"פוליטיקה היא לא משחק בייסבול, קורי. זאת הבעיה איתה. היא משחק פוטבול. אתה חייב לזכור את זה. אף פעם אי אפשר לדעת מתי הוא יתפוס שוב תאוצה" (אמריקה, אמריקה, עמ' 257).
המשפט איתו פתחתי, אותו אומר ליאם מטרי לגיבור הרומן המצויין של איתן קיינין 'אמריקה, אמריקה', נכתב אמנם כחלק מהעלילה, אבל לא אתפלא אם קיינין גם קרץ באמצעותו לעצמו, כמעין משל על הספר שהוא עצמו כתב.
שם הספר, והמשפט שליקטתי ממנו, המשתמש בשני ענפי הספורט הכי אמריקאיים שיש רומזים רמז דק כמו פיל על הגיבורה האמיתית של הספר – אמריקה.
הרומן מתרחש במקביל בימינו אנו ובראשית שנות השבעים, כשלמעשה גיבור הספר, קורי סיפטר, מספר בדיעבד ומתבונן במבט מפוכח על אירועי הימים בהם היה נער בן 16,17, מעיירה אמריקאית לא גדולה במיוחד במדינת ניו יורק, ובה משפחה אחת עשירה, שהיטיבה עם תושבי העיר כולה – משפחת מטרי. גם למשפחה כמובן שורשים קצת אפלים שיתגלו בהמשך, אבל אבי המשפחה (בזמן ההתרחשויות), ליאם מטרי, הוא פילנטרופ אהוד, שלוקח את קורי תחת חסותו, ובהמשך משדך אותו לצוות מסע הבחירות של סנאטור בונווילר, בו תומך מטרי, שרץ לראשות המפלגה הדמוקרטית בניסיון להדיח את הנשיא ניקסון שלפני פרשת ווטרגייט, ובעיצומה של מלחמת וויטנאם.
במהלך המסע מתוודה הנער לנעשה מאחורי הקלעים של הפוליטיקה, הופך לבן בית במשפחה מתאהב באחת מבנותיו של מטרי, ומוצא עצמו במבחן גדול של נאמנות, כשמתוך ארונו של הסנאטור צצים שלדים (או בעצם: שלד).
הספר מגדיר עצמו כשילוב של רומן פוליטי ורומן התבגרות וחניכה. אף שהשניים משתרגים זה בזה היטב, ניתן לטעמי לחלק את הרומן לשניים, כשאותו דיאלוג בין סיפטר וליאם מטרי מתוכו ציטטתי בתחילת טור זה מהווה מעין נקודת ביניים. עד אותו שלב מדובר בסיפור התבגרות לכל דבר – כתוב מקסים ומרגש, אבל קצת מזדחל.
מעט אחרי אמצע הספר, כמעט בלי התראה נכנסים הספר להילוך גבוה, הופך לרומן פוליטי בשרני ועשיר. המתח הסיפורי נבנה בעיקר מדרך הכתיבה של קיינין, השוזר זה בזה את אירועי העבר, עם נקודת מבטו מהיום, כשבכל פעם הוא חושף טפח מאשר התרחש לפני שנים רבות, אבל רק מעט.
אחד הבונוסים הכי משמעותיים בספר הם הערות השוליים המחכימות. הספר משחק כל הזמן על הקו בין בדיון ואמת, ובין דמויות אמיתיות וכאלה שברא המחבר. הערות השוליים נותנות רקע מצויין על התקופה, על הדמויות ומניעיהן, והופכות את חווית הקריאה ליותר מרק מעניינת – אלא גם מחכימה.
לסיכום אומר כי מדובר ברומן מוצלח, מעניין, משכיל, שבנוי וכתוב היטב. ממליץ בחום. ואם בהתחלה קצת נתקעים, לא לוותר!
כריכה אחורית
תחילת שנות ה-70 באמריקה. מלחמת וייטנאם קורעת את הארץ לגזרים ושוחקת את הנשיא ניקסון. אנשיו של הסנאטור בונווילר מריצים אותו לבחירות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית.
באחוזה המפוארת של ליאם מטרי, פטרונו של הסנאטור, עובד נער צעיר - קורי סיפטר, בן למשפחת פועלים. אט-אט נקשרים חייו בחיי המשפחה המיוחסת ובעיקר בחיי בתם, כריסטיאן. הוא מתוודע לעולם חדש שמושלים בו כסף, מעמד וכוח, ועם בחירתו לעוזרו האישי של הסנאטור, הוא נחשף לסודות ולמהלכים המניעים את מסע הבחירות. כך נקלע קורי לסבך אירועים דרמטיים הכופים עליו לבחור בין נאמנות ופוליטיקה לבין מוסר, אהבה ואמת.
ברומן התבגרות רגיש וסוחף, שהוא גם רומן פוליטי מרתק המבוסס על חייו של טד קנדי, חוקר איתן קיינין את עברה של אמריקה בעיניים עכשוויות ובוחן כיצד יוהרה, גדוּלה וטרגדיה חוברים יחד לשינוי פני ההיסטוריה והגורל.
איתן קיינין נולד במישיגן ב-1960, והוא רופא במקצועו. כתב עד כה שישה ספרים. הוא מלמד בסדנת הכתיבה של אוניברסיטת איווה הנחשבת ליוקרתית ביותר בארצות הברית.
"רומן נפלא. שיר ערש מורעל לעידן ניקסון. קינה רבת-עוצמה שרודפת אותנו כאילו היתה הגרסה העכשווית של ´גטסבי הגדול´."
פבלישרס ויקלי
"מלאכת אמן של פוטושופ ספרותי. כמו רומנים פוליטיים גדולים אחרים, זהו סיפור שבו תקווה נועזת מתעמתת עם אחיזתו הנוקשה של הכוח – ומפסידה." וושינגטון פוסט
"רומן אפי רב-שכבתי על מעמד ופוליטיקה, מין, מוות והיסטוריה חברתית, בעל רוחב יריעה ומגע של גאונות." ג´ון אפדייק, הניו יורקר