|
|
|
מנהרת היונים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1658 |
|
|
"התחמקות והולכת שולל היו כלי נשק חיוניים עבורי בילדותי. בגיל ההתבגרות כולנו נהפכים לסוג של מרגלים, אך אני כבר הייתי מרגל ותיק. כשהעולם החשאי דרש אותי, הרגשתי שאני חוזר הביתה."
משנות שירותו במודיעין הבריטי בזמן המלחמה הקרה אל קריירת כתיבה שסחפה אותו אל רחבי העולם, ג'ון לה קארה תמיד כתב מלב הזמנים המודרניים. בספר הזכרונות שלו, המשעשע והמענג להפליא, הוא חושף את שלל האירועים ההזויים והמפוארים שהיה עֵד להם במהלך חייו. בין שהוא כותב על התוכי במלון בביירות שמחקה במדויק ירי מנשק אוטומטי ואת הצלילים הראשונים מהחמישית של בטהובן; על ביקורו במוזיאונים של המתים שלא נקברו לאחר רצח העם ברואנדה; על חגיגות ערב ראש השנה 1982 עם יאסר ערפאת ומפקדיו הבכירים; על ריאיון עם טרוריסטית גרמנייה בכלא המדברי שלה בנגב; על דברי החוכמה של הפיזיקאי הדגול, מתנגד המשטר, זוכה פרס הנובל אנדריי סחרוב; על פגישותיו עם שני ראשי קג"ב לשעבר; ועל התבוננותו באלק גינס מתכונן לשחק בתפקידו של המרגל הנודע ג'ורג' סמיילי - לה קארה מעורר חיוך, ומזמין אותנו לראות מחדש את העולם שסביבנו.
ג'ון לה קארה, שם העט של דיוויד קורנוול, נולד ב-1931 ולמד באוניברסיטאות ברן ואוקספורד. הוא לימד באיטון ושירת במודיעין הבריטי במהלך המלחמה הקרה. בחמישים השנים האחרונות הוא חי מכתיבת ספרים. הוא מחלק את זמנו בין לונדון וקורנוול.
"מסופר בלהט של מספֵּר סיפורים אמן – דרמטי ומצחיק לסירוגין, מקסים, נוקב ומלנכולי." הניו יורק טיימס
"דיוויד קורנוול חושף את סודותיו בפנינו כאילו במהלך ארוחת ערב, ואחר כך עמוק אל תוך הלילה על כוסות ברנדי, או - כשהוא מגולל זיכרונות מרוסיה - כוסות של וודקה." אסושיאייטט פרס
"מסע מענג אל תוך התהליך היצירתי של לה קארה, המציע עלילות מתח חובקות עולם מסוג שונה, אך לא פחות מרתקות מאלה המוכרות מספריו." יו אס איי טודיי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מנהרת היונים - ג'ון לה קארה
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 07/02/2017
באוטביוגרפיה "מנהרת היונים" (הוצאת כנרת, 2016), מאת ג'ון לה קארה, שם העט של דיוויד קורנוול, הכהן הגדול של ספרות הריגול, מכניס אותנו המחבר לעולמו הפרטי. אין זאת אומרת שהוא חושף בפנינו פרטים אינטימיים רבים מדי, שכן ההרגלים שרכש בימיו בעולם הסוד, השירות החשאי הבריטי, וכן... המשך הביקורת
באוטביוגרפיה "מנהרת היונים" (הוצאת כנרת, 2016), מאת ג'ון לה קארה, שם העט של דיוויד קורנוול, הכהן הגדול של ספרות הריגול, מכניס אותנו המחבר לעולמו הפרטי. אין זאת אומרת שהוא חושף בפנינו פרטים אינטימיים רבים מדי, שכן ההרגלים שרכש בימיו בעולם הסוד, השירות החשאי הבריטי, וכן היותו קנאי לפרטיותו מונעים מראש חשיפה שערורייתית של סודות. ניכר בו, במחבר כי עודנו נאמן לשירות בו עבד ולכללים החלים על עובדיו בהווה או בעבר. במבוא של הספר, מספר המתרגם, יונתן דה שליט (סופר ובעצמו איש קהיליית המודיעין), כי במפגש שקיים עם לה קארה, שאל אותו האחרון האם עודנו בשירות פעיל, ובכדי למנוע ממנו לבוא במבוכה ענה מיד בעצמו שאין זה חשוב. "הרי אנחנו לא באמת מסוגלים להשתחרר לעולם, מה?" (עמוד 5).
המרגל שחזר מן הכפור
קורנוול, שלמד באיטון ובאוקספורד, שירת בצבא הבריטי "כקצין מודיעין הצבאי באוסטריה" (עמוד 111) והצטרף לשירות הביטחון הבריטי, אם-אי-5. לדבריו, שם קיבל את השיעורים הטובים והקפדניים ביותר בכתיבת פרוזה, שכן הממונים עליו, בעצמם בוגרי בתי-ספר יוקרתיים, העירו לו על הדו"חות והמסמכים שחיבר בפדנטיות של ממש, שחייבה אותו לפתח כלים ומיומנויות כמספר מוכשר. בעצם, אומר לנו לה קארה, במקום לעסוק בריגול נגדי הוא למד לכתוב. בשנת "1961 סיימתי את קורס הקליטה באם-איי-6, אשר סיפק לי כישורים שמעולם לא נזקקתי להם וששכחתי במהירות"(עמודים 33-34). המחבר, נאמן למעסיקיו משכבר, אינו מסגיר בספרו את טיב שירותו כקצין מודיעין תחת כיסוי דיפלומטי בשגרירות בריטניה במערב גרמניה. ככל שניתן להעריך, הוא עסק, כפי שמקובל לכנות זאת בז'רגון המקצועי ובדומה לכמה מגיבוריו, בהפעלת סוכנים. במקביל, כתב ספרי ריגול.
"חוק מספר אחת של המלחמה הקרה: שום דבר, שום דבר בתכלית, איננו כפי שהוא נראה. לכולם יש מניע משני, אם לא שלישי"(עמוד 64). אף שהוא אינו מתייחס לכך בספר, נראה שזהותו נחשפה כאשר קים פילבי, הבכיר והמוצלח בסוכנים שגייס הביון הסובייטי בבריטניה, מסר את שמו לצד שכנגד. בשנת 1964, פרש מן השירות, והפך לסופר במשרה מלאה תחת שם העת ג'ון לה קארה. כאשר זכה אחד מספריו להצלחה של ממש נאלץ לבחור בין קריירה ספרותית לבין קריירה כמרגל. אין ספק שבחר נכון. בספריו תיאר נאמנה, אולי יותר מכל אחד אחר, את עולם הביון במלחמה הקרה – המאבק בין ארצות הברית ובנות בריתה לבין ברית המועצות וגרורותיה. לה קארה, כתב דה שליט במבוא לספר, "הבהיר לנו שהטובים והרעים נמצאים בשני צדי המתרס. היו מפגשים חשאיים, פרצי אלימות קצרים, חדרי חקירות מסויטים, תחבולות, בגידות מכל הסוגים, גיבורים אפרוריים והרבה הרבה ערפל" (עמוד 8).
גיבורו הגדול ביותר של לה קארה הוא רב-המרגלים ג'ורג' סמיילי, נמוך, שמן וממושקף, שהופיע כבר בספרו הראשון וזכה לפופולריות עצומה בספרו השביעי, "החפרפרת" (הוצאת זמורה ביתן, 1975), אולי החכם והמוצלח שבספריו. סמיילי שונה מאוד מג'יימס בונד ודומיו ולה קארה אף הודה שאת ההשראה לדמותו ולדמות העזר כנגדו פיטר גוילאם קיבל מגיבוריו של קונן-דויל, שרלוק הולמס וד"ר ווטסון. כמו בונד גם סמיילי, שפעל כאיש מבצעים בגרמניה בשיאה של מלחמת העולם השנייה, עבר הכשרה מקיפה וכשהוא שולף אקדח הוא נזכר "שעשה זאת מאות פעמים בתנועה, במטווח-לילה בסאראט לפני המלחמה" (עמוד 270). אבל סמיילי אינו מהווה מהדורה בריטית של פטריק קים. כוחו של סמיילי הוא במוחו האנליטי, ביכולתו לראות את התמונה המורכבת כולה ולתכנן פעולות מתוחכמות לא פחות מאלו של יריבו הגדול במרכז המוסקבאי, קארלה. בספר, מצוד אחר בוגד בלב השירות החשאי הבריטי הפועל עבור הרוסים, מסביר סמיילי לעוזרו כי בחקירה ללמוד את העובדות ו"אחר כך מדוד את הסיפורים כמלבושים" (עמוד 242). באוטוביוגרפיה החדשה שלו הודה לה קארה כי "החפרפרת" נכתב כאשר "המנורה העכורה של קים פילבי היא זו שהאירה לי את הדרך" (עמוד 35).
לה קארה וישראל
ככלל, ניכר בלה קארה שהוא אוהד את העם היהודי. לא מן הנמנע (והוא מעולם לא שלל זאת) שגיבורו סמיילי, הוא בכלל יהודי. מנגד, יש לו קשיים, כמי שתמיד תמך במאבקם של חלשים ונדכאים, לתמוך במטרותיה של מדינת ישראל נוכח הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא עסק בנושא בספרו,"המתופפת הקטנה", בו תיאר מבצע של המוסד שבמהלכו שחקנית בשם צ'רלי "מגויסת על ידי סוכן כריזמטי ללוחמה בטרור בשם ג'וזף כדי לשחק את התפקיד הראשי במה שהוא מכנה תיאטרון המציאות" (עמוד 97). בטרם הכתיבה בילה לה קארה "ימים רבים עם הכוחות המיוחדים הישראליים, ישבתי במשרדים יפים ודיברתי עם ראשי מודיעין ישראלים נוכחיים ומן העבר" (עמוד 99). הפתיחות שבה התקבל בקרב קהילת המודיעין הישראלית מרשימה. יש בה גם בכדי ללמד עד כמה היו לה קארה ותיאורו את עולם הביון מקובלים על אנשיה.
בין היתר הוא מתאר את מפגשו עם בריגיטה, אקטיביסית רדיקלית גרמנייה, אשר שימשה כתצפיתנית לקבוצת טרור פלסטינית שתכננה להפיל מטוס אל-על בשעה שזה עמד לנחות בנמל התעופה בניירובי, קניה. בריגיטה נלכדה שעה שעמדה בתא טלפון ציבורי במטרה לדווח למפעיליה על נחיתתו הצפויה של המטוס, והם בתורם ישגרו לעברו טילי כתף מגג בטווח מסלול הטיסה. זה מה שהיא עשתה "כאשר קבוצה של לוחמים חשאיים ישראלים הצטרפה אליה, ובאותה נקודה תמה תרומתה למבצע. המטוס הוזהר מראש, וכבר הגיע ריק מנוסעים מלבד אלה שתפסו אותה. הוא חזר לתל אביב עם בריגיטה אזוקה לרצפתו. גורל הבחורים על הגג נותר מעורפל. טיפלו בהם, הרגיע אותי הקצין מהשב"כ, אך לא הסביר כיצד, ולא חשבתי שמנומס לשאול" (עמוד 109). סיפורה של הגרמנייה כשלעצמו, צפוי ונדוש, אבל לה קארה, ברגישות האופיינית לו מציג באמצעותו סיפור נוסף אודות מנהלת בית המעצר שבו היא מוחזקת – ניצולת שואה ששרדה את דכאו.
יש מודיעין אמיתי?
בספרים של לה קארה מצטייר המודיעין כמשהו שחסר ערך של ממש. המודיעין שמשיגים גיבוריו, תוך סיכון חייהם, אינו משנה את פני המציאות, לא מעצב את המדיניות ונותר תיאורטי בלבד. במפגש ביניהם ניסה דה שליט לערער על תפיסה זו של לה קארה. "הוא מקשיב לי בנימוס. "קח למשל את המידע שמאפשר לסכל פיגועי טרור," אני אומר. "אין ויכוח, מודיעין טוב מציל חיים. אם אתה מצליח לסכל פיגוע של מחבל מתאבד באוטובוס, אתה מונע את מותם האכזרי, האקראי, של אנשים חיים, אמיתיים. אתה מציל נפשות, פשוטו כמשמעו. ואם אתה מצליח להביא מידע טכני על טילי נ"ט של האויב, אתה מציל את חייהם של צוותי טנקים, של בחורים צעירים ויפים שכל עתידם לפניהם." אני מתלהב. מתרגש. יש מודיעין אמיתי, לא בדוי, שנוגע לחיים עצמם" (עמודים 11-12).
דה שליט צודק. יש מודיעין אמיתי, שמציל חיים, ואף שלה קארה כמעט שלא עסק בו כסופר הרי שאחרים ובהם קלנסי, פורסיית, וגם, ברמה הלוקאלית, מישקה בן דוד עשו זאת לא מעט. ספריו של לה קארה לעומת זאת, דנו כמעט תמיד, בסוגיות של נאמנויות, ערכים, אלה שנותרנו מסורים להם ואלה שזנחנו. העלילה כמעט תמיד עוסקת בסיפור על ריגול-נגדי ומרדף אחר בוגד בשורות, קרי "צייד חפרפרות", או לחלופין במאמץ לגייס סוכן בקרב האויב (גם הוא בוגד, אבל בצד השני). בספרו "המרגל שחזר מן הכפור" (הוצאת זמורה ביתן, 1983), אולי ספר הריגול הטוב ביותר שנכתב, עמד לה קארה על כך ש"לעבודת הביון חוק-מוסר אחד – התוצאות הן המצדיקות אותה"(עמוד 144).
כמו קצין מודיעין טוב מאמין לה קארה באדם, ועוסק בעיקר בו, במניעיו, בחולשותיו, אבל גם ברגעים שבהם הוא מתעלה על עצמו, מתעלם מחישובי אנטרסים קרים ומחוק-המוסר האחד, ופועל למען האחר. האוטוביוגרפיה שכתב היא אסופה של מפגשים מרתקים מחייו כמרגל, אך כמו כל קצין מודיעין טוב הוא בסך הכל חושף טפח כדי לכסות טפחיים.
תאריך הכנסה לאתר 15/01/2017
אם ברצונכם להבין, מדוע הספר 'המרגל שחזר מהכפור' דורג על ידיי השבועון האמריקאי Publishers Weekly , כ"מותחן הריגול הטוב ביותר שנכתב אי פעם" , ועל ידיי ה TIME, כאחד מבין "מאה הרומנים הטובים ביותר שנכתבו בשפה האנגלית" - קראו את 'מנהרת היונים'.... המשך הביקורת
אם ברצונכם להבין, מדוע הספר 'המרגל שחזר מהכפור' דורג על ידיי השבועון האמריקאי Publishers Weekly , כ"מותחן הריגול הטוב ביותר שנכתב אי פעם" , ועל ידיי ה TIME, כאחד מבין "מאה הרומנים הטובים ביותר שנכתבו בשפה האנגלית" - קראו את 'מנהרת היונים'. אם יש את נפשכם לדעת את המעיין ממנו שאב דיוויד קורנוול, הוא ג'ון לה קארה, את הרעיונות ל 22 ספריי הריגול שהוציא - לכו לספר הזה. אם ברצונכם להבין, מדוע שחקנים כמו ריצ'רד ברטון, ג'יימס מייסון, אנטוני הופקינס, דיאן קיטון, שון קונרי, מישל פייפר אלק גינס פירס ברונסון פיליפ סימור הופמן, ועוד רבים וטובים, 'התחרו בשיניים', על תפקידים בסרטים ובסדרות לפי ספריו, קראו את הספר הזה. ואם אתם סקרנים לדעת איפה כל זה התחיל, לכו ישר לפרק 33 שבספר. 'האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו, אמר טשרניחובסקי, ואכן, לילדותו של קורנוול, יש השפעה מכרעת על מהלך חייו.
כבן לנוכל בין לאומי. אדם בעל אלף פרצופים, איש של עסקאות אפלות חובקות עולם, של חיי פאר ומותרות, בצד מגורים בביבים וחיים של בריחה מתמדת מפחד הנושים והמשטרה. אב משפחה לא למופת, שמכה את אשתו מכות נמרצות, ומנצל את בנו לביצועיו הנכלוליים, הוכשר המחבר בחייו, שלא מרצונו, להיות מועמד אידיאלי לגיוס לשירותים החשאיים הבריטיים. חמש שנים שרת כסוכן חשאי בגרמניה עד שנחשף על ידיי קים פילבי, פרש והפך לסופר. ספרו השלישי , 'המרגל שחזר מן הכפור' היה תוך זמן קצר רב מכר עולמי, ומרגע זה - הכול היסטוריה.
'מנהרת היונים', הוא קובץ של רשימות קצרות, חלק מהן פורסם בעבר בעיתונות, והאחר, נשמר במגירה עלומה בבקתת המחבר בשוויץ ורק עכשיו יוצא לאור. קורונוול מביא בספר אפיזודות קצרות משתי תקופות בחייו, האחת, מימיו כאיש שרותי הביון הבריטיים, ה MI5 ו MI6 , כאן תמצאו שלל סיפורים על משחקי ריגול, שלגיבוריהם, כהגדרתו, 'שום דבר בתכלית איננו כפי שהוא נראה, לכולם יש מניע משני, אם לא שלישי.' תוכלו ללמוד על מאמציי שני הגושים, לגייס אנשי מודיעין נאצים על רשתות המרגלים שהפעילו, כדי שישמשו כלי משחק במלחמה הקרה העתידה לבוא, ועל עריקות של בכירים סובייטים למערב. התקופה השנייה, והמעניינת יותר מבחינתי, היא 'תקופת ההרפתקנות' שלו. תקופה שבה נסע ל'איזוריי עימות' ברחביי הגלובוס, כדיי לאסוף חומרים לספרים שכתב. זאת לא תהיה קלישאה, אם אכתוב, 'תילאה העט מלתאר', את כל ה'חורים' בהם הסתובב, די אם נזכיר את קמבודיה, וייטנאם, ביירות, רוסיה, מרכז אמריקה, קניה ומרכז קונגו. הוא ניצל את קשריו הענפים וחבר לעיתונאים, שדרנים בכירים, אנשי ביון וסתם הרפתקנים, איתם עישן אופיום, זלל במסעדות מטונפות, הסתובב בבתיי מלון מפוקפקים, וסיכן חייו לא אחת – כל זאת כדי לחוות 'מצבים אותנטיים' עליהם יוכל לבנות את העלילה של ספרו הבא.
לכותביי הספרים שבינינו, זהו גם ספר לימוד. מרתק לראות באיזו דרך בוחר קורנוול, נושא לספר, איך הוא יוצא ל'אזורי העלילה' כדיי לספוג את האווירה שבהם, מראיין את אנשים שעליהם הוא בונה את הדמויות, ומחבר את הכול לספר מתח עוצר נשימה.
אהבתי במיוחד את תיאור 'מסעות ההכנה', שערך בין השנים 1981-1983, לפני כתיבת הספר 'המתופפת הקטנה,' ובעיקר את זה המתאר את פגישותיו עם ערפאת. ביקור שהחל בחשדנות גדולה בין הריסות בירות, והסתיימו בצידון בריקוד דבקה סוער.
ובכדי לסגור את המעגל, הנה סיפור אמיתי (לא מהספר): ראש שרותי הביון הרומני, ה DIE, שערק למערב, סיפר, כי בשנת 1979, הגיע ערפאת לביקור ברומניה. אחריי הפגישה עם הנשיא, צ'אוצסקו, נסע האורח למעון ההארחה הרשמי, שאנשי שירות הביון הרומני, הטמינו בו, כמיטב המסורת הסובייטית, מצלמות ומיקרופונים לרוב. 'המאזין התורן', כמעט נפל מהכיסא כשראה על צגי המוניטורים את ערפאת מתנה אהבים עם שומר ראשו, כשהוא שואג כארייה, ומאהבו נוהם כצבוע.
והמסקנה המתבקשת, לא חשוב עם מי אתה נפגש, תמיד תזכור שקיים סיכוי שאיזה מיקרופון מחכה לך בפינה....
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|