|
|
|
לא אנושיים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1983 |
|
|
לפני כמה ימים מתה אשתי. בלי כל התראה. כפוית טובה שכמותה. החלפתי אותה מיד. לקחתי אותה אחת. למה לשנות. ביום ההלוויה באתי יחד איתה. כל הקולגות באו להלוויה. דוראן ניגש אלינו. הוא נראה מופתע. חשבתי שאשתך מתה. נכון, אחרת לא היינו כאן. אז מי זאת. זאת אשתי. זה בדיוק מה שאמרתי. לא תפסת. זאת אישה אחרת. אבל היא נראית ממש כמו אשתך. ברור כי לקחתי אותה אחת. אה אוקיי. אני שונא שינויים. עדיין מייצרים אותה אבל ליותר זמן. היה לי מזל.
גבר הולך לשירותים ומגלה שאיבר מינו נעלם, גופתו של חסר בית נמכרת כמיצג אמנות, מסיבת התאבדות, נישואים עם דובים ומחנות ריכוז לעניים – נושאים אלו ועוד נכללים באסופת הסיפורים הסאטירית, הסוריאליסטית וחסרת הרחמים של פיליפ קלודל. בשנינות, עורמה וכשרון רב עומד קלודל על הרעות החולות של התקופה המודרנית, ונוגע בין היתר בניכור בין בני הזוג בחיי הנישואים, יחסי הורים וילדים, פערי מעמדות ודקדנס תרבותי.
הסופר הצרפתי עטור השבחים מגיש לקוראיו נתח אנושיות נא, מתוך תפיסה שספרות תפקידה לעתים לנער ולעורר את הקוראים. בקטעים מדויקים וחדים, ללא סננים וללא גינונים, הוא מציג את ההוויה האנושית במערומיה ומפתיע שוב ושוב את הקוראים. "בלא אנושיים ניסיתי לשים עלינו אף אדום, להקצין משהו אמתי כדי לעמוד על עומק הגיחוך. קיוויתי למתֵן את האכזריות שקיימת בחברה שלנו, בכך שאוציא לאור השמש את הגרוטסקיות שבה כדי שנוכל לצחוק עליה, וכך אולי גם לשפר אותה, אף על פי שאין לי אשליות בנושא: היומרות שלי צנועות במיוחד", אומר קלודל. "לא אנושיים נכתב בהשראת עובדות אמתיות. כל דמיון לאנשים או אירועים אמתיים אינו מקרי כלל וכלל. פשוט הגזמתי קצת. ממש בקטנה. ויש לי רק מטרה אחת: לגרום לאנשים לצחוק, גם אם באי-נוחות, על חשבוננו – וקודם כול, על חשבוני".
פיליפ קלודל הוא סופר, קולנוען ומחזאי צרפתי. ספריו "הנפשות האפורות", "הדוח של ברודק", "הנכדה של מר לין" ו"העץ של בני טורג'ה" זכו בפרסים רבים ובשבחי הביקורת ברחבי העולם. "שקשוק המפתחות", שראה אור בהוצאת תמיר//סנדיק נבחר על ידי עיתון "הארץ" לאחד מעשרת הספרים הטובים ביותר לשנת 2015. הוא כתב וביים ארבעה סרטים לרבות "לאהוב אותך מאז" בכיכובן של אלזה זילברשטיין וקריסטין סקוט תומאס, שזכה בשני פרסי סזאר.
|
|
לקריאת הפרק הראשון של הספר >>>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 29/06/2018
פיליפ קלודל נולד ב-1962 והוא סופר ובמאי צרפתי. הוא ידוע בכתיבתו הנשכנית, שמגיעה במיוחד לידי ביטוי בספר זה. ואכן, הקריאה בספר זה היא מרתקת- מבעיתה- מלאה בבעיות ולא שלמה. הרגשתי שחסר לי הרבה מאוד בספר.
הספר בנוי מ-25 סיפורים, על אנשים "לא אנושיים" וסיטואציות מוזרות ולא נוחות... המשך הביקורת
פיליפ קלודל נולד ב-1962 והוא סופר ובמאי צרפתי. הוא ידוע בכתיבתו הנשכנית, שמגיעה במיוחד לידי ביטוי בספר זה. ואכן, הקריאה בספר זה היא מרתקת- מבעיתה- מלאה בבעיות ולא שלמה. הרגשתי שחסר לי הרבה מאוד בספר.
הספר בנוי מ-25 סיפורים, על אנשים "לא אנושיים" וסיטואציות מוזרות ולא נוחות לעיכול. חיפשתי בספר סצנות שהרגשתי איתן נוח, אך לא מצאתי כאלה. במקום זה מצאתי את עצמי זונחת את הספר בעמ' 77, ומחליטה לכתוב עליו ביקורת בכל זאת. כי כן, יש בדפים שקראתי חכמה מסוימת.
חכמת הרחוב, חכמת האני, חכמת האגואיזם וחכמת הכלום. קלודל מכניס אותנו, כאמור, לסיטואציות לא נוחות לקריאה. לדוגמא: גופה של חסר בית הופכת למיצג אמנות, גבר שמתעלל באשתו בצורות שונות, וילדים העוברים חינוך נוקשה. ושלא תבינו לא נכון, קלודל לא מצדיק סיטואציות, הוא יורה אותן עלינו בלי רחמים. הכתיבה היא נוקשה, בנויה ממשפטים קצרים, סיפורים מאוד פרגמטיים ונראה כי לעיתים חסרי תכלית.
אני מנסה לחשוב האם היה סיפור שדיבר אליי מתוך אסופה זו, אך לצערי כולם נתפסו
בעיניי בצורה זהה, ולא הצליחו ללכוד את תשומת לבי, ולעיתים נראו לי מגוחכים קמעה. ואני ציפיתי מקלודל להרבה מאוד. ידעתי שהוא כותב טוב, כי ספרו המפורסם ביותר "הנפשות האפורות" תורגם לשפות רבות והבנתי שמדובר בספר נקרא מאוד.
אז קלודל בספר זה מנסה להביא את עצמו, בלי מסכות ובלי מניירות, להביא את הצדדים המכוערים של האנושות ומסביבה בלי לעשות לנו, הקוראים, הנחות. כאמור, כל האמת בפנים המציאותיות שלנו. ואם במקרה אנחנו חיים בזחיחות ובשמחה יתרה- הסיטואציות המתוארות בספר יראו לנו את המציאות האמתית.
אני יודעת להתמודד עם אמת, מאמינה באמת ובספרים שלא מתביישים. הספר של קלודל הוא כזה. מעמיד אותנו בפני אמת מרה שכולנו לא רוצים להתמודד עמה. משמעות החיים מקבלת ביטוי אחר ולאו דווקא אסתטי ומכיל.
תאריך הכנסה לאתר 22/08/2017
העלילה בשני משפטים: אוסף של 25 סיפורים קצרים, המרכיבים תמונה כוללת על חברה שאיבדה כל צלם אנוש.
בגלל שאני קורא את הספר באיחור אופנתי קליל, ידעתי שאני מקבל ספר בוטה ומזעזע. ספר ששי סנדיק, מבעלי ההוצאה והמתרגם העיקרי שלה (ושל פיליפ קלודל) נמנע מלתרגם בגלל התאורים הקשים שבו. הספר... המשך הביקורת
העלילה בשני משפטים: אוסף של 25 סיפורים קצרים, המרכיבים תמונה כוללת על חברה שאיבדה כל צלם אנוש.
בגלל שאני קורא את הספר באיחור אופנתי קליל, ידעתי שאני מקבל ספר בוטה ומזעזע. ספר ששי סנדיק, מבעלי ההוצאה והמתרגם העיקרי שלה (ושל פיליפ קלודל) נמנע מלתרגם בגלל התאורים הקשים שבו. הספר מתאר חברה שאיבדה כל סממן של מוסריות. אין יותר חוקים- מי שעשיר עושה מה שהוא רוצה, למי שהוא רוצה, ולא נענש על כך. אכזריות לשמה וחוסר מוסריות משווע. יצר המין משתולל ללא תקנה, אין שום ערך לחיי אדם והכל בצורה גרוטסקית אך אדישה מצד שני.
כוונתו של הספר היא לזעזע והוא עושה את העבודה בגדול. הוא מציב מראה לאנושות- תראו לאן אתם יכולים בקלות להגיע. אתם חושבים שאתם חברה מוסרנית, אבל הפוליטיקלי קורקט שלכם עלול להתפוצץ לכם בפנים. הקבלה וההכלה של אנשים קיצונים רק בגלל שהם "שונים" וצריך לקבל את השונה, עשויה להביא לתרבות חסרת מוסריות. צריך לחשוב היכן עובר הגבול, מהי הנורמה ומה לא. קלודל מכריח אותנו לעצור ולחשוב. להפסיק את הצביעות שמאפשרת אכזריות למישהו שהחלטנו שהוא לא בסדר, רק בגלל שהחברה החליטה שהוא פוגע במישהו חלש. הוא הזכיר לי קצת את הביטוי "מי שמרחם על אכזרים, בסוף יתאכזר לרחמנים".
אין שום גבולות בספר, שום מוסכמות, הכל קביל והכל נורמלי, כל אחד מגדיר לעצמו את הגבולות, עד כדי אישה שמכריחה את בעלה להתאבד לעיני חבריו, כי הוא הבטיח שיעשה זאת. אתה פשוט לא יודע אם לבכות או לצחוק נוכח הספר הזה, מה שבטוח הוא שאדיש, אי אפשר לצאת מכאן.
זה קצת קלישאתי להגיד שהספר הזה אקוטאלי במיוחד להיום, אבל הוא אקטואלי במיוחד להיום, עם הנאצים בארה"ב, עם האיסלאם שעולה באירופה ומה לא..
שורה תחתונה: חזק ולא פשוט.
תאריך הכנסה לאתר 17/06/2017
בעשרים וחמישה סיפורים קצרצרים מתאר פיליפ קלודל את בני האדם, כפי שהם מיוצגים על-ידי דמויות קבועות, פחות או יותר, לאורך כל הספר, בגרוטסקיות קיצונית וחסרת רחמים.
הספר כתוב בגוף ראשון, כאשר הדובר הוא אותו אחד לכל אורכו, והדמויות הן אשתו והזוגות הנוספים... המשך הביקורת
בעשרים וחמישה סיפורים קצרצרים מתאר פיליפ קלודל את בני האדם, כפי שהם מיוצגים על-ידי דמויות קבועות, פחות או יותר, לאורך כל הספר, בגרוטסקיות קיצונית וחסרת רחמים.
הספר כתוב בגוף ראשון, כאשר הדובר הוא אותו אחד לכל אורכו, והדמויות הן אשתו והזוגות הנוספים המהווים את חוג חבריו.
מירב הסיפורים עוסקים בסיטואציות שונות מחייהן של הדמויות, מצבים שמוכרים לרובנו ועשויים לקרות לכולנו; אם זה נהג שמחווה כלפינו תנועה אלימה בכביש, או יציאה לנופש עם החברים, או מותם של קרובים, או משחק חברתי עם הקולגות בעבודה.
אלא שבשפה הקלודלית, ההתמודדויות של הדמויות בסיפור עם אירועים אלה, התנהגותן, ויחסן זה לזה ולאחרים, מתורגמים לאדישות חריגה ותמוהה, לנון-קונפורמיות גרוטסקית, לקטנות נפש ואנטי-סוציאליות בוטה.
קלודל מפשיט (תרתי משמע..) את דמויותיו מכל שריד של אנושיות; מכל זכר לחמלה, לאמפתיה, לחסד, לדרך ארץ. הוא כותב רצח כדבר מובן מאליו, התערטלות קבוצתית כנורמה מקובלת בכל בית, נישואין פתוחים והחצנתם כנושא שגרתי ומבורך, אין אונות כעניין פעוט. אצל קלודל, סבלו של האחר הוא מושא לבידור ולמשחק, עוד דרך להעביר את הזמן.
בסיפור האחרון בוקע קולו של ההיגיון, סופסוף, מפיו של "הפילוסוף" המתארח אצל הדובר ואשתו. השיח שמנהל איתם הפילוסוף, למרות שגם הוא מתקיים על רקע של התנהגויות בוטות והזויות לגמרי, מאפשר סוג של קטרזיס לקורא, שכן הוא שיח רציני המעלה מחשבות מעניינות על רגשות האדם, על תפיסותיו, על אלוהים ועל טבע האדם בכלל.
הספר עלול להיות קצת מעייף בגלל הסגנון האחיד הנשמר לכל אורכו; סגנון אחר, של משפטים קצרים וללא כל מבנה כתיבה מובחן. אין מרכאות, אין סימני שאלה, אין הפרדה או רווחים בין פסקאות. עם זאת, הספר נקרא בקלילות ובהנאה, ובדרכו השחורה הוא משעשע מאוד והמסר חד וברור. כדאי.
תאריך הכנסה לאתר 08/06/2017
"לא אנושיים" הוא אוסף סיפורים קצרים, המקצינים את מציאות ימינו, ומטיחים אותה בפני הקורא בלי שום מגבלה של מוסר או של תקינות פוליטית או של התחשבות ברגשות מקובלים. מטרתו של קלודל, כמוצהר מפיו על כריכת הספר, היא למתן את האכזריות על ידי הצגת הגרוטסקיות שבה. אני לא בטוחה שהאמצעים שבחר משרתים את המטרה.... המשך הביקורת
"לא אנושיים" הוא אוסף סיפורים קצרים, המקצינים את מציאות ימינו, ומטיחים אותה בפני הקורא בלי שום מגבלה של מוסר או של תקינות פוליטית או של התחשבות ברגשות מקובלים. מטרתו של קלודל, כמוצהר מפיו על כריכת הספר, היא למתן את האכזריות על ידי הצגת הגרוטסקיות שבה. אני לא בטוחה שהאמצעים שבחר משרתים את המטרה. יתכן שההפך הוא הנכון, וההקצנה דווקא גורמת להחטאתה: יחסית לקיצוניות המתוארת בסיפורים, מצבנו אינו נורא, והגרוטסקיות שבנבואת הזעם בדבר עתיד של אכזריות הולכת וגוברת עלולה למנוע התיחסות רצינית אליה.
הזהירו אותי שהספר בוטה ומזעזע ומעורר בחילה, ואני תוהה אם הייתי חשה את הרגשות הנגזרים מן האזהרות הללו ביתר עוצמה לולא ההכנה המוקדמת. בחילה פה ושם – כן, רתיעה מפעם לפעם – גם, אבל את הזעזוע הגדול לא חוויתי. אולי בשל אפקט ההקצנה שאליו התיחסתי קודם, אולי משום שכשמקלפים את האפקטים הסיפוריים, המסר אינו חדש. אין בזה כדי לומר שהספר אינו חשוב: בתוך ארגז הכלים, שנועדו לעורר את המצפון ולהציב מראה בפני בני האדם, יש מקום גם לפטיש כבד. העובדה שבעיני יעילותו מוטלת בספק אינה אומרת דבר וחצי דבר על יעילותו כלפי קוראים אחרים.
מה בסיפורים? רצח אם, שנובע כמובן מאליו מדיון בשאלה "מה לעשות עם הזקנים שלכם", התעללות בסנטה קלאוס, ספינות פליטים טובעות בים כשעשוע לצופים בהם, אדישות כלפי חולים סופניים, עידוד חבר דכאוני להתאבד, פתרון בעית העניים באמצעות סימונם במספר על זרועם ושילוחם ברכבות למחנות ריכוז, המתת ילודים בשל איסור על הפלות, התיחסות לחסר-בית מת כאל יצירת אמנות, ועוד. במרבית הסיפורים המסר ברור, באחדים מהם לא ירדתי לסוף דעתו של הסופר.
קלודל נמנע משימוש בסימני פיסוק למעט פה ושם פסיקים ובכל מקום נקודות. התוצאה היא טקסט קופצני, קטוע, קצר נשימה, ובו-זמנית משקף את אדישות המספר להתעלות שבריבוי רגשות: אין תהיה המובעת בסימני שאלה, אין התרגשות המובעת בסימני קריאה. עולמו של המספר, ועולמם של חבריו, הוא שטוח, רדוד, ניזון מריגושים מיידיים, אדיש לסבל.
הפריעה לי מאוד ההתיחסות לנשים בספר, וההתיחסות אל הגברים והנשים באופן שונה, שנראה כאילו הוא נובע מנקודת מבט שוביניסטית: שוב ושוב הנשים מוצגות כמטומטמות ושטחיות, תופסות תפקיד של חפצים מיניים, גם כשהן שטופות יצרים נימפומנים. הגברים עוד חושבים לפעמים, מונעים מכוחו של הגיון מעוות ככל שיהיה. הנשים, לעומתם, פועלות על אוטומט, סגורות בנישה סטראוטיפית. אולי היתה לקלודל כוונה להקצין גם את ההיבט המגדרי בתוך ההקצנה הכללית של הספר, אבל ההיבט הזה חרק לי.
יש לציין לשבח את העטיפה היפיפיה שעיצבה חן יאקה-שומרון. גם לולא הייתי סקרנית לקרוא את הספר בגלל הסופר ובגלל הוצאה, הייתי נוטלת אותו בסקרנות מן המדף בשל העטיפה.
"לא אנושיים" כתוב בכשרון, ממוקד מאוד באמירותיו, וגם אם לא יכה אתכם בזעזוע לבטח יישאר אתכם אחרי הקריאה.
תאריך הכנסה לאתר 02/06/2017
כשילדיי היו קטנים חמותי נהגה להקריא ולספר להם מהעיתון את כל סיפורי הזוועות, רציחות, כלבים שנושכים בני אדם. אני שהייתי מזועזעת אסרתי עליה להפחיד אותם, לימים התברר לי, שהם דווקא אהבו מאוד את ארוחות הפחד והאימה.
הספר לא אנושיים הותיר אותי מפוחדת לנוכח כמות הזוועה שבתוכנו... המשך הביקורת
כשילדיי היו קטנים חמותי נהגה להקריא ולספר להם מהעיתון את כל סיפורי הזוועות, רציחות, כלבים שנושכים בני אדם. אני שהייתי מזועזעת אסרתי עליה להפחיד אותם, לימים התברר לי, שהם דווקא אהבו מאוד את ארוחות הפחד והאימה.
הספר לא אנושיים הותיר אותי מפוחדת לנוכח כמות הזוועה שבתוכנו. כשסיימתי לקרוא את הספר לא ידעתי אם לצחוק או לבכות, למה? כי פיליפ קלודל מספר אנקדוטות אנושיות שהן כלל לא אנושיות. הוא לוקח את כל המקרים הזוועתיים והמוזרים בעולמנו ומכניס אותם אלינו, לסלון שלנו ולחברים שאנו מתרועעים איתם.
הספר הוא אנקדוטות, או סיפורים קצרים ,25 במספר, כל סיפור מתאר מצב קיומי ,מכלול הסיפורים גורם לקורא תחושה של חוסר נחת, תיאור אירוע שעל פניו הוא רגיל ושגרתי מוביל לביקורת קשה על החברה המערבית. על בגידות ואיזה עונש צפוי לבוגד, על עוני, הומלסים, זרים שמציפים את אירופה, נישואי תערובת, ניכור בין הורים לילדים בעולם המודרני, זקנים שהמהווים בעיה שכן הם אינם מתרבים, אך מספרם הולך וגדל, חוסר אהבה בזוגיות. אלוהים שמוצא למכירה ואין דורש לו. ילד שאוכל את הלב של סבתו והוריו ולא במובן המטאפורי.
ספר צנום שמצליח להטריד, ספר שם ללעג את החברה המערבית המתייפה והצבועה. החברה הלא אנושית המתנשאת, אנחנו אוספים זבל, ממחזרים אותו ואפילו הופכים אותו למיצג אומנותי, כמו אומנות בזבל של ויק מוניז, אז מדוע לא נאסוף את ההומלס מהרחוב ונציג אותו במוזיאון?
פיליפ קלודל בדרכו המיוחדת והמעניינת, בעזרת הומור שחור, מצבים אבסורדים וגרוטסקיים מצליח להעביר ביקורת על כלל החברה שאיבדה את אנושיותה, על החברה שהפכה לחסרת רגשות .לחברה שבה ההזוי הופך למציאות. חברה שבה אין יותר במה לזעזע, אין גבולות חברתיים ואנושיים. ערכי המוסר וערכי העבר נעלמו מהעולם, כי להתחתן עם בן מין שונה אינה הכוונה להינשא לבעל צבע/דת/מין שונה אלא להתחתן עם דובה. הגיבורים בסיפורים הם אנשים נורמטיביים, הם יכולים להיות כל אחד מאתנו או ממכרנו,
הספר הקטן הזה הטריד את שנתי , לא נתן לי מנוחה, ואני מתכוונת לקרוא אותו שוב.
אהבתי מאוד את עטיפת הספר, עטיפה שנראית נעימה ועדינה אך לא, ממש כמו הסיפורים. עטיפה המחדדת את התחושה שכולנו חיים במוזיאון אחד גדול, כולנו מוצגי לראווה, אין בנו יכולת להימלט מהחשיפה.
"לפעמים אנחנו מוצאים סיפוק בפעולות הפשוטות: רחיצת כלים, כיסוח דשא, צביעת דלת. אנחנו מעמידים פנים שאנחנו נושמים. החיים נעשים נסבלים כשמעמידים פנים. זאת אומרת, כמעט."
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|