|
|
|
האבולוציה של ברונו ליטלמור |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3997 |
|
|
ברונו ליטלמור לא דומה לאף שימפנזה בעולם. מפותח, מודע לעצמו ומחונן במידה על טבעית, ברונו הצעיר חי בבית הגידול של גן חיות מקומי ועד מהרה עובר להשגחתה של פרימאטולוגית בשם לידיה ליטלמור מאוניברסיטת שיקגו. כשהיא מגלה את כישרונו הייחודי של ברונו, לידיה מוציאה אותו מהמעבדה ומשכנת אותו בביתה כדי לפקח על חינוכו ולטפח את תשוקתו לציור. אך חרף כל כישרונותיו, מתקשה השימפנזה לרסן את דחפיו הראשוניים יותר. התפרצויותיו של ברונו עולות ללידיה בעבודתה ושולחות את הצמד הבלתי סביר למה שמתברר כאחד המסעות הבלתי נשכחים ביותר, ולסיפור האהבה המרגש ביותר – בספרות של השנים האחרונות. ברומן האבולוציה של ברונו ליטלמור, מציג בנג'מין הייל סיפור התבגרות מקורי שלפרקים הוא קומי, לפרקים אלים, שובר לב ופרברטי. חיות מדברות זה גימיק ישן כמו סיפורי מעשיות, אך כתב הזיכרונות הבדיוני של ברונו מתבלט בכך שהוא מצליח לבטא בצורה מבריקה וחד-פעמית מה פירוש הדבר להיות אנושי. בסופו של דבר מדובר ברומן על מציאת זהות עצמית ועל העמידה עליה. בנג'מין הייל הוא בוגר הסדנה לכתיבה יצירתית באוניברסיטת איווה, שם קיבל את מלגת פרובוסט כדי להשלים את כתיבת רומן זה, ואחר כך זכה בפרס מיצ'נר-קופרניקוס. הוא היה אופה במשמרת לילה, איש ביטחון, צייר טרומפלוֹי, קריקטוריסט, מאייר וכותב טכני. הוא גדל בקולורדו וכיום מתגורר בניו יורק. "מבריק!" ג'ודי פיקו "עונג מזוקק." הניו יורק בוק ריוויו "שהו מעט בעולמו המנצנץ של הייל ותבואו על שכרכם: הגאוניות של הספר שזורה בין דפיו... הוא מציע לנו את כל הדברים שאנחנו מבקשים מרומן: בידור עשיר וקומדיה, כנות רגשית שאינה משתפכת, ויכולת להגשים את השאיפה הגדולה שהוא מציב לעצמו." ג'קוב סילברמן, פאבלישרס מרקטפלייס "בסיפור זה המסופר מפי שימפנזה המטפס בסולם האבולוציוני, הייל שזהו לו ספרו הראשון חוקר מה פירוש הדבר להיות אנושי... כמו גיבורו, הייל בלי כל ספק אוהב שפה ומשתמש במילים בדייקנות (שקרוב לוודאי תשלח את קוראיו אל המילון) ולמען השעשוע... הרומן הזה סביר להניח יצרום לכמה מקוראיו, ואחרים יגלו שהוא מציב מראה רועמת, מרשימה מול פני המין האנושי." בוקליסט
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
האבולוציה של ברונו ליטלמור - בנג'מין הייל
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 2 |
תאריך הכנסה לאתר 03/01/2015
לעתים נדירות אני מתחרטת על בחירה לקרוא ספר. אני יכולה לא ליהנות מהספר, לא להעריך אותו, אבל גם אם ספר מסוים הוא בעיני בזבוז זמן, עדיין אני לא חשה תחושת מיאוס כמו זו שתקפה אותי בספר הזה. תקראו לי מתחסדת, צרת אופקים, לא משנה. יש סיבה למה יחסי מין בין אדם לחיה הם טאבו, וצריך הצדקה ממש טובה... המשך הביקורת
לעתים נדירות אני מתחרטת על בחירה לקרוא ספר. אני יכולה לא ליהנות מהספר, לא להעריך אותו, אבל גם אם ספר מסוים הוא בעיני בזבוז זמן, עדיין אני לא חשה תחושת מיאוס כמו זו שתקפה אותי בספר הזה. תקראו לי מתחסדת, צרת אופקים, לא משנה. יש סיבה למה יחסי מין בין אדם לחיה הם טאבו, וצריך הצדקה ממש טובה כדי להעביר אותם אל הצד הלגיטימי של יצירה אמנותית. הספר השטוח הזה לא מצדיק זאת. תיאורים מפורטים של סקס בין אשה לשימפנזה הם לא חוויה שאני רוצה לקרוא עליה, גם אם יעטפו אותה בסיפור אהבה בין מדענית לשימפנזה צעיר המצוי בתהליך התפתחותי (לא אבולוציוני, למרות שם הספר) מזורז להפוך לאנושי.
זהו סיפורו של ברונו, שימפנזה שגדל בגן חיות עד שהתברר שיש לו כישורים אנושיים. תוצאות ניסוי שנערך על קבוצת שימפנזים צעירים ועל קבוצת תינוקות אנושיים העלה, שתגובותיו של ברונו זהות לאלה של התינוקות, ולפיכך לכד את תשומת ליבם של המדענים והועבר למכון מחקר. כאן הוא מתוודע אל לידיה, חוקרת בתחילת דרכה, ונוצר ביניהם קשר קרוב. ברונו עובר תהליך התפתחותי מהיר, לומד לקרוא, מדבר בשפת אנוש, מתהלך זקוף, מגלה סקרנות ותבונה מעל לממוצע האנושי, ולכאורה מתאהב בלידיה. על כריכת הספר נכתב בין השאר כי זהו "סיפור האהבה המרגש ביותר בספרות של השנים האחרונות", אך כמו שאר ההפרזות שבציטוטי הביקורת, גם למשפט זה אין על מה להסתמך. למרות הסערה המילולית והפיזית של ברונו, בשום רגע לא השתכנעתי שאכן מדובר ברגש אמיתי, וזו רק אחת מן החולשות המרובות של הספר.
ברור שהסיפור פה הוא לא יכולת הלמידה המדהימה של ברונו. לא נראה לי שהייל מנסה לשכנע שיכולת כזו אפשרית. הוא מנצל את ברונו, המצטרף החדש לאנושות, כדי לומר כמה דברים על החברה האנושית. הענין הוא שמה שיש לו לומר הוא גם לא מעניין, גם לא חדשני, וגם טובע בסיפור פרטני וארכני. לכאורה הוא משמיע אמירות חכמות - כסף משחית, תאוות פרסום יכולה לחבל במדע, תקשורת לא מילולית חשובה לא פחות מתקשורת מילולית, קנאות דתית עלולה להדרדר לאלימות – אך למעשה כל האמירות שבספר לעוסות וממוחזרות. שום דבר מקורי. הנה דוגמא לפילוסופיה הגדולה שלו: לא מאפשרים לקופים להשתלב בחברה אנושית כי הם עלולים להיות אלימים. לפי אותו הגיון צריכים לכלוא מראש את כל האנשים, ולא רק אחרי שהם מבצעים פשע. באמת.
בערך במחצית הספר, אחרי שמתרחשת טרגדיה, ברונו נמלט משיקגו לניו-יורק. אם עד עכשו הספר עסק בו, פתאם הוא מתפזר לתחומים נוספים, כמו חיי התיאטרון המחתרתי בניו-יורק. מעניין? אולי. קשור לספר? לא. הייל נפל כאן למלכודת ספר ביכורים, שבו הוא מנסה להפגין את כל מה שיש לו.
כושר התיאור של בנג'מין הייל מעולה. הוא נכנס לפרטים ולדקויות ולמחוות קטנות בתשומת לב ובדייקנות. חבל שהכשרון הזה מבוזבז על העלילה הזו. גם התרגום של אורטל אריכא מצוין, קולח ובהיר.
בדברי התודה שלו הייל מזכיר את דבריה של חוקרת הפרימאטים ג'יין גודול: "כל היצורים החיים על פני האדמה הרבה יותר דומים משהם שונים". "האבולוציה של ברונו ליטלמור" לא מסייע בהעברת המסר.
בשורה התחתונה: כדאי לוותר
תאריך הכנסה לאתר 17/05/2014
אני אוהבת מאד ספרים שיש בהם רבדים אחדים, בהם אפשר "לחפור" ולדוג מיני אוצרות. בספר הזה חפרתי מעט, ואוצרות מצאתי הרבה.
"קוראים לי ברונו ליטלמור, ברונו קראו לי, ליטלמור קראתי לעצמי". כך מציג את עצמו גיבור הסיפור, שנולד כשימפנזה שבני האדם כינו בשם ברונו.
ברונו מכתיב את... המשך הביקורת
אני אוהבת מאד ספרים שיש בהם רבדים אחדים, בהם אפשר "לחפור" ולדוג מיני אוצרות. בספר הזה חפרתי מעט, ואוצרות מצאתי הרבה.
"קוראים לי ברונו ליטלמור, ברונו קראו לי, ליטלמור קראתי לעצמי". כך מציג את עצמו גיבור הסיפור, שנולד כשימפנזה שבני האדם כינו בשם ברונו.
ברונו מכתיב את הספר האוטוביוגרפי שלו, בו הוא מתאר את תולדות חייו, החל בילדותו בגן החיות, דרך הגעתו למעבדה החוקרת את היכולות המנטליות של שימפנזים, אימוצו ע"י החוקרת לינדה, התבגרותו והתפתחותו. ברונו נבחר להיות "שימפנזת המחקר" של מעבדה העוסקת בחקר האינטליגנציה של שימפנזים. בתחילה הוא מפוחד מאד, עד שחוקרת בשם לינדה מטילה עליו את חסותה, נושאת אותו בזרועותיה, מוציאה אותו לטיולים, דואגת לרווחתו ומקיפה אותו באהבה אימהית. אין סוף לאושרו כאשר לינדה מחליטה לקחת אותו לביתה, שם הוא מתגורר במשך שנים. מערכת יחסים מיוחדת מאד מתפתחת בין ברונו ללינדה. מצד אחד אלה יחסי תלות מוחלטים. ברונו תלוי לחלוטין בלינדה, שמגדלת אותו כאם, מלמדת אותו את אורחות החיים בקרב בני האדם, וגם – מגינה עליו מפניהם. ברונו רואה בה את אימו, אך מאידך, הוא גם מאוהב בה כ"גבר". ממש אדיפוס קטן!
מאז שאומץ ע"י לינדה חי ברונו בקרב בני האדם, תוך הזדהות מוחלטת עם המין האנושי, ותוך מאמצים רבים להידמות לבני האדם יותר ויותר, עד שיהפוך לאדם בעצמו. ברונו נחן באינטליגנציה גבוהה וכושר הבחנה דק. במשך השנים הוא מאמן את פיו וגרונו לדבר בלשון בני אדם, מצליח להלך זקוף ואפילו לומד לקרוא, כישורים שמסייעים לו לשרוד בתקופות בהן הוא נותר בודד, ללא חבר אנושי להשען עליו. למרות התפתחות האינטליגנציה שלו, הוא בהחלט נותר שימפנזה מבחינה רגשית. אין לו שום הבנה ברגשות אנושיים, למרות שהוא מבחין בהם. כשהוא כועס או מתוסכל הוא תוקף באלימות עצומה, לא מודע לכוחו הפיזי הרב, וכשהוא נתקל בתופעה לא מובנת הוא מתמלא פחד, ומזנק לזרועותיה של לידיה. הנה תאור סצינה כזאת שמתרחשת בארוע הפתיחה של תערוכת הציורים של ברונו: "לבי נחבט בין צלעותי בפחד ובזעם. לא ידעתי כלום. מי האנשים האלה? איפה אני? מה לעזאזל מתרחש? נתקפתי חרדה. אינני גאה במה שקרה אחר כך. איבדתי שליטה... אפשר לומר שהחיה שבתוכי, בתוך השימפנזה הזה, ברונו, באותו הרגע בחרה לעצמה את הזמן המצער ביותר לפרוץ מלמטה". ("חפירה": אלגוריה לחיה שבאדם, ארועים של איבוד שליטה בהם האדם חוזר להתנהגות פרימיטיבית).
במהלך חמש עשרה שנים עוברים חייו של ברונו תהפוכות רבות, הוא מוצא ידיד אנושי חדש הלוקח אותו תחת חסותו, מאבד את שערותיו, משפר את הכישורים האנושיים שרכש, ומראה גם כשרונות אמנותיים. בסופו של דבר הוא רוצח אדם, וכאן חייו משלימים מעגל: הוא החל את דרכו כחית מחקר, ולאחר שרצח אדם הוא חוזר לשמש חית מחקר במכון לחקר פרימטים (זה לא ספוילר, זה מסופר בתחילת הספר). מבחינה זו הספר הוא רומן חניכה בו ברונו עצמו מתאר את חניכתו מילדותו כחיה, דרך המאמצים שהוא משקיע כדי להפוך לאנושי, ועד השלמתו עם גורלו כחית מחקר.
תהליך החניכה של ברונו הוא גם אלגוריה על תהליך האבולוציה האנושית. לא בכדי כלולה המילה "אבולוציה" בשם הספר. לאורך הספר משובצים משפטים שאי אפשר להתיחס אליהם אחרת מאשר כשלבים באבולוציה של האדם. הראשון שבהם: "זנחתי את חיי כחיה בה בעת ובו במקום, בצמרתו של העץ הזה, בעקבות ההתאהבות המטורפת ההרסנית שלי באנושות.... ירדתי מהעץ כדי לבלות את שארית חיי בהימלטות מהחשכה הפעורה של אימה חייתית לעבר אורה של האש שנגנבה מהאלים, וכמוכם נותרתי במצב של שאיפה נצחית, לעולם לא נחלץ כליל מהחשיכה, ולעולם לא נגיע אל האור".
נסיונות ללמד שימפנזים שפה אנושית נערכים כבר שנים רבות, ויש כבר תיעוד של שימפנזים שלמדו לתקשר בשפת הסימנים של חרשים, והצליחו גם ליצור משפטים ולהביע רעיונות, ושימפנזה נקבה אף החלה לתקשר עם גוריה בשפה זאת. יש גם תיעוד על ציורים שצוירו ע"י שימפנזה. כל התיעוד נעשה ע"י בני אדם שצפו בהתנהגות השימפנזים. בספר הזה ברונו מתעד את התפתחותו בעצמו, בני האדם הם אלה שמשמשים האוביקטים הנצפים, והצופה הוא השימפנזה ברונו, שאינו מהסס להביע דעתו – השלילית בדרך כלל – על האנשים שהוא פוגש, ועל הניסויים הנערכים עליו, שלדעתו מטופשים ומשעממים, ומהווים עלבון לאינטליגנציה שלו.
באמצעות ברונו, מטיח הסופר בקורת נוקבת בחוקרים, המתיחסים לחיות המחקר כאל חיות, תוך זלזול ברגשותיהם ובאינטליגנציה שלהם. מנהל המעבדה משאיר את ברונו כלוא בכלוב בחדר חשוך, מבועת מן הסביבה הזרה והמאיימת, ובחוסר רגישותו גם נוזף בו על כך שבמאבקו לצאת הרס את המזרון. חוקרת מכריחה את ברונו לאכול צימוק שקבל כפרס, למרות שכבר דחה את הצימוק. בארוע התערוכה שהזכרתי לעיל: "אולי היית רואה את שני הגברים שולחים בחיה המשתוללת הזאת, בחיה "האכזרית" הזאת, סדרה של מכות חשמל אכזריות לא פחות, ששיתקו אותה בו במקום והותירו אותה מייבבת, רועדת על הרצפה, לא מעולפת, אבל לרגע תוהה אם היא מתה."
לגבי שיטות המחקר טוען ברונו, כי את כל ידיעותיו רכש למעשה מחוץ למעבדה, מאנשים שאהבו אותו כמות שהוא, וראו בו שותף ולא אוביקט. ואכן, מחקרים מראים שהביצועים של חיות מחקר משתפרים כאשר רמת החרדה שלהן יורדת. ללא ספק זה נכון גם לגבי בני אדם.
במסגרת המצומצמת של סקירה אי אפשר, כמובן, להציג את כל התובנות המשולבות בסיפור, אביא רק אחת, המשולבת בסיפור ידידותו של ברונו עם שימפנזי-מחקר אחר: "אפשר היה בקלות להביט בעיניו של קלבר ולראות תבונה רבה, שתודעה מתורבתת חיה ובועטת שם בפנים- אך כלואה למרבה החמלה מאחורי חומה עכורה של אי יכולת לתקשר".
ספר מומלץ לאוהבי חיות, למתענינים באבולוציה, ולאנשים הרוצים לקרוא סיפור מרגש ביותר על קשר בין אנשים לבעלי חיים, סיפור חיים מדהים, בשילוב הרבה אינפורמציה על המתרחש בעולם המחקר בבעלי חיים ותובנות פילוסופיות כלליות.
פינת הפולניה: הפולניה לא מבינה את חששם של העורכים מקיצוץ דפים מיותרים בספרים שהם עורכים.
רק דוגמה אחת לקטע מיותר לחלוטין: תיאור בן תשעה עמודים (ובאנגלית אפילו יותר), כולל שרטוט מפורט, של מבנה הדירה של לינדה. בשום מקום במהלך הסיפור הסופר לא השתמש בתיאור הזה שנכפה עלינו. עוד קטעים ותיאורים נראים לי כל כך הזויים, שערכו של הספר היה רק עולה לו העורך היה פוסל אותם.
תאריך הכנסה לאתר 28/04/2014
בנג'מין הייל כתב ספר מבריק ומטריד גם יחד. כל כך מטריד, עד שאי אפשר לקרוא אותו בלגימה אחת. מוכרחים לעצור, לנשום, לחשוב.אני מודה שאני עצמי הצטמררתי לא פעם, במקומות שאחרים יבחרו אולי לסגור, לדלג או לנטוש, אך מי שיתמיד ויקרא יגלה ספר אמיץ, מרתק ומעורר מחשבה יותר מכל ספר אחר. ... המשך הביקורת
בנג'מין הייל כתב ספר מבריק ומטריד גם יחד. כל כך מטריד, עד שאי אפשר לקרוא אותו בלגימה אחת. מוכרחים לעצור, לנשום, לחשוב.אני מודה שאני עצמי הצטמררתי לא פעם, במקומות שאחרים יבחרו אולי לסגור, לדלג או לנטוש, אך מי שיתמיד ויקרא יגלה ספר אמיץ, מרתק ומעורר מחשבה יותר מכל ספר אחר.
הוא שם את האדם במקום לא רחוק מהשימפנז ואולי ההפך הוא הנכון. גם שימפנז יכול ללמוד להיות אדם, אבל האם הוא יכול ללמוד גם להיות אנושי והאם כל אדם הוא גם אנושי??
היכן הגבול?? ומה מותר האדם מן הקוף??
אין לי כוונות להעליב אף אחד חלילה וחס וגם אין לי כוונות להמעיט בכבוד האדם, או להשוואות מי מכם לקוף, אך אם תביטו רגע על ההיסטוריה האנושית, לא יחסרו רגעים שתסכימו איתי.
ועכשיו לעניין האבולוציה ובמקרה הזה, אבולוציה של קוף. בטח יהיו אנשים שהספר יעורר בהם התנגדות נחרצת, שהרי כולנו למדנו ושיננו את המנטרה הקדושה מכולן, האדם נברא בצלם אלוהים.בצלם אלוהים נבראנו. אנחנו דומים לאלוהים ואם זה נכון לגמרי אז מי דומה יותר לאלוהים קין או הבל??
ה מָה-אֱנוֹשׁ כִּי-תִזְכְּרֶנּוּ; וּבֶן-אָדָם, כִּי תִפְקְדֶנּוּ.
ו וַתְּחַסְּרֵהוּ מְּעַט, מֵאֱלֹהִים; וְכָבוֹד וְהָדָר תְּעַטְּרֵהוּ.
ז תַּמְשִׁילֵהוּ, בְּמַעֲשֵׂי יָדֶיךָ; כֹּל, שַׁתָּה תַחַת-רַגְלָיו.
ח צֹנֶה וַאֲלָפִים כֻּלָּם; וְגַם, בַּהֲמוֹת שָׂדָי.
ט צִפּוֹר שָׁמַיִם, וּדְגֵי הַיָּם; עֹבֵר, אָרְחוֹת יַמִּים.
י יְהוָה אֲדֹנֵינוּ: מָה-אַדִּיר שִׁמְךָ, בְּכָל-הָאָרֶץ.
( תהילים פרק ח')
ברונו ליטלמור הוא שימפנז מיוחד, הוא חכם והוא לומד להיות בצלם אדם ומדוע אני כותבת "לומד להיות בצלם אדם" ולא "לומד להיות אדם"?? משום שלעתים נדמה שלהיות אדם זו לא מחמאה כל כך גדולה.
הסיפור מסופר מפיו, הוא מכתיב את זיכרונותיו. יש לו כישורי שפה נאותים ויכולת לתקשר עם ההולכים על שתיים, הוא עצמו כבר מזמן הולך על שתיים ואפילו שערו נשר. אז היכן זה שם אותנו בני האדם??
לידיה ליטלמור מגלה אותו יום אחד, כשהוא מגיב למבחן ממש כמו ילד-בן אדם קטן והולכת לקחת אותו מגן החיות, שם חי עם הוריו ופרימאטים אחרים, אל המעבדה. ברונו מתגלה במהרה כקוף מחונן והוא עושה הכל בשביל לידיה ליטלמור.
עד מהרה הוא יוצא מן הכלוב ועובר לגור בחדר קטן בביתה של לידיה. היא מחליטה לפקח עליו מקרוב ולטפח את כישרונותיו בסביבה מיטבה, למשל כשרון הציור. ברונו מתגלה כצייר,אומן ברוך כשרונות.
כל בוקר הם נוסעים יחד לעבודה, "למעבדה", בה הם ממשיכים במחקר. לידיה היא חוקרת, אחת מני חוקרים רבים נוספים וברונו הוא מושא המחקר. קוף אינטליגנטי ויצירתי במיוחד.
אמנם ברונו הוא שימפנזה אינטליגנטי במיוחד,אך למרבה הצער הוא לא מסוגל תמיד להשתלט על דחפיו החייתים ואם נהיה שוב כנים ואמיצים גם בני האדם לעתים מספקים דוגמאות לחוסר יכולת שליטה על דחפיהם החייתים.
אז מי כאן הקוף??
ברונו ולידיה יוצאים למסע מרתק, מסמר שיער וחוצה גבולות.
"מעט מאלוהים?
לא!לא!לא! לא מעט מאלוהים! רק מעט יותר מקופים! לא! אפילו לא מעט יותר מקופים! סתם קופים! קופים יהירים, שחיים באשליות!וכעת אני אחד מכם. אני אחד מכם ואיני יכול לשוב לאחור! לכו ספרו לאלוהים שלכם מה הייתי נותן כדי לשכוח את שפתכם! לחזור להיות חיה!" (עמ' 488)
ספר מבריק, מזעזע, משעשע ואמיץ במיוחד.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|