|
|
|
העדינות |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3960 |
|
|
כשאיבדה את אהבת חייה בתאונה ביקשה נטלי להניח לעצמה לבכות עד מוות. אבל לגוף, לנפש, לחיים רצונות משלהם ונטלי עומדת להפתיע, בעיקר את עצמה, ולגלות שגם היגון העמוק ביותר יכול להתחלף בתקווה. זהו סיפורה של אישה צעירה, של האובדן שחוותה ושל הגברים שאוהבים אותה.
מאז ראה אור בצרפת נשבו מאות אלפי קוראים בקסמו של העדינות השנון והנוגה, והוא נמכר ביותר מ-700 אלף עותקים. זהו הרומן השמיני של דויד פוֹאֶנקינוֹס, שתורגם לעשרים שפות ועובד לסרט קולנוע עם אודרי טוטו בתפקיד נטלי.
"סיפור האהבה הזה מענג כמו ממתק מוּכר שמפתיע בטעמים לא צפויים. הנס הזה מתחולל הודות לכתיבתו האלגנטית והסוחפת של פואנקינוס. ההומור, הרגש, אמנות הסטייה מן הנושא, ניפוץ הנוסחאות – פואנקינוס שוזר את כל אלה בווירטואוזיות. אין טעם להתנגד: העט שלו, שתועה במבוך הלבבות, יפגע בכם כמו חִצו של קופידון" – לֶה פיגארוֹ
"הספר היפה הזה ראוי לשמו... סיפור האהבה כובש בסופו של דבר את משתתפיו כשם שהוא כובש את הקורא, אולי משום שהמחבר מצליח יותר מאי פעם באלכימיה של הכבד והקליל, של האסון והתקווה" – ל'אֶקספּרֶס
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 26/06/2018
לנטלי היתה זוגיות מושלמת עם פרנסואה, טבעית, בלתי מוטלת בספק. אבל פרנסואה נהרג בתאונה ונטלי מאבדת את הרצון לחיות. לתוך האובדן שלה נכנס מרקוס, בעדינות רבה, בזהירות, ומצליח להאיר את חייה ואת חייו בתקווה, באהבה, בצחוק.
ספר מקסים, בעיקר באופן שבו הוא כתוב.... המשך הביקורת
לנטלי היתה זוגיות מושלמת עם פרנסואה, טבעית, בלתי מוטלת בספק. אבל פרנסואה נהרג בתאונה ונטלי מאבדת את הרצון לחיות. לתוך האובדן שלה נכנס מרקוס, בעדינות רבה, בזהירות, ומצליח להאיר את חייה ואת חייו בתקווה, באהבה, בצחוק.
ספר מקסים, בעיקר באופן שבו הוא כתוב. באותה עדינות וזהירות, ואלגנטיות של ניסוחים, משפטים חכמים, מצחיקים, כאלה שאתה רוצה לסמן במרקר, לצטט, לזכור.
הסופר מיטיב לבטא במילים חסכוניות – ולכן באלגנטיות, את הרגשות. יותר מזה, מבלי להכביד, מצליח פואנקינוס לעורר בנו את השאלה שהוא חוזר ודן בה לאורך הספר, של צירופי המקרים, של האקראיות, של המפגשים בין אנשים, של התרחשותם של אירועים. עד כמה המקריות באמת מקרית? עד כמה יש לנו יכולת לשלוט באירועים? האם אפשר להגיד למישהו לא לצאת לריצה, כדי שלא ייהרג בתאונה? ועוד דבר מקסים מצליח פואנקינוס לבטא: האופן שבו אנשים מתנהגים, נובע מהייחודיות של אופיים, של אירועי חייהם, אבל פעמים רבות מתפרש על ידי אחרים בדרך אחרת והשילוב של הפרשנות הפנימית והחיצונית של כל התרחשות נוצר בחובו את הייחודיות של הרגע. אולי כאן אפשר למצוא את האקראיות של הקיום. אם בכלל. צריך להיות הצירוף הנכון של הרגע, הנסיבות, והרקע, כדי שפעולה אחת, פשוטה ויומיומית, תקבל את האור של גדולה או של שפלות.
ובכל זאת, בסופו של דבר, הרבה בספר הזה שואף אל העדינות, אל הרגישות, אל תשומת הלב הזהירה לפרטים קטנים. ולכן אחד התיאורים היפים של אהבה טמון בעמ' 143, הפרטים הקטנים שאדם שם לב אליהם ואוהב אצל זולתו.
הספר כתוב בדרך לא שגרתית ושזור בעובדות לא כל כך רלבנטיות לסיפור. ומצד שני, איך ניתן לדעת מה מתוך רצף הדברים שמכילים את הרגע הנוכחי רלבנטי, ומה שייך לרקע, לטפל? לא תמיד ניתן.
אהבתי את האיזכורים לספרים אחרים, כמו "איזה מטורף הסיפור על השוודי שמת ולא הספיק לראות עד כמה הצליחה הטרילוגיה שלו." (עמ' 132) או "כמו שוערת בית, בלי שמץ אלגנטיות של קיפוד, ניסתה לסחוט וידוי:.." (עמ' 103), או "היא נהגה במהירות הולכת וגוברת, בכבישים קטנים, ואמרה "שלום לך עצבות"." (עמ' 158). ליויתי את הקריאה בפסקול שירים של אליין סושון, וסימנתי לעצמי לקרוא, אולי, את ספרו של אמיל צ'יוראן המוזכר בו.
יש חלקים מאד מצחיקים בספר, שפשוט צחקתי בקול רם, יש חלקים עצובים, ויש חלקים שסתם. בסיכום, ספר כייפי לקריאה, כתוב בדרך מעניינת, שזור 'משפטי-ציטוט'. אז גם אם זו לא ספרות "מבריקה", בהחלט מומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 19/03/2018
נטלי ופרנסואה נפגשו במקרה ברחוב. הוא ניגש אליה, אמר את המלים הנכונות. היא נענתה להצעה לשתות קפה. הקסם התרחש, הזרות התפוגגה, האהבה לבלבה. אחרי מספר שנים יפות יחדיו פרנסואה נהרג כשהתפרץ בריצה לכביש. דויד פואנקינוס מתאר את ההלם, את הקושי לשוב לשגרת חיים, את הכפור המכסה את הלב ואוטם את... המשך הביקורת
נטלי ופרנסואה נפגשו במקרה ברחוב. הוא ניגש אליה, אמר את המלים הנכונות. היא נענתה להצעה לשתות קפה. הקסם התרחש, הזרות התפוגגה, האהבה לבלבה. אחרי מספר שנים יפות יחדיו פרנסואה נהרג כשהתפרץ בריצה לכביש. דויד פואנקינוס מתאר את ההלם, את הקושי לשוב לשגרת חיים, את הכפור המכסה את הלב ואוטם את הרגש, ואת תחושת הפתיעה כשהאהבה מגיחה במקום בלתי צפוי.
לכאורה זהו סיפור פשוט על אובדן ועל בנית שלמות חדשה מבין השברים. סגנונו של הספר הוא שהופך אותו לשונה ולכובש לב. כתיבתו של פואנקינוס אמנם נקראת מן הדף, אך מעניקה תחושה של האזנה למספר מיומן. הנה קטע קצר מאחד העמודים הראשונים המדגים זאת: לא אחת היתה נטלי תשושה בסופי השבוע. ביום ראשון אהבה להשתרע על הספה ולקרוא, וכשהעייפות שלחה אותה אל עולם הבדיון נסתה לדפדף בין עמודים וחלומות. היא הניחה שמיכה על רגליה, ומה עוד כדאי לספר: אה כן, היא אהבה להכין קנקן תה ולשתות אותו בכמה ספלים, בלגימות קטנות, כאילו התה הוא מעיין לא-אכזב.
הקדרות השורה על מרבית פרקי הספר נשברת באמצעות הערות ביניים קצרות, שנקשרות לפרטים שוליים בסיפור, ומספקות הפוגה. כשנטלי מצליחה לבלות ערב במסעדה, ערב שתיאורו מסתיים במשפט המרגש ומעלה החיוך, "התנאים לערב נטול כאבים התקיימו סוף סוף", הערת הביניים הצמודה לפרק זה מפרטת את המצרכים הדרושים להכנת המנה העיקרית שהוזמנה באותו ערב. כשמרקוס, העובד במשרדה של נטלי, שוכח את קוד הכניסה לבנין מגוריו משום שהוא מסוחרר מנשיקה שקיבל, הערת הביניים היא הקוד הנשכח. לפעמים ההערה היא מילות שיר שהוזכר קודם לכן, לפעמים משפט הגותי קצר, וכיוצא באלה הפסקות נשימה קצרות שמעניקות לסיפור נגיעות חייכניות.
למרות התחושה המטעה לפעמים של קלילות, הנובעת מן הכתיבה נטולת המאמץ ומן הענייניות שבסגנון, פואנקינוס מספק אבחנות מדויקות על הלך נפשם של גיבוריו ועל תגובות סביבתם. כשנטלי האבלה מוקפת בתשומת לב, הוא כותב, "איש אינו מקשיב לאדם שמביע רצון להיות לבדו". כשמרקוס מתנהג בדרמטיות בפגישה עם נטלי, הסופר קולע אל חוט השערה באומרו, "כן, אפשר לחשוב שמרקוס מייצר דרמות מופרזות. ובריחתו עשויה להיראות מטופשת. אבל צריך לחיות שנים בתוך האין כדי להבין איך אפשר להבהל פתאם מסיכוי". אבחנות אלה הן שמעניקות לספר עומק, ומבדילות אותו מסיפורים דומים אחרים.
את פואנקינוס הכרתי בספרו "שרלוטה", שאמנם הערכתי בשל תוכנו ובשל הכאב העמוק שהובע בו, אבל סגנונו היה מוזר בעיני. "העדינות" שונה ממנו, וכשמו כן הוא. בפתח הספר הוא מספר על נטלי: "היא אהבה לצחוק, היא אהבה לקרוא. בדרך כלל לא התממשו שתי האהבות בעת ובעונה אחת משום שהיא העדיפה סיפורים עצובים". פואנקינוס, לעומת זאת, מצליח לממש, שלובים זה בזה, את העצב ואת החיוך, את היאוש ואת התקווה.
ענת וקנין אפלבאום עיצבה עטיפה עדינה ההולמת את רוח הספר. לי עברון תרגמה בכשרון ובשטף. ספר מומלץ בהחלט.
תאריך הכנסה לאתר 13/12/2015
הביקורת שלי היא סינתזה של שתי הדעות המנוגדות שהושמעו פה.
אהבתי מאוד את הפתיחה ששאבה אותי שוב אל עולמו הייחודי של הסופר ועוררה בי ציפיות. הרעיון לבסס ספר שלם על העדינות שכל כך חסרה בעולמנו הוא מקורי ונוגע ללב. גם רעיון הקרבה בין חתונות ללוויות, בין... המשך הביקורת
הביקורת שלי היא סינתזה של שתי הדעות המנוגדות שהושמעו פה.
אהבתי מאוד את הפתיחה ששאבה אותי שוב אל עולמו הייחודי של הסופר ועוררה בי ציפיות. הרעיון לבסס ספר שלם על העדינות שכל כך חסרה בעולמנו הוא מקורי ונוגע ללב. גם רעיון הקרבה בין חתונות ללוויות, בין אהבה למוות, שרקום כחוט השני ביצירתו של פואנקינוס מפותח באופן מעניין, ברמזים ובמפורש, בספר הזה.
אלא שאחרי הפתיחה בא גוף הרומן המפוהק והבנלי עם הקישורים התמוהים, הפסוודו שנונים, עם משחקי מילים לא מוצלחים שבמקומות אחרים פואנקינוס כן מפליא בהם.
ואחר כך בא הסוף המרגש, הביקור בבית הקברות שכמו נותן לנטלי רשות להמשיך הלאה. ולאחריו מימושה של אהבתה החדשה אל מרקוס העדין בביתה של הסבתא, דמות המחזירה את הגיבורה אל ילדותה. העבר, הרחוק והקרוב, מתחבר להווה ולעתיד, השיקום במיטבו.
תאריך הכנסה לאתר 15/04/2015
כשאהיה גדולה, אני רוצה להיות דויד פואנקינוס… או לפחות לכתוב כמוהו. זה הספר השלישי שלו שאני קוראת, וכמו שני הספרים הקודמים, גם הספר הזה סיפק את הסחורה שלמדתי לצפות לה מפואנקינוס – ספר שמהמילה הראשונה שלו ועד המילה האחרונה אני קוראת עם חיוך של עונג. אשרי הסופר שהסגנון שלו מהלך קסמים בצורה כזאת.... המשך הביקורת
כשאהיה גדולה, אני רוצה להיות דויד פואנקינוס… או לפחות לכתוב כמוהו. זה הספר השלישי שלו שאני קוראת, וכמו שני הספרים הקודמים, גם הספר הזה סיפק את הסחורה שלמדתי לצפות לה מפואנקינוס – ספר שמהמילה הראשונה שלו ועד המילה האחרונה אני קוראת עם חיוך של עונג. אשרי הסופר שהסגנון שלו מהלך קסמים בצורה כזאת.
זהו סיפורה של נטלי, בחורה צעירה שפוגשת ברחוב באקראי את אהבת חייה, אבל האהבה הזאת נקטעת באיבה לאחר שבעלה נהרג בתאונת דרכים. נטלי חושבת שחייה הגיעו לקצם. היא ממשיכה לחיות על טייס אוטומטי, אבל מגלה שלחיים יש כוח עצום ושגם במקומות החשוכים והנמוכים ביותר, יכולים לבצבץ התקווה והסיכוי לאושר חדש. ואצל נטלי, הם מגיעים ממקום לא צפוי בהחלט.
הספר כולו נכתב בגוף שלישי. פואנקינוס מתאר מהצד את סיפורה של נטלי. אין תיאור בגוף ראשון של מחשבות ורגשות, ועדיין קל כל כך להתחבר לדמות הראשית, להיעצב ביחד איתה, לכאוב איתה ולהתרגש על התפנית שחייה מקבלים. הרבה הומור יש בספר הזה והרבה שנינות, כל מיני קטעי קישור בין הפרקים (הקצרצרים) שהם קשורים-לא קשורים, אבל מוסיפים הרבה. זה יכול היה להיות עוד ספר על אבלה של בחורה צעירה, אבל פואנקינוס, בסגנון הייחודי והנפלא שלו, הופך את הספר לספר על תקווה ואהבה שתופסת אותך לא מוכן.
זהו ספר קצר יחסית, 170 וקצת עמודים, ויוצא שאני מעדיפה תמיד לקרוא ספרים ארוכים יותר, אבל הספר מושלם מבחינת האורך שלו ומשאיר טעם מתוק של עוד.
הספר נקרא "העדינות" וכל כולו עדינות ורוך שלי אישית עשו משהו נעים מאוד בלב. העדינות הזאת הצליחה לצאת מבין דפי הספר ולעטוף אותי. כל מילה חדרה וריגשה וליטפה אותי. גיליתי שהספר עובד לסרט בכיכובה של אודרי טוטו, והאמת שאין ליהוק מושלם מזה. כך בדיוק דמיינתי את נטלי.
יש צורך להוסיף שאני ממליצה על הספר?
ובכלל, ממליצה על כל ספריו ושוקלת להקים מועדון מעריצים שלו בארץ!
תאריך הכנסה לאתר 25/02/2013
ספר לא גדול בכמות דפיו וגם לא במורכבותו הספרותית, ואף על פי כן גרם לי הנאה מרובה.
הרבה סופרלטיבים נקשרו לו, וגם אם אתייחס בהסתייגות מה להם, לא יכולה, שלא להסכים לדברי הכתב ב"לה פיגארו"(הספר תורגם מצרפתית) שכותב על הספר " סיפור האהבה הזה מענג כמו ממתק מוכר, שמפתיע... המשך הביקורת
ספר לא גדול בכמות דפיו וגם לא במורכבותו הספרותית, ואף על פי כן גרם לי הנאה מרובה.
הרבה סופרלטיבים נקשרו לו, וגם אם אתייחס בהסתייגות מה להם, לא יכולה, שלא להסכים לדברי הכתב ב"לה פיגארו"(הספר תורגם מצרפתית) שכותב על הספר " סיפור האהבה הזה מענג כמו ממתק מוכר, שמפתיע בטעמים לא צפויים"
על מה הספר? אצטט מספר שורות מן העטיפה: "כשאיבדה את אהבת חייה בתאונה ביקשה נטלי להניח לעצמה לבכות עד מוות. אבל לגוף ולנפש, לחיים רצונות משלהם ונטלי עומדת להפתיע, בעיקר את עצמה, ולגלות שגם היגון העמוק ביותר יכול להתחלף בתקווה. זהו סיפורה של אישה צעירה, של האובדן שחוותה ושל הגברים שאוהבים אותה"
כאמור, הספר מתמקד בנטלי. הוא מזכיר בכמה עניינים את הספר" סיפור אהבה" שריגש אותנו מאד בעבר. אך אני חושבת שיש בספר" העדינות" יותר עמקות יותר תובנות.
נטלי, שמאבדת את אהובה פרנסואה בתאונת דרכים, מוצאת שכחה, מרפא ונחמה בעבודה בה היא מצליחה מאד., לבה הצעיר ימשיך להשתוקק לאהבה חדשה.
מרקוס , עובד אפרורי, לא תואר ולא הדר לו, על פניו נראה שאין לו סיכוי להתחבר עם נטלי היפה, אבל יש בו " משהו" הוא מצליח נגד כל הסיכויים להוציא את נטלי מן השיממון בו הייתה נתונה.
לאט לאט מרכז הכובד של הסיפור עובר אליו. הוא מתגלה כאדם מיוחד עם רגישות מיוחדת, חוש הומור. זה אדם שניתן לעבור עמו את החיים בנועם, באהבה, בעדינות , ללא סערות.
אך אם יש צורך הוא מגלה נחישות, התמדה תקיפות ואומץ לב.
הסופר פואנקינוס מצליח ליצור מן החומרים , הדי שחוקים של גבר, אישה , בוס, אהבה, מריבה, סיפור קטן עם מתיקות, שהצחוק והדמע משמשים בו בערבוביה.
גם מבנה הסיפור הוא מיוחד. הוא מביא בתוך הסיפור ציטוטים, הערות ותובנות על החיים, לעיתים מצחיקים, לעיתים מרגשים, לעיתים נוגים. הם משמשים כעין פסק זמן בעלילה ומשהים אותה.
הכתיבה קולחת, כמעט קלילה, אך הנושאים המובעים בו אינם קלילים, ההתייחסות הרגשית לאירועים היא די עצמתית, רגישה ואמיתית.
דליתי מן הספר כמה פנינים מים התובנות, ואביא אותם כאן.
כאשר נטלי חוזרת מן הלוויה של בעלה האהוב, היא מבקשת להיות לבד, מה היא רואה ומה היא מרגישה?
" היא פסעה בסלון שלהם, והכל היה שם, נשאר כשהיה. שום דבר לא זז. השמיכה עדיין נחה על הספה. גם קנקן התה עמד על השולחן הנמוך, ולצדו הספר שקראה. ביחוד הכה בה מראה הסימניה. כך נחתך הספר לשניים. החלק הראשון נקרא בימי חייו של פרנסואה ובעמ' 321 הוא מת. מה עושים? האם ממשיכים בקריאה שקטע המוות?" עמ' 30
על הנשיקות, שיש להם משמעות רבה בספר, כי כך החלה אהבתם, לא במין סוער אלא בעדינות, בנשיקות " רוב היצירות של קלימט מאפשרות ריבוי פרשנויות אך שימושו בתמת הזוג החבוק בעבר...............מאפשר לנו לראות ב" נשיקה" את הגשמתו הסופית של מסע החיפוש האנושי אחרי האושר"עמ'65
כאן עלי להוסיף , שבמקרה , במסגרת ההרצאות באמנות בהן אני משתתפת הייתה הרצאה עם מצגת על הצייר קלימט והוצגה התמונה " הנשיקה".מעניין איך מתחברות האמנויות השונות.
ועוד על נשיקות,"בתחילת קשר אפשר כמעט לנתח כל נשיקה. הכל ניתן להפרדה מושלמת בזיכרון, אך הוא הולך ונעשה מעורפל, ככל שהחזרות מתרבות ומתמידות"
כמה נכון, לא כן?עמ' 134 על אמנות האהבה כותב הסופר בהומור שובבני.
"אמנות האהבה?
לשלב בין מזג של ערפד לחשאיות של מדוזה בתוך תוכה של כל תשוקה נאבקים נזיר וקצב תא הזרע הוא פרחח במצבו הטהור. עמ'67
ואסיים במחשבה יפה:"יש אנשים נפלאים שפוגשים אותם ברגע הלא נכון. ויש אנשים שהם נפלאים, משום שפוגשים אותם ברגע הנכון"
אני חושבת, שהחלק השני של המחשבה מתאימה לגיבורי הסיפור.
ממליצה בחום על הספר הזה.
תודה, רבקה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|