|
|
|
אור קדומים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3650 |
|
|
בילי גְרֵיי היה חברי הטוב ואני התאהבתי באמו. אהבה היא אולי מילה חזקה מדי, אך איני מכיר חלשה ממנה שתתאים. כל זה קרה לפני יובל שנים. הייתי בן חמש־עשרה וגברת גריי היתה בת שלושים וחמש.”
אלכסנדר קליב, שחקן שימיו הטובים כבר מאחוריו, נזכר בפרשת האהבים הראשונה והבלתי–אפשרית שלו בעיירה קטנה באירלנד של שנות החמישים. זיכרון המפגשים המוקדמים הללו − במושב האחורי של מכונית בבוקר שטוף שמש, בבקתה נטושה באחר צהריים סחוף גשם − מאלץ אותו לתהות על הפער בין האירועים כפי שקרו לבין האופן שבו נצרבו בלבו. ובזיכרונות המוקדמים האלה נכרך דבר–מה חריף יותר ואפל פי כמה − התאבדותה של בתו היחידה עשר שנים קודם לכן. ברומן מסנוור, מענג עד בלי די, מצחיק וקורע לב, נמסכים האובססיה והאנוכיות של אהבת נעורים וההלם המחריד של האבל ליצירה שחותמו הייחודי של באנוויל − מבריק, מתוחכם ומזכך − שורה עליה.
ג’ון באנוויל הוא מהסופרים החשובים הכותבים כיום. זוכה פרס בּוּקר על ספרו “הים”, פרס הספר האירי על ספרו זה, ופרס פרנץ קפקא על “האיכות האמנותית היוצאת מן הכלל של מכלול יצירתו”. הוא חי בדבלין.
“טרנסצנדנטאלי... הפרוזה של באנוויל היא בעלת יופי מסנוור, ו’אור קדומים’ נקרא בהערצה אילמת.” The New York Review of Books
“מסחרר, פיוטי, מרחיב ומכווץ את הלב.”
Independent
“מושלם, עמוק... יצירה יפהפייה וטורדת מנוחה.”
The Wall Street Journal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אור קדומים - ג'ון באנוויל
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 09/07/2018
"הוא דיבר על אור הקדומים של הגלקסיות שעוברות מיליון – ביליון - טריליון! מילין כדי להגיע אלינו.... ולכן, בכל אשר נביט, אנו מביטים לתוך העבר."
כמו ב"הים", גם ב"אור קדומים", שוחה באנוויל את דרכו אל נבכי העבר, ומנסה לדלות משם פיסות זיכרון ולהפוך אותם... המשך הביקורת
"הוא דיבר על אור הקדומים של הגלקסיות שעוברות מיליון – ביליון - טריליון! מילין כדי להגיע אלינו.... ולכן, בכל אשר נביט, אנו מביטים לתוך העבר."
כמו ב"הים", גם ב"אור קדומים", שוחה באנוויל את דרכו אל נבכי העבר, ומנסה לדלות משם פיסות זיכרון ולהפוך אותם למציאות קיימת, עכשווית, תקפה.
מה מהות הזיכרון? איך נדע להבדיל בין זיכרונות לבין המצאות של מוחנו? האם יש הבדל בין השניים, או שמא אנחנו בעצם ממציאים הכול לאורך הדרך? ומה הם החיים, המורכבים לכאורה מרצף זיכרונותינו, אלא שזיכרונותינו מתעתעים בנו? ומה, אם כך, ההבדל בין חלום לבין מציאות?
נתיב אחד בסיפור מוביל אותנו לאלכס בן החמש עשרה המאוהב באמו של חברו הטוב ביותר אותה תקופה. באנוויל מיטיב להכניס אותנו למחשבותיו ותחושותיו של בן החמש עשרה, המאוהב באישה בוגרת ומנהל איתה מערכת יחסים אסורה. כנער מתבגר המרוכז בעיקר בעצמו, הוא אינו מסוגל באמת להכיל אותה או להעניק לה את מה שהיא זקוקה לו ועם זאת, מערכת היחסים הזו מעניקה לכל אחד מהם משהו גדול כל כך, שלאורך חייהם לא יצליחו להשתחרר ממנו, או למצוא מערכת אחרת שתדמה ולו במעט למה שקרה שם.
בנתיב שני אנו פוגשים את אלכס המבוגר הנמצא במערכת יחסים מיוסרת עם אשתו, כתוצאה מהאסון שפקד אותם, התאבדות בתם לפני עשר שנים. כאילו לא חלף כלל זמן, הכאב מצוי בכול ואופף אותם ואינו מותיר דבר. אין נחמה. "איך מי שהיה חי כל כך יכול למות?" שואלת לידיה בכאב גדול שאם הזמן לא הצליח לרפא, בוודאי שאלכס איננו מסוגל לרפא.
בנתיב השלישי אלכס שהיה בעברו שחקן תיאטרון מקבל הצעה לשחק בתפקיד ראשי בסרט הוליוודי, לצידה של שחקנית צעירה יפהפיה וכוכבת זוהרת. אלא שצל אפל יכסה את זוהרה של הכוכבת.
אלכס שט בין שלושת נתיבי הזיכרון שחיבורים תמוהים מחברים ביניהם. התפקיד שאלכס קיבל הוא של אושיה ספרותית שנויה במחלוקת, שבאופן מוזר שהה בעברו פרק זמן מסוים באותה עיר קטנה באיטליה שבה שמה בתו קץ לחייה. האם בכלל נפגשו? שמא הקשר היה הדוק יותר ממה שידעו, ועשוי להסביר את המסתורין של מותה? מדוע שמה של בתו זהה לשמה של אחותו הקטנה של ביל גריי, שתמלא תפקיד כה חשוב במערכת היחסים שבין אלכס הצעיר לבין אמם? ומדוע השחקנית הזוהרת מנסה להתאבד?
ספריו של באנוויל אינם בשום אופן חומר קריאה קליל וזורם. עם זאת, מדובר בקריאה מתגמלת מאד. כתיבתו מרהיבה, הדימויים מפוארים, עינו מיטיבה להבחין בפרטי פרטים קטנים. הנוף, מזג האוויר, האופן המדויק של אור היום, ריחות, תנועות ומילים. באנוויל מעמיק את אחיזתו באווירה שהוא מתאר, כדי לצקת את המילים המדייקות את התחושות, המחשבות, ההוויה של המספר, ושל מי שהוא היה בקו הזיכרון שהוא מדבר עליו אותה עת. והזיכרון לא חדל לתעתע בו, דבר הבא לביטוי בעיקר בתיאור עונות השנה, הלובשות את גוון התחושות והאירועים שמתרחשים, במקום לתעד מציאות שהתקיימה. נדמה שהמוטו של הספר טמון במשפט הבא: "מוזרים, החורים האלה שנתקלים בהם כשלוחצים בעוצמת-יתר על הבד אכול העש של העבר."
מי שמחפש רצף עלילה ברור, מתפתח, ספר שקוראים במתח כדי לדעת "מה היה בסוף" – זה אינו הספר עבורו. כאן נקבל קו חיים שהרצף שלו מרוסק דרך מחשבותיו של המספר, מלווה את החקירה ההולכת ומעמיקה, ועם זאת הולכת לאיבוד, של מהותם של דברים. הקריאה בספר היא סוג של מדיטציה. כשמסיימים, חשים אותה תחושה של התעוררות מחלום שבו אתה יודע שחלמת משהו חשוב, ואתה מנסה לעקוב אחר הפשר שהתגלה לך בו, דרך ענני העשן הצבעוניים של זכר החלום ההולך ומתפוגג. נראה שעבור באנוויל, כאלה הם חיינו.
תאריך הכנסה לאתר 11/05/2014
ספר שלוקח לי יותר מידי זמן לקרוא יכול להיכלל אצלי באחת משתי קטגוריות: ספר נפלא שרק רציתי להתעמק בו עוד ועוד ובשל החוסר צורך בלסיימו משכתי אותו זמן רב. או שזהו ספר מייגע, מלא בתיאורים משמימים שלא גרמו לי להרגיש את הרצון להרים את הספר מהשולחן ולקרוא. לצערי הרב הספר הזה משתייך לקטגוריה הפחות משמחת... המשך הביקורת
ספר שלוקח לי יותר מידי זמן לקרוא יכול להיכלל אצלי באחת משתי קטגוריות: ספר נפלא שרק רציתי להתעמק בו עוד ועוד ובשל החוסר צורך בלסיימו משכתי אותו זמן רב. או שזהו ספר מייגע, מלא בתיאורים משמימים שלא גרמו לי להרגיש את הרצון להרים את הספר מהשולחן ולקרוא. לצערי הרב הספר הזה משתייך לקטגוריה הפחות משמחת.
בספר זה אנו מתוודעים לאדם מזדקן, שחקן בעברו ששמו אלכס קליב אשר מציע לספר לנו את סיפורו ופותח זאת בשורה "בילי גריי היה חברי הטוב ואני התאהבתי באמו". לכאורה שורה שיכלה לפתוח את הקוראים בספר לעולם מופלא ולהוציא מכך ספר מדהים. אך לא כך הדבר. אלכס מספר לנו על התאהבותו שנכפתה עליו, אם לדייק, בהיותו בן 15 באמו של חברו הטוב ביותר שדאז הייתה בת כ35. הוא מספר לנו בגוף ראשון את קורותיו בזמן ניהול הרומן האסור לאישה נשואה ובשל הבדלי הגילאים ונוטה להכניס לסיפורו גם את קורותיו בעת האחרונה בה הוא נבחר לשחק בסרט עם בחורה שמתוסבכת עד מעל הראש בשגעונות שונים ותוך כדי גם להזכיר לנו וליידע אותנו בביתו יחידתו, קס, ששלחה יד בנפשה בעודה צעירה והריונית. לכאורה, רומן טרגי, מלא בזכרונות ואפוף מסתורין של אדם מתבגר ובודד.
הספר מצליח לעורר הרבה רגש בקורא אותו - סיפור ה"אהבה" בינו לבין גברת גריי שמעורר גועל ונטייה לזעם שכן הנ"ל כרוך בפדופיליה ואין מדובר רק בהתאהבות שהרי הם התנו אוהבים ונפתחו לעולמות מלאי זימה בעוד שהוא אזכיר שוב הינו רק בן 15! לכל אורך הספר אנו רואים כי אהבה כזו אינה אפשרית וכי אישה המפתה נער בגיל זה צריכה להיעמד לדין על אות קלון שכן אין בקשר כזה כל תועלת לנער אלא אפילו מעט נזיקין. הנער אינו מצליח לאהוב אישה באופן ברור ומובהק שכן הוא ממשיך לראות באהבה זו אהבת אם וזאת אפשר ללמוד מהציטוטים הבאים המובאים ישירות מהספר:
"לפעמים, כשנצמדתי לחזה או התחפרתי בחיקה והצצתי במקרה מלמטה, תפסתי אותה מחייכת לעומתי מלמעלה בנדיבות אוהבת שהייתה לא פחות, ולא יותר, מאימהית."
"ילדה החמוד. אני חושב באמת שהיא חשבה עליי, או שכנעה את עצמה איכשהו לחשוב עלי, כעל מעין בן שהלך לבלי שוב..."
ועוד ציטוט שעורר בי גועל רב כשקראתי אותו בספר:
" "מה אעשה איתך?" היא מילמה, בצחוק קטן, חסר ישע, כמו בפליאה עולזת מכל דבר, "אתה אפילו עוד לא מתגלח!" "
קראתי לא מעט ביקורות על הספר והרבה מהן התייחסו לתיאורי הסקס בספר, אני חייבת לציין שמלבד המשפטים הללו ותיאורים מעטים בנוגע להתגופפיות שלהם לא מצאתי תיאורים מזוויעים או כאלו שיכלו לגרום לאנשים להזדעדע עמוקות. מה שכן הייתי מוקיעה אלו התיאורים הרבים והחסרי משמעות שנכתבו בספר. שורות על גבי שורות, דפים רבים שאבדו אי שם במעמקים בשל תיאורים רבים אין ספור שנכתבו ללא כל צורך בהם, כך לדעתי. היה ניתן לקצר את הספר בחצי והעלילה הייתה נשארת כפי שהיא ואף יותר טובה! אין לי ספק שבאנוויל יודע לכתוב, תיאוריו אומנם כתובים יפה ובאופן מקורי מאוד אך אין פרופוציות כלל לעלילה עצמה ואינם מצדיקים את כל הכתוב.
הספר בעיקרו הינו ספר טוב שראוי לציון, אך ההבאה שלו אל הכתב והבירבורים המיותרים מורידים את כל החשק מלקרוא אותו ולציינו לטובה.
מדד הכוכבים של ראיה: * לא מומלץ.
תאריך הכנסה לאתר 04/04/2014
גילוי נאות 1 אני אוהבת מאוד ספרים אירים
גילוי נאות 2 אני ממש לא אוהבת ספרים אירוטיים, עברתי את הגיל :) ולמען האמת אפילו את הטרילוגיה המדוברת על חמישים גוונים לא קראתי ואני גם לא אקרא... לא מעניין לי.
הספר הזה אירוטי, מיני. אפשר אפילו להגיד שהוא מזכיר... המשך הביקורת
גילוי נאות 1 אני אוהבת מאוד ספרים אירים
גילוי נאות 2 אני ממש לא אוהבת ספרים אירוטיים, עברתי את הגיל :) ולמען האמת אפילו את הטרילוגיה המדוברת על חמישים גוונים לא קראתי ואני גם לא אקרא... לא מעניין לי.
הספר הזה אירוטי, מיני. אפשר אפילו להגיד שהוא מזכיר את סיפור לוליטה הידוע רק מהצד השני, כאן יש לוליט, בן צעיר עם אישה מבוגרת.
לא סתם בן צעיר עם אישה מבוגרת אלא עם האמא של החבר הקרוב שלו.
את הסיפור מספר הגיבור כאשר הוא בן 65 שנים ואותה מאהבת אמורה להיות בשנות השמונים לחייה.
הוא מספר את זכרונותיו וכיצד עיצבו את חייו והביאו עמם געגועים לאישה שאהבה אותו בפשטות.
וזה בעצם מרכז הספר, אופי הספר. ספר זכרונות של אדם מבוגר אשר מתרפק על זכרונותיו לטוב ולפחות טוב וזה הכל.
אין עלילה ממשית, אין דרמה ולי זה היה חסר.
מה שהיה הרבה וממש לא חסר לי ואפילו די דחה אותי זה התיאורים.
עוד ועוד תיאורים על גבי תיאורים באשר הם.
התאכזבתי כי משפט הפתיחה היה כל כך חזק "בילי גריי היה חברי הטוב ואני התאהבתי באמו" וההמשך היה פחות, הרבה פחות.
אומרים שמרוב עצים לא רואים את היער
בספר זה, שהרעיון שלו מאוד מרתק ומעניין, מרוב תיאורים מפספסים את העיקר. וחבל.
לספר קוראים אור קדומים, אור.
אני לא ראיתי אור, לא הרגשתי אור בקריאת הספר הזה אלא להיפך, אפלה משעממת על אף נושא מרתק מספרות אירית שאני כל כך אוהבת.
לשיקולכם
תודה, אסנת.
תאריך הכנסה לאתר 17/03/2014
אור קדומים ספר שמלכתחילה לא סחף אותי והמגמה הזו המשיכה עד הסוף. חיפתה על כך כתיבתו העשירה של הסופר שהייתה מלאה בתיאורי אנשים ונוף שהתאימו לזיכרונותיו המלנכוליים של אלכס גיבור הסיפור שמתאר במעין מונולוג ארוך את מערכות היחסים שלו עם אם חברו ועם אשתו.
בספר מקדיש המחבר... המשך הביקורת
אור קדומים ספר שמלכתחילה לא סחף אותי והמגמה הזו המשיכה עד הסוף. חיפתה על כך כתיבתו העשירה של הסופר שהייתה מלאה בתיאורי אנשים ונוף שהתאימו לזיכרונותיו המלנכוליים של אלכס גיבור הסיפור שמתאר במעין מונולוג ארוך את מערכות היחסים שלו עם אם חברו ועם אשתו.
בספר מקדיש המחבר המון על מהות הזיכרונות שלנו ואיך ניתן להבחין בינם ובין המצאת המוח שלנו שכידוע יכול לעולל לנו הרבה תעלולים. איך מבחינים בין חלום כוזב לבין מציאות אמיתית?
אלכס של אז נזכר באלכס שהיה בן החמש עשרה שמאוהב באמו של חברו הטוב בילי גריי. מערכת היחסים האסורה מפורטת בהמשך בפרטי פרטים עד שנדמה שרק נרקמה במוחו של האדם המבוגר הנזכר בה. אלכס בהמשך נשוי לאישה בשם לידיה אותה אינו ממש אוהב, טרגדיה קשה פוקדת את שניהם כשבתם האהובה והסוערת מתאבדת. בין לבין נזכר השחקן הגיבור הראשי בתפקיד שהוצע לו בעבר לתפקיד ראשי וזוהר בהוליווד לצד שחקנית נודעת.
זיכרונות העבר משייטים ללא הרף בפרטיהם הקטנים ההזויים והארוטיים לעיתים, במוחו של אלכס ומהווים את הנושאים לספר שהוא לא קל לקריאה כלל. אין כאן עלילה רציפה, אין חיבורים בין הקטעים ויש המוני פרטים שהופכים להיות טרחניים ככל שמתקדמים והופכים דפים בספר.
למרות השפה העשירה והרומן האסור עם הפרטים הפיקנטיים שבו, לא נראה לי שזה ספר שיקרוץ לרבים.
לשיקולכם!
תאריך הכנסה לאתר 03/03/2014
זהו ספר ראשון של ג׳ון באנוויל שאני קוראת תחת שם זה. קראתי ספר אחר שלו "שגיאות קטנות", אותו כתב תחת שם העטבנג'מין בלאק. אהבתי את הכתיבה ואת העלילה בספר המתח לעיל ולכן שמחתי להתוודע לצד נוסף של כתיבתו תחת שמו המקורי. קראתי ברשת תשבחות רבות על ספריו וציפיתי לספר מעולה. ציפיות כידוע יש רק בכריות... המשך הביקורת
זהו ספר ראשון של ג׳ון באנוויל שאני קוראת תחת שם זה. קראתי ספר אחר שלו "שגיאות קטנות", אותו כתב תחת שם העטבנג'מין בלאק. אהבתי את הכתיבה ואת העלילה בספר המתח לעיל ולכן שמחתי להתוודע לצד נוסף של כתיבתו תחת שמו המקורי. קראתי ברשת תשבחות רבות על ספריו וציפיתי לספר מעולה. ציפיות כידוע יש רק בכריות והספר לצערי לא עמד בציפיות. בספר חשובים לי שני קריטריונים עיקריים: עלילה מעניינת וכתיבה מופתית. אין ספק שג׳ון באנוויל יודע לכתוב והוא רב אומן בכתיבה. אהבתי מאד את כתיבתו, אולם העלילה לוקה בחסר. הספר דווקא התחיל טוב ועשה עלי רושם חיובי. התלהבתי מהכתיבה והתחלתי לקרוא בשקיקה. למרבה הצער ככל שהתקדמתי בקריאה הספר הידרדר והפך לשיעמום מופתי. הכתיבה המעולה הצליחה לפצות בהתחלה על העלילה החיוורת, אך לא תמיד מספיקה כתיבה טובה כדי לחפות על פגמים בעלילה עצמה. הסופר נחשב למאסטר דגול של הספרות האנגלית וייתכן וספריו האחרים אכן משובחים, אך במקרה דנן הקריאה "המלך עירום" הולמת ביותר.
הסיפור פשוט דיו וסובב סביב שחקן תיאטרון בדימוס הנמצא באזור הדמדומים של חייו. הוא נזכר בערגה בימי נעוריו האבודים וברומן לוהט שניהל בהיותו כבן בלבד 15 עם אימו של חברו הטוב (אישה כבת 35). הרומן התרחש לפני 50 שנה ולא תמיד זוכר הגיבור נכונה את המתרחש. שברי אמיתות ובדיון מתעתעים בו בזכרונותיו מהעבר. חיי הסופר בהווה שזורים בשברי זכרונותיו והעבר מושך אותו יותר מההוה. בכל רגע נתון הוא מהרהר ברומן הסוער, על חשבון הנאתו מההווה. כאשר הוא מתבקש במפתיעלגלם דמות בסרט קולנוע לצדה של כוכבת ידועה ממנו, אלכס נעתר בשמחה בתקוה לחדש ימי נעורים. לכל אורך הספר הוא חוזר ומספר על הרומן שניהל בעבר, עם נגיעות קלות על חייו בהווה, ללא כחל ושרק. הסופר מצליח להעביר היטב את רגשות הפחד וההתרגשות שחווה המספר בעת הרומן, אך עלילה ממש אין. הזכרונות שזורים בהצצה חודרנית לחדר המיטות של הגיבור. למען האמת התיאורים הבוטים של הסקס הפריעו לי פחות מאשר ההתפלספויות החוזרות ונשנות של המספר. כמו שציינתי אין ממש עלילה ורוב הספר מתרכז סביב הרומן. הספר נמרח בתיאורים אינסופיים של הרומן הנידון ובשלב מסויים זה התחיל לשעמם. הרומן מאפיל על כל התחומים בחיי השחקן ומצליח להאפיל גם על העלילה עצמה. בשלב מסויים כבר קיוויתי שיגיע כבר לקטע בו התגלה הרומן, כך שלא ידוש בו יותר. בלשון הנוער, הגיבור פשוט "חופר".
הסיפור הזכיר לי את סיפורה של לוליטה, בהיפוך תפקידים. בתור אמא לבן 15 היחסים המעוותים בין השניים צרמו לי. הכתיבה מעולה, הדימויים מבריקים, רק העלילה לוקה בחסר. לא התחברתי למסופר ולא הזדהתי עם הגיבור למרות שהסופר שירטט היטב את הגיאוגרפיה הפנימית שלו. סיימתי את הספר בלגימת אוויר גדולה....מרוב שמחה על שהגעתי לסופו של ספר מתיש זה. היו מספר קטעים מבריקים בספר, אך הם היו מעטים והעלילה לא התרוממה. נראה שבשלב מסויים הסופר התאהב בכתיבתו ושכח שיש צורך גם בעלילה... הכתיבה אכן יפיפייה, כל מילה ומחשבה נבחרה בקפידה ורואים זאת בדימויים המרהיבים וביכולת של הסופר להכנס לראש הגיבור, אך עודף הפרטים והביצוע הלקוי הפך את המסופר לעיסה בלתי אכילה. אם לדמות את הספר למאכל, הספר הינו כמו אורז לא מבושל דיו, אכיל אך לא טעים. מכיוון שאהבתי את הכתיבה, אנסה ספרים אחרים שלו. ספר זה לא ייזכה לקריאה נוספת. אין כאן המלצה או אי המלצה וייתכן וקורא אחר ייהנה מהספר יותר ממני או יסתפק בכתיבה המופתית. הקריאה לשיפוטיכם!
בשורה התחתונה: אור באושים!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|