|
|
|
בגנו של עוג |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 1932 |
|
|
נראה שאדל ורישאר הם זוג מאושר. היא עיתונאית, הוא רופא, ויחד הם מגדלים את בנם הקטן בדירתם הפריזאית הנאה. אבל לאדל יש סוד. את החירות שעבודתה מאפשרת לה היא מנצלת על מנת להיפגש עם גברים. הרבה גברים. מאמציה להכניע את הדחף הזה עולים בתוהו והיא אינה מצליחה לחדול מכיבושיה. ככל שהאובססיה הולכת ומשתלטת עליה, היא מאבדת מסבלנותה, מפסיקה לגלות עניין בדברים שהסבו לה בעבר אושר, ומוצאת את עצמה, יותר ויותר, במצבים מסוכנים.
בגנו של עוג הוא סיפור מהפך קרביים על גוף המשועבד לדחפים שמאום לא משביע אותם, על השלכותיה הרות האסון של ההתמכרות ועל הדינמיקה והפתולוגיה של מערכת יחסים זוגית בצילה של התמכרות.
זכויות התרגום של הספר נרכשו ל–22 שפות והוא זכה להצלחה מסחרית גדולה בעולם. זהו ספרה הראשון של לֵילָה סְלימאני, זוכת פרס גונקור על ספרה ´שיר ענוג´,
שראה אף הוא אור בסדרה לספרות יפה של מודן.
"עוצמה וכישרון ספרותי שקשה לעמוד בפניהם. משפטיה מצליפים בקורא בעוצמה רבה." ליר "אתם תילכדו בתעוזה ובכישרון של הסופרת הצעירה הזו. ברוכים הבאים לעולם שבו הדמיון מנצח." טאהר בן ג´לון, לה פיינט "יכולת הסיפור האינטנסיבית והמדויקת של סלימאני הופכת את הספר ליצירה משמעותית." אבירמה גולן, הארץ)מתוך ביקורת על ‘שיר ענוג‘)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בגנו של עוג - לילה סלימאני
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 30/08/2019
גם שבועיים אחרי קריאת הספר עדיין אני שב אליו בראשי ומודד את המחשבה שלי את יכולת העוצמה של המילים שחדרו פנימה. ספרים יכולים לשכון במעמקי כתלי האדם ולהגיח לרגע ללא אזהרה לנצוץ או להרתיע אבל בהחלט להיות קיימים ונוכחים זה מה שיפה בספרות. יש לא מעט כמה ספרים שמלווים אותי מסעות הגיבור "ביום אינו כלה"... המשך הביקורת
גם שבועיים אחרי קריאת הספר עדיין אני שב אליו בראשי ומודד את המחשבה שלי את יכולת העוצמה של המילים שחדרו פנימה. ספרים יכולים לשכון במעמקי כתלי האדם ולהגיח לרגע ללא אזהרה לנצוץ או להרתיע אבל בהחלט להיות קיימים ונוכחים זה מה שיפה בספרות. יש לא מעט כמה ספרים שמלווים אותי מסעות הגיבור "ביום אינו כלה" והבלבול המרגש "בקורות הציפור המכנית". התרגשות מספרים של אלזה מורנטה והרשימה ארוכה. ותמיד אני מחפש את הרגע הזה שנוצץ. מחפש לאומי אני.
הספר "בגנו של עוג" הוא בעיני אחד הספרים העצובים והבודדים ביותר שקראתי. מי שרוצה ומעדיף יכול להסיר בעניים עצומות את הפרוורטיות הבועטת בספר ובאותו רגע יכול להסיר את מרחב החמלה שכמעט אינו נמצא בספר. קורא יכול לבחור לעשות דברים רבים בתוך הספר, אבל אף קורא לא יכול להסיר מהספר את ממד העוצמה והבדידות שצועקת בכל הספר.
כתיבה יש בה פורקן בסיסי ואומץ למי שמעז לגעת בקצוות החשופים והספר הזה הוא אחד הנוכחים ביותר. כתיבה רזה, מילים בוהקות ונושא לא פשוט. ושם בתוך המילים ניתן לזהות ההתפרקות של חיים שלמים. עולם מתפרק לאט.
לטעמי ספר שדורש מחשבה עמוקה, אין בו יומרנות ואין בו פסיק קטן של צביעות מעושה. לכו תקראו כתיבה עזה .
תאריך הכנסה לאתר 06/02/2019
אדל, גיבורת הסיפור נשואה ואם לילד קטן בן שלוש. היא חיה חיים בורגניים נורמטיביים- עבודה במערכת עיתון, בעל רופא מצליח, דירה במרכז פריז. אך היא מתמודדת עם משהו שהוא ייחודי- צורך תמידי בסקס.
בתחילת הקריאה הבוטות שבתיאורים קצת הרחיקה אותי מהספר. אך במהלך הספר (הקולח, יש לציין!) הבנתי שהסקס פה... המשך הביקורת
אדל, גיבורת הסיפור נשואה ואם לילד קטן בן שלוש. היא חיה חיים בורגניים נורמטיביים- עבודה במערכת עיתון, בעל רופא מצליח, דירה במרכז פריז. אך היא מתמודדת עם משהו שהוא ייחודי- צורך תמידי בסקס.
בתחילת הקריאה הבוטות שבתיאורים קצת הרחיקה אותי מהספר. אך במהלך הספר (הקולח, יש לציין!) הבנתי שהסקס פה הוא לא העניין המהותי. יש כאן אישה אומללה, שמרגישה כל הזמן ריקנות. החור הזה שצריך למלא מתמלא רק באמצעות פיתוי- להרגיש נחשקת ונאהבת.
בעיני ההגדרה פה של ההתמכרות לסקס עושה עוול לספר- הסיפור הוא של אישה שמרגישה שהדרך היחידה שלה לחיות היא להיות בתודעה מינית של גברים מזדמנים. רק המחשבה על כך שתפסיק להיות נחשקת, מפילה אותה למשכב.
הגברים שאליהם נדבקת לרוב דוחים אותה, משעממים אותה- הם למעשה רק הכלי דרכו היא מרגישה חיה. הפחד בין אובדן החיים הנורמטיביים לאובדן תחושת הנחשקות הוא המוביל את הספר.
ספר שמעמיד לך מראה מול העיניים- מתי אני מרגישה חיה?
בעיני, מומלץ!
תאריך הכנסה לאתר 13/10/2018
עוד ספר איכותי מסדרת הספרות היפה שאני מאד אוהבת. סיפור על אישה שמכורה למין ומנסה לנהל חיי משפחה נורמטיביים. הכתיבה מינימליסטית, לעיתים קרה ומנוכרת, אבל למרות זאת, אי אפשר להניח את הספר מהיד. ספר מיוחד שמעורר הרבה מחשבות, ממליצה בחום!
אדל ורישאר נשואים. אדל היא עיתונאית ובעלה רופא. הם גרים... המשך הביקורת
עוד ספר איכותי מסדרת הספרות היפה שאני מאד אוהבת. סיפור על אישה שמכורה למין ומנסה לנהל חיי משפחה נורמטיביים. הכתיבה מינימליסטית, לעיתים קרה ומנוכרת, אבל למרות זאת, אי אפשר להניח את הספר מהיד. ספר מיוחד שמעורר הרבה מחשבות, ממליצה בחום!
אדל ורישאר נשואים. אדל היא עיתונאית ובעלה רופא. הם גרים בפריז ומגדלים את בנם היחיד. אדל מאד אוהבת את בנה ולכאורה נראה כי הם משפחה מאושרת, אבל לאדל יש אובססיה לגברים. היא מנצלת כל רגע פנוי במהלך היום בכדי לשכב עם גברים. היא משקרת לבעלה וממציאה פגישות עבודה בערבים בכדי לצת מהבית ולקיים יחסי מין עם גברים אחרים.
האובססיה הזאת מכניסה אותה למצבים לא פשוטים הן בעבודה, הן במפגשים עם גברים אלימים וכמובן קיים החשש הגדול שהיא עלולה להפסיד את משפחתה אם סודה יתגלה.
לא ארחיב הרבה כדי לא להרוס למי שלא קרה, יש עוד הרבה התפתחויות בסיפור ואף ניסיונות מצידה להיגמל מהאובססיה ההרסנית לגברים בכדי לשמור על בעלה ובעיקר על ילדה האהוב.
כמו שכבר ציינתי, סגנון הכתיבה הוא כמו דיווח, אין הבעת רגשות. משפטים קצרים וחדים. ספר מאד מיוחד שנקרא בנשימה אחת.
האם יתגלה סודה של אדל לבעלה? האם היא תצליח להיגמל מההתמכרות למין? האם היא תצליח לשמור על משפחתה? תקראו ותגלו.
ציפיתי לסוף מסויים וקיבלתי סוף אחר אבל במחשבה שנייה, זה כנראה הסוף הכי נכון והכי מתאים, בכל מקרה הסוף הזה השאיר אותי עם המון מחשבות. קריאה מהנה!
תאריך הכנסה לאתר 23/09/2018
אדל ורישאר נשואים ולהם ילד בן שלוש. משפחה צעירה, מעמד ביניים חברתי. הוא בא ממשפחה חמה ועמידה, היא - ממשפחה מבלבלת ומסכסכת. הוא רופא, היא עיתונאית. שניהם עובדים ומשתכרים, מבלים בחוג חברתי ובאירועים נוצצים.
נישואיהם נולדו מתשוקה רגשית והאלהת האישה של... המשך הביקורת
אדל ורישאר נשואים ולהם ילד בן שלוש. משפחה צעירה, מעמד ביניים חברתי. הוא בא ממשפחה חמה ועמידה, היא - ממשפחה מבלבלת ומסכסכת. הוא רופא, היא עיתונאית. שניהם עובדים ומשתכרים, מבלים בחוג חברתי ובאירועים נוצצים.
נישואיהם נולדו מתשוקה רגשית והאלהת האישה של רישאר ומנוחות והצורך במהוגנות ללא כל רגש של אדל. אדל יולדת את בנה מאותה הסיבה שנישאה לאביו, גם לבנה אין לה רגש אלא הזדקקות. אדל שומרת על נראות מתפקדת כלפי הבעל, הילד, הבית והעבודה. אבל, יש לה גם חיים אחרים.
אדל מכורה. היא מכורה לסקס ומנהלת חיים כפולים כשכל הצד האפל בהתנהגותה מוסתר ולא ידוע לבעלה. בעצם, לאף אחד מלבד חברתה הטובה לורן (גם כאן כדאי לשאול את שאלת האמינות של החברות). על פני השטח היא מתפקדת נורמטיבית, אבל במבט חודר – היא מפורקת. התמכרות היא התמכרות, היא מנוגדת לכל הגיון, היא שולטת במכור ולא המכור בה, היא הורסת כל חלקה טובה וככל שההתמכרות נמשכת, היא נעשית קשה יותר, בלתי נשלטת יותר והרסנית עד להתנפצות.
אדל "טורפת" גברים, כבוש אחר כיבוש, ללא רגש וללא סיפוק – ללא תמורה רגשית. זה דחף בלתי נשלט שרק ההיענות לו מרגיעה את הלחץ והטירוף – כמו כל התמכרות. אדל היא יפה, נעימה, כובשת - בעיני אחרים. בעיני עצמה אין לה ערך ואין לה אלא נבילה, כיעור, כאב ואפסות (ובעצם מאז ומעולם כך היא בעיני אמה).
ולא רק התמכרות לסקס. היא כפייתית באופן שהורס בה ללא רחם – מדי בוקר בדיקת הריון, מדי שבוע בדיקת איידס. היא מרעיבה את עצמה ברמות גבוהות, מעשנת הרבה ומנסה להפסיק ותמיד נכשלת, שותה כמויות של אלכוהול, מעשנת ג'וינטים. אדל מפחדת לאבד את בעלה, את בנה, מפחדת למות.
זה עולמה הנסתר, הבלתי נראה והידוע רק לה. הסתרת כל אלה דורשת מאמצים רבים, מכלה את כל כוחותיה ומחשבותיה. כל פעולותיה והתנהגותה מכוונות למטרה אחת – סיפוק תובענותה של ההתמכרות, אבל כך שבעלה לא יגלה. היא תמיד עייפה, רוצה לישון, כושלת בעבודתה.
קשה לקרוא תיאוריה של לילה סלימאני את אדל. הם קצרים, תמציתיים, חדים וחסרי רחמים. קשה לדמיין את חומרת מצבה, את כמויות האנרגיה שהיא שורפת כדי לשרוד בשני העולמות ואת חולשתה הגדולה. קשה לקרוא את תיאורי התנהגותה , את תיאורי מחשבותיה. עולמה הנסתר נחשף במלוא עוצמתו, לאורם של המילים.
התמונה משתנה עקב אירוע פתאומי ובלתי צפוי – בעלה נפגע בתאונה ומאושפז לצורך ניתוח וטיפול. הקירות הדקים של חיי אדל שהחזיקו אותה ועטפו אותה בהגנתם השברירית נסדקו וקרסו. היא אמנם שוקלת בקור הרוח חסר הרגשות שלה את יתרונותיו וחסרונותיו של המצב החדש, אבל הכאוס חודר לחייה ומשבש אותם ללא הכר.
ספר רהוט, אינטנסיבי, קשה לקריאה אבל חושף עולמה של התמכרות שכמעט לא מדובר בה. לבעלי קיבה חזקה - מומלץ
תאריך הכנסה לאתר 17/09/2018
כשסיימתי לקרוא את המשפט האחרון של הספר הרגשתי כאילו אכלתי ארוחה מדושנת בלתי ניתנת לעיכול. המחשבות בראש התרוצצו, עברו מצד אחד לצד שני, משפטים ותובנות נדחקו למוחי ובעיקר לא ידעתי מה להחליט, או יותר נכון איזה רגש הוא הראשון שיאמר על הספר.
אני חושבת... המשך הביקורת
כשסיימתי לקרוא את המשפט האחרון של הספר הרגשתי כאילו אכלתי ארוחה מדושנת בלתי ניתנת לעיכול. המחשבות בראש התרוצצו, עברו מצד אחד לצד שני, משפטים ותובנות נדחקו למוחי ובעיקר לא ידעתי מה להחליט, או יותר נכון איזה רגש הוא הראשון שיאמר על הספר.
אני חושבת שאומץ תהיה ההגדרה הנכונה כרגע עבורי.
כמה אומץ נדרש מהסופרת, בחורה צעירה להעז ולכתוב ספר שכזה ושהוא יהיה ספרה הראשון.
כמה תעוזה נדרשה ממנה להציג את גיבורת ספרה באופן נועז ובוטה. בדרך שאינה מקובלת.
כמה כוחות היו בידיה לנפץ מיתוסים מיניים ודעות על נשים וגברים.
לילה סלימאני מציגה בפנינו את אדל גיבורת ספרה כחולת מין. או כמו שאנחנו מגדירים נימפומנית. למה אומץ ושבירת מיתוס? כי בעידן של ימנו של me too הנשים נופלות קורבן בידי גברים שכל רצונם הוא כיבוש וסקס ללא אהבה ואינטימיות. לא מעיזים לדבר על נשים שהן בעלות אובססיה מינית ומכורות למין.
בספר “בגנו של עוג” אדל, הגיבורה, היא עיתונאית, נשואה לרופא ואמא לילד בן 3. היא נטולת רגשות ואינה אוהבת שיגרה. ההווה שלה מלא בפחד שחייה העתידיים יהיו זהים ולכן היא מחפשת ריגושים חדשים. את הריגושים היא מוצאת בקיום יחסי מין מזדמנים עם כל גבר שהיא רואה. היא אינה בוחלת באף אחד, היא מוכנה לקיים יחסים עם חבר של בעלה, עם חבריה לעבודה, או סתם מי שפגשה במסיבה. היא לא רצתה את הגברים שהיתה איתם היא רצתה את המצב עצמו של הריגוש. הפיתוי, החיפוש אחר מקום מסתור שבו תוכל להתמסר. המין לא עניין אותה. הטירוף המיני הוא המפלצת שחיה בתוכה, העוג שמנהל אותה והיא נתונה אך ורק למרותו.
אדל משקרת ובוגדת בכולם, בבעלה, בבנה ,בחברתה הטובה. היא מצליחה לשכנע את עצמה ואת הסביבה שהיא אינה חולה. היא חושבת שתוכל להתנתק מאובססיית המין שלה בכל עת שתרצה. התנהגותה היה התנהגות של מכור, מכור לסם, לאלכוהול, למין.
פתיחת הספר מעמידה את הקורא בפני לב נושאו של הרומן. מחלתה של אדל וניסיונה להיגמל, “היא מחזיקה מעמד כבר שבוע, היא לא נכנעה כבר שבוע, אדל היתה ממושמעת”.
כיוון שידעה שהיא כזו התחתנה וילדה ילד. היתה משוכנעת שהאימהות תרפא אותה. “אדל ילדה ילד מאותה סיבה שבעטיה התחתנה. כדי להשתייך לעולם ולהתגונן מפני השוני מהזולת” אבל חיי הנישואים מעיקים עליה, בגללם היא נאלצת לשקר, לברוח מעצמה, ממשפחתה.
“לוסיאן בנה הוא נטל, כורח שהיא מתקשה להסתגל אליו, לא מצליחה לראות היכן מסתתרת האהבה לבנה בתוך סבך הרגשות”.
לאורך כל הרומן אדל נעה בין שני קצוות. חדורת הכרת טובה על היותה נאהבת ואחוזת פלצות מהמחשבה שתאבד הכל. בעוד היא מחפשת ריגושים וחידושים בעלה מנסה למשוך אותה לחיים שיגרתים כמו כולם. בית בכפר, ילדים. והיא? ממשיכה בהתנהגותה הכפייתית, המסוכנת. היא מסתירה מבעלה, ומחבריה את בגדותיה, ממשיכה לשקר, משקיעה אנרגיה בהכנות למפגשים, רוכשת טלפון נייד נוסף לשיחות עם הטרף שהיא מוצאת, מסתירה את בגדיה.
במהלך קריאת ספר אני מצליחה לפתח רגש לדמות שחיה ונושמת בין הדפים,( ולא חשוב איזה רגש) בספר “בגנו של עוג לא הצלחתי לפתח רגש כלפי אדל, לא כעסתי, לא הזדהיתי איתה ,לא ריחמתי עליה, אבל בהחלט הצלחתי להבין את התנהגותה ומניעיה.
כשאיני מצליחה להתחבר לדמות אני מחפשת את האמצעים הספרותיים שבונים את הרעיון וגורמים לרומן להיות טוב. וכאן, אני מסירה את הכובע בפני לילה סלימיאני.
הסופרת, לילה סלימאני, מצליחה לחדור לנפשה של אדל ולנתח אותה פסיכולוגית. היא מבינה את הלך התנהגותה, מחשבותיה והחרדות שלה. מתארת בדיוק מופתי את האובססיות שלה וניסיונותיה לגמל מהן ללא הועיל. ממש כמו מכורים לסם או אלכוהול, או הימורים.מצליחה להעביר את מחלתה ואת הכפייתיות שלה, מתארת את העולם של המכורים השקרים הטקסים, ההסתרות.
לילה סלימאני כותבת בצמצום וללא תיאורים מפורטים ומיגעים. ללא הסתרה של פרטי התנהלות והתנהגות של הגיבורה. לכאורה הכתיבה נקראת כמו כתיבה טכנית, אך כתיבה שכזו מקבילה לדמותה של אדל. דמות נטולת רגשות ובעלת התנהגות מכנית. צרוף המשפטים והצטברות שלהם יחד מעבירים את הרגש האובססיבי של הדמות.
כוחו של הרומן הוא בכך שהסופרת מדייקת בתיאור מצבה הפסיכולוגי של הגיבורה, ולא רק שלה. בחלקו הראשון מתמקד מספר יודע כל באדל ומניעה, בחלקו השני הוא מתאר את מחשבותיו ורגשותיו של בעלה כך שאנחנו מקבלים תמונה שלמה של שני אנשים הכבולים בזוגיות.
ספר שונה,כתיבה מיוחדת עם דמות אחרת ונושא שהס מלדבר עליו. ממולץ.
תאריך הכנסה לאתר 03/09/2018
הרבה זמן הייתי צריכה כדי לעכל את הספר.
גם הספר האחר של הסופרת "שיר ענוג" לא היה ספר קל.
נדמה לי, שהספר הזה הוא בכלל ספרה הראשון.
הדבר הבולט ביותר, זה סגנונה של הכותבת. מרוחק. מדוייק. לא אישי. לא מתרגש. כמעט מונוטוני... המשך הביקורת
הרבה זמן הייתי צריכה כדי לעכל את הספר.
גם הספר האחר של הסופרת "שיר ענוג" לא היה ספר קל.
נדמה לי, שהספר הזה הוא בכלל ספרה הראשון.
הדבר הבולט ביותר, זה סגנונה של הכותבת. מרוחק. מדוייק. לא אישי. לא מתרגש. כמעט מונוטוני. מצומצם.
כאילו מביט מלמעלה.
הסיפור הוא סיפורה של אדל.
כלפי חוץ יש לה חיים מושלמים.
היא עיתונאית (לא מתה על המקצוע, ובכלל לא רוצה לעבוד)
נשואה לרופא. כמעט ולא רואה את בעלה. לא נמשכת אליו.
יש לה ילד בן 3. היא בעצם אמורה לאהוב אותו.
אין לה חברות.
אך יש לה סוד.
היא מה שנקראת "נימפומנית". ולא, המילה הזו לא מופיעה בספר.
היא חייבת לשכב עם גברים.
לא משנה גיל וצורה.
היא לא באמת נהנית מזה. לא ממש.
אבל היא חייבת את זה.
העבודה שלה כעיתונאית מאד נוחה. היא לא צריכה לתת דין וחשבון איפה היא מסתובבת.
זאת התמכרות.
היא מנסה להילחם בהתמכרות זאת.
מצליחה למספר ימים, וכושלת.
הפחד שלה הוא שבעלה יגלה.
היא אובססיבית. היא מכורה, שום דבר כבר לא מעניין אותה.
זה משתלט עליה.
וכל זה מסופר כמעט באדישות. המינימליות. בקור.
לקח לי זמן לעכל את הספר. לקח לי זמן לנשום
ממליצה מאד.
מויקופדיה
עוג או אוגְר (Ogre) הוא כינוי לצאצא לגזע דמיוני המופיע בספרים, סיפורי פנטזיה, משחקי תפקידים ודומיהם.
עוגים מתוארים לרוב כיצורי ענק חזקים ומפחידים, שהורגים ושומרים על מקומות מסוכנים. לעיתים הם מתוארים גם כטיפשים, שחצנים ורברבנים. העוגים מתקיימים על ביזה ומנהלים אורח חיים שבטי. לעיתים הם נוטים לשנות צורה.
דמויות העוג הופיעו במספר סרטים, ספרים ומשחקים ידועים. בסרט האנימציה "שרק", כוכב הסרט הוא מפלצת ירוקה המתוארת כ-Ogre. במשחק "Tekken 3" אחת הדמויות היא מפלצת ירוקה גדולה ויורקת אש בשם "Ogre". הדמות מופיעה גם במשחק התפקידים "מבוכים ודרקונים". בנוסף, הדמות "עוג" מופיעה גם בסדרת ספרי "רומח הדרקון", כשהעוגים מנסים לקטול את אלהנה צפריר וכוחותיה.
תאריך הכנסה לאתר 31/08/2018
אני מורידה בפניה את הכובע.
מורידה ואוכלת את כולו.
גם אם חומרי הגלם עשויים מקקטוס קוצני וטעמו, נוסף לפצעים המתהווים בפי, מר, אני ניזונה ממנו ושותה חומץ על מנת להורידו בנקל לקיבתי.
לילה סלימאני שספרה ״שיר ענוג״ יצא כמדומני באוגוסט, שנה שעברה ואותו קראתי זה מכבר היה עבורי מקור... המשך הביקורת
אני מורידה בפניה את הכובע.
מורידה ואוכלת את כולו.
גם אם חומרי הגלם עשויים מקקטוס קוצני וטעמו, נוסף לפצעים המתהווים בפי, מר, אני ניזונה ממנו ושותה חומץ על מנת להורידו בנקל לקיבתי.
לילה סלימאני שספרה ״שיר ענוג״ יצא כמדומני באוגוסט, שנה שעברה ואותו קראתי זה מכבר היה עבורי מקור להתלבטות.
ושלא תבינו אותי לא נכון; קראתיו בנשימה עצורה ובסקרנות הורגת חתולים על אף הסוף הידוע מראש והכתיבה הרזה והעובדה שלדעתי לא הגיעה לה לזכות בפרס גונקור היוקרתי. מבקרים ואנשי ספרות בצרפת כתבו כי העלתה לפרק היום נושאים חשובים כגון עובדים זרים ותרבויות שונות ועשתה מהם מטעמים בספרה.
אך לפי עניות דעתי הייתה זאת נובלת מתח ותו לא.
המקבילה הנשית של סטפן קינג וכל ענייני הפוליטיקה היו משניים, כבדרך אגב, על הדרך ואולי משום מוצאה המרוקאי מצאה לנכון להעלות את בעיות הפליטים, השפה והעלבונות שמין הסתם נתקלה בהם כאזרחית סוג ב׳ בצרפת הגזענית.
לאחר יומיים כבר שכחתי ממנה והמשכתי הלאה לספרים אחרים והנה רק אתמול, בעודי עושה את הסיור השבועי בחנות הספרים הוירטואלית ע-ברית, נתקלתי שוב בשמה ובספר שנראה כאילו יצא זה עתה ממכבשי הדפוס אך לא, הסתבר לי כי זה ספרה הראשון ושמו ״בגנו של עוג״ כלומר: בגנו של המפלצת ורק עכשיו תרגמו אותו.
מיד התחלתי לעיין בפרק הראשון וידעתי שאני הולכת להנות ובגדול.
אדל, גיבורת הספר נשואה לרופא ואם לבן קטן, לוסיאן.
היא חיה חיים טובים, מעושרים. חופשות נחשקות, דירה לתפארת, בגדים ותכשיטים.
אך על אף המותרות והיכולות שלה להשיג כמעט כל דבר שתרצה היא אינה מרוצה. היא מסתירה מבעלה סודות וחיה חיים כפולים.
הכפייתיות שבה הורסת כל חלקה טובה במשפחתה הגרעינית אך במקביל גם שולחת זרועות מאיימות למעגלים הנרחבים יותר: אביה ואמה, חמה וחמותה, עבודתה וכן חבריהם המשותפים.
אנו מבחינים בהידרדרות מהירה לכיוון האבדון וכמו בספרה הקודם, הסוף ידוע מראש ובהחלט אינו אופטימי.
סלימאני מתמקדת בספרה זה בפן הפסיכולוגי. באישיות שהינה אובססיבית, היפר-סקסואלית שאינה יכולה לעצור בעצמה.
היא מתארת מצבים והתנהגויות חריגים ותוך כדי כך מגיע הקורא להבנה מהיכן הם נובעים.
אדל שונאת את עצמה ומשום כך בזה לכולם, היא משוכנעת שאיש לא יוכל לאהוב אותה כפי שהיא וחשה שאסור לה להיות תלויה בזולת שאם כן, לעולם לא תהיה מסופקת.
היא שק החבטות של עצמה, מוקצית מחמת המיאוס ומיותרת בעולם.
גם ביצירה זו קיימת מינימליות מבורכת; התמצות הינו לחם חוקה ובאמצעות משפטים קצרים היא מחזיקה את הקורא ״בביצים״ לאורך זמן.
היא מעוררת עניין ותהיות, משניאה ויוצרת אהדה לדמויות.
מסכסכת, מתווכת, מחנכת ולא מניחה לנו לעצור לרגע ולתפוס נשימה.
כשהגעתי לסיום הייתי מאוכזבת. כיצד זה ייתכן כי הוא כה בנאלי וחסר משמעות?
אך פתאום קלטתי שלכל דמות בעלילה הסוף שונה וכל אישיות קיבלה את אשר הגיעה לה.
אני אוכלת את הכובע ומודה;
סלימאני היא הרבה מעבר לסופרת מותחנים.
יש בה ראיה מחודדת ותובנות פסיכולוגיות עמוקות שגם אם נכתבו בעקבות מחקר, עדיין מרתק לקוראם וללמוד דבר מה על מהות האדם.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|