בשנת 1908 פרסם הסופר הבריטי קנת גרהם ספר שעתיד להפוך לקלסיקה ספרותית המלווה ילדים עד היום: "הרוח בערבי הנחל". עד ליציאת הספר עבד גרהם בבנק ופרסם סיפורים קצרים וספרים. לאחר יציאת הספר, והוא בן 49, פרש מעבודתו בבנק. מאז יציאתו לאור זכה הספר לתרגומים בשלל שפות ולעיבודים רבים באמצעי מדיה נוספים.
בעברית פורסם הספר לראשונה בשנות החמישים ומאז זכה לתרגומים נוספים, אחד המוכרים שבהם הוא תרגומו של אוריאל אופק משנת 1984, תרגום אשר לרגל 110 שנה ליציאת הספר לראשונה נערך ע"י בתו עטרה אופק. התרגום המחודש של הספר משמר את השפה העשירה והיפה של אוריאל אופק, באופן בו יוכלו ילדים בני ימינו להבינו במלואו ולקרוא אותו בצורה קולחת.
אנו נכנסים אל עולמם של החיים בערבי הנחל דרך סיפורו של חפרפר היוצא מביתו תחת האדמה לשיטוט שתחילתו ידועה אך סופו לא צפוי. במהלך טיול שגרתי המביא אותו אל גדות הנחל הסמוך לביתו, הוא נתקל בנברן המציע לו לבקר בביתו ומשיט אותו על פני הנחל. הביקור מתארך והשניים מבלים זה עם זה ימים ולילות, כך מתוודע חפרפר ועמו הקוראים, לחבריו הרבים של נברן ובמיוחד לקרפד וסמור המשמשים צירים מרכזיים בהנעת עלילת הספר. כל בעל חיים מובחן ממשנהו בזכות התכונות שהעניק לו הטבע ובזכות התכונות האנושיות שהעניק לו הסופר ומובילות את חייו.
תיאור חייהם של בעלי החיים בספר מדמה מצד אחד את עולם בני האדם והדמיות השונות בו מקבלות מאפיינים אנושיים ברורים המאפשרים לקרואים לצפות את צעדיהם והחלטותיהם. לצד זאת בחירתו של גרהם להתמקד בבעלי החיים בסביבתם הטבעית מעניקה לספר איכות נוספת הנובעת מתיאורי סביבת המגורים והחיים של בעלי החיים, תיאורים עשירים היוצרים מפגש בלתי אמצעי עם הטבע באופן ההופך אותו לדמות נוספת בעלילה.
עבורי המפגש החוזר עם הקלסיקה הספרותית הזכורה לי מהילדות יצרה חווית קריאה שונה לחלוטין. האירועים המתרחשים בספר קיבלו בקריאה הנוכחית פרשנות אחרת, כזו המתאימה יותר לעולם המבוגרים ממנו יצר הסופר את הדמויות וחייהם. קריאה כזו משקפת באופן נפלא את מהותן של קלסיקות ספרותיות אשר מיטיבות לזקק את הטבע האנושי באופן המדבר לבני כל הגילאים ומאפשרות קריאה חוזרת ונשנית ביצירה המשקפת בכל פעם מימד נוסף של היצירה.
את הספר מלווים האיורים המקוריים של א"ה שפרד, איורי שחור לבן המצליחים ללכוד את הטבע לצד המרקם האנושי שמעניק לו הסופר.
הספר מנוקד ומתאים הן לשולטים היטב ברזי הקריאה והן לקריאה משותפת עם ילדי בית הספר. המלצה חמה למי שגדלו על הספר ומעוניינים להעביר משהו מחוויית הילדות שלהם גם לדורות הבאים.