|
|
|
אמא קומי |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1747 |
|
|
יוּדה בן השתים-עשרה, שחי עם אמו בדירה קטנה מעל שוק מחנה יהודה בירושלים, תמיד חשב שאבא שלו מת. "אז עכשיו תחשוב שהוא חי, ויש לך חצי שעה לחשוב את זה!" הודיעה לו אמא שלו בוקר אחד.
מרגע זה פותח יוּדה במסע אבסורדי ורב-תהפוכות במטרה לפגוש את אביו. שרשרת של דמויות לא שגרתיות מככבת במסע זה, בהן חברו הטוב של יוּדה, סרן אבוט פגוע ההלם קרב; חברתו רונית שחייבת לאכול כדי שיבואו לה רעיונות לראש; אמו, האישה הכי יפה בשוק, מורה לחשבון שמעריצה את חוליו איגלסיאס; וכמובן יוּדה עצמו, סקרן ותמים, מצחיק ונוגע ללב.
אמא קומי הוא סיפור מקסים על אודות עולמו הפנימי הייחודי של ילד ירושלמי אחד, ועל החיים בירושלים ובישראל בתחילת שנות השמונים של המאה הקודמת. בשפתו הפיוטית והחד-פעמית פותח בפנינו יוּדה את סגור לבו וחושף את ראיית עולמו שכולה רגישות והומור.
אלדד כהן הוא סופר ומחזאי ישראלי שגדל בירושלים. סיפורים ומונולוגים שכתב הומחזו והועלו בהצלחה רבה על בימות התיאטרון וזכו בפרסים ובאהדת הקהל. ספריו הקודמים: "תסתכלו עלי" (1998) שזכה בפרס ליצירת ביכורים מטעם משרד החינוך; "לפחות היית מת בצורה מסודרת" (2003); וספר הילדים "מנגינה כחולה עם תלתלים" (2012).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 29/07/2019
ספר קסום ומדויק להפליא. אמא קומי של אלדד כהן סוחף אותך מהעמוד הראשון, עם התיאור המסתורי של האבא מעיני רוחו של יודה, ילד בן 12. יודה, שכל הספר נכתב ממבטו, מספר לנו שאמא שלו אמרה לו שאבא שלו רופא, אבל רק עכשיו היא אמרה לו שהוא גם חי. הספר פותח במפגש בין האמא והאבא כשיודה יושב במסדרון ומנסה לדמיין... המשך הביקורת
ספר קסום ומדויק להפליא. אמא קומי של אלדד כהן סוחף אותך מהעמוד הראשון, עם התיאור המסתורי של האבא מעיני רוחו של יודה, ילד בן 12. יודה, שכל הספר נכתב ממבטו, מספר לנו שאמא שלו אמרה לו שאבא שלו רופא, אבל רק עכשיו היא אמרה לו שהוא גם חי. הספר פותח במפגש בין האמא והאבא כשיודה יושב במסדרון ומנסה לדמיין את שיחתם מבעד לדלת הסגורה, ובסוף רק מצליח להגניב מבט חטוף דרך הפתח כשמישהו יוצא מהחדר. כך מתחיל מסעו של יודה בחיפוש אחר אביו. אבל החיפוש הופך מרתק במיוחד – כי יודה הוא ילד רגיש במיוחד. יודה גדל עם אמו והוא שותף מהצד לכל מאבקיה בקשיי החיים. מהעיניים האוהבות של יודה, מיד מתאהבים גם בדמותה של האם, ורד – או גברת ורד כמו שקוראים לה בבית הספר ובשוק, המורה לחשבון והאישה הכי יפה בשוק.
זהו הכוח של הספר הזה – הדמויות המיוחדות והאהבה הרבה שבה הן מתוארות. כי יודה אוהב. יודה אוהב את אמו, את סרן אבוט "שומר השוק", את בעלי הבסטות הססגוניים – ששון תפוחי אדמה, ניסים דגים, האחים בן-אר"י והבנות ממרקיית הבנות, את מופיעי הרחוב ז'אן דארק וסילביה, וכמובן את חברתו רונית. ודווקא מעיניים אוהבות, יודה מבחין בכל הרגישויות והקשיים של כל אחד ואחת, וזה הכי אנושי שיש והכי מחבר.
השפה האסוציאטיבית והזורמת היא עוד חוזקה של הספר. בכל סיטואציה מציאותית, אלדד כהן לוקח אותנו לתוך הראש של יודה ואיך הסיטואציה נראית ממבטו, מה היא מזכירה לו ואיזה עוד פרטים הוא מוסיף מדימיונו של ילד, ודמיונו אכן הולך רחוק. כך אנחנו לא רק מתודאים למה שקורה במציאות אלא גם לרובד נוסף של מחשבות, רגשות, רצונות ומאווים, והתרחשויות ממקומות וזמנים אחרים. אבל מה שיפה, שאלדד כהן לא עוצר כאן. הוא משנה לנו את המציאות שתתאים לדמיונו של הילד, ובכך הופך את הסיפור לפנטסטי וקסום. כך מופיעה האישה עם השמלה האדומה בטליתא קומי לפגוש את סרן אבוט ולהתאהב בו מיד, רק כי יודה הילד רוצה כל כך חזק. כך חוליו איגליסיאס יעיר את אמו מתרדמתה, כי זה מה שהאהבה עושה. והקסם הזה, והתקוה שהלא אפשרי יהפך לאפשרי, מלווה את הספר כולו וממלאה את לב הקורא.
משחק אחר בשפה או באופן הביטוי שמעניין במיוחד הוא הביטוי של רגשות או מחשבות מנוגדים ממש באותו המשפט ועם חזרה על אותן מילים. זה כל כך יחודי לילד יודה, וכל כך שובה לב. למשל – כשהוא רק מכיר את הילדה מבית הספר , רונית, ומתחיל להתאהב בה, הוא מספר לחברו סרן אבוט וכותב "סרן אבוט לא מבין למה אני לא רוצה לראות אותה אם אני רוצה לראות אותה" (עמ 84). הפשטות הזו של אופן הביטוי מצליחה לתפוס את עומק ומורכבות הרגשות, ולהעבירן לקורא.
עוד מבט מעניין עובר בספר דרך ההתיחסות מעיני ילד לפיגועים של אותה תקופה בירושלים, ובפרט בשוק מחנה יהודה. בעיני הילד יודה, הפיגועים הם חלק בלתי נפרד מהמציאות שהוא מכיר. ובגלל שיודה הוא ילד עם דמיון עשיר ורגשות עזים ועם מעבר מהיר ממציאות לדמיון – התיחסותו לפיגועים היא לעיתים צוהר למתחולל בעולמו הפנימי - כשהוא סוער וכועס ומרגיש שהולך להתפוצץ בפנים הוא מייחל למחבל שיגיע ויפוצץ את השוק, כשהוא מחכה למפגש עם חברתו הוא רק מקווה שלא יגיע איזה מחבל שיהרוס לו את התוכניות. כל ההתיחסות היא ממבט של ילד, שהיא כמובן שונה מאוד מכל היבט אחר של הפיגועים – פוליטי, חברתי או אישי.
לב הספר הוא כמובן הכמיהה לאבא והמסע ליציאת קשר איתו מרגע שיודה יודע על קיומו. והמסע הזה הוא בעיקר מסע רגשי שמלווה בהרבה המתנה והכנה. ובנתיים ברקע, רבים אחרים ממתינים לאהוביהם בטליתא קומי, ואמו אף היא ממתינה למשהו, אולי לאהבה שתגיע. ויודה הממתין ומצפה בעצמו, גם ממתין עם כל האחרים, ורוצה ומייחל בשביל כל אחד מהם. במיוחד רבה כמיהתו לאושרה של אמו. אולי יכול היה הספר להיקרא "אבא, בוא" אבל הוא נקרא "אמא, קומי", כי כמיהתו של יודה שאמו תהיה מאושרת היא לא פחותה מאשר כמיהתו שלו לאבא. וזה יופיו. בעדינות רבה, ברגישות, בחמלה ובאמפטיה, שואב הספר את הקורא להצטרף לכמיהתו של יודה ושל כל האחרים.
ברקע, ירושלים של שנות השמונים. שוק מחנה יהודה, האוטובוסים, גן סאקר, טליתא-קומי, בית הספר בגבעה הצרפתית, התחנה המרכזית והדרך לתל-אביב – איך לא, כל סיפור על ירושלים צריך לכלול גם את הדרך לתל-אביב, אולי כמו התודעה של רבים מהירושלמים. למי שחי בירושלים בשנות השמונים, זוהי הזדמנות נפלאה לצלול חזרה למקומות ולתחושות ולחוות אותם קצת אחרת. אבל גם למי שלא - הספר יקח אתכם לעולם שקט ומופלא שלא ידעתם שיכול להתקיים ברעש ההומה של שוק בעיר הגדולה. תענוג צרוף. לכו לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 19/07/2019
יוּדה בן השתים-עשרה, חי עם אמו בדירה קטנה שקבלה בירושה מאדם שטיפלה בו ללא תמורה, מעל שוק מחנה יהודה בירושלים, בשנות השמונים של המאה הקודמת. עזרה לזולת, אהבת הזולת, הוא מוטיב שחוזר לאורך כל הספר.
אמא של יודה לא אוהבת פסיכיאטרים. ויש לה סיבה טובה. אבא של יודה הוא... המשך הביקורת
יוּדה בן השתים-עשרה, חי עם אמו בדירה קטנה שקבלה בירושה מאדם שטיפלה בו ללא תמורה, מעל שוק מחנה יהודה בירושלים, בשנות השמונים של המאה הקודמת. עזרה לזולת, אהבת הזולת, הוא מוטיב שחוזר לאורך כל הספר.
אמא של יודה לא אוהבת פסיכיאטרים. ויש לה סיבה טובה. אבא של יודה הוא פסיכיאטר. תמיד היא אמרה לו שאבא שלו רופא. תמיד אמרה שאבא שלו מת. עד שבוקר אחד אמו מודיעה לו שהגיע הזמן לחשוב אחרת.
“הגיע הזמן שתכיר את אבא שלך. אתה לא חושב?”, היא אומרת לילד, שמשיב: “חשבתי שהוא מת”. “אז עכשיו תחשוב שהוא חי! יש לך חצי שעה לחשוב על זה”.
הם נוסעים לעיר הגדולה ברכב שלהם, שירשו מאותו אדם שהוריש לאם את הדירה, ויודה זוכה להצצה חטופה באביו. הצצה קצרצרה, אבל בעלת השפעה מרחיקת לכת ומיידית: ההרגלים הכפייתים של יודה פוחתים חיש קל:
“לפחות חמישה ירדו לי בכמה אחת, ואני אפילו לא יודע איך.”
לאט לאט אנו מתוודעים לחי המשפחה המיוחדים של יודה ואמו, לאישיותו העצמאית של יודה, לאופן בו הוא תומך באמו, מגבה אותה כשהיא נופלת למחלת השינה שלה, או כשהיא מתמודדת עם פקידי הבנק, לרשת החברתית הסובבת אותם במחנהיודה וממלאת את חייו כמו גם פוקחת עין ושומרת עליו, לריחות השוק, לצבעוניות ולרעשים של ירושלים,לקבלת השונה ויוצא הדופן של הריקמה האנושית שהופכת את ירושלים למה שהיא.
מרגע שיודה רואה מהמסדרון את ראשו הקרח של אביו הוא פותח במסע שנע על ציר ירושלים – תל אביב במטרה לפגוש את אביו.
שרשרת של דמויות משנה מקסימות ,בהחלט לא שגרתיות, שכולן סובלות מבעיות או הפרעות ומחפשות משהו שחסר בחייהן, מככבת במסע זה:
חברו הטוב של יוּדה, סרן אבוט, בשנות השלשים לחייו, פגוע הלם קרב ממלחמת כיפור שמינה עצמו לשומר השוק, מחפש אחר אהבת נעוריו האבודה, נעזר ביודה לכתוב מכתב חיפוש לעיתון ולקבוע פגישה ברחבה שלפני טליתא קומי,שם ניתן למצוא את מי שאבדו עקבותיו .
חברתו רונית שגדולה ממנו בשנה ומציעה לו נישואים, חייבת לאכול כדי שיבואו לה רעיונות לראש, הוריה גרושים, אביה נישא לאשה דתייה והיא עוזרת ליודה למצוא שידוך אצל הרבנית עבור סרן אבוט.
אמו, האישה הכי יפה בשוק, די מוזרה, מורה לחשבון שמאוהבת במנהל בית הספר בו היא מלמדת ומעריצה את חוליו איגלסיאס, היא אישה ליברלית, זורמת עם מה שהחיים מזמנים לה וניכר שהיא מאד סומכת על יודה.
מוכרים בשוק, להטוטנים וכמובן יוּדה עצמו, ילד חכם ואמיץ שסובל מהרגלים כפייתיים ומנסה להיפטר מהם, אך סקרן ותמים, מצחיק ונוגע ללב.
“אמא,קומי” הוא סיפור מקסים שנון ומלא רגישות וחמלה אנושית לצד הומור, שמסופר דרך עיניו של יודה שמוליך את הקורא בנפתולי חייו, בכמיהה לאב, שמובילה לנסיון מפגש נכסף עמו. בכנות וברגישות כאחד נחשפים חיים צנועים, מציאות בטחונית שירושלים, האהבה לאימו, הקשרים עם הסובבים אותו והכמיהות – שלו ושל המבוגרים שסובבים אותו גם יחד.
אלדד כהן הוא פסיכולוג קליני, מחזאי וסופר שמעיד על עצמו כמי שסבל מהרגלים כפייתיים…
“אמא קומי” הוא ספרו הרביעי המתפרסם בעשרים השנים האחרונות. הכתיבה קולחת, גם הקריאה, הלשון עשירה והתוכן מעורר סקרנות ורצון לקרוא. והכל מועבר בצורה אוטנטית ורגישה.
ממליצה!
תאריך הכנסה לאתר 20/06/2019
את הסקירה אפתח באנקדוטה מעולם השיווק והמכירות. נחשפתי לספר פה ושם בקבוצות שדנות בספרים. אבל ההצצה המהותית לספר הייתה במהלך ביקור בסניף של צומת ספרים בדיזינגוף סנטר, סניף הדגל שלהם שבו אפשר לקרוא ולעלעל במגוון הספרים שמוצעים למכירה. ושם היד נשלחה לעבר הספר "אמא קומי", קראתי כמה עמודים עד שהגיע... המשך הביקורת
את הסקירה אפתח באנקדוטה מעולם השיווק והמכירות. נחשפתי לספר פה ושם בקבוצות שדנות בספרים. אבל ההצצה המהותית לספר הייתה במהלך ביקור בסניף של צומת ספרים בדיזינגוף סנטר, סניף הדגל שלהם שבו אפשר לקרוא ולעלעל במגוון הספרים שמוצעים למכירה. ושם היד נשלחה לעבר הספר "אמא קומי", קראתי כמה עמודים עד שהגיע מועד הפגישה שלי, הספר היה מיוחד וסוחף ולכן החלטתי לרכוש אותו. אני בטוחה שאת המסקנה אתם מבינים לבד. התנסות במוצר גם אם הוא ספר- חשובה מאין כמוה.
ומה היה בספר שגרם לי לרצות להמשיך ולהתחקות אחרי יודה הגיבור הראשי, ורד אמא שלו "אמא קומי" ושאר הגיבורים החד פעמיים בספרו החביב של אלדד כהן. הייתה בו אמת ופתיחות, היו בו מגוון עצום של רגשות, מצאתי בו שיקוף של משפחה ישראלית אומנם קצת שונה וחריגה אבל נטועה היטב בשוק מחנה יהודה, נגיעה להלומי קרב, ובעיקר דיאלוגים מנקודת מבטו של יודה הנער המקסים.
"מצחיק שאנחנו מסתירים את הדברים החשובים דווקא מהאנשים הכי קרובים" עמוד 129. כך אומר יודה לרונית חברתו. הדמות של יודה היא דמותו של נער המחובר בסימביוזה עצומה לאימא שלו, מתחקה אחר האבא שלו, קושר קשרי חברות עמוקים עם סרן אבוט הלום קרב שנואש למצוא את אהבת נעוריו, מתחבר עם הסוחרים בשוק, יודה מוכן להוריד עבור אימא שלו את הכוכבים או יותר נכון להפגיש אותה במפגש חד פעמי עם חוליו איגלאסיס שבה להופיע בירושלים.
ליודה יש הרגלים כפייתיים, ולאחר שקראתי מעט על הסופר היה ברור מהיכן שאב אלדד כהן את הרקע לדמותו של יודה. כהן הוא פסיכולוג שגדל בין ילדים שהוא מכנה "לא פשוטים", "ילדים עם הפרעות קשות, שלא יכלו לחיות בבית שלהם". אלה היו האחים הגדולים החורגים שלו, הזולת שבחיקו גדל, ומהם הוא למד את רזי החיים בשנותיו הראשונות. ויודה מנסה להיפטר מההרגלים שלו ויש לו דרכים מאוד מסוימות להפטר מההרגלים האלו.
דמויות המשנה של סרן אבוט ושל ורד אמא של יודה- גם הן בנויות היטב, מסקרנות, לעיתים מעוררות חמלה ומוסיפות רבות להתפתחות העלילה.
ויש את טליתא קומי (כמובן ש"מתכתב" עם אמא קומי). בית טליתא קומי שכן, מאז שנות ה-60 של המאה ה-19, ברחוב המלך ג'ורג' במרכז העיר ירושלים, ופעל כבית יתומות לנערות נוצריות. ובספר משם המקום למעין "מחזיר אהבות קודמות". כל מי שחשקה נפשו למצוא אדם שעקבותיו אבדו לו מפרסם מודעה בעיתון ובמודעה קובע להיפגש איתו בטליתא קומי. המקום הזה הופך להיות מרכזי מאוד בעלילת הספר.
הכתיבה, העריכה, ההגהה, האיור על הכריכה – רובם ככולם טובים הם. הדבר היחידי שהיה חייב תיקון הוא שימוש רב ושגוי במילה "הביא". עמוד 217: "אמא שלי אומרת לאברמסון שיביא לסרן", עמ' 98: "המוכרת כמעט מתחילה לבכות ומביאה לי שתי בובות במחיר של בובה אחת". היה צריך להשתמש בפעלים אחרים.
פה ושם יש נפילות בשימוש במילים שלא היו נפוצות בתקופה שבה העלילה מתרחשת.
ממליצה על ספר קצת אחר, כתיבה קולחת, ישראלי מאוד.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|