|
|
|
אלכסנדר הגדול |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 2970 |
|
|
אלכסנדר הגדול, בנו של פיליפוס השני, מלך מקדוניה, התחנך אצל אריסטו וכשהיה עדיין נער פיקד על יחידה בצבאו של אביו בניצחון על תבי ועל אתונה בקרב כַאירוניה.האורקל של דלפי, שהודיע לאלכסנדר הגדול שהוא בלתי מנוצח - צדק. אלכסנדר הגדול מת בגיל 32 כשהוא מוריש לבאים אחריו אימפריה שהשתרעה מהים האדריאטי ועד נהר הודו וכללה את פרס, את רוב מצרים ואף חלקים מאסיה.
ההיסטוריון בִּיל יֶנִי מאיר את חזונו של גיבור קלאסי ומציג את תכונותיו הטובות ביותר של מנהיג בשדה הקרב. אלכסנדר הגדול היה מפקד נועז, תוקפני, חסר פחד ו... מנצח. היה לו חזון שהוליך אותו לקצווי תבל ולחיי נצח כמנהיג צבאי. השפעתו של אלכסנדר הגדול על ההיסטוריה של התרבות ושל המדינאות והיקף יכולותיו הצבאיות הם מקור השראה עד היום הזה. בִּיל יֶנִי פירסם ספרים רבים בנושאים היסטוריים וצבאיים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 10/01/2021
הספר "אלכסנדר הגדול" מאת ביל יני (הוצאת מודן, 2012) הוא ביוגרפיה כתובה היטב אודות אלכסנדר מוקדון, אחד המצביאים והכובשים הגדולים בהיסטוריה. הספר הוא חלק מסדרת ספרי ביוגרפיה שפורסמה בארצות הברית על מפקדים צבאיים חשובים, שבכולם ישנה הקדמה מאת הגנרל וסלי קלארק, יוצא צבא היבשה האמריקני שפיקד על כוחות... המשך הביקורת
הספר "אלכסנדר הגדול" מאת ביל יני (הוצאת מודן, 2012) הוא ביוגרפיה כתובה היטב אודות אלכסנדר מוקדון, אחד המצביאים והכובשים הגדולים בהיסטוריה. הספר הוא חלק מסדרת ספרי ביוגרפיה שפורסמה בארצות הברית על מפקדים צבאיים חשובים, שבכולם ישנה הקדמה מאת הגנרל וסלי קלארק, יוצא צבא היבשה האמריקני שפיקד על כוחות נאט"ו במלחמת קוסובו.
"בווסט פוינט למדנו את לקחי הקרבות של אלכסנדר מהבחינה הטקטית. כל עקרונות הלחימה שאנו לומדים היום נקבעו כבר בתקופתו – יעד, מסה, תמרון, התקפה, חיסכון בכוח, אבטחה, גורם ההפתעה, פשטות. הוא השתמש בעיקרון התמרון כדי לשבש את תוכניות אויביו, לתפוס את היוזמה ולשמור עליה. הוא היה תמיד הצד היוזם והפעיל, והותיר את האויב במגננה מתמדת. הוא לא נשאר שבוי בתוכנית מקורית כלשהי, שינה מהלכים ולא נח לרגע מחיפוש אחר היתרון הטקטי המכריע. השמירה על העקרונות האלה בולטת לעין בכל מלחמה, בכל שדה קרב, בכל מצור ומרדף לאורך מסלול הכיבושים של אלכסנדר"(עמוד 9), כתב קלארק.
"ההליכה בראש היתה סימן ההיכר של אלכסנדר. הוא היה תמיד באזור הצפוף ביותר של שדה הקרב ולרוב בראש הכוח המסתער" (עמוד 8), כתב קלארק, שבעצמו עוטר על האופן שבו הוביל את פלוגת החי"ר הממוכן שעליה פיקד במלחמת וייטנאם. בקרב בצור אלכסנדר הוביל גדוד רגלי מובחר שנחת מן הים. "הוא עמד בראש הכוח שנחת על החוף. היחידה של אדמטוס היתה הראשונה לעלות על החומה, הוא נהרג מפגיעת חנית. אלכסנדר הוביל את יחידת העילית הרגלית לאבטח קטע מהחומה וכמה צריחים. הכוח היווני־מוקדוני ביסס במהירות את אחיזתו על ראש הגשר שהלך והתרחב. יתרונו של היעד המבוצר התאדה במהירות" (עמוד 79) .
אלכסנדר הצטיין כמנהיג ביכולתו להעניק השראה לפקודיו. "הוא הפך את המלחמה לעניינו האיש של כל אחד מהלוחמים, תוך הדגשת המניעים והשאיפות – נקמה, תהילה, גאווה – שהזינו את המוטיבציה של הקבוצות השונות שבפיקודו. מפקד בעת המודרנית עושה דבר דומה על ידי פנייה לתחושת הפטריוטיות" (עמוד 61), כתב יני, ויש כאלו שמניעים את פקודיהם באמצעות הדגשת "לתפקיד היחיד בקבוצה מובחרת, כמו שנוהגים לעשות בחיל הנחתים של ארה"ב" (עמוד 62).
אלכסנדר היה טקטיקן מוכשר. כשנבלמה התקדמות צבאו לעבר פרספוליס ב"שערים הפרסיים", מעבר הרים הכרחי שאותו ניצל המפקד הפרסי לטובתו, "אלכסנדר הרכיב כוח מחץ שכלל יחידות בפיקודם של אמינטס, קוינוס ופוליפרכון. הוא הורה להם להצטייד בציוד קל – רק כלי הנשק וצידה לשלושה ימים. הם יצאו מהמחנה בחסות החשיכה" (עמוד 118), במטרה לאגף את המעבר ולתקוף את הכוח הפרסי מאחור. המחבר ציין "שהנתיב החלופי היה מפרך ממש כמו שהובטח והשלג העמוק לא הקל על הצעידה" (עמוד 119). התכנית פעלה. "אלכסנדר השיג הפתעה גמורה. לפי תיאורו של אריאנוס, אנשיו חיסלו בטרם זריחה את השומרים שהיו בשמירה היקפית, ולאחר מכן תקפו את המחנה" (עמוד 119).
בספר כלל יני אבחנות מניתוח האופן שבו פעל אלכסנדר ביחס למהלכים צבאיים מהעת המודרנית. כך למשל, ציין כי ניתן להשוות בין האופן שבו כבש אלכסנדר את מסופוטמיה לבין "המאבק שבו הסתבכה ארצות־הברית בארץ זו אחרי הניצחון המכריע שהשיגה ב-2003. במקרה זה הוביל הניצחון בשדה הקרב לאנדרלמוסיה בשל ריק שילטוני. לא נמצא פוליטיקאי מקומי איד שהיה מסוגל למלא את החסר ולשמור על הסדר, והחברה התרסקה לרסיסי סיעות. אלכסנדר בחר למושל את האיש החזק ביותר במסופוטמיה ומזאוס גמל לו בנאמנות: ילדיו התגייסו לצבא אלכסנדר. ברור שארה"ב לא. היתה יכולה לאפשר לסדרם חוסיין לשמש מושל עיראק, אבל היא גם פסלה – מן הסתם מטעמים מוצדקים – "חפיסה" של מקורבים. לא נדע לעולם מה היה קורה איחו האמריקאים היו מנסים להחזיר לזירה מישהו מהאליטה של מפלגת הבעת" (עמוד 107).
במקום אחר, כשעסק בלחימת צבאו של אלכסנדר בהרי הינדו־קוש שבין פקיסטן לאפגניסטן, ציין כי "השבטים המקומיים בהרים האלה ממשיכים גם היום "לעשות בית־ספר" ליחידות האמריקניות שנלחמות שם, וללמד אותן את אותם הלקחים שהמוקדונים למדו זמן רב לפניהם. כמו אנשי אלכסנדר, כך גם האמריקאים גילו שאפשר לנצח את אנשי ההר בקרב זה או אחר, אך כל עוד הם יכולים להיעלם בתוך השטח ההררי הקשה הם לא יפסידו במלחמה" (עמוד 174).
הספר כתוב היטב ומרתק לקריאה, אך הוא נופל בקטנות. למשל תמיסטוקלס לא פיקד על הספרטנים בתרמופילאי. ראשית משום שהיה אתונאי ושנית משום שעשה זאת מלכם, ליאונידס. חבל שהמחבר לא הקפיד הקפדה יתרה על הפרטים, שכן הדבר פגם בחוויית הקריאה.
הגנרל קלארק ציין בהקדמה שכתב כי "שדות הקרב של ימינו אינם מאפשרים למפקדים מהדרג הגבוה ביותר להפגין מנהיגות טקטית בשטח. הם קטלניים לאין שיעור וממדי הזירה גדולים מדי" (עמוד 10). אולם, עדיין החשיבה האסטרטגית והתחבולנית, היכולת המרשימה שהפגין כשפיקד בשדה הקרב או לחלופין שיזם פתרונות הנדסיים היכן שהפעלת הכוח לא הספיקה, כל אלו ראוי שיילמדו גם כיום.
תאריך הכנסה לאתר 28/09/2018
מה הידע הבסיסי שאנו יודעים על אלכסנדר מוקדון, או אלכסנדר הגדול? הוא פעל במחצית השנייה של המאה הרביעית לפני הספירה, והיה בנו של פיליפוס שהיה שליט במוקדון. בנעוריו אריסטו היה המורה הפרטי שלו. ועל פי האגדה הוא התיר את הקשר הגורדי, או יותר נכון חתך אותו בחרבו. נאמר כי מי שיתיר קשר זה יהיה... המשך הביקורת
מה הידע הבסיסי שאנו יודעים על אלכסנדר מוקדון, או אלכסנדר הגדול? הוא פעל במחצית השנייה של המאה הרביעית לפני הספירה, והיה בנו של פיליפוס שהיה שליט במוקדון. בנעוריו אריסטו היה המורה הפרטי שלו. ועל פי האגדה הוא התיר את הקשר הגורדי, או יותר נכון חתך אותו בחרבו. נאמר כי מי שיתיר קשר זה יהיה שליט אסיה. לימים, אכן אלכסנדר כינה עצמו "מלך אסיה".
הוא ביסס את שליטתו ביוון ואז יצא למסע כיבושים. האויב המרכזי שלו היה דריווש השלישי, מלך האימפריה הפרסית. אך אלכסנדר ניצח אותו ובנה אימפריה אף גדולה משלו. בכיבושיו הגיע עד להודו, ושם נתקל בפילי המלחמה, שישמשו את היוונים בעצמם בהמשך, כפי שידוע לנו היטב מן ההיסטוריה שלנו.
הוא מת צעיר מאוד, בשנתו ה-33, ממחלה, אף כי יש הטוענים שהייתה זו הרעלה. אחריו החלו קרבות הדיאדוכים, היורשים, והאימפריה התפצלה.
את הידיעות על אלכסנדר מספקים לנו בעיקר חמישה היסטוריונים בני העת העתיקה, שהידוע ביניהם כמדומני הוא פלוטרכוס.
אבל בספר זה מורחבת היריעה הרבה יותר. בעיקר הוא מתאר בצורה מפורטת את כל הקרבות הרבים של אלכסנדר. קרבות אלה נלמדים עד היום בבתי ספר צבאיים.
ואולם – דא עקא – מה שמעניין אנשי צבא מיומנים לא בהכרח עשוי לעניין אדם מן השורה. אני מצאתי את עצמי משתעמם רוב הזמן בקריאת כל המלחמות האלה. פעם נעו מכאן לכאן ופעם לשם, פעם תקפו מימין ופעם משמאל, פעם היו להם כך וכך חיילים וכך וכך פרשים ופעם מספרים אחרים. מה זה חשוב? כלומר, כאמור, זה חשוב לאנשי צבא, ולהיסטוריונים – ויש אנשים המקדישים את חייהם ללימוד מלחמותיו של אלכסנדר – אבל אותי, אדם מן הישוב, זה פחות עניין.
במקביל לקריאה בספר עיינתי גם בערך הויקיפדיה של אלכסנדר. הוא מפורט מאוד, ואת ערכי המשנה אפשר לפתוח לערכים מורחבים עוד יותר, למי שמעוניין בכך, ונראה לי שהמתעניין בנושא ימצא את רוב מבוקשו כבר שם.
בכל אופן אעיר, כי ספרים היסטוריים הם לא חומר הקריאה הרגיל שלי. אך בתקופה הקרובה אני מתכוון לקרוא עוד בתחום זה. אחת הסיבות לכך היא כי היצע הספרים בתחומים הרגילים שלי החל להצטמצם לפי תחושתי. כן כן, גם זה קורה. ועל כן, כמו אלכסנדר, אחפש לי מרחבי מחייה נוספים. אני רק מקווה שהספרים שאקרא יהיו מעניינים יותר מספר זה, אחרת ההרפתקה הזו תהיה יותר קצרה ממה שנראה לי כעת.
הערה אחרונה. בקיץ האחרון ביקרתי בראש הנקרה, ושם לפני הכניסה לנקרות מוקרן סרט קצר, ובו נאמר כי הנקרות נקראות כך כי בימי אלכסנדר הוא חפר תעלות מאיזור לבנון ואיזור ארץ ישראל (במקורות אחרים קראתי הסברים אחרים). דבר זה כמדומני לא מוזכר בספר, ואכן הוא שייך יותר להיסטוריה מקומית, שהרזולוציה שלה מדויקת יותר. ובכל אופן, טוב לדעת שיש עוד לאן להרחיב.
תאריך הכנסה לאתר 09/05/2013
בכיתה ה' למדנו היסטוריה מהספר "שיעורים בהיסטוריה" ין היתר למדנו על אלכסנדר הגדול ועל התרבות ההלנית. מאז דמותו של אלכסנדר היוותה דמות להערצה בעיניי.
מצביא גדול זה סיקרן את דימיוני ומסתבר שגם את דימיונם של ילדיי. (תוך כדי קריאתי בספר- נוכחתי לדעת שהספר היה נעלם משידתי- התברר... המשך הביקורת
בכיתה ה' למדנו היסטוריה מהספר "שיעורים בהיסטוריה" ין היתר למדנו על אלכסנדר הגדול ועל התרבות ההלנית. מאז דמותו של אלכסנדר היוותה דמות להערצה בעיניי.
מצביא גדול זה סיקרן את דימיוני ומסתבר שגם את דימיונם של ילדיי. (תוך כדי קריאתי בספר- נוכחתי לדעת שהספר היה נעלם משידתי- התברר כי בני הקטן בן ה12 קרא את בספר)
כשאימו של אלכסנדר הרתה אותו ניבא אריסטנדרוס כי הבן שיוולד יהיה עז כארי, אימו אולימפאס טענה שאלכסנדר הינו למעשה בנו של זאוס, אב האלים שהתגלה לה כנחש.
אלכסנדר מוקדון בנו של פילפוס השני, התחנך תחת ידו של אריסטו, ועל פי הסיפורים שסופרו אז היה ילד חכם ומוכשר, הוא השתתף בהיותו נער במלחמות ולמד מאביו. ועד מהרה מונה למפקד הכוחות, וכשהוא הצליח להרגיע סוס פרא אמר לו אביו: "בני, לך לחפש לעצמך ממלכה ראויה לך. מוקדון קטנה למימדך." כאביו יצא מן המדינה הושאר אלכסנדר בן ה16 במקומו, הוא הצליח להוכיח את עצמו בדיכוי מרד של מדי, אירח שליחים רמי, וזכה בהערכתם.
אלכסנדר מוקדון למד מאביו את תורת הלחימה ואת הדיפלומטיה, בהמשך כשנתגלע ריב בין אימו לאביו צידד באימו, ואז לאחר זמן מה נרצח אביו, הרוצח נלכד ואלכסנדר הציג לראווה את גופתו.ואז עלה אלכסנדר מוקדון בגיל 20 לשילטון. האימפריה שהוא קיבל היתה מסוכסכת ונתונה בסכנות מכל עבר.
אנשי תבי ואתונה שראו במות פיליפוס הזדמנות, החלו למרוד, אלכסנדר הגיע בראש צבאו ודיכא את המרד באכזריות משראו זאת באתונה- הזדרזו ונכנעו.
אלכסנדר השליט סדר בממלכתו ואז התפנה כדי להכריע במלחמה הקרה שבין יוון לממלכה ה האחמנידית הפרסית. רוב רובו ש הספר עוסק במלחמתו של אלכסנדר בממלכה הפרסית ואח"כ בהודו ועד למותו.
אלכסנדר עשה את מה שאף אחד לא עשה לפניו. הוא הביס כוחות גדולים ועצומים ממנו, והפך עד מהרה לשליט אסיה, כשהוא כובש ומגלה רחמים כלפי העמים/שבטים שנכנעו לו, אחד הדברים שהפתיעו אותי היתה התנגדותו לאונס של הנשים של העם הכבוש. הוא העניש את החיילים שלא צייתו לו. כמו כן מקריאה בספר עולה, כי לעיתים, אלכסנדר מוקדון, היכה באוייביו בצורה שלא תמיד תאמה לנוהגו לסלוח ולהציב מנהיג מקומי כשלצידו מצביא מוקדוני. כמו כן אלכסנדר ניסה לקרב אליו את הנתינים החדשים, על ידי אימוצו של מנהגיהם ולבושם, דבר שהביא לידי התקוממות כמעט של צבאו שראו בכך פחיתות כבוד והתרחקות מן התרבות ההלניסטית. אלכסנדר האמין שאפשר היה לאחד את כל המדינות תחת לאום ותרבות אחת.
המחבר בוחר להציג קרבות רבים תוך כדי ציון של קרבות שהתרחשו ע"י צבא ארה"ב בתקופות שונות ולמצוא נקודות דימיון ביניהם. המחבר מצליח להקים לתחייה את אותה תקופה ולצייר את הקרבות שנטשו אז.הוא אף מנסה לנחש מה היה אם אלכסנדר לא היה מת, ומה היה מהלך ההיסטוריה עקב כך.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|