|
|
|
מיכאלה |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3370 |
|
|
אלכוהוליסטית חסרת כול מובלת בידי שוטרים באישון לילה אל סף ביתה של אחותה, אישה שלמראית עין יש לה הכול. האחות האמידה והמוצלחת משכנת את הסוררת ביחידת דיור בחצרהּ, בתנאי שתיגמל מאלכוהול. בהמשך מצטרפת אל הסוררת אימן של השתיים, ששהתה שנים בבית חולים לחולי נפש בעקבות רומן סוער שניהלה עם אלוהים.
שתי האחיות עוברות כברת דרך משמעותית במהלך הרומן. הפסאדה של האחות המוצלחת נסדקת, ועולמה הבורגני - המושלם לכאורה - כמעט מתמוטט עליה. ואילו האחות הסוררת, שהתהדרה באדישות קרה כלפי כל הסובב אותה, נכפית להתמודדות רגשית עם גבר, עם אימהּ ועם הילדים של אחותה, מה שמערער את עמדת התצפיתנית הניטרלית שאימצה לעצמה.
גם בספריה הקודמים של מירה מגן, שכולם זכו לביקורות חמות ולאהבת קהל הקוראים, היה שמור מקום לדמויות חריגות, אבל מעמדן היה שולי. בחזית הבמה כיכבו דמויות נורמטיביות שנקלעו למשבר. במיכאלה התהפכו היוצרות. מירה מגן נותנת כאן דרור, לראשונה, לדמות פרועה, שאינה מצייתת לנורמות חברתיות ובזה להן. התוצאה היא רומן בוטה, בועט, תזזיתי ומרגש.
יגאל שוורץ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 1 |
תאריך הכנסה לאתר 06/08/2019
רונה, אלכוהוליסטית חסרת כל כבת 35, מובלת באישון לילה אל סף ביתה של אחותה, מיכאלה , יועצת זוגית אמידה , יפת תואר ומצליחה מאוד מקצועית. מיכאלה מתגוררת בבית מרווח ונאה בשכונה יוקרתית בצפון ת"א עם בעלה , פסיכיאטר בכיר וארבעת ילדיהם. מיכאלה האמידה והמצליחה, האישה שלמראית עין יש לה מכול טוב הארץ משכנת... המשך הביקורת
רונה, אלכוהוליסטית חסרת כל כבת 35, מובלת באישון לילה אל סף ביתה של אחותה, מיכאלה , יועצת זוגית אמידה , יפת תואר ומצליחה מאוד מקצועית. מיכאלה מתגוררת בבית מרווח ונאה בשכונה יוקרתית בצפון ת"א עם בעלה , פסיכיאטר בכיר וארבעת ילדיהם. מיכאלה האמידה והמצליחה, האישה שלמראית עין יש לה מכול טוב הארץ משכנת את אחותה הסוררת ביחידת דיור בחצר הבית בתנאי שתיגמל מאלכוהול. כמו כן מיכאלה גם שוכרת קיוסק קטנטן במרכז ת"א , שרונה מכנה אותו "פיצוצקיה" על מנת שרונה שבמשך שנים רבות התגלגלה בביבים של העיר תסגל הרגלי חיים ועבודה מסודרים ותכנס לתלם חיים סדיר. בהמשך הספר גם תצטרף אליהן אמן של שתי האחיות, שהייתה מאושפזת בבית חולים פסיכיאטרי מזה 27 שנים, לאחר שפיתחה "רומן" אובססיבי הזוי עם אלוהים, מה שגרם לפירוק המשפחה, הסתלקות האב לארה"ב , הוצאת הילדות מהבית לחזקת דודתן ואשפוז האם בבית החולים הפסיכיאטרי "ארזים".
רונה ומיכאלה הן על פניו שני הפכים מוחלטים. מיכאלה יפת תואר, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה, יועצת זוגית מבוקשת ומוערכת , נשואה באושר לפסיכיאטר בכיר , מגדלת ארבעה ילדים לתפארת ומבוססת היטב כלכלית.
רונה נטולת כל השכלה מסודרת. גדלה בפנימיות אליהן נשלחה וגם מהן נפלטה לרחובות , למאורות סמים, פשע ואלכוהול. חייה חיי הפקר, נטולי כל נקודת אחיזה חברתית, תעסוקתית, משפחתית וכלכלית. היא מכורה לאלכוהול מזה שנים ומתהדרת באדישות קרה כלפי כל הסובב אותה. היא מתייחסת לכול הסובב אותה בציניות חדה וחריפה ואת יחידת הדיור שאחותה משכנת אותה בה היא מכנה "הוסטל". בהמשך הסיפור האם משתחררת מבית החולים לאחר 27 שנות אשפוז ובלית ברירה מיכאלה משכנת את האם יחד עם רונה ב"הוסטל" למורת רוחה של רונה.
כך חולפת לה מחצית הרומן. בקצב איטי למדי. ואז הכול משתנה. מיכאלה שהקפידה כל חייה לקיים חיים מסודרים, עקביים כשהכול במקומו ובזמנו המדויק בניסיון , כפייתי למדי לטעמי, ליצור חיים הניתנים לניבוי,חיזוי ושליטה מלאה, עוברת טלטלה רגשית עמוקה, שבר נפשי שמביא לידי כך שהיא נוטשת את ביתה ומשפחתה וכמעט מתמוטטת כליל וקרובה מאוד לאבדן כל שבנתה בחייה.
רונה מצידה מוצאת עצמה נכפית בניגוד לרצונה להתמודדות רגשית עם גבר שמצוי בהליכי טיפול זוגי כושל עם אשתו אצל מיכאלה. הרגשות והיצרים שאותו גבר מעורר ברונה אינם מובנים לה והיא תמהה על כך מאוד. היא גם נאלצת לנטוש את עמדתה כצופה ניטרלית על החיים כשמיכאלה נוטשת זמנית את הבית ורונה מוצאת עצמה נכפית לשמש כ"מרי פופינס לעניים", עבור ילדיה הנטושים של מיכאלה. בייחוד מעניין ומרגש הקשר שרונה קושרת עם אליקו , אחד מילדיה של מיכאלה, ילד בעל צרכים מיוחדים, המתמודד עם "תסמונת של שלוש אותיות", הנקשר לרונה ומצליח לחדור לחדרי לבה של רונה מבעד לשריון העבה שמקיף אותה שנים רבות.
לבסוף מיכאלה מצליחה בעור שיניה לאסוף את עצמה ושבה הביתה. הקשר בין רונה לגבר, דניאל שמו, מתפתח אך לא ברור לאן , איך ולכמה זמן. בינתיים רונה ואמה נשארות "בהוסטל" . הסיום אופטימי במידה זהירה. "בינתיים אני [רונה] כלום , אבל "מי יודע, הכול עוד פתוח"...
הספר הותיר בי רושם עז. דמותה של רונה ריתקה אותי. דמות פרועה, תזזיתית, נתונה למצבי רוח מתחלפים ובועטת, שורטת ונושכת כל העת את התלם הבורגני. לא זכור לי שפגשתי אי פעם דמות מרתקת ופרועה שכזו בספרות העברית. לטעמי רונה היא ליבת הספר והמרתקת ביותר , החריפה והשנונה שבדמויות.
מירה מגן מגלה הבנה פסיכולוגית-נפשית מעמיקה בכל הנוגע ללב הדמויות לטעמי ואני גם מתרשם שיש לה ביקורת על כלל המומחים המדופלמים לתורת הנפש.
גם שפת הספר נפלאה. מירה מגן הפליאה לשלב בין משלב לשון גבוהה, לשון יהודית-מסורתית פרי חינוכה הדתי של מירה מגן, ולשון רחוב בה חושבת ומדברת רונה. מירה מגן פשוט אומנית השפה, הביטוי והמילה. מוזר לי מאוד שלא קראתי אף ספר שלה עד היום ומיכאלה הוא הראשון שאני קורא.
סיכומו של דבר: ספר מעולה, מרתק, וכתוב נפלא . מומלץ ביותר.
תאריך הכנסה לאתר 09/01/2019
דליה שלחה לי הודעה שאני צריכה לקרוא אותו ולהזיז ספרים אחרים הצידה בגללו. דליה ואני נפגשות פעם בשבוע ולכאורה, היא יכלה לחכות שנתראה, אבל לא. ולא סתם. ספריה של מירה מגן חביבים עלי משכבר. לאחרונה כולנו שיבחנו עד מאד את אחותו של... המשך הביקורת
דליה שלחה לי הודעה שאני צריכה לקרוא אותו ולהזיז ספרים אחרים הצידה בגללו. דליה ואני נפגשות פעם בשבוע ולכאורה, היא יכלה לחכות שנתראה, אבל לא. ולא סתם. ספריה של מירה מגן חביבים עלי משכבר. לאחרונה כולנו שיבחנו עד מאד את אחותו של הנגר שכתבה. הפעם, לדעתי, עשתה הסופרת קפיצת מדרגה של יופי בכתיבתה.
"אחר כך, בהוסטל, כשהיינו כבר במיטות אמא אמרה,
שמעת את הברכה של אליקו? הוא יודע שכל החיים יצטרך את אמא שלו, הוא מפחד שהיא תזדקן ותלך פַייפֶן כמוני ולא יהיה מי שידאג לו. כדאי שמישהו יסביר לו שלא כל הזקנות נהיות משוגעות ואלטע-שמאטע כמו הסבתא שלו." עמ' 102. ככה. שורה חדשה באמצע המשפט.
עכשיו: אני, כל מה שאני מספרת לכם פה בַבלוג, זה מהמקום של קוראת ספרים, ולא משהו יותר מקצועי מזה. אבל אהבתי מאד את הצורה שהדברים נכתבו פה, ועל זה אני רוצה לספר לכם. הרגשתי כאילו הסופרת אומרת לנו: שימו לב, יש כאן משהו חשוב. קחו אויר לפני זה. קראו בניחותא, בתשומת לב.
כמובן, יכול להיות שזו איטנרפרטציה שלי בלבד. אולי התכוונה למשהו אחר, אבל ברור לאורך הספר שזה מכוון, וזה מאד מאד מצא חן בעיני. זה מזמין קריאה איטית, מהורהרת, אולי עמוקה יותר.
הסיפור מסופר בקולה של רונה, אחותה של מיכאלה. רונה היא אלכוהוליסטית בגמילה שהונחתה בביתה של מיכאלה ע"י המשטרה, והיא משוכנת בדירה בחצר. מהר מאד מגיעה לשם גם אימן של השתיים, משוחררת מבית משוגעים. כך מקבלת היחידה את הכינוי "ההוסטל". בבית הגדול והמרווח הצמוד גרים מיכאלה, האחות המושלמת, האקדמית, היפה, הנקייה, המוקפדת, המתנהגת בדיוק לפי הספר, עם בעלה הפסיכיאטר המכובד וארבעת ילדיהם, אחד מהם בעל צרכים מיוחדים. יש בין מיכאלה ורונה מעין חוזה שהיא נשארת שם, בהוסטל, בסביבה המגוננת הזו כביכול בתנאי שהיא מתנהגת כמו שצריך, ואינה מתערבת בשום צורה בחיי המשפחה המלכותית, "המושקעת". רונה - יש בה סוג של עקרות רגשית שהיא משמרת בעצמה, תוצאה של ילדות דפוקה וחסכים משכבר. היא משתדלת מאד לתת לדברים לרחף מעליה, להיות נייטראלית ולשדר לעולם החיצון שהיא נונשלנטית כלפיו. לא משנה לה מטוב ועד רע. זהו מבצר מבחירה, שיוצר כלפיה סוג של סקרנות ומשיכה וגם רתיעה. עם זאת, היא מאד קשובה ומתבוננת.
בכל הנוגע לתוכן, נסתפק בזה.
יש בספר המון מילים מיוחדות: רונה עובדת ב"פיצוצקייה". לא פיצוציה ממש אלא משהו יותר קטן ופחות משמעותי.
ויש משפטים יפהפיים:
"ברגע ההוא הייתי קרובה לקום, לחצות את השטיח שבינינו, לבוא אליה ולשבת לידה, על פניו מעשה של קלי קלות, ולאמיתו של דבר, מסע כומתה." עמ' 128
"עצבן אותי שהם לא מספרים לך את האמת, אמרתי לה,
אף על פי שזה לא עיצבן אותי בכלל כי מה אכפת לי מהאמת, אני לא ממחלק המוסר ולא מהוועד של בית הכנסת." עמ' 171
"'כן', מילה בגודל חיפושית, פרת משה רבנו קטנטנה, הָבַרת כלום קצרה ואיזה עבד כי ימלוך ההד שלה, חוזר מהספרים, מהתקרה, מהמדרגות." עמ' 284
"לא התחייבתי על כלום כשנהייתי." עמ' 311
שמעתי מרבים וטובים סופרלטיבים לרוב על הספר הזה, ואני מצטרפת אל כולם.
תעשו לעצמכם טובה. תקראו.
ובבקשה, ספרו לי. כי אשמח מאד לשתף את החוויה הזאת שוב גם דרככם.
תאריך הכנסה לאתר 12/11/2018
לכאורה, נושא הספר "מיכאלה" , ספרה החדש של מירה מגן, את שם גיבורתו, אבל בפועל, הגיבורה האמיתית בו היא רונה, אחותה, המספרת את הסיפור. למיכאלה המוצלחת יש הכל, על פי כל קנה מידה של מקובלויות חברתיות. אשת מקצוע משכילה, מוכשרת ויפהפיה ששמה הולך לפניה, הנשואה לבעל מוכשר בפני עצמו, שחיה חיים מדויקים,... המשך הביקורת
לכאורה, נושא הספר "מיכאלה" , ספרה החדש של מירה מגן, את שם גיבורתו, אבל בפועל, הגיבורה האמיתית בו היא רונה, אחותה, המספרת את הסיפור. למיכאלה המוצלחת יש הכל, על פי כל קנה מידה של מקובלויות חברתיות. אשת מקצוע משכילה, מוכשרת ויפהפיה ששמה הולך לפניה, הנשואה לבעל מוכשר בפני עצמו, שחיה חיים מדויקים, נכונים, מהוגנים, בבית יפה עם גינה, תנאים כלכליים משובחים, וארבעה ילדים "כל ילד עם הסנדוויץ' הנכון, הבגד הנכון ותשומת הלב המדודה, והבית, העבודה, והחברים..."
ורונה? היא כל מה שאינו בתלם, כל מה שחורג מנורמות החיים המהוגנים. ילדה דחויה שגדלה רוב חייה במוסדות ובשולי החברה, אלכוהוליסטית חסרת כל שמובלת באישון לילה על ידי שוטרים אל מפתן ביתה של אחותה, "כמו כלבה זנוחה שנאספה על ידי צער בעלי חיים." כדי שזו תפרוש עליה חסותה ותשגיח עליה. היא כל כך שולית, רונה, עד כי בהיותה גיבורת הרומן, היא אינה זכאית אפילו שיקרא על שמה, והיא הנותנת. היא משתכנת ביחידת הדיור שבחצר בית אחותה, "הוסטל" כפי שהיא מכנה את המקום, משם היא צריכה להתחיל לנהל את חייה, תחת הסיכון שאם תסטה מהקו הנדרש, תישלח למרכז הגמילה. זמן קצר לאחר מכן מצטרפת אליה אימן של השתים, שמשוחררת מבית חולים לחולי נפש בו שהתה שנים רבות, אליו הגיעה אחרי שהחלה לנהל רומן סוער עם האלוהים, ולאחר שבעלה, אבי בנותיה, נוכח נפקד בסיפור, זנח אותן ונעלם מחייהן "ביערות גורדי העל באמריקה."
מעמדת התצפיתנית הבלתי משוייכת ובלתי מזדהה מספרת לנו רונה את סיפורן של האחיות, של אימן ושל המשפחה כולה, ביכולת אבחונית חדה כתער, שנונה ועמוקה ונטולת הנחות. היא בוחנת את החיים הבורגנים, מעוררי הקינאה, של אחותה ובעלה, החיים שרובנו בדרך זו או אחרת מצויים בטווח גבולותיהם הרחבים ומסכינים עם כלליהם, ומביאה אותם בבפנינו בציניות דקה ולעגנית משהו, כמי שאינה שייכת לכל המתנהל מולה, וכמי שרגשות "מקובלים" הם ממנה והלאה. שם, ממקום עמדתה המרוחק היא קולטת כיצד נסדקת החזות המהוגנת של אחותה, וכיצד מתרסק עליה עולמה הבורגני המסודר. עם כל היותה שורדת בכל רמ"ח אבריה וככל שמתעצם תהליך ההתפוררות של חיי אחותה והיא מתפרקת לרסיסים, מתעצמת דמותה של רונה ממש למגינת ליבה. היא מתנסה בתחושות שהיא מסרבת להכיר בהן ומנסה לבטלן בתואנת חייתיות קיומית גרידא, באחריות שהיא נאלצת לקחת על עצמה על אימן ועל ילדי אחותה, ובהתמודדויות רגשיות שחודרות את שריונה וחדשות להוויתה. "רוצה שאני אבוא איתך לחדר וננסה ביחד? הפתעתי את עצמי. מעולם לא היה לי דחוף להרגיע ילדים בשנתם והיה לי אפס ניסיון בזה."
דמותה של רונה, פרועה, בוטה ומסובכת ככל שהינה, כמוה כקריאת תגר על החיים המהוגנים, על המוסכמויות ועל המקובלויות של החברה. עד כי ברגעי השיא של הסיפור, לא ברור לגמרי מי כאן החריג ומי "בסדר". מירה מגן, שניתן לזהות בכתיבתה את אהדתה לרונה, מציבה אל מול עיננו מראה, ובכך מייצרת הרבה חומר למחשבה על תדמיות חיינו על מה שניכר על פני השטח, והחיים שרוחשים מתחת. הספר נקרא בנשימה עצורה. רונה סוחפת, ואי אפשר שלא להשבות בקסמיה (כן, היא לבטח לא אוהבת את זה), מיכאלה המושלמת גם מקוממת וגם מכמירת לב בהתרסקותה (וכן, היא ממש לא היתה רוצה שנחשוב שמשהו בחייה אינו תקין) ואימן? שהייתה בעברה מורה רבת ידע והפכה לעלה נידף, דמות תמה ותמימה עד כדי טוהר ילדותי, שחיה רוב חייה בניתוק מהחיים עצמם, מעוררת רצון עז לחבוק אותה בזרועותינו, ללטפה ולהרגיעה שהכל יהיה בסדר. ויש גם את ערן, דמות גבר טרגית שהיחס כלפיו נד בין טינה לאהדה, ואליקו הנמוך שמצליח לעורר בדודתו רגשות אמהיים מודחקים, עידו הבן הבכור שבועט בחייו בכעסו על הוריו, ודניאל, שרואה ברונה יחודית, ורוצה בה כפי שהינה, ממש כך.
בלשון איכותית וביכולת מדהימה לחדור לצפונות נפשם של גיבוריה המרתקים, משרטטת בפנינו מירה מגן סיפור חיים שאולי רבים כמותו סביבנו אך אנו נוטים לעצום עינינו מפניו ודומיו. סיפור חיים המתמקד במשפחה גרעינית אחת שקרוב לודאי, מאפיין, בשינויים המתבקשים, גם רבות אחרות. סיפור סוחף ומעניין שמותיר רישומו בלב הקורא גם גם זמן רב לאחר תומו. אהבתי מאד. מומלץ!!
תאריך הכנסה לאתר 18/10/2018
”מיכאלה” הוא רומן ששלושת הדמויות הראשיות בו הן נשים, ולא סתם נשים כי אם אם ושתי בנותיה, ומנקודת המבט הצרה הזו הרומן מציית לכללי הסוגה הנקראת ספרות נשים כזאת שלא חורגת מהסיפור הצר של משפחה גרעינית של רגשות ומערכות יחסים, אין כאן יציאה מהפרטי אל הלאומי, אין כאן חשיפה לתמות אידאולוגיות,... המשך הביקורת
”מיכאלה” הוא רומן ששלושת הדמויות הראשיות בו הן נשים, ולא סתם נשים כי אם אם ושתי בנותיה, ומנקודת המבט הצרה הזו הרומן מציית לכללי הסוגה הנקראת ספרות נשים כזאת שלא חורגת מהסיפור הצר של משפחה גרעינית של רגשות ומערכות יחסים, אין כאן יציאה מהפרטי אל הלאומי, אין כאן חשיפה לתמות אידאולוגיות, או איזו שהיא הצהרה פוליטית כל שהיא “הוא כבר היה מורעל בכל האידיאולוגיה בגרוש שהזריקו לו, לי לא הייתה שום אידיאולוגיה, ימין, שמאל, לא התעניינתי ולא פיתחתי עמדה ונטייה לשום צד” רונה הגיבורה, זאת ללא ההכרה הרשמית זאת שאותה לא שיבחו ולא קשרו לה כתרים ומעל לכל לא נתנו לה את הכבוד שתהיה זאת שעל שמה יקרא הרומן. היא אשה שמתמקדת בחייה שלה בהישרדותה, אין לה סבלנות או טיפה של רצון להתעניין בפוליטיקה בתרבות במה שהוא מעבר לצורכי הקיום. “שמע, אני לא יודעת כלום על ספרים. הפסקתי לקרוא בערך בגיל שמונה” היא עונה להצעת עבודה שהיא מקבלת מסוחר ספרים. רונה היא אחותה של מיכאלה, מיכאלה היא הדמות שעל שמה נקרא הרומן היא קיבלה את הכבוד ורונה לעומתה היא המספרת זו שאחראית על מהלך הסיפור על הגשתו לקורא על נקודות התצפית ועל ביאור הסצנות השונות תפקיד המספר הוא תפקיד משמעותי ובעל חשיבות עליונה ואת התפקיד הזה קיבלה, רונה. כך שלפחות מבחינת חלוקת התפקידים רונה לא קופחה.
רונה ומיכאלה שיצאו מאותה הרחם כפי שרונה חוזרת ואומרת, הן כל כך שונות: מיכאלה בעלת ההשכלה אשת מקצוע עם שם שהולך לפניה ומחזיקה בקליניקה פרטית לייעוץ זוגי היא אשה יפה מאוד שחיה עם בן זוגה הפסיכיאטר וארבעת ילדיה בצפון תל אביב בדירה שחוברה יחדיו משתי דירות ונהפכה לדירת גן יוקרתית באחד מחלקות האדמה היקרות בארץ. ואילו רונה המספרת היא אשה חסרת השכלה, רווקה ללא ילדים שנמצאת תחת חסותה של אחותה לאחר שהובאה לשם כשהיא שיכורה מכורה וחיה ברחובות.
מיכאלה ובעלה לוקחים חסות על מיכאלה, היא ישנה ביחידת אירוח בחצר , וכחלק מתהליך שיקומה, הזוג המוצלח שוכר עבורה מין קיוסק שעליה לתחזק אותו, לדאוג שלא תחסר סחורה , למכור לנקות ושאר עבודות הקשורות בתחזוקתו, ובעיקר לפתוח אותו כל בוקר ולסגור אותו בערב, שיהיה לה עיסוק הרי ידוע לכל שתעסוקה היא אחת המפתחות לריפוי, הקיוסק נמצא בדרום הקשוח של תל אביב אי שם בקצה רחוב אלנבי בפאתי התחנה המרכזית. הספר מלא בניגודים ובהפכים הצפון העשיר והדרום העני, בעלי השכלה ומולם חסרי השכלה, האחות המוצלחת ומולה האחות שהיא כישלון מוחלט. ויש אף את הנורמליים ומולם את המשוגעים, המשוגעת בסיפור הזה היא אמן של שתי האחיות - סמדר, סמדר הייתה מורה היא הייתה נשואה לאהבת חייה והיה לזוג את שתי הבנות הללו, אולם האם נפלה בשבי הדת, בתחילת דרכם הזוג היה זוג מסורתי , אולם האם הלכה והתחזקה בדת ואף השתגעה ממש עד כדי אשפוז ממושך במחלקות סגורות, בסופו של עניין האב נטש הן את אשתו והן את בנותיו פשוט נעלם, האם הייתה מאושפזת והבנות נלקחו לבית של אחות האב, ובנקודה הזו התחיל הקלקול אחות אחת טופחה והצליחה והשנייה התמרדה, נזרקה למוסדות נפלטה מהמערכת עד שמצאה את עצמה בגיל שלושים וחמש על מפתן דלתה של אחותה, שיכורה וחסרת כל.
לרונה שקוראת לחדרה “הוסטל” מצטרפת אף האם סמדר – מסתבר שלאחר שנים רבות במחלקות בריאות הנפש, הרופאים מחליטים לשחררה לעולם, מיכאלה כמובן לוקחת חסות אף על אמה ומוחלט שהיא תצטרף לרונה, בחדר שלה בחצר.
בעוד המגורים המשותפים של הבת הנגמלת והאם המתאוששת מתממשים באופן חיובי למדי מסתבר שדווקא בממלכתה של מיכאלה האחות הנורמטיבית זו שמג’נגלת בין ילדיה בן זוגה לקוחותיה, הרצאותיה ועיסוקיה, החיים הולכים ומסתבכים, וסערה גדולה מתרחשת.
באחת הסצנות בספר מבקשת מיכאלה מבן זוגה הפסיכיאטר שיאשפז אותה “אבל אני חולה אמרה ביובש שקט מיואש. להזכירך דיאגנוזה זה התחום שלי צר לי אבל את לא חולה” מיכאלה, מנסה לפתור את כל בעיותיה בבריחה אל “המחלה” המחלה כתמה, המחלה כפתרון לכל בעיות הנשים באשר הן, מיכאלה נאחזת בגנים שלה: אמא משוגעת, אחות מכורה, כמה קל ונעים להתרפק על השיגעון, אולם הן בעלה והן אחותה לא מגלים שום אמפטיה לרחמים העצמאיים, ‘בישלת דייסה תאכלי אותה’ אומר לה כל אחד מהם בשפה אחרת, ודווקא היחס הלא אמפטי שלהם קצת מוציא את הסיפור מהגטו הנשי שלו, מערכת היחסים המתפתחת בעקבות המשבר בין האחות המנודה לבין הבעל הפסכיאטר של אחותה היא מערכת יחסים מעניינת ואף מרגשת לעיתים ולו רק בגלל יחסי הכוחות שהולכים ומשתנים. הרומן מלא בדמויות משנה שמעשירות את העלילה ומוסיפות לה עניין, מאהבים שונים, דוקטור למדעי המוח, סוחר ספרים, מוכרת פרחים, קוסמטיקאית ואפילו ציפורי דרור.
מיכאלה הוא רומן שזורם בקלות, הקריאה בו קולחת העלילה סוחפת ומעניינת בהחלט כדאי לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 11/10/2018
רונה, היא אלכוהוליסטית בת 35, שאין לה כלום בעולם הזה וגם לא אכפת לה. לילה אחד היא מגיעה לבית אחותה בליווי שוטרים ונשארת אצלה ביחידת דיור בחצר. אחותה, מיכאלה, נותנת לה להתגורר אצלה ושוכרת לה פיצוצייה שתמצא בה את פרנסתה, בתנאי שתיגמל מהאלכוהול.
אמן של רונה ושל מיכאלה, משתחררת אחרי 27 שנים... המשך הביקורת
רונה, היא אלכוהוליסטית בת 35, שאין לה כלום בעולם הזה וגם לא אכפת לה. לילה אחד היא מגיעה לבית אחותה בליווי שוטרים ונשארת אצלה ביחידת דיור בחצר. אחותה, מיכאלה, נותנת לה להתגורר אצלה ושוכרת לה פיצוצייה שתמצא בה את פרנסתה, בתנאי שתיגמל מהאלכוהול.
אמן של רונה ושל מיכאלה, משתחררת אחרי 27 שנים בהם שהתה ב”ארזים”, בית חולים לחולי נפש וגם היא תחת חסותה של מיכאלה, משתכנת בחדרה של רונה. לאחר שהיא מגלה, שבעלה שעזב אותה לפני 27 שנה כשהיא התמכרה לאלוהים, יצר קשר עם מיכאלה, היא מחליטה להפסיק עם התמכרות זו לאלוהים והיא מחליפה אותה להמתנה לבעלה שיחזור אליה חזרה.
רונה, בחורה שמוסכמות ונורמות לא מעניינות אותה, מפתחת “התמכרות” חדשה במקום הבקבוק בדמותו של לדניאל, גבר נשוי, שנמצא בטיפול עם אשתו אצל אחותה. היא מבינה שמה בכלל יודע מישהו על מישהו. דניאל ואשתו, יושבים מול מיכאלה ומראים לה פיסות נבחרות בודדות מפאזל אלף החתיכות של חייהם, הוא הרי בחיים לא יתוודה בפניה על המופרעת שמצא לו (בדמותה של רונה) חמישה מטרים מהשירותים הציבוריים, אחת שאפשר לפרק עליה פנטזיות זימה בחינם, ואשתו בחיים לא תתוודה בפניה על כמיהותיה הזנותיות הרי מוצדקות בהתחשב בעובדה שהחיים קצרים וכבר מסתמנת אצלה תפיחה שאוטוטו תהיה פימה שמנמנה והצוואר כבר מציג סימנים של טרום קמילה ועין רגישה תבחין ברפיון זוחל בזרועותיה ובקיצור, אם לא עכשיו אז אימתי… כבר כאן, ניתן לראות שמה שנראה כלפי חוץ, ומה שהדמויות מקרינות כלפי סביבתן, הוא לא בהכרח מה שמתרחש בתוך נפשן.
למיכאלה, יש חיים מושלמים לכאורה, היא יפה, מצליחה כיועצת זוגית, יש לה בעל אוהב יפה תואר ופסיכיאטר מצליח גם הוא, וארבע ילדים.
רונה ומיכאלה, שתי אחיות כה שונות עד שכמעט לא ניתן לראות את קשר הדם ביניהן. מיכאלה מזכירה את אמה ביופייה שהיה לה (לפני שאושפזה) ורונה מזכירה את אמה כיום בהזנחתה ובשיגעונה. אבל הגן של ההתמכרות לא דילג על אף אחת. הוא לא נותן להן לחיות מתוך עצמן, מכריח אותן להיות תלויות במשהו שמחוץ להן. שלושתן נואשות למשהו שישעבד את ההכרה שלהן, לא יכולות בלי אובייקט להתאבד עליו, לא במובן של לחתוך ורידים אלא לאבד את האישיות, למחוק אותה לטובת מושא ההתמכרות. אצל שלושתן זה הרה אסון. אצל האם זה אלוהים, אצל רונה זה הבקבוק ואצלה מיכאלה זו הגיבורה הטרגית, כמיהה חולנית לדרמה של הסופר מודל אנה קרנינה. כל החיים שלה היא מהלכת על בהונות, זהירה, מחושבת, חושדת, אורבת, כאילו בכל רגע צפוי להתרחש איזה מפץ שישנה את חייה מקצה לקצה, אבל הזמן עובר והמשהו הזה לא קורה, וכמו שהי ייחלה למפץ כזה ככה היא גם חרדה ממנו והתמכרה לשגרה מוקפדת, לסדר מופתי וחסר פשרות כי הנה עוד רגע יקרה משהו… והמשהו הזה אכן קרה. ומאותו הרגע היוצרות התהפכו בין מיכאלה ורונה…
למרות שהספר כתוב מנקודת מבטה של רונה, שמו הוא מיכאלה. מה שאולי מפתיע בהתחלה, אך ככל שנחשפים למורכבות של הדמויות , כך מבינים שמיכאלה היא החוליה האחרונה שחושפת את האמת שחבויה בתוכה. היא זו שמלמדת את הקורא, מה שנראה כלפי חוץ, איננו בהכרח מה שמתרחש פנימה.
מירה מגן, בספר זה בוחרת את דמותה של רונה, בחורה סוררת ולא נורמטיבית, כדמות הראשית ברומן. למרות, חריגותה החברתית, דווקא היא, יוצרת אצל הקורא אמפתיה ואהדה.
מאחלת לכם קריאה מהנה!
תאריך הכנסה לאתר 28/09/2018
רומן שאי אפשר להניח אותו עד לסיומו.
גילוי נאות: קראתי את כל ספריה של מירה מגן ואני מאוהבת בסגנון הכתיבה ובשפה שהיא משתמשת בה ובעיקר במבנה המשפטים המיוחד לה.
שלוש הן גיבורות הסיפור:
... המשך הביקורת
רומן שאי אפשר להניח אותו עד לסיומו.
גילוי נאות: קראתי את כל ספריה של מירה מגן ואני מאוהבת בסגנון הכתיבה ובשפה שהיא משתמשת בה ובעיקר במבנה המשפטים המיוחד לה.
שלוש הן גיבורות הסיפור:
מיכאלה – "האישה המצליחה". יועצת זוגית, נשואה לפסיכולוג, יש להם 4 ילדים, מצבם הכלכלי מעולה, יש להם בית גדול והם מנהלים אורח חיים מסודר עם כללים ברורים.
רונה – אחותה הצעירה של מיכאלה שהייתה הכבשה השחורה של המשפחה מאז שנולדה, אלכוהוליסטית לשעבר שמיכאלה נתנה לה לגור ביחידת דיור הצמודה לביתה כדי שתוכל להשגיח עליה שלא תחזור לשתות. אין לה שום רכוש משל עצמה, לא ידידים ושום תקווה לעתיד.
סמדר - אמן של מיכאלה ורונה. היא הפכה חרדית כשבנותיה היו צעירות, בעלה התגרש ממנה ונסע לאמריקה, היא הוגדרה כחולת נפש , אושפזה וכששוחררה עברה לגור עם רונה בביתה של מיכאלה.
סביב 3 דמויות אלה מתפתחת העלילה המסופרת מנקודת מבטה של רונה.
רונה , האחות ה"לא מוצלחת" היא בעלת אישיות חזקה, רואה דברים המוסתרים בהתנהלות של אחותה וגיסה, מתיידדת עם מעט אנשים ונשארת נאמנה לעקרונותיה. היא מצליחה לשמור מאחותה, העוקבת אחרי כל צעד ושעל שלה, סודות על חייה ולא מוותרת על מה שחשוב לה.
מיכאלה, לעומתה, המתגלה בתחילת הסיפור כ" אישה המצליחה" שיש לה הכול והיא שולטת על כל מה שקורה עם בעלה , ילדיה , אחותה ואמה מתגלה בהמשך כדמות שונה לחלוטין.
הספר נותן לקורא תובנות רבות ביחס ל"לא הכול זהב" ו"אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו". מירה מגן , מעבירה בספר הנפלא הזה התייחסות ליחסים במשפחה ומחוצה לה, מסגרות חיים על חולשותיהן, חוסן נפשי, הקפדה על כללים ומגרעותיה, אמונה ושקרים ומראית עין.
השפה שבה היא משתמשת משלבת שפה "נמוכה" עם שפת המקורות העשירה בצורה מעוררת התפעלות.
כמו כל ספריה של מירה מגן זהו ספר המעורר הרבה מחשבות ורגשות ואני כבר מצפה לספר הבא שלה.
תאריך הכנסה לאתר 07/07/2018
"אל תערבי את אלוהים, צעקתי. ביום שצירפת את אלוהים למשפחה שלנו הבית שלנו נחרב. אבא ברח, את בגדת בו עם אלוהים ומרוב אלוהים שכחת שאת אמא לשתי ילדות, הכול שכחת. רק אַת ואלוהים, קמה איתו בבוקר ונכנסת איתו למיטה בלילה..." (עמ' 14). ... המשך הביקורת
"אל תערבי את אלוהים, צעקתי. ביום שצירפת את אלוהים למשפחה שלנו הבית שלנו נחרב. אבא ברח, את בגדת בו עם אלוהים ומרוב אלוהים שכחת שאת אמא לשתי ילדות, הכול שכחת. רק אַת ואלוהים, קמה איתו בבוקר ונכנסת איתו למיטה בלילה..." (עמ' 14).
ספר שנשאבתי לתוכו בזמן שקראתי אותו, ורק רציתי להמשיך ולקרוא עוד פרק ועוד פרק עד שנגמר.
הספר מתמקד ברונה, אחותה הקטנה של מיכאלה.
רונה היא אלכוהוליסטית, אין לה עתיד, בקושי סיימה תיכון ואת שאר חייה חייתה ברחוב, כעת חייה תלויים בעזרת אחותה הבכורה – מיכאלה.
החיים של רונה השתנו מאז שדודה חדווה החליטה שהיא צריכה ללמוד רחוק מהמשפחה, בפנימייה ואת מיכאלה השאירו בביתם.
רונה מגיעה לראשונה לביתה של אחותה כאשר היא מובלת על ידי השוטרים באישון לילה, ומשפחתה של מיכאלה מקבלת אותה.
חייהן של 2 האחיות השתנו כאשר אמן החליטה שהיא התאהבה באלוהים ולאחר מכן אושפזה במוסד "ארזים" – בית חולים לחולי נפש. במקביל ברח אביהן לאמריקה. מה שגרם לכך שהבנות היו בחסות שירותי הרווחה עד שדודה חדווה באה לאסוף אותן.
מיכאלה תמיד הייתה מושלמת לחדווה ותמיד היוותה דוגמה לרונה; צמות מושלמות, מנקה את הבלגן שרונה משאירה אחריה וכולי.
רונה לעומתה הייתה משועממת ותמיד עושה רעש ובלגן לחדווה, עד שהדודה שלה שלחה אותה לדרכה והשאירה אצלה את מיכאלה, האחות המושלמת.
רונה אשר מגיעה לתקופת גמילה אצל משפחת אחותה – מיכאלה – יועצת זוגית שיש לה קליניקה בביתה, בעלה הוא ערן להב - פסיכיאטר, ממש משפחה לתפארת. יש להם 4 ילדים.
רונה לא יודעת למה היא מכניסה את עצמה. רונה לא רוצה שום קשר רגשי, אפילו לא לילדיה של מיכאלה, אשר סקרנים לגביה.
רונה שוהה שלושה חודשים במסגרת אצל אחותה. מיכאלה מסדרת לרונה יחידת דיור בחצר, ואף עבודה בפיצוצייה, ליד דוכן פרחים בה היא מתחברת לחני גלדיולה בין אם היא רוצה או לא.
אמן של האחיות, סמדר, משוחררת מ"ארזים" ומצטרפת ליחידת הדיור עם רונה, מה שמשאיר את מיכאלה בשליטה מלאה בבית, או שכך זה רק נראה בבית?
אהבתי שהספר מתמקד בדמות שאין לה עתיד מצד אחד, אך מצד שני, היא מוצאת את הכוחות ומראה שיש לאן להתקדם. גם אם אבדה התקווה לעתיד, גם אם אין מסגרת, אולי יש תקווה לחיים טובים אף יותר.
זהו הספר הראשון שאני קוראת של מירה מגן, ונהניתי ממנו כל כך שהוא עושה לי חשק לקרוא עוד ספרים שלה.
ממליצה מאוד.
"את בבְּרוֹךְ גדול מיכאלה, מה יש להגיד. לא די שיש לך אחות בגמילה על הראש, עכשיו גם אמא שהיא לא בדיוק, עוד טרלללה לאוסף." (עמ' 69).
תאריך הכנסה לאתר 24/06/2018
מיכאלה שלה
לספר החדש של מירה מגן קוראים פשוט "מיכאלה" (כנרת,זמורה-ביתן). שם מתעתע בסתמיותו, לספר שעל כריכתו מופיע צילום סתמי לא פחות (בקרדיט נכתב שהוא נלקח ממאגר צילומים), של אישה צעירה ששערה מסתיר כליל את פניה. אבל אל תתנו לסתמיות הזאת לתעתע בכם, כי היא רק לכאורה כזאת. מאחוריה מסתתרים... המשך הביקורת
מיכאלה שלה
לספר החדש של מירה מגן קוראים פשוט "מיכאלה" (כנרת,זמורה-ביתן). שם מתעתע בסתמיותו, לספר שעל כריכתו מופיע צילום סתמי לא פחות (בקרדיט נכתב שהוא נלקח ממאגר צילומים), של אישה צעירה ששערה מסתיר כליל את פניה. אבל אל תתנו לסתמיות הזאת לתעתע בכם, כי היא רק לכאורה כזאת. מאחוריה מסתתרים סיפור, דמויות ותובנות, שרחוקים מסתמיות או מכל שגרת קיום ספרותי אנמי. שום דבר ב"מיכאלה" אינו מתנהל על פי המצופה, אינו כפי שהוא נראה. המשפט הפשוט להפליא והגאוני-להרהיב של חנוך לוין במחזה "המתלבט" – "זה לא בדיוק ככה", מגדיר אולי הכי טוב את מה שמגן עשתה בספר המצוין הזה.
נתחיל מזה שגיבורת "מיכאלה" בכלל אינה מיכאלה, אלא אחותה רונה. ורונה, בנבדל מהעלמה הענוגה מוסתרת-הפנים שעל הכריכה, היא רווקה בת 35, לא יפה ומוזנחת. כי ככה מתאים לה. והיא גם אלכוהוליסטית חסרת-כל, שמעולם גם לא היה לה כלום בחיים. בפתח הספר היא מובאת בידי שוטרים לבית אחותה מיכאלה, אישה מוצלחת ומצליחנית לפי כל הפרמטרים המקובלים – פסיכולוגית יפהפייה, יועצת-זוגית בעלת קליניקה משגשגת, נשואה לפסיכיאטר בכיר ומצליח, אם לארבעה ילדים מוצלחים שמתגוררת בשתי דירות גן מחוברות עם יחידת דיור בחצר. מיכאלה לוקחת את רונה תחת חסותה בתנאי שזו תעבור תהליך גמילה. רונה נכנסת לגור ביחידה שבחצר ומתחילה לעבוד באדישות בבודקה לממכר ממתקים/עיתונים/ משקאות. בתוך זמן קצר משתחררת גם אמן של רונה ומיכאלה מבית חולים פסיכיאטרי בו הייתה מאושפזת שנים רבות, וגם עליה פורשים הפסיכולוגית והפסיכיאטר את חסותם (גם החוקית, היא זקוקה לאפוטרופוס) והיא מצטרפת לרונה ביחידה שבחצר.
מגן מגוללת את סיפורה של רונה כמי שמניחה על שולחן מדוגם כדור צמר מהודק ומסודר ומתחילה לגלגל אותו לאט ובהדרגה, עד שלפתע כל השולחן הנאה נעלם תחת סבך פרוע של חוט שהולך ונפרם. כי רונה, ששורדת מיום ליום בלי שאיפות ובלי כל רצון להיות מעורבת בחיי מישהו, מתגלה כשונה ממה שאולי היה נדמה, ודאי שונה מכל קונבנציה מוכרת (תתחילו מעניין האישה האלכוהוליסטית – כמה כאלה פגשתם בספרות?). אין לה שאיפות של ממש והיא לא מפתחת כאלה באמת (יש לה פה ושם דחף למשהו, אבל זהו בערך), אין לה עניין להיראות טוב, למשוך אנשים, להתקרב אל מישהו או להתחבב עליו באמת וכן הלאה. אחותה מיכאלה, האישה המושלמת, מתבררת בהדרגה כרחוקה ממושלמת, וכך גם כל יתר בני משפחתה. החזות המושלמת נשענת יותר ויותר על מערך שקרים שחושפים אותה במערומיה לקורא, וכמעט ממוטטים את הבית המסוגנן על יושביו. ובין לבין יש גם ההיסטוריה האיומה של האחיות, שאמן העדיפה רומן סוחף וטוטאלי עם אלוהים על פני בעלה, שברח ממנה וממשפחתו, התמכרות שהובילה לאשפוזה הארוך, להגעת שתי הילדות לדודה שלא ממש רצתה בהן והסכימה להשאיר אצלה את מיכאלה ה"טובה", אבל זרקה מביתה את רונה המרדנית והפרועה.
כבר עשרים שנה, מאז הרומן הראשון שלה ("אל תכה בקיר"), אני קוראת את ספריה של מירה מגן. היא בעיני מהכותבים שיודעים גם לספר סיפור וגם לכתוב. צודק העורך שלה, יגאל שוורץ, שכתב בגב הספר כי בכל ספריה הקודמים הדמויות המרכזיות היו דמויות נורמטיביות שנקלעו למשבר ואילו הפעם עומדת במרכז ומספרת את הסיפור דמות חריגה, או במילותיו: "דמות פרועה, שאינה מצייתת לנורמות חברתיות ובזה להן." רונה היא אכן פרועה, שוברת נורמות ומוסכמות – גלויות ושתוקות – אבל בנבדל מדמויות מרדניות קונבנציונליות, היא מחוללת את הסערות שלה בלי רוח וצלצולים אלא בשקט גדול. היא מחוללת רעידות אדמה מבפנים החוצה, בלי שום התפרצויות גועשות מקדימות. וזה עוד פן בייחוד של הספר הזה של מגן.
ברונה, יצרה מגן דמות חריגה, חכמה, שנונה, בעלת כושר התבוננות, שדרכה היא מאייתת תובנות, הערות והארות שונות, רבות מהן חריפות ולא מקובלות על חברה ומשפחה, דת ותרבות, נורמות וקונבנציות. והיא הצליחה לכתוב אותה, כמו גם את הדמויות האחרות, את היחסים ביניהן ואת העלילה בתנופה, בעושר לשוני, בבהירות כובשת. כך למשל, רונה מהרהרת כשהיא שוקלת לעבור לגור עם אמה בדירה משלהן: "...הראש עסוק באיך יהיה לגור עם אימא ואם הדירה הזאת שווה את המאמץ, ואם יש בכלל בחיים האלה משהו ששווה מאמץ. הנה, אימא אהבה גבר והוא נסע לאמריקה, אחותי המושלמת אהבה גבר ועכשיו היא פה והוא שם...שום דבר לא מחזיק מעמד, נדמה לך שתפסת חתיכת אושר והופ, החליק וחמק ממך כמו צלופח, ככה אלוהים תיכנת את כל העסק הזה, עשה...שהכול יהיה זמני, מתכלה, אובד, חנויות מכולת, ים המלח, אהבה, נמלה, קרחונים, נשיא ארצות הברית..." ובמקום אחר, כשאחותה מבקשת ממנה למעשה לקחת צד ולהתערב בינה לבין בעלה, רונה אומרת: "לא צידדתי לא בו ולא בה, הוא מרגיש נבגד וזו זכותו, היא הולכת אחרי לִבה וזו זכותה, ושניהם כנראה צודקים וטועים באותה מידה. מילים גדולות כמו מוסר ונאמנות לא עניינו אותי, גם לא חטא ועונש, שני הצאצאים של המוסר ושל הדודה האנטיפתית צביעות."
רונה החריגה, שלא לומר פגומה, היא חלק ממשפחה דיספונקציונלית שנאלצת לעבור פרק מלא תהפוכות, התנפצויות ואיחוי שברים במסע שנקרא חיי משפחה אחת. בסופו של דבר ועלילה, האיזון שהיה והופר מוחזר – אבל אחרת. ולא, מגן לא נופלת למלכודת הסוכרזית של סוף-טוב, היא הולכת עד הסוף עם הגיבורה המפוכחת שלה, שרואה הרבה יותר מחמשים גוונים של אפור בחיים, ולא הרבה גוונים אחרים, ומביאה אותה לקו גמר רווי עצב מתוק, עם טאץ' של אופטימיות.
ספר שהוא כמו שוקולד מריר, מענג וממלא, רב-הארות מושחזות מעוררות מחשבה, שמצטיין בגיבורה כובשת בשונותה ובכתיבה מעולה. שבוע הספר תכף בא – תוסיפו לרשימת הקניות.
תאריך הכנסה לאתר 04/06/2018
מיכאלה היא יועצת זוגית בעלת קליניקה מרשימה ויש לה הכל,היא נשואה לערן העובד כפסיכיאטר מבוקש, שלושה ילדים מוכשרים ואחד עם תסמונת בעלת שלוש אותיות, בית גדול עם חצר ויחידת אירוח בחצר.
אחותה רונה, אלכוהוליסטית שהמשטרה הביאה לביתה של מיכאלה ואמרה לה קחו... המשך הביקורת
מיכאלה היא יועצת זוגית בעלת קליניקה מרשימה ויש לה הכל,היא נשואה לערן העובד כפסיכיאטר מבוקש, שלושה ילדים מוכשרים ואחד עם תסמונת בעלת שלוש אותיות, בית גדול עם חצר ויחידת אירוח בחצר.
אחותה רונה, אלכוהוליסטית שהמשטרה הביאה לביתה של מיכאלה ואמרה לה קחו אותה.
רונה נמצאת בתהליך גמילה, מתגוררת ביחידת האירוח אותה היא מכנה הוסטל
רונה חסרת כל, על ידה קעקוע "הבל הבלים הכל הבל"
סמדר, אימם של מיכאלה ורונה מאושפזת שנים רבות בבית חולים פסכיאטרי מאז שאלוהים הפך להיות מרכז חייה ובעלה נטש אותה וברח לחיות באמריקה.
מיכאלה, רונה וסמדר הן גיבורות העלילה המסופרת מפיה של רונה.
רונה מתארת את מציאות חייה הפרועים ולא מסודרים ואת חייה המושלמים של אחותה כפי שהם משתקפים בעינה ומתוך ניסיון לשמור על ניטראליות וחוסר מעורבות והתערבות גם כאשר היא מזהה את הסדקים והשברים בחייה המושלמים של מיכאלה.
סמדר אימם של האחיות משתחררת מאישפוז ומצטרפת לגור עם רונה ביחידת האירוח המכונה "הוסטל"
שלושתן יחד עוברות מסע מחדש שלחייהן ומערכת היחסים ביניהן.
כל אחת מהן בונה את עצמה ואת חייה מחדש.
האם המושלם חייו תמיד שלמים ומאושרים? האם הפרוע והבעייתי הוא זה שחייו סדוקים וקשים?
האם מי שמכור לטיפה המרה או שאושפז בבית חולים פסיכיאטרי אינו יכול להשתקם?
על השאלות הללו מנסה מירה מגן לענות באמצעות הסיפור אותו מספרת רונה לעיתים בשפה גבוה ושימוש בפסוקים מהתנ"ך והתפילה ולעיתים בשפה המתאימה לדמותה של אלכוהוליסטית שחיה ברחוב.
העלילה עוסקת ביחסים בתוך המשפחה, זוגיות, יחסי הורים וילדים, אמונה, אמת ושקר.
לא קל להיות כל הזמן מושלמת ולוותר על רצונות ועם הזמן עלולים להופיע סדקים שיהפכו לשברים שיהיה קשה לתקנם.
ולא קל ופשוט גם למי שבחייו רבים הסדקים והשברים.
שמו של הספר מיכאלה וכאשר התחלתי לקרוא הייתי משוכנעת שהיא גיבורת הסיפור אך בהמשך מי שהפכה להיות בעיני הגיבורה של הסיפור היא רונה המצליחה לבנות את חייה מחדש ויחד עם זאת שומרת על עקרונותיה ואמונותיה.
תחילת העלילה היתה לי איטית מאד אך ככל שהמשכתי לקרוא והגעתי למחצית נשביתי בסיפורן של רונה, מיכאלה וסמדר קצב הקריאה גבר ולא יכולתי להפסיק לקרוא עד סופו של הספר.
אהבתי וממליצה מאד.
תאריך הכנסה לאתר 26/05/2018
בספרים של מירה מגן לדמויות שלה יש סדקים. הם שבורות נשברות, מתאחות אבל הפסל קצת יותר עקום . בספר מיכאלה, בשונה מספריה הקודמים הדמות הראשית, היא הסדוקה. רונה. האחות הלא מוצלחת .זאת ששותה את עצמה לדעת כדי לא לדעת ולשכוח. לשכוח שפעם הייתה לה משפחה של אמא, אבא ושתי אחיות, עד שאמא שלה מצאה... המשך הביקורת
בספרים של מירה מגן לדמויות שלה יש סדקים. הם שבורות נשברות, מתאחות אבל הפסל קצת יותר עקום . בספר מיכאלה, בשונה מספריה הקודמים הדמות הראשית, היא הסדוקה. רונה. האחות הלא מוצלחת .זאת ששותה את עצמה לדעת כדי לא לדעת ולשכוח. לשכוח שפעם הייתה לה משפחה של אמא, אבא ושתי אחיות, עד שאמא שלה מצאה את אלוהים ואבא שלה מצא פתח מילוט. שתי האחיות מוצאות מהבית. מיכאלה שעל פניו, היא החזקה יותר, הצליחה להקים משפחה לתפארת, להפוך ליועצת זוגיות. בעוד הסוררת, מחפשת את הוריד הבא ושותה.
כשהיא מגיעה לסף ביתה של אחותה, היא מתחייבת להשתקם :"מיכאלה אחותי וערן גיסי מתאמצים לביית אותי, להשחיל אותי במסלול מתוקתק של עולם מסודר שיוצא לעבודה בבוקר וחוזר גמור בערב" (עמוד 8). אז הם שכרו לה 'פיצוצקיה' כדבריה של רונה , דוכן לממכר עיתונים, ממתקים וסיגריות .וזהו עולמה, פיצוצקיה, יחידת דיור אותה היא מכנה הוסטל ולישון. בעוד אחותה מנהלת ביד רמה ובשמלה רכוסת כפתורים בית עם ארבעת ילדים וקליניקה מצליחה, רונה מתלבטת אם כדאי לטרוח להסתרק ולהתקלח. החיים זה מה שיש לה בינתיים, אולי על זמן שאול אז למה לטרוח. את כיעורה (לעומת אחותה ולא. נשים בכלל) היא לא רוצה להסתיר, זו היא והיא לא תשתנה כי צריך.
מספר אירועים מטלטלים את חייה של רונה שרק רוצה שקט. פגישה עם גבר דתי ונשוי שמעורר בה יצרים שהחיים הרדימו לה, אמה יוצא מהמחלקה הסגורה ועוברת לגור איתה ביחידת דיור והבית המושלם של מיכאלה מתחיל להתפרק .רונה לא רוצה את הרעש, היא רוצה להמשיך להיות רדומה. אבל הגבר הזה לא מניח לגופה, והבן הקטן של מיכאלה שסובל מבעיה התפתחותית חודר לליבה .ואמא שלה. המפגש ביניהן מעלה כעסים ותסכולים :" איזה אמא, את אמא? את מכרת אותנו בחינם תמורת הרומן הסוער שניהלת עם אלוהים .היא פרצה בבכי ובכייה לא נגע בי, אם היא בוכה על חייה אז יש לה את כל הסיבות בעולם, אם היא בוכה בגלל נפשה המשובשת, אני לא פסיכיאטר ובאופן כללי הייתי חסינת בכי..." (עמוד 79) .
בשפה פיוטיות וישירה מגן נוגעת בעצבים החשופים של דמות שהיא בשוליים, ודמות שהיא במרכז ולא יכולה יותר להיות. ובין לבין יש אמא ואחד אלוהינו .במהלך הקריאה ובסיומה תהיתי על בחירת השם והכריכה לספר. השם הוא שמה של האחות "הטובה" ובכריכה מופיעה אישה שאת פניה לא רואים, שמלתה היפה והדקיקה נרטבת מהגשם . האם האישה בכריכה זאת רונה או מיכאלה? ואולי שתיהן. והשם? האם מגן בחרה באחות המוצלחת כי כך צריך בחברה שלנו, או אולי היא אומרת לנו, תקשיבו, אל תאמינו לכל מילה שכתובה.
נועה רום
תאריך הכנסה לאתר 15/05/2018
על הספר: זהו אחד מהטובים מבין הספרים המשובחים, לטעמי, אשר כתבה מירה מגן.
בכל ספריה בוראת לה מירה דמויות משפחתיות, בעיקר נשים, בספר "עיניים כחולות" ישנה האם ובנותיה ונכדה אחת הגרות יחד בבית בירושלים, בספר "אחותו של הנגר" האחות המספרת את סיפורה הנוגע ללב ואחיה התומך בה... המשך הביקורת
על הספר: זהו אחד מהטובים מבין הספרים המשובחים, לטעמי, אשר כתבה מירה מגן.
בכל ספריה בוראת לה מירה דמויות משפחתיות, בעיקר נשים, בספר "עיניים כחולות" ישנה האם ובנותיה ונכדה אחת הגרות יחד בבית בירושלים, בספר "אחותו של הנגר" האחות המספרת את סיפורה הנוגע ללב ואחיה התומך בה.
בספר שלפנינו מספרת מירה על שלוש דמויות של נשים, אם ושתי בנותיה.
בתחילת הקריאה לא ברור היה לי מדוע שם הספר הוא "מיכאלה" ולא "רונה", הרי רונה היא המספרת בגוף ראשון את קורות העלילה בו מככבות שלוש הדמויות העוצמתיות, אך לקבל תשובה לשאלה צריך להתקדם בעלילה ולהגיע לתשובה.
רונה, אלכוהוליסטית בת שלושים וחמש מובאת באישון לילה על ידי שוטרים אל פתח ביתה של אחותה מיכאלה ונמסרת להשגחתה.
רונה חסרת כל, אין לה דרישות מיוחדות לחיים, לבושה ברישול ובדלות, שערה המתולתל תמיד פרוע, על זרועה חקוק קעקוע "הכל הבל הבלים".
מיכאלה הדמות היפה והמושלמת, היא יועצת נישואין, בעלה ערן המקפיד מאד על הופעתו הוא פסיכיאטר ומועמד לתפקיד הפסיכיאטר המחוזי, להם ארבעה ילדים, בית גדול ומטופח, קליניקה המשמשת את מיכאלה בעבודתה ויחידת דיור נפרדת, חצר ובין ענפי הפיקוס תלוי ערסל.
מיכאלה משכנת את רונה ביחידת הדיור (המכונה בפי רונה "הוסטל"), שוכרת לה פיצוצקייה , מטר על מטר, בו היא מוכרת סיגריות, מציתים, במבה, ביסלי ובלוני הליום, זאת כדי להכניס אותה לתלם השגרה ולגמול אותה מהבקבוק, הפיצוצקייה נמצאת בשכנות מצד אחד לשירותים הציבוריים (יש סיבה להזכרת המקום) ומצד שי לחנות הפרחים של חני – גלדיולה, יחסי שכנות טובים שוררים בין השתיים.
אמן של רונה ומיכאלה, סמדר, נמצאת כבר עשרים ושבע שנים בבית משוגעים "ארזים" השיגעון החל עם התמכרותה של האם לאהבה עם בורא עולם דבר אשר הביא לעזיבתו של הבעל/האב את הבית ולנדידה מעבר לים.
כיצד הגיעה מיכאלה להצלחה בחיים ולאומתה רונה הגיעה לביבים? תקראו בספר על פרק החיים של הבנות בביתה של הדודה חדווה.
רונה בחורה שלא דופקת חשבון, לא מעניינים אותה מוסכמות החיים. יום אח פיתחה התמכרות חדשה בדמותו של דניאל, אותו ראתה בפעם הראשונה כאשר בא בלוויית אשתו לטיפול בקליניקה של מיכאלה ובפעם השנייה כאשר נכנס לפיצוצקייה וביקש שתשמור לו על חבילה כשהוא נכנס לשירותים.
על המשך ההתמכרות הזו תמשיכו לקרוא עד סוף הספר.
בביקורה של רונה אצל האם במוסד ארזים מתברר שהאם עומדת בפני שחרור מהמוסד. אכן היא משתחררת ומובן מאליו שמיכאלה מונתה להשגיח עליה.
האם מצטרפת אל רונה לגור ביחידת הדיור הנפרדת, אל "ההוסטל".
אנו יודעים שלרונה ישנה המכרות בשם "דניאל"/ והבקבוק.
האם עם ההתמכרות שלה לאלוהים, אומנם היא נרגעת מעט אך עתה ישנה פנטזיה נוספת שציפור אשר ביקרה אותה במוסד וממשיכה לבקר אותה בחצר ביתה של מיכאלה היא גלגולו של בעלה המנסה ליצור דרך להגיע אליה והיא מקדישה כל רגע בצפייה לבואו.
מה היא ההתמכרות של מיכאלה? כאן בא הקטע בספר אותו הזכרתי וממנו אנו למדים את פשר שם הספר.
מיכאלה היא דמות מופת, כל העת לבושה בקפידה, הילדים אוכלים בזמן, הולכים למסגרתם בזמן, הכלים רחוצים מיד ומוחזרים למקומם, סדר וניקיון חייב לשרור בכל מקום, כל זאת כתוצאה מפחד שאיזה אסון לא צפוי יתרחש, הזמן עובר ולא קורה דבר וזה מלחיץ אותה יותר, אך לא לעולם חוסן, המשהו שישבור את הכללים אכן קורה ומרגע זה משתנים הכללים אצל כל דיירי הבית.
אהבתי במיוחד את דמותה של רונה אשר נשארה נאמנה לעצמה לאורך כל הדרך, למרות החספוס שהיא מפגינה העדינות המתגלה בטיפולה באליקו הקטן נוגעת ללב, זה גם מתבטא במחשבות שלה לגבי עתידה.
ספר עוצמתי, מרגש ויפה, מירה מגן במיטבה.
ממליצה בחום ומאחלת לכם קריאה מהנה.
סוניה קטלן
מאי 2018
תאריך הכנסה לאתר 15/05/2018
"מיכאלה" הוא ספרה העשירי, כמדומני, של מירה מגן. את תשעת הקודמים קראתי זה אחר זה במועד סמוך ליציאתם לאור, מאז יציאתו של הספר הראשון "כפתורים רכוסים היטב" בשנת 1994. נכבשתי בכתיבתה האינטימית והאישית,בשפתה הנעימה והמיוחדת, בהתבוננותה העמוקה לנפש האדם וליחסים הבין אישיים שהיא רוקמת. תמיד... המשך הביקורת
"מיכאלה" הוא ספרה העשירי, כמדומני, של מירה מגן. את תשעת הקודמים קראתי זה אחר זה במועד סמוך ליציאתם לאור, מאז יציאתו של הספר הראשון "כפתורים רכוסים היטב" בשנת 1994. נכבשתי בכתיבתה האינטימית והאישית,בשפתה הנעימה והמיוחדת, בהתבוננותה העמוקה לנפש האדם וליחסים הבין אישיים שהיא רוקמת. תמיד יש רקע התרחשותי, תמיד דמויות בנויות ומתפתחות, תמיד מתח נוכח של חיי הגיבורים והאינטראקציות ביניהם ובינם לבין סביבתם, עברם, עתידם. מספר לספר עומק הדמויות, בגרות הכתיבה וכל שאר ייחודיותיה של מירה מגן הלכו והתפתחו, העצימו והשתבחו.
"מיכאלה" הוא מעין המשך ברצף זה, אבל גם מיוחד באיפיוני הדמויות הקיצוניות ובחריגותן. שלוש גיבורות לספר המיוחד הזה – אם ושתי בנותיה. סמדר, האם, "התאהבה" באלוהים והתמכרה לו ובכך הרסה את משפחתה עד כי בעלה האוהבה והנאהב "ברח" לבסוף לארה"ב.מאז לא ראו אותו ולא שמעו ממנו. שתי ילדותיהם הקטנות – מיכאלה הבכורה ורונה הצעירה – נותרו עם האם. מצבה הנפשי של סמדר הביאה לאשפוז פסיכיאטרי ארוך שנים והבנות הועברו לאחות אביהם (חדווה) למעין אומנה. כאן התפצלו דרכיהן וגורלן – זאת להצטיינות ולשלמות מופתית (מיכאלה) וזאת – לשבירת כל הגבולות ולהתמכרות קשה לאלכוהול (רונה).
רונה היא המספרת בספר. המציאות שלה ושל הסובבים אותה מוצגת לנו כמשתקפת בעיניה. היא לא חסה לא על עצמה ולא על אחרים. היא חדה, בוטה, מפוקחת וכך היא צועדת בנתיב השיקום וההתפכחות. רונה היא היפכה של מיכאלה. היא מגיעה אליה (מושלכת על סף ביתה) כמוצא אחרון ובמצב מחוק ואובד. מיכאלה (עם בעלה לצידה) קולטת אותה בביתה, ביחידת דיור נפרדת ("הוסטל" קוראת לזה רונה) בתנאי שתשמור על התנאים הברורים המוצבים לה בדרך לגמילה ושיקום. לאחר זמן לא רב מצטרפת ל"הוסטל" האם, סמדר, מה שמאמת ומעמת אותן עם עצמן, עם מצבן ואם דרכן החדשה מול העבר. מחויבויותיה של מיכאלה מוחלטות - למשפחה ולמקצועה וגבולותיה ברורים ונוקשים. רונה חסרה כל זאת, כהיפוכה של אחותה, אינה מחויבת לדבר. אבל, האם זה אכן כך?
האם "כל הנוצץ הוא זהב"? האם כל השלם אכן שלם הוא? האם כל הסדוק חסר תקנה ותקומה? שאלות רבות מתעוררות במהלך הספר. הדמויות מלאות ניגודים: עגולות ומפורקות, שלמות וסדוקות ובעיקר מאוד מיוחדות, ייחודיות, חידתיות ואניגמאטיות. קליפה אחר קליפה מוסרות מהלב הפועם של המציאות העמוקה שנבראה באתה של מירה מגן.
לצד שלוש הגיבורות העוצמתיות, הדמויות הגבריות בספר "משמשות" את הדמויות הנשיות: מאירות את עברן, "קורצות" לעתיד ובעיקר "משרתות" את מטרותיהן של הנשים או נבנות כזרז לתהליכי הנפש שלהן.
הרבה הצטלבויות בספר. בעלה של מיכאלה הוא פסיכיאטר בכיר, מיכאלה היא מטפלת זוגית מוערכת, סמדר – דיירת ארוכת השנים של מוסד פסיכיאטרי – יוצאת מאשפוז ומלווה במעקב ועוד. הצטלבות נוספת היא הקשרים, משפחתיים ואחרים, בין הדמויות המרכזיות לבין הדמויות המצטרפות אליהן במהלך העלילה. אני משתדלת לא לחשוף מדי את ההתרחשויות כי הספר מצוין ומותח מכדי שאקלקל לקוראים העתידיים. ואכן כדאי לקרוא!
הרקע הדתי מהבית של הסופרת בא לידי ביטוי לאורך כל הספר – הן בשימוש הציטוטים, לוא דווקא אימוניים, בעמדות מוסר או היפוכם, במעמדים רציניים וקוריוזיים גם יחד. וזאת הצטלבות נוספת בספר, עוד נדבך של סתירות הסתרות. אין שקט ושלווה בספר, הכל נע ורותח – גם הגלוי וגם הסמוי. התפתחויות מפתיעות יוצרות מתח ומרתקו עד כדי עצירת נשימה. נשאר לי הטעם של עוד.
תאריך הכנסה לאתר 07/05/2018
איזה יופי של ספר!
מירה מגן יודעת לנגן על מיתרי השפה העברית, ורוקחת עלילה מרתקת, עם מרכיבים מדויקים ונכונים במיומנות רבה.
כמו בספריה הקודמים, גם כאן מירה מגן כותבת על דמויות מיוחדות, ואאוטסיידריות.... המשך הביקורת
איזה יופי של ספר!
מירה מגן יודעת לנגן על מיתרי השפה העברית, ורוקחת עלילה מרתקת, עם מרכיבים מדויקים ונכונים במיומנות רבה.
כמו בספריה הקודמים, גם כאן מירה מגן כותבת על דמויות מיוחדות, ואאוטסיידריות. היא מתעכבת על פצעי החיים, והכאב האנושי, וברגישות נוגעת, ומקלפת בעדינות את הדמויות הזקוקות לסיוע ולהכוונה.
בספרה "אחותו של הנגר" וגם ב"מיכאלה", מצאתי קריאת תיגר על ההשגחה, וגם כאן הוא לא ממש עוזר...
העלילה מגוללת על ידי רונה-אחותה של מיכאלה.
החיים של מיכאלה הם חלומה של כל אם! היא יועצת זוגית, נשואה לערן להב הפסיכיאטר, ולהם ארבעה ילדים. שלושה ילדים מוכשרים ונסבלים, ואחד עם "תסמונת בעלת שלוש אותיות" (עמוד 9)
משפחת להב מתגוררת בדירה מרווחת, עם יחידת דיור ומשרד לקבלת פציינטים. מיכאלה מאוד מסודרת, שבויה ללוח זמנים מתוקתק, והחדר שבו היא מקבלת את לקוחותיה, הוא קודש הקודשים שלה.
רונה צעירה בחמש שנים ושונה ממנה לחלוטין. היא אלכוהוליסטית בגמילה, תלושה מהמציאות, ללא סדר יום, ללא רכוש, ומקובעת בתוך הפסוק: "הכול הבלים הכול הבל".
סמדר, האם של שתיהן מאושפזת בבית חולים לחולי נפש מספר שנים, ומאז שפיתחה רומן עם אלוהים ובעלה שנטש אותה.
שלושת הדמויות הללו מתכנסות לתוך בית אחד. ראשית, רונה האלכוהוליסטית מובלת לבית אחותה באישון לילה,
תוך הבטחה שתיתן לה קורת גג, וכך היא לא תיכלא ו/או תאושפז. כדי להכניס את רונה למסגרת, מיכאלה דואגת לה לתעסוקה, ושוכרת לה פיצוציה קטנה ברחוב אלנבי, שבה תוכל למכור עיתונים, סיגריות, ביסלי ותעסיק את עצמה במשך היום.
זמן קצר לאחר מכן, מצטרפת אליהן סמדר, לאחר שהרופאים קיבלו החלטה שהיא כשירה ובריאה.
שתיהן האם והבת, סמדר ורונה תתגורנה ביחידה הדיור, שכונה על ידי רונה ה"הוסטל", ועם הזמן יצטרף אליהן חבר נוסף: כלב.
למרות שרונה לא נחשבה לעיפרון הכי מחודד בקלמר, היא מצליחה לזהות את הפירורים שאחותה ובעלה מטאטאים מתחת לשטיח. היא רואה, שומעת, מבינה ואת כל האירועים הנעים מסביבה, היא טומנת בתוכה ככספת בנאמנות.
למיכאלה קשה ... על אחותה צריך לשמור, כדי שלא תפתח קשרי ידידות עם הבקבוק, ולאימא יש לדאוג שתיקח את התרופות במועדן, ומעת לעת להקשיב לדו-שיח שהאם פיתחה עם ציפור, שמשום מה בטוחה שהציפור הוא בעלה- רפאל, שחזר אליה בצורת ציפור.
שלושת הדמויות ובעיקר שתי האחיות עוברות מסע. מיכאלה נסדקת ורונה חוזרת לקרקע בדרכה שלה, ואפילו מתאהבת...
מירה מגן רקמה כאן עלילה על משפחה, ומובילה את הקורא למפגשים עם דמויות נוספות, מגוונות ומעניינות מול האמונה האלוהית. יחד עם זאת מצאתי כאן שילוב נהדר של שפה גבוהה, מול שפה פחות מצוחצחת בהתאמה לדמות. כוחה של הכתיבה מתבשמת בתיאור הדמויות, עומקן, והתחבטויות לרוב ללא פילוסופיה מעיקה.
למען ההגינות, אני מודה שתחילת העלילה מעט איטית, אך ככל שהסדקים התרחבו, המולקולות התחברו, ונוספו אירועים, הקריאה הפכה לריצת מרתון.
318 עמודים חולשים על מנעד נושאים: זוגיות, אהבה, היחסים בתוך המשפחה, מסגרות, דידקטיות יתרה, אמונה לא פתורה, ספקנות, שקרים, נורמות חברתיות, חרות ועוד.
מצפה לכם מסע מרטיט עם שתי אחיות שונות ומרתקות.
בשורה התחתונה: לכל משפחה יש שלד בארון.
אני אהבתי, ואוהבת מאוד את כתיבתה של מירה מגן, וככל שאני קוראת מיצירותיה, אני מתענגת וממתינה כבר לספר הבא.
ממליצה בחום.
תיהנו.
לי יניני
תאריך הכנסה לאתר 07/05/2018
מיכאלה היא יועצת זוגית, נשואה בנישואים יציבים לערן הפסיכיאטר, אם לארבעה ילדים. חייה המסודרים והמאורגנים למשעי מתנהלים בדירת קרקע מרווחת, שבה הוקצה מקום גם למשרד בו היא מקבלת לקוחות, וגם ליחידת אירוח. חייה של מיכאלה הם קודש למחויבות שהיא חשה כלפי משפחתה וכלפי לקוחותיה. רונה, אחותה... המשך הביקורת
מיכאלה היא יועצת זוגית, נשואה בנישואים יציבים לערן הפסיכיאטר, אם לארבעה ילדים. חייה המסודרים והמאורגנים למשעי מתנהלים בדירת קרקע מרווחת, שבה הוקצה מקום גם למשרד בו היא מקבלת לקוחות, וגם ליחידת אירוח. חייה של מיכאלה הם קודש למחויבות שהיא חשה כלפי משפחתה וכלפי לקוחותיה. רונה, אחותה הצעירה, שונה ממנה לגמרי. היא אלכוהוליסטית בגמילה, נטולת רכוש ואמביציה, מנהלת במודע חיים מנותקים מכל אדם ומכל שמץ של סדר יום מקובל – על אמת ידה מקועקע הפסוק "הבל הבלים הכל הבל". סמדר, אמן של השתים, שבעלה עזב אותה בשל התחרדותה, מאושפזת מזה שנים רבות במוסד סגור. בתוך פרק זמן קצר מוצאות עצמן השלוש תחת קורת גג אחת. תחילה אוספת אליה מיכאלה את רונה, כדי שלא תאושפז או תכלא, ומשכנת אותה ביחידת האירוח. זמן מה אחר-כך מחליטים רופאיה של סמדר שהיא כשירה להשתחרר, ומיכאלה מארגנת מחדש את היחידה, שרונה מכנה כעת "הוסטל", כדי שתתאים לשתי אורחותיה. מיכאלה אינה מסתפקת בהענקת קורת גג: היא משלמת דמי שכירות עבור קיוסק קטן באלנבי, ומפקידה עליו את רונה, כדי לספק לה תעסוקה ומקור הכנסה, וכדי להקנות לה הרגלי עבודה וסדר יום.
את הסיפור מספרת רונה, שלמרות אדישותה המוצהרת ניחנה בעין בוחנת ובסקרנות. בעוד היא מלגלגת על חייה המקובעים של מיכאלה השבויה בהרגליה, תחת מילותיה אפשר לחוש כי היציבות הזו היא בעצם מאמץ מתיש ליצור ולשמר מסגרת נוקשה שאינה מותירה חלון הזדמנויות לכניעה ולהתפוררות. היא מזהה סדקים בזוגיות המושלמת של אחותה, ושומרת את הדברים בלבה, נאמנה למדיניות חוסר ההתערבות, אך מעורבת עד לשד עצמותיה. היא עצמה מתאהבת, או מאמינה שהיא מתאהבת, ושוב למרות העצלנות שעליה היא מצהירה, היא משקיעה מאמץ ותחבולות כדי לממש את התאהבותה. סמדר אף היא אינה דמות חד-משמעית. קל למסגר אותה כתלושה, השוגה באשליות על שובו הקרוב של בעלה, אבל התלישות והמאמץ לשוב ולהיות אם לבנותיה משמשים אצלה בערבוביה תמימה.
מירה מגן רוקמת בסבלנות את סיפורה של המשפחה, ומציגה שלוש דמויות נשיות מתפתחות ומשכנעות. עד מחציתו הסיפור מתנהל באיטיות מרובה, נדמה היה לי שהוא עומד במקום, וחשתי מעט קוצר רוח. אבל בהדרגה הוא הולך ומתפתח ומתרחב עד משבר, שבשל הנסיבות השונות בעקבותיו כל אחת מן הנשים תגלה משהו חדש על עצמה. הספר מטפל ביחסים בתוך המשפחה, בזוגיות, ביחסי הורים-ילדים במרחב שבין הזנחה להתמסרות, באורחות חיים הנעים בין מסגרת נוקשה להיסחפות עם כל רוח מצויה, בדת ובאמונה.
יופיו של הספר נובע הן מן הסיפור הסבלני והן מסגנון דיבורה של רונה, שמשלב בצורה מוצלחת לשון גבוהה, הנובעת בחלקה מחינוכה הדתי, עם רשלנות מכוונת שנובעת מאי-האכפתיות שגזרה על עצמה. לטעמי, ריבוי הקישורים בין הדמויות טיפה מלאכותי, אבל פרט לכך הסיפור אמין ואף מרגש.
כתיבתה של מירה מגן בדרך-כלל מדברת אלי. המלצתי על ספרה הקודם, "אחותו של הנגר". "מיכאלה", לדעתי, עולה עליו.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|