זהו ספר מספר 11 בסדרה "משחקי הבילוש". זאת סדרת משחקי בילוש בנויה בפורמט חדשני ומקורי. סדרה זו היא לכאורה סדרת מתח ובלשים לילדים אך היא טומנת בחובה ערך נוסף. כל פרק בעלילת חבורת הבלשים מסתיים בתעלומה שעל הקורא הצעיר לפתור ולקדם בעצמו עד אשר מגיעים לסוף המפתיע.
זוהי בעצם סדרה אקטיבית שמחדדת את הבנת הנקרא וההיגיון מחד ומאידך מעודדת חשיבה יצירתית לקראת פתרונות לא צפויים.
בסוף כל פרק מופיע הפתרון נוחיות הקורא ואז עוברים לתעלומה הבאה.
זהו בעצם סיפור עם חידות.
9 חידות יש לאורך הספר (אל דאגה, יש פתרון לכל חידה).
זאת חבורה של 4 בנים ובת, אריאל היא המנהיגה, אביתר הקטן והחזק, יאיר הוא המוח, אלעד הבלונדיני הוא "כוכב צדק" והמספר – מיכאל. (אביתר הוא האח הקטן של מיכאל)
הרקע הוא חבורת ילדים שכבר פתרה פרשות מסובכות. ואף כתבו עליהם בעיתון. זה התחיל שהם פתרו תעלומת שמפקד המשטרה, מידי פעם מערב אותם בחקירות שלו. וכאן ממשיך רק בחידות.
והאמת? מה שרואים הילדים, לא תמיד רואים המבוגרים. הכוונה היא שמבוגרים כבר מקובעים, וילדים עדיין לא. המבוגרים חושבים בתוך קופסה, הילדים חושבים מחוץ לקופסה, בעצם אין להם קופסה בכלל.
אתן דוגמה הכי פשוטה. אנחנו רגילים לספור בבסיס דצימלי, כלומר בסיס 10. יש לנו 10 אצבעות. אז ברגע שאנחנו מגיעים לאצבע האחרונה, אנחנו "מחליפים" קידומת. מ 9 ל 10, מ 19 ל 20 וכו'.
אז נניח שאנחנו כמו תמנון, ויש לנו רק 8 אצבעות.
אז אחרי 7, נגיע לאצבע האחרונה והיא לא תהיה 8 , כי אם 10. 1 2 3 4 5 6 7 10 .
זה הסיפור של בסיסים או מודולו.
למבוגר קשה לתפוס את זה, לילדים בקלי קלות.
אולי בגלל זה, היה גם לי קשה לפתור את החידות.
כמו כל פעם שאני קוראת ספר מהסדרה גם הפעם קראתי את הספר וחייכתי.
וכי למה? כי אני מאד אוהבת חידות. ואז אני לא יודעת לפתור, ואז אני קוראת את הפתרון, דופקת לעצמי על הראש ואומרת, אוף כמה זה פשוט....
החידות הן לא מסובכות. יש אתגר לילדים לקרוא ולפתור.
כל פרק מסתיים בחידה. צריכים לפתור אותה ואז ממשיכים לקרוא בספר. לא פתרתם? לא נורא, יש פתרון שמסביר. ואז ישר קופצים לפרק הבא לתעלומה הבאה.
והנה מספר דוגמאות לחידות.
מביאים לפרעה פיל, בגלל שהוא מאד כבד, היו חייבים להשיט אותו באוניה.
לפרעה יש מאזני כף עד 5 טון מכל צד.
פרעה מאד רוצה לדעת כמה הפיל שוקל.
אך הפיל שוקל יותר מ 5 טון.
איך פרעה ידע כמה שוקל הפיל?
יש שני שקים באחד קמח ובשני גרגרי תירס. בשק הקמח יש חור קטן והקמח החל להישפך החוצה. אך החור הוא קטן מאד, וגרגר תירס יכול לסתום אותו. השקים קשורים למעלה בעזרת חור. איך אפשר להעביר את תוכן השקים (תירס לקמח וקמח לתירס), מבלי לרוקן החוצה, בלי לערבב, ובלי שק שלישי.
ומה זה?
זה יותר גבוה מהשמים,
ויותר רטוב ממים.
המתים אוכלים את זה,
ואם החיים יאכלו את זה, הם ימותו!
את כל התשובות ועוד חידות מקסימות תמצאו בספר.
הספר מנוקד, אז מתאים לגילאי 8+
ו...ילדים, קחו, תקראו, לכו לשאול את ההורים.
ויש לכם רשות מלאה ממני, להביך (בצחוק כמובן) את ההורים וכל אדם מבוגר אחר.
ממליצה מאד.