|
|
|
איך מתים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 4272 |
|
|
מה משותף בין בן-אצולה, בורגנית עשירה, חנוונית זעירה, ילד במשפחת פועלים ואיכר זקן? שכולם עומדים למות בכל רגע. אבל מאותו רגע, הכול שונה.
אמיל זולה מתאר בעט מושחזת ומדויקת את היחס למוות ומשרטט דרכי התנהגות בחמש משפחות שכל אחת מהן משתייכת למעמד חברתי אחר.
יצירת מופת קטנה זו רואה אור לראשונה בעברית בתרגומה היפה של אביבה ברק-הומי.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 28/02/2015
חמישה פרקי "איך מתים" ראו אור בהמשכים בין השנים 1875 ו-1889. לא הצלחתי לברר אם זולא עצמו כינס אותם לספר, אבל אין ספק שיש הגיון רב בפרסומם כיחידה אחת. כל אחד מהפרקים הוא סיפור בפני עצמו, והמשותף לכולם הוא מקרה מוות, הגסיסה שלפניו והקבורה שאחריו. יותר משמדובר ביצירה אודות המוות, מדובר... המשך הביקורת
חמישה פרקי "איך מתים" ראו אור בהמשכים בין השנים 1875 ו-1889. לא הצלחתי לברר אם זולא עצמו כינס אותם לספר, אבל אין ספק שיש הגיון רב בפרסומם כיחידה אחת. כל אחד מהפרקים הוא סיפור בפני עצמו, והמשותף לכולם הוא מקרה מוות, הגסיסה שלפניו והקבורה שאחריו. יותר משמדובר ביצירה אודות המוות, מדובר במבט מרוכז אך מקיף על החברה הצרפתית בזמנו של זולה.
המוות בספר פוקד את הרוזן דה ורטיי, שמותו וקבורתו מתנהלים comme il faut, בלי יותר מדי רגש, אבל כמו שצריך, לפי כל כללי הטקס. שניה היא מאדאם גראר, אשה בורגנית אם לשלושה בנים בוגרים החיים על חשבונה, הפותחים במלחמות ירושה עוד בטרם מותה. אדל, בעלת חנות סדקית, מתה משחפת שלא טופלה בשל הלחץ לצבור רכוש לקראת פרישה. שארלו הוא צעיר המתים, בנם של הורים עניים, החיים מן היד אל הפה ממשרה זמנית למשרה זמנית. האחרון הוא ז'ן-לואי לקור, איכר שכל חייו היו הוא והאדמה שלובים זה בזה, ומותו מתקבל בטבעיות.
כפי שאפשר לראות, הספר מתנהל מן האצולה ועד אחרון העניים. הוא אמנם סב סביב המוות, אבל עוסק גם בכסף ובפרנסה, בעושר ובמחסור, ביחסים בין בני משפחה, ביחס הרשויות והכנסיה אל אנשים על פי מעמדם, ובדרכו הפשוטה והתמציתית מקיף את החברה על מגוון רבדיה. המוות אמנם מכונה לעתים "המשווה הגדול", אבל לא אצל זולה: אנשים שונים בחייהם ושונים במותם. קחו לדוגמא את התנהלותה של הכמורה במקרי המוות השונים. אצל הרוזן "הטקס בכנסיה נמשך שעתים בקירוב. כל אנשי הכמורה שוקדים על המלאכה". אצל הילד "עכשו יורד גשם; וצריך לחכות, מתחת למטר השוטף, עד שהכומר הזקן מחליט סופסוף לצאת מבית תפילה קטן". אצל האיכר "הנוכחים מתעניינים בעיקר במלאכתו של הקברן. הם מקיפים את הבור, עוקבים במבטם אחר האת; וכאשר הם מסבים ראשיהם, הכומר כבר הלך לדרכו עם שני נעריו; ואין שם עוד אלא המשפחה הממתינה בסבלנות". גורמים נוספים זוכים להתיחסות בכל הסיפורים: הטיפול שמקבל הגוסס, אורכה של שיירת הלוויה והרכבה, המשתתפים בלוויה, יחסם של הקברנים, הטקסיות, האבל וההתאוששות ממנו.
אני אוהבת מאוד את הספרים של אמיל זולא, והספר הצנום הזה עומד בסטנדרטים הגבוהים של הסופר.
תאריך הכנסה לאתר 23/11/2014
ספר שכותרתו היא איך מתים אותי ישר מסקרן.
מדהים הוא שהספר הזה שלמעשה העיסוק שלו הוא במוות ובהבדלים בהתייחסות למוות במעמדות השונים הוא למעשה עבורי ספר שעוסק בחיים.
הספרון המקסים הזה בא לספר את מותן של חמש דמויות שונות טקסי הקבורה שלהם האבל עליהן וההתייחסות וההתמודדות של בני... המשך הביקורת
ספר שכותרתו היא איך מתים אותי ישר מסקרן.
מדהים הוא שהספר הזה שלמעשה העיסוק שלו הוא במוות ובהבדלים בהתייחסות למוות במעמדות השונים הוא למעשה עבורי ספר שעוסק בחיים.
הספרון המקסים הזה בא לספר את מותן של חמש דמויות שונות טקסי הקבורה שלהם האבל עליהן וההתייחסות וההתמודדות של בני משפחות העומדים למות עם עניין המוות.
הסיפורים הם קצרים מאוד ומתארים בצורה מאוד ריאליסטית את כל מה שעובר על אלו שעומדים למות.
מצד אחד נראה שהספר יש בו יובש מסוים בדרך שבה הוא מסופר ועם זאת הספר ותוכנו ליוו אותי כמה ימים אחר כך ולא נתנו לי מנוח.
אנחנו פוחדים מהמוות, פוחדים להתעמת איתו, פוחדים לדבר עליו, פוחדים מהרגע שזה יקרה לנו.
והספר הזה הוא בעיני מהספרים המעניינים בנושא המוות בעיקר כי זולה מביא לנו את הגישות השונות וההבדלים בין המעמדות ואנחנו שמים לב איך ההתייחסות באמת משתנה בין מעמד למעמד.
הספר מלא בביקורת על הכנסייה הקתולית ועל הטקסים הדתיים.
המוות הראשון שמתואר הוא של הרוזן דה ורטיי איש עשיר ומוכר וחבר פרלמנט לשעבר
המוות השני הוא של אישה בורגנית מהמעמד הגבוה בעלת הון בשם מאדאם גֶראר ולה שלושה בנים הנאבקים על הירושה
המוות השלישי הוא של אדל למרסיה בעלת חנות בפאריז
המוות הרביעי הוא של ילד בשם שארלו ממשפחת פועלים
והמוות החמישי הוא של איכר זקן בשם ז'אן־לואי לקוּר
הסיפור היפה והמרגש בספר.
הספר מדבר בהבדלים בטקסים השונים גם על משמעותו של הכסף חסרונו וקיומו.
ספר מקסים ומיוחד
עמוד 91
"הילדים קרבו אל הבור, קתרין, אנטואן וג'וזף אוספים קומץ אדמה ומשליכים אותו על הזקן.
ז'קינה שקטף כלניות, משליך אף הוא את זרו.
והמשפחה שבה הביתה לאכול ארוחת ערב.
בעלי החיים שבים מן השדות, השמש שוקעת.
לילה חמים מרדים את הכפר.
תאריך הכנסה לאתר 21/07/2014
המוות, לכאורה, הוא הגורם המאחד את כל האנושות. the great leveler, כפי שאומרים באנגלית. עשיר, עני, חזק, חלש, במוות, כך נהוג לטעון, כולם שקולים.
נראה שאמיל זולה לא המסכים לקבל את הטענה הזאת, ובסיפור זה, הוא מציג את המוות. 5 דמויות שאין ביניהן שום קשר, כל אחת מהן מתה בפרק אחר, במקום אחר ואולי... המשך הביקורת
המוות, לכאורה, הוא הגורם המאחד את כל האנושות. the great leveler, כפי שאומרים באנגלית. עשיר, עני, חזק, חלש, במוות, כך נהוג לטעון, כולם שקולים.
נראה שאמיל זולה לא המסכים לקבל את הטענה הזאת, ובסיפור זה, הוא מציג את המוות. 5 דמויות שאין ביניהן שום קשר, כל אחת מהן מתה בפרק אחר, במקום אחר ואולי אף בזמן אחר, עוברות פה את ריטואל המוות, ולכל אחת מהן חוויה אחרת, במוות ואחריו: אציל ואיש חברה מבוגר, אלמנה בורגנית אמידה ולה שלושה בנים, בעלת חנות שבנתה את הונה הדל עם בעלה מסכום פעוט של 10 פרנק, ילד בן 10 במשפחה שחיה בעוני מחריד, ואיכר שכל חייו הם האדמה ועבודתה.
כל פרק בנוי במבנה דומה: רקע על הדמות- נפילה למשכב- גסיסה- מוות- לוויה- חווית המשפחה לאחר המוות. חיי הדמות והאופן שבו הם מתנהלים בזמן גסיסתם משליכים על האופן שמשפחתם תתנהג אחרי מותם, וכך האציל שהתעניין בחזות המכובדת שמשודרת כלפי החברה מותיר אחריו אלמנה שנראה שלא הושפעה כלל מהמוות, האלמנה שחרדה שבניה יכלו את הונה על הבלים מותירה את שלושת בניה להתקוטט על ירושתה וכן הלאה. זו התובנה העיקרית שזולה מנסה לתאר כאן.
התובנה השנייה היא שהמוות כלל אינו גורם מאזן. מעמדם ומצבם החברתי של המתים ניכר באופן מזעזע בהלוויותיהם, ובזמן שהאציל זוכה להלוויה מפוארת, שכל שועי הארץ באים אליה (למרות שסביר שהם תיעבו אותו) ונקבר בחדר פרטי בפר לשז רב ההוד, הילד העני מובל באלונקה בגשם שוטף על ידי חבורת עניים שרק מחכים לארוחה הבאה ונקבר בבית קברות נידח בפאתי פאריז.
את הסיפור חותם זולה במותו של עובד אדמה, שמותו מוצג כתהליך התחברות טבעי לחלוטין של איש אדמה לאדמתו, של מצב ללא שינוי, ואכן משפחתו ממשיכה להתנהל כשם שהתנהלה בבוקר לפני מותו. אצל ארבעת הפאריזאים לעומת זאת המוות הוא ציון דרך, פתח לסכסוכים, לצביעות ולסבל איום. אמירה מעניינת שבאה מאיש פריזאי כל כך.
תובנות אלה ואחרות הופכות את הסיפור הקטן ונטול הנראטיב הזה למענייין לקריאה ומהנה.
והערה לסיום:
אני מאוד אוהב את הוצאת נהר. סדרת קלאסי-צרפתי-קצר שלהם הביאה לנו כמה מהיצירות הנהדרות של הוגו, זולה ופרוספר מרימה. עם זאת, קשה לי לא להרגיש שבהוצאת ספר זה נעשה מעשה רמייה של מו"לות. "איך מתים" הוא סיפור קצר, אפילו לא נובלה. באמצעות עימוד יצירתי במיוחד (12-15 שורות בעמוד, 6-7 מילים בשורה, במקום 26 שורות בעמוד ו-8-9 מילים בשורה בספרים אחרים שלהם. דילוגי שורות, שבירת עמודים לפרקים חדשים) הצליחו למרוח אותו לכדי 84 עמודים נטו, שאמורים להיות פחות מ30 עמודים בקבץ סיפורים קצרים. את המוצר המרוח (אך מהנה) הזה כרכו והדביקו עליו תוית מחיר של 54 שקלים. תמוה.
שמחתי מאוד לראות, לראשונה בחיי, ספר של נהר על שולחנות התצוגה בצומת ספרים (בגעש), חבל לי מאוד שכך הם הציגו את עצמם לקוראים הישראליים שייתקלו בהם לראשונה.
תאריך הכנסה לאתר 07/07/2014
אמיל זולה נודע כאבי הזרם הנטורליסטי בספרות, המתאר את סיפור חייהם של הדמויות בצורה הנאמנה למציאות. ונדמה שההגדרה הזו מתארת בצורה ממצה את הספר הנוכחי שתורגם לעברית ממש לאחרונה ומורכב מסיפורי מותם של חמישה אנשים שונים המייצגים את המעמדות שרווחו בחברה הצרפתית בסוף המאה התשע עשרה. הספר נפתח בתיאור... המשך הביקורת
אמיל זולה נודע כאבי הזרם הנטורליסטי בספרות, המתאר את סיפור חייהם של הדמויות בצורה הנאמנה למציאות. ונדמה שההגדרה הזו מתארת בצורה ממצה את הספר הנוכחי שתורגם לעברית ממש לאחרונה ומורכב מסיפורי מותם של חמישה אנשים שונים המייצגים את המעמדות שרווחו בחברה הצרפתית בסוף המאה התשע עשרה. הספר נפתח בתיאור רגעיו האחרונים של הרוזן דה ורטיי בן החמישים וחמש, המתגורר תחת אותה קורת גג עם רעייתו אך מעבר לכך אין ביניהם יחסים מעבר ליחסי ידידות טובים שרקמו זה עם זו במהלך השנים. אנו פוגשים את תיאור חייהם וביתם ברגעים האחרונים בחייו ומלווים את מסע ההלוויה שנערך לו מתוקף מעמדו וחשיבותו בחברה.
הסיפור השני בספר עוסק מותה של מאדר גראד מן המעמד הבורגני הגבוה, מדאג גראד היא אלמנה ואם לשלושה שכילו את ירושת אביהם וחיים תחת קורת הגג שלה בהמתנה לכספים שיקבלו עם סיום חייה. בהיא בת שישים ושמונה וחוששת מן הרגע בו תלך לעולמה וילדיה יכלו גם את הכספים שתוריש להם היא ולא יוכלו יותר לכלכל את עצמם. שני הצדדים יודעים שהנושא מעסיק את כל בני המשפחה ואינם מדברים עליו. רגעי חייה האחרונים ומסע ההלוויה שלה משקפים את הדרך בה מתייחסת החברה הצרפתית לבני המעמד הבורגני הגבוה בעת ההיא.
שלושת הסיפורים הבאים מאפשים לנו להחשף לבני המעמדות הנמוכים בחברה הצרפתית ולדרך בה חיו ומתו בעת ההיא: סוחר זעיר ורעייתו, בנם של כובסת ופועל בניין ואיכר כפרי זקן. כל סיפור כזה מציג פנים אחרות של החיים בצרפת בסוף המאה התשע עשרה כשנקודת המפגש בין כל הסיפורים היא המקום בו נפגשים סיפורי החיים של כל בני האדם באשר הם: יום מותם.
הספר הקטן והמקסים הזה פורסם לראשונה בחלקים בשנים 1875 ו - 1888, ונדמה שהחן הייחודי שלו נשמר עד היום, לא מעט בזכות תרגומה הנפלא של אביבה ברק-הומי. ב 94 עמודים, מצליח זולה להעניק נקודת מבט רחבת היקף על החיים בצרפת בסוף המאה התשע עשרה. הסיפורים הקצרים משקפים חמישה סיפורי חיים השונים אלו מאלו בדרכים רבות, ועושים זאת בדרך מלאת חן ומענגת לקריאה. מומלץ בחום לחובבי הספר וחובבי התרבות הצרפתית.
הספר הוא חלק מקטלוג הספרים של הוצאת נהר ספרים, אשר הוקמה לפני כעשר שנים על ידי שני בני זוג במטרה להביא לקהל הקוראים בעברית ספרי פרוזה ועיון שירחיבו את ההיצע התרבותי הקיים. רוב ספרי ההוצאה מצומצמים בהיקפם ומעניקים לקוראים החפצים להעשיר את עולמם טעימה מן הספרות העולמית העניפה בתקופות השונות. ראובן מירן מרחב, מייסד ההוצאה, שם לו למטרה להוציא לאור ספרים שיש מאחורי הבחירה בהם מחשבה שיהיה בהם כדי להשפיע על החברה והתרבות. נהר ספרים מוציאה לאור מספר כותרים מצומצם הנבחר בקפידה בכל שנה, תוך שהיא שמה דגש על כל היבטיו של הבאת הספר לקורא העברי. "איך מתים" של אמיל זולה הוא הספר הראשון של ההוצאה שקראתי ואני שמחה כי נתנה לי האפשרות לטעום מן המבחר הספרותי שלה.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|