"אמא תגידי, איך הייתי כשהייתי קטן?", כמה פעמים שמעתם את השאלה הזו מילדיכם? בכל פעם שהם פוגשים את העולם הם מבקשים להבינו, וכשהם מגלים כי ילדים קטנים מהם מחזיקים בכלים פשוטים יותר להתמודדות עם העולם, הם סקרנים לדעת איך היו הם באותם הגילאים. הסקרנות להבין את העולם מנקודת מבטם של ילדים אחרים בהשוואה אליהם לא פוסחת גם על הוריהם ועל מבוגרים אחרים, רוב הילדים מגלים עניין רב בחיי הילדות של בני משפחתם, סקרנים לדעת איך נראה העולם בתקופתם ואיך התנהלו אז.
מכאן, הדרך לגלות עניין בעולמם של גדולי עולם אשר השפיעו על התפתחות החברה אנושית קצרה. אך כדי להתחבר אל אותם אנשים, ילדים צריכים מוקד משיכה, התבוננות באותם אנשים כשהיו בני הגיל שלהם, מסייעת לילדים להבין מעט יותר את האדם אליו הם מתוודעים. ומתוך כך, אולי, לגלות את האפשרויות הרבות הטמונות בחייהם שלהם בעתיד.
זיגמונד פרויד היה הבכורה במשפחה יהודית בת שמונה ילדים. הוא נולד בצ'כיה בשנת 1856 והיה ילד חכם וסקרן במיוחד. לזיגמונד הצעיר היו שני שמות: זיגסמונד (זיג=נצחון) שלמה (על שם שלמה המלך מהתנ"ך). בגיל 4 עברה משפחתו לוינה שבמדינת אוסטריה, ועל אף שבני הבית הצטופפו בחדרים השונים, זיגמונד הקטן קיבל חדר משלו. הוא גם היה בבת עיניה של אמו, אשר גילתה העדפה בולטת כלפיו על פני שאר ילדיה. כשלימוד הפסנתר של אחת מאחיותיו הפריע לו להתרכז, החליטו הוריו להוציא את הפסנתר מהבית...
זיגמונד היה תלמיד מצטיין בכל שנות לימודיו בבית הספר היסודי ואף קפץ כיתה, הסקרנות שלא לא ידעה שובע והוריו רכשו לו ספרים רבים כדי לאפשר לו ללמוד גם בשעות הפנאי שלו.
הוריו עודדו אותו לממש את עצמו והוא בחר ללמוד רפואה, אך ביקש להתמחות ברפואה שתטפל בפציעות של הנפש ולא של הגוף. באותן השנים התחום לא היה קיים, אנשים התקשו להאמין כי ניתן לנתח ולחקור רצונות, רגשות ומחשבות כמו תחומי מדע אחרים, והוא נאלץ לסלול בעצמו את המדע החדש שייסד.
עד שיוכל להתפרנס מן התחום שייסד התפרנס זיגמונד ממופעי היפנוט, תחום אותו למד מרופא צרפתי ששמו נועד בעולם כולו באותם הימים. הוא התחתן עם אהובת נעוריו מרתה ויחד הביאו לעולם שישה ילדים. עם השנים נתקל במקרים שונים בהם אנשים סבלו ממיחושים פיזיים אך לא נמצא להם מקור גופני, הוא התעמק בנושא וגילה את הקשר בין המילים לריפוי ואת העולם הפנימי בו מסתתרים כל המאורעות שחווינו, הנפש.
פרויד הקדיש שנים רבות לחקר הנפש והאופן בו היא בנויה, ואף פרסם ספרים רבים בנושא. עם השנים פיתח לעצמו טכניקת עבודה מיטבית לטיפול בנפשם של אנשים, על סמך ניסוי וטעייה בקליניקה שלו. בהמשך ניסה לרדת לעומקם של החלומות ולתפקידם בחיינו ושילב את מה שלמד בטיפול שלו. פרויד הפך ממטפל וכותב גם למרצה והחל ללמד את שיטתו.
ב-1937, מס' שנים לאחר עליית היטלר לשלטון בגרמניה, השתכנע על ידי ידידים רבי השפעה שכדאי לו לעזוב את אוסטריה ולאחר שהשיג אישורים לו, לרעייתו, לצאצאיו ולכל כתביו ורכושו, עזב יחד אתם לאנגליה ועבר להתגורר בעיר לונדון, שם פעל עד יומו האחרון.
"זיגמונד פרויד" הוא הספר השמיני בסדרת הספרים "ממציאים ומגלים" שהגתה ואף חיברה את ארבעת הספרים הראשונים בה ד"ר תמר כוכב ז"ל. ד"ר כוכב הייתה מהנדסת כימיה שרצתה לקרב את עולם המדע לילדים ולעורר בהם סקרנות לתחום, אך הלכה לעולמה לפני שיצאו לאור ארבעת הספרים שכתבה. את מושכות מלאכת הכתיבה החל מן הספר החמישי בסדרה נטלה לידיה סופרת הילדים הנפלאה תמי שם טוב, אשר ממשיכה את הקו שהובילה ד"ר כוכב המעניקה לילדים היכרות עם עולם המדע באופן מהנה ומסקרן.
אפשר לשאול האם פסיכולוגיה שייכת באופן מובהק לעולם המדע, הדעות בנושא חלוקות אך איש לא יוכל לקחת מד"ר פרויד את פריצת הדרך שהפכה את נושא הטיפול הנפשי לתחום בפני עצמו. ומכיון שמדובר בסדרת ספרים הפונה לילדים ומציגה להם את עולמם של מי שתגליותיהם נחשבות לפורצות דרך במגוון תחומים, בהחלט ניתן לומר שד"ר פרויד עונה על ההגדרה.
על איורי הספר הופקדה המאיירת אלינה גורבן, אשר ליוותה את הטקסט של שם-טוב בספרים הקודמים בסדרה, וגם בספר הנוכחי היא מעניקה לו מעטפת צבעונית הפורשת בכל צמד עמודים מקטע אחד מחייו של פרויד, באופן הממקד את תשומת הלב בעולמו של פרויד בכל שלב בחייו: עולם הילדות, היותו הבן המועדף, התרחקותו מעולם הילדות, אהובת נעוריו, תחום ההיפנוט ועוד... . איוריה של גורבן נפרשים על פני דפי כרומו עבים המעניקים לספר אריכות ימים בידיהם של ילדים, ומעניקים לצבעים שבחרה עזות נוספת.
הספר מנוקד אך מודפס בפונט קטן ומתאים לקריאה על ידי השולטים ברזיה או לקריאה משותפת של תלמידי בית הספר היסודי הצעירים עם מבוגר. בסיום הספר מופיע מילון מונחים קצר המסביר לילדים אודות מושגים שונים הקשורים לתורתו של פרויד. מומלץ בחום.