|
|
|
האי של נשות הים |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 637 |
|
|
יוֹנג–סוּק ומי–ג´ה נפגשות כשהן בנות שבע, והופכות לחברות בלב ובנפש. למרות הרקע המשפחתי השונה, הופכת חברותן האמיצה מקור כוח ותמיכה בשנים הסוערות שחולפות עליהן באי הקוריאני ג´ג´ו. יונג–סוק היא נצר למשפחה מכובדת ואִימה מנהיגה את הקולקטיב המקומי, ואילו מי–ג´ה היא בתו של מי ששיתף פעולה עם הכובשים היפנים, ושמו נודע לשמצה. בהגיען לבגרות הן מצטרפות לשאר נשות הכפר הצוללות באוקיינוס, מתפרנסות ממכירת פירותיו, ומשתלבות במסורת ארוכת שנים של נשים חזקות המנהלות את סביבתן ביד רמה, ומותירות את הגברים בבית כדי שיטפלו בילדים.
שתי החברות נישאות באותו זמן, בטוחות שאהבתן זו לזו תשרוד למרות המרחק הפיזי והאידיאולוגי שנכפה עליהן. אבל לאחר מלחמת העולם השנייה הופכת קוריאה לזירת מאבק בין המעצמות, והאי ג´ג´ו נרמס תחת מגפי הכובשים המתחלפים. דווקא תחת אימת הכיבוש האכזרי מצפות השתיים למצוא נחמה זו אצל זו, אבל אירוע בלתי צפוי מעמיד את חברותן בצל השאלה אם כל מעשה ראוי למחילה.
האי של נשות הים הוא אפוס היסטורי הנפרש על פני כמה עשורים, החל בשנות ה–30 של המאה הקודמת ועד תחילת המאה ה–21. הספר חושף לפני הקורא סיפור דרמטי ובלתי נשכח של נשים יוצאות דופן אשר ההיסטוריה עיצבה את חייהן.
ליסה סי היא מחברת רבי–מכר רבים, ביניהם ´נערת התה´, ´בובות סיניות´ ו´סיפור כתוב במניפה´, שיצאו לאור בעברית בהוצאת מודן.
"ספר עוצמתי וחיוני על אנושיות." לוס אנג´לס ריוויו אוף בוקס
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
האי של נשות הים - ליסה סי
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 16/08/2020
אני מתקשה להחליט ממה להתחיל לספר לכם על הספר הענק הזה. הוא הכניס אותי לעולם כל כך זר וחדש לי, כל כך הרבה למדתי ורציתי לשמוע עוד, שאחרי שסיימתי את התודות המשכתי לחטט ברחבי האינטרנט כדי ללקט עוד מידע. אולי יותר מכל, הייתי מגדירה את הספר הזה כעוצמתי וכזה שגורם לקוראיו לרצות להיכנס לעולמות המים... המשך הביקורת
אני מתקשה להחליט ממה להתחיל לספר לכם על הספר הענק הזה. הוא הכניס אותי לעולם כל כך זר וחדש לי, כל כך הרבה למדתי ורציתי לשמוע עוד, שאחרי שסיימתי את התודות המשכתי לחטט ברחבי האינטרנט כדי ללקט עוד מידע. אולי יותר מכל, הייתי מגדירה את הספר הזה כעוצמתי וכזה שגורם לקוראיו לרצות להיכנס לעולמות המים והמושגים של "נשות ההאניו", ולהכיר אותו ואותן הכי לעומק שניתן.
ההאניו Haenyo הן ילדות-נשים-סבתות באי ג'ג'ו (Geju) בדרום קוריאה. הן צוללות ללא בלוני חמצן, עם שיטה מיוחדת שמאפשרת להן להכניס אוויר לריאות, תוך סיכון פגישה עם סכנות במים, תמנון, למשל, כדי להביא אוכל למשפחתן. החברה היא חברה מטריארכלית. הנשים מכלכלות את המשפחה ומפרנסות, והבעלים יושבים יחד תחת עץ ומדברים, אך גם מבשלים ודואגים לתינוקות. זה במקרה הטוב, כשאינם שותים או מהמרים בכסף שמרוויחות נשותיהם. ההאניו נישאות לגברים שנבחרים ע"י האשה החשובה במשפחה, בד"כ הסבתא, שהיתה אף היא האניו, תוך התייעצות עם שמאנית. הן אמורות להתאהב בבעליהן עם הזמן. ילדות שנולדות מיועדות להיות האניו אף הן והבנים מיועדים לשמור על המסורת ולדאוג לרווחתם של המתים בעזרת מְנָחות ומנהגים קבועים. השאיפה היא שיהיו במשפחה הרבה בנות שיפרנסו ולפחות בן אחד שידאג לטקסים. אנשי האי סוגדים לאלה-הסבתא, שרוחה חיה בתוך ההר האלה (Halla San).
האי ג'ג'ו בדרום קוריאה עבר כמה תהפוכות שלטוניות, אף אחת מהן לא היטיבה עם התושבים, להיפך. כל שלטון שהתרגש עליהם גרם להם לאבדות בנפש, לפחד ולקשיים כלכליים כבדים. חלקים גדולים באי נכחדו כליל. האירוע הקשה ביותר היה ב- 3.4.1948, אירוע ששנים רבות אסור היה לדבר עליו. עד היום מחכים תושבי האי להתנצלות מצד האמריקאים על מה שקרה ביום ההוא.
בספר יש שתי גיבורות ראשיות, יונג-סוק ומי-ג'ה, חברות בלב ובנפש. שתיהן האניו, ואנחנו נלווה אותן מילדות ועד זקנה. הן נפגשות לראשונה כשאמה של יונג-סוק, שהיא מנהיגת הקולקטיב המקומי, מאמצת אליה את מי-ג'ה למרות שהיא בתו של משתף פעולה עם היפנים ובשל כך מעטים האנשים המתקרבים אליה. החברות הזו נשמרת לאורך שנים, והשתיים אף מתכננות שבעתיד יהיו בין ילדיהן קשרי נישואין. בשלושה באפריל ההוא קורה מה שמאתגר את החברות הזו, ופוגע בה פגיעה קשה.
הספר מתחיל בשנת 2008 עת משפחה אמריקאית מחפשת את יונג-סוק כדי לתחקר אותה אודות מי-ג'ה. הוא עובר מיד ל- 1938 וכאן הסיפור מסופר בגוף ראשון מפי יונג-סוק. מדי פעם הוא חוזר אל המשפחה הזו ושוב אל יונג-סוק. לאט לאט מתבהרת התמונה ואנחנו נשאבים לים, ואל חיי הנשים המיוחדות האלה, ותוהים, מה קרה שם שגרם לכך שבתחילת הספר יונג-סוק אינה מוכנה לדבר עם המשפחה הזו.
עד היום יש האניו, מספרם קטן מאד היום, מ - 70,000 של תחילת שנות השבעים נותרו כ - 5000 בלבד, כשהצעירה בהן כבת 50. יש באי מוזיאון שאפשר לראות בו הרבה מידע על הנשים האלה,.
"אלו מאיתנו שניהלו בעצמן את משקי הבית שלהן למדו שאפשר לצבור ממון רב יותר ללא הבעלים שישתו או שיהמרו בכסף... כדי לצלול היינו צריכות להישאר שלמות ובריאות, ולכן ביום השני בחודש השני של השנה הירחית סילקנו ממוחנו את כל העניינים השוליים ונפגשנו עם השמאנית קים כדי לערוך את הטקס השנתי של קבלת פני האלה." עמ' 305
זהו ספר על חברה נשית לא מוכרת ומיוחדת, ספר מטלטל ומאיר עיניים, מסקרן וחזק מאד. מומלץ ביותר.
תאריך הכנסה לאתר 20/01/2020
ליסה סי, היא בעיני שם שלא משנה מה היא תכתוב ועל מה, את ספריה אני אקרא. יש טובים ויש טובים יותר ובעיני הספר הזה משתייך לטובים יותר. בספר מרתק, מעניין ויחד עם זאת מלמד על פיסת היסטוריה על קוריאה בכלל ועל האי הקוריאני ג׳ג׳ו בפרט בשנים שבין 1938-2008.
"האי של נשות הים" מתרחש באי ג'ג'ו, אי... המשך הביקורת
ליסה סי, היא בעיני שם שלא משנה מה היא תכתוב ועל מה, את ספריה אני אקרא. יש טובים ויש טובים יותר ובעיני הספר הזה משתייך לטובים יותר. בספר מרתק, מעניין ויחד עם זאת מלמד על פיסת היסטוריה על קוריאה בכלל ועל האי הקוריאני ג׳ג׳ו בפרט בשנים שבין 1938-2008.
"האי של נשות הים" מתרחש באי ג'ג'ו, אי בדרום קוריאה, ומביא את סיפורן של נשות הים המכונות בקוריאנית ה"האניו". ההאניו מאוגדות בקבוצות קולקטיב בעל הירארכיה, התלוי בוותק ובמיומנות של הנשים. האניו יוצאות לים, צוללות לעומק הים בקבוצות, ללא ציוד מיוחד מעבר לריאות שלהן ושקי איסוף, ושולות/מלקטות מהים פירות ים שונים. כשהשלל שנאסף נמכר ברובו. העיסוק הזה של האניו עובר מאם לבת.
העיסוק הזה התפתח כיוון שנשים היו פטורות מתשלום מס על עיסוקן (להבדיל מהגברים), ולכן בעוד הנשים יצאו למלאכת הדיג ולפרנס באמצעותו את הבית, הגברים נשארו בבית לשמור ולטפל בילדים.
האי של נשות הים מביא את סיפור חברותן וחייהן של יונג-סוק ומי-ג'ה. מילדותן באי ועד לגיל זיקנה תוך כדי ארועים הסטורים אשר משפיעים על חייהם ועל חברותן.
יונג-סוק היא ביתה של של מנהיגת הקולקטיב המקומי אשר לומדת להיות האניו ולהצטרף לקבוצה. ואילו מי-ג'ה היא יתומה שאומצה על ידי דודיה אבל כתם כבד מוטל על שמה מאחר והוריה נחשבו למשתפי פעולה עם האויב (היפנים). הבנות נפגשות בגיל 7 וחברות אמיצה נרקמת בניהן לאחר שאימה של יונג-סוק "מאמצת" אותה ובהיותה בת 15 היא מצרפת את מי-ג'ה לקולקטיב.
בהמשך משודכות הבנות באותו הזמן, יונג-סוק עם בחור מלומד מכפרה ומי-ג'ה עם בנו של משתף פעולה. הן נישאות, יולדות, אבל הפוליטיקה משפיעה על חייהן, ומשפיעה באכזריות על הקשר בניהן.
ספר מרתק, מרגש, מלמד ומומלץ בחום רב.
קישור לאתר של ליסה סי על המחקרים שהיא ביצעה לפני כתיבת הספר: http://www.lisasee.com/islandofseawomen/
ועל נשות הים:
ג'ג'ו: פלא עולם ונשות-הים של דרום קוריאה - בורה שניטמן
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4197356,00.html
ההניו – נשות הים של ג'ג'ו, עולם של נשים בלבד | אושיק פלר גיל https://www.explorekorea.co.il/%D7%AA%D7%A8%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%94/%D7%94%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%95/
תאריך הכנסה לאתר 15/01/2020
” האי של נשות הים” הוא סיפור על אהבה עזה, חברות עמוקה ורבת שנים ועל חברת הנשים הצוללות ה”האניו”. הוא גם סיפור אשר מגולל את ההיסטוריה של האי הדרום קוריאני ג’ג’ו – היסטוריה עקובה מדם. הסיפור מתחיל ב 1938, יונג סוק ומי-ג’ה בנות ה-15 מצטרפות בפעם הראשונה באופן רשמי לקולקטיב ההאניו, הן... המשך הביקורת
” האי של נשות הים” הוא סיפור על אהבה עזה, חברות עמוקה ורבת שנים ועל חברת הנשים הצוללות ה”האניו”. הוא גם סיפור אשר מגולל את ההיסטוריה של האי הדרום קוריאני ג’ג’ו – היסטוריה עקובה מדם. הסיפור מתחיל ב 1938, יונג סוק ומי-ג’ה בנות ה-15 מצטרפות בפעם הראשונה באופן רשמי לקולקטיב ההאניו, הן הופכות לנשים צוללות רשמיות. יונג סוק היא הבת של מון סין, שהייתה ראש הקולקטיב. ומי-ג’ה, היא יתומה, אביה היה משתף פעולה עם היפנים, כשהוא מת, מי-ג’ה שאמה נפטרה בלידתה הופכת ליתומה, היא חיה עם הדודים שלה באי, ומעמדה כבת של משתף פעולה עם הכובש היפני היה נחות ביותר. מי-ג’ה היא יפיפייה, חברות אמיצה נרקמת בין שתי הבנות, חברות שמתחילה בגיל שבע, אימה של יונג סוק לוקחת חסות על מי-ג’ה היפה, ומלמדת אף אותה להיות “האניו”. ההאניו היו נשים שצללו באוקיאנוסים הקרים ושלו מהם את פרי הים. הן היו המפרנסות של המשפחה בזמן שהבעלים היו מי שטיפלו בבית ובילדים. להיות “האניו” פרושו להיות אשה חזקה עצמאית ונחושה כזו שעבודתה היא מהמסוכנות שיש, ולמרות ש”האניו” לא מעטות מצאו את מותן בים עדין התפקיד הזה נחשב ליוקרתי ומיוחד.
הספר מלווה את שתי הילדות הללו לאורך חייהן, מילדות ועד זקנה, בתחנות חייהן המשמעותיות. כשאת הנך “האניו” הסכנה היא חלק מחייך, על מנת להיות צוללנית טובה ומצליחה עליך להיות ממוקדת מטרה, נחושה, אחראית ביותר, חזקה ואמיצה. יונג סוק ומי-ג’ה יוצאות למסעות עבודה, הן נוסעות על מנת לצלול, במקומות אחרים. אנו מלווים אותן כשהן צוללות בוולדיווסטוק , שם במימיו של הים היפני הקר כקרח הן צוללות. הן יעברו את המסע הזה מספר פעמים, אף כנשים נשואות והרות. יונג סוק ומי-ג’ה שנישאו אחת אחרי השנייה, הן אף הרות יחדיו. כשהן ילדו את ילדיהן תוך כדי מסע העבודה הן מיד לאחר הלידה יחזרו לים, הרך שרק נולד יחכה להן על הסיפון. אלו הן פיסות מידע שנשמעות לנו הקוראות המערביות של הזמן הזה, לחלוטין כ”מדע בדיוני” ללדת תינוק להשאירו על הסיפון ולחזור לצלול בים הקר. נשות ה”האניו” הדהימו ואתגרו את אנשי המדע ביכולות שלהן לשהות זמן רב כל כך בתוך המים הקרים מאוד, הן הפכו למושא של מחקרים.
הרומן “האי של נשות הים” יכול היה לספר את סיפור התבגרותן ונישואיהן ובכלל חייהן של הילדות שהפכו לנשים, כל אחת ובן זוגה כל אחת וגורלה. זו שהתחתנה עם המורה, מי שהיה בן השכנים ומסתבר שהוא גבר רגיש חכם אוהב, מלא חיים, הזוגיות אתו מלאה באהבה ונתינה, נישואין שהפכו לקשר חזק ומוצלח, ומי שהתחתנה עם העשיר המלומד אך יחד עם זאת כעסן רגזן ואלים. כל אחת ומזלה. היינו יכולים לקרוא את הרומן הזה ולהנות ממסע החיים המרתק של שתי הבנות הללו, שעבדו בעבודה קשה מייגעת ומרתקת. שהתבגרו ושמרו על חברותן העמוקה. שהפכו לנשים חזקות ומוצלחות. זה יכול היה להיות רומן התבגרות מעניין ומרגש, אולם “האי של נשות הים” גם מספר לנו את הסיפור של האי ג’ג’ו – שכיום שייך לקוריאה הדרומית. היסטוריה שמתחילה בשנת 1938 וממשיכה עד שנות האלפיים. האי הזה היה תחת שלטון היפנים במשך שנים רבות, היפנים גרמו סבל לתושבי האי, גנבו את האוכל שלהם והשליטו טרור, אחרי היפנים הגיעו האמריקאים, מסתבר שהם לא היו שליטים נאורים יותר או טובים יותר. האי נחשב כבעל מיקום אסטרטגי, עבור מעצמות רבות וככזה היה מושא למשאלות הלב של כובשים רבים. כל מהפך שכזה גרר אחריו מלחמות איומות, תושבי האי מצאו את עצמם פעם אחר פעם נתונים לשליטתם של זרים כאשר הם סובלים כל פעם יותר. רצח ההמונים אשר כיום מונצח בפארק “השלום השלושה באפריל” מנציח את הזוועות שחוו תושבי האי, מדובר על מספרים בסדר גודל של כשמונים אלף בני אדם שנשרפו חיים שנאנסו שהוכו והורעבו. סיפור החיים המרתק של יונג סוק ומי-ג’ה, משולב ומושפע עמוקות מההיסטוריה הקשה הזו, בשיא של ימי הטבח, תתחולל דרמה קשה בין שתי הנשים הללו והמקרה ההוא ישפיע על המשך חייהן.
הסיפור מסופר מנקודת התצפית של יונג סוק, הילדה הצעירה אשר הופכת להאניו חכמה ומקצועית ונערצת, אשר הופכת לאשת איש לאם ולסבתא. דרך מסע חייה המרתק אנו רואים את השינויים העצומים שחלו בעולם. מילדה אשר לא למדה בבית הספר מעולם, שלא ידעה קרוא וכתוב, שמים נקיים לצורכי היום יום – בישול ורחצה – נאספו מהבאר מוקדם בבוקר כשעדין חשוך. היא הפכה לאשה עם ילדים ונכדים שכולם משכילים.
הרומן הקריא והיפה הזה מעביר לנו את הרגשות והחוויות ותחושת החיות של תושבי האי ג’ג’ו. האי ג’ג’ו הוכרז בשנת 2012 כאחד מפלאי עולם.
תושבי האי היו חלק ממסורת ארוכת שנים שבה מתפללים לאלים. השמאנית היא דמות משמעותית עד מאוד בקהילה, התקשור עם הרוחות והנחת המנחות הוא חלק ממחזור החיים.
האי של נשות הים הוא סיפור התבגרות מרתק ומשמעותי זהו רומן יפייפה ומעניין – רוצו לקרוא.
תאריך הכנסה לאתר 05/01/2020
ספר שהשאיר לי ובי כל כך הרבה, שהייתי צריכה קודם לעכל לפני שאני כותבת המלצה עליו.
וזאת בהחלט תהיה המלצה חמה.
אחד הספרים הטובים שקראתי.
קודם כל, אני מאד אוהבת את הסופרת ליסה סי. היא כותבת נהדר.
היא תמיד כותבת לעומק. לוקחת מאורע בהיסטוריה וכותבת עליו "מלמטה"
אני אסביר... המשך הביקורת
ספר שהשאיר לי ובי כל כך הרבה, שהייתי צריכה קודם לעכל לפני שאני כותבת המלצה עליו.
וזאת בהחלט תהיה המלצה חמה.
אחד הספרים הטובים שקראתי.
קודם כל, אני מאד אוהבת את הסופרת ליסה סי. היא כותבת נהדר.
היא תמיד כותבת לעומק. לוקחת מאורע בהיסטוריה וכותבת עליו "מלמטה"
אני אסביר.
זה דבר אחד לקרוא על מאורע בהיסטוריה. מה היה, מי היה נגד מי, באיזה תאריכים, מי הפסיד, מי ניצח וכו'.
וזה דבר אחר לחלוטין לקרוא על האירועים דרך נקודת מבט של העם. של האדם הפשוט. אכר, פועל, נער, אם. הם רק רוצים לחיות, לאכול, להרגיש ביטחון. כל שלטון חדש שמגיע, מגיע עם הדברים הרעים שלהם. אולי האידיאולוגיה משתנה, אבל המעשים נשארים אותם מעשים. שלטון. אימה. פחד. מיסים. התעללות וכו.
אז אתחיל מלמעלה. הספר הוא על קמבודיה. יותר נכון על אי בדרום קמבודיה. אי מיוחד. (בשלב מאוחר יותר האי מוכתר כפלא של העולם). השנים 1938-1975, ו 4 ימים בשנת 2008.
במהלך מלחמת העולם השנייה נכבשה על ידי האימפריה היפנית. לאחר שזו הובסה שבה קמבודיה והייתה למושבה צרפתית, עד שקיבלה את עצמאותה בשנת 1954. במקביל, הדפו הקמבודים והצרפתים את ניסיונות כוחות הוייט מין הוייטנאמים לחדור לממלכה. בשנות השישים החלו חלקים ממזרח הממלכה לשמש כבסיסים לצבא צפון וייטנאם ולווייטקונג, אשר שמשו לפעולה כנגד צבא דרום וייטנאם והכוחות האמריקנים. בתגובה הפציצו כוחות ארצות הברית מטרות בממלכה, ואלו הובילו להתערערות מצבה הכלכלי והחברתי.
בשנת 1976 התחוללה בקמבודיה מלחמת אחים עקובה מדם שבסופה משטרם של פול פוט ואנשי הקמר רוז' הקומוניסטים גרם למותם של כחמישית מן האוכלוסייה ברעב וברצח סלקטיבי- בין 1.2 מיליון ל-2 מיליון אזרחים. עדויות מתקופת שלטון הקמר רוז' נותרו בטואול סלנג, שהיה הכלא המרכזי למתנגדי המשטר וכיום משמש כמוזיאון. בסוף שנת 1978 פלשה וייטנאם לקמבודיה, והנג סמרין היה לשליט המדינה. רק בספטמבר 1989 עזב החייל הווייטנאמי האחרון את קמבודיה.
העלילה מתרחשת באי ג'ג'ו, הוא אי געשי בדרום קוריאה הדרומית, בפרובינציית ג'ג'ו דו. האי מרוחק כ-100 ק"מ מחופה הדרומי של המדינה, שטחו 1,845 קילומטרים רבועים והוא האי הגדול במדינה.
לפני מלחמת קוריאה אירעה באי התקוממות, שנמשכה גם במהלך המלחמה וגבתה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם, והפכה לטראומה לאומית בקוריאה הדרומית
האי הזה מפורסם בנשים שלו. נשות ההניו . אלו נשות הים של ג'ג'ו חיות באי בעולם סגור של נשים בלבד, המבלות יחד במשך עשרות שנים בליקוט מזון מהים בשיטה יוצאת דופן – צלילה לעומק של עד 20 מטרים ולמשך עד שתי דקות, ללא ציוד ואמצעים אחרים. בצלילותיהן שולות הנשים קיפודי ים, מלפפוני ים, צדפות ועוד. עיסוק זה עובר מאם לבת כבר כמה דורות. הוא החל במאה ה-18, עת הונהגה מדיניות מיסוי מכבידה מאוד על הדייגים הגברים. כתוצאה מכך פנו הנשים לעסוק בדיג, כיוון שהן היו פטורות מתשלום המיסים. עיסוקן זה של הנשים הפך לפרנסת המשפחה וכך התפתחה באי חברה מטריארכלית.
לאורך חופי האי נמצאים "מועדונים", קבוצות של נשים שיוצאות יחד אל הים. כך מגיל 16-15 ועד יום מותן.. הנשים מגיעות מידי יום אל הים, מביאות את האוכל שלהן וחולקות אותו ביניהן, שומרות אחת על השנייה במעמקים, ומלוות זו את זה במשך כל החיים. קבוצות הנשים מאורגנות במבנה הירארכי ובראש כל קבוצה עומדת מנהיגה שנבחרת על ידי הקבוצה. המנהיגה חייבת להיות בעלת ותק של 30 שנות צלילה והיא נבחרת לכהונה של 10 שנים בלבד, שאינה ניתנת להארכה.
ועכשיו לספר.
הספר מסופר על ידי יונג-סוק. יונק-סוק גרה בג'ג'ו. אמא שלה הייתה ראש קולקטיב. מכיל 8 יונג-סוק "אומנה" להיות אשת ים. עבורה ים הוא הבית. רק בצלילה היא מרגישה היא עצמה. יש לה 2 שדות. השדה הרטוב – הוא הים, השדה היבש – חלקת אדמה שבה מגדלים ירקות.
בגיל 7, פוגשת יונג-סוק את מי-ג'ה. מי-ג'ה, גרה עם הדודים שלה. היא מגיעה מהעיר. היא בת של משתף פעולה עם היפנים, לכן היא מוקצה. הדודים לא ממש מטפלים בה. יוֹנג–סוק ומי–ג'ה הופכות להיות חברות בלב ובנפש. בעצם אמא של יונק-סוק מאמצת את מי-ג'ה. כאשר הן בנות 15, הן מתחילות לצלול ביחד, ולא רק זה, הן "משוטטות" בעולם באתרי צלילה ששוכרים את השירותים שלהן.
שתי הנערות מתחתנות. יונק-סוק עם בחור מהכפר שהפך להיות מורה, ומי-ג'ה עם בחור מהעיר, בנו של משתף פעולה.
שתיהן יולדות.
ואז נכנסת הפוליטיקה לחייהן.
המרד, ההרג, העינויים, ההתעללות.
קטעים מאד קשים.
זה כבר לא יפנים נגד קמבודים. האמריקאים יושבים שם (ומתעלמים מהזוועות)
זה כבר העם הקמבודי נגד עצמו. הצפון (הקומוניסטים + רוסיה), נגד הדרום (הלאומנים + ארהב).
בלתי יאומן מה בן עם אחד יכולים לעולל זה לזה, בגלל דעות אחרות.
ואפילו לא דעות.
כי האיכרים רק רצו לעבוד ולחיות וזהו.
בלתי נתפס.
ואז בגלל מאורעות שונים, הידידות נשברת.
יונג-סון לא מסוגלת לסלוח, ובטח לא לשכוח.
ואז יש מפגש מעניין בשנת 2008, כאשר יונג-סון כבר בת 85.
יש כל כך הרבה בספר בזה, שאני פשוט לא מסוגלת להקיף את הכל.
זה אחד הספרים הטובים ביותר שקראתי בזמן האחרון. ואין ספק, למדתי לא מעט ממנו, לא רק על התקופה ועל המלחמות אלא גם על אופי האדם.
מאד מאד ממליצה.
תאריך הכנסה לאתר 27/12/2019
באי הזעיר ג’ג’ו בדרום קוריאה, גרות “נשות הים”, ההניו ( Haenyeo). החל מגיל צעיר, בנות עוברות הכשרה קפדנית ולומדות את רזי הצלילה אל מעמקי האוקיאנוס כדי לקצור קיפודי ים, תמנונים ומעדנים אחרים מקרקעיתו. הנשים באי שחיות בחברה מטריאכלית, עושות את העבודות הקשות והמסוכנות... המשך הביקורת
באי הזעיר ג’ג’ו בדרום קוריאה, גרות “נשות הים”, ההניו ( Haenyeo). החל מגיל צעיר, בנות עוברות הכשרה קפדנית ולומדות את רזי הצלילה אל מעמקי האוקיאנוס כדי לקצור קיפודי ים, תמנונים ומעדנים אחרים מקרקעיתו. הנשים באי שחיות בחברה מטריאכלית, עושות את העבודות הקשות והמסוכנות במשפחה, הן אלה שדואגות לפרנסה ולכן חייבות להיות בכושר גופני מעולה, לפתח שרירים חזקים וגמישים, ללמוד איך לעצור את נשימתם לפרק זמן ארוך, ולפתח את האינסטינקטים שלהם לסכנות שהים מזמן בהפתעה. הן עושות זאת במים קפואים כשהן לובשות בגד כותנה דק תוצרת בית, ללא מיכל חמצן או חליפת צלילה.
והגברים? נשארים בבית כדי לטפל בילדים.
לב הסיפור הזה, שנמשך 70 שנה, הוא הידידות בין שתי צעירות, יונג-סוק ומי-ג’ה, והוא מסופר מנקודת המבט של יונג-סוק. לסיפור שני צירי זמן.
בציר הזמן העכשווי, יונג-סוק היא אישה זקנה שאליה פונה משפחה קוריאנית אמריקאית שבאה לג’ג’ו ומתענינת במי-ג’ה. יונג-סוק מכחישה כי הכירה את מי-ג’ה. המפגש הזה מעורר בה זכרונות מהעבר ואלה נמצאים על ציר הזמן ההיסטורי ואיתם אנו מתוודעים אל הקשר המיוחד שנרקם בין יונג-סוק ומי-ג’ה והאירועים שהרחיקו אותן אחת מהשניה.
הקשר בין הילדות מתחיל בגיל 7.
מי-ג’ה היא יתומה שגרה עם דודה ודודתה. היא הייתה מהעיר ג’ג’ו, הוריה היו אמידים מבחינה כלכלית ואביה היה ידוע כמשתף פעולה עם היפנים, דבר שישאיר את חותמו עליה, לנצח. היא הייתה רגילה לאורח חיים עם שמלות יפות, בית נחמד וכו ‘. הדודה והדוד מתייחסים אליה נורא, מכריחים אותה לעשות את כל עבודות הבית והשדה ומתעללים בה פיסית. היא מבקשת מאמה של יונג-סוק ללמד אותה לצלול, למרות ההתנגדות בשל עברו של אביה ומתוך רחמים למצבה מצרפים אותה לקבוצה.
יונג-סוק היא בתה של ראש קולקטיב הצוללים המקומי, ומיועדת לעמוד יום אחד בראש צוללי הכפר שלה כשתהיה מבוגרת מספיק, כפי שעשו אמה וסבתה. משפחתה גרה על האי במשך דורות ואינה יודעת הרבה על העולם “החיצון”. בשלב זה הם נמצאים תחת שליטה יפנית והם חוששים מאוד מהחיילים היפנים הידועים בטיפולם האכזרי בנשים ובשלטונם המושחת.
הבנות הופכות להיות החברות הכי טובות ויש ביניהן קשר חזק כמו בין אחיות. הן חולקות סודות, חלומות, משאלות ותוכניות לעתיד כמו גם את אהבתן לצלילה ומחכות להיות מבוגרות מספיק כדי להצטרף לקבוצת הצלילה. בין היתר הן נדרו להישאר יחד. אך לחיים ולנסיבות יש דרך לשנות את מיטב התוכניות. כוחות חיצוניים יעמידו את חברותן של נשים אלו למבחן.
האם הקשר שלהם יספיק בכדי למנוע מהם להתנתק אחת מהשניה?
תהפוכות פוליטיות קובעות בסופו של דבר את חייהן ואחת הבנות מבצעת מעשה בלתי נסלח, שמנתק את מערכת היחסים במשך עשרות שנים.
אהבתי את הנושאים של חברות, בגידה, אשמה וסליחה ששתי הנשים הללו חוו. הן גדלו וחיו בתקופה המסומנת על ידי כאב, סבל וטרגדיה ונשארו חזקות, נחושות ובלתי מנוצחות, מסוגלות להוביל את משפחותיהן דרך תלאות ומאבקים לריפוי ותקווה.
הרומן משתרע על פני עשרות שנים, מציג סיפור עשיר ומלא אמוציות, ולוקח את יונג-סוק בת ה 80+ למסע אישי של התבוננות פנימית , המגלה סודות אודות מערכת היחסים שלה ושל מי-ג’ה. בנוסף, הרומן בוחן חברויות של נשים, יחסים משפחתיים, ואת הקשר בין אם לבת, והכל על רקע היסטורי של אי-שקט פוליטי בקוריאה שכולל את הכיבוש היפני של האי בשנות ה -30 וה -40, מלחמת העולם השנייה, מלחמת קוריאה, ההתקוממות הקומוניסטית, וההתקוממות ב -3 באפריל 1948 שהובילה לטבח של עשרות אלפים.
“האי של נשות הים” כתוב היטב, נחקר היטב והפרוזה נפלאה.
זהו סיפור מרתק של כוח, גבורה ועוצמה שפתח צוהר לעולם שלא ידעתי עליו. ההיסטוריה קמה לתחייה, ארוגה בצורה חלקה בסיפורן של הנשים. סימתי את הקריאה ונשארה בי יראה והערצה כלפי נשות הים הללו וכוחן הפיזי והנפשי. היו תיאורים קשים לקריאה, ממש קורעי לב, על התנאים המחרידים ועל האכזריות שבעטיים נאלצתי להשהות את הקריאה כדי לספוג את הזעזוע של מה שעבר על הדמויות שלמדתי לאהוב. יחד עם זאת זוהי עדות ומחווה לחוסן של הרוח האנושית ,שתישאר בלבי לנצח, ואין ספק שחשוב מאד להכיר את ההיסטוריה.
ספר בלתי נשכח שקריאתו משאירה רושם עמוק .
גם אם אינכם מתכננים לקרוא ספר זה (אם כי אני ממליצה עליו מאד) בקרו באתר של ליסה סי (ללא ספוילרים) בו תוכלו לעקוב אחר קישורים המראים את המחקרים שהיא ביצעה לפני כתיבת הספר.
צפו בתמונות, ובסירטון, ותוכלו לקרוא על המסורת העתיקה של האינהו, מסורת שעדיין קיימת אך הולכת ונעלמת:
http://www.lisasee.com/islandofseawomen/
וגם כאן:
ההניו
תאריך הכנסה לאתר 25/12/2019
ספר מקסים, מי שקרא את ספריה הקודמים של הסופרת ליסה סי יודע היטב שהיא אכן יודעת לכתוב והנה היא מוכיחה זאת שוב גם בספרה הנוכחי ׳האי של נשות הים׳, סיפור היסטורי נפלא על עוצמתן של נשים יוצאות דופן באי הקוריאני ג׳ג׳ו ונע בין השנים 1938-2008 ובעצם ההיסטוריה היא זו שמעצבת את חייהן ואת דמותן, אז על מה... המשך הביקורת
ספר מקסים, מי שקרא את ספריה הקודמים של הסופרת ליסה סי יודע היטב שהיא אכן יודעת לכתוב והנה היא מוכיחה זאת שוב גם בספרה הנוכחי ׳האי של נשות הים׳, סיפור היסטורי נפלא על עוצמתן של נשים יוצאות דופן באי הקוריאני ג׳ג׳ו ונע בין השנים 1938-2008 ובעצם ההיסטוריה היא זו שמעצבת את חייהן ואת דמותן, אז על מה בעצם הספר?
אפריל 1938, באי ג׳ג׳ו השמש עדיין לא זרחה ועבודת הים החלה, נשות הכפר שכינויין בקוריאנית (האניו) מתכוננות לצאת לעוד יום של צלילה באוקיינוס בכדי להביא פרנסה וטרף לביתם ולמשפחתם, החיים בכפר מאד פרימיטיביים ורוב תושבי הכפר חיים בעניות ובדלות, ההשכלה אינה מנת חלקם ורחוקה מהם מאד, כאשר כל בת באי המגיעה לגיל שבע או שמונה היא לומדת את מלאכת הצלילה וכשהיא גדלה היא מיומנת היטב במלאכה זו, מלאכה זו חוזרת על עצמה מדי יום ביומו והן יודעות היטב שאם לא יעשו את עבודתן נאמנה לא יהיה לבני ביתן אוכל ומחייה, וכך הן מתפרנסות ממכירת הפירות שהן שולות, במקום שבו הנשים עובדות קשה ומפרנסות הגברים אינם עושים דבר.
יונג-סוק היא נצר למשפחה מכובדת מאד באי ג׳ג׳ו ואימה היא השולטת על הקולקטיב המקומי ועל הצלילה, בהיותה בת שבע אימה מלמדת אותה לראשונה את מלאכת הצלילה ושם היא נפגשת עם מי-ג׳ה בת השבע, מי-ג׳ה היא בתו של מי שנודע לשמצה בקוריאה מכיוון ששיתף פעולה עם היפנים, ובין השתיים נרקמת חברות יוצאת דופן, ולמרות ששתיהן הפכים גמורים הן נקשרות האחת לשנייה והופכות לחברות בלב ובנפש, ולמעשה כל הסיפור בספר נסוב על שתיהן, כשהן מגיעות לגיל הבגרות משדכים לכל אחת מהן בחור, ליונג-סוק משדכים את ג׳ון-בו בחור טוב ומורה במקצועו, ולמי-ג׳ה משדכים את סאנג-מו בחור אלים וחסר תרבות, הן נישאות באותו זמן ונשארות באותו האי כשכל אחת מהן פונה לביתה, בשנת 1948 כשהיפנים כובשים את האי ג׳ג׳ו ומבצעים הרג וטבח המוני והופכים את המקום לאי חרבות, החיים בכפר משתנים לבלי היכר כשנותרות באי הרבה נשים אלמנות והכפר נקרא ׳כפר האלמנות׳, מה יקרה בהמשך עם יונג-סוק ומי-ג׳ה, תקראו מרתק מאד!!!
שורה תחתונה: ספר נפלא ומרתק ממליצה מאד מאד!!!!
[במאמר מוסגר רק אוסיף שלדעתי האישית היה ניתן לקצר קצת מהתיאורים המורחבים בספר באיזה 50 עמ׳ לפחות, למרות שזה לא גורע מהספר בכלל]
תמונות:
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|