|
|
|
ימי הנטישה |
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר: 3503 |
|
|
גב הספר: באחר-צהריים של אפריל, מיד לאחר הארוחה, כשאולגה ובעלה מורידים את הכלים מהשולחן, ושני הילדים הקטנים רבים כרגיל בחדר האחר, והכלב חולם ורוטן ליד ההסקה- מודיע לה בעלה שהוא עוזב אותה, והוא סוגר מאחוריו בזהירות את דלת הבית ומותיר אותה מאובנת ליד הכיור.
דווקא נקודת ההתחלה הבנאלית והחבוטה הזאת תבליט מפרק לפרק בהמשך את הכתיבה הנדירה של פרנטה. רבים כתבו על השנה שלאחר ההינטשות, על אשה ובן ובת וכלב שנשארים לבדם, על התדהמה והחשדות, על הפחדים ועל הפנטזיות-
אך דומה שאיש עוד לא כתב על כך כמו פרנטה; איש עוד לא הפיק דרמה סוערת כזאת, שאינה מותירה לקוראים זמן לנשום, מאירועים "ביתיים" כה שכיחים לכאורה.
ימי הנטישה בספר אינם הינטשותה הסבילה של אשה שבעלה עזב אותה, אלא בעיקר הימים שבהם היא נוטשת את "עצמה" ומוצאת, בזעזוע, שאין היא אלא ריתוך הפכפך ולא-מתואם של חלקים. ההתפרקות הזאת צפויה- אך גילוייה הולכים מהפתעה להפתעה. ובעיקר מעוררת השתאות הבנייה ההדרגתית של שיווי-משקל חדש, חיים מעוּבִּים שבריריים, הַלְחָמָה אחרת שאולי משום שהיא בלתי-נאיבית בעליל, היא מאפשרת שמחה ושלווה כלשהן.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מס' גולשים שצפו בספר היום: 0 |
תאריך הכנסה לאתר 12/01/2021
את הספר של פרנטה התחלתי לקרוא ביום חמישי, מיד לאחר התוכנית המצמררת על שירה איסקוב ניצולת נסיון הרצח בידי בעלה.
התחלתי לקרוא ונמלאתי כעס גדול.
כעס דוקא על אולגה, אשת בית מסורה, 2 ילדים, כלב ובעל שהודיע פתאום משום מקום שהוא עוזב את הבית.
נכון, הידיעה נפלה כרעם ביום בהיר.
... המשך הביקורת
את הספר של פרנטה התחלתי לקרוא ביום חמישי, מיד לאחר התוכנית המצמררת על שירה איסקוב ניצולת נסיון הרצח בידי בעלה.
התחלתי לקרוא ונמלאתי כעס גדול.
כעס דוקא על אולגה, אשת בית מסורה, 2 ילדים, כלב ובעל שהודיע פתאום משום מקום שהוא עוזב את הבית.
נכון, הידיעה נפלה כרעם ביום בהיר.
אבל אולגה בוחרת לא לשחרר, היא נמלאת קשת רגשות, זעם, קנאה, נקמה, התקרבנות ומה לא.....היא מקללת, מנבלת את הפה, משתמשת בשפה בוטה וגרפית כיאה לדם הנפוליטני שזורם בעורקיה.
רציתי לצעוק מבין השורות, יאללה, אולגה שחררי, תרימי ראש, לא מתאים לך ככה להוריד את עצמך.
אולגה הפגועה עד עמקי נשמתה מתחילה לחפור, לחקור, לברר, להבין למה.
היא שואלת, מתחקרת, עוקבת ולא מרפה.
מבררת פרטים על בעלה מריו עם מי מסתובב? עם מי הוא בוגד בה?
אולגה מתחילה להזניח את עצמה, את הילדים ואת הכלב.
זכרונות ישנים על אישה נטושה מעברה ודרך התמודדותה האומללה שהפכה לרכילות השכנים צפים ועולים בזיכרונה, גורמים לה לבכות על מר גורלה.
אילו ימי הנטישה אשר על אולגה להתמודד לבד מול כל המתלות, המחשבות על למה? מה לא עשיתי בסדר? הרי את כל חיי הקרבתי למענו... נשארתי בבית, עברתי עיר, הקדשתי את כל כולי והנה... עזב אותי, בגד בי.
ואני ממשיכה לזעוק ביני לבין עצמי, אולגה קדימה, נערי כתפיים, הרימי ראש וקחי את החיים שלך קדימה את יכולה.
די להתקרבנות!!!
האם אולגה הקשיבה לזעקתי?
בכתיבתה המופלאה של פרנטה הקולחת הנוקבת החודרת, אנחנו עולים ויורדים כגלים אל מול כל קשת הרגשות.
ספר שקשה מאד להניח מהיד ונקרא ממש בנשימה עצורה.
מומלץ!!
דנית ורד
תאריך הכנסה לאתר 02/09/2019
"מריו- כתבתי כדי לנסוך בי אומץ- לא לקח עמו את העולם, הוא לקח רק את עצמו. והרי את אינך האישה מלפני שלושים שנה, את של הזמן הזה, היאחזי בזמן הזה, אל תיסוגי, אל תלכי לאיבוד, החזיקי חזק בעצמך. זנחי את המונולוגים הבטלניים או המשמיצים או הנזעמים. בטלי את סימני הקריאה. הוא הלך, את נשארת. לא תיהני יותר... המשך הביקורת
"מריו- כתבתי כדי לנסוך בי אומץ- לא לקח עמו את העולם, הוא לקח רק את עצמו. והרי את אינך האישה מלפני שלושים שנה, את של הזמן הזה, היאחזי בזמן הזה, אל תיסוגי, אל תלכי לאיבוד, החזיקי חזק בעצמך. זנחי את המונולוגים הבטלניים או המשמיצים או הנזעמים. בטלי את סימני הקריאה. הוא הלך, את נשארת. לא תיהני יותר מברק עיניו. ממילותיו. אז מה? ארגני את ההגנות, שמרי על שלמותך, אל תיתני לעצמך להישבר כמו חפץ לקישוט בסלון, את לא קישוט, שום אישה אינה קישוט." עמוד 62
תקראו שוב ושוב ושוב את הפסקא הזו מתוך הספר המטלטל של פרנטה.
לא מזמן סיפרו לי על אישה מצליחה, בעלת קריירה, נסיון ושם מוכר בארץ ובעולם, שחרב עליה עולמה. בעלה נטש אותה. והאופן שהוא עשה את זה היה באמצעות השתלטות על כל נכסיה וההכנסות של עשרות שנים שהיא הביאה לחייהם המשותפים. הותיר אותה ואת ילדיהם מחוסרי כל. האישה אוספת את הרסיסים, מאחה את השברים, משנה מסלול ובעיקר לא מבינה כיצד היא לא הייתה מודעת וראתה את כל הסימנים להתרחשות הכואבת הזו.
ימי הנטישה מספר את סיפורה של אולגה בגוף ראשון. במילים קשות, נוקבות, גסות, שנותנות לקרוא את ההרגשה עד כמה היא פשוט הולכת לאיבוד ולא מוצאת במה להאחז. לא בילדים שלהם, לא בחברים שהיו וישנם, לא בשיגרה. כלום. הכל מתנפץ בבוטות ובזעם עצום. השפה של פרנטה בחלקו הראשון של הספר היא שפה של קללות, ניבולי פה, מין וגועל. גם אם לא קל לקרוא את הכתוב- זו אחת הפעמים הבודדות שבהן זו הדרך לבטא את הרגש של אדם שננטש. הוא רוצה לעזוב הכל, לפגוע בכל הסובבים אותו, להכנס בעצמו ובעיקר איך הוא לא קרא את הכתובת על הקיר.
"תיעבתי את המחשבה שהוא יודע עלי הכל, ואילו אני יודעת עליו רק מעט או לא כלום" עמוד 25. מחשבה שעוברת בננטשים למיניהם.
"מעל לכל, איזו טעות היתה זו לחשוב שלא אוכל לחיות בלעדיו, בעוד שכבר זמן רב לא הייתי בטוחה שיחד אתו אני בחיים." [157].
ב-212 מצליחה (או מצליח- לא ברור כי הרי אנחנו לא ממש יודעים מי מסתתר מאחורי השם פרנטה) הסופרת לתאר את עולמה של אולגה לאחר שבעלה מודיע לה בשיחת "זו לא את זו אני" שבזה הסתיימו חיי המשפחה המשותפים שלה. ומה עושים עכשיו? כיצד קמים מהשברון העצום? ולפתע גם ילדיהם הופכים לנטל עבור הנוטש וגם עבור הנוטשת. אין דבר להאחז בו כדי להתרומם. וכמאמר הקלישאה עד שלא יהיה רע מאוד לא יהיה טוב.
עמ' 122-123 מתארים סצנה של תהומות הנשייה שמגיעה הגיבורה. היא נעולה בבית ללא יכולת לצאת. הטלפון מנותק. אין איך להודיע לעולם החיצון על מה שקרה. וממש יש הרגשה שחייבים להביא את כל כוחות ההצלה כדי להפיח חיים בבית שהתרוקן. ולאט לאט השפה מתרככת, הדמויות נרגעות, הדברים נכנסים למסלול נינוח יותר.
עמי 212 סוף הספר:
"נפלתי"
"ולאן הגעת?|
,לשום מקום. לא היה שום עומק. לא היתה תהום. לא היה כלום"
אלון אלטרס הוא המתרגם שאחראי על תרגום כל ספריה של פרנטה. עושה עבודה טובה לאורך כל הספר. ואף למדתי מילה חדשה בעמוד 210 מכבנה- סיכה לשיער. אולי אפשר היה לוותר על המילה הזו.
על עטיפת הספר ציור של אנרי מאטיס שמראה אישה חצויה בצבעוניות מרשימה. מרמזת על הצפוי בספר.
תאריך הכנסה לאתר 30/08/2019
פעמים לקרוא ספר יכול להיות עניין מאד מורכב. כמו בספר הזה שבו עצרתי את הקריאה מפעם לפעם. לא יודע כמה ענייניים לא פתורים יש לסופרת הזאת( סופר). אבל בהחלט אין בה הרבה רגעי חמלה על הקורא. היא מטילה את כל הסבכים והתוצאות במילים ברורות, עריכה מדויקת, תער שלוף. הסופרת אינה משחקת בוירטואוזיות אלה כותבת... המשך הביקורת
פעמים לקרוא ספר יכול להיות עניין מאד מורכב. כמו בספר הזה שבו עצרתי את הקריאה מפעם לפעם. לא יודע כמה ענייניים לא פתורים יש לסופרת הזאת( סופר). אבל בהחלט אין בה הרבה רגעי חמלה על הקורא. היא מטילה את כל הסבכים והתוצאות במילים ברורות, עריכה מדויקת, תער שלוף. הסופרת אינה משחקת בוירטואוזיות אלה כותבת בדיוק מפעים. הספר מדובר אולי על אישה נעזבת ועולם מתפרק אבל אני לא חושב שספר כזה יכול לטלטל פחות גבר נעזב או ננטש.
בספר קצב מדויק, קצוב ולא מרחם, לא משאיר אבן על אבן פשוט מפרק, וכך שהספר דורש כמו כל ספר משובח אחר לעצור להפנים לעכל ואז להמשיך. כקורא הרגשתי במשך הקריאה לרוב רגעים של חמלה עד טשטוש גבולות ולא מעט רגעי ייאוש, אפילו רחמים. ככותב קינאתי ביכולת לפרוש מול הקורא עולם סגור ואלים במילים מצומצמות. ספרות היא עניין מורכב היא יכולה להיות תמנון רב זרועות או איזמל מנתחים שאינו חומל. ובמקרה לפנינו האיזמל עובד היטב, כך שבתוך סגנון הכתיבה המהפנט מתקיימת היכולת לחיות בתוך הרעלים ולהטיח בקורא, ככה אתה רוצה, הנה תקרא.
ספר מעולה בהחלט.
תאריך הכנסה לאתר 15/06/2018
זהו הספר הראשון שקראתי של הסופרת האיטלקית הכל כך מדוברת, ומה אני אגיד לכם לא נפלתי ממנו (כנראה ציפיתי ליותר) אך מהכתיבה דווקא כן. מאוד אהבתי את הכתיבה המיוחדת והלא שגרתית.
הספר מספר על אישה שביום בהיר אחד, ללא התראה מוקדמת, אחרי שנים של זוגיות טובה,... המשך הביקורת
זהו הספר הראשון שקראתי של הסופרת האיטלקית הכל כך מדוברת, ומה אני אגיד לכם לא נפלתי ממנו (כנראה ציפיתי ליותר) אך מהכתיבה דווקא כן. מאוד אהבתי את הכתיבה המיוחדת והלא שגרתית.
הספר מספר על אישה שביום בהיר אחד, ללא התראה מוקדמת, אחרי שנים של זוגיות טובה, עולמה חרב עליה כאשר בעלה קם ונוטש אותה ואת שני ילדיהם לטובת בחורה צעירה בת 20. בהתחלה, אולגה לא יודעת איך להתמודד עם נטישתה הפתאומית של בעלה והבגידה הקשה, היא הופכת להיות עצובה וממורמרת, עצבנית ומלאה ברגשות אשם עד שהיא מתפרקת ממש לאלפי רסיסים ומגיעה למקומות נמוכים ושפלים ומתוך האפלה הזו היא מנסה לקום ולאסוף את עצמה מחדש ועוברת תהליך של השלמה עם עצמה ועם הנטישה של בעלה.
הספר מסופר בגוף ראשון מנקודת מבטה של אולגה, דבר שלדעתי תרם לאותנטיות ולעוצמה של הסיפור.
הכריכה שונה ואף מוזרה הייתי אומרת ולכן היא סיקרנה אותי. לאחר שסיימתי לקרוא את הספר הבנתי את המשמעות שלה ואני חושבת שהיא באמת מתאימה ומשקפת את הספר.
הכתיבה הייתה מצד אחד גבוהה, יפה ועשירה ומצד שני, בוטה, ישירה ונוקבת, והאמת שזה הפתיע אותי, לא ציפיתי לכתיבה כזו חדה שחדרה לי מתחת לעור.
הייתי אומרת שמשהו בכתיבה המיוחדת הזו גרם לי להמשיך לקרוא את הסיפור, למרות שהוא לא סחף אותי, ולא מיהרתי לסיים אותו כי כפי שאמרתי הוא לא הכי משך אותי ולכן לקח לי כשבועיים וחצי עד שסיימתי (דבר שלא קורה בד''כ).
אני לא מצטערת שקראתי את הספר כי בכל זאת לא נשארתי אדישה אליו, יש משהו מיוחד בכתיבה ובסיפור שעשה לי משהו, שעורר אותי, שהשפיע עליי, שגרם לי לחשוב על מהות הזוגיות, על ילדים, עליי כאישה וכרעיה ועל השיגרה בחיי הנישואים. ספר שבאמת מעורר מחשבה.
מי שאוהב/ת ספרים מיוחדים, מעוררים, עם עומק ויש לו/ה סבלנות אני ממליצה לו/ה לקרוא את הספר השונה והמיוחד הזה, אך מי שמחפש/ת ספר קליל וסוחף זה כנראה לא הספר בשבילו/ה ולכן הקריאה לשיקולכם.
תאריך הכנסה לאתר 19/05/2018
זה לא את... זה אני, מסביר מריו לאולגה בערבו של יום שגרתי והוויה משפחתית נינוחה בנדושותה, ונוטש אותה לאחר חמש עשרה שנות נישואים בעת שהם מפנים יחדיו את הכלים מן השולחן בתום ארוחת הערב, כשהילדים רבים בחדרם והכלב מתנמנם ליד האח. לא, אין לו שום תלונות אלא שקולות חרישיים דוחפים אותו למקום... המשך הביקורת
זה לא את... זה אני, מסביר מריו לאולגה בערבו של יום שגרתי והוויה משפחתית נינוחה בנדושותה, ונוטש אותה לאחר חמש עשרה שנות נישואים בעת שהם מפנים יחדיו את הכלים מן השולחן בתום ארוחת הערב, כשהילדים רבים בחדרם והכלב מתנמנם ליד האח. לא, אין לו שום תלונות אלא שקולות חרישיים דוחפים אותו למקום אחר. הוא סוגר את הדלת מאחוריו מבלי להפרד מהילדים וצועד החוצה ממנה והלאה, היישר אל מה שהתברר זמן לא רב אחר כך, כמקום מכאיב עוד יותר לאולגה וכנראה גם לגמרי לא מקרי.
מופלאה היא היכולת בה ניחנה אלנה פרנטה לזקק את רגעי סיפור המעשה, כפי שהיא עושה בספרה "ימי הנטישה", לדייק אותם ולהמחיש אותם עד גווני גווניהם ולגרום לקורא (לי, לכל הפחות) להיסחף אל העלילה ולצלול אל תוכה עד תומה.
הספר עוסק בשנה הראשונה של ההנטשות, נושא שאינו חדש בספרות, ועם זאת מצליחה הסופרת לסחוף אותנו עמה כאילו לא נתקלנו בו קודם, היישר למצולות נפילתה של אשה ואם, עקרת בית שויתרה על קריירה של סופרת למען בעלה, שנותרת באחת בגפה, להלם שהיא נתקפת בו, לפחדים, לחשדות, לתהומות השפל שהיא מתדרדרת אליהם עד כדי כמעט נטישתה את עצמה, שהיא הרבה יותר קשה מהנטישה אותה חוותה בפועל, להתמודדויות להן הוא נדרשת עם ילדיה, עם הכלב, עם האחריות שהוטלה אל פתחה, עם שאלות קשות שהיא מפנה אל עצמה, אל נשיותה, כולל התנסויות משפילות שמתבררות בהמשך כמצמיחות. איכותו של הספר דווקא בתיאור ההתמודדות שלה עם עצמה, עם התפרקותה לרסיסים ונסיונה להרכיב עצמה מחדש בתצורה שונה מזו שהיתה בה, במנותק מהזהות זוגית ומדמותו של בעלה שנטמעו בה, היא מחליטה "ללמוד את עצמי בדייקנות ובאכזריות" ובוחנת בזכוכית מגדלת את הנסיבות שחיברו בינה לבעלה מלכתחילה "האם אני כמו מריו? אבל מה זה אומר? האם בחרנו זה בזה בשל הדמיון ביננו... במה הרגשתי דומה אליו כשהתאהבתי בו? מה ממנו זיהיתי בתוכי בתחילת הקשר ביננו?" היא אינה עושה שום הנחות לעצמה ולקורא בתיאורים קשים של גסות ואלימות, בבחינה בוטה של מיניותה ובאדישות שהיא מגלה כלפי כאבם של ילדיה והזדקקותם לה. לכודה נפשית ופיזית בין ארבע קירותיה ורגע לפני שלא נותרת בקורא נשימה מרפה פרנטה ומובילה אותנו לתהליך הדרגתי ולא נטול מהמורות בו בונה אולגה בתוכה שווי משקל חדש ומציאות חיים מנחמת מטיבה. (לא, אין כאן ספויילרים)
הספר כתוב בגוף ראשון ורובו תיאור התרחשויות בקצב מהיר, מפתיע ולעיתים מפחיד עד כדי עצירת נשימה. הדיאלוגים בו אינם מרובים אך מהותיים, וקריאתו כדרמה שוטפת וגועשת.
דווקא משום שסדרת ספריה של פרנטה, "החברה הגאונה" - נחטפת היום כלחמניות חמות, על כל ארבעת חלקיה (את האחרון טרם קראתי) – ענין אותי מאד לקרוא את ספרה זה שקדם בכתיבתו לרביעייה המדוברת (2002), אולי בניסיון לתהות על קנקנה ולפענח לעצמי את סוד קסמה של פרנטה שהיא כיום אחת הסופרות הבולטות באיטליה. השומרת בקנאות על אלמוניותה, שאיש לא ראה אותה או שמע את קולה ושהיא מעולם לא התראיינה ישירות (ולא ידוע כלל אם היא סופר/ת או שמא בני זוג הכותבים את יצירתם תחת פְּסֶבְדוֹנִים זה). אז זהו, ש"ימי הנטישה – לטעמי, הינו הרבה יותר טוב ואיכותי מהרביעייה המדוברת. זהו ספור הממוקד בחוויה המרכזית שבו, בכאב המובא מנקודת מבט נשית, אישית, השונה מזו הגברית ובתלותו בנורמות החברתיות, ושעל כן אני ממליצה עליו מאד.
ראוי לציין את כריכת הספר – פרי יצירתו של הצייר והפסל הצרפתי אנרי מאטיס ובה דמות אישה שבפניה צד מואר וצד אפל, עם קווי מתאר ברורים המפרידים ביניהם, בהתאם לתפיסתו הפוביסטית המציגה משטחי צבע נטולי פרספקטיבה, וממש כמו דמותה של אולגה שיש בה מזה ומזה.
תאריך הכנסה לאתר 21/04/2016
חשוב ביותר - הרי לכם עצה לפתיחה: אל תקראו את הכתוב על הכריכה האחורית...
אישה ננטשת – אין סוף רומנים מתארים אישה שננטשה על ידי בעלה/אהובה, אך קוסמוס שחור שכזה רווי ייסורים, סבל ובלבול - הותיר אותי חסרת חמצן. כבר בשורה הראשונה רציתי לעצום עיניים. כבר... המשך הביקורת
חשוב ביותר - הרי לכם עצה לפתיחה: אל תקראו את הכתוב על הכריכה האחורית...
אישה ננטשת – אין סוף רומנים מתארים אישה שננטשה על ידי בעלה/אהובה, אך קוסמוס שחור שכזה רווי ייסורים, סבל ובלבול - הותיר אותי חסרת חמצן. כבר בשורה הראשונה רציתי לעצום עיניים. כבר בפסקה הראשונה נכנסת הגיבורה למשבר. היא 'מתפזרת' וסוחפת איתה את הקורא למצב לימינלי המתואר בדרך כלל בריטואל חניכה המקובל בחברות מסורתיות. הביטחון בידע, במציאות , בקיום הרגיל מתאדה והגיבורה אולגה מוצאת עצמה מהלכת מושפלת בתוך בוץ טובעני כשהיא חנוטה בערפל סמיך. "משהו לא מתפקד בחושים שלי. סירוגין של תחושות, של רגשות. לפעמים אני נסחפת, לפעמים אני נבהלת". וכך הזמן נתמתח ואולגה מעבירה כל יום ברדיפה אחר ניסיון לתפקד כאדם וכאם. כל פעילות טריוויאלית הופכת למעמסה בלתי נסבלת. "חשתי שאני עסוקה בשתי חזיתות: היה עלי לשמור על יציבותה של המציאות העובדתית ולבלום את זרימת המחשבות והמראות המנטליים; ובו-בזמן היה עלי לאזור כוחות ולדמיין את עצמי כסלמנדרה המסוגלת לעבור באש בלי לחוש כאב". גם כשתם היום המריר והסהרורי, היא נותרת חסרת שליטה. "והלילות, שממילא היו מעוטי שינה, הפכו לעינוי. מהיכן אני באה ומה אני הופכת להיות?" היא צריכה להשכיח מעצמה את עצמה כדי לחזור ולתפקד ועל כן היא כותבת עצמה לדעת. "כשהעט היתה חותכת עד כאב באצבעות הנפוחות, והעיניים נעשו עיוורות מבכי, הייתי הולכת לחלון... בשעות הארוכות הללו הייתי הזָקיף של הכאב, עמדתי על המשמר יחד עם המון מלים מתות". ובתוך העיסה של המילים הכתובות – "לא ידעתי למצוא תשובה לסימן השאלה, כל תשובה אפשרית נראתה לי אבסורדית. אבדתי בתוך ה'היכן אני נמצאת', בתוך ה'מה אני עושה'. הייתי אילמת לנוכח ה'למה' ".
יום רודף יום; שבוע תם ואחֵר מתחיל; חודש עובר ואחר חולף ואולגה אינה מצליחה לצאת מהייסורים, הכעס והבלבול. "נראה לי שאני רק נשימה לחוצה בין שני החצאים המחוברים ברישול של אותה דמות עצמה". היא מודעת לעובדה שהיא מהלכת על חבל המתוח מעל תהום והנפילה היא רק עניין של זמן. "סדרי מחדש את העובדות" היא אומרת לעצמה אולם במהלך הלילה "משהו בתוכי ויתר ונשבר. התפוררו אצלי היגיון וזיכרון, כאב ממושך מדי מסוגל לגרום לכך".
אלנה פרנטה הוא שם הפסבדונים של הסופרת המעולה הזו. ביני לבין עצמי אני חושבת שיתכן שהצילום הגרפי של מצב הנפילה אל סף השיגעון, ואותה צבעוניות פראית האופיינית לה, אפשריים אך ורק במצב בו זהותו של אדם נשארת חסויה מאחורי פרגוד של אנונימיות.
תאריך הכנסה לאתר 11/10/2013
מעולם לא קרה לי שלא סבלתי ספר בתחילתו ונהניתי מאוד מסופו. פעמים רבות אנו מדווחים על כך שיש פערים בין חלקי הספר, אבל לא פערים כמו שאני מצאתי בספר הזה.
בקצרה על העלילה: "באחר צהריים של אפריל, מייד לאחר הארוחה, הודיע לי בעלי שהוא רוצה לעזוב אותי". ספויילר? לא! כל מתחיל הספר. העתקתי עבורכם... המשך הביקורת
מעולם לא קרה לי שלא סבלתי ספר בתחילתו ונהניתי מאוד מסופו. פעמים רבות אנו מדווחים על כך שיש פערים בין חלקי הספר, אבל לא פערים כמו שאני מצאתי בספר הזה.
בקצרה על העלילה: "באחר צהריים של אפריל, מייד לאחר הארוחה, הודיע לי בעלי שהוא רוצה לעזוב אותי". ספויילר? לא! כל מתחיל הספר. העתקתי עבורכם את המשפט הראשון מתוכו. עוד באותו עמוד הבעל עוזב את הבית, ואולגה נשארת עם שני ילדיהם והכלב המשותף.
איך עוברים משבר כזה? האם ניתן לצאת ממנו ולחזור לעולם הרגיל? התשובה, על פי פרנטה, לא בהכרח חד משמעית.
המחצית הראשונה של הספר היא צלילה לתהום. תהום האובדן העצמי של האישה העזובה. בחלק הזה (אגב, בספר אין חלוקה לחלקים, היא נעשתה על ידי על סמך עלילה ועל סמך הנאה) אולגה היא אישה פאסיבית. היא אם גרועה. היא אדם שלא ניתן לעמוד לידו. פשוט בלתי נסבלת. לא יפליא אתכם, אם כן, אם אומר שכמעט וזרקתי את הספר. השפה בה היא משתמשת היא גסה, על גבול הדוחה (ואני בעצמי לא צחת לשון בחיי היומיום).
מכאן ניתן לפתח שוב את הדיון שהתפתח בעקבות "שום גמדים לא יבואו"- איזה שפה אנחנו רוצים לקרוא בספר? אמנם פה התחביר של המשפטים נכון, אבל הפירוש מעורר גועל. גס, כבר אמרתי?
לאחר שעוברים את היום הכי קשה בחייה של אולגה, מתחילה עלייה משמעותית בעלילה, בעניין. לא רק שהשפה הגסה נזנחת, ולא רק שהיא מתקרבת לגבול השפיות (כנראה קל יותר לקרוא את החלק הזה), הכתיבה נהיית הרבה יותר אינטיליגנטית ורגישה.
אהבתי מאוד את שני הפרקים האחרונים (לא רוצה להגיד, כדי לא להרוס). את המונוטוניות שלהם בעיקר.
הייתה לי בעיה עם נקודה מרכזית בספר. לאורך כמעט כל הספר, וחודשים מספר לאחר הגירושים, הבעל לא מתראה עם ילדיו. הרי אתה נוטש את בת זוגך, ולא את הילדים, לא? אולי אני לא מספיק מבינה, אבל זה הופך את כל העניין לקשה הרבה יותר (קשה ולא אמין, מבחינתי).
לסיכום, התחלה צולעת ביותר וטיפוס מעניין מאוד חזרה לגבול השפיות.
מומלץ לקריאה, למרות הכול.
(ועכשיו אני שואלת את עצמי ואתכם עוד שאלה- האם גבר יכול להזדהות עם מצוקה כזאת? להנות מספר כזה?)
תאריך הכנסה לאתר 15/04/2013
אולגה כבר כמעט בת 40. על גופה המצומק ניכרים סימנים של גיל מתקדם והריונות. על פניה צבועה מסכה של איפור שבלעדיה היא לא יוצאת מהאמבטיה. היא מאוד מודעת לדמותה הניבטת מהמראה ומקפידה על הטיפוח העצמי כפי שמקפידה על ניהול משק בית ביד רמה ובהצטיינות. היא עקרת בית למופת המטפחת את הקריירה של בעלה, מגדלת את... המשך הביקורת
אולגה כבר כמעט בת 40. על גופה המצומק ניכרים סימנים של גיל מתקדם והריונות. על פניה צבועה מסכה של איפור שבלעדיה היא לא יוצאת מהאמבטיה. היא מאוד מודעת לדמותה הניבטת מהמראה ומקפידה על הטיפוח העצמי כפי שמקפידה על ניהול משק בית ביד רמה ובהצטיינות. היא עקרת בית למופת המטפחת את הקריירה של בעלה, מגדלת את הילדים ושולטת בניהול השוטף של הבית.
את חלומה הגדול להיות סופרת של מילים חדשות ורעיונות גדולים על פמיניזם וחוסן האישה היא נוטשת. כמעט האמנתי לה, לאולגה, שהיא באמת קיימת והיא זו שכתבה את הסיפור שזה עתה סיימתי לקרוא, שזו הביוגרפיה שלה. הצלחתי לשכוח שהיא רק דמות מספרה של אלנה פרנטה [ועוד אחזור לזה], עד כדי כך הסיפור ההזוי הזה נשמע לי אמיתי.
"באחר-צהריים של אפריל, מיד לאחר הארוחה, הודיע לי בעלי שהוא רוצה לעזוב אותי." [7].
בדרמטיות הזו מתחילה אולגה לספר את סיפורה. מריו והיא נשואים כבר 15 שנה והורים לשני ילדים, ג´אני בן 10 ואילריה בת 6 וחצי, ויש להם את אוטו, כלב זאב. היא הכירה אותו בגיל 22 כשעוד חלמה על קריירה ספרותית ובהתאהבותה הגדולה הלכה אחריו מסביב לעולם לצורכי עבודתו כמנהדס. במשך כל השנים היא תמכה בו וגילתה סבלנות לתפארת ועתה הוא מפיל עליה פצצה כרעם ביום בהיר – הוא עוזב.
כשאולגה הייתה ילדה קטנה בנפולי הייתה להם שכנה עליזה וטובת לב, מטופחת ומדושנת שתמיד חייכה וחילקה סוכריות לילדיה ולילדי השכונה וחיה באהבה גדולה עם בעלה. ואז, לילה אחד החלו צעקות רמות בוקעות מדירתם. אחרי קרבות רבים בין השניים שהדהדו בשכונה הבעל קם ועזב אותה. אולגה, הנחבאת תחת שולחן התפירה של אִמה ומאזינה לריכולי התופרות, למדה כיצד מתדרדר מצבה הנפשי של השכנה וראתה בעיניה כיצד הפכה מדמות חיונית לצלם אפרורי הנע כרוח רפאים. לבסוף הצליחה אותה אומללה לשים קץ לחייה. לימים היא תזכר כאישה הירוקה.
על אולגה זה מותיר רושם עז. כשבגרה החלה קוראת בספרוּת על נשים חלושות והכריזה על כוונתה להיות סופרת מסוג אחר ולברוא את צלֶם האשה החזקה והמשוחררת שאינה כנועה לשלשלאותיו של גבר. ההיפוך הגמור מן האשה השבורה של סימון דה-בובואר, לא עוד אנה קרנינה אומללה, שכן, היא באה ממקום של למידה ויש בידה את אפשרות הבחירה שלא להפוך לתת אשה.
"והרי את אינך אשה מלפני שלושים שנה. את של הזמן הזה, היאחזי בזמן הזה, אל תיסוגי, אל תלכי לאיבוד, החזיקי בעצמך חזק." [62].
אבל הנטישה היא חדה וחותכת מיד ברגע הפגיעה ואין די זמן לזכור את כל ההבטחות על עצמאות ושחרור האישה. גם אם בתחילה מנסה אולגה לשמור על קור רוח, חשיפת האמת שמאחורי הנטישה, עוצמת הבגידה, היא זו שמטלטלת אותה ואולגה עוברת תהליך ארוך ומייסר הכולל מספר שלבים בדרכה אל התחתית השחורה.
כאמור, בתחילה שומרת אולגה על סבלנות ומגלה הבנה כלפי בעלה המבולבל. היא כבר זכתה להכיר את ריק המשמעות שתוקף מדי פעם את חייו והיא מצפה שיתעשת וישוב לעצמו. אולגה מחליטה לעשות את מלאכת הבחינה המדוקדקת של שנות חייהם ולחפש היכן ארע הדבר שגרם לבעלה ללכת ממשפחתו והאם פיתוי בצורת בית מתפקד כהלכה, אשה מטופחת וארוחה כלבבו, יש בכך להשיבו אליה.
תוך כדי הבדיקה הזו, אולגה מסיקה כי ייתכן מאוד ומדובר באישה אחרת. משנתברר לה כי זו אמת היא יוצאת מכליה ומאבדת את העשתונות. השלב הבא הוא ביטול כל שלוות נפש. אולגה כבר לא בוררת את מילותיה בקפידה. היא משלחת חצי ארס וניבולי פה בחוג מכריהם ואף בראשה היא מתכננת תרחישים בוטים וספוגי סקס משולח רסן.
במקביל להתפרצויות הזעם, אולגה מפתחת אפאתיות כלפי משק הבית שאותו ניהלה עד כה ביד רמה. לפרקים, אותה אפאתיות מחלחלת בה גם כלפי ילדיה. מקן משפחתי חם הופכים הילדים לעול שאליו מתווסף העול שבתפקידים שעד כה היו של בעלה. היא מרגישה כיצד כל הנטל רובץ בכל אונו עליה בלבד. ילדיה מוזנחים והיא לא אחת מייחלת לברוח מהם, אך נבהלת ושבה על עקבותיה.
בשלב הבא אולגה כבר מותשת מן העול החדש שנפל עליה ומנסה בכל כוחה להשליט סדר בחייה. היא מנסה להתנצל בפני חוג המכרים שבו עלבה לפנים ומתכוננת לטפל בבעיות שצצו ועלו בבית. נקודת שבירה נוספת מגיעה כשהיא נתקלת בבעלה ובמאהבת ברחוב. על תנוכי אוזניה של המאהבת הצעירה החטובה מנצנצים תכשיטיה שלה. בשלב זה מתפרצת ממנה האלימות הנפוליטנית הקשה. אולגה מאבדת שליטה והאובדנות במרחק פסע ממנה.
מכן ואילך, ההתפוררות הנפשית מאיצה את דלקת העצבים הגוססים. אולגה מאבדת את שפיותה. הקורבן הראשון הנקרה בדרכה הוא השכן – היא משתמשת בו ככלי לניגוח עצמי שלה בעודה מורידה עצמה אל תת ההתנהגות האנושית והביזוי העצמי. משם היא עולה אל ביתה ההופך מִבצר ומקבלת התמוטטות עצבים קשה ואכזרית. באחריותה לטפל בשני ילדיה ובכלב, אך כיצד תעשה זאת אם אין היא מסוגלת לטפל בעצמה?
"מעל לכל, איזו טעות היתה זו לחשוב שלא אוכל לחיות בלעדיו, בעוד שכבר זמן רב לא הייתי בטוחה שיחד אתו אני בחיים." [157].
אולגה כבר לא מחכה שישוב וגם אינה רוצה בכך. היא יודעת שמריו היה רעל בשבילה זמן רב ושעתה הגיע הזמן לתת לה מקום ביטוי בחייה. אך נשאלת השאלה כיצד היא מביאה את התובנה הזו לכדי יישום כשהיא עוד כבולה במעטה האופל.
התיאורים קשים מנשוא. אולגה מאבדת כל צלם אנושי וכל יכולת לבצע דברים פשוטים שבשגרת הימים. כשהיא מנותקת מן העולם החיצוני הסובב וכלואה בביתה הלוקֶה בקדחת והמוות מרחף מסביב, עליה למצוא את דרכה החוצה מן החושך שבנפשה ולטפס אל השפיות. השיגעון אוחז בה בחוזקה ומנתקה מהמציאות אל נבכי הפסיכוזה. אולגה נבחנת בכוחן של כלל הנשים, האם ביכולתן לרפא את עצמן מן החולי שהגברים הדביקו בהן. בכל השלבים הללו מלווה אותה האשה הירוקה מזיכרונות ילדותה. תפקידה אינו מסתכם בזיכרון עצוב ומחליא והיא מתיישבת בקרקעית מוחה של אולגה, מרחפת לפניה ומכוונת את דרכה.
חיפוש על שם המחברת מעלה כי אלנה פרנטה הוא למעשה פסבדונים. זהותה של המחברת אשר הסעירה בפרוזה זו אינה ידועה והיא שומרת בקנאות על אלמוניותה. זה בעצם מה שמחזיר אותי לאותה תהייה, האם אולגה קיימת והאם אין זו עלילה כי אם סיפורה האישי של אשה שאבדה בתחתית תהום הנשייה, מצאה את דרכה החוצה משם ובאה לספר.
לסיכום: ספר מטלטל שגם כוח הכבידה לא יתרצה מולו והוא מושך אותך אל תוך נבכי הנפש המדממת וחשכת הלב. גם למי שאינו מחבב שימוש בשפה זולה, נהיר כי שימוש זה מחוייב המציאות כדי להמחיש את ההתרסקות. מסמך מיוחד שחייבים לקרוא, ממליצה בחום.
תאריך הכנסה לאתר 07/04/2013
"באחר צוהריים של אפריל, מיד לאחר הארוחה, הודיע לי בעלי שהוא רוצה לעזוב אותי. הוא עשה זאת כשהורדנו את הכלים מהשולחן, הילדים הקטנים רבו כרגיל בחדר האחר, והכלב חלם ורטן ליד ההסקה" (עמ` 7). כך מתחיל הספר.
מריו ואולגה נשואים 15 שנה. הם הורים לבן 10 ולבת 7 ויש להם... המשך הביקורת
"באחר צוהריים של אפריל, מיד לאחר הארוחה, הודיע לי בעלי שהוא רוצה לעזוב אותי. הוא עשה זאת כשהורדנו את הכלים מהשולחן, הילדים הקטנים רבו כרגיל בחדר האחר, והכלב חלם ורטן ליד ההסקה" (עמ` 7). כך מתחיל הספר.
מריו ואולגה נשואים 15 שנה. הם הורים לבן 10 ולבת 7 ויש להם אף כלב-זאב. הם הגיעו לטורינו מנאפולי (דרך מספר ארצות.) מריו הוא מהנדס, אולגה היא עקרת בית. (מוכשרת בכתיבה ובספרות).
שום דבר לא הזהיר את אולגה, לא היתה שום כתובת על הקיר. אחרי דברים האלו, מריו עוזב את הבית. למחרת הוא חוזר ונותן לאולגה את הנאום "זאת לא את זה אני".
בשבוע הראשון הוא הגיע יום יום להיות עם הילדים. אחרי שיחה שבה התברר שהוא עזב אותה למען בחורה צעירה יותר, אולגה מתמוטטת. ומריו נעלם.
אולגה לא רק מתמוטטת, היא רק לא נשברת - היא פשוט מתרסקת. מתרסקת לרסיסים. היא מפסיקה לתפקד, אבל לחלוטין. היא רבה עם כל החברים ונכנסת לאובססיה לדעת איפה גר בעלה ומי היא המאהבת שלו. אולגה מתחילה לרחף, מזניחה את הילדים, את הכלב, את עצמה, את הבית. אולגה מתכנסת לתוך עצמה. האישיות של אולגה נעלמת. היא הופכת להיות ברוטלית. מדברת בשפה גסה. האולגה "הקדמונית" מגיחה ממנה.
בתור אשה, בתור קוראת - בא לך לטלטל את אולגה, לצעוק עליה, לבעטו בה, להגיד "די, מספיק! קחי את עצמך בידיים. יש לך אחריות, יש לך ילדים." לשניה אחת לא בא לי לחבק אותה או ללטף את ראשה. אבל.... באיזה שהוא מקום, אפשר גם להבין אותה.
על העלילה, לא אספר יותר כדי לא לחטוא בספוילרים. אך יש לי כמה דברים להעיר על הספר.
היות ואני דוברת איטלקית, היו הרבה משפטים שקראתי , בראש תרגמתי לאיטלקית. ובאיטלקית, זה ממש נשמע יותר טוב. (אדאג להשיג את הספר בשפת המקור בהזדמנות).
אולגה היא נפולטנית, בעלת דם חם. יש הבדל בין צפונית באיטליה ובין דרומית. (כתבתי על זה ב"חיוך האטרוקסי") לכן באחת הסצנות שהיא פוגשת את בעלה ואת המאהבת הצעירה שלו (ואז גם היא מבינה שכבר 5 שנים הוא בוגד בה), והיא מכסחת אותו במכות, לי זה נראה "טבעי" לחלוטין. ועובדה, אף עובר אורח לא עצר אותה, וההיפך, כולם הסתכלו בחיוך קל. במקום אחר, בארץ אחרת זה היה נראה מזעזע. באיטליה - משעשע.
ועכשו השפה הבוטה שאולגה משתמשת זה. איך אמרו חכמים ממני? פורנוגרפיה היא ענין של גיאוגרפיה. השפה והקללות תורגומו כאן מילולית, ולכן זה נשמע נורא. (ועכשו בני פחות מ 18 נא לעצום עינים ולדלג לסוף). אם תקחו את הקללות הטיפוסיות של הארץ "כוסשלהאמאשלך" או "כוסאוחתק" או "בן זונה הספר הזה" ותתרגמו מילולית לאנגלית למשל זה ישמע נורא. לכן, כאשר היא אומרת "ויפנקולו" קללה טיפוסית איטלקית (ותרגמו אותה מילולית "לך תזדיין בתחת") זה פשוט אחרת.
דבר נוסף - בזמן הקריאה, נזכרתי בספר "תרה" של צרויה שלו (הבנתי שגם הספר "מקופלת" מדבר על נושא זה) . אך שם כל כך כעסתי על הגיבורה, היא היתה רכיכה, רכיכה עם בעלה, רכיכה עם המאהבים שלה. זה אופי, טיפוס. בספר "אהבה, פרוזאק, סקרנות וספקות" שם גם האם נעזבת על ידי האב, היא לא מתאוששת בכלל. כאן אולגה אומנם מתרסקת, אבל - יש לה עתיד, אחרי זה היא יכולה להתאושש. היא בעלת אופי חם, יכולה לצלול אך יש סיכוי שגם תתרומם.
ודבר אחרון , לא חשבתי שאי פעם אכתוב את זה , אבל זה ספר לנשים. לא בגלל שזה רומן רומנטי, כי זה לא. אבל גבר לא יבין זאת.(הם לא הרגישו נוח בקריאת הספר והתגובה שלהם "איזו אשה היסטרית זו")
נ.ב תמונת העטיפה של אנרי מאטיס, מקסימה ומאד מתאימה".
ואם לא הבנתם, אני אהבתי את הספר.
אני יודעת שהשנה אמור לצאת עוד ספר אחד שלה, מחכה בקוצר רוח.
|
|
איגרת מידע נוריתה
קבלו את החדשות האחרונות מהאתר!
|