כוונותיו של הסופר- קולנוען.
כך כתוב על גבי הכריכה: "על שפת ים כינרת נמצאת מקונדו של שמי זרחין, טבריה יצרית ופנטסטית שבה אנשים משתגעים מאהבה ומתקרחים בגלל כישוף, אותיות... המשך הביקורת
נהניתי מאד מן הספר, וקראתי אותו בנשימה עצורה.
יש לי הרגשה שבקריאה נוספת הייתי חודרת יותר למעמקי כוונותיו של הסופר- קולנוען.
כך כתוב על גבי הכריכה: "על שפת ים כינרת נמצאת מקונדו של שמי זרחין, טבריה יצרית ופנטסטית שבה אנשים משתגעים מאהבה ומתקרחים בגלל כישוף, אותיות צומחות בתוך תמרים וילדים מתחרזים עם כפיליהם. האוויר רווי ריחות של בישול ותשוקה, ועקבותיהם מובילים לשיכון אחד בעיר. כאן גדל שלומי עם אח שאוסף מילים במחברת, אמא שמדליקה נרות נשמה ללאה גולדברג ואבא קטנטן שמסתיר סודות גדולים."
מהם אם כן אבני הפאזל המרכיבים את הסיפור הזה?
הסיפור מתרחש , כאמור בטבריה, עיר הולדתו של המחבר.
מדובר כאן במשפחה טבריינית, שלא כל כך מתפקדת, ושבה גדלים האחים שלומי וחיליק. שלומי מאוהב בשכנה המוזרה שלהם אלה(ישראלה), בת לניצולי שואה, אהבה רבת שנים ותהפוכות, שלא מתממשת.
הוא מפתח כישרון בישול עילאי, שיגלוש אל הפאנטסטי, שהסיפור הזה לכוד בו. חיליק מפתח אובססיה למילים, הוא דמות מעניינת ביותר, שסופה טראגי. סביב הילדים הכואבים את כאבי הילדות החולפת, סוער עולם המבוגרים המופרע, המאיים והיצרי. עולם זה דורש מהם לקחת אחריות ולהתבגר יותר מהר ממה, שהם היו רוצים. כאבתי את כאבם של הילדים- בוגרים, אני לא מכירה ילדים שמתנהגים כך.
בספר ארוגים מוטיבים מסרטיו של זרחין, שמקבלים כאן ביטוי מילולי רחב.
מהי טבריה בשביל זרחין? זהו מקום של קסם וכישוף, מיניות חסרת מעצורים. זוהי טבריה שלו, הפורצת מתוכו מתוך אישיותו היוצרת ויצרית של הסופר.
אפשר לומר שהסיפור הוא מין מעבדה אנושית מרתקת, שהסופר דוחס לתוכה עולם ומלואו, החל מן הרקע של אירועי התקופה, פרשת האוכל והבישול, מטפורות בשכפול הדמויות.
עניין המין תופש בו מקום מרכזי. הייתי אומרת שבנוסף לשלל הדמויות, האירועים וחיי היום יום, הבישול והאוכל מחד גיסא, והמין ויצריות מאידך גיסא- הם שני המוטיבים שמניעים את העלילה. הם מתוארים בגדול, בעצמה, מפתיעים אותנו, מדהימים אותנו, מרגשים וגם מביכים לא מעט.
נכון שהסופר מתאר את חיי היום יום, הלימודים, הווי בית הספר, עבודה, בעיות פרנסה, דיור, בעיות בריאות, כל אלה מהווים את התשתית עליהם יבנה הסופר את הסיפור שנע בין ריאליה לפנטזיה.
העניינים הטריוויאלים והבנאלים מול דברים פנטסטים של קסם וכישוף, תופעות מיסטיות, ויד הגורל המתעתעת בחייהם.
בגיל שבע מתאהב שלומי , גיבור הרומן, בשכנתו אלה, בת גילו, משם הולך הרומן ומסתעף גם לסיפוריהם של אחיו חיליק והוריהם, רוחמה ורוברט, על אהבותיהם , בגידותיהם וסודותיהם במשך שלושה עשורים.
בהדרגה מתגלה כיצד ההיסטוריה של המשפחה מעתיקה את עצמה, בכל פעם קצת אחרת, כאילו "גם לחיים יש תורשה, והם משכפלים את עצמם, ואולי נושאים חוטי התורשה האלה קללה עתיקה, מעבירים אותה מדור לדור, משכפלים ומפזרים אותה".
ומה לגבי האוכל. האוכל אינו רק מקור לעונג ולתשוקה. הדמויות מאכילות דמויות אחרות כדי לנחם, להפיג מתחים, לרפא ממחלות, או לפייס בין ניצים. הן אוכלות כדי לדובב ולשבור שתיקות מעיקות.
אצל שלומי יש ממש אובססיה לעניין הבישול."יש לי בפנים פינה ושם אני מחפש מתכונים. הם מסודרים על מדפים ארוכים. לכל מדף יש שם וגם ריח וטעם: מדף דגים מטוגנים, מדף דגים מבושלים,...... מתכונים של חולים, מתכונים מרעננים כשיש חמסין, מתכונים של יום שישי........ ויש מדף אחד של מתכונים שעוד לא הומצא, אותו אני
הכי אוהב......"עמ'223-224 .
מול האוכל והאובססיה לבישול, הספר רווי בסיפורי מין, יצריות ואהבה. המין גולש גם לתופעות פרוורטיות, כמו פיתוי קטינים, גילוי עריות סירסור. אפילו האוננות שהיא לאדם החילוני נורמה מקובלת, מתוארת כאן בפרטי פרטים, מביכים ביותר.
תהיתי על מה ולמה כל התיאורים האלה. אני יכולה רק לשער.
אולי הם הם המקדמים את העלילה, גורמים לתפניות הרבות, להסתעפויות, ומוליכים את הסיפור למחוזות מפתיעים. אולי גם זו אובססיה לילדות שנגזלה, וכמו האוכל, גם המין מספק כאן נחמה. שניהם הם מין הצמדות לדברים הבסיסיים, השורשיים, הארציים של החיים.
טבריה מוצגת כאן כערב רב של דמויות, פליטי שואה, גרוזינים, עירקים צברים וערבים.
מצד אחד יש שוני, פילוג ואפילו איבה ביו סוגי האוכלוסיות, אך יש גם גילויים אנושיים של עזרה הדדית, שיתוף הרמוניה ואחווה..
בני המשפחה אינם חיים בחלל ריק, שכנים מכרים ובני משפחה נוספים מוטחים לתוך העלילה. הוותיקים והעולים ובני העדות השונים יוצרים מין בלילה ישראלית קודחת על חוף ימה של הכינרת.
שם הספר הוא קטוע" עד שיום אחד...., הוא מצביע על משהו שמצפים לו.
הרומן עוסק בעיקר בהמתנה. נדמה שהדמויות נבלמות כל הזמן בעטים של התבגרות המבוששת לבוא, קול שנעלם, אהובה שלא סולחת.
יש פה געגוע ותקווה לצאת ממצב של תקיעות, להתקדם הלאה בדרכי החיים. אני מסתייגת משני דברים. האחד הוא הדילוגים בין הזמנים, הקפיצות קדימה ואחורה שהיו כפויות ומלאכותיות.
כמו כן הגודש של העניינים לא תרמו לגיבוש העיקר שבסיפור.
די היה בתיאור המשפחה ונספחיה, אשר נעים במציאות החיים שבין הממשי והריאלי לבין הפנטסטי והדמיון. דמויות המנסות למצוא קמצוץ של אושר בתוך מציאות דורסנית, בה הילדות נגנבת מהם באכזריות.
בהרבה עניינים לא נגעתי, כי קצרה היריעה מהכיל.
אין לי ספק, שזה ספר המעורר למחשבות והרהורים. הוא נוגה ועצוב במהותו, אך משרה עונג בחוויית הקריאה.
ממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 10/02/2013
קשה להתעלם מהעובדה הנושפת בעורפך בעת קריאת הספר ששמי זרחין במאי קולנוע ישראלי המספרת על ג'אנר המציאות הישראלית והפשוטה. וכך גם ספרו "עד שיום אחד".
בשכונה אחת בעיירה השכוחה טבריה בשנות השבעים, מתפרסת יריעה רחבה על משפחה אחת מיוחדת: רוברט הארגנטינאי... המשך הביקורת
קשה להתעלם מהעובדה הנושפת בעורפך בעת קריאת הספר ששמי זרחין במאי קולנוע ישראלי המספרת על ג'אנר המציאות הישראלית והפשוטה. וכך גם ספרו "עד שיום אחד".
בשכונה אחת בעיירה השכוחה טבריה בשנות השבעים, מתפרסת יריעה רחבה על משפחה אחת מיוחדת: רוברט הארגנטינאי הקטן, אשתו רוחמה הגבוהה "גמל עבדול רוחמה", הבן הבכור שלומי שאוהב בעיקר לבשל ואחיו הקטן חיליק החכם והמפיץ אור.
סביבם נבנים אט אט עוד ועוד דמויות המקיפות אותם ונדמה שכל אחד מהדמויות סוחב עמו סודות הקשורים זה בזה והקובעים את גורלם על פני שלושה דורות, אך מרכז הסיפור הוא בעיקר אהבתו של שלומי לאלה (או בשמה המלא ישראלה) הילדה המוזרה מהבניין השכן.
ודווקא בגלל שהספר מתובל בכל סיפור אפשרי, הוא כתוב בשפה קולחת, בדמיון מפותח (לעיתים מפותח מידי) המלא בטעמים, ריחות, יצרים ותשוקות וגורם לנו להתאהב בדמויות ולא לרצות להיפרד מהן.
450 עמודים שלא משעממים רגע וגורמים לנו לרצות מהם עוד ועוד.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|