|
|
|
הילד הכותב |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 2693 |
|
|
ילד כותב יקר,
(וסליחה על הגניבה הקטנה מג'י. די. סלינג'ר)
אם אתה חושב שהספר הקטן הזה ילמד אותך את הטכניקה של הכתיבה ואיך להיות סופר מצליח ומפורסם וכל זה, זה ממש לא הספר בשבילך. אבל אם יש לך משהו לצעוק או להגיד או לספר, משהו שאינך יכול שלא להגיד ולא משנה לך איך יגיבו על זה העולם וכולם, אולי יועיל לך לקרוא על החוויות של ילד כותב אחר, ילד שהוא כבר כמעט בן שבעים ועדיין חשוב לו לכתוב את מחשבותיו ורגשותיו, בזמנים טובים ורעים, על נייר לבן ובתולי או במקלדת. ולא משנה שהוא זקן ואיטי, ולפעמים גם טרחן וממורמר - בכל פעם שהוא כותב את עצמו לעצמו – הוא ילד.
י.ג.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 08/11/2018
ספר קטן, 155 עמודים בגודל A5 אבל גדול מבחינת אהבת הכתיבה, ואוסף המובאות מאנשים שכתבו טוב, וגם כתבו על כתיבה.
ניתן לחשוב יהונתן גפן ואני שונים מאוד. בטח בגיל, ובהשקפה דתית ופוליטית, וגם בעוד פרמטרים בהם שופטים דמיון והבדל בין אנשים. ובכל זאת לרגעים, דרך המילים שלו הפכתי (שוב) להיות הילד... המשך הביקורת
ספר קטן, 155 עמודים בגודל A5 אבל גדול מבחינת אהבת הכתיבה, ואוסף המובאות מאנשים שכתבו טוב, וגם כתבו על כתיבה.
ניתן לחשוב יהונתן גפן ואני שונים מאוד. בטח בגיל, ובהשקפה דתית ופוליטית, וגם בעוד פרמטרים בהם שופטים דמיון והבדל בין אנשים. ובכל זאת לרגעים, דרך המילים שלו הפכתי (שוב) להיות הילד הכותב.
בראיה חדה ושנונה מספר המחבר על האופן שבו הוא תפס את עצמו ככתוב, על הדרך שעשה בחיים ובכתיבה, תוך מבט רחב על הדור שלו שגדל למדינה שנולדה כשצל ענקים חלוצים מלווה את הבחירות שאנשים שנולדו לחירות ניסו לבצע.
זה לא ספר שמלמד איך לכתוב. זה ספר שמאדיר את האהבה לכתיבה בסגנון המיוחד ומלא חן והומור עצמי של הכותב המוכשר הזה.
תאריך הכנסה לאתר 10/10/2018
זהו ספר קטן וחמוד, גם במידותיו וגם בתוכנו (או אולי אפשר לומר – גם במידותיו הנפשיות). קשה לאתר בדיוק את הז'אנר, אך ניתן לומר שיש כאן רצף מחשבות מאת המחבר, שנמצא כבר במיטב שנותיו, עם הסתכלות לאחור אל עבר הישגי חייו, כך שזו גם חצי אוטוביוגרפיה קצרה, אך גם עם שלל נושאים נלווים, כמו חלק... המשך הביקורת
זהו ספר קטן וחמוד, גם במידותיו וגם בתוכנו (או אולי אפשר לומר – גם במידותיו הנפשיות). קשה לאתר בדיוק את הז'אנר, אך ניתן לומר שיש כאן רצף מחשבות מאת המחבר, שנמצא כבר במיטב שנותיו, עם הסתכלות לאחור אל עבר הישגי חייו, כך שזו גם חצי אוטוביוגרפיה קצרה, אך גם עם שלל נושאים נלווים, כמו חלק גדול מהספר שמוקדש לכתיבה, למחשבות על סופרים ואף עצות לכותבים.
הנה למשל לקט עצות שגפן מביא מספרו של אורוול "למה אני כותב":
"1. לעולם אל תשתמש במילים ארוכות כשאתה יכול להשתמש במילים קצרות.
2. אם יש אפשרות למחוק מילה – תמחק אותה.
3. תשתדל מאוד לא להיות פסיבי אם אתה יכול להיות אקטיבי.
4. לעולם אל תשתמש במשפטים משפות אחרות, מילים מדעיות או מילה מז'רגון מסוים אם אתה יכול למצוא מילה מקבילה בשפה שלך.
5. מותר לך לשבור כל אחד מהכללים האלה, ומהר, אם מתברר לך שהתוצאה היא כתיבה ברברית ומשעממת" (עמ' 99).
מחייו גפן מספר על מקום מגוריו בילדותו, אותו הוא מכנה "כפר מה-יגידו", בעוד הוא פנה לכתיבה מתוך אי התחשבות ב"מה יגידו". זה היה עיסוק שונה ומוזר בנוף ילדותו, בחברת "יפי הבלורית והתואר". כששאלו אותם מה ירצו להיות כשיהיו גדולים, כולם ענו מקצועות מקובלים בביטחון המדינה, או בחקלאות. רק הוא ענה "אנה פרנק", וזכה לגל צחוק גדול.
בהמשך הוא מספר הרבה על החולשה לטיפה המרה, שאפיינה גם אותו, אבל גם שורה ארוכה ומכובדת מאוד של כותבים. והוא מתאר גם צדדים אחרים של כותבים, למשל המרדנות שלהם והנכונות שלהם לשלם מחיר כבד בשביל לומר מה שלדעתם הוא אמת.
גפן יודע לכתוב. אני נהניתי מאוד מקריאת הספר הקטן הזה. יש בו אהבת חיים ואהבת ספר. וכן תבונה רבה. אמנם אין כאן תובנות גדולות באמת, או ספרות גדולה באמת (אולי – באופן טיפוסי למדי), אבל זהו בהחלט ספר מהנה, ושווה להקדיש 3 או 4 שעות לקריאתו (זה בערך הזמן שהדבר אורך, אולי אפילו פחות).
לסיום, לא אמנע טוב מבעליו, ציטוט אחד המופיע בספר שמצא חן בעיניי שיתפתי בפייסבוק והוא זכה להרבה לייקים ושיתופים, זה הציטוט:
"הזמנים קשים. ילדים לא מקשיבים יותר להורים שלהם וכל אחד כותב ספר"
קיקרו, 43 לפנה"ס. (עמ' 27 בספר).
אכן, אין הרבה חדש תחת השמש.
תאריך הכנסה לאתר 21/05/2017
ילד גדול
"הילד הכותב", הספר החדש של יהונתן גפן (דביר), הוא כמו שגפן עצמו מגדיר בו, חוויות של ילד כותב, "ילד שהוא כבר כמעט בן שבעים ועדיין חשוב לו לכתוב את מחשבותיו ורגשותיו, בזמנים טובים ורעים...ולא משנה שהוא זקן ואיטי, ולפעמים גם טרחן וממורמר – בכל... המשך הביקורת
ילד גדול
"הילד הכותב", הספר החדש של יהונתן גפן (דביר), הוא כמו שגפן עצמו מגדיר בו, חוויות של ילד כותב, "ילד שהוא כבר כמעט בן שבעים ועדיין חשוב לו לכתוב את מחשבותיו ורגשותיו, בזמנים טובים ורעים...ולא משנה שהוא זקן ואיטי, ולפעמים גם טרחן וממורמר – בכל פעם שהוא כותב את עצמו לעצמו – הוא ילד". הכול נכון ואי אפשר להגדיר טוב יותר את מהות הספר המהנה הזה, ובעצם - למה בכלל לנסות? נדמה לי שעל סף גיל שבעים, אחרי אלפי טורים ושירים וספרים ומופעים, מוסכם על הכול כבר (גם מי שלא בדעתו) שגפן הוא כותב מוכשר מאוד, שלא רק יודע להגיד את מה שהוא רוצה לומר – יש לו גם באמת מה לומר.
אז החדש הזה שלו הוא אסופה של הרהורים ומחשבות ומסקנות וזיכרונות, חוויות פרטיות עם פירושים לגמרי אישיים, ותובנות שחלקן היו שלו כבר בגיל שבע, אבל בגיל כמעט-שבעים הוא גם יודע להסביר בבירור (אולי גם לעצמו). וכל זה מעוטר ומתובל בהמון רסיסי ידע, ציטוטים מיצירות של שורה ממש לא קצרה של יוצרים וחושבים מוכשרים ושנונים, שגפן משלב באותה קלילות שבה כתמי דיו משתלבים ומקשטים דף בכתב יד (בעיקר של מי שלנצח יבחרו לכתוב בעטים זולים, שיורקים דיו אבל רצים מהר על הדף, ורוב הזמן מצליחים לעמוד בקצב המחשבות והרעיונות, בלי לעצור להסתדר בשלשות).
גפן כותב שנון. ומצחיק. וחד. וביקורתי (בעיקר כלפי עצמו). ומדויק ומתפזר, מפוכח וחולמני, ילדותי ומנדנד קצת אבל בחן, ורומנטי ולגמרי בלתי אמצעי. נקודת המוצא של הספר קטן-הממדים היא השלב בו החליט להיעתר לבקשה ולתרום לארכיון אוניברסיטת בן גוריון את כל מה שכתב מגיל עשר ונשאר ברשותו. זה הוביל את גפן להרהורים על כתיבתו ועל חייו בכלל. הוא מסביר ומספר, מנמק ומדגים, וזה מסע קצת אסוציאטיבי, מין סיכום עצמו-הכותב – אבל נוסח גפן, כלומר ממש לא מקובל ונפוח-מכובד. כן, נכון, גפן מעולם לא היה מהביישנים בכל הקשור בחשיפת פרקים נבחרים ומובחרים-פחות בביוגרפיה שלו, אבל ההתערטלות הפעם היא בקונטקסט שונה (קונטקסט הכותב) ולכן היא נקראת אחרת. ומכיוון שזה ספר שלא ממש דומה לשום ספר רגיל (זו לא אוטוביוגרפיה ולא שום דבר דומה לזה), קצת קשה לנתח ולשים אצבע דייקנית על הדבר הזה שיש בו – אבל הוא שם, כמו כריזמה, והוא שהפך את הקריאה בספר לכיף גדול מבחינתי.
גפן טוען שהספר לא ילמד איש איך לכתוב במובן הטכני – ובזה הוא לגמרי צודק, ובכל זאת – נדמה לי שזה ספר שכדאי לכל סטודנט לכתיבה יוצרת לקרוא, כדי ללמוד משהו על דרך הכתיבה של כותב אחד בפרט, ושיעור מאלף ומשעשע על חשיבות ההשכלה (לאו דווקא פורמלית) והידע והאופקים הרחבים לכל מי שרוצה ללמוד לכתוב, כל מי שדחוף לו להגיד משהו לעולם ולא סתם לצייץ או לטקבק. כשתקראו – תבינו.
ותקראו. גם אם אין לכם שום שאיפות כתיבה.
ולסיום הערה טכנית, שלא קשורה ישירות בגפן או ביצירה: הספר יצא בהוצאת דביר, הזרוע הכי נחשבת בענק ההוצאה לאור כנרת, זמורה וכו'. וגפן כאמור, ממלא את הספר בציטטות בקלילות ובקצב שמפצח גרעינים משיל קליפות, ולכן מה מפתיע (לרעה) למצוא טעויות הגהה רשלניות, כמו למשל בעמ' 108, שם מתייחס גפן ל"לבד בברלין" של הנס פאלאדה: בפעם הראשונה מופיע שם גיבור הספר של פאלאדה בשם "טוטו" (שגיאה), וחמש שורות אחר כך, באותו עמוד, הוא כבר "אוטו" (נכון). לא מתאים.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|