|
|
|
יד אחות |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3833 |
|
|
תל אביב בסוף העשור השני של שנות האלפיים. חייהן של ארבע נשים שאינן מכירות זו את זו עתידים להצטלב ולהשתנות לבלי הכר.
סיגי בת ה-25 עזבה את בית הוריה במושב דתי, מצאה עבודה כמנקה בספרייה ומקווה למצוא בעיר הגדולה אהבת אמת וחיים בעלי משמעות; רגינה הקשישה, תופרת ניצולת שואה, ערירית ונרגנת, שעייפה מהכול וחושבת ששום דבר בחיים כבר לא יכול להפתיע אותה, מתעוררת בשעת בוקר מוקדמת לקול חבטות בדלת דירתה; סווטלנה, שוהה בלתי-חוקית המגדלת את בתה בת החמש, מאסה בחיים שנכפו עליה על ידי מי שהביאו אותה לארץ ומחליטה לעשות מעשה; ואופירה בן-נעים, שמנהלת חנות לבגדים מיד שנייה ברחוב אלנבי, שאותה ירשה מאביה, מצטרפת לסיור מאורגן בתל אביב בעקבות דמויות היסטוריות שמתו טרם זמנן, ומשהו משונה מתחולל בה.
אופירה אינה יודעת עדיין שהסיור שמתחיל בביקור בבית ברחוב בוגרשוב 5א' עתיד להתניע מהלך שיחשוף את הקשר שלה לרחל בלובשטיין, היא רחל המשוררת, אשר התגוררה בשנותיה האחרונות בעליית הגג של בית זה.
דמותה החידתית של רחל, והסוד הכמוס של לאה כ"ץ, תלמידתה של רחל בבית הספר לנערות עזובות שהוקם בירושלים בתקופת מלחמת העולם הראשונה, מפעפעים באורח פלא אל חייה של אופירה. שלב אחרי שלב תגלה אופירה עד כמה נוכח סיפור חייה המיוסר של רחל בחייה שלה, וטפח אחר טפח ייחשפו אירועים ודמויות מחיי רחל המשוררת ויזכירו לנו את מה שאולי היינו מעדיפים לשכוח.
יד אחות הוא סיפור ישראלי מסעיר ומסקרן, שעבר והווה שזורים בו זה בזה. הסופרת האהובה נאוה מקמל-עתיר מפיחה רוח חיים בדמותה של רחל בלובשטיין וטווה עלילה מרוממת לב שכולה שיר הלל להיאחזות בחיים, לכמיהה לאהבה, לכוחם של מעשי חסד ולכוחן של נשים לגאול זו את זו.
נאוה מקמל-עתיר, סופרת ומחזאית, כלת פרס זאב לספרות ילדים. ספרה הקודם, אות מאבשלום, היה לרב-מכר ונמכר בלמעלה ממאה אלף עותקים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 06/08/2020
לנאוה מקמל-עתיר יש תבנית כתיבה קבועה. סיפור עכשווי, שממנו נולד סיפור מהעבר, ואלו שזורים זה בזה. הקורא מקבל סיפור עלילתי, ועל הדרך מרוויח עוד סיפור, המשובץ בפיסות היסטוריה.
הסיפור מביא לנו את דמותן של ארבע נשים, שלא מכירות אחת את השניה. בהמשך הסיפור יהיו נקודות מפגש בין כולן, ומה שמאחד... המשך הביקורת
לנאוה מקמל-עתיר יש תבנית כתיבה קבועה. סיפור עכשווי, שממנו נולד סיפור מהעבר, ואלו שזורים זה בזה. הקורא מקבל סיפור עלילתי, ועל הדרך מרוויח עוד סיפור, המשובץ בפיסות היסטוריה.
הסיפור מביא לנו את דמותן של ארבע נשים, שלא מכירות אחת את השניה. בהמשך הסיפור יהיו נקודות מפגש בין כולן, ומה שמאחד אותן זו רחל המשוררת.
מה אהבתי בספר? אהבתי את מגוון הנושאים העכשוויים שהסופרת נגעה בהם. כמו הגירה, שוהים בלתי חוקיים, סחר בנשים, זיקנה ובדידות. כל הנושאים האלו מטופלים בצורה טובה . אהבתי גם את הדמויות האנושיות שיצרה הסופרת.
מה שפחות אהבתי, זה את הקשר הרופף שבין הדמויות מהסיפור העכשווי לסיפור על רחל. הקשר מאולץ, והדמות שהכי מחברת בין הסיפורים קיבלה נפח מצומצם.
עוד דבר שלא אהבתי זה את שלל צירופי המקרים לכל אורך הסיפור. צירופי מקרים זה נחמד, ויכול לפתור לסופר הרבה תסבוכות. אבל המינון! מגיע שלב שהסיפור מתחיל להרגיש מופרך. חבל...!
לסיכום: נחמד, ותו לא.
תאריך הכנסה לאתר 06/07/2019
ספר עצוב על אישה שעל אף שהייתה אופטימית ואף שידרה אופטימיות עד סוף ימיה, חייה היו עצובים מאוד כשניכר שרגע השבירה הגדול במיוחד עבורה היה רגע גירושה מקבוצת כנרת. הספר מנסה לספר את סיפור חייה של המשוררת רחל בלובשטיין סלע ואכן כולל פרטים רבים אודות חייה שחלקם ידועים יותר וחלקם ידועים פחות לציבור... המשך הביקורת
ספר עצוב על אישה שעל אף שהייתה אופטימית ואף שידרה אופטימיות עד סוף ימיה, חייה היו עצובים מאוד כשניכר שרגע השבירה הגדול במיוחד עבורה היה רגע גירושה מקבוצת כנרת. הספר מנסה לספר את סיפור חייה של המשוררת רחל בלובשטיין סלע ואכן כולל פרטים רבים אודות חייה שחלקם ידועים יותר וחלקם ידועים פחות לציבור הרחב. יחד עם זאת, לדעתי הספר אינו ממצה את המטרה שלשמה הוא נכתב וזאת מכמה סיבות:
1) סיפור העבר יוצא מתוך ארבעה סיפורים בהווה, שכל סיפור כזה ראוי לספר בפני עצמו.
2) החיבור בין העבר להווה מאוד מלאכותי ולעתים נראה שאפילו נעשה בכוח.
3) גם הסיפורים בהווה מחוברים בינם לבין עצמם באופן די רופף.
כעת קצת ארחיב: הסיפור מתחיל באופירה, בחורה מתקופתנו, שיש לה כוח מיסטי שבספר מכנים אותו "קללת הברכה". אופירה מצטרפת לסיור בעקבות רחל המשוררת וכשהיא מגיעה לבית בתל-אביב שבו התגוררה רחל בשנותיה האחרונות היא מרגישה את יד רחל נשלחת לגעת בידה ומשם מתעורר בה רצון להמשיך ולחקור אודות רחל וזאת היא עושה על-ידי קריאה של ספר, מאמרים ודפי אינטרנט בנושא רחל המשוררת. קטעי העבר אודות רחל מובאים לכאורה מתוך הקטעים שאופירה קוראת עליה. אותם קטעי מידע לא תמיד מובאים באופן כרונולוגי וזה עוד דבר שדי הוסיף לבלבול בזמן הקריאה.
הסיפור השני שכולל הספר הוא סיפורה של סיגי שהיא עובדת נקיון בספרייה והייתה לזמן קצר גם ספרנית באותה ספרייה ומכאן נוצר הקשר בינה לבין אופירה. זה הקשר היחיד ביניהן.
הסיפור השלישי הוא סיפור על בחורה לא חוקית בארץ, שלה ילדה בת חמש שנתונה תחת איומים ולכן נוטשת את הילדה בביתה של שכנתה הקשישה. אותה קשישה מתה והילדה, בדרך לא דרך, מגיעה לסיגי והנה עוד קשר בין סיפור לסיפור.
כלומר, יותר מדי סיפורים בתוך סיפורים. כל סיפור בפני עצמו יכול היה להיות מעניין אם היו מעמיקים בו, אך בגלל ריבוי הסיפורים כל סיפור מובא בצורה שטחית ולא מסתיים בצורה מעמיקה והכי הכי עצוב שבגלל ריבוי הסיפורים לעתים דמותה של רחל, משוררת כה חשובה שראוייה לכבוד רב, נדחקת הצידה ואולי אף נשכחת, כפי שקרה לה בחייה, בעיקר בשנות חייה האחרונות.
ניתן לומר שהעוול לא תוקן וגם בספר הזה היא אינה במרכז אלא רק מובאת כדמות בתוך ספר שמישהי קוראת ולדעתי זה חבל מאוד. אני מאוד אוהבת את שירי רחל ולכן ציפיתי לספר שיותר מתמקד בה ואולי אך ורק בה, אך לצערי לעתים סיפורי ההווה שכלולים בספר היו יותר מעניינים עבורי ואותי אישית הכי עיניין הסיפור של סיגי והילדה הנטושה. לסיכום, למרות החסרונות שציינתי כן ממליצה לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 14/05/2019
הספר מביא אל הקורא את סיפור חייה של רחל בלובשטיין, הלוא היא רחל המשוררת אשר קורותיה מסופרים באמצעות דמותה של אופירה. חלק מהמסופר הינו לקוח מהמציאות וחלקו האחר הינו בדיה.
אופירה, אישה בשנות ה-40 לחייה, מנהלת חנות בגדים יד שניה ומתגוררת... המשך הביקורת
הספר מביא אל הקורא את סיפור חייה של רחל בלובשטיין, הלוא היא רחל המשוררת אשר קורותיה מסופרים באמצעות דמותה של אופירה. חלק מהמסופר הינו לקוח מהמציאות וחלקו האחר הינו בדיה.
אופירה, אישה בשנות ה-40 לחייה, מנהלת חנות בגדים יד שניה ומתגוררת בקומה העליונה של החנות. אופירה ניחנה ביכולת לראות דברים שהתרחשו בעבר כאילו הייתה ממש נוכחת בזמן התרחשותם. דודתה של אופירה כינתה את התופעה הזו כ”קללת הברכה” והזהירה אותה שלא לחשוף בפני אף אחד את סודה.
בעת סיור שערכה אופירה בתל אביב בבניין שבו התגוררה לפני שנים רחל המשוררת, אופירה הניחה את ידה על קיר באותו בניין ואותו מגע פתח בפניה צוהר לעולמה של רחל המשוררת. אופירה הייתה נחושה לגלות מדוע דווקא היא זו שיכולה לצפות ברגעים מחייה של רחל. היא מחליטה לחקור אודותיה ולרדת לשורש העניין.
מה היכולת העל טבעית של אופירה תחשוף בפניה בנוגע לרחל המשוררת? האם קיים קשר בין השתיים?
סיגי היא בחורה צעירה אשר התגוררה במושב חרדי עם משפחתה. היא החליטה לעזוב את המושב ולעבור לגור בתל אביב בגפה. משפחתה כעסה על כך ולא תמכה בהחלטתה, וסיגי נאלצת להתמודד עם הצפוי לה בכוחות עצמה. היא מצאה עבודה בניקיון בספרייה ובמהרה גילתה כי החיים בעיר הגדולה הם כלל לא פשוטים, בחייה בתל אביב היא פוגשת באנשים חדשים ועליה לקבל החלטות שישפיעו על עתידה.
האם סיגי תצליח בדרך החדשה שבה החליטה לצעוד?
סווטלנה היא שוהה בלתי חוקית המתגוררת באותו הבניין שאליו הגיעה סיגי. לסווטלנה יש ילדה צעירה בשם סאשה וכל מה שהיא מייחלת לו הוא לדאוג לעתיד טוב ובטוח יותר עבור בתה הצעירה. האם היא תצליח בכך?
רגינה היא ניצולת שואה שגרה בשכנות עם סיגי וסווטלנה. היא מתפרנסת מתפירה ומעבירה את ימיה בלי לצאת מביתה. לתומה היא חשבה שהחיים כבר לא יכולים להפתיע אותה, אך, הכל השתנה כשסווטלנה הופיעה בפתח דלתה.
מה הפתיעה את רגינה, ואיך היא הגיבה לסיטואציה שאיה נקלעה?
לאה כ”ץ הייתה תלמידתה של רחל המשוררת, היא מאוד אהבה את רחל שהתייחסה אליה כפי שאף אחד אחד לא התייחס אליה בעבר. החיים הפרידו בין השתיים, ואז במקרה הן שוב תיפגשנה בנסיבות אחרות.
איך סיפורה של לאה כ”ץ מתקשר לחייה של אופירה?
את כל התשובות תוכלו למצוא בספר המרתק “יד אחות”!
הספר כתוב היטב בצורה עשירה ומרתקת. אהבתי את האופן שבו שולבו קורות חייה של רחל המשוררת עם הדמויות מההווה ואת הקשר שנוצר בין כל הדמויות המוזכרות.
היה מיוחד בעיני להיחשף במהלך הקריאה לשירים אותם כתבה רחל המשוררת. כמו כן, בספר הוצגו באמצעות ה”קללה ברכה” של אופירה, מכתבים אותם כתבה רחל בנוסח המקורי ובהתבטאותה המיוחדת.
תאריך הכנסה לאתר 25/04/2018
הספר "יד אחות" הוא עונג צרוף שנגמע בשקיקה! במילה אחת: wow
"יד לאחות" הוא מסוג הספרים ששואבים, ועל אחת כמה וכמה שבתוכנם משולבים אירועים ועובדות היסטוריות. זה בדיוק הספר שדפיו... המשך הביקורת
הספר "יד אחות" הוא עונג צרוף שנגמע בשקיקה! במילה אחת: wow
"יד לאחות" הוא מסוג הספרים ששואבים, ועל אחת כמה וכמה שבתוכנם משולבים אירועים ועובדות היסטוריות. זה בדיוק הספר שדפיו עוברים מצד לצד. כשאני מתחילה לקרוא ספר שנכתב ברוח זו, ובעת שהירח רק מתחיל לצייר את הרקיע, לא פלא שבתום הקריאה בו, אני פוגשת את קרני השמש.
העלילה עוסקת במשוררת רחל בלובשטיין סלע. נאוה מקמל עתיר הפיחה רוח חיים בדמותה של רחל המשוררת, בסיוען של ארבע נשים שאינן מכירות אחת את השנייה. קורות חייהן יצטלבו בסיפור חייה של רחל המשוררת, ובכל דמות תמצאו את "הרחל שלה".
- סיגי, בגיל 25 ושלושה חודשים עזבה את משפחתה הדתית במושב, ועקרה לעיר הגדולה-ת"א, בתקווה למצוא אהבת אמת. משלא מצליחה למצוא עבודה כגננת, וללא חלופה אחרת, התרצתה בעבודה כמנקה בספריה.
- רגינה שוורץ, קשישה ערירית, ניצולת שואה בת 85. לפרנסתה היא תופרת בביתה, וימיה חולפים עליה בשבלוניות. לדעתה, בגילה המופלג שום דבר כבר לא יכול להפתיע אותה. את דלתה היא נועלת בשלושה בריחים, כדי שאף אחד לא יפריע את מנוחתה. למרות זאת, לתוך שגרת יומה נוחתות על מפתן ביתה שתי מבקרות.
- סווטלנה שוהה בלתי חוקית. עוד בטרם עלות השמש, סווטלנה וביתה סאשה מתייצבות אצל רגינה, לתפור שמלה לסאשה הקטנה, ומותירה לרגינה "מתנה" שמשנה את חייה.
- אופירה בן-נעים, בת 45 עם פנים יפות, שזימנו לה מחזרים רבים, ורק הבדידות נותרה לה ככלב נאמן. את רוב שמות מחזריה היא שכחה, ורק אחד מהם זכרה: את אביגדור. למחיתה היא מנהלת חנות יד שנייה, שירשה מאביה באלנבי שבת"א.
באחד הימים, אופירה הצטרפה לחברתה שהגיעה מצרפת, לסיור מאורגן בנושא דמויות היסטוריות. הסיור התחיל בבית ברחוב בוגרשוב 5א', באותו בית שהמשוררת רחל, התגוררה בעליית הגג שלו, בשנותיה האחרונות לחייה. במהלך הסיור אופירה חשה בהארה "קללת הברכה", ומכאן ומאילך הקורא מתלווה למסע של אופירה, בעקבות קורות חייה של רחל המשוררת.
מלבד סיפור חייה הנוגה והמלנכולי של רחל המשוררת, מוזכרות בעלילה דמויות ידועות שלכל אחת מהן, חלק בפסיפס ההיסטורי של תולדות המדינה: זלמן שזר, ברל כצנלסון, חנה מייזל, מניה ואליעזר שוחט, רחל ינאית, אלונה ואריק איינשטיין, חיים נחמן ביאליק, משה שרתוק (שרת), גולדה מאיר, דוד רמז, גדעון נקדימון, אהרון דוד גורדון, חנה מייזל ועוד.
על אף שקורות חייה של רחל המשוררת מוכר, ידוע מראש, מטלטל וכואב, העלילה שובת לב ומפיחה חיים, בסיפור חייה של רחל וא"י בראשית המאה הקודמת. חמלתי על הסבל ועל החסך באהבה שעטפו את רחל. כל מה שרצתה רחל השברירית והעדינה, היה להשתלב בבנייתה של ארץ-ישראל ולעסוק בחקלאות, אך מחלת השחפת הכריעה אותה.
דאבתי והתעצבתי על היחס לו זכתה מאנשי דגניה; עם גילוי ניצני השחפת, רחל נדרשה לאכול בכלים נפרדים ולבסוף גורשה מדגניה. באותו יום שאולצה לעזוב, אפילו לא נפרדו ממנה החברים, והם יצאו לעבוד בשדות כדי להימנע מפרידה. התנהגותם זו פגעה מאוד ברחל. מחלת השחפת גררה את רחל לנדודים בין צפת, ירושלים, ת"א ובימיה האחרונים לבית מרפא לחולי שחפת בגדרה.
מרגשים ימיה האחרונים של רחל המשוררת, שבעודה גוססת ובדקות החיים הספורות שהלכו ואזלו, היא התעקשה להיפרד מידיד נעוריה: נקדימון אלטשולר מרחובות, ומילותיה האחרונות היו: "שלום נקדימון".
מעבר לנטישה של גברים שהותירו אותה לבד ומנגד, התמלאתי בחימה על היחס המנוכר, לו זכתה מבני משפחתה, מאביה ואחיה במיוחד.
הטיבה לעשות נאוה מקמל עתיר כשכרכה ביצירתה צילום מקורי של מכתבים, קטעי יומן, ושירים כולל שגיאות כתיב של רחל המשוררת, שהסתלקה מעולם החיים בגיל 41 (20.9.1890-16.4.1931).
שם הספר "יד לאחות" נגזר מהשיר המוכר "גן נעול". השיר התפרסם בספר שירה "מנגד", העוסק ביחסים בין בני אדם, ומבטא את הדימוי של התקשורת החסומה, שנותרה ללא מענה. יש אומרים ששיר זה הוקדש לאהובה זלמן שזר.
באחרית דבר נאוה מקמל עתיר מוסיפה מדבריה, ומספרת על הקסם שדמותה של רחל ליוותה אותה לאורך שנים. הטריגר לכתיבה היה מפגשה עם ספרו של מוקי צור רחל-החיים, השירים. את רחל והאנשים שליווי את חייה, נאוה איתרה בספרים שנכתבו אודותיה ואודות התקופה ההיא. לולאות המידע העובדתיות כמו: נערות הרחוב בירושלים, הפריצה לבית שושנה בלובשטיין בשנת 1971 , רקמו את הסיפור הזה, ונוספו אליהן החרות הספרותית והבדיונית שהסופר נוטל לעצמו.
נאוה תפרה, קשרה, רקמה, התוותה, הטליאה והצמידה חוטי מידע, ליריעה עשירה ומגוונת, לתקופה מרתקת וחשובה בתולדות המדינה. ביג לייק לנאוה מקמל עתיר, שעם ספרה הפלגתי רחוק, לראשית המאה הקודמת, ועברה של רחל המשוררת, שרצתה כל כך להיאחז בחיים, והיתה כמהה לאהבה וחום.
אהבתי מאוד, הצטערתי שנגמר לי הספר, וכפיצוי פניתי לקרוא בשירי רחל שלנו. להלן קישור לאתר שירונט: https://shironet.mako.co.il/artist?render=true&type=works&lang=1&prfid=901&page=4)
גן נעול/רחל בלובשטיין סלע
מִי אַתָּה? מַדּוּעַ יָד מוּשֶׁטֶת לֹא פּוֹגֶשֶׁת יַד אָחוֹת? וְעֵינַיִם אַךְ תַּמְתֵּנָּה רֶגַע וְהִנֵּה שָׁפְלוּ כְּבָר נְבוֹכוֹת.
גַּן נָעוּל. לֹא שְׁבִיל אֵלָיו, לֹא דֶּרֶךְ. גַּן נָעוּל – אָדָם. הַאֵלֵךְ לִי? אוֹ אַכֶּה בַּסֶּלַע עַד זוֹב דָּם?
בשורה התחתונה: אנשים שאנחנו אוהבים מסוגלים לגרום לנו את הייסורים הגדולים ביותר.
ממליצה בחום. לאוהבי המילה הכתובה מובטחת חווית קריאה מענגת על אז ועכשיו, ישן מול חדש.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 16/03/2018
"...החיים והמתים כרוכים אלה באלה ואנו חייבים לכתוב, כי המילים חוצבות את הנצח גם אחרי שאנחנו הולכים."
סיפור מעניין ושונה מאוד על ארבע נשים. הן שונות אחת מהשניה ואינן קשורות זו בזו, לכאורה.
אופירה היא רווקה בת 45 שחיה בצל זיכרון אהבתה לאביגדור שעזב אותה. היא קיבלה בירושה מאביה חנות בת... המשך הביקורת
"...החיים והמתים כרוכים אלה באלה ואנו חייבים לכתוב, כי המילים חוצבות את הנצח גם אחרי שאנחנו הולכים."
סיפור מעניין ושונה מאוד על ארבע נשים. הן שונות אחת מהשניה ואינן קשורות זו בזו, לכאורה.
אופירה היא רווקה בת 45 שחיה בצל זיכרון אהבתה לאביגדור שעזב אותה. היא קיבלה בירושה מאביה חנות בת שתי דיוטות (קומות/ישורות/מפלסים). יום אחד, חברתה המגיעה מצרפת מזמינה אותה להצטרף לסיור. באחד הבתים במהלך אותו סיור, מרגישה אופירה במגע יד בשלה. ומכאן מתפרצת תופעת "קללת הברכה" המכריחה אותה לחקור אודות חייה של רחל המשוררת.
סיגי היא בחורה בת 25 העוזבת את המושב בו גרה עם משפחתה הדתייה. היא גננת בהכשרתה אך מוצאת עבודה כמנקה בספריה. סיגי מכירה בחור העונה לשם שאול בשוק, ובליבה פורחת אהבה. נדמה שהאהבה הדדית.
בד בבד, שוהה בלתי חוקית נוטשת את בתה הקטנה, סאשה, עם רגינה התופרת הזקנה והמרירה שהיא ניצולת שואה המגלה פתחון לב לקראת סוף ימיה.
כיצד חייהן נשזרים אלה באלה? ומה הקשר שלהן אל רחל?
מודה שריבוי הדמויות בלבל אותי ולא משך אותי לקרוא. החלטתי להמשיך אך ורק בגלל השפה היפה והעשירה שבה כתוב הספר. הספר הזה הוא חגיגה לשפה העברית אשר מבליט את עושרה ואת יופיה. חוויה כזו אינה מזדמנת לעיתים קרובות, ומכאן הסיבה הראשונה להמשך הקריאה. הסיבה השניה הייתה תופעת "קללת הברכה" שהזכירה לי תופעה דומה בתרבות הערבית העונה לשם "תאבעה", שזו בעצם רוח המתגלה לאדם ומעבירה לו מסרים, לרוב תופעה זו אינה חיובית, אך קללת הברכה הזכירה לי אותה ומכאן העניין התעצם בטקסט.
את רחל המשוררת כולנו למדנו בבית הספר ודרך שירתה היפה. מודה שמעולם לא התעמקתי בסיפור חייה ולכן ספר זה מבחינתי היה ספר לימוד. השכלתי והרבה. אהבתי את שזירת שירתה של רחל בסיפור עצמו. סיפורה כואב ומרגש. הכמיהה לאהבה נוכחת בספר. הן אהבת הארץ, אהבת המילה הכתובה והיצירה והן האהבה הרומנטית. רחל חווה כמה ניסיונות אהבה נכזבת אך כולן מותירות בה את חותמן. רחל סבלה ומתה ממחלת השחפת ובכך קיבלנו אישה הסובלת ממכאובי הגוף וממכאובי הלב.
"העייפות מתישה את הגוף, הגעגוע מתיש את הנפש..."
התרעמתי על חוסר הגינותו של אביה של רחל ועל קרירותם של אחיה ואחיותיה. הקשר אינו הדוק ביניהם, ואחיה שהיה אמון על החדר אותו הוקצה לה בירושה, בחר ללכת בעקבות אשתו ולהסב את גבו לאחותו. בת עשירים שחיה ומתה בעוני מחפיר.
המחקר שאופירה ערכה אודות רחל היה כה מעמיק ומדהים שבמהלך הקריאה הרגשתי שאיני קוראת רומן, אלא ביוגרפיה של רחל המשוררת. ניכרת עבודת המחקר שעשתה הסופרת נאוה מקמל עתיר, ועל זה אני מברכת. כאב לי לראות שחרף הכאב הפיזי, רחל העניקה מעצמה לזולתה וניסתה לנטוע בהם תקוות וזאת בעוד איש לא שש לעשות כן עבורה.
"אין תהום שאי אפשר לבנות מעליה גשר."
מה קשה להרשות ללב להיפתח ולהרגיש ואז להתבדות. המציאות לעיתים אינה דבר אחר מכיעור ומרשת שקרים.
"גם אם נתייסר כל חיינו, שאול, דברים שנקבעו בעולם לפני שנפגשנו חזקים מרצונו של הלב."
הסיפורים של שלל הדמויות בספר הם מכמירי לב וכתובים בצורה כה יפה שקשה להתנער. על אף הרצון ההתחלתי לנטוש, הדמויות מתחבבות על הקורא מבלי לתת על כך את הדעת, ומבלי משים, הדפים חולפים להם ביעף והרגשות נוסקים. הכאב נוטף מבין השורות אך בין אותן טיפות כואבות, מסתתרת לה תקווה לעתיד אחר, לסוף טוב יותר.
ולסיכום, סיפור מרגש, שונה, נוגע ומיוחד הכתוב בצורה יוצאת מן הכלל אשר הביא לי קול ייחודי בכתיבה שבקלות ניתן לזהות את בעליו.
תאריך הכנסה לאתר 07/03/2018
סיפורנו מתרחש בתל אביב השוקקת בת ימינו, כאשר חייהן של ארבע נשים שונות זו מזו ושאינן מכירות מצטלבים ומתחברים כפי שמעולם לא תיארו לעצמן שכך יקרה. סיגי הצעירה, העוזבת את המושב הדתי לעבור לעיר הגדולה, רגינה התופרת ניצולת השואה הערירית, סווטלנה, שוהה בלתי חוקית המגדלת את ילדתה ואופירה,... המשך הביקורת
סיפורנו מתרחש בתל אביב השוקקת בת ימינו, כאשר חייהן של ארבע נשים שונות זו מזו ושאינן מכירות מצטלבים ומתחברים כפי שמעולם לא תיארו לעצמן שכך יקרה. סיגי הצעירה, העוזבת את המושב הדתי לעבור לעיר הגדולה, רגינה התופרת ניצולת השואה הערירית, סווטלנה, שוהה בלתי חוקית המגדלת את ילדתה ואופירה, מנהלת חנות בגדים יד שניה שעוברת בירושה, המצטרפת בעל כורחה לסיור בעקבות הדמויות ההיסטוריות שמתו טרם זמנן בתל אביב - משם, הכל משתנה. בסיור זה מתחילה אופירה לגלות את הקשר שלה לרחל המשוררת ומתחילה במסע מחקר מרתק ומעמיק אודות המשוררת וסודותיה, ולאט לאט מגלה עוד אודות חייה מלאי היסורים של רחל, באמצעות קריאה מרובה בדיוטה העליונה של חנותה.
הספר, שנכתב בידי נאוה מקמל עתיר, מקסים, מפתיע ומרגש מאוד. עם פתיחת הספר, כבר בעמוד הראשון, נוכחתי בכתיבה יפייפיה ועשירה במיוחד, מלאה בעומק וייחוד. לכל דמות בסיפור מתלווה סגנון כתיבה מיוחד המדמה לסגנון חייה של הדמות; החל באוצר מילים ססגוני המאפיין כל דמות וכלה בכמות מלל. כאשר סגנון הכתיבה האהוב עליי ביותר היה בחלקים אודות רחל, בהם מקמל עתיר מעבירה את רוח התקופה של שנות ה20 של המאה הקודמת, את החלוציות, הציוניות ועבודת הארץ בשפה עברית גבוהה ו''חדישה'' לאותה התקופה, וממש הרגשתי לרגע כאחת החלוצות המסתכלות מהצד על חייה של רחל. בעקבות הספר למדתי רבות על המשוררת המסתורית המעטרת בימינו שטר של כסף, זאת כנראה בגלל מקורות המידע הרבים בהם השתמשה בתבונה הסופרת.
בנוסף, הדמויות עשירות מאוד ומלאות בעומק וגם בעלילה על חייהן הרגשתי ממש כצופה מן הצד. כמו כן, הספר הוציא אותי מ''מחסום קריאה'' וסחף אותי אליו החל מהעמוד הראשום. העלילה מרתקת, מסובכת בטעם מצויין, מותחת, מרגשת וסוחפת. נהנתי מאוד במהלך קריאת הספר.
לסיכום, ממליצה בחום על קריאת הספר, שעשה לי חשק להכיר את אותן נשים בדויות ולשבת לשיחה ספרותית עם רחל המשוררת, לנוף הכנרת.
תאריך הכנסה לאתר 18/02/2018
"לטיפת יד אחים מחממת בתוך השלגים. הרבה תודות ליד, ולזו אשר עוררה את הלב לאותה לטיפה."
אופירה היא רווקה בת 45 שמתגוררת בבניין ישן בדרום תל אביב ומנהלת חנות לבגדים יד שניה שעברה במשפחתה בירושה במשך דורות על דורות.
... המשך הביקורת
"לטיפת יד אחים מחממת בתוך השלגים. הרבה תודות ליד, ולזו אשר עוררה את הלב לאותה לטיפה."
אופירה היא רווקה בת 45 שמתגוררת בבניין ישן בדרום תל אביב ומנהלת חנות לבגדים יד שניה שעברה במשפחתה בירושה במשך דורות על דורות.
אופירה מרגישה שלא הצליחה להגשים את עצמה למרות שעוד בצעירותה נחשבה להצלחה גדולה בזכות יופייה וחכמתה הרבה.
בילדותה הסבירה לה דודתה קלרה שהיא נולדה עם "קללת ברכה" מעל ראשה.
אופירה לא מבינה מה הכוונה בקללה הזאת עד שיום אחד היא יוצאת לסיור מודרך ברחובות תל אביב וכשהיא מגיעה לביתה של רחל המשוררת היא חשה שרוחה של רחל קוראת לה ומבקשת להגיד לה משהו.
אופירה לא נרגעת ומחליטה לצאת למסע בעקבות חייה של רחל, היא חורשת את הארץ לאורכה ולרוחבה ועוברת בכל המקומות בהם שהתה רחל בחייה הקצרים והמיוסרים, היא קוראת את שיריה וכתביה, נסחפת אחר חלומותיה ואהבתה הנכזבת עד יומה האחרון למיכאל ברנשטיין.
אופירה מרגישה קירבה לרחל ורואה את עצמה בתוך נפתולי חייה של המשוררת הנודעת, אף היא מבכה את אהבתה הנכזבת לאביגדור, הגבר היחיד שאהבה כל חייה והותיר אותה שבורת לב.
"היא מבקשת למצוא את עקבותיה בטרם תאבד לה, לחפשה במקומות שבהם דרכו רגליה כאן בתל אביב.
להיכן הלכה כשירדה מהספינה בנמל יפו בבוקר הגשום של דצמבר 1919 מששבה ארצה אחרי שנים?" (עמ' 67)
אופירה נעזרת במחקר שלה אודות חייה של רחל בסיגי, בחורה צעירה ודתיה שברחה ממשפחתה והחליטה לפתוח דף חדש בתל אביב.
סיגי מבלה את ימיה כמנקה וכורכת ספרים קרועים בספריה העירונית והיא שמחה להצטרף לאופירה בהתחקות אחר עקבותיה של רחל ומיכאל ואנשי העלייה השניה שהקיפו את חייהם באותם זמנים.
לחייה של סיגי גם נכנסות רגינה, שכנתה הקשישה ניצולת השואה וסאשה, ילדה שאמה ברחה והותירה אותה למשמורת בידי רגינה, בעל כורחה.
סיגי עוזרת לשתיהן ונפשה נקשרת לנפשן.
אנשים לא נכנסים לעולם שלנו סתם כך, סיגי. כל אחד בונה בנו משהו, רק בסוף אנחנו מבינים מה." (עמ' 120)
אופירה וסיגי עוברות טלטלות רבות בחייהן האישיים, כל אחת בדרכה שלה, ובתוך כל זה מסתובבת רוחה של רחל המשוררת ולמה היא רודפת את אופירה?
כל אחת מהנשים בעלילה חיה בבדידות ועוברת חיבוטי נפש עם עצמה, הכי נגעה ללבי דמותה של רחל שלמרות הקסם וההילה שסבבו את חייה היתה אישה מאד בודדה וגלמודה עקב מחלת השחפת שממנה סבלה במשך שנים ושאכלה כל חלקה טובה בגופה השברירי.
זהו ספרה השלישי של הסופרת נאוה מקמל עתיר שאני קוראת (אהבתי מאד את ספריה הקודמים "אות מאבשלום" ו"הנערה במרפסת ממול"), ביד אמן מצליחה הסופרת לרקום סיפורים מהעבר הנוגעים בדמויות מההווה ומותירים את הקורא סקרן ונרגש...מומלץ ביותר לקריאה.
קריאה מהנה,
חגית
תאריך הכנסה לאתר 12/02/2018
בסוף הספר מוסיפה נאוה מקמל עתיר אחרית דבר. והיא קוראת לה: "על רחל אשר בספרי". הסופרת מספרת כיצד הגיעה לתחקיר ולכתיבה על רחל המשוררת. מרתק. הייתי שוקלת לפתוח את הספר עם הרקע שמתאר את לידת הספר.
דמותה של רחל וכמובן שיריה מהלכים עלי קסם שנים רבות.... המשך הביקורת
בסוף הספר מוסיפה נאוה מקמל עתיר אחרית דבר. והיא קוראת לה: "על רחל אשר בספרי". הסופרת מספרת כיצד הגיעה לתחקיר ולכתיבה על רחל המשוררת. מרתק. הייתי שוקלת לפתוח את הספר עם הרקע שמתאר את לידת הספר.
דמותה של רחל וכמובן שיריה מהלכים עלי קסם שנים רבות. בתקופות שונות בחיי – חזרתי פעם אחר פעם לשיריה.
סיפור חייה של רחל מרתק. ובספרה "יד אחות" נאוה מקמל עתיר מתחקה אחרי מהלך חייה של רחל ושוזרת את זה בעלילה עכשוויות שהיא ספק אמת וספק בדיה.
בספר יש גיבורות. הגברים הן דמויות משנה. כי כך התנהלו חייה של רחל. לגיבורות יש רומנים בלתי אפשריים. עם גברים נשואים. גברים שחומקים מחייהם. אלו הן נשים חזקות, גיבורות, אומללות, חולמות ובעיקר חלוציות. כי אלו היו חיי האהבה והרומנטיקה של רחל.
לאופירה יש רומן עם אביגדור שנעלם מחייה ולאחר מכן חוזר בדרך לא דרך להשתלב בחייה. סיגי, עוזבת את בית הוריה ומגיעה לעיר הגדולה. נטע זר היא מרגישה בתל אביב. אבל לרגע היא לא מתייאשת וחורקת שיניים כדי לשרוד בג'ונגל ובהמולת הכרך. וכך היא מציגה את עצמה סיגי: "סיגי, על שם דודתי סגולה, שהיתה רגישה לעקיצות דבורים לבוטנים וליוד. אבל מתה מאסטמה" והיא מפתחת קשר עם שאול, רוכל מהשוק- והרבה תפניות מקבל הקשר הזה. (נמנעת מספוילר במקרה הזה).
שמחתי שהסופרת מצאה לנכון לשלב בספר חלק משירייה (הפחות מוכרים ) של רחל. כריכה של ספר מקורי ועוד כמה מקורות ביוגרפיים שמעצימים את חווית הקריאה.
החלק שהיה מקום לערוך אותו, או לא להכניס אותו לספר הוא הסיפור אודות הקשר בין רגינה התופרת (שכנתה של סיגי) עם סאשה ואמא שלה. החלק הזה היה מאולץ בעייני. לא ממש היה אינטגרלי לעלילה.
ובמקביל לסיפור של המציאות, אנחנו מתוודעים לקורות את רחל אי אז בשנות העשרה של המאה הקודמת. נאוה מקמל עתיר מבדלת את העלילות הן בכתב והן בשפה ייחודית. וזה אחד הספרים הבודדים שקראתי לאחרונה שבהם השפה המליצית מתאימה ואינה מאולצת. רחל שמחלת השחפת קיננה בה ושיבשה את מהלך חייה, למרות כל הנסיונות של רחל להתגבר על המחלה- הציבור התעלם ונידה אותה.
מקווה שהקוראים יאמצו בחום את הספר. כי יש לו מקום ולו בשביל לשמר את זכרה של רחל המשוררת.
התמונה על הכריכה בנאלית. אפשר היה לשלב את אחד משיריה של רחל, פרופיל תמונתה או כל דבר אחר שיתן כבוד למשוררת.
תאריך הכנסה לאתר 09/02/2018
וואו, איזה ספר! האמת שבהתחלה הרמתי גבה כשהספר נחת על שולחני. ספר המשלב בתוכו את סיפורה של רחל המשוררת?? הנושא נראה לי יבש ולא מושך, אך הופתעתי לטובה. הסופרת לכדה אותי ברשתה מהשורה הראשונה ורחל עשתה את השאר. יש לציין שהתשבחות על הספר מוצדקות בהחלט. הסופרת מפיחה רוח חיים בדמותה של רחל... המשך הביקורת
וואו, איזה ספר! האמת שבהתחלה הרמתי גבה כשהספר נחת על שולחני. ספר המשלב בתוכו את סיפורה של רחל המשוררת?? הנושא נראה לי יבש ולא מושך, אך הופתעתי לטובה. הסופרת לכדה אותי ברשתה מהשורה הראשונה ורחל עשתה את השאר. יש לציין שהתשבחות על הספר מוצדקות בהחלט. הסופרת מפיחה רוח חיים בדמותה של רחל בלובשטיין וסיפור חייה שנכנס אל ליבי לא במהרה יישכח.
הספר מגולל את סיפורן של ארבע נשים, חמש אם מחשיבים את רחל, שלכאורה אין דבר מה מקשר ביניהן. חייהן של ארבע נשים בתל אביב, בסוף העשור השני של שנות האלפיים, מצטלבים זה בזה ונשזרים בחייה של משוררת לאומית שמתה בדמי ימיה ממחלת השחפת. הקורא פוגש את רגינה, תופרת ניצולת שואה שבערוב ימיה נפתח ליבה. הוא פוגש את סיגי, בחורה דתיה שעזבה את ביתה במושב ובאה אל העיר הגדולה למצוא בה את מזלה ואולי גם אהבה. גם לסווטלנה ובתה בת ה-5, שוהות בלתי חוקיות, תפקיד חשוב בעלילה. ואחרונה חביבה, אופירה בת ה-45 המנהלת חנות בגדים ליד שניה שירשה מאביה. היא נמשכת לרחל בעבותות קסם ומנסה לגלות את צפונותיה ואת הקשר ביניהן. הסיפור נע בין נשים חזקות אלו, בין עבר והוה, מציאות ובדיון, עד שהכל מתערבב אצל הקורא ואין הוא יודע מה אמת ומה בדיון. רק אחת יודע הוא, הספר מושלם!
אהבתי מאד את הספר וגמעתי אותו בשקיקה. הסופרת רוקחת סיפור מופלא בהשראתה של רחל המשוררת ושובה אותנו בקסמי כתיבתה. התפעמתי מכתיבתה של הסופרת ואת הדרך בה ארגה אות לאות ויצרה מלאכת מחשבת של ממש. חוזק הספר בשפה היפיפיה, בעלילה המרתקת, ביכולת להכנס לעור הדמויות שרוקמות עור וגידים לעיני הקורא המשתאה. חוטי החיים של הגיבורות נקשרים זה בזה ויוצרים מקלעת יפיפיה. מבין הדמויות אהבתי במיוחד את סיגי ורחל. הספר מעלה ברק בעינים לנוכח סיפורה המרגש של רחל. אהבת הארץ, אהבת האדם, הערגה לאהבה ולחיי משפחה, חלומות ותקוה, את כל זה תמצאו פה. בספר שזורים תמונות, מכתבים, שירים ופיסות מחייה של המשוררת, דבר המעשיר את העלילה. בשפה פיוטית וביד רהוטה פורשת הסופרת לפנינו את סיפורה של רחל לצד סיפוריהן של הנשים שמהווות רקע לסיפורה, מעמידה דיוקנאות, אורגת גורלות ומשאירה את הקורא חסר נשימה בסיומו. ממליצה בחום!
בשורה התחתונה: חווית קריאה מענגת!
תאריך הכנסה לאתר 08/02/2018
בנעורי הייתי משוכנעת ,רחל המשוררת כתבה את שיריה עלי,
הֵן דָּמָהּ בְּדָמִי זוֹרֵם,
הֵן קוֹלָהּ בִּי רָן –
רָחֵל הָרוֹעָה צֹאן לָבָן,
רָחֵל –... המשך הביקורת
בנעורי הייתי משוכנעת ,רחל המשוררת כתבה את שיריה עלי,
הֵן דָּמָהּ בְּדָמִי זוֹרֵם,
הֵן קוֹלָהּ בִּי רָן –
רָחֵל הָרוֹעָה צֹאן לָבָן,
רָחֵל – אֵם הָאֵם.
הן דמי בדמה זורם…. אהבתי את שיריה הפשוטים. למדתי אותם בתיכון ולאחר מכן באוניברסיטה. בתקופת לימודי באוניברסיטה פרסם דר’ ראובן קריץ ספר על הפואנטה בשירי רחל.
חייה של רחל לא היו פשוטים כמו פשטות שירתה ובוודאי שלא היתה בהם תפנית, פואנטה. שנים רבות היא ידעה שחייה צועדים בכיוון אחד. כיוון המוות ועד שתגיע אליו היא תחווה סבל.
שיריה הפשוטים משקפים את אישיותה, את אהבתה לזולת, למולדת הנכספת, את פשטות ההנאה מכל מה שעיניה רואות וכן את הגעגוע.
נאוה מקמל עתיר בספרה מחייה את רחל ומביאה אותה שוב לתל אביב של פעם, לתל אביב של בוגרשוב, הים אלנבי והשוק.
ובתל אביב של היום, הסואנת, מתגוררות שלוש נשים וילדה אחת מפוחדת.
אופירה, הרווקה המזדקנת, זו שאחרה את רכבת הנישואים למרות שידעה אהבה גדולה. אופירה קיבלה בירושה מאביה חנות והיא מוכרת בה בגדי יד שניה. אופירה קיבלה בירושה יכולת לראות דברים מעבר למציאות.
סיגי, בת ה-25 עוזבת את המושב הדתי שבו גדלה ועוקרת לתל אביב, לדירה קטנה שני רחובות מהשוק. משפחתה מתכחשת לה.
רגינה, ניצולת שואה, ערירית גרה בקומת הקרקע בבניין שבו סיגי שכרה דירה. לחייה של רגינה פורצת סאשה ומפיחה בה רעננות, אך גם מחזירה אותה לימיה בתקופת השואה.
תוך כדי קריאה הרגשתי כמו בלש, רציתי לדעת כיצד כל הדמויות תפגשנה יחד. ידעתי שהחוט המקשר ביניהן היא רחל.
לכל אחת מהדמויות יש משהו מרחל. כל אחת חושפת את הרחל שלה.
סיפורה של רחל היה ידוע לי, הכרתי אותו היטב, טיילתי ברחובות תל אביב בעקבותיה והגעתי עד לכנרת, למרות בקיאותי בקורות חייה לא יכולתי שלא לצלול לסיפורן של הנשים בהווה שחיות את רחל מהעבר.
ליבי נכמר והצטער על רחל המשוררת, על הסבל שעברה האשה העדינה והנחושה. כמה כוחות נפש היו בה שלא לוותר על משאת נפשה, עבודת האדמה בארץ ישראל. לצד אהבתה לאדמה היו בה כוחות אהבת האדם ואהבת הגברים. והם נטשו אותה, זנחו אותה, איש איש מסיבותיו וכל מה שנותר לה הוא להיות מנגד.
כל מה שנותר לה הוא לכתוב שירים. התשלום הוא לפי אורך השיר, ורחל? שיריה קצרים כמו חייה והתשלום זעום.
הספר יד אחות מתאר את רחל ודמותה המיוחדת. רחל העוזרת לכל מי שזקוק לעזרה למרות מחלתה. רחל שעדיין אוהבת ומתאהבת למרות הידיעה שחייה תלויים על בלימה ואינה יודעת כמה שנים עוד תחייה.
נאוה מקמל עתיר מחייה את רחל, שוזרת בספר מכתבים שנכתבו על ידה, קטעי יומן, אמירות ושיחות שהיו עד כדי תחושה שרחל עומדת לידנו ומדברת איתנו. רחל ברומן מתכתבת ומדברת עם הדמויות הנשיות שבו, דמויות שגם הן כמו רחל ננטשו. סיגי על ידי המשפחה, אופירה על ידי אהובה, סאשה על ידי אמה. מבלי ידיעתן שואבות הדמויות כוח ועוצמה מרחל. הן מגלות יכולת להתמודד עם המציאות ומצליחות, הן למעשה התיקון של רחל המשוררת, הן חיות ומחיות אותה.
ספר הכתוב ברגישות ובחוכמה, שילוב של עבר והווה מציאות ודמיון. ממליצה מאוד מאוד.
תאריך הכנסה לאתר 06/02/2018
ספר מרגש, מעניין, כתיבה נעימה, תענוג!
הסיפור מתרחש בתל אביב בסוף העשור השני של שנות האלפיים ומספר את סיפור חייהן של ארבע נשים. ארבע הנשים לא מכירות אחת את השנייה אך המאורעות השונים בחייהן יקשרו אותן זו בזו. בנוסף, מובא כאן סיפורה המרתק של רחל המשוררת שקשור לאחת הדמויות... המשך הביקורת
ספר מרגש, מעניין, כתיבה נעימה, תענוג!
הסיפור מתרחש בתל אביב בסוף העשור השני של שנות האלפיים ומספר את סיפור חייהן של ארבע נשים. ארבע הנשים לא מכירות אחת את השנייה אך המאורעות השונים בחייהן יקשרו אותן זו בזו. בנוסף, מובא כאן סיפורה המרתק של רחל המשוררת שקשור לאחת הדמויות בסיפור. הסיפור משלב הווה ועבר, דמיון ומציאות.
סיגי – בחורה בת 25. היא עזבה את בית הוריה הדתיים ועברה לעיר הגדולה לנסות את חייה כחילונית ובתקווה למצוא אהבה. היא מוצאת עבודה כמנקה בספריה ומגלה שהחיים החילוניים לא פשוטים כמו שחשבה.
רגינה – קשישה ניצולת שואה, אישה בודדה. היא עובדת כתופרת. היא חיה חיים משעממים ושיגרתיים עד שאישה בשם סווטלנה דופקת על דלת ביתה וגורמת לסערה בחייה.
סווטלנה – שוהה בלתי חוקית שמגדלת ילדה בת חמש. היא מואסת בחייה הקשים בארץ ומחליטה לעשות מעשה שישפיע חזק על חייה ועל חיי רגינה הקשישה.
אופירה – מנהלת חנות לבגדים יד שנייה שירשה מאביה. יום אחד היא מצטרפת לחברתה לסיור בתל אביב וכאשר היא מבקרת בבית ברחוב בוגרשוב ושומעת שרחל המשוררת גרה בעליית הגג שלו בשנים האחרונות של חייה, משהו ניצת בה. היא מחליטה שהיא חייבת להבין מה כל כך מושך אותה לדמותה של רחל. אופירה תעבור מסע ארוך ובו היא תגלה להפתעתה שיש קשר בינה לבין רחל המשוררת שקשור גם לתלמידתה האהובה של רחל בבית הספר לנערות עזובות בירושליים.
דרך חקירתה של אופירה אנו למדים על סיפורה העצוב של רחל, שהיא בעצם הגיבורה החמישית בספר. רחל הייתה אישה בודדה מאד וסבלה ייסורים קשים בעקבות מחלת השחפת שממנה נפטרה.
המחברת משלבת מציאות ודמיון, הכתיבה יפהפייה. בספר באים לידי ביטוי הכוח הנשי, האומץ, התמיכה זו בזו, התקווה, אהבת החיים והארץ והרצון של כולן לזכות באהבה. כל הגיבורות קשורות זו לזו והקשר מתגלה לאט לאט במהלך הסיפור. בהתחלה קצת קשה להבין מי הדמויות ואיך הן קשורות אך מהר מאד זה מתבהר והספר נקרא בנשימה אחת.
מה הקשר בין ארבע הדמויות? מה הקשר של אופירה לרחל המשוררת?
תקראו ותגלו, סיפור מרתק ומרגש. ממליצה בחום!
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|