|
|
|
לא אימא שלי |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1805 |
|
|
נערה בת שלוש עשרה נופלת במורד המדרגות שבביתה – בני משפחתה עומדים וצופים בה בחוסר אונים, איש אינו יכול למנוע את נפילתה, איש אינו יכול לעצור את כוח המשיכה המגלגל את גופה השברירי מטה אל הידוע מראש. נפילתה עתידה לרסק גם את מראית העין של המשפחה הבורגנית השלווה ולחשוף אט-אט, ביד אמן חומלת, את עברם ואת עתידם של כל החוזים במעמד.
הפסיכואנליטיקאי הנודע תומס ה' אוגדן, אשף הטראומות הנפשיות, מגולל בספר הפרוזה השני שלו סיפור מהפנט על אשמה ועל פחד, על חרטה ויותר מכול על פניה הרבים של האהבה – בין הורים לילדיהם, בין אחים, בין עמיתים לעבודה ובין בני זוג. אהבה שלעיתים היא פגומה, לעיתים קצרת יד ולעיתים אסורה, אך היא תמיד כמיהה אנושית להשתייכות.
זהו ספר הפרוזה השני של אוגדן. קדם לו הפרטים שהושמטו (עם עובד, ספרייה לעם, 2016) שזכה לשפע ביקורות משבחות והיה רב מכר.
תומס ה' אוגדן, יליד 1946, נחשב לתאורטיקן החדשני ביותר בדור הנוכחי של הפסיכואנליזה. פרסם שנים עשר ספרי מאמרים וכן שלל ביקורות ספרותיות. הוא מתגורר בסן פרנסיסקו, קליפורניה, ומלמד פסיכואנליזה וכתיבה יוצרת. ספריו הקצה הפרימיטיבי של החוויה (עם עובד, סדרת פסיכואנליזה 2001), מצע הנפש (תולעת ספרים 2003) ועל אי-היכולת לחלום (עם עובד, סדרת פסיכואנליזה 2011) זכו להצלחה רבה בישראל.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
לא אימא שלי - תומס ה` אוגדן
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 09/01/2019
את הספר "לא אימא שלי" סיימתי מזמן והוא הטריד אותי והרהרתי בו לא מעט. הנושאים שעולים בספר אינם קלים לעיכול ומספרים את סיפורה של משפחה אשר למראית עין, היא משפחה בורגנית רגילה. אך, כאשר מעמיקים מגלים מציאות בעייתית מאד, חונקת ומבהילה.
הסיפור אותו מספר... המשך הביקורת
את הספר "לא אימא שלי" סיימתי מזמן והוא הטריד אותי והרהרתי בו לא מעט. הנושאים שעולים בספר אינם קלים לעיכול ומספרים את סיפורה של משפחה אשר למראית עין, היא משפחה בורגנית רגילה. אך, כאשר מעמיקים מגלים מציאות בעייתית מאד, חונקת ומבהילה.
הסיפור אותו מספר הפסיכואנליטיקאי תומס ה' אוגדן, עוסק בכאב, אשמה, פחד, עצב ואהבה. כל הרגשות כולם. הטרגדיה היא שמניעה את העלילה וכמו בטרגדיה יוונית, אין לעצור את האירועים המביאים את הגיבורים לעשות מעשים שלא ייעשו.
העלילה קצבית ומסקרנת. הגיבורים אמינים, מעוררי הזדהות ואמפטיה. רציתי לדעת מה יקרה איתם, רציתי להאמין שיתגברו על הטרגדיה. אך לגורל תכנונים משלו והחיים המתוארים בספר הם מורכבים מאד ובעייתיים והם עוררו בי רגשות סותרים של דחייה מצד אחד והבנה מצד שני.
לדעתי, זה כוחו של הסיפור שמספר אוגדן- ההבנה של המורכבות, הקושי, הכמיהה לאהבה אפילו אהבה אסורה והנכונות שלי הקוראת להכיל זאת ולקבל. זה לא פשוט ולא קל ולכן גם התמהמהתי בכתיבת הסקירה. האם הצלחתי להגבר על השיפוטיות שלי, על הדחייה שעוררו בי מעשיהם של גיבורי הסיפור? התשובה היא שלא ועמדתי לא השתנתה גם אחרי זמן.
אוגדן מתאר סיטואציה של אהבה ללא גבולות. ואני, בכוונה, לא נכנסת לפרטים ומנסה להימנע מספוילרים. התאהבות אמתית ושוברת לב, אך בלתי אפשרית. אופן התיאור והחמלה של הכותב כלפי דמויותיו נדרשות גם ממני- הקוראת, הנדרשת לא לשפוט, לקבל ולהבין. אלא שלא יכולתי והרגשתי אשמה בנוגע לכך. אפילו מוסרנית וצדקנית מדי. האם ניתן לקבל בהבנה ואהדה התנהגות אסורה בתכלית? נראה לי שרומן זה בוחן את השאלה ומנסה לתת תשובה.
הרומן הזכיר לי את הקלאסיקה "לוליטה" של ולדימיר נבוקוב. האם ניתן להבין ולא להיות שיפוטי כלפי הומברט הומברט? כלפי גבר פדופיל, המקיים יחסי מין עם קטינה? התוצאות הטרגיות של אהבה כזו, העיוות המוסרי מודגשים מאד. אך לא כך ברומן של אוגדן "לא אימא שלי" הכותב מקבל את המעשים, הוא מגלה כלפיהם סובלנות והבנה וזה בעייתי בעיניי.
האם אני ממליצה על הספר? כן, בהחלט. ואשמח גם לדעת מה חשבתם אתם על הנושאים שהוא מעלה ומה דעתכם.
תאריך הכנסה לאתר 21/07/2018
במקור נקרא הספר הידיים של כוח הכבידה והסיכוי. ואכן הספר נפתח בנפילתה של קתרין ממדרגות הקומה השנייה של הבית, עיני כל בני הבית נשואות אל קתרין וחוקקות בזיכרונן את אותו רגע. קתרין נופלת, אמה ואחותה של אמה, מביטות בה מהקומה הראשונה, שני אחיה עומדים מאחוריה במעלה המדרגות. הנפילה היא כוח... המשך הביקורת
במקור נקרא הספר הידיים של כוח הכבידה והסיכוי. ואכן הספר נפתח בנפילתה של קתרין ממדרגות הקומה השנייה של הבית, עיני כל בני הבית נשואות אל קתרין וחוקקות בזיכרונן את אותו רגע. קתרין נופלת, אמה ואחותה של אמה, מביטות בה מהקומה הראשונה, שני אחיה עומדים מאחוריה במעלה המדרגות. הנפילה היא כוח הכבידה של המשפחה ושל הסיפור.
מאותו הרגע המשמעותי בחיי המשפחה נעה העלילה אחורה אל העבר, שבה להווה וממשיכה אל העתיד.
בתקופת אשפוזה של קתרין בבית החולים, האם רוז משחזרת את חייה. בעלה נהרג בתאונת דרכים כשהיתה בהריון עם קתרין. היא היתה אמא צעירה לארין ודמיאן. כשקתרין היתה קטנה רוז מסרה את בנה השני דמיאן לגידול אצל אחותה מרגרט. “דמיאן ואני אף פעם לא הסתדרנו…ככל שגדל נעשה לא קל יותר עם דמיאן, אלא יותר קשה…מבחינתי הוא כמו אדם זר בבית, עשיתי לו דברים בלתי נסלחים.”
אחת החוויות הקשות שאיש אינו יכול להתמודד איתן היא חווית הנטישה, נטישה יכולה להיות מוות של בן משפחה, או עזיבה ופרידה. דמיאן חווה מספר נטישות, אביו שנהרג, הוצאתו מהמשפחה ועזיבת אחיו הבכור את הבית.
דמיאן ננטש על ידי אימו. הוא נמסר לדודתו כיוון שהאם רוז, אשה קרה וחסרת יכולת הכלה מגיעה למסקנה שאינה יכולה להתמודד עם דמיאן, הוא ילד קשה עבורה, לכן היא מוסרת אותו לאחותה הגרושה, גם האחות אינה מגדלת אותו, אלא מפקידה אותו בידי מטפלת וזו הדמות האימהית שמלווה אותו כל חיו.
סצינת הנטישה בספר היא סצינה קורעת לב,באחד הביקורים מועבר הילד אל האחות מבלי שיקבל הסבר. האם מפקידה אותו לגידול אצל אחותה בתקוה ובטענה שהוא קטן ולא יזכור.
דמיאן גדל שנים אצל מרמרט והוחזר הביתה. בחזרתו עליו להתמודד עם שאלות רבות שאף אחד לא טרח להשיב לו עליהן. הוא גדל בתחושה של סוד ושבר בתוך המשפחה. הוא גדל בתחושת אשמה על כך שקתרין נשארה נכה לאחר אותה תאונת נפילה, דמיאן משוכנע כי הוא זה שדחף את קתרין. הנפילה בפתיחת הספר הופכת להיות סמלית ומלווה את בני המשפחה לאורך כל העלילה. כוח המשיכה הופך למשיכה בין שני האחים. אוגדן מטיל על כל בני המשפחה ארועים קשים והסתבכויות נפשיות.
תומס אוגדן הוא פסיכואנליסט ידוע הדוגל בגישה האינטרסובייקטיבית, גישה בפסיכואנליזה, העוסקת ב”פסיכולוגיה של שני אנשים”, גישה המדגישה את השותפות והקשר בין שני אנשים ורואה את התפתחות האדם כנובעת מתוך הקשרים בהם הוא נמצא. תומס אוגדן אכן נאמן לגישתו זו בדמויותיו בספר. כל המורכבות הנשית של הדמויות בספר הן תוצאה של מפגש עם דמויות משמעותיות בחייהן.
זהו ספרו השני של אוגדן. בספרו הקודם, “הפרטים שהושמטו” הוא נטה לפרש פסיכולוגית את הדמויות ואת התנהלותן. הדרך הסיפורית היתה חלשה, בספרו “לא אמא שלי” הדרך הסיפורית טובה יותר, הוא מצליח לבנות דמויות ולתת להן להסביר לקורא את מחשבותיהן ודרך התנהלותן והוא כסופר חיצוני מתערב פחות. אולם לי היה קשה עם גודש הדמויות הפגומות בעלילה, שלא לדבר על הסיום. נראה לי מוגזם לדחוס את כל המקרים הטיפוליים במשפחה אחת.
אם מתעלמים מכך ומניחים לסופר להוביל אותך בנבכי הנפש והעלילה הסיפורית אזי הנאת הקריאה מובטחת.
ולמי שתהה, בתמונה המוצמדת לספר זו אני התינוקת בזרועות אמי, שאליה אני מתגעגעת 39 שנים.
תאריך הכנסה לאתר 05/07/2018
תומס אוגדן הוא פסיכואנליטיקאי שפרסם מחקרים רבים בתחומו. ב-2014, בהיותו בן 68, פרסם אוגדן ספר פרוזה ראשון, הפרטים שהושמטו, וכעבור שנתיים פרסם רומן נוסף, "The Hands of Gravity and Chance" שתורגם לאחרונה, וזכה לשם העברי (התמוה!) לא אימא שלי.
... המשך הביקורת
תומס אוגדן הוא פסיכואנליטיקאי שפרסם מחקרים רבים בתחומו. ב-2014, בהיותו בן 68, פרסם אוגדן ספר פרוזה ראשון, הפרטים שהושמטו, וכעבור שנתיים פרסם רומן נוסף, "The Hands of Gravity and Chance" שתורגם לאחרונה, וזכה לשם העברי (התמוה!) לא אימא שלי.
אוגדן אינו רק חוקר בתחום הפסיכואנליזה. לאורך השנים הוא פועל גם כמטפל וכמדריך במכון הפסיכואנליטי של צפון קליפורניה.
דומה כי את הפרקטיקה הנהוגה בחדר הטיפולים הביא אתו אוגדן אל הרומן השני שכתב. המטפלים בנפש האדם אינם אמורים להתייחס אל המטופלים שלהם בשיפוטיות (כמובן שאם מדובר במעשים פליליים, מוטלת עליהם חובת דיווח).
גם סופרים אינם אמורים לשפוט את הדמויות שהם בוראים, אבל האופן שבו אותן דמויות מתקיימות אמור לייצג עמדה: מוסרית, אתית, אסתטית, או את כל אלה כאחת. ספרות (אמנות!) איננה זהה לטיפול נפשי. מטרותיה שונות. היא מבקשת לייצר חוויה אצל הקורא, ורצוי שתעורר בו מחשבות; שתציג דילמה שאין לה אולי פתרון, אבל שעצם העיסוק בה חשוב. וכן, במיטבה היא יוצרת גם תחושה של התעלות הנפש, או סתם התרגשות שמקפלת בתוכה משמעות.
בספרו השני מצליח אוגדן בהחלט להעניק לקורא חוויה. הרומן קריא מאוד. העלילה מתפתחת בקצב מהיר, מסקרנת, ומושכת. אין ברומן שום רגע דל, כל כולו תהפוכות והפתעות.
עם זאת, הספר אינו חף מבעיות.
אחד העקרונות הראשונים שמלמדים בסדנאות כתיבה נקרא "showing, not telling", במילים אחרות: התביעה מכותבים לספר "את" ולא לספר "על". שהרי קל מאוד לספר על משהו. אפשר למשל לספר בקווים כלליים, על אנה קרנינה: אישה נשואה שקצה בבעלה, מתאהבת בגבר שרמנטי, עוזבת את הבית (ואת בנה), יולדת למאהב בת, סובלת מהתנכרות החברה שדנה אותה לכף חובה כי היא חיה בחטא, וכן הלאה. זאת כמובן דוגמה גסה מאוד, שאיש לא יראה בה ספרות. אלא שכותבים נוטים לא פעם לפנות אל הדרך הקלה, ואז תיאוריהם חיצוניים. במקום לתת לדמויות לפעול ולהביע את עצמן, ולאפשר לקורא להבין מה עובר עליהן, מה הן חשות, רוצות, חושבות, הסופר מספר לנו על אודותיהן. אוגדן נוהג כך מדי פעם (דוגמה אחת קטנה: "ארין היה ילד טוב לב ומתחבב בקלות"), כשם שעשה, אגב, בחלקו האחרון של הרומן הקודם שכתב.
בעיה נוספת: תיאור המציאות הקלסטרופובית של המשפחה יוצאת הדופן שאוגדן מביא בפנינו בספר לא תמיד משכנע. כתיבה משובחת יכולה ליצור כל מציאות שהיא, והיא תיראה לנו קוהרנטית ומתקבלת על הדעת, אם הכותב מיומן די הצורך, אבל בספר שלפנינו מצאתי את עצמי תוהה מניין בעצם מגיעים כל מיני פרטים, שצצים ונעלמים, ומעוררים תחושה שאינם אינהרנטיים לסיפור. נראה כי הכותב החליט עליהם מלכתחילה, והכניס אותם לרומן, לצרכיו. כך למשל דמיאן, אחד הגיבורים הראשיים בסיפור, מתגלה לגמרי במפתיע כאדם בעל יכולות יוצאות דופן בתחום הספרות, כמפרש וכחוקר. אבל מניין הגיעו היכולות הללו? לא היה להן שום אות מבשר. הן נולדו כשדמיאן החל ללמוד באוניברסיטה, ונמוגו מהסיפור כשאותו דמיאן החליט לפרוש מכתב העת הספרותי שבו שימש סגן עורך. לא משכנע! כך גם בעניין המציאות הקלסטרופובית, המשרתת את צרכיו של הסופר, אבל אינה אמינה. איפה האנשים האלה עובדים? אין להם שכנים? עמיתים? מכרים? הם לא מתיידדים עם אף אחד? אף פעם? מצד שני, כשיש צורך במישהו מבחוץ, למשל, כשמתעוררת השאלה מי ישמור על הילדה בשעה שהוריה עסוקים מאוד בענייניהם, "נולדת" לצורך העניין חברה שאמה "מגוייסת" פתאום, יש מאין, לטובת העניין…).
אבל כל אלה הם כאין וכאפס לעומת הבעיה העיקרית ברומן. זאת שרמזתי עליה, בעניין המטפל שאינו אמור להתייחס בשיפוטיות אל הפונים אליו.
תומס אוגדן עושה בספר שלפנינו משהו שהוא בעיני פשוט לא מוסרי: הוא מייצר תיאור של יחסי גילוי עריות, שאותם הוא מציג באופן כזה שמי שיחסים כאלה טורדים את מנוחתו נתפס כמנוול, חסר רגישות, חסר הבנה ומרושע.
גילוי עריות אינו עניין של מה בכך. אין לטעמי לאדם זכות לייצר סיפור אידילי על יחסים כאלה. ליצור עולם מיופה, שבו כמעט אסור להתנגד לגילוי עריות, כי טמונה בהם אמת מופלאה, שרק אנשים רגישים יכולים להבחין בה. כמה קל לביים את המציאות כך שתתאים להשקפת העולם של הכותב! אמירתו של הרומן שלפנינו היא שהתאהבות אמיתית בין בני משפחה, ומימושה, היא עניין אפשרי, שיש לא רק להשלים אתו, אלא גם לקבל אותו בהבנה, ושכל מי שמתנגד לאהבה כזאת הוא אדם צר אופקים ומוגבל.
לא רק שאוגדן, כמו מטפל נפשי מסור, אינו שופט את הדמויות שלו: הוא מבקש גם מאתנו שלא נשפוט אותן, אלא שנעניק להן מקום של כבוד בתודעתנו.
כדי לפתור את הבעיה הראשונה שגילוי עריות מציג – החשש מפני הולדתם של ילדים פגועים – עוקף אותה אוגדן, לכאורה באלגנטיות: הילדה נולדה בעצם מתרומת זרע, ולכן אינה בתם של אח ואחות ביולוגיים. אם כך הכול כביכול תקין. האם הפתרון הזה באמת יכול לספק הצדקה לזוגיות מינית בין אחים? האם האידיליה שאוגדן מציג מעוגנת במציאות?
כמי שהייתה בקשר די קרוב עם לא מעט נשים שעברו גילוי עריות, בנות ואחיות, עלי להעיד כי גם במקרים שבהם הייתה לכאורה הסכמה, הפגיעה הייתה אנושה וארוכת טווח. גם אם אוגדן מנסה "להקל" עלינו: מדובר באחים "רק" מצד האם, לא מצד האב. והם באמת מאוהבים. כך הוא מציג זאת. לא רק בסלחנות, אלא בהבנה מלאה (נוסח זאת שמצפים ממטפל!), וגם באהדה רבה.
כזכור, במאמרו המונומנטלי "טוטם וטאבו" ניסה פרויד לבאר את שורשיו של הטאבו על גילוי עריות. פרויד דוחה את ההשערה שלפיה "העובדה הביולוגית שחיתונם של שארי בשר מזיק לאנושות" עומדת בבסיסו של הטאבו. פרויד מגלגל מין סיפור ארוך ומוזר על שבטים קדמוניים שבהם רצחו בנים את אביהם ושכבו עם אמם, (שהרי מתקיימת בלבם של בנים תשוקה עמוקה לנהוג כך), ושמהרצח הקדמון הזה נוצר האיסור העמוק על גילוי עריות.
פרויד נשען ב"טוטם וטאבו" על מידע שסיפקו אנתרופולוגים בני זמנו על אודות מנהגיהם של שבטים מרוחקים מהציוויליזציה המערבית, ה"מוכיחים" כי הסיפור שרקם מתקיים אצלם. לא ברור לי אם פרויד עצמו האמין במיתוס שהמציא, אבל ברור לגמרי, ש"הטאבו הוא מצווה מצפונית, והפרתו מעוררת הרגשת אשם נוראה, שהיא מובנת מאליה, כשם שמקורה טמיר ונעלם", כדבריו. "הטאבו," מוסיף פרויד, "הוא איסור קדמון, שהוטל מבחוץ (על ידי בעל סמכות) והוא מכוון כלפי העזות שבתשוקותיהם של בני האדם. השאיפה להפר אותו מתקיימת ועומדת בלא מודע. […] ביסודו של הטאבו עומד ויתור."
ויתור על מה? על תשוקה אסורה, שכן "יסוד הטאבו הוא עשייה אסורה, שיש נטייה חזקה אליה בלא מודע."
עוד כותב פרויד כי מי שעובר על הטאבו מעורר קנאה: "מדוע יהא מותר לו מה שאסור לאחרים?"
והנה דומה כי בספר שלפנינו אוגדן מזלזל באיסור העמוק (ביהדות – "יהרג ובעל יעבור"), ומציג את מתנגדיו באור שלילי. קורא הספר אמור להיפרד ממנו בתחושה של סובלנות כלפי קשר זוגי שיש בו גילוי עריות, גם אם הוא אסור על פי החוק. אוגדן אפילו מפרט כמה עובדות שמאפשרות גילוי עריות. למשל, שבמדינות מסוימות בארצות הברית קשר כזה אינו נחשב עבירה פלילית (!).
אפשר אולי להבין, גם אם בקושי, את הדפורמציה המקצועית של הפסיכואנליטיקן שלימד את עצמו לקבל את הבעיות שהזולת מביא בפניו, ורק להיות קשוב לו ולצרכיו. אבל אוגדן הסופר אינו רשאי לטעמי לעשות מניפולציה חמורה כל כך, עד שאיסור כה עמוק ומהותי בטבע האדם מתקבל לא רק בשוויון נפש אלא אפילו באהדה.
תאריך הכנסה לאתר 30/06/2018
"לא אמא שלי" מתאר משפחה שמתקשה לתפקד. האם רוז, שהתאלמנה מבעלה לפני שנים רבות, מגדלת שלושה ילדים: ארין הבכור, נער עדין, אהוב על אמו. דמיאן, שבחזותו החיצונית שונה מבני המשפחה, מהווה אתגר לאמהותה. קתרין הצעירה היתה ילדה של אמא, אך בעת פתיחת הספר היא צעירה מתמרדת וביקורתית. תפקיד חשוב... המשך הביקורת
"לא אמא שלי" מתאר משפחה שמתקשה לתפקד. האם רוז, שהתאלמנה מבעלה לפני שנים רבות, מגדלת שלושה ילדים: ארין הבכור, נער עדין, אהוב על אמו. דמיאן, שבחזותו החיצונית שונה מבני המשפחה, מהווה אתגר לאמהותה. קתרין הצעירה היתה ילדה של אמא, אך בעת פתיחת הספר היא צעירה מתמרדת וביקורתית. תפקיד חשוב במשפחה ממלאת מרגרט, אחותה של רוז, אשה עצמאית בעלת קריירה, שבעברה נישואים קצרים.
הספר נפתח כשקתרין נופלת מן המדרגות בבית המשפחה, בעוד אחיה מתבוננים קצרי-יד מלמעלה, ואמה עומדת חסרת-אונים למטה. מכאן נפרש סיפור המשפחה קדימה ואחורה, בעיקר סביב דמותו של דמיאן, שכשהיה פעוט הועבר מרוז למרגרט וחזרה, לכאורה מכוונות טובות. שמו של הספר בעברית נגזר מתחושתו של דמיאן שלמעשה אף אחת מן הנשים אינה אמו.
בדומה לספרו הקודם, "הפרטים שהושמטו", גם הספר הזה הוא יותר תיאור מקרה מיצירה ספרותית. אוגדן, שהוא פסיכואנליטיקאי, מתאר את שעבר על דמויותיו, תוך שהוא מבאר את תגובותיהם, ואינו מניח דבר לדמיונו או לפרשנותו של הקורא, אלא ממש מאכיל בכפית (יחד עם זאת הוא חוטא פה ושם בהחמצות תמוהות. לדוגמא, בחצי משפט בלבד הוא מספר שגבר שעבד במשק הבית של מרגרט תקף מינית את דמיאן. שום מילה על השפעת הארוע על הילד). הסגנון הזה משעמם למדי, לפחות בעיני.
בעוד ב"הפרטים שהושמטו" העלילה היתה מגובשת, וגם אם הסגנון היה דיווחי מהלך הסיפור היה מוצלח – מקרה דרמטי בפתיחה, והארועים שהוליכו אליו בהמשך - "לא אמא שלי", לעומת זאת, חלש גם מבחינה זו. הוא נפתח בסצנה שאינה בהכרח מרכזית לסיפור, ומסתיים באופן תלוש בנקודת זמן שלא ברור למה דווקא בה בחר הכותב לעצור. הספר סובל גם מגודש פרטים בלתי נחוצים, וממספר גדול מדי של נושאים. תחילה נראה כי הנושא הוא היחסים בין האחים, אחר-כך מצטייר כי הספר מספר על אימהוּת, ובסופו של דבר הוא מתכנס לזוגיות בעייתית. באופן מאכזב משהו, דווקא לנושא אחרון זה, שאינו שגרתי, אוגדן אינו מספק הסבר משכנע, וההתיחסות שלו, ושל דמויותיו, אליו פשטנית.
אפשר להזדהות עם הדמויות ולחוש את כאבן, אבל הספר אינו מסייע בכך, וחבל.
תאריך הכנסה לאתר 26/06/2018
'לא אימא שלי' הוא ספר מטלטל ומרתק המספר את קורותיה של משפחה לא מתפקדת. אירועים שאירעו, החלטות שהוחלו בשלב מוקדם בחייהם של הילדים, וסודות שהתגלו מעצבים את חייהם של הילדים ולא בטוח שלטובה.
משפחת קין, מורכבת מ-2 בוגרים, האם רוז ואחותה... המשך הביקורת
'לא אימא שלי' הוא ספר מטלטל ומרתק המספר את קורותיה של משפחה לא מתפקדת. אירועים שאירעו, החלטות שהוחלו בשלב מוקדם בחייהם של הילדים, וסודות שהתגלו מעצבים את חייהם של הילדים ולא בטוח שלטובה.
משפחת קין, מורכבת מ-2 בוגרים, האם רוז ואחותה מרגרט (האב נהרג בתאונת דרכים), ו-3 ילדים. ארין, דמיאן וקתרין הבת הצעירה. הסיפור מתחיל עם נפילתה של האחות בת ה-13 במדרגות הבית כשבני הבית צופים בה חסרי אונים. קתרין סובלת מזעזוע מוח קשה ועוברת סדרת ניתוחים בראשה בשל דימומים. אירוע זה הוא רק אחד מסדרת אירועים שמתרחשים בחייה של המשפחה ומעצבים את עתידה.
הסופר פורש את חייה של המשפחה אחורה וקדימה בזמן, מילדותן של האחיות, לשנות נישואיהם הראשונות של רוז ובעלה, ללידתם של הילדים, להתמודדות עם מות האב עד החלטות הרות גורל בנוגע לבן האמצעי דמיאן, בין שתי האחיות, המשפיעות וצולקות לטווח ארוך של שנים את נפשו הרכה של הילד ועל אחיו, ועד הקשרים בן האחים לאורך השנים מילדות ועד בגרות. חייהם מובאים בפני הקורא ולא בסדר כרונולוגי. הם שופכים אור על התנהלותה של המשפחה ועל הסיבות להיותה לא מתפקדת.
הספר נכתב בידי פסיכואנליטיקאי, אותו קראתי לראשונה בספרו הקודם שתורגם "הפרטים שהושמטו". ספר שהשאיר הרבה מחשבות ומועקה אבל נכנס לנבכי נשמתם של הדמויות. גם בספר הזה המשיך הסופר לחדור לנשמות, לרגשות ולהתנהגויות של הדמויות בספר מבלי לעגל פינות או לרחם על הקורא. ולמרות זאת גרם לי הספר לרצות לחבק, ולנחם, גם אם לא תמיד להסכים עם ההחלטות הפגומות שלקחו הדמויות במהלך התבגרותם.
הספר עצוב, כואב, מטלטל ולא מעניק נחמה, ועם זאת מומלץ בחום.
תאריך הכנסה לאתר 24/06/2018
אהבה היא דבר עצוב
לפני שנה בדיוק (שנה ויום אם אתם מתעקשים לבדוק אותי בגלילה אחורה באתר) העליתי כאן את הביקורת המחמיאה-מאוד שלי על הספר "הפרטים שהושמטו" (עם עובד) של הפסיכואנליטיקאי האמריקני תומס ה. אוגדן. זה היה רומן ראשון לכותב שהוציא שורה ארוכה... המשך הביקורת
אהבה היא דבר עצוב
לפני שנה בדיוק (שנה ויום אם אתם מתעקשים לבדוק אותי בגלילה אחורה באתר) העליתי כאן את הביקורת המחמיאה-מאוד שלי על הספר "הפרטים שהושמטו" (עם עובד) של הפסיכואנליטיקאי האמריקני תומס ה. אוגדן. זה היה רומן ראשון לכותב שהוציא שורה ארוכה ומצליחה של ספרי עיון, ואת ספר הביכורים הבשל והנפלא הזה שלו הוציא בגיל 68.
ואם מישהו חשב או חשש ש"הפרטים שהושמטו" היה אולי הבלחה חד-פעמית של מי שכלל אינו סופר, ספרו השני - "לא אימא שלי", שיצא עכשיו בעברית (עם עובד), מוכיח שאוגדן הוא לא סתם סופר – הוא סופר מצוין וייחודי. כמו בספרו הראשון, גם הפעם גיבוריו כולם אנשים פגומים, יוצאי דופן עד חריגים, מצולקים ומסוכסכים מבפנים, שחייהם הם מלחמה רצופת קרבות קטנים וגדולים על נאמנות לעצמם, על מציאת מקומם במשפחה ובחברה, על קיומה הסביר של אחיזת-העיניים של הנורמטיביות, על אהבה ושייכות, על שפיות. ומה שמקסים בכתיבה של אוגדן, זה שהוא לא עושה שום דבר מכוון כדי לחבב את גיבוריו השונים-משונים על הקורא, ודווקא בהצגתם הבלתי-אמצעית, הישירה, האנושית להפליא והחפה מסנטימנטליות, דווקא בהצגת כל פצעי ופגעי חייהם כמות שהם, הוא מצליח לעורר בקוראים אמפטיה והבנה כלפיהם, לגרום לנו לחבב אותם, לכאוב אותם ועליהם, להרגיש קשת שלמה של רגשות כלפיהם כבני אדם.
גם הפעם העלילה מתרחשת בחלקה הגדול במערב התיכון של ארה"ב, אי-שם במרכז אילינוי. קתרין, הבת הצעירה במשפחת קין, ילדה יפה בת שלוש-עשרה שלה שני אחים גדולים ממנה, דמיאן וארין, נופלת במדרגות הבית וסובלת מזעזוע מוח קשה. היא מתרסקת, ואיתה גם הקרום הדקיק שמסתיר את סיפור משפחתה ומשמר את חזותה המתפקדת-למראית עין. קתרין מאושפזת בבית חולים, עוברת ניתוח בראש בגלל דימום חוזר ואמה, רוז, צמודה אליה במשך שבועות שבהם שני האחים הגדולים פחות או יותר דואגים לעצמם בבית. אבי המשפחה נהרג בתאונת אופנוע עוד לפני שקתרין נולדה, ודודתם מרגרט, אחות אמם הגרושה, מגיחה לביקורים ומממנת שירותי ניקיון ובישול, אבל רוב הזמן היא עסוקה בקריירה תובענית כבנקאית השקעות.
אוגדן אינו לוקח את הקוראים למסע לינארי בזמן הסיפור, אלא נע עם ובין בני המשפחה קדימה ואחורה, לוקח מעין פסקי זמן לצדדים ומצליח לפרוש כך יריעה רחבה, מורכבת ומרובדת של חיי משפחה אחת, שהדבר היחיד שמשותף בה לכולם הוא שאף אחד מהם אינו אדם רגיל במובן הנורמטיבי של המונח, למרות שהם כולם שונים מאוד זה מזה. אוגדן חושף את שונותם של הגיבורים ונסיבות חייהם המשותפות-שונות טפח אחר טפח, כמעט כמו במותחן ששוב ושוב מפתיע ולא צפוי, ובה-בעת הוא עושה זאת בטבעיות כזאת שגם החריגוּת הגדולה ביותר (שבדרך כלל תקרא סטייה ומעשה מנוגד לחוק), היא כאן חלק מסקאלת השונות האנושית; היא אמנם נקודת הקצה הקיצונית ביותר בה, ובכל זאת – היא חלק ממנה.
יש דברים שהקורא הסביר (ודאי זה שקרא את אוגדן הראשון) אולי יידע לצפות, כמו למשל העובדה שנישואיה הקצרים של רוז קין לא היו מאושרים כפי שהיא מציגה בתחילה, אבל גם כשמתרחשים דברים שכל אחד חווה או ראה מקרוב בעצמו אוגדן יודע להניח אותם בהקשר שמעניק משמעות לכל, שמתיר הכול, שמקבל, או אם להשתמש במנוח הפסיכולוגיסטי האופנתי-שחוק – מכיל, כל וריאציה אנושית. כך למשל, כשהוא חושף בהדרגה את בחירותיה של מרגרט, הדודה, שמצליחה מאוד בעבודתה אבל במונחים חברתיים מקובלים נחשבת לכישלון בכל ממד אישי, הוא מעצב אותה כאישיות שגורמי הסיפוק והאושר שלה אמנם אינם מקובלים או מובנים לרוב, אבל הם לגיטימיים והגיוניים באותה מידה. וכשהוא משרטט את דמותו של דמיאן, הבן האמצעי, כילד שמרגיש מגיל צעיר מאוד דחוי ולא שייך בביתו – כשמתברר לו בבגרותו הסוד שהוסתר לגבי נסיבות הולדתו, הוא – והקורא איתו – מרגיש שנמצאה החתיכה החסרה בפזאל התחושה האנושית הבסיסית.
את הגלריה האנושית המרהיבה-עגמומית שלו מפעיל אוגדן בעלילה קצבית, שלפעמים כאמור, דומה קצת לתעלומה שנפרשת ומתפענחת מבלי שידענו כלל שנקלענו לתעלומה. והוא עושה את זה בכתיבה קולחת, ישירה, חפה מסנטימנטליות, מדייקת וחסכנית אבל אף פעם לא קמצנית, כתיבה שכוחה הגדול הוא באיפוקה. ספר שהוא קסם מעציב.
שבוע הספר תכף נגמר בירידים אבל חודש הספר יימשך עוד שבועיים, אז תוסיפו גם את זה לרשימת הקניות שלכם.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|