כשמו של הספר כן הוא – מדריך להורים, מדריך שגם מסביר וגם מיעץ ובמניפה רחבה על פני כל הגילים. בהקדשתה את הספר באהבה להוריה ממחישה דר' הילה כוכבי, בתמציתיות מדהימה, את מטרת הספר.
דר' הילי כוכבי היא פסיכולוגית חינוכית מומחית שמטפלת שנים רבות בהורות, לצד עיסוקיה הרבים והמגוונים בנושא. כך הניסיון הרב והידע התיאורטי המקיף נפגשים ונכרכים יחדיו.
הספר הוא עב כרס וברגע הראשון נראה "מאיים" בגודלו ובכוונתו! אבל במציאות הוא ידידותי, ברור ומפרט, מקבל בהבנה ובחום את ההורים שזקוקים לעצה, הדרכה, הבנה, משוב. את הספר מובילה האמונה העמוקה של הכותבת כי להורים תפקיד מרכזי וחשוב בעיצוב דמותו של הילד ועתידו – לא תפקיד בלעדי, אבל מרכזי ומשפיע מאין כמותו ולכן היא נותנת את המקום הנרחב הזה שיוצר הספר להורים ולהורות.
ארבעה שערים לספר וכל אחד מהם עולם ומלואו. השער הראשון עוסק במטרות ההורות כי הרי הן כל כך רבות וכל כך גדולות ואיך אפשר להתמודד איתן ולהיות הורים טובים עד מושלמים. ומה יכול להיות חשוב מהמטרות כגון להיות מאושרים, לפתח דימוי עצמי חיובי, לחוש בטחון בסביבה ובעולם, לדבוק בערכים חיוביים וכדומה!
השער השני מתרכז בהורים עצמם, בדמותם ובתפיסתם ההורית שלהם, בחוויית האושר ההורי, להיות שם עבור הילדים כשהם זקוקים לכך, לבנות יחסי גומלין מטיבים עם הגורמים הנוספים בחיי הילד ועוד.
בחיים לא הכל זורם על מי מנוחות ומצבים מיוחדים ומגוונים מתרחשים בחיי המשפחה. לכך מוקדש השער השלישי. השער הרביעי הוא מעין איגום וסיכום של דעות, תקופות, מושגים. סך כל הפרקים בספר הוא 33 כשכל אחד מהם מתמקד בנושא ספציפי וכולם ביחד בונים שרשרת של נושאים המאפשרת למידה וצמיחה של הקורא.
אתייחס קצת בפירוט זעיר לתוכן השערים. הגדול והנרחב שבהם (14 פרקים) הוא השער הראשון. חלקין מתייחסים להגדרות של הורים טובים ולדרכים להגיע לכך. ומה ההגדרות של הורות טובה?
הורים טובים אוהבים את ילדיהם כפי שהם ומוודאים שהילדים ירגישו אהובים. הם מתפעלים מילדיהם, דבר שמעלה בהם את תחושת ה"אני שווה", בונים תחושה של עולם בטוח, מאפשרים לילדים לגדול לפי מה שהם, לחלום ולשאוף. במסגרות קטנות של הסברים וטיפים ניתנת רשת הבנה. התייחסות לנושא "הורי הליקופטר" שחשיבותו רבה בעיני לא נעדר מכאן.
מטרות הוריות חשובות אפשר להשיג כשההורים שמים דגש גם על עצמם ועל איכות חייהם והבנתם את עצמם ואת דרכי חייהם והתנהגותם. בכך עוסק השער השני. גם על עצמם רצוי להסתכל בחיוב ובהבנה, לשמור על זוגיות ועל הורות זוגית, לקבץ לתוכם את חוויות הילדות שלהם והורות של הוריהם. כדי שההורה יהיה מיטיב עליו להיות מטיב עם עצמו. וכמובן יש הסברים וטיפים.
השער השלישי מתייחס להורות במצבים מיוחדים כגון כשהילד הוא עם צרכים מיוחדים, זוגיות בעיתית, חד הוריות ומבני משפחות חדשות או "סתם" הורות לילדים מתבגרים. כל המצבים האלה מהווים אתגר ודורשים התאמה, אבל מה לא דורש את זה?! אני אוהבת במיוחד את המשפט "אל תשכחו לדבר על הכוחות הרבים שיש לילד או לילדה המקסימים שלכם, ועל שלל ההיבטים הבריאים והמתפקדים של חייו. כמה חשוב לזכור – ולהזכיר לסביבה – שהלקות אינה צובעת הכל" (ע' 323).
השער הרביעי הקצר בשם "מחשבות נוספות על הורים ועל הורות" או "סע לאט" מאפשר מבט רחב על הורות בטבע (חשיבות האהבה!). התפתחות מושג ההורות היא חשובה ומרכזית (כמה התפתחנו!) לאורך דורות ועוד.
ספר מקיף, מלא, אמירות ברורות מוסברות היטב, מגובות בציטוט מחקרים ואיורים קוויים שמאוד אהבתי. המסר העירי – הורות נינוחה ללא רגשות אשם, ללא ביטול עצמי. כדי לאהוב את הילדים על ההורים לאהוב, לאהוב את עצמם. הם לא נותני שירות לילדים אלא מובילי דרך באהבה ובתמיכה: לביטחון, לערך עצמי ולכל מה שציינתי קודם ואף יותר, לבנות "אדם" שבילד. הורה מאושר > ילד מאושר וכדומה. מכאן בחירתה של דר' כוכבי לטפל בהורים ולא בילדים, לכתוב את הספר להורים ועבורם.
אני מציצה בתודות שבסוף הספר ומתרשמת "תודה להורים הרבים שקראו את פרקי הספר בשלבי כתיבתו השונים, הגיבו, העירו, דייקו ועזרו לי להאמין בנחיצותו....." (ע' 382). שיתוף זה מרגש ומחמם את הלב! הוא נראה ממש הכרחי לספר כזה.
ספר נפלא, מיוחד. ספר הדרכה ידידותי ולא מלחיץ, נותן כבוד להורים וליכולות ההוריות שבכל אחד מאתנו. כל מה שצריך הוא "לזרום" עם העצמי, אבל במודעות וביראת כבוד לתפקיד הגדול הזה "הורה". כפי שאין ילדים מושלמים, אין הורים מושלמים ואין הורות מושלמת. הורות טובה מספיקה דיה.