|
|
|
השנאה שנתתם |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3335 |
|
|
סטאר, אפרו-אמריקאית בת שש-עשרה, חיה בשני עולמות: בשכונת העוני שבה נולדה וגדלה, ובחברת הילדים העשירים מהתיכון היוקרתי שלה בפרברים. האיזון העדין בין השניים נשבר לרסיסים כאשר שוטר, לבן, יורה בחבר הכי טוב של סטאר, והיא העדה היחידה שיכולה להפליל אותו. האם לסטאר יהיה הכוח להוביל את המאבק שיוציא את האמת לאור?
ומה המחיר שתיאלץ לשלם על כך?
ספר הביכורים של תומס זכה בפרסים ספרותיים ובהם פרס הגרדיאן באנגליה, והבוסטון גלוב בארצות הברית, קיבל שמונה ביקורות כוכב, מככב בראש רשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס מצאתו לאור לפני שנה וחצי, ובקרוב נראה אותו גם על מסך הקולנוע.
זהו הישג נדיר וכולו בזכות כתיבה יוצאת דופן ונושא שנוגע לכולנו במאה ה-21.
ספר הביכורים של תומס זכה בפרסים ספרותיים ובהם פרס הגרדיאן באנגליה, והבוסטון גלוב בארצות הברית, קיבל שמונה ביקורות כוכב, מככב בראש רשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס מצאתו לאור לפני שנה וחצי, ובקרוב נראה אותו גם על מסך הקולנוע.
זהו הישג נדיר וכולו בזכות כתיבה יוצאת דופן ונושא שנוגע לכולנו במאה ה-21.
אנג'י תומס, ילידת 1988, נולדה וחיה בג'קסון מיסיסיפי (אחת המדינות הגזעניות ביותר בארה"ב). היא אמנם כותבת ספרות בדיונית, אבל מטרתה להאיר את מציאות החיים של אפרו-אמריקאים. בילדותה גרה בשכנות לביתו של פעיל זכויות-האזרח מדגר אוונס, שנרצח בשנת 1963 בידי חבר הקו-קלוקס-קלאן, והפך לסמל מאבק השחורים לשוויון זכויות. בצל סיפורו היא גדלה. בגיל שש הייתה עדה לקרב יריות בין-גזעי ליד ביתה. בבוקר למחרת אמה לקחה אותה לספרייה להראות לה שאלימות אינה שולטת בעולם. הביקור הזה הניע אותה לכתוב.
אנג'י תומס היא האפרו-אמריקאית הראשונה שקיבלה תואר בכתיבה יוצרת באוניברסיטת בלהוון – אוניברסיטה "לבנה" בעיקרה. היא אומרת שהחוויה הזו השפיעה על הכתיבה שלה. במהלך הלימודים, כאשר תהתה באיזו סוגה לכתוב, המורה שלה אמר שדרך כתיבה של חוויות אישיות היא יכולה לתת קול לכל מי שהושתק בסביבתה, ולספר את סיפורו.
הריגתו של אוסקר גראנט (2009), גבר אפרו-אמריקאי לא חמוש, על ידי שוטר לבן על לא עוול בכפו – אירוע שהתרחש בזמן לימודיה - ואירועים דומים היוו השראה לכתיבת הספר השנאה שנתתם ולמהלך עלילת הרומן.
השראה למאבק לשוויון זכויות ולהזדמנויות לאפרו-אמריקאים הוא הראפֶּר טופאק, מלבד הקריאה שלו לפעולה משנַת-מציאות שתומס רוצה לעורר בקוראים שלה, היא מבקשת לגרום להם לחשוב, להרגיש ולצחוק – כמו השירים שלו.
שם הספר השנאה שנתתם לקוח מאחת מכתובות הקעקע על גופו של טופאק. על בטנו חרוט: THUG LIFE - המשמעות היא "חיי בריון", אבל אלה גם ראשי תיבות של:
"The hate u give little infants f**ks everyone". כלומר שנאה היא בומרנג.. אנג'י תומס לא יכלה להשתמש בכל המשפט ככותרת לספר (ארוך ולא מתאים לספר נוער), ולכן הסתפקה בחלק הראשון.
תומס עצמה הייתה ראפרית בתיכון.
זכויות העיבוד הקולנועי לספר נמכרו ל-FOX 2000. לתפקיד הראשי הוחתמה אמנדה שטנברג ("משחקי הרעב", "הכול, הכול").
הטריילר לסרט:
https://www.facebook.com/TheHateUGive/videos/1602203409889398/?fref=mentions
על THUG LIFE, הקעקוע של טופאק ושם הספר:
http://www.epicreads.com/blog/tupac-thug-life-hate-u-give/
ריאיון עם אנג'י תומס
https://www.theguardian.com/books/2017/mar/26/angie-thomas-the-debut-novelist-who-turned-racism-and-police-violence-into-a-bestseller
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
השנאה שנתתם - אנג'י תומאס
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 25/05/2019
בבסיסו הסיפור עוסק בגזענות אך הוא הרבה יותר מכך. זהו ספר מעורר מחשבה ולא בהיבט הפשטני שבו על כאן ועכשיו בעלילה אלא על התנהגות גלובלית שמתרחשת בלא מעט מקומות ובלא מעט שכבות ומגזרים. בספר אחד לא תצליח הסופרת, אנג'י תומאס, לשנות את העולם על אף שהייתה רוצה בכך, אך העובדה שכתבה ספר זה, על נושא מורכב... המשך הביקורת
בבסיסו הסיפור עוסק בגזענות אך הוא הרבה יותר מכך. זהו ספר מעורר מחשבה ולא בהיבט הפשטני שבו על כאן ועכשיו בעלילה אלא על התנהגות גלובלית שמתרחשת בלא מעט מקומות ובלא מעט שכבות ומגזרים. בספר אחד לא תצליח הסופרת, אנג'י תומאס, לשנות את העולם על אף שהייתה רוצה בכך, אך העובדה שכתבה ספר זה, על נושא מורכב והנגישה אותו לבני נוער זה מעיד על מחשבה שפורצת את גבולות הספרות והרצון להשאיר חותם גם לאחר הקריאה - לדעתי, הצליחה בכך הסופרת.
לגיבורת הספר קוראים סטאר. נערה מקסימה ממוצא אפרו-אמריקאית שלא אוהבת למשוך אליה יותר מידי תשומת לב, בת 16 אשר אוהבת את החיים שלה. החיים של סטאר מתחלקים לשניים: בשעות הבוקר כשהיא בבית-הספר היא בחברת ילדים לבנים, ממעמד סוציואקונומי גבוה (הוריה התעקשו שתלמד בבית הספר יוקרתי בעל הצלחות אקדמיות גבוהות), בשאר היום עם ילדי השכונה ממוצא זהה לזה שלה. הגיוון היה חשוב להוריה כך בעצם להשאיר אותה עם שתי רגליים על הקרקע. באחד הערבים היא יוצאת למסיבה שבמהלכה נשמעות יריות. היא מחליטה, יחד עם חברה הטוב, קאלייל, לצאת מהמסיבה ולחזור הביתה. בדרך הביתה נורה החבר על ידי שוטר לבן . סטאר היא העדה היחידה, היחידה שיכולה לשפוך אור על הנעשה באותו אירוע אך זה לא פשוט בכלל.
ההתחלה קצת יבשה אבל במהרה יש תחושה שהסיפור לופת בגרון. חזק.
הספר כתוב בצורה מהודקת, קולחת ומאוד ברורה מעיניה של הגיבורה.
הסופרת, אנג'י תומאס, נוגעת בנושאים מאוד מורכבים כמו יחסים בין הורים-ילדים-אחים, גזענות, חבריות, גיל ההתבגרות ועוד. את כל זאת עושה בעדינות ובלי ליפול לשטינקים ספרותיים או קלישאות.
ספר זה מתווסף לסדרת הספרים בסדרה 'מהעולם האמיתי', שבו כל ספר כנבחר בפינצטה. סדרה מעולה-מעולה שנוגעת בעניינים שלא תמיד נעים לדבר עליהם או שמעלה לתודה עניינים בוערים בגיל הנעורים.
מומלץ - קריאה מהנה,
יעל
תאריך הכנסה לאתר 23/11/2018
הערב התחיל דווקא טוב. אני יושב על ספסל בגן הציבורי, מוזיקה טובה מתנגנת באוזניות, שוקולדים מתמוססים בפה ורוח סתווית קרירה מעניקה מיזוג מהטבע. אבל איך כתוב בספר? "בסך הכול זה יום טוב. אבל ימים טובים לא נמשכים לנצח". הם מתפוצצים לנו בפנים בקול שאון גדול.
... המשך הביקורת
הערב התחיל דווקא טוב. אני יושב על ספסל בגן הציבורי, מוזיקה טובה מתנגנת באוזניות, שוקולדים מתמוססים בפה ורוח סתווית קרירה מעניקה מיזוג מהטבע. אבל איך כתוב בספר? "בסך הכול זה יום טוב. אבל ימים טובים לא נמשכים לנצח". הם מתפוצצים לנו בפנים בקול שאון גדול.
בשדרת הספסלים הסמוכה מתיישבים כמה צעירים אתיופים. זמן מה לאחר מכן מגיעים לגן כמה נערים אחרים. יש להם בקבוקי בירה ביד, קעקועים מעטרים את קיבורת ידם ומוזיקה בעוצמה של אולם חתונות בוקעת מהרמקולים הרוטטים שלהם.
פנים זעופות צצות מאחד החלונות ואדם מבוגר צועק "שיהיה כאן שקט, פושטקים." אחד הנערים מסמן לו אצבע משולשת, פולט קללה ומגביר את עוצמת המוזיקה. זה כבר לא אולם חתונות, זו הופעה חיה בקיסריה. לא חולף זמן רב ויללות הסירנה המשטרתית מנסרות את חלל האוויר. הנערים ממהרים להסתיר את בקבוקי הבירה ולהנמיך את המוזיקה. על הניידת שמגיעה למקום מתנוסס השלט "שיטור קהילתי", אבל זה לא מונע מהגוץ השמנמן והמקריח שמגיח ממנה להתנהג כמו איזה רמבו. הוא ניגש בצעדים נמרצים ל... רוצים לנחש למי בדיוק? רמבו פונה אליהם בצורה בוטה ודורש מהם לעזוב את המקום. כמובן שהנערים האתיופים אומרים שלא הם אחראים למהומה, וכמובן שכל הסבריהם נופלים על אוזניים ערלות.
אני מתערב לטובתם ומסביר לשוטר מה בדיוק אירע, אך הוא קוטע אותי בחדות. גבתו הימנית מורמת כשזו השמאלית נותרת במקומה הטבעי, והדבר משווה לפניו הזעופות ארשת מגוחכת. רמבו נועץ בי עיניים טמומות מבט. "רק רגע," הוא שואל. "מי אתה בדיוק בשבילם, העורך דין שלהם?" אני לא נשאר חייב ושולף מהמותן. "אני אחיהם הגדול. מה, לא שמים לב לדמיון?" לוקח לרמבו כמה שניות עד שנופל לו האסימון, ואז חיוך עקום משתרבב לו בזווית פיו, והוא מבשר רעות. "אהה... אתה מתחכם אתי. הבנתי."
בשעה שהצעירים האתיופים מפנים את המקום אני שואל את רמבו אם אני יכול להמליץ לו על ספר טוב, "השנאה שנתתם". הוא פולט נחירת בוז. "אני לא קורא ספרים," הוא אומר. "יש לי דברים יותר חשובים לעשות." נו, ככה זה כשאתה עסוק במיגור כוחות האופל (והשְׁחוֹר, כמובן) הש איך לך זמן לשטויות.
אם לא ספרות, אז אולי אקטואליה? אני שואל את רמבו אם הוא שמע על יוסף סלמסה. החיוך העקום הופך לארשת פנים זועמת במיוחד. כן, הוא שמע. רמבו מקרב את פניו אל פניי באופן שבו זר, לו נקלע למקום, עלול היה לחשוב שהשוטר עומד להדביק לי נשיקה צרפתית. הוא מסביר לי שהעונש הקבוע בחוק על העלבת עובד ציבור הוא שלושה חודשי מאסר ושהחוק מאפשר לו לעכב אותי לחקירה בתחנת המשטרה. למי שלא שמע על פרשת סלמסה, ממש בקיצור נמרץ: יוסף סלמסה, צעיר אתיופי שומר חוק, ישב לתומו על ספסל בגן הציבורי הסמוך לביתו כששוטרים שהגיעו למקום בעקבות תלונה על ניסיון פריצה של אדם חמוש בסכין חשדו בו (מעניין באמת למה), תקפו אותו באקדח אלקטרוני מסוג "טייזר", אזקו אותו בידיו וברגליו ולקחו אותו לתחנת משטרת זיכרון יעקב. כאשר אביו הגיע למקום הוא מצא את סלמסה מוטל ללא ניע על הכביש מחוץ לתחנה, כשהוא אזוק בידיו וברגליו. ארבעה חודשים לאחר האירוע הטראומתי שהותיר צלקות בנפשו של "הפושע המסוכן", יצא יוסף סלמסה להפסקת צהריים מעבודתו ולא שב. גופתו נמצאה בתחתית מצוק המחצבה בבנימינה. בבחינה מחודשת של חומר הראיות בתיק, לפי בקשת המשפחה, מצאה המחלקה לחקירות שוטרים כי השוטרים שיקרו כשטענו שהזהירו את יוסף סלמסה בטרם השתמשו נגדו בטייזר. כמו כן נמתחה ביקורת על השארתו אזוק מחוץ לתחנת המשטרה ועל איומי המשטרה על בני משפחתו כדי שיבטלו את התלונה שהגישו למח"ש. איך הסתיימה הפרשה? מפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, החליט שאין מקום לנקוט בצעדים מִנהליים או פיקודיים נגד השוטרים שהיו מעורבים בפרשה. אפילו נזיפה הם לא קיבלו.
בזמן שרמבו שלי והניידת שלו עוזבים את המקום אני נועץ מבט בחבורת הנערים המקועקעים, השבעים, שנותרה בגן. בקבוקי הבירה נשלפים בחזרה והרמקולים חוזרים לרטוט ולהרעיש עולמות. השיר הנפלא Blue Lights של ג'ורג'ה סמית בוקע מהם וללא ספק אני חווה את הרגע האירוני ביותר בחיים שלי.
האירוע הקטן שהייתי עד להתרחשותו לא הסתיים בהריגתו של נער שחור על ידי שוטר לבן כפי שקרה באירוע שמהווה את הבסיס לספר. התקרית גם לא הסתיימה אפילו במעצר או בעיכוב ע"י השוטר, אבל היא הותירה בי טעם רע מאוד. אני שולף מהתיק את "השנאה שנתתם" ומתבונן בעטיפה המקורית, החזקה, היפה כל כך, שמיטיבה להעביר את רוח הספר. בניגוד להמון מקרים אחרים, ההוצאה הישראלית שמרה על העטיפה המקורית ולא שינתה מאומה. הספר נמנה על סדרת ספרים ייחודית המיועדת לנוער מבית זמורה ביתן – "סיפורים מהעולם האמיתי על החיים שלנו". הסיפור כאן פשוט מאוד ולצערי הרב הוא באמת לקוח מהחיים שלנו. מהחיים באמריקה, יותר נכון. כן, המעצמה ההיא. הסובלנית, הנאורה, הליברלית. אמריקה של המאה ה- 21 שבה שוטר לבן הורג נער שחור ללא שום סיבה מוצדקת ובקלות שלא הייתה מביישת מעיכת זבוב טורדני. סטאר, גיבורת הרומן, היא חברת ילדות של הנער שנרצח והיא העדה היחידה למעשה. הסופרת נכנסה לעורה של נערה בת שש עשרה בצורה אותנטית ומרשימה. שלא כמו רבים מגיבוריו בני הנוער של ג'ון גרין, לא תמצאו כאן דמות פיוטית שמתפלספת מבוקר עד ערב על משמעות החיים. מצד שני, לא תמצאו כאן נערה שטחית וריקנית, כמו אלו של רבות מחברותיה לספסל הלימודים. סטאר היא נערה נבונה ורגישה, והיא ניצבת בפני דילמה גדולה. האם להבליג ולהמשיך בחייה, הכוללים חבר שהוא נער לבן ולימודים בבית ספר לבן ויוקרתי שעומד בניגוד גמור לשכונת העוני ממנה היא מגיעה, או לצאת למאבק כדי לחשוף את האמת שמערערת את היסודות היציבים, כביכול, של האינטגרציה שסטאר חשבה שהיא חלק ממנה.
סטאר מפגינה המון אנושיות והיא לא חוששת לצחוק על החולשות שלה, כולל חוסר האסרטיביות שלה בתגובותיה למקרה. כאשר המפיק בתוכנית הטלוויזיה בה היא עתידה להשתתף מודה לה על "האומץ שנדרש כדי לעשות את זה", היא כותבת "שוב המילה הזו. אומץ. לאנשים אמיצים לא רועדות הרגליים. לאנשים אמיצים אין בחילה. אנשים אמיצים לא צריכים להזכיר לעצמם איך לנשום אם הם יחשבו יותר מדי על הלילה ההוא. אם אומץ הוא מצב רפואי, אז במקרה שלי כולם טועים באבחנה." אבל ברגע האמת, בראיון עצמו, סטאר מפגינה תעצומות נפש ומשחררת כמה אמירות נעדרות תקינות פוליטית על גזענות, אמירות שחוכמה ותמימות דרות בהן בכפיפה אחת. גם בהופעה שלה בפני חבר המושבעים סטאר נותנת עדות מרשימה ומפגינה קור רוח. יפה עשתה הסופרת שבנקודה זו לא הפכה את הרומן החברתי המרגש הזה למותחן בית משפט מייגע, עמוס בדיונים משפטיים. כל ההליך המשפטי מתומצת כאן במשפטים ספורים, וטוב שכך.
הספר נוגח בתקרת הזכוכית שניצבת בפני השחורים בארה"ב ולא דופק חשבון. האם זה יעזור? מסופקני. ככה זה כשתקרת הזכוכית שלך עשויה מעופרת יצוקה. אביה של סטאר מתאר את המצב בצורה מצמררת: "אמריקה, עם כל התאגידים שלה, לא מביאה לקהילות שלנו מקומות עבודה, ובטח לא ממהרת לקבל אותנו לעבודה. ואז, שיט, אפילו אם יש לך תעודת בגרות, המון בתי ספר בשכונות שלנו לא מכינים אותנו כמו שצריך. איך בכלל הגיעו הסמים לשכונות שלנו? זאת תעשייה של מיליארדי דולרים. יש אנשים כמו ברנדה, שחושבים שהם צכים אותם בשביל לשרוד, ויש מין קאלילים כאלה, שצכים למכור אותם כדי לשרוד. הברנדות צכות להיות נקיות כדי להשיג עבודה, ובלי עבודה אין להם כסף למוסד גמילה. שעוצרים קאלילים על סחר בסמים, אז או שהם יושבים בכלא רוב החיים, עוד תעשייה של מיליארדים, או שהם לא מצליחים למצוא עבודה וחוזרים למכור סמים. זאת השנאה שאנחנו מקבלים ממערכת שתוכננה נגדנו."
הספר תורגם לעברית על ידי שני מתרגמים (איילת אטינגר ואוהד זהבי), ולא בכדי. זו לבטח הייתה עבודה מורכבת ומסובכת לתרגם את הסלנג השחור שמופיע לספר, והמתרגמים הצליחו לשמור על האותנטיות שלו בצורה מרשימה.
לא אני הפושע כאן, אבל לְמָחֳרָת אני מוצא את עצמי שב לזירת הפשע. בגן הציבורי שורר תוהו ובוהו. שברי בקבוקי בירה מפארים את מה שרק יום קודם היה דשא, בדלי סיגריות וקליפות גרעינים פזורים בכל מקום, מישהו קטף את כל הפרחים והשליך אותם בהפגנתיות בקרבת מקום. ונדליזם. כמה דקות לאחר מכן מגיעות למקום שתי נשים עם עגלת תינוקות ויושבות בספסל הסמוך. "את יודעת," אומרת אחת מהן. "שמעתי שאתמול עצרו כאן איזו חבורת אתיופים שאחראית לכל הגועל נפש הזה. אני אומרת לך, אין להם טיפת בושה. פשוט ביזיון."
אני מתקרב אליהן ונועץ מבט בתינוקות החמודים. עורם הצחור, עיניהם התכולות ופניהם הוורדרדות מבטיחים להם שבבגרותם הם לא יסבלו מהעוולות שמתוארות בספר. אני מקווה לפחות שהם לא יגרמו להן. אני מכחכח בגרוני ושולף את "השנאה שנתתם" מהתיק. "סליחה," אני פונה אל האימהות. "אפשר אולי להציע לכן ספר טוב?"
תאריך הכנסה לאתר 11/09/2018
סטאר, נערה שחורה בת שש עשרה, גדלה בשכונת עוני אליה היא רגילה כל חייה וזאת למרות שמצבם הכלכלי של הוריה מאפשר להם לעזוב, לו רצו לעשות זאת, אך הם נשארים שם בכל זאת על מנת לגדל את ילדיהם באותו סגנון חיים בו הם עצמם גדלו. רק על דבר אחד הם לא מוותרים, על חינוך ולכן הם שלחים אותה ללמוד... המשך הביקורת
סטאר, נערה שחורה בת שש עשרה, גדלה בשכונת עוני אליה היא רגילה כל חייה וזאת למרות שמצבם הכלכלי של הוריה מאפשר להם לעזוב, לו רצו לעשות זאת, אך הם נשארים שם בכל זאת על מנת לגדל את ילדיהם באותו סגנון חיים בו הם עצמם גדלו. רק על דבר אחד הם לא מוותרים, על חינוך ולכן הם שלחים אותה ללמוד בתיכון יוקרתי בו לומדים ילדים אשר באים מעולמות רחוקים מעולמה וממשפחות עשירות הרבה יותר. היא מצחיקה, שנונה, יש לה חבר (לבן) ובאופן כללי היא די מרוצה מהחיים עד שהכל עומד להשתנות. סטאר מוזמנת למסיבת האביב היוקרתית של ביג די, שם היא פוגשת את קאליל, חבר ילדות שלא ראתה זמן רב. לאחר שהמסיבה יוצאת מכלל שליטה הוא מסיע אותה הביתה ובדרך עוצר אותם שוטר לבן. המפגש נגמר באופן טרגי. למרות שקאליל לא היה חמוש ולמעשה לא ביצע כל פשע, הוא נורה למוות. סטאר היא העדה היחידה לרצח, וכעת עליה לחשוב טוב טוב מה היא מתכוונת לעשות.מצד אחד היא רוצה צדק ומצד שני המחיר של הצדק עלול להיות יקר מאד.
הספר מתאים לבני 14 ומעלה, לנוער בוגר בחטיבה ובתיכונים. מדובר באחד הספרים החשובים שיצאו בתקופה האחרונה ובכלל אני רוצה להסב את תשומת לבכם לספרים שיוצאים בהוצאת "כנרת" תחת הסדרה "ספרים מהעולם האמתי", הם פשוט מעולים ומהווים תחליף ראוי לקוראים שאינם מעוניינים לקרוא ספרי פנטזיה. החשובים שבהם : "אתן לך את השמש", "דברי", "מסובך" וכמובן "13 סיבות". ספרים שלא מפחדים לעסוק בנושאים מורכבים ומעוררי מחשבה.
לבני 14 ומעלה
תאריך הכנסה לאתר 04/09/2018
זהו ספרה הראשון של תומאס, בחורה ממוצא אפרו- אמריקאי, ילידת מדינת מסיסיפי ואשר כבר בילדותה הספיקה לחוש את רוח הגזענות במדינתה.
אכן הרומן הנוכחי שלה עוסק בסוגיית הגזענות העכשוית , גזענות שלא באמת פסה מן העולם אלא מסתתרת וחבוייה עמוק מאחורי חוקים אנטי גזעיים , גזענות... המשך הביקורת
זהו ספרה הראשון של תומאס, בחורה ממוצא אפרו- אמריקאי, ילידת מדינת מסיסיפי ואשר כבר בילדותה הספיקה לחוש את רוח הגזענות במדינתה.
אכן הרומן הנוכחי שלה עוסק בסוגיית הגזענות העכשוית , גזענות שלא באמת פסה מן העולם אלא מסתתרת וחבוייה עמוק מאחורי חוקים אנטי גזעיים , גזענות סמוייה אשר יודעת להרים את הראש במצבים הכי לא צפויים בחיי האדם הצבעוני בימינו..
זה מה שקרה לסטאר, טינאייג'רית ממוצא אפרו-אמריקאי, חמודה ומקובלת בחברת ידידייה שבחלקם הם חברי ילדות אשר עדיין מתגוררים באותה שכונת עוני בה היא גדלה ובחלקם אלה הם בני טובים , לבנים לרוב, הלומדים יחד איתה בקולג' יוקרתי מחוץ לעיר – יום בהיר אחד מתהפכים חייה השלווים יחסית כאשר היא הופכת לעדה מרכזית לרצח חברה משכבר הימים על ידי שוטר לבן ומנקודה זו כל מערכת האיזונים שלה מתערערת לחוטין...היא אכן לא יודעת מה נכון יותר עבורה? באם היא תחליט להפליל את השוטר ותסגיר אותו לרשויות היא עלולה לשלם מחיר כבד בקריירה העתידית שלה ובאם היא תחליט לא להסגיר את הרוצח היא בוגדת בזיכרון עברה ובכל מה שמסמל עבורה את היותה בת גאה לעדתה...
בכישרון רב אנג'י תומאס פורסת בפניינו את הסיפורה המרגש כל כך של סטאר וכל זאת בשפה קולחת ועדכנית מאוד לימינו כך שמאוד מעניין ומסקרן להיכנס לעובי הקורה של סוגיית הגזענות מנקודת מבטה של בחורה מאוד עדכנית והמעורבת בחיי חברה אמריקאית צעירה טיפוסית של ימינו ...
תאריך הכנסה לאתר 23/08/2018
סטאר היא בחורה בת שש עשרה שחיה בשכונת עוני וחייה אינם כה פשוטים. יש לה אח מאב שמחלק את זמנו בינם לבין משפחתו מאימו, ממנה יש לו 2 אחיות נוספות. ויש לה עוד אח קטן. היא לומדת בבית ספר של 'לבנים' המצוי בשכונה יוקרתית. גיל ההתבגרות איננו גיל פשוט, במיוחד כשאת שונה מרוב רובם של התלמידים בבית... המשך הביקורת
סטאר היא בחורה בת שש עשרה שחיה בשכונת עוני וחייה אינם כה פשוטים. יש לה אח מאב שמחלק את זמנו בינם לבין משפחתו מאימו, ממנה יש לו 2 אחיות נוספות. ויש לה עוד אח קטן. היא לומדת בבית ספר של 'לבנים' המצוי בשכונה יוקרתית. גיל ההתבגרות איננו גיל פשוט, במיוחד כשאת שונה מרוב רובם של התלמידים בבית הספר היוקרתי, הן בצבע עורך והן במעמד החברתי. לסטאר שתי חברות טובות – היילי ומאיה, וחבר לבן בשם כריס.
יום אחד, או בעצם לילה אחד, במהלך מסיבה נשמעות יריות. סטאר נמלטת מהמקום עם חברה קאלייל והוא נרצח לנגד עיניה. הרוצח הוא שוטר לבן. וכעת עליה לבחור מה לעשות האם לשתוק ולהמשיך בחייה או לצאת למאבק כנגד כל הסיכויים כדי להגן על זכרו של חבר ילדותה קאלייל. מדובר בבחירה לא פשוטה מאחר והתחושה היא שמדובר במאבק חסר סיכוי כי בכל זאת שוטר לבן מול עדות של נערה שחורה.
הרצח משפיע על חייה ודורש מסטאר לבחון את כל מערכות יחסיה – מול הוריה, מול אחיה, מול חברותיה מבית הספר, מול החבר כריס, מול הנרצח קאלייל ובעיקר למצוא את זהותה – מיהי ומה היא מצפה מחייה ולאיזו זהות היא נוטה של הקהילה בה נולדה וחיה מול המקום בו היא לומדת. האם זו ההזדמנות שלה לצאת ולהתפתח כנגד כל הסיכויים, ולצאת מהעוני וממלחמות הכנופיות.
הספר מתאר מציאות כואבת ועגומה. התחושה כי בימינו אחר כל השינויים במציאות, עדיין השפעתו של מין וגזע ניכרים בכל מקום. והספר תואם להפליא את החדשות לבקרים ששומעים על מהומות בהם שוטרים לבנים פוגעים באזרחים אפרו-אמריקנים על לא עוול בכפם. כך שהתחושה הייתה כל כך קשה לאור התיאורים שמתוארים בספר עד כמה הם מציאותיים, ועד כמה חמלה וכאב מתוארים בספר ברגישות.
הספר אמנם נכתב ונראה שמתאים לבני נוער, אך הוא נושא בתוכו מסרים חשובים גם לכאלו שאינם בני נוער. ההמלצה שלי היא קודם להורים לילדים בגילאי ההתבגרות, הספר נושא בתוכו מסרים שגם הורים לילדים בגילאים אלו יכולים להזדהות ולמצוא בהם נקודות אור השופכות מבט על חייהם של מתבגרים ועל התמודדויותיהם ללא הבדל של גזע וממין. אך גם כל מבוגר יכול למצוא ולכאוב את המציאות המתוארת בספר...
תאריך הכנסה לאתר 04/08/2018
"...היה היה פעם ילד עם עיניים חומות ירוקות וגומות חן. אני קראתי לו קאליל. העולם קרא לו עבריין. הוא חי, אבל זמן קצר מדי, ועד סוף ימיי אני אזכור איך הוא מת. סיפור מעשייה? לא. אבל עוד לא וויתרתי על סוף טוב יותר..."
ילדה בת 16 היא הגיבורה של... המשך הביקורת
"...היה היה פעם ילד עם עיניים חומות ירוקות וגומות חן. אני קראתי לו קאליל. העולם קרא לו עבריין. הוא חי, אבל זמן קצר מדי, ועד סוף ימיי אני אזכור איך הוא מת. סיפור מעשייה? לא. אבל עוד לא וויתרתי על סוף טוב יותר..."
ילדה בת 16 היא הגיבורה של הספר וכך גם שמה – סטאר. ילדה שחיה בשני עולמות עד שהם מתנגשים אחד בשני והיא נמצאת באמצע, צריכה לבחור – להיכנע או להילחם.
סטאר עדה למותו של החבר הכי טוב שלה קאליל שנרצח על ידי שוטר ללא סיבה מוצדקת. ילד שגדלה איתו וחייהם נפרדו כאשר היא עברה ללמוד בבית ספר בשכונה של עשירים. זה לא המוות הראשון שסטאר חווה. ההורים שלה מנסים להציל אותה מגורל ילדי שכונות העוני, לאחר שחברתה הטובה נרצחת מול עיניה בגיל עשר. הכנופיות שולטות בשכונה שבה הם מתגוררים והוריה של סטאר רוצים עתיד אחר לילדיהם. אך סטאר מגלה שאי אפשר לברוח מהזהות שלה. היא מתמודדת עם בחירה בלתי אפשרית שתשליך לא רק על חייה אלא על חיי כל משפחתה וחבריה.
סטאר מגלה מהי נאמנות, מהי אהבה שזורמת בעורקים של כל המשפחה ולא משנה מה עשו בעברם, מבינה כיצד לסלוח ולגלות חמלה, מתנסה באהבה לילד לבן שלא מוכן לוותר עליה גם כשהיא וויתרה עליו ויותר מהכל, סטאר לומדת להכיר את עצמה בתקופה המורכבת של התבגרות, מיניות ונאמנות למקום שגדלה בו.
הספר כתוב בצורה קולחת, משובץ בסלנג שמתורגם מאנגלית לשפת רחוב. הדבר אינו פוגם בקריאה אלא להיפך, מקנה חוויה אותנטית של הישאבות לעולם שכונות העוני בארה"ב במאה ה-21. המאבק של האפרו אמריקאים מועבר בצורה נפלאה ומדויקת מבעד לעיניה של סטאר, שרואה את האמת ולא מתכחשת לה – גם אם היא חיה בעולמם של לבנים, החלק השחור הוא לא כתם שניתן למחות אותו. סטאר לומדת להתגאות ולאהוב את המקום שבאה ממנו, להשלים ולהפסיק להתנצל על העולם החדש שחיה בו ואולי לשלב את השחור והלבן לצבע חדש, בלי להרגיש שהיא צריכה לבחור.
הספר מתאים למבוגרים אך גם לני נוער שיכולים ללמוד לא מעט על המאבק של הקהילה האפרו אמריקאית בגזענות, באלימות, בחוסר הצדק ובפגיעה החוזרת ונשנית בזכויות האדם ובזכות לביטחון שמגיעה לכל אדם באשר הוא אדם! זהו מסוג הספרים שניתן להבין בקלות איך יהפכו לסרט. הדמויות קורמות עור וגידים מול העיניים והקורא נשאבתי לתוך העלילה עד כדי תחושה שאני נמצאת שם עם סטאר, זורקת איתה רימוני עשן וזועקת את מחאת הקהילה שלה בגרון ניחר. ממליצה בחום על הספר.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|