|
|
|
הבושם |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 6184 |
|
|
ז`ן - באטיסט גרנוי נולד בפריס של המאה ה18 - בשוק המצחין של העיר, בתוך באשת הדגים, הגוויות והביוב. אמו השליכה אותו כבר בלידתו אך בכי הרך שלח אותה לגליוטינה. התינוק אשר נותר בחיים נולד נטול כל מריח גוף. ככל שגדל הילד, כך התחדד חוש הריח שלו, בעזרתו ידע לאתר חפצים, לזהות בני אדם, להכיר מקומות, להבחין בזיוף. אך הוא חיפש את ריח הריחות, את הריח האמיתי, המזוכך ביותר. את הוויית הריחות - ריח נערה. הבושם הוא ספר של ניחוחות. יש בו ריחות מהמאה ה18 - , צחנת הכרך וסרחון נשמתו של הרוצח נטול הריח. הבושם סחף את העולם כולו וניצב חודשים בראש רשימת רבי המכר בארה``ב, גרמניה, צרפת, אנגליה, ספרד והולנד
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 12/02/2018
"אין איש יודע כמה הבושם הזה טוב באמת, חשב בליבו, אין איש יודע כמה טוב הוא עשוי. האחרים רק מוכרעים בגלל השפעתו, ואף אינם יודעים שבושם הוא הפועל עליהם ומכשף אותם. האחד והיחיד שהכיר ביום מן הימים ביופיו האמיתי הוא אני, מפני שאני עצמי בראתי אותו. ואני גם היחיד, שאין הוא עשוי לכשף אותו.... המשך הביקורת
"אין איש יודע כמה הבושם הזה טוב באמת, חשב בליבו, אין איש יודע כמה טוב הוא עשוי. האחרים רק מוכרעים בגלל השפעתו, ואף אינם יודעים שבושם הוא הפועל עליהם ומכשף אותם. האחד והיחיד שהכיר ביום מן הימים ביופיו האמיתי הוא אני, מפני שאני עצמי בראתי אותו. ואני גם היחיד, שאין הוא עשוי לכשף אותו. אני האדם היחיד, שבשבילו אין לו שום משמעות".
ספר מדהים, דוחה ומושך בו-זמנית.
אכזרי ומטורף, מסקרן ומרתק.
הספר עם השם הריחני- הבושם- מתחיל בתיאור המקום המסריח ביותר בפריס- בין רחוב או-פר ורחוב דה-לה-פרונרי, בבית הקברות לעניים. התאריך הוא 17 ביולי 1738. האוויר ספוג ריחות מצחינים, סירחון צואה ושתן, סירחון אבק, סירחון חדרי שינה, סירחון אוכל מתבשל, סירחון זיעה ובגדים לא רחוצים הנודף מאנשים, סירחון שיניהם הרקובות וסירחון קיבתם מאוכל מסריח. נהרות, כיכרות, כנסיות, גשרים וארמונות מסריחים. כולם מסריחים החל מהאדם הפשוט ועד המלך.
גוויות אנשים מושלכים בשוחות ארוכות בקברים המוניים מתמוטטים המעלים אד סירחון האופף את פריס כולה.
בית העלמין נסגר, עצמות וגולגלות מוצאים ונטמנים מחדש בכוכים. על חורבות בית העלמין מוקם שוק מזון. אבל הריח המסריח עדיין נשאר באוויר, נישא ומתמזג בריחות השוק.
ז'ן-באטיסט גרנוי הוא כוכב העלילה.
אמו כורעת ללדת אותו בשוק המזון, במקום המסריח ביותר בשוק המסריח בריח בית-העלמין הישן- בדוכן דגים. ארבע לידות היו לה לפניו. בכולן נולדו וולדות מתות. גרנוי הוא הוולד החמישי שבאורח פלא שורד וחי. הוא נשאר בחיים בזכות בכיו הרך למרות שאמו משליכה אותו כמו את עובריה הקודמים. בזכות בכיו אנשים מוצאים אותו ואת אמו שולחים לגיליוטינה.
הוא שורד, אבל הוא תינוק מוזר שגדל להיות ילד, נער וגבר מוזר. הוא נולד נטול ריח גוף. הוא לא מריח כתינוק, הוא לא מסריח, אין לו נוכחות ריחנית.
אבל- יש לו משהו נדיר: חוש הריח שלו מפותח ביותר. כמו כלבים הוא מסוגל להריח ולאתר חפצים רק בזכות חוש הריח שלו. הוא מריח ומזהה אנשים, מסוגל להבחין רק בזכות הריח באמת ושקר של אנשים. אפו הרגיש מעניק לו יתרון והוא שואף להיות יצרן ריח הבושם הטוב ביותר, ריח-הריחות החזק, האמיתי והמזוכך ביותר. הוא רוצה ליצור ריח טהור ורענן כריחה של נערה.
העלילה סוחפת אותנו בתיאורי ריחות, בדרך הכנת בשמים, התיאורים דוחים, ריח בשמים מופק מדברים שהדעת לא מעלה ולו ידעו הנשים ממה מופק הבושם בעל הריח המשכר- ספק אם היו משתמשות בו.
כל הספר הוא ריח, ניחוחות ריחניים מול צחנה וסירחון. הקורא מזדעדע אך גם נמשך בשובל הריחות.
בינתיים גרנוי עובר בין מייצרי בשמים, לומד ומשכלל את אופן ייצור הבשמים. אצל כל אחד מהם הוא נשאר תקופה עד שהוא מרגיש שהגיע למיצוי הלמידה ועובר ליצרן הבשמים הבא.
אסונות מתרחשים אבל נדמה שחוץ מיכולת ההרחה שבה הוא חונן- יש לו גם שבע נשמות כמו לחתול.
האסונות פוסחים עליו, הוא תמיד יוצא בזמן הנכון ממקום האסון.
שרשרת רציחות של נערות מזעזעת את המחוז כולו.
נערות תמימות נמצאות בגופות ערומים כאשר ראשן מגולח כולו. אין מניע, אין טביעות, גופן לא חולל, כולן נערות יפות במיוחד.
פאניקה משתלטת ונערות אולצו להישאר בביתן.
החבל מתהדק סביב הרוצח.
הרצח ה15 מוביל את העקבות אל הרוצח.
כולם דורשים נקמה.
מוות בכיכר העיר, מוות איטי שירעיד את הסיפים.
נעיצת הרוצח על צלב קורות עץ עד שינפח את נשמתו, יסריח ויהיה מאכל לעורבים.
הסוף- מזעזע. מחריד. עוצמתי ומסריח כהוגן.
כל הספר מזעזע ומנגד מושך.
כזה שבועט בבטן ולא מניח להפסיק בקריאה.
מה הקשר של גרנוי לרציחות האלו?
האם המזל ימשיך לשחק לו ושוב הוא יינצל ברגע האחרון או שהוא ניצל את 7 הנשמות שלו?
העלילה משכה אותי לסרט שראיתי פעם, אי-שם בשנות התשעים- "ניחוח אשה" עם אל פאצ'ינו. אני חושבת שבסרט הזה התאהבתי באל פאצ'ינו.
סרט עוצמתי וחזק ביותר.
לא, אין קשר בין שתי העלילות.
אבל בקריאת הספר נזרקתי במחשבות לסרט הזה.
ואם לא ראיתם- ממליצה לכם לחפש ולצפות בסרט הזה.
קיבלתם כאן שתי המלצות-
לספר מרתק וסרט מהנה.
והקטע הזה מהסרט הוא האהוב עליי-
תיהנו!!
תאריך הכנסה לאתר 29/04/2014
אני לא אהבתי את הספר.
הוא אמנם כתוב טוב, אבל לדעתי הוא מסוג הספרים שמוטב היה לולא נכתב.
אלו מילים קשות, ולכן אבאר:
הרעיון של ספר, שחוש הריח בו הוא המוטיב המרכזי הוא משובח ומקסים (ואם אינני טועה, גם חדשני).
הבעיה היא שזיסקינד לקח רעיון ייחודי וביזבז אותו על ספר... המשך הביקורת
אני לא אהבתי את הספר.
הוא אמנם כתוב טוב, אבל לדעתי הוא מסוג הספרים שמוטב היה לולא נכתב.
אלו מילים קשות, ולכן אבאר:
הרעיון של ספר, שחוש הריח בו הוא המוטיב המרכזי הוא משובח ומקסים (ואם אינני טועה, גם חדשני).
הבעיה היא שזיסקינד לקח רעיון ייחודי וביזבז אותו על ספר קלוקל.
עד אמצעו בערך העלילה מתפתחת כראוי, ובהחלט מעניינת.
אלא שמרגע מסויים הופכת העלילה מופרכת בעליל - לא מעניינת, לא מתקבלת על הדעת, הזוייה ולא תואמת את רוחו של הספר עד לאותו שלב.
אני בהחלט לא מתייחס כאן לדחיה האישית מאופיו של הגיבור, שאינה קשורה לדחיה מהספר.
בקיצור - בזבוז של רעיון נפלא.
תאריך הכנסה לאתר 12/10/2013
אתחיל בזה שאומר שקשה לי מאוד לכתוב על הספר. ולפני שהתחלתי נכנסתי לראות את ההמלצות הקיימות מערכת המאמרים של הפורום. יש שם שלוש המלצות טובות ומפורטות למעוניינים.
גרנוי נולד לאם שלא רצתה אותו, ומיד לאחר הלידה זרקה אותו (ועל זה נענשה). כל תחילת הסיפור אנו מתוודעים בתמצות ובקמצנות ממש לחיו... המשך הביקורת
אתחיל בזה שאומר שקשה לי מאוד לכתוב על הספר. ולפני שהתחלתי נכנסתי לראות את ההמלצות הקיימות מערכת המאמרים של הפורום. יש שם שלוש המלצות טובות ומפורטות למעוניינים.
גרנוי נולד לאם שלא רצתה אותו, ומיד לאחר הלידה זרקה אותו (ועל זה נענשה). כל תחילת הסיפור אנו מתוודעים בתמצות ובקמצנות ממש לחיו של גרנוי טרם בגרותו. והתחושה שאנחנו יוצאים איתה- ילד של אף אחד, אף אחד לא רוצה אותו ואף אחד לא אוהב אותו.
גרנוי ניחן באף המצליח להריח כל דבר, להפריד ריחות ולרקוח מחדש. הריחות זה הדבר היחיד שהוא אוהב בעולם!
מעלליו השונים מביאים אותו מבשם לבשם, ממעשה למעשה.
וכל זה למה?
אני לא מצליחה לנתק את התיאוריות של פרויד על גיל הילדות (עד גיל 5-6) מהספר. ילד שלא נאהב אפילו פעם אחת, לא יכול לאהוב בחזרה. החסרון הזה באהבה מוביל אותו למעשיו הנפשעים ביותר.
כאמור, מאוד מאוד קשה לי לכתוב על הספר,
כי נראה לי שהרבדים שבו כל כך רבים שלא ניתן להעלות אותם במסגרת זו על הכתב.
באחת הביקורות על הספר בפורום מישהי כתבה שהדמות של גרנוי היא "אנטי גיבור". מילותיה מדוייקות כל כך שלא ניתן להוסיף מילה.
בקיצור, ספר טוב, מעורר מחשבה, כתוב היטב, משאיר את הקורא וחצי תאוותו בידו.
מומלץ!
תאריך הכנסה לאתר 26/04/2013
הסיפור מתרחש בצרפת במאה ה-18. הגיבור הוא גרנויי,תינוק שנולד לאשה קשת-יום, שעוסקת בשוק המסריח של פריז. תינוקות רבים נולדים לה והם מתים על ידה בסחי ובזוהמה, אך גרנויי ... המשך הביקורת
הסיפור מתרחש בצרפת במאה ה-18. הגיבור הוא גרנויי,תינוק שנולד לאשה קשת-יום, שעוסקת בשוק המסריח של פריז. תינוקות רבים נולדים לה והם מתים על ידה בסחי ובזוהמה, אך גרנויי מתגבר ונשאר בחיים. הוא נאסף לגידול אצל מטפלת, לאחר שאת אמו מוציאים להורג בגלל הזנחת ילדיה...אף מטפלת לא רוצה לגדל אותו, בטענה שלילד אין ריח. ההורמון המקסים שניחן בו כל תינוק, הנותן לו את הריח המדהים, המפצה על ריחות ההרטבה והצרכים, נעדר מן הילד הזה. בקיצור, הילד גדל בלי אהבה בכל מיני מקומות.כשהוא גדל הוא מגיע להיות שולייה אצל בשם, המכין בשמים.העבודה קורצת לו מאוד ומתאימה לו, כיוון שהוא רוצה יותר מהכל להתעטף בריחות המדהימים שיש בטבע והוא מוכשר לטפל בזאת,כי הוא ניחן בחוש ריח מפותח בצורה יוצאת מן הכלל. יש בו בדמות הזו ניגוד של מי שנולד בסחי ובסרחון ולו אין ריח, אך יש בו את הרצון ליצור את הריח המדהים ביותר,שנוצר על ידי אחרים. ריח זה מטאפורה כאן,לאופי ולחוט השדרה,ולהשקפת העולם של האדם.גרנויי(צפרדע בגרמנית?)הוא טפיל, אינו אהוב על איש,יש בו קרציות,הוא מתואר בקטע אחד כמו מדוזה המנסה לפשוט את זרועותיה. אני נמנעת מלהמשיך לספר את הסיפור, כיצד על חשבון אחרים, באכזריות שאין כמותה יוצר הגיבור את הבושם המדהים ביותר.גם גורלו לא יהיה טוב בגלל מעשיו,אך כאן אפסיק לגעת בסיפור המעשה, ואומר,שלדעתי,הספר הוא אלגוריה לדיקטטורה.אנשים כדוגמת גיבור הספר,שכל החיים שלהם הם כשלון אחד גדול,והם מרי נפש המחפים על מצבם בחיוכים גדולים,הכריזמה שלהם הופכת אותם לנקמנים,רוצחים הרוצים שליטה בכל העולם.כך מוסוליני,היטלר ואחרים.
אין לי כאן את הספר, אך אם מישהו ירצה אעתיק קטעים, שבהם אומר זאת המחבר בפירוש. הספר מצמרר, גורם לקורא להתחיל להשתמש בחוש הריח במידה גוברת והולכת, כשהריח שהוא מריח מתחלף מסחי לבושם לסירוגין. הסיפור נורא ובכל זאת מומלץ.כתוב היטב,משתמש בדימויים רבים ומכניס את הקורא לעולם בלתי ידוע.
תאריך הכנסה לאתר 28/03/2013
ז'ן-בטיסט גרנוי נולד בראשית המאה השמונה-עשרה בעיר המצחינה בעולם – פריס. כילד חמישי, שנותר בחיים לאחר ארבעה אחים מתים, השתדלה אמו להתרחק ממנו מיד כשנולד ומשנתפסה הוצאה להורג.
גרנוי גודל ע"י מיניקות ולבסוף נדחה ע"י מינקת ותיקה בטענה שאין לילד שום ריח אופייני לילדים,... המשך הביקורת
ז'ן-בטיסט גרנוי נולד בראשית המאה השמונה-עשרה בעיר המצחינה בעולם – פריס. כילד חמישי, שנותר בחיים לאחר ארבעה אחים מתים, השתדלה אמו להתרחק ממנו מיד כשנולד ומשנתפסה הוצאה להורג.
גרנוי גודל ע"י מיניקות ולבסוף נדחה ע"י מינקת ותיקה בטענה שאין לילד שום ריח אופייני לילדים, ונמסר בחזרה לכנסיה ומשם לגברת שתפקידה לגדל ילדים בשכר. בגיל שמונה הוא נמסר לבורסקאי ושם למד את מלאכת הכנת העורות.
מתת האל של גרנוי היה אפו. אותו אף המריח כל, המפריד כל ריח מריח אחר, המזהה כל ריח בשמו והיכול לגרום לצירוף ריחות שייצרו את הנעלים שבבשמים. כל אלה מובילים את גרנוי לרצח נערה משום הרצון לשמר את ריחה המתוק ומאוחר יותר לעבודה אצל המפורסם בעושי הבשמים בפריס, אותו עזב כשבידו תעודת שוליה המעניקה לו חופש תנועה.
גרנוי בוחר להתרחק מכל אדם למשך 7 שנים, להימנע מלהריח אותם ולחזור כשיחוש מוכן לחזור. הוא חוזר כדי ליצור את הנעלה בבשמים ולאו דווקא זה המורכב ממור ולבונה, לבנדר, יקינתון וכמנון. את זה תצטרכו לנחש בעצמכם.
בכל מקרה, הספר תופס תאוצה מדהימה בשלושים העמודים האחרונים שלו לקראת סוף מפתיע למדי.
הספר נקרא כאגדת אלף לילה ולילה. ככזה הוא מושך לקרוא, אלא שזו קריאה "זולה", לא ממש מתגמלת ולא ממש מאתגרת. גם שגיאות הכתיב וההגהה לא ממש מושכות בספרים שהוצאתם הוצאת מודן.
את הסרט על-פי הספר לא ראיתי, אבל ברור לאורך כל הספר שטוב היה אילו יצא כסרט מצויר של וולט דיסני. רק כך ניתן היה לתאר את הריח נישא באוויר.
תאריך הכנסה לאתר 28/03/2013
"בימים שאנו מדברים בהם עמד בערים סרחון שאנו, גברים ונשים מודרניים, איננו יכולים לשער אותו בדמיוננו. ברחובות עמד סירחון הצואה, בחצרות עמד סירחון השתן, בחדרי המדרגות סירחון העוף המרקיב וחריוני העכברושים, במטבחים סירחון הכרוב המקולקל ושומן הכבש; בחדרים הלא מאווררים... המשך הביקורת
"בימים שאנו מדברים בהם עמד בערים סרחון שאנו, גברים ונשים מודרניים, איננו יכולים לשער אותו בדמיוננו. ברחובות עמד סירחון הצואה, בחצרות עמד סירחון השתן, בחדרי המדרגות סירחון העוף המרקיב וחריוני העכברושים, במטבחים סירחון הכרוב המקולקל ושומן הכבש; בחדרים הלא מאווררים עמד סירחון האבק המעופש, בחדרי השינה סרחון הסדינים המשומנים, הנוצות הלחות וניחוחם החריף- מתקתק של סירי הלילה" (עמ` 7)
איך נולד רוצח?
ז`ן בטיסט גרנוי נולד לאם שלא רצתה בו. היא כל כך לא רצתה בו עד שהשאירה אותו במקום בו ילדה אותו, בינות דוכני דגים מסריחים. נקמתו בה הייתה שצרח כל כך עד שהיא נתפסה על ידי האנשים הזועמים, וראשה נכרת באחת מככרות העיר.
כך הועבר גרנוי לטיפולה של מינקת, שמהר מאוד הודיעה שאין היא רוצה לטפל בו.
כך נזרק לו הילד מאמו, למינקת, לכנסיה ולבסוף למעים בית יתומים שם לא זכה לאהבה (אבל גם לא ליותר מדי התעללות).
חטאו הגדול של גרנוי, עד לאותו רגע, היה העובדה שלא היה לו ריח. שום ריח. לא ריח תינוקות, לא ריח זיעה, לא ריח צואה.
אולי כדאי לפצות על כך, חוש הריח שלו היה מפותח ביותר. מגיל צעיר יכול היה להפריד כל ריח לחלקיקים, ואת הריחות היה אוצר בנפשו, עד שבמקום רגשות היו לו רק ריחות, והוא רצה עוד ועוד מהם.
אז מה הופך אדם לרוצח?
האם העובדה שאיש לא רצה בו? או שעוד בהיותו נער צעיר נמכר כשוליה לפושט עורות?
האם יש איזושהי סיבה הגיונית לשאלה למה אדם הופך להיות רוצח?
גרנוי, במוחו הקודם, הולך ומתרחק מהאנושות. בתחילה הוא עדיין חלק ממנה, חלק מזערי החי בשוליים, עובד כשוליה במקומות ביזאריים ונוראים.
הוא רואה פתח תקווה ועובר לעבוד אצל אחד הבשמים הידועים והותיקים בפריז, ומתחיל לרקוח בשמים נפלאים.
אז הוא גם מבין לעומקה את מקור הבעיה שלו: לא רק שהוא חסר ריח, ולכן אנשים אינם בוטחים בו ומתרחקים ממנו, אלא שהוא גם רגיש מאוד לריחות, ולכן בסופו של דבר האנושות עצמה, הציביליזציה, מכבידה עליו.
בסופו של פרק חיים זה הוא מתרחק לחלוטין מהאנושות, מתבודד בלבו של הר נידח במשך שבע שנים ויוצא ממנו הרבה פחות אנושי והרבה יותר ממוקד מטרה.
אפשר בהחלט לומר שכל מה שגרנוי רוצה זו אהבה.
האדם שאינו יודע להרגיש, דוגמת גרנוי, פונה לדבר היחיד שהוא מבין בו: ריח. גרנוי מחליט ליצור בושם שיעורר באנשים אהבה כלפיו.
כך הופך גרנוי ל"אדם שהיה מן הדמויות המחוננות והמתועבות שחיו בימים ההם, שלא ידעו שום מחסור בדמויות מחוננות ומתועבות" (עמ` 7).
מה הופך אדם לרוצח? מה גורם לאדם לחזור ולרצוח שוב ושוב ושוב?
אולי זו התחושה הזו, "החדווה. כאילו נולד בפעם השנייה, לא, לא שנייה אלא ראשונה, שכן עד כה לא התקיים אלא קיום של חיה, ומודעותו העצמית הייתה מעורפלת במידה שאין למעלה ממנה. אבל היום הנה הוא ניחש ויודע סוף סוף מי הוא באמת: גאון, לא פחות מזה" (עמ` 41).
אני תוהה האם יש מתכון להצמחת רוצח, או שמא בסופו של דבר מדובר בבחירה חופשית של האדם.
גרנוי אינו אנושי לחלוטין. אין לו רגשות והוא פועל בצורה מכנית כמעט ולכן לא ממש ניתן להזדהות איתו, או לשנוא אותו לחלופין.
בסופו של דבר, המממ, בואו נומר שגרנוי מקבל את מה שרצה. אוהבים אותו. מאוד מאוד אוהבים אותו.
פטריק זיסקינד, מחבר הספר, נולד בשנת 1949 בגרמניה. זהו ספרו המפורסם ביותר, אחריו כתב עוד מספר ספרים וביניהם "ספורו של מר זומר" (תורגם לעברית ב1992) ו"על אהבה ומוות" (תורגם לעברית ב2009). הוא נרתע מפרסום ותקשורת, אינו מופיע בציבור ומסרב לקבל פרסים. גם לבכורת הסרט "הבושם" לא הופיע.
לספר הגעתי בזכות הספר "כמו רומן", שם מתואר כיצד הקריא מחבר הספר, דניאל פנק, את "הבושם" לתלמידיו. זה לא הספר האכזרי ביותר בעולם, אבל מן הסתם לא ממש מתאים לגיל ההתבגרות. עתליה וגל אהבו אותו, ואורי התלהב.
כמו שאפשר להבין, זה לא ספר שנשארים אדישים אליו.
והסרט? את הסרט עוד לא ראיתי, אבל הטריילר מסקרן ביותר..
מומלץ לבעלי אף עמיד, ולב חזק.
תאריך הכנסה לאתר 28/03/2013
מבין חמשת החושים, הריח הוא החוש הכי ערטילאי ושאותו הכי קשה לבודד. אנו מריחים בכל רגע נתון, ואלפי ריחות מתערבבים באוויר אותו אנו נושמים. אנו שמים לב אליו כאשר ישנם ריחות חזקים במיוחד לטוב או לרע שמסבים את תשומת ליבנו אל החוש המיוחד הזה.
הספר הבושם, מתייחס אל חוש... המשך הביקורת
מבין חמשת החושים, הריח הוא החוש הכי ערטילאי ושאותו הכי קשה לבודד. אנו מריחים בכל רגע נתון, ואלפי ריחות מתערבבים באוויר אותו אנו נושמים. אנו שמים לב אליו כאשר ישנם ריחות חזקים במיוחד לטוב או לרע שמסבים את תשומת ליבנו אל החוש המיוחד הזה.
הספר הבושם, מתייחס אל חוש הריח באופן מיוחד. זהו כישרונו הייחודי של הגיבור ז`ן-בטיסט גרנוי, אשר נולד בעומק הביבים הפריסאי של המאה השמונה עשרה. הוא נמלט משיני המוות בכוח רצונו העז לחיים. כבר בפסקה הראשונה מושווה גרנוי לזדים האחרים בני תקופתו כמו דה-סאד, נפוליאון ועוד. כותרת המשנה מעידה כי זהו סיפורו של רוצח, ועל כן, אין בכך ספויילר.
גרנוי ניחן בחוש ריח מפותח ביותר. גאון של ריחות, היודע לרקוח בשמים שונים ללא קושי, מזהה אנשים ודרכים בחושך רק על פי ריחם. אולם, ככל שכישרונו לזהות ריחות גדול, כן גדולה הסלידה שבני אדם חשים ממנו, תיעוב ופחד שהופכים להיות הדדיים. גרנוי אינו יודע לתפקד בחברת בני אדם. הוא מעולם לא היה מקובל בחברה, ומעולם לא הצליח להשתלב במקומות בהם שהה. ויחד עם הרצון לשייכות קיימת חרדה איומה מפני השייכות הזו, והוא נמלט ממנה פעם אחר פעם.
הספר נסוב סביב הרצון של גרנוי למצוא משמעות לחייו. והעלילה מתפתלת סביב חייו. סגנון הכתיבה ייחודי מאוד ומזכיר סופרים של המאה ה-18, הן בשפה והן בסגנון. יש משהו מאוד פשוט אך לא פשטני בתיאורים, יכולת מופלאה לתאר פריטים ולתת להם את המשמעות המדויקת. זיסקינד הצליח ליצור הזדהות עם גרנוי שהיה דמות נלוזה בכל קנה מידה. הוא הצליח לגרום לי להתחבר אליו, ולרצות בהצלחתו גם במעשיו הרעים ביותר.
לצדו של גרנוי, יש לציין, קיימת שורה של דמויות משנה, כל אחת מהן בעלת עומק ואג`נדה משלה. הסופר סגר מעגל עם כל דמות, וסיפר לקורא את סיפורה ברגע שיצאה מחייו של גרנוי.
זהו בהחלט ספר מתח לא שיגרתי. קראתי אותו במהירות ובנשימה עצורה. יש לציין שהוא היה פחות מזעזע משציפיתי, אבל אני יכולה להבין מדוע הסרט מפחיד יותר מהספר (לא ראיתי את הסרט). אבל הוא גם היה הרבה יותר מעמיק ומעורר מחשבה ממה שחשבתי שיהיה.
קריאה מהנה.
תאריך הכנסה לאתר 28/03/2013
כשסופר מתיישב לכתוב ספר, הוא צריך להחליט איך תיראה הדמות הראשית. הוא יכול לבחור בדרך הקלה, שהדמות הראשית תהיה חביבה ונחמדה והקורא יאהב אותה, הוא יכול ליצור נבל שהקורא יתעב, וגם זה פשוט למדי, או שהוא יכול לבחור בדרך הקשה יותר - ליצור נבל מזוויע שהקורא יאהב.
וזה מה שעשה... המשך הביקורת
כשסופר מתיישב לכתוב ספר, הוא צריך להחליט איך תיראה הדמות הראשית. הוא יכול לבחור בדרך הקלה, שהדמות הראשית תהיה חביבה ונחמדה והקורא יאהב אותה, הוא יכול ליצור נבל שהקורא יתעב, וגם זה פשוט למדי, או שהוא יכול לבחור בדרך הקשה יותר - ליצור נבל מזוויע שהקורא יאהב.
וזה מה שעשה פטריק זיסקינד.
הוא מכיר לנו את ז'אן-באטיסט גרנוי. גרנוי מכוער, נמוך, מצולק, צולע, גיבן, חסר לב, חסר נשמה, חסר מצפון, וחסר כל ריח גוף. במקום שהקורא יתעב אותו ויסלוד ממנו, הוא מתחבר אליו.
נכון שהוא רוצח, אבל בדרכו הוא, הוא גם מקסים.
גרנוי נולד במאה ה16 בפריס. אמו עובדת בדוכן דגים בשוק מרכזי, ולפניו חוותה עוד 4 לידות. היא קיוותה שהלידה הזו תעבור כמו כל השאר- התינוק יוולד מת, או ימות זמן קצר לאחר הלידה, והיא תוכל לחזור לעבודתה בלי שדבר יפריע לה.
אלא שלגרנוי תכניות אחרות, ובמקום למות, הוא בוחר לחיות. הוא צורח, עוברי אורח מבינים שהאם ילדה אותו ונטשה אותו, ומאוחר יותר תולים אותה במרכז הכיכר.
גרנוי מועבר לרשות הכנסייה, ושם מוצאים לו מינקת, שלאחר מספר שבועות מחזירה אותו בטענה שהוא בן השטן, הוא רעב כמו שלושה ילדים בריאים, ו-אלוהים ישמור- אין לו ריח גוף.
הכומר חושב שהבחורה ירדה מן הפסים, ואוסף את גרנוי הקטן אליו.
הכומר, שמעולם לא היה בחברת ילדים, לא יודע מה זה ריח גוף של ילד, ולכן היעדרו של הריח לא מפריע לו. אך כשהתינוק מתעורר וחוקר את הכומר, לא בעזרת העיניים, אלא בעזרת האף, הכומר מתחלחל ומעביר את התינוק הלאה, לבית יתומים.
ריח גוף זה דבר מוזר. אנחנו לא חשים בו, אבל מסתבר שאנחנו חשים כשהוא נעדר. הילדים האחרים בבית היתומים מפחדים ממנו, מתרחקים ממנו, ואף מנסים להרוג אותו. הם חיים באי-שקט כשהם יודעים שהדבר הזה חי לידם. הם לא יודעים למה הוא כ"כ מפריע להם, אבל הוא מפריע.
במהרה מתגלה שלגרנוי יש חוש ריח מפותח. עד כמה מפותח? הוא יכול ללכת ברחוב חשוך בעיניים עצומות ולא להיתקל בדבר. הוא מריח את האבנים, האנשים, העצים, הפרחים, ובעצם, מה לא.
הסיפור הולך ומסתבך שגרנוי גדל ומחליט להיות בשם. אך הוא לא יהיה בשם רגיל, לא ולא, הוא יהיה הבשם הטוב בעולם. הוא ימציא את הניחוח האולטימטיבי, הניחוח שאף אדם לא יוכל לעמוד בפניו.
איך עושים זאת? פשוט מאוד. רוצחים נערות יפות ומשמרים את ריחן.
גרנוי טוען שהיופי הוא לא דבר שמודדים בעין, אלא באמצעות האף. כשאנחנו רואים אדם יפה, אנחנו קודם כל מריחים אותו, גם אם אנחנו לא מודעים לזה. אם לאדם אחר היו בדיוק אותם תווי פנים אך ריח שונה, אולי לא היינו חושבים שהוא כ"כ יפה.
גרנוי, כפי שכבר הבנו, הוא נבל. כשהוא פוגש בבחורה יפה לראשונה ורוצח אותה, כלל לא מפריע לו הפשע בדבר. מפריע לו שאחרי שהגופה מתקררת, הריח נעלם. על זה הוא בוכה, בגלל זה הוא סובל. הרצח? פרט שולי.
אז מה כ"כ מקסים בגרנוי המרושע? התמימות שלו, אני מניחה. הנאמנות שלו לעצמו. הדבקות שלו במטרה.
אבל בואו נהיה כנים, גם בספר הזה העיקר הוא לא על ה"מה", אלא על ה"איך". הכתיבה של זיסקינד כ"כ מיוחדת, כ"כ משכרת, כ"כ מושכת. את הספר סיימתי תוך יומיים, וחבל לי שהוא נגמר.
עם הסיפור הזה קצת חרגתי מהכלל שרובנו הצבנו לעצמנו - לא לראות את הסרט לפני שקוראים את הספר.
ראיתי את הסרט לפני מספר חודשים, ובכל זאת הדבר לא גרע דבר מההנאה שבקריאת הספר.
הסרט נאמן מאוד למקור. כמובן שמספר פרטים משתנים כדי שהסרט יהיה מוצלח, אך זה לא פוגע בסיפור עצמו.
נהניתי לקרוא על דמותו של הבשם באלדיני, נהניתי להצמיד לו את תווי הפנים של דסטין הופמן (ליהוק מושלם, לטעמי).
סביר להניח שחווית הקריאה הייתה שונה מאוד אם לא הייתי רואה קודם את הסרט, אך אני לא מתלוננת.
הסרט הצליח להעביר בצורה מעולה את ההומור הדק ששורר בספר, וזו לא משימה פשוטה.
הכתיבה מאוד קולחת, לא מייגעת, יש תיאורים במקומות הנכונים, יש קפיצות בזמן כשאין טעם להתעכב על פרטים.
שנה עוברת, שבע שנים עוברות, אבל המספר לא מחסיר דבר.
גרנוי עובר מגיל ינקות לגיל 13 מבלי שנרגיש שפיספסנו משהו. אנחנו מקבלים את כל המידע שאנחנו צריכים לקבל, ולא טיפה אחת יותר. מה רע?
אני יודעת שיש כאלה שהתאכזבו מסוף הספר, בעיני הוא מעולה. סגירת המעגל, המסקנה אליה מגיע גרנוי - הסופר לא יכל למצוא סוף הולם יותר לסיפור.
אז אם הדבר עוד לא הובן, אני ממליצה עליו. אמנם הסרט מעולה, אך הספר מעלה נקודות שלא התייחסו אליהן בסרט. שניהם מומלצים, ואני אף ארחיק לכת ואומר שאי אפשר להנות מהאחד בלי השני.
תאריך הכנסה לאתר 28/03/2013
אז סיימתי סוף סוף את הספר (מה? יצאנו לחופשה 5 ימים, הייתי צריך לנצל שם את כל האטרקציות ואח"כ גם שכחתי אותו באוטו של אבא שלי ואבא שלי לא שם לב אליו ולא הביא לי אותו וכשנזכרתי בו אתמול בערב הייתי צריך ללכת לאוטו שלו ולהביא את זה וכבר הייתי עייף ולא היה לי כוח לקרוא) ואיך שסיימתי... המשך הביקורת
אז סיימתי סוף סוף את הספר (מה? יצאנו לחופשה 5 ימים, הייתי צריך לנצל שם את כל האטרקציות ואח"כ גם שכחתי אותו באוטו של אבא שלי ואבא שלי לא שם לב אליו ולא הביא לי אותו וכשנזכרתי בו אתמול בערב הייתי צריך ללכת לאוטו שלו ולהביא את זה וכבר הייתי עייף ולא היה לי כוח לקרוא) ואיך שסיימתי התחלתי את הסרט.
- זה יצא קצת ארוך אז על החלקים הלא מודגשים אפשר לוותר -
הספר מתחיל בלידתו של אחד האנשים המתועבים ביותר שידעה המאה ה18 בשנת 1738 בדוכן דגים השוכן ברחובותיה המצחינים של העיר פריס - גרנוי ז'אן באטיסט. אמו, מוכרת דגים בדוכן, ילדה אותו כמו את ארבעת אחיו המתים - היא כרעה מתחת לדוחן, חתכה את חבל הטבור עם סכין הדגים והותירה את הרך הנולד למות ליד שאריות הדגים - אם המזל היה מאיר לה פנים ותוכניותיה היו רואות הצלחה בסוף היום הוא היה מנוקה יחד עם כל השאריות מבלי שאיש ישים לב או ידע על לידה זאת. אך גרנוי שוחר חיים היה עוד מלידתו וכשאנשי פריס שמעוהו בכי הרך שלח את אמו לגרדום בעוון רציחת ארבעה תינוקות וניסיון לרצח של גרנוי וסופה היה בתלייה.
לאחר מכן גרנוי קיבל את שמו ועבר לחזקתה של המינקת ז'אן בוסי בתשלום ע"י הכנסייה אך עובדת היותו מחוסר ריח כלל וכלל (אף לא של זיעה) הביאה אותה לחשוב כי השטן שוכן באותו עולל והיא מסרה אותו חזרה למנזר סן-מרי, לאחר ויכוח קצר הסכים האב טרייה לקחת ממנה את התינוק. לאחר פרק זמן קצר של מחשבה כי גרנוי תמים ואין כל מוזר בו החל האב לפחד מחוש הריח החזק מאוד והחקרני של התינוק ולכן מסר אותו למאדאם גאיירד חסרת הרחמים והרגשות לטפל בו אך זו מסרה אותו לאחר מכן לבורסי בשם גרימאל מכיוון שפחדה מכוחותיו העל טבעיים ועובדת אי קבלת התשלום עליו.
גרנוי הלך וגדל וחוש ריחו הלך והתחזק - הוא היה מסוגל להריח דברים מרוחקים, לזהות כל דבר על פי ריחו ולזכור כל ריח וריח שהוא נתקל בו גם מבלי לדעת את שמו. במוחו החל הצעיר להכין נוסחאות שלמות של בשמים בעלי ריחות מטריפים והיו לו אלפים מאלה כשכל אחד מהם טוב בהרבה מקודמו. יום אחד הוא הסתובב ברחוב כהרגלו בזמנו הפנוי ושם נחשף לריח מטריף - ריח שעוד לא הכיר - הריח הטוב ביותר בעולם כולו - ריח נערה.
לאחר שהפך לבשם מהשורה ועבר לעיר הבשמים הגדולה גראס ראש מעייניו (פדיחה אם לא כתבתי את זה נכון) היה אותה ריח שובה לבבות, מרכז מאוויו ושאיפתו הגדולה והכמוסה ביותר הסתכמו בלכידת נשמת אותו ריח מהפנט ולגרנוי הרשע שלא ידע אהבה לא היה אכפת כלל ועיקר לרצוח בשביל להגיע למטרתו.
הספר המסופר מכמה זוויות מעולה ובעל תיאורים מדהימים המאפשרים לבעלי הדמיון שביננו ממש להריח את כל ריחות הצחנה והבשמים של צרפת ואף להרגיש קצת כמו הדמויות מהספר.
הסוף היה מעולה אבל אולי הוא היה יכול להיות יותר טוב בלי החלק הרביעי.
ספר מעולה - 8 מתוך 10.
והסרט - היה טוב ולא יותר מזה, וויתרו על הרבה דברים דברים חשובים וזה הפריע להבין דברים רבים ובכלל הרסו מאוד את הספר, 6.5 מתוך 10.
סרטון:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|